Na otvaranje ove teme me podstakla jedna često korištena izreka za vrijeme komunizma i socijalizma a glasi "Čuvajmo Bratstvo i Jedinstvo kao zjenicu oka".
Ja se sad pitam da li je ovo "ukradena" izreka iz derviških krugova koji podstiču vjersko bratstvo i Božije jedinstvo- tevhid, pa pošto je Islam stariji od komunizma nije li to bila Božija poruka preko njih samih svim vjernicima?
Zbog ove "izreke" su mnogi bili zatvarani i osuđivani u raznim sudskim procesima za vrijeme komunizma, pa po Islamskom učenju s pravom su "ležali" u zatvorima.
Interesuje me mišljenje javnosti?
Bratstvo i jedinstvo
- saravara
#2 Re: Bratstvo i jedinstvo
Igraju prvu ligu federacije.. 
-
Mašinac
#3 Re: Bratstvo i jedinstvo
saravara wrote:Igraju prvu ligu federacije..
Česta su ispadanja i upadanja u ligu.
-
patriot_1
#4 Re: Bratstvo i jedinstvo
Ako ćemo po starini,kršćanstvo je starije od islama!Mašinac wrote:Na otvaranje ove teme me podstakla jedna često korištena izreka za vrijeme komunizma i socijalizma a glasi "Čuvajmo Bratstvo i Jedinstvo kao zjenicu oka".
Ja se sad pitam da li je ovo "ukradena" izreka iz derviških krugova koji podstiču vjersko bratstvo i Božije jedinstvo- tevhid, pa pošto je Islam stariji od komunizma nije li to bila Božija poruka preko njih samih svim vjernicima?
Zbog ove "izreke" su mnogi bili zatvarani i osuđivani u raznim sudskim procesima za vrijeme komunizma, pa po Islamskom učenju s pravom su "ležali" u zatvorima.
-
Mašinac
#5 Re: Bratstvo i jedinstvo
Pa franjevačka bratstva imaju neke usporedbe sa nekim derviškim grupama.patriot_1 wrote:Ako ćemo po starini,kršćanstvo je starije od islama!Mašinac wrote:Na otvaranje ove teme me podstakla jedna često korištena izreka za vrijeme komunizma i socijalizma a glasi "Čuvajmo Bratstvo i Jedinstvo kao zjenicu oka".