Evo da i ja postavim koju sliku sa putovanja po Sri Lanci, vezano uz temu naravno

. Ne stizem opsirnije pisati o putovanju, ali evo u par kratkih crtica najupecatljivijh utisaka. Buduci da je ovo moja prva posjeta ovom dijelu svijeta prvo sto me iznenadilo, odmah po izlasku s aerodroma, je klima. Tek svanulo a temperatura vec nekih skoro trideset stepeni plus sparina kakvu nikada u zivotu nisam dozivio. Bas sam se zapitao kako cu disati narednih desetak dana

. Navikne se čovjek. Druga stvar je saobracaj. Na stranu sto se vozi lijevom stranom nego sto svi non stop preticu bez obzira da li im neko drugo vozilo dolazi u susret. Saobracajna anarhija koja funkcionise

. Vozi se nekih 50-60 km/h pa valjda zato moze. Ljudi su izuzetno ljubazni i nasmijani, to kod nas, mislim na Evropu, nisam dozivio ni u jednoj zemlji. Hrana je jako pikantna, par puta sam jeo u njihovim restoranima i stomak odmah to osjeti, pa sam se presao hraniti u mjestima za turiste. Glavna je riza i curry ili riza sa vec nekim drugim umakom. I naravno probao najrazlicitije vrste tropskog voca koje se prodaje pored ceste i za koje uglavnom nikada nisam cuo (cak i po vocu sipaju cili prah ili ga sole

). Gradovi ili bolje reci naseljena mjesta kroz koja sam prolazio su uglavnom onakva kako sam i zamisljao, freneticni, puni ljudi, zivot pulsira, za nasa poimanja neko bi rekao i prljavi... Priroda je za naše pojmove egzotična, tropska flora i fauna, polja riže... Pored ceste hladno možeš naletiti na slonove, majmune... Za politicku situaciju se nisam bas pretjerano zanimao ali brkati predsjednik je dosta cesta pojava na posterima. Dakle brko se rukuje sa monasima, pa brko otvara cestu, miluje po glavi pionire itd. Pitao sam neke lokalne ljude sta misle o brki i rekli su mi da je on ok ali da oni oko njega ne valjaju. To mu je ista ona prica tipa dobar je Tito ali ne valjaju titici ili dobar je Alija ali nisu dobri oni oko njega itd. Uglavnom ne moze biti da ne valja otac nacije, jos pritom ako ima brkove

.
Budizam je jako prisutan u zivotu zemlje. Svako selo ima hram, ako ne i vise od jednog, monasi se jako postuju, ljudi odlaze u hramove, mole, recituju... Buda svuda

. Imao sam osjecaj da budizam jako dozivljavaju i kao dio nacionalnog identiteta, makar Sinhalezi, nesto slicno kao kod nas, dobar Bošnjak, Srbin, Hrvat mora biti i musliman, pravoslavac ili katolik. Koliko sam mogao procitati i jedan dio monaske zajednice podrzava taj pristup i petlja se u politiku, pa nije iznenadjenje da se desavaju stvari kao ovdje na temi prenesena vijest o napadu na dzamiju ili ugnjetavanje tamilske manjine sto je kasnije rezultiralo dugogodisnjim gradjanskim ratom i slicno. Jaci tlaci i nema te religije ili filozofije koja ne moze biti zloupotrijebljena u te svrhe. Ali da se ne petljam previse u to, sve u svemu bilo je predivno putovanje, a evo i par slika kao doprinos temi.

Budina statua u Aukani

Sri Mahabodhi u Anuradhapuri - stablo izraslo iz grane stabla pod kojim je Buda dozivio prosvjetljenje

Thuparamaya dagoba u Anuradhapuri

Glavni ulaz u kompleks pecinskih hramova u Dambulli

Pecinski hramovi u Dambulli

Buda u jednom od hramova u Dambulli

Hram u kojem se cuva Budin zub u gradu Kandy

Hram zuba (Kandy)

Budina statua podignuta u znak sjecanja na zrtve Tsunamia (ne sjecam se tacno lokacije)