BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Moonlight Shadow

#51 Re: BOG vs NAUKA

Post by Moonlight Shadow »

ContaminatedArea wrote:Procitala sam samo prvi, uvodni post .. mrzilo me citati dalje.
To je dovoljno za ovo sto zelim reci. Religije su nam kroz historiju donijele samo probleme, prolile su mnogo krvi, bacile veo na nase oci, donijele mnogo ratova i mrznje. Da, znam da one nisu rekle da ucinimo to, da ni u jednoj Svetoj knjizi ne pise da se ubijamo i mrzimo, da ne postujemo druge .. bas naprotiv! Ali shvatila sam da ljudi to nece prestati ciniti nikada, jer je mnogo pitanja na koje nam religija nije odgovorila, mnogo je nepravilnosti i zabrana u njima.
Kada sam ja pokusala da pronadjem put do Boga kroz religije, nikako mi nije polazilo za rukom, ni u jednoj religiji se nisam mogla pronaci. Sada sam agnostik - osoba koja vjeruje u Boga, ali ne u religije .. i osjecam se kao nikada u zivotu. Mirna sam, nisam vise izgubljena, shvatila sam da mi ne trebaju neka pisana pravila da bih znala sto mi je raditi, da bih znala biti covjek, da shvatim sto je dobro, a sto lose. Mogu sa sigurnoscu reci da sam bolja osoba od mnogih koji za sebe kazu da su krscani ili muslimani.
Ni jedna religija nam nece pomoci da pronadjemo Boga, dok sami ne zavirimo u sebe i pronadjemo ga tamo.
Zasto ne vjerujes u religije? Pa Bog nam je rekao da je Islam najsavrsenija religija, i poslao nam je Kuran kao uputu do Sudnjega Dana. Kuran nema gresaka, sacuvan je u izvornom obliku kako je i objavljivan, ljudska ruka ga nije oskrnavila i treba da nam sluzi kao zvijezda vodilja kako se trebamo ponasati do kraja ovog svijeta.

Ja vjerujem u Boga, i neki forumasi su tvrdili da sam nevjernik jer trazim dokaze kako Bog izgleda, kud se krece, kako zivi itd, itd... Ja jesam vjernik, ali i pored toga imam razum i zelim da shvatim kako stvari funkcionisu. Neshvatljivo mi je da ti tvrdis kako Boga ne mozes spoznati ni u jednoj religiji, a Bog je rekao da trebamo slijediti Islam i njegova nacela, jer je to jedini ispravni put. Znaci, neko grijesi. Spoznati Boga, a ne pripadati nijednoj od navedenih religija mi je u najmanju ruku, neobicno. Kako si to uspjela?

Mene jedino sto zacudjuje, a imam pravo da pitam, je cinjenica kako je moguce da nas je Bog stvorio tako razlicite, a opet nam je dao jednu zajednicku stvar - razum i kako neki ljudi ne mogu da shvate bit Islama, zive po njegovim principima, dok drugi ne rade tako. A svi imamo razum. A posto sve ima uzrocno- posljednicnu vezu i konstrukciju, nejasno mi je kako je moguce da je Bog oduvijek i zauvijek jer sve ima svoj nastanak, a samo Bog ne.

Mozda sa ovim pitanjima malo pretjerujem... Izaci cu iz vjere, znam da mi niko ne moze odgovoriti na ova i ovakva pitanja, ali eto barem sam sebi dusu olaksao.
Moonlight Shadow

#52 Re: BOG vs NAUKA

Post by Moonlight Shadow »

sarajlija_ba wrote:
Moonlight Shadow wrote: Da, da, ali sam pronasao ajete iz Kur'ana koji govore o tome kako je nas zivot predodredjen, tj. da ne mozemo uciniti nista drugo osim onoga sto nam je Allah predodredio da ce nam se desiti..

"On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi." Al-Baqara:2)

Tako da ne vjerujem da nam je Bog dao slobodnu volju, jer sve sto radimo i uradimo, to se dogodi samo uz Boziju dozvolu i odredjenje..
Kada vidiš da dijete od 2-3 godine ide prema utičnici sa exerom u ruci i gura exer u utičnicu znaš li ti šta će se dogoditi djetetu ?
Sjećaš li se ti šta si radio 14.jula 2003.godine u 14:25 h ?
Ne sjećaš naravno.

Vrijeme i prostor ne postoje za Njega. To su kategorije stvorene za ljude. Možda je kod Njega ovo što mi sada živimo i što ćemo živjeti - već prošlo.
Ljudi su predodređeni mnogim stvarima, ali imaju slobodnu volju.
Naime, pravi put i stranputica se jasno razlikuju onome ko želi da ih vidi. Tvoja je volja hoćeš li da vidiš i da prihvatiš ili ne.

