brak u Islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Bloo
Globalna šefica

#76 Re: brak u Islamu

Post by Bloo »

i da se nadovezem na nasu

never ever ako se ne mora zivjeti u zajednici :D u istoj kuci ili sprat iznad ili ispod :D
Kikibombona

#77 Re: brak u Islamu

Post by Kikibombona »

nasa wrote:sta znam, nije da mu u Kur'anu ili Hadisu stoji uputa kako da se zagleda u mladu, kako da je nazove na telefon itd.pa tako ni za te situacije u kojim je zena ili mater halapaca :D

Valjda sam izvaga situaciju mada za taj ultimatum od mame mislim da nema dvojbe nego da zeni kaze kupi stvari selimo se, a mama nek ohladi :oops:
Da pojasnim Naso.

Mlada muslimanka voli mladog muslimana (nije u SDA), zeli se udati za njega. Njeni roditelji ga ne podnose iako ih on nijednim gestom nije uvrijedio. Ne vole ga radi nekih njegovih osobina, ne vole ga zato sto ima manjak ambicija ili nesto slicno. Niposto ne zele da dodje do braka, pa iz toga dodje ultimatum 'on ili mi'. Ako zelis biti sa njim zaboravi na nas.

Ponavljam, ovo nije nimalo rijetka situacija.

Kakva odluka je po islamu ispravna?
fatamorgana

#78 Re: brak u Islamu

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
..... Valjda sam izvaga situaciju mada za taj ultimatum od mame mislim da nema dvojbe nego da zeni kaze kupi stvari selimo se, a mama nek ohladi :oops:
Tako je naso, dole ultimatumi od svekrve, a i muž nek' se poklopi! :thumbup:
Herka rules! :wink:
nasa

#79 Re: brak u Islamu

Post by nasa »

Takvi ultimatum u kojim roditelji dijete stavljaju pred izbor ili, ili su opravdani samo ako se radi o nekim extremnim situacijama gdje je dijete premlado i donosi neke izhitrene, po zivot vazne odluke ali znajuci nasu praksu u kojoj nisu rijetke situacije da roditelji tako postupe samo zato sto im se buduci zet ili snaha ne svidjaju onda kazem izignorisati i gotovo.

A vjerski, nema nikakve osnove da se toj Amerikanki sprijeci udaja. Ne znam za propis u kojem roditelji mogu postavljati takav ultimatum osim ako postoji neka zakonska prepreka ili serijatska, ako se namjeravaju vjencati i serijatski, ali i ako ima opet ne trebaju postavljati ultimatum jer mogu legalno sprijeciti brak.
Kroksica

#80 Re: brak u Islamu

Post by Kroksica »

Tak'a ti situacija a ti sretna sto se udajes? Takvi likovi se obilaze u sirokom luku. Svaka cast materama i njihovim ulogama u nasim zivotima, ali u brak ne bi trebao carkati niko sa strane.
Lalena

#81 Re: brak u Islamu

Post by Lalena »

Kikibombona wrote:
nasa wrote:sta znam, nije da mu u Kur'anu ili Hadisu stoji uputa kako da se zagleda u mladu, kako da je nazove na telefon itd.pa tako ni za te situacije u kojim je zena ili mater halapaca :D

Valjda sam izvaga situaciju mada za taj ultimatum od mame mislim da nema dvojbe nego da zeni kaze kupi stvari selimo se, a mama nek ohladi :oops:
Da pojasnim Naso.

Mlada muslimanka voli mladog muslimana (nije u SDA), zeli se udati za njega. Njeni roditelji ga ne podnose iako ih on nijednim gestom nije uvrijedio. Ne vole ga radi nekih njegovih osobina, ne vole ga zato sto ima manjak ambicija ili nesto slicno. Niposto ne zele da dodje do braka, pa iz toga dodje ultimatum 'on ili mi'. Ako zelis biti sa njim zaboravi na nas.

Ponavljam, ovo nije nimalo rijetka situacija.

