Buddha

Rasprave o vjerskim temama.
kEN0

#1 Buddha

Post by kEN0 »

* "Čovjek čovjeka ne može da upozna dok s njim ne pojede onoliko soli koliko može zubima da podigne."

* "Hiljade svijeća se mogu zapaliti od jedne, a život te svijeće se neće umanjiti. Sreća nikada nije umanjena kada je podijeljena sa drugima".

* "Kao što vjetar ne satire stijenu, isto se tako pametni ljudi ne kolebaju pred prijekorom ni pohvalom."

* "Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao,

Ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje,
Ne vjeruj zato što je to zapisano,
Ne vjeruj zato što je to prorečeno,
Ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje,
Ali vjeruj sam onom što si sam prosudio da je istina."

* "Neispunjavanje želje je patnja. Mudro je ne željeti."

* "Neka blagost pobijedi ljutnju,

neka dobro savlada zlo,
neka gramzljivca posrame darovi,
neka lažljivca pobijedi istina,
a neka mržnji putem ljubavi dođe kraj."

* "Nemoj reći da su stvari prolazne, jer svaki od naših trenutaka najavljuje vječnost."

* "Nikad se mržnja ne uklanja mržnjom. Samo blagost briše svaku mržnju. To je zakon vječan i nepromjenjiv"

* "Ono što jesmo, proizvod smo vlastitog razmišljanja."

* "Umjerenost u svemu."

* "Zlonamjernog prijatelja treba se bojati više nego divlje zvijeri; zvijer će vam možda raniti tijelo, ali zao prijatelj će vam raniti duh."

* "Žena, sreća i vjetar kratko traju."

* "Život nije ništa više od kapi rose koja drži ravnotežu na vrhu travke".

a je jedna tema, al ne mogu da je pronadjem, 2 citata su bila bas prejaka...

eto ako nadjete jos kakvu pametnu, postavite ovdje...

zivjeli!
pitt

#2 Re: Buddha

Post by pitt »

Budi(miru) je svaka zlatna bila. :) :thumbup:
kEN0

#3 Re: Buddha

Post by kEN0 »

pitt wrote:Budi(miru) je svaka zlatna bila. :) :thumbup:
vala bas jest...

joj trazim taj topic gdje je neko stavio 2 citata bude pravo "zlatna" ko sto ti kazes, al izgleda da je tema obrisana...

pa ako slucajno naleti autor te teme na ovu, molio bi ga da posta ta dva citata (znat ce on koja su ) :sax:

:wink:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Buddha

Post by Truba »

ovo sa željama mu je zakon
vanvremenski savjet 8)
sharwoodforest

#5 Re: Buddha

Post by sharwoodforest »

U poznatoj priči Buddha govori o čovjeku koji leži pogođenom strijelom. Njegovi mu prijatelji dojure pomoći, ali on im ne dopušta ukloniti strijelu dok mu prvo ne kažu tko ju je ispalio, da li je izrađena od ovog ili onog drva, da li ima ovaj ili onaj broj pera - a čitavo to vrijeme krvari do smrti. Pouka priče je očita - treba zanemariti nebitnosti i uhvatiti se rješavanja problema.

Budizam sa svim svojim školama ne postavlja Boga-Stvoritelja koji nadilazi svoje tvorevine i koji nad njima ima moć. Buddhino se učenje ne smatra otkrovenjem, nečime u što treba vjerovati.Bog može i ne mora postojati, Svemir može i ne mora biti Beskrajan, ali u međuvremenu odvija se patnja i ponavlja se ista uvjetovanost. To je problem, a naglasak je u budizmu uvijek na tome.
pesak

#6 Re: Buddha

Post by pesak »

http://www.watnongpahpong.org/videomfw.php" onclick="window.open(this.href);return false;

film o budistickim monasima
pesak

#7 Re: Buddha

Post by pesak »

Dhammapada

A single word of truth,
which calms the mind,
is better to hear than a thousand
irrelevant words.

Verse 100
walkabout

#8 Re: Buddha

Post by walkabout »

A moze li se reci...

A single word of truth,
even if it disturbs the mind,
is better to hear than a thousand
irrelevant words.

:roll:
pesak

#9 Re: Buddha

Post by pesak »

nije moj prevod...to je program koji sam skinula i koji mi svako jutro kad palim komp, da neku novu misao u velikom prozoru.
walkabout

#10 Re: Buddha

Post by walkabout »

ja prevedoh navedenu izreku kao "jednu rijec istine, koja uspokoji dushu, je bolje cuti nego hiljadu nevaznih rijeci" te mi se ucini "polovicna"...pa na nju odgovorih pitanjem da li vrijedi i "jednu rijec istine, makar i da unespokoji dushu, je bolje cuti nego hiljadu nevaznih rijeci"... :roll:...izgubljen(o) u prevodu... :roll:
pesak

#11 Re: Buddha

Post by pesak »

lepo pa znas engleski a i lepo prevrces ocima...
a i volis da prevrces reci..
sve pozitivno...
walkabout