Drug, nemoj me pogrešno shvatiti, ali moraš izučavati islam još poprilično pa da postavljaš ovakva pitanja kakva postavljaš.
Ja, koliko znam vrijeme postoji kod Boga.

Parafraziram "Meleci se uspinju do Boga u danu cija je mjera 50000 godina od onoga sto vi racunate."

Prostor, takodjer. "Bog postavi svoj prijesto na Arsu odakle upravlja sa svim."

NE MOGU ti sada pronaci izvorne ajete jer mi ne radi mis, pa se ovako mucim preko tastature da napisem. XD
ArnelG

#53 Re: BOG vs NAUKA

Post by ArnelG »

You can have all the faith you want in spirits, and the afterlife, and heaven and hell, but when it comes to this world, don´t be an idiot. Cause you can tell me you put your faith in God to get you through the day, but when it comes time to cross the street, I know you look both ways.
Bušman

#54 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

Poceo sam da izbjegavam podforum Religija, upravo zbog ovakvih rasprava. Ali ovako pretenciozan naziv teme je trazio da odgovorim na neke stvari. Dakle, kada se postavi naziv "BOG vs NAUKA" kao da se zeli reci da su to dvoje suprotnosti. Pa jesu za ljude koji doslovno shvacaju svete knjige. Iskreno smatram da moras biti retardiran da nesto bukvalno shvatis (npr. americki adventisti, evandjelisti i sl. vjeruju da je Zemlja stara oko 6000 godina).
Jesam nevjernik, ali necu nikad reci da imam naucne dokaze da Bog ne postoji. To je nemoguce zbog same prirode nauke (o tome su pisali Dekart i Hegel). Ja vjerujem da Bog ne postoji, ali ja to ne znam (u naucnom smislu). Uglavnom, ljudi koji se bave naukom (npr. ljudi iz Vatikanske opservatorije) potpuno prihvataju teoriju velikog praska, teoriju evolucije itd.) ne shvataju svete knjige bukvalno i na Boga gledaju kao zakonodavca, a ne stvaraoca.
Za kraj, grafikon Hegelovog sistema, da se ima o cemu razmisljati:
Image
karbofix

#55 Re: BOG vs NAUKA

Post by karbofix »

:skoljka:
srklet

#56 Re: BOG vs NAUKA

Post by srklet »

Dobro vece,

Gdje smo oni sinoc stali?
Moonlight Shadow wrote:
srklet wrote:
PRO testant wrote: :-) Ako je SVEMOGUĆ znači da može sve, pa i biti prisutan na svako mjestu. A joj izjava :oops:
Tvoj prvi dio rečenice je u suprotnosti sa drugim. :? :-)
Razmisli šta si rekao/la?
Da da, bas tako. Svemoguc bi MOGAO biti prisutan u svakom dijelu svoje kreacije.
ALI ZASTO BI ?
I ako bi htio da njegova kreacija bude pod takvom detaljnom kontrolom, sta je onda njen smisao? Sta je smisao jedne tako kompleksne kreacije - da bude u svakom svom detalju pod kontrolom stvoritelja?
Ne, ne i ne. Takvu kontrolu nad kreacijom ne zeli niti jedan kreator. Kreatorova OBAVEZA i HTIJENJE je MAKRO KONTROLA, i ona je sve grublja sto je kreacija kompleksnija.
Konacno sta je smisao kreiranja - da uzivas u svojoj kreaciji, ili da budes njen rob.
Onaj ko kaze da ni list ne padne dok mu Bog ne odredi gdje ce pasti, zapravo time ne velica Boga vec ga tretira kao najveceg roba svoje kreacije.

Lakunoc, dosta za veceras.
Ja tebe ne razumijem, ali bas nikako. Ti se toliko trudis da pobijes Boziju Knjigu, ako je Bog rekao da "nijedan list ne padne, a da on ne zna za to" onda je to apsolutna istina. Jel ti hoces da kazes da je Bog ostao nedorecen dok je spustao svoju Knjigu(Objavu) ljudima? Na vise mjesta u Kuranu se govori o tome, kako Bog sve zna, znaci to su Bozije rijeci, a Bog zasigurno nije lagao, niti je govorio ono za sto nije bio u potpunosti siguran..
Mada i meni djeluje jako zacudjujuce da Bog zna za sva nasa djela, i sve sto smo radili u svakom trenutku. Ima nas par milijardi na ovoj planeti, i sada Bog zna za svakog od nas sto smo radili za vrijeme nasih zivota, svaku sekundu naseg postojanja. I svakome od nas je predodredio sudbinu, da li cemo ici u Dzennet i Dzehenem. Pa onda nama ne ostaje nikakav izbor, jer nemamo dovoljno moci da se izborimo za nesto bolje, jer nam Bog nije dozvolio da se to desi.
To mi je dosta nelogicno, ali sta ces, ako zelis biti vjernik moras vjerovati, ma koliko god to cudno bilo.
Dakle - SVETA KNJIGA.
Vise se dakle ne prepiremo oko Boga vec o tumacenju i odnosu spram Svete knjige.
E tu ti je zapravo sva sustina ove teme "Bog vs Nauka".