Kakva odluka je po islamu ispravna?
S ovim imam iskustva, pa cu prokomentarisati...
Ne bih se usudila reci kakva je odluka po islamu ispravna, nisam dovoljno strucna, ali nerealno je ocekivati da bi osobe mogle biti sretne u braku uz takav izrazito negativan stav od strane roditelja, njenih ili njegovih, svejedno...
Naravno, sve zavisi od pravih razloga takvom ultimatumu, da li je nesto oko cega se moze pregovarati ili ne... i koliko je uopste ozbiljan taj ultimatum, svako najbolje poznaje svoje roditelje...
Ali, ja u takav brak nikada ne bih ulazila. Cak iako bi moj "buduci" bio spreman "ne poslusati"... jednostavno, mislim da na takvim temeljima ljubav ne moze dalje napredovati...
Lalena

#82 Re: brak u Islamu

Post by Lalena »

"Mamini sinovi", da ih tako nazovem, su dobri onoliko koliko su dobre i njihove mame :)
Ne mora znaciti da ta veza s majkom nece s vremenom biti svedena na neki prihvatljiviji nivo, ali ne treba ni ocekivati da ce ikada nestati... i ukoliko neko to ne moze prihvatiti, najbolje je da ne ulazi u takav brak.

Vidjela sam ljude ciji brakovi pucaju iz takvih razloga cak i poslije dvadesetak godina, pravi kosmar :run:
S druge strane, ako se izgradi fin odnos izmedju supruge i mame, to zna biti jako ugodno i korisno saveznistvo, ali samo ako su obe zenske strane voljne za to ;-)
Kikibombona

#83 Re: brak u Islamu

Post by Kikibombona »

Lalena wrote: S ovim imam iskustva, pa cu prokomentarisati...
Ne bih se usudila reci kakva je odluka po islamu ispravna, nisam dovoljno strucna, ali nerealno je ocekivati da bi osobe mogle biti sretne u braku uz takav izrazito negativan stav od strane roditelja, njenih ili njegovih, svejedno...
Naravno, sve zavisi od pravih razloga takvom ultimatumu, da li je nesto oko cega se moze pregovarati ili ne... i koliko je uopste ozbiljan taj ultimatum, svako najbolje poznaje svoje roditelje...
Ali, ja u takav brak nikada ne bih ulazila. Cak iako bi moj "buduci" bio spreman "ne poslusati"... jednostavno, mislim da na takvim temeljima ljubav ne moze dalje napredovati...
Svako je osoba za sebe i svako ima svoje nacine, razmisljanja i osjecaje.

Ja recimo ucjene ne podnosim. Nikada ih nisam dopustao i zbog toga su me ljudi daaaavnoooo prestali ucjenjivati. Nema teorije da se neko umjesa u moj odabir i da bilo sta uslovljava. Kada pokazes cvrstinu u nekom pitanju svi prirodno zaobilaze konfrontaciju i prihvataju da ti se ne mogu mijesati u zivot. Znalo je i mojima svasta nesto zasmetati i to bi rekli..... Na tome se uvijek zavrsavalo. Onaj ko me ne postuje, ko se suprostavlja mojim zeljama i potrebama, mome odabiru.... ne treba mi! I nije da se hvalim, sa ljudima koje poznajem imam savrsene odnose. Ne pamtim kada sam se sa nekim posvadjao. Ne postoji osoba koju poznajem a da se srdacno ne pozdravimo (najmanje to). Od bivsih djevojaka pa nadalje. :D
Lalena

#84 Re: brak u Islamu

Post by Lalena »

Pa vidis, po meni oni roditelji koji to kazu jasno, glasno i direktno su koliko/toliko fer...
Oni, koji to zadrze za sebe, a onda, zahvaljujuci tome sto dobro poznaju svoje dijete i znaju kako mogu uticati na njega, indirektno i neprimjetno se postignu svoj cilj, su puuunooo opasniji...
Da se radi o mom djetetu, znala bih kako uticati (mozes procitati i manipulisati - ako bih htjela) bez da on bilo sta primjeti.
Direktnu metodu inace rijetko ce svjesno neko prihvatiti, zato je ova indirektna uobicajena :mrgreen:
Kikibombona

#85 Re: brak u Islamu

Post by Kikibombona »