#12 Re: Buddha

Post by walkabout »

hvala Pesak, volim da procitam (i ukradem) koju pametnu misao, te ponekad i da dodam komentar...ponovno sam provjerio rijec "calm" - zaista znaci umiri, stisa, uspokoji...
a budisti su se (mudro) i ogradili od gresaka ili polovicnih istina sa ovim (odabrano i preuzeto iz ranijeg posta):

Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao,
Ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje...
Kjajević Majko

#13 Re: Buddha

Post by Kjajević Majko »

walkabout wrote:hvala Pesak, volim da procitam (i ukradem) koju pametnu misao, te ponekad i da dodam komentar...ponovno sam provjerio rijec "calm" - zaista znaci umiri, stisa, uspokoji...
a budisti su se (mudro) i ogradili od gresaka ili polovicnih istina sa ovim (odabrano i preuzeto iz ranijeg posta):

Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao,
Ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje...
Zaboravio si dodati najvažniji dio..

Vjeruj zato jer si sam prosudio šta je istina i šta se slaže s tvojim razumom. :thumbup:
walkabout

#14 Re: Buddha

Post by walkabout »

@Kjajevic Majko...dobro primijecen "izostavljeni" detalj/izreka, drago mi je kad se stvari stave pod fokus i nadje se razlika...

Ali, nisam zaboravio...vec sam je namjerno izostavio, jer se ne slazem sa tom izrekom:

"Ali vjeruj sam onom što si sam prosudio da je istina."

Zasto - jednostavno sto sam toliko puta bio u stanju "totalne" spoznaje istine i rekao "to je to, krajnja istina i nema dalje" da bi me zivot demantovao (nekad i vrlo brzo, nekad su trebale decenije) i usavrsio/unaprijedio/modifikovao "moju" vec "spoznatu istinu".
Ova izreka mi je opet nekako polovicna - ako si dobro prosudio istinu onda sigurno stoji. Ako je tvoja prosudba istine pogresna onda ova izreka ne stoji.

evo i komentara u vezi sljedece izreke koje sa dopala komi-ju:

* "Neispunjavanje želje je patnja. Mudro je ne željeti."

Opet polovicna, bar meni. Tacno je da neispunjavanje zelje (zacrtanog cilja) patnja ali reci da je mudro ne zeljeti (ne postavljati ciljeve) je pogresno/nedovoljno dobro. Po ovome bi ispalo da je najmudrije nikako ne zeljeti sto ubija svrhu postojanja. Umjesto "Mudro je ne zeljeti" bi trebalo da stoji nesto kao "Treba znati sta zeljeti" tj. zactravanje ciljeva je sigurno vjestina svakome potrebna (a tome nas rijetko ko uci).

U svakom slucaju, ovo je dobra tema, za diskusije...
Kjajević Majko

#15 Re: Buddha

Post by Kjajević Majko »

Naravno da je polovična kao i sve u životu. Zato ne treba stati sa razmišljanjima i ne smiješ reći e to je tako i gotovo. Neke spoznaje samo traju, a neke ne možeš promijeniti i one su vječne (istina).
Neka totalna spoznaja istine možda i ne postoji ali postoji put to nje. Vjeruj u taj put, odnosno, može se protumačiti kao vjeruj u samoga sebe. :thumbup:

Za ovu drugu izreku treba naći pravi prijepis vjerovatno se izgubila u prijevodu. Logično je "treba znati šta poželjeti", ima ista i stara narodna. :D
univerzalac

#16 Re: Buddha

Post by univerzalac »

Ima dosta poučnih stvari...možda počmu ljudi sa ovih prostora da prave debele ljude od zlata očekujući pomoć koja dolazi od strane negativnih sila... :evil:
walkabout

#17 Re: Buddha

Post by walkabout »

"Ali vjeruj sam onom što si sam prosudio da je istina."

nedostaci ove izreke se ocituju na svakom koraku...ali mora se priznati...da je veliko iskusenje sto uraditi sa nesposobnoscu objasnjenja okolnog svijeta i rupama neznanja koje svako od nas posjeduje...gurnuti ih pod tepih :roll: ...napuniti vjerom :roll: ...ostaviti da zjape prazne poput otvorenih rana :roll: ...pokusati ih zatvoriti racionalnim objasnjenjima :roll: ...sreca pa imamo izbor :oops: ...il nemamo :shock:
Kjajević Majko

#18 Re: Buddha

Post by Kjajević Majko »

walkabout wrote:"Ali vjeruj sam onom što si sam prosudio da je istina."

nedostaci ove izreke se ocituju na svakom koraku...ali mora se priznati...da je veliko iskusenje sto uraditi sa nesposobnoscu objasnjenja okolnog svijeta i rupama neznanja koje svako od nas posjeduje...gurnuti ih pod tepih :roll: ...napuniti vjerom :roll: ...ostaviti da zjape prazne poput otvorenih rana :roll: ...pokusati ih zatvoriti racionalnim objasnjenjima :roll: ...sreca pa imamo izbor :oops: ...il nemamo :shock:
A šta ti nije jasno?
Vjeruj u to što misliš da je istina, nigdje ne kaže da istraješ u tome ako znaš da je pogrešno. Dakle, ako spoznaš da to nešto nije baš tako kako si mislio onda si dobio istinu, pravi put za dalje. Najbitnije je ostati otvorenog uma. :thumbup:

Pojasni malo ovo podvučeno. :D
walkabout

#19 Re: Buddha

Post by walkabout »

Kjajević Majko wrote:
walkabout wrote:"Ali vjeruj sam onom što si sam prosudio da je istina."