Da bi se prihvatio "suzivot" religije i nauke moraju se, dakle, prihvatiti obje stvari - Bog i Nauka.
Boga smo prihvatili, ali kako da prihvatimo nauku sa ovako OMEDJENIM UMOM?

I ako bas hoces, u vezi sa svetom knjigom mogu ti, kao razlog za jedan FLEKSIBILNIJI pristup prema tom tekstu iznijeti dva argumenta. Jedan je malo meksi i on kaze da postoje "razlicita citanja/tumacenja iste Knjige".
Drugi argument je malo neugodan - u Svetoj knjizi je dosta KONTRADIKCIJA !
Evo malo vise o tome, ko trazi naci ce jos
http://www.answering-islam.org/Quran/Contra/ashraf.html

Naravno, preduvjet da se covjek otvori za nesta u sta se NE ZELI vjerovati je trunka RADOZNALOSTI.
Medjutim, veoma dobro znamo da radoznalost nije pozeljna karakteristika jednog "normalnog" vjernika.
A, opet, nema nauke bez radoznalosti.
I tako dodjosmo i do odgovora: rasprava "Bog vs Nauka" se svodi... na VS !
ContaminatedArea

#57 Re: BOG vs NAUKA

Post by ContaminatedArea »

Moonlight Shadow wrote:Zasto ne vjerujes u religije? Pa Bog nam je rekao da je Islam najsavrsenija religija, i poslao nam je Kuran kao uputu do Sudnjega Dana. Kuran nema gresaka, sacuvan je u izvornom obliku kako je i objavljivan, ljudska ruka ga nije oskrnavila i treba da nam sluzi kao zvijezda vodilja kako se trebamo ponasati do kraja ovog svijeta.

Ja vjerujem u Boga, i neki forumasi su tvrdili da sam nevjernik jer trazim dokaze kako Bog izgleda, kud se krece, kako zivi itd, itd... Ja jesam vjernik, ali i pored toga imam razum i zelim da shvatim kako stvari funkcionisu. Neshvatljivo mi je da ti tvrdis kako Boga ne mozes spoznati ni u jednoj religiji, a Bog je rekao da trebamo slijediti Islam i njegova nacela, jer je to jedini ispravni put. Znaci, neko grijesi. Spoznati Boga, a ne pripadati nijednoj od navedenih religija mi je u najmanju ruku, neobicno. Kako si to uspjela?

Mene jedino sto zacudjuje, a imam pravo da pitam, je cinjenica kako je moguce da nas je Bog stvorio tako razlicite, a opet nam je dao jednu zajednicku stvar - razum i kako neki ljudi ne mogu da shvate bit Islama, zive po njegovim principima, dok drugi ne rade tako. A svi imamo razum. A posto sve ima uzrocno- posljednicnu vezu i konstrukciju, nejasno mi je kako je moguce da je Bog oduvijek i zauvijek jer sve ima svoj nastanak, a samo Bog ne.

Mozda sa ovim pitanjima malo pretjerujem... Izaci cu iz vjere, znam da mi niko ne moze odgovoriti na ova i ovakva pitanja, ali eto barem sam sebi dusu olaksao.

Da, krajnje zanimljivo. Zamisli kako je meni bilo kada sam dosla do te spoznaje. Pokusat cu sto jednostavnije objasniti, ne znam da li ce mi poci za rukom. Znas kada trazis nesto, a ne mozes se sjetiti gdje si ga ostavio, i onaj osjecaj kada se konacno dosjetis, onaj klik u glavi. Tako je meni bilo sa ovim o cemu sam gore pricala. Jednostavno sam shvatila da mi ne trebaju nikakve pisane upute da bih nasla i osjetila Boga. Shvatila sam da njemu nije bitno da li cu ja ici u crkvu i moliti se ili obavljati 5 namaza, shvatila sam da je bitno da budem dobra osoba, da imam cistu dusu, da se trudim da budem na pravom putu, a ako pogrijesim da se zaista pokajem i pokusam ispraviti.
Ja po prirodi ne volim pravila, ne volim upute i stege, i zaista .. mislim da bi mi veci grijeh bio da se npr, posto si konkretno spomenuo islam, deklarisem kao pripadnik islama .. jer znam da ne bih obavljala sve duznosti koje islam nalaze, da bih pravila rupe upravo zbog toga sto ne volim da mi neko (mislim na kur an) govori sto cu i kako cu. Najbolje mi je ovako, ipak smo svi individue za sebe - 100 ljudi, 100 cudi. Meni ovako stima, zaista sam mirna, ispunjena, i mogu slobodno reci dobra osoba. I ne vidim sto je problem u tome sto nisam pripadnik religije sve dok sam covjek, a ne virus koji se siri i unistava sve oko sebe.
sarajlija_ba

#58 Re: BOG vs NAUKA

Post by sarajlija_ba »

Moonlight Shadow wrote: Ja, koliko znam vrijeme postoji kod Boga.