Lalena wrote:Pa vidis, po meni oni roditelji koji to kazu jasno, glasno i direktno su koliko/toliko fer...
Oni, koji to zadrze za sebe, a onda, zahvaljujuci tome sto dobro poznaju svoje dijete i znaju kako mogu uticati na njega, indirektno i neprimjetno se postignu svoj cilj, su puuunooo opasniji...
Da se radi o mom djetetu, znala bih kako uticati (mozes procitati i manipulisati - ako bih htjela) bez da on bilo sta primjeti.
Direktnu metodu inace rijetko ce svjesno neko prihvatiti, zato je ova indirektna uobicajena :mrgreen:
Ma daj Lalena :D , koliko god roditelj poznaje dijete - toliko i dijete poznaje roditelja. Meni moji odlicno poznaju a i ja njih. Nema tu sanse za prevaru i manipulaciju, posebno ne ako se radi kntinuirano i ako je na ozbiljnom nivou. Dovoljno je da vidim izraz lica da znam sta misli, ne treba nista reci. :D

Nije nikakv problem iznijeti misljenje, ma kakvo bilo.... Problem je nametati misljenje. Ko si to dozvoli je beskicmenjak i traci ovaj kratki zivot koji ima na raspolaganju.

Ko ucjenjuje sam se eliminise, nebitno da li mi je roditelj, brat, drug ili rodjeno dijete.

Ako neko ucjenjuje postoje samo dvije opcije zasto to radi:

1. Smatra da nisi dovoljno inteligentan da samostalno odlucujes
2. Vlastite osjecaje i potrebe stavlja ispred djetetovih

Intervencija u prvom slucaju moze biti opravdana. Debilno dijete treba braniti od njega samog, mada je i tada pogresno ucjenjivati i postavljati ultimatume. Za takvu reakciju uprkos trudu ne mogu pronaci opravdanje. Svako kroji vlastitu sudbinu. Ko kaze da roditelj mora biti u pravu i da ima ispravan stav glede necega!??

Intervencija u drugom slucaju oslikava manipulativan karakter, podlost i sta sve ne. Roditelj koji na to pristane je bezobrazan, a dijete i u ovom slucaju, jebiga, debil. :D

Za mene nema nista gore od mijesanja u tudji zivot. Nikada to nisam uradio. U tome se ogleda elementarno nepostovanje prema onome koga tretiras na takav nacin. A covjek koji pristane na ucjenu i izgubi samopostovanje gubi najvecu vrijednost koju posjeduje.
Lalena

#86 Re: brak u Islamu

Post by Lalena »

Pa nismo svi isti... nisu svi ni roditelji isti, svako dijete idealizuje svoje, neki nikada realno ne otvore oci, isto moze biti i obratno, neki roditelji ne vide realno vlastitu djecu...

Mislim da svako bira naspram sebe, i roditelji koji ne prihvacaju izbor svoje djece, u dosta slucajeva, uopste ne poznaju svoju djecu... ili ih vide drugacijim nego sto zaista jesu... Ako se sve odradi kako treba do odrastanja, formira normalna veza u porodici, stabilni odnosi, temeljeni na ljubavi i postovanju a ne na ucijeni, onda nece biti problema ni u buducnosti kada se porodica prosiri...
Ali nisu svi ljudi fini, ni finog karaktera, niti su svi roditelji dobri... zato oprez :D

A sto se tice manipulacije, ahhhh, s nekima je to i suvise lahko, cak i ne primjete da cijeli zivot neko s njima manipulise :P
nasa

#87 Re: brak u Islamu

Post by nasa »

De reci da se salis pa da obrisem inace ako je tako kako pises -NE ZENI SE :D
Capajebo

#88 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

Najjaci dio "dao bi joj ovaj laptop" :lol: :lol: :lol:

Ontopic „Pa neka se od braka suzdrže oni koji nemaju mogućnosti da se ožene, dok im Allah iz obilja svoga ne pomogne!"
I dalje, imas stepene obaveznosti zenidbe, od farza do mekruha/harama. Pa se pronadji gdje si sta si i sam skontaj :)
nasa

#89 Re: brak u Islamu

Post by nasa »

Ma sali se, cuj dao bi joj ovaj od 600, a onda kupio novi za 1200 ali dobar je... :D
Capajebo

#90 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

nasa wrote:Ma sali se, cuj dao bi joj ovaj od 600, a onda kupio novi za 1200 ali dobar je... :D
Ali ima samo laptop, i dao bi joj laptop... dakle dao bi joj sve sto ima + sebe :mrgreen:
A kako se nafaka u braku povecava, onda bi mog'o sebi uzeti malo bolji laptop vremenom... sve ima svoju podlogu, mora se priznat! :mrgreen:
nasa

