brak u Islamu

Rasprave o vjerskim temama.
S4mpion

#26 Re: brak u Islamu

Post by S4mpion »

HadiRa wrote:ako zelis ispostovati "islamski brak" pomiri se sa drugim mjestom na ljestvici..

zao mi je, ali to tako hoda.. :-)
Ne širi svoje neznanje među ljudima.
zrakomlat

#27 Re: brak u Islamu

Post by zrakomlat »

S4mpion wrote:
HadiRa wrote:ako zelis ispostovati "islamski brak" pomiri se sa drugim mjestom na ljestvici..

:thumbup:
Odakle samo izvlače ova "pravila".
HadiRa

#28 Re: brak u Islamu

Post by HadiRa »

zrakomlat wrote:
S4mpion wrote:

:thumbup:
Odakle samo izvlače ova "pravila".
I ja se to pitam :)
sour cherry

#29 Re: brak u Islamu

Post by sour cherry »

Mislim da se majci daje blaga prednost.Ali svako ima svoje mjesto.
asurbanipal

#30 Re: brak u Islamu

Post by asurbanipal »

Capajebo wrote: Na prvo mjesto se stavlja Allah, i postupa se u skladu sa njegovim propisima koje nam je najbolje predocio Muhammed s.a.w.s :)

Danas smo svjedoci kršenja tih propisa upravo od strane mnogih muslimana i muslimanki...Kako u braku, tako i izvan braka...
S4mpion

#31 Re: brak u Islamu

Post by S4mpion »

Žena i majka su kao kažiprst i palac, nijedan nije manje bitan i svaki od njih mora imati svoje mjesto.
Capajebo

#32 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

asurbanipal wrote:
Capajebo wrote: Na prvo mjesto se stavlja Allah, i postupa se u skladu sa njegovim propisima koje nam je najbolje predocio Muhammed s.a.w.s :)

Danas smo svjedoci kršenja tih propisa upravo od strane mnogih muslimana i muslimanki...Kako u braku, tako i izvan braka...
To ne znaci da treba odustati od tih propisa, naprotiv.
S4mpion wrote:Žena i majka su kao kažiprst i palac, nijedan nije manje bitan i svaki od njih mora imati svoje mjesto.
Ali jok, to onda znaci da ona nije apsolutni br. 1, i da stavljas majku na prvo mjesto.
sour cherry

#33 Re: brak u Islamu

Post by sour cherry »

S4mpion wrote:Žena i majka su kao kažiprst i palac, nijedan nije manje bitan i svaki od njih mora imati svoje mjesto.
Ma OK je to nego pade mi na pamet ono da ne smije zadovoljiti suprugu tako što će rasplakati majku.Ne znam gdje to pročitah.Majka je od početka života čovjeka ,a supruga nije. :) Na to sam mislila.
S4mpion

#34 Re: brak u Islamu

Post by S4mpion »

Capajebo wrote:
Ali jok, to onda znaci da ona nije apsolutni br. 1, i da stavljas majku na prvo mjesto.
Kao kažiprst i palac, nisu jedan drugom konkurenti, jedan ima jednu, drugi ima drugu funkciju, oba jednako važni. Ženi ženino, majci majčino, a na hairliji je da balansira. :mrgreen:
sour cherry wrote:
Ma OK je to nego pade mi na pamet ono da ne smije zadovoljiti suprugu tako što će rasplakati majku.Ne znam gdje to pročitah.Majka je od početka života čovjeka ,a supruga nije. :) Na to sam mislila.
Pravednost je ključna, žena nije manje bitna niti je majka manje bitna, vrijednosti te dvije osobe su neuporedive. Biti pravedan je sasvim dovoljno, a ko je na prvom, a ko na drugom mjestu, to je rasprava koja već vodi u zabludu.
sour cherry

#35 Re: brak u Islamu

Post by sour cherry »

Pravednost je ključna, žena nije manje bitna niti je majka manje bitna, vrijednosti te dvije osobe su neuporedive. Biti pravedan je sasvim dovoljno, a ko je na prvom, a ko na drugom mjestu, to je rasprava koja već vodi u zabludu.
Slažem se.
arslanbey

#36 Re: brak u Islamu

Post by arslanbey »

S4mpion wrote:
Capajebo wrote:
Kao kažiprst i palac, nisu jedan drugom konkurenti, jedan ima jednu, drugi ima drugu funkciju, oba jednako važni. Ženi ženino, majci majčino, a na hairliji je da balansira. :mrgreen:
sour cherry wrote:

Ne zavaravaj se,majka u islamu ima mjesto broj 1,,,i to je tako,ne mazi oci nicim drugim

kad bi doslo do biranja mama ili supruga mora se uzeti mama

Majka ima prednost i nad ocem 3 puta cak...znaci islam majci daje centralnu ulogu u zivotu jednog muskarca
NIN