Parafraziram "Meleci se uspinju do Boga u danu cija je mjera 50000 godina od onoga sto vi racunate."

Prostor, takodjer. "Bog postavi svoj prijesto na Arsu odakle upravlja sa svim."

NE MOGU ti sada pronaci izvorne ajete jer mi ne radi mis, pa se ovako mucim preko tastature da napisem. XD
Zato sam ti i rekao da malo duže istražuješ islam i tek onda počneš postavljati ovakva pitanja.
Kako da tebi Bog objasni veličinu ili količinu nečega kad se tvoj mozak kreće u granicama vremena i prostora ?

Primjera radi, Bog u Kur'anu kaže da se u Dženetu nalazi ono što ljudske oči nisu do tad vidjele kao i ono što čovjek ne može ni zamisliti.

Opet da ti napomenem. Kreni sa laganijim temama.
Kao dijete. Prvo ide sisanje, pa kašasta hrana, pa tvrđa hrana...dok ne dođe do janjetine i suhog mesa.
Ti bi odmah da grizeš janjetinu a ne ide to.

I ne pokušavaj spoznati kakav je Bog nego spoznaj Njegova djela a svako djelo govori o svom autoru.
Pozz.
sarajlija_ba

#59 Re: BOG vs NAUKA

Post by sarajlija_ba »

ContaminatedArea wrote:I ne vidim sto je problem u tome sto nisam pripadnik religije sve dok sam covjek, a ne virus koji se siri i unistava sve oko sebe.

Islamu nije nikakav problem što mu ti ne pripadaš.
Nisi ni prva ni zadnja.
Uzgred, tebi ne naređuje Kur'an nego Bog kroz Kur'an tako da si u kontradikciji sa svojom izjavom.
Ne možeš prihvatiti Boga a ne prihvatiti obaveze i pravila koja ti On propisuje.
To bi ti bilo kao da šefu na poslu kažeš "priznajem te za svog šefa al' neću slušati ništa što mi kažeš".
Kad bi svi ljudi radili kao ti onda bi na svijetu imali vjera taman koliko imamo i ljudi.
Vjeru ne možeš usklađivati sa svojim prohtjevima. Ili je prihvataš u potpunosti ili nikako. Nema sredine.

Ne možeš se obraćati Bogu onako kako ti misliš da je primjereno.
Njemu se obraća onako kako je On zadovoljan i NIKAKO drugačije.
Vjera se pokazuje djelom a ne samo jezikom.
Po čemu neko može znati da si ti vjernik ?
Po tome što to izgovaraš jezikom ?
ContaminatedArea

#60 Re: BOG vs NAUKA

Post by ContaminatedArea »

sarajlija_ba wrote: Islamu nije nikakav problem što mu ti ne pripadaš.
Nisi ni prva ni zadnja.
Uzgred, tebi ne naređuje Kur'an nego Bog kroz Kur'an tako da si u kontradikciji sa svojom izjavom.
Ne možeš prihvatiti Boga a ne prihvatiti obaveze i pravila koja ti On propisuje.
To bi ti bilo kao da šefu na poslu kažeš "priznajem te za svog šefa al' neću slušati ništa što mi kažeš".
Kad bi svi ljudi radili kao ti onda bi na svijetu imali vjera taman koliko imamo i ljudi.
Vjeru ne možeš usklađivati sa svojim prohtjevima. Ili je prihvataš u potpunosti ili nikako. Nema sredine.

Ne možeš se obraćati Bogu onako kako ti misliš da je primjereno.
Njemu se obraća onako kako je On zadovoljan i NIKAKO drugačije.
Vjera se pokazuje djelom a ne samo jezikom.
Po čemu neko može znati da si ti vjernik ?
Po tome što to izgovaraš jezikom ?
Kod mene su vjera i religija potpuno odvojeni pojmovi. Religija je uokvirena, a vjera je sirok pojam.
Poprilicno ste se okomili na mene :-D Zar neko mora da zna da sam ja vjernik sve dok sam ja svjesna toga? Izgovarati? Zar se takvo sto ne osjeca?
TheMule

#61 Re: BOG vs NAUKA

Post by TheMule »

Moonlight Shadow wrote:
Ja tebe ne razumijem, ali bas nikako. Ti se toliko trudis da pobijes Boziju Knjigu, ako je Bog rekao da "nijedan list ne padne, a da on ne zna za to" onda je to apsolutna istina. Jel ti hoces da kazes da je Bog ostao nedorecen dok je spustao svoju Knjigu(Objavu) ljudima? Na vise mjesta u Kuranu se govori o tome, kako Bog sve zna, znaci to su Bozije rijeci, a Bog zasigurno nije lagao, niti je govorio ono za sto nije bio u potpunosti siguran..

