Da, moze se tako tretirati i kao odgovor na "ono" pitanje. Sasvim ispravno.dino_sara wrote: «O sljedbenici knjige, (misli se na krscane i jevreje) dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim jedinom Bogu ne klanjamo, da nikoga njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Boga, bogovima ne držimo!» Pa ako oni ne pristanu, vi recite: «Budite svjedoci da smo mi muslimani (oni koji su Bogu u potpunosti predani)!» - III/64.
I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na najljepši način,-ne sa onima među njima koji su nepravedni-, i recite: «Mi vjerujemo u ono što se objavljuje nama i u ono što je objavljeno vama, a naš Bog i vaš bog – je jedan, i mi se Njemu pokoravamo». – XXIX/46
Mislim da je to odgovor za tvoje pitanje. Ako grijesim reci.
Lijepo je to. Nego, imao sam prilike razgovarati sa katolicima i pravoslavcima i govorio sam im o tome sto si upravo citirao i svima smijesno, kao u stilu "Nema sanse, nije to tako, islam je skroz drugaciji". Doduse, radilo se o osobama za koje sumnjam i da su bibliju procitale kako treba, a kamoli Kur'an.
Hocu da kazem, da vecina ljudi druge vjeroispovijesti ne smatraju sve ljude jednakima pred bogom i ne misle da je Allah isto sto i njihov Bog (samo sto se drugacije zove), bas iz tog razloga jer su neupuceni i nedovoljno obrazovani, ali u najcescem slucaju "pogresno obrazovani" i u najgorem slucaju "uceni da mrze one druge". Ja sve crkve i dzamije i sinagoge smatram "bozijom kucom" bez razlike i mogu uci i u jednu i drugu i trecu, jer smatram da se svi mole Jednom te istom Bogu. Diferencijacije su jedino u "nacinima" tj "obicajima": kod jednih je zastupljena ikonografija, kod drugih nije; kod drugih se moli na stranom jeziku, kod prvih na maternjem; simboli se razlikuju,, jedni stuju spravu za mucenje, a drugi prirodne simbole i jos je u kalendaru ispao problem, pa imamo gregorijanski kalendar za razliku od julijanskog, pa imamo mjesecevu godinu za razliku od sunceve godine itd (samo odoh od teme).