#91 Re: brak u Islamu

Post by nasa »

Nije mi to palo na pamet :D mene je zbunio s postom itd. ne lupa...razumije se....
Capajebo

#92 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

E naso naso, ja brak u teoriji pros'o uzduz i poprijeko 8-) :mrgreen:
stam

#93 Re: brak u Islamu

Post by stam »

Čim vidim džilbab,ja se zaljubim! :izet:
kritichar

#94 Re: brak u Islamu

Post by kritichar »

dobra je i abaja :mrgreen:
RNG_25

#95 Re: brak u Islamu

Post by RNG_25 »

mihajlovic wrote:Slm... pitanje za braću... trut sam.. nisam bio kad sam momak bio, nek kako je vrime odmicalo, u truta sam se pretvorio... kako vidim da se blud širi, te kako se bojim da i mene ne povuče, a takođe pošto se raja slabo ženi i udaje, djevojke se isto počele oskudno ponašat, mislim da je bolje i da sam vakav nikakav oženjen, i da se neka jadnica sa mnom cio život pati ko moja jadna mamica sa mojim babom, nego da se bavim djelom propasti, time bi skino i jednu sestru sa bračnog biroa a i sebi osladio život... nebi nikad dao ćer za sinčića poput mene, al ako bi moro, da se spasi bluda, bolje i najgorem čovjekau a da je naravno musliman.

Dakle cilj sklapanja je najviše umirit strast (mada sam čuo da se neki ožene, a ne vide svoju ženu 1 u godini) a i da ne živim sam ko bjednik, a bjednik nisam pošto sam musliman i pripadam najboljoj zajednici ljudi, koja se ikad na zemlji pojavila.

Na birou sam i markice nemam sem neki stančić od 40 kvadrata di bi stanovali, a ni markice za meher nemam, dao bi joj ovaj leptop, mislim da vrijedi nekih 600, a ja ga zagodinu uzo nova za 1200, te mi je nada da će mi se radost i volja povratit te će Gospodar svoju milost opet spustit, jer iskreno nisam gledao kako ću suzbit strast, a nisam neki vele postač, a nisam se nikad stvarno bavio obešćašćivanjem djevojaka, i to mi je najmrže djelo od svih jer bi meni to bila najveća noćna mora kad bi to meni neko uradio.

Dakle nebi dao ženi da mi radi makar u kartonu na ulici živjeli, te bi se propisno morala nosat, te sve veze s muškarcima prekinut...

sad savjet: dali previše tražim, ima li ovo išta veze s mozgom, i kakav nasihat za brata. Hvala! we Selam!
Nisam kompetentan da dajem savjete u vezi sa ženidbom... ali definitivno bih ti savjetovao da prestaneš biti "trut". Centriraj se i postavi si cilj ili dva - kratkoročna, čisto da se "pokreneš" - a glede ženidbe, heh, mislim da sam najbolje znaš. Uostalom... "uvijek" možeš pokušati nešto, pa ako ne ide - ne ide.
stam

#96 Re: brak u Islamu

Post by stam »

Ma sve je dobro, ako ima neka sestra, il planira da bude, nek mi se javi na pvt :)
Capajebo

#97 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

Kako ono ide ono pitanje, ako se zenidbom spasi pola imana, da li to znaci ako ozenim 2 zene da cu spasiti cijeli iman? :mrgreen: :lol:
bleee_sa

#98 Re: brak u Islamu

Post by bleee_sa »

Capajebo wrote:Kako ono ide ono pitanje, ako se zenidbom spasi pola imana, da li to znaci ako ozenim 2 zene da cu spasiti cijeli iman? :mrgreen: :lol:
:lol: :thumbup:

Capajebo

#99 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

bleee_sa wrote:
Capajebo wrote:Kako ono ide ono pitanje, ako se zenidbom spasi pola imana, da li to znaci ako ozenim 2 zene da cu spasiti cijeli iman? :mrgreen: :lol:
:lol: :thumbup:
Ako ovo nisi do sada vidio, obavezno procitaj! :lol: :lol:

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=218
bleee_sa

#100 Re: brak u Islamu

Post by bleee_sa »

La havle ve la kuvvete illa billahi :-)
Post Reply