Mada i meni djeluje jako zacudjujuce da Bog zna za sva nasa djela, i sve sto smo radili u svakom trenutku. Ima nas par milijardi na ovoj planeti, i sada Bog zna za svakog od nas sto smo radili za vrijeme nasih zivota, svaku sekundu naseg postojanja. I svakome od nas je predodredio sudbinu, da li cemo ici u Dzennet i Dzehenem. Pa onda nama ne ostaje nikakav izbor, jer nemamo dovoljno moci da se izborimo za nesto bolje, jer nam Bog nije dozvolio da se to desi.

To mi je dosta nelogicno, ali sta ces, ako zelis biti vjernik moras vjerovati, ma koliko god to cudno bilo.
Ovo nema nikakve logike. Zasto mislis da ako Bog zna sve sto se dogadja, onda nemamo izbora? Ne vidim kako se tako nesto moze zakljuciti.
srklet wrote:
PRO testant wrote: :-) Ako je SVEMOGUĆ znači da može sve, pa i biti prisutan na svako mjestu. A joj izjava :oops:
Tvoj prvi dio rečenice je u suprotnosti sa drugim. :? :-)
Razmisli šta si rekao/la?
Da da, bas tako. Svemoguc bi MOGAO biti prisutan u svakom dijelu svoje kreacije.
ALI ZASTO BI ?
I ako bi htio da njegova kreacija bude pod takvom detaljnom kontrolom, sta je onda njen smisao? Sta je smisao jedne tako kompleksne kreacije - da bude u svakom svom detalju pod kontrolom stvoritelja?
Ne, ne i ne. Takvu kontrolu nad kreacijom ne zeli niti jedan kreator. Kreatorova OBAVEZA i HTIJENJE je MAKRO KONTROLA, i ona je sve grublja sto je kreacija kompleksnija.
Konacno sta je smisao kreiranja - da uzivas u svojoj kreaciji, ili da budes njen rob.
Onaj ko kaze da ni list ne padne dok mu Bog ne odredi gdje ce pasti, zapravo time ne velica Boga vec ga tretira kao najveceg roba svoje kreacije.

Lakunoc, dosta za veceras.
Kreacija je tu radi nas. Uopste nisi logican u tom sto pises. Ako Bog zna sve sto se dogadja, zasto to znaci da je On njen rob? Nigdje logike tu nema...

On zna sve sto se dogadja, zato sto je Svemoguc i Sveznajuci.. Bog zna sta mislis, sta radi neki divljak u Amazonu, moze stvoriti novu zvijezdu u Andromeda galaksiji, a du Mu je sve svijedno i da se ne umori ni od jednih od tih radnji.

Vas problem je u tome sto Bogu dajete osobine covjeka, nesto slicno starim Grcima i njihovim bogovima na Olimpusu.
srklet

#62 Re: BOG vs NAUKA

Post by srklet »

TheMule wrote: Vas problem je u tome sto Bogu dajete osobine covjeka, nesto slicno starim Grcima i njihovim bogovima na Olimpusu.
Ali primjeti - ne obicnog covjeka vec skoro pa osobine Chuck Norrisa! :lol:

Shala mala.

Ajde necu da zapetljavam stvar. Evo samo jedno pitanje.

Navodno se religija i nauka slazu makar u jednom - Veliki PRASAK.

Ali i ako se ne slazu bas potpuno, hajde makar ovako - kad pogledate u nebo na sta ono gore vama lici - na uredno slozeno tackice ili na nesto sto lici na granule nekog praska?
Ja mislim da niko ne moze osporiti da je rijec o ovom drugom.

Dakle PRASAK.
Prasak moze biti kontroliran u smislu mehanizma, kontrole momenta, intenziteta... "detonacije".
Ali moze li bas biti potpuno kontroliran u smislu resporeda "gelera" ???

Zasto zaboga insistirate i na tome?
Zar nije dovoljno reci da je Stvoritelj INICIRAO sve ove stvari i da ih KONTROLISE.
Zasto insistirate na ovim detaljima koji su za univerzum potpuno nebitni, pa tako i za stvoritelja univerzuma.