A šta ti nije jasno?

hmm...post mi je previshe umotan, pripazit cu iduci put...

Vjeruj u to što misliš da je istina,

ne bash, treba se imati rezerve zavisno koliko si u sta siguran ali je tacno da se nema izbora nego donositi odluke na osnovu onoga sto (mislish da) znash...

nigdje ne kaže da istraješ u tome ako znaš da je pogrešno.

vjerovatno si mislio reci saznas nego znas...

Dakle, ako spoznaš da to nešto nije baš tako kako si mislio onda si dobio istinu,

moze ali i ne mora znaciti, mozda si se samo pomjerio jedan nivo prema apsolutnoj istini (koja moze biti udaljena josh nekoliko nivoa)...

pravi put za dalje.

sigurno pomak u pravom pravcu...

Najbitnije je ostati otvorenog uma. :thumbup:

:thumbup:

Pojasni malo ovo podvučeno. :D

kad vec pitas red je da odgovorim mada sam se nadao da nece biti previshe zamagljeno...
trebao sam reci "nesposobnoscu objasnjenja pojedinih stvari/pojava iz okolnog svijeta", bilo bi mozda malo preciznije...
uglavnom, pokusao sam da skrenem paznju na to kako se reaguje kada smo suoceni sa problemom da ne mozemo objasniti pojavu/stvar iz nase okoline...pa sam naveo glavne opcije kako se reaguje u toj situaciji...navedoh cetiri moguce koje su mi pale na um...sad bih dodao josh jednu koja mi je u medjuvremenu dosla...a to je da ove cetiri reakcije kod pojedinca ne moraju biti samo pojedinacne vec mogu doci i pomijesane, u bilo kom omjeru...
tako da npr mozes imati koktel koji se sastoji 40% religije, 30% nauke, 15% politike, 15% prikrivanja neznanja, te pjeni kada se malo protrese...
nadam se da je pojasnjenje dovoljno dobro, pazit cu da ubuduce budem precizniji...

10101010101

#20 Re: Buddha

Post by 10101010101 »

univerzalac wrote:Ima dosta poučnih stvari...možda počmu ljudi sa ovih prostora da prave debele ljude od zlata očekujući pomoć koja dolazi od strane negativnih sila... :evil:
Bar ti u Budizmu niko ne prijeti da ce te prziti u paklu, ili te, u raju, podmicivati sa djevicama. Sta da radim sa djevicama, da im skidam junfer? Pa nisam sexarbajter. A, ova razmisljanja iz Budizma su super.
univerzalac

#21 Re: Buddha

Post by univerzalac »

10101010101 wrote:
univerzalac wrote:Ima dosta poučnih stvari...možda počmu ljudi sa ovih prostora da prave debele ljude od zlata očekujući pomoć koja dolazi od strane negativnih sila... :evil:
Bar ti u Budizmu niko ne prijeti da ce te prziti u paklu, ili te, u raju, podmicivati sa djevicama. Sta da radim sa djevicama, da im skidam junfer? Pa nisam sexarbajter. A, ova razmisljanja iz Budizma su super.
Ne nego ćemo se svi kastrirat i po planinama meditirat, zlatnom debeljuci klanjat...i u neku biljku se reinkarnirat!!! :-) :D

PS. Nama naša vjera, njima njihova! 8-)
10101010101

#22 Re: Buddha

Post by 10101010101 »

Budizam nije, u sustini, religija.
sojka

#23 Re: Buddha

Post by sojka »

More Buddhe nema obala.

Volju jednog covjeka ni Buddha slomiti ne moze.

Ne gledaj u zlatnu masku covjeka, nego u lice Buddhe.

kineske poslovice

Ljubav je najsuptilnija moc na svijetu.
Buddha
sojka

#24 Re: Buddha

Post by sojka »

10101010101 wrote:Budizam nije, u sustini, religija.
Kako nije? :-?

Liberalnost, oslobodjenost od dogmatike, sloboda koju nude po meni
ne znace da nije religija u pitanju.

Cak do te mjere da je oslobadjamo njene religioznosti. :-)
univerzalac

#25 Re: Buddha

Post by univerzalac »

10101010101 wrote:Budizam nije, u sustini, religija.
Šta god da je sranje je!

PS. Iskreno rečeno... :D
Post Reply