#37 Re: brak u Islamu

Post by NIN »

arslanbey wrote:Ne zavaravaj se,majka u islamu ima mjesto broj 1,,,i to je tako,ne mazi oci nicim drugim
...ne samo u islamu nego svugdje!
arslanbey wrote:kad bi doslo do biranja mama ili supruga mora se uzeti mama
...kad bi doslo? Al' rijetko dolazi da se bas bira izmedju majke i supruge... Opet, sve zavisi da li se ima potomstvo, koliko je majka/supruga ekonomski mocna, koliko je stara, ... ih sta sve igra ulogu u odabiru... :D
arslanbey wrote:Majka ima prednost i nad ocem 3 puta cak...znaci islam majci daje centralnu ulogu u zivotu jednog muskarca
A kcerke? :D

...ah ta perspektiva...

Opet, ne samo u islamu nego svugdje se majka vise voli od oca, svugdje, od Okeanije do Amazonije! Razlog je jednostavan, a svako ko ima majku zna u cemu je fazon! Svaka cast ocevima, i sam sam taj! :thumbup:
arslanbey

#38 Re: brak u Islamu

Post by arslanbey »

Majka se voli na jedan nacin,otac na drugi,Majka je poput zene,dakle imas taj osjecaj da je moras cuvati,paziti.Otac je vise ono postovanje,cjenjenje.Priznajem doduse da gubitak majke puno teze pada od gubitka oca ali to je mozda vise do toga s kim si blizi,ko vise bude podrska u tvom zivotu
Capajebo

#39 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

Helem, nebitno :-) :run:
Bloo
Globalna šefica

#40 Re: brak u Islamu

Post by Bloo »

a mjesto oca i muža :D?
bleee_sa

#41 Re: brak u Islamu

Post by bleee_sa »

Držite se sunneta Poslanika s.a.w.s i nećete skrenuti sa puta. ;-)
NIN

#42 Re: brak u Islamu

Post by NIN »

arslanbey wrote:Majka se voli na jedan nacin,otac na drugi,Majka je poput zene,dakle imas taj osjecaj da je moras cuvati,paziti.Otac je vise ono postovanje,cjenjenje.Priznajem doduse da gubitak majke puno teze pada od gubitka oca ali to je mozda vise do toga s kim si blizi,ko vise bude podrska u tvom zivotu
...Balkanac, sikiras! :D
NIN

#43 Re: brak u Islamu

Post by NIN »

bleee_sa wrote:Držite se sunneta Poslanika s.a.w.s i nećete skrenuti sa puta. ;-)
Drz' se ti svog stanista! :D
bleee_sa

#44 Re: brak u Islamu

Post by bleee_sa »

NIN wrote:
bleee_sa wrote:Držite se sunneta Poslanika s.a.w.s i nećete skrenuti sa puta. ;-)
Drz' se ti svog stanista, habitata! :D
Ne razumijem, na šta aludiraš?
Towelie

#45 Re: brak u Islamu

Post by Towelie »

Bloo wrote:a mjesto oca i muža :D?
Koliko se secam, muz ima kod zene prednost u odnosu na oca.
HadiRa

#46 Re: brak u Islamu

Post by HadiRa »

meni je zao nekih hanumica i njihovih mladih i neiskusnih muzeva, ali mati ima vece pravo na muskarca, tj. sina, od mlade mu i zgodne supruge, sa ofarbanim dugim noktima..

:-) :-)
bleee_sa

#47 Re: brak u Islamu

Post by bleee_sa »

HadiRa wrote:meni je zao nekih hanumica i njihovih mladih i neiskusnih muzeva, ali mati ima vece pravo na muskarca, tj. sina, od mlade mu i zgodne supruge, sa ofarbanim dugim noktima..

Ovisi kako neke stvari iz Kur'ana protumačimo.
HadiRa

#48 Re: brak u Islamu

Post by HadiRa »

bleee_sa wrote:
HadiRa wrote:meni je zao nekih hanumica i njihovih mladih i neiskusnih muzeva, ali mati ima vece pravo na muskarca, tj. sina, od mlade mu i zgodne supruge, sa ofarbanim dugim noktima..

Ovisi kako neke stvari iz Kur'ana protumačimo.
a jel.. a kako ih to tumacimo ? :)
bleee_sa

#49 Re: brak u Islamu

Post by bleee_sa »

Pa iskreno se nadam onako kako treba, svako od nas, Allah nas uputio. ;-)
HadiRa

#50 Re: brak u Islamu

Post by HadiRa »

bleee_sa wrote:Pa iskreno se nadam onako kako treba, svako od nas, Allah nas uputio. ;-)
amiin..

da, reci nam konkretno, kako se ophoditi spram zene a kako spram mame i koja ima prednost ? :)
Post Reply