Ah da, sa "pozicije gelera" zaista je razocaravajuce da se ispostavi da je njegova uloga toliko diskonektovana od Velike eksplozije i njenog Inicijatora!
CISTA SEBICNOST!
TheMule

#63 Re: BOG vs NAUKA

Post by TheMule »

Mislim da niko ne zna da li je Bog potpuno kontroliso raspored zvijezda, ili je dopustio da zakoni fizike (koje je On postavio) ih dovedu tu gdje jesu. Neki ce reci da su to jedna te ista stvar. Mislim da to niko ne moze znati i da nema veze i nikavog uticija na nas.
arzuhal

#64 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

Jarane... :shock:

Ovakve rasprave, da li Bog zna univerzum samo kroz univerzalije ili i kroz partikularije, vodile su se još u Srednjem vijeku. Ustvari, to i jest bilo obilježje (teloških razmatranja) tog doba. Kao da sam povlaštenik kojem je data prilika da prisustvuje nekoj drevnoj debati Image
Mustafapasa

#65 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

1) Pitali su jednog naucnika vjeruje li u postojanje Boga? Na to je on odgovorio: Da li je moguce da kada vi uzmete mnogo slova napisanih na komadice papira, pa ih potom sve zajedno bacite u zrak, da se oni, prilikom pada na tlo, slucajno sloze tako da formiraju neko knjizevno djelo poput Hamleta...Ne, slicajnosti ne postoje jer i nakon bezbroj bacanja, necete dobiti niti jednu prostu rijec, a kamoli neko slozeno djelo!

2) Sam naziv teme ne opravdavam niti je uopste dobar,jer predtsvalja Boga nasuprot nauke, sto nikako nije dobro...jer nauka je tu da ide ruku pod ruku sa religijom i Bogom i da dokaze postojanje istog, a ne da budu na suprotnostima. Ja govorim o islamu i pogledu na nauku:

http://www.mlivo.com/science/abosanski-1.htm

3) Svi mi vjerujemo da postoje atomi iako 99% nas ocima svojim nikad iste nije vidjela. Poimanje Boga nije za nase male mozgice, to je za srce, jer vjera je hrana za dusu koja kroz umno shvatanje silazi u srce, a mnogi od nas danas samo hrane tijelo,dok dusa gladuje...Covjek bez vjere je prazan i ne postoje nevjernici vec samo krivovjernici...svako u nesto vjeruje, neko u racunar, neko u sebe,neko u kipove,neko u auto, neko u ljubav,neko u srecu...a Bogami neko i u Milostivog Stvoritelja...
Jedanput je student postavio profesoru pitanja i trazio je odmah odgovor: Ako postoji Bog,pokazite mi ga, ako je dzavo stvoren od vatre,kako ce patiti u paklu koji je od vatre...Odgovor je odmah uslijedio u vidu samarcine na koju je ucenik ostao sokiran pitavsi zasto sad ovo? Profesor je rekao, to je odogovor koji ste trazili...Studentu nije bilo nista jasno. Profesor je objasnio, vidite, vi bol koju osjecate ne vidite ali znate da je tu i to je odogovor na prvo pitanje, a odgovor na drugo pitanje je i to sto je moja ruka, koja vam je nanijela bol, isto stvorena od mesa kao i vas obraz koji vas boli...

4) Discovery kanal je divan,ali nazalost Bog ne postoji na tim kanalima niti se spominje. Ja redovno gledam discovery, posebno naucne emisije, ali nazalost sve je evolucija ili neka majka priroda... ali Bog ta tome ne postoji... Gledam neku vece emisiju o gepardima, pa ja sam covjece prosto uzivao gledajuci tu emisiju, ali mi se merak pokvari kada pocnu govoriti kako je to djelo evolucije. Mnogo sam stvari naucio o gepradima tu vece, ali i vidio savrsenstvo stvaranja Gospodara. Evo par primjera: glepardi imaju crne linije ispod ociju koje oni zovu suzne linije. Te linije mu omogucavaju da gleda a da mu pritom sunce uopste ne smeta, niti da ima reflekciju-odbijanje suncevih zraka. Pored toga, priikom odbrane, borbe ili zastrasivanja, iste te linije daju strasniju facijalnu ekspresiju. Dalje, prilikom lova, gepard razvija strahovitu brzinu, ali za promjene pravca tj.kormilarenje koristi svoj dugi rep koji je specijalno gradjen za njega, tako da mu omogucava brze promjene pravca dok je u potjeri za plijenom. Dalje postaje jos interesantnije, gepard od 0-100 hvata za 3 sekunde i pri tim brzinama, duz vrata ima specijalni set tetiva i misica koji mu glavu drze fiksiranu tj. u tacno ravnom polozaju dok trci, jer inace vizuelna stabilizacija tj.drzanje pogleda bi bilo nemoguce pri tim brzinama. Idemo jos dalje, dok trci, gepard je jedina macka koja postize te brzine i zbog toga, jedina prilikom trka, ne uvlaci kandze, sto joj dodje kao spirnterice kod atleticara. O pjegama da ne govorim itd itd.... Sad ja tebe pitam, zamisli da imas prostu formu organizma koje vremenom treba da se razvije u geparda, odakle tom stvorenju znanje i svijest da su joj prethodno pomenute specificnosti potrebne za zivot? Odakle joj spoznaja da joj nesto od prethodnog uopste treba, i ako joj treba, kako to treba da izgleda, koju funkciju da obavlja i od cega da se stvori(uroni u dizajn)????????? To je odgovor na pitanje da je sve postalo od nizih formi organizama...I da je sve postalo od nizih formi i oblika organizma, postavi sebi pitanje, odakle tom prostom organizmu,bez mozga i bilo cega cime bi imao svijest i spoznaju uopste ideja da mu trebaju npr.oci, da je vani smjena dana i noci i da mu trebaju oci koje su tako slozen i komplikovan organ...Da stvar bude komplikovanija, oko je samo organ od mesa dok je vid nesto sasvim drugo...Nadam se da hvatas sta zelim reci, kreni tako sa svim organima i dijelovima tijela...Jer da bi spoznao Gospodara, naseg stvoritelja, trebas i sebe spoznati...

5) ti svaki dan imas priliku da citas tri velike knjige, jedna je napisana, jedna je otvorena a jedna je zatvorena. Otvorena knjiga je sva priroda,svemira i okolina koja je oko tebe. Ti tu knjigu citas s ciljem da spoznas njenog autora. Zatvorena knjiga je covjek, dok je napisana knjiga zapravo Kuran.

6) meni se dopadaju diskuscije koje po definiciji,treba da izluce najbolje rjesenje i dogovor. Odlicno je sto imas pitanja i sumnje i otvorenost za prihvatanje...To je put ka stvaranju stabilnog uvjerenja,stoga pazi sta stavljas u srce i skim se druzis...Covjek je vjere njegovog prijatelja...I za kraj, put do srca vodi kroz dva oka(da citas), kroz dva uha(da slusas) dok upola manje trba da pricas jer imas samo jedna usta...Zar i sam Gospodar ne kaze prvo UCI I CITAJ (kako bi spoznao) i "I znaj da nema Boga osim Allaha."

...Zovite Ga Allah ili zovite: 'Milostivi', a kako Ga god budete vi zvali, Njegova su Imena najljepša.
madner

#66 Re: BOG vs NAUKA

Post by madner »

arzuhal wrote:Jarane... :shock:

Ovakve rasprave, da li Bog zna univerzum samo kroz univerzalije ili i kroz partikularije, vodile su se još u Srednjem vijeku. Ustvari, to i jest bilo obilježje (teloških razmatranja) tog doba. Kao da sam povlaštenik kojem je data prilika da prisustvuje nekoj drevnoj debati Image
I ko je pobjedio? :D
Mustafapasa

#67 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

Ovo je klasicna dilema kao i visebostvo. Naime, postavlja se pitanje postoje li polovicni bogovi ili polovnicni Bog? Ako bi postojalo vise bogova, kako bi ljudi znali kome bi se molili, mozda bi neki bog bio jaci ili privlacniji od drugog,mozda bi jedan,u cilju vece popularnosti bio blazi...ili bi imao boga za zdravlje,drugog za ljubav itd....na sta bi ta lakrdija licila? Bogovi sa ogranicenim djelovanjem ili jacinom ili snagom...! Tako je i sa ovom konstatacijom. Gospodar je sveobuhvatan i sve zna i apsolutno mu nista niti prolazi i sve kontrolise i sve je onako kako On zeli. Dakle, slucajnosti niti neceg sto je propusteno...to ne postoji! Jer da nije takav, to bi opet bila lakrdija zestoka.

U prethodnim postovima sam procitao kako je neka djevojka (cini mi se) napisala kako su religije donije samo zlo,ratove,krvoprolice itd...sa cim se apsolutno ne slazem i sto je totalna neistina. Za ovakvu konstataciju treba biti hrabar i reci sebi "dobro sam sve proucila, e vidi ovo". Problem su ljudi i njihova interpretacija (samovolja) religije, sto svako to hoce na neki svoj nacin, ne gledajuci u izvor...Zato se kaze da je Kuran UPUTA...Uputa koju treba proucit kako se ponasati i hoditi kroz zivot. Tamo se svaki oblik terorizma,nasilja,kradje,bluda,alkohola...svega loseg po covjeka i drustvo zabranjuje...zabranjuje se ubistvo kao i ogovaranje,prenosenje tudzih rijeci,laganje itd itd...
aurora313

#68 Re: BOG vs NAUKA

Post by aurora313 »

Moonlight Shadow wrote:... Ali samo da te pitam.. . Smatras li ti da je Bog svemoguc?
Ako je bog svemoguć, onda da vidimo šta o tome misli David Hjum, škotski filozof, 1776:

“Da li Bog želi da preduhitri zlo ali nije sposoban? U tom slučaju je nemoćan.
Da li je sposoban ali nije voljan? Onda je zao.
Je li Bog istovremeno sposoban i voljan?
Jer ako jeste, pa gdje je onda u svemu tome uloga šejtana?”
aurora313

#69 Re: BOG vs NAUKA

Post by aurora313 »

TheMule wrote:Mislim da niko ne zna da li je Bog potpuno kontroliso raspored zvijezda, ili je dopustio da zakoni fizike (koje je On postavio) ih dovedu tu gdje jesu. Neki ce reci da su to jedna te ista stvar. Mislim da to niko ne moze znati i da nema veze i nikavog uticija na nas.
Malo znaš o jevrejskim pisanijama uvrštenim u Bibliju. Naime Bog je nakon stvaranja Zemlje stvorio 'svod' sa zvijezdama. U originalnim znacenjima, riječ za svod nije nikada podrazumjevala Sunce i zvijezde kao vasionsko mnoštvo udaljenih objekata nego nešto što je on postavio na fiksiranom svodu (plafonu, ako hoćeš).

I ostavi se vlastitih objasnjenja. Kako bi onda objasnio da je u stvaranju prvog dana 'odvojio' svijetlo od tame, nazvao to dan i noc, a tek cetvrtog dana stvorio Sunce! Pametnom dosta.
Mustafapasa

#70 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

aurora313 wrote:
Moonlight Shadow wrote:... Ali samo da te pitam.. . Smatras li ti da je Bog svemoguc?
Ako je bog svemoguć, onda da vidimo šta o tome misli David Hjum, škotski filozof, 1776:

“Da li Bog želi da preduhitri zlo ali nije sposoban? U tom slučaju je nemoćan.
Da li je sposoban ali nije voljan? Onda je zao.
Je li Bog istovremeno sposoban i voljan?
Jer ako jeste, pa gdje je onda u svemu tome uloga šejtana?”

Aurora,
Kakvo je ovo poredjenje "ako je Bog svemocan, da vidimo sta o tome misli David Hjum"? Dakle, ako nije, onda nema Davida sa svojim stavom a ako jeste, eto ga opet da kaze kako je bog ovakav ili onakav!? Sta ako je Bog zaista svemocan a David lupa gluposti? E tu se diskusija zavrsava, sto je neposteno!
Imas li ti svoj stav kao rezultat licnog istrazivanja i spoznaja ili se hvatas za nekog Davida koji sam sebi nije definisao zlo niti njegov izvor, vec kukavicki svaljuje sve na Boga ne zeleci nositi odgovornost. Takodje, mister David nije spoznao da je sve mogucnost izbora sto je velika odgovornost i mudrost. Niko te ne prisiljava da budes monstrum,nevjernik,ili divna osoba...Niko, sve je to tvoj izbor za koji ces sutra biti pitana...dakle do tebe je :)
srklet

#71 Re: BOG vs NAUKA

Post by srklet »

Molim nekoga da mi objasni kako se mogu povezati ove dvije kreacije i pripisati ISTOM STVORITELJU

Image
"Pred njim ce Džehennem biti i on ce biti pojen sadidom (odvratnom kapljevinom) mucice se da je proguta, ali je nikako nece moci proždrijeti i smrt ce mu sa svih strana prilaziti, ali on nece umrijeti; njega ce teška patnja cekati." (Ibrahim, 16-17)
"I reci: Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoce neka vjeruje, a ko hoce neka ne vjeruje! Mi smo nevjernicima pripremili vatru ciji ce ih dim sa svih strana obuhvatiti, ako zamole pomoc, pomoci ce im se muhlom (tekucinom) poput rastopljene kovine koja ce lica ispeci. Užasna li pica i grozna li boravišta!" (El-Kehf, 29)
“A nevjernike ceka vatra dzehennema, oni nece biti na smrt osudjeni, i nece umrijeti, i nece im se patnja u njemu ublaziti, - eto tako cemo svakog nevjernika kazniti, oni ce u njemu jaukati: “Gospodaru nas, izbavi nas, cinicemo dobra djela, drukcija od onih koja smo cinili.” - “A zar vas nismo ostavili da zivite dovoljno dugo da bi onaj koji je trebalo da razmisli imao vremena da razmisli, a bio vam je dosao i onaj koji opominje? Zato iskusite patnju, nevjernicima necemo pomoci!” (Fatir, 36-37)
“A da li je bolja ta gozba ili drvo Zekum koje smo nevjernicima kao kaznu odredili? To je drvo koje ce usred dzehenema rasti, plod ce mu poput sejtanskih glava biti. Oni ce se njime hraniti i trbuhe ce svoje njime puniti, zatim ce to s kljucalom vodom izmjesati, a potom ce se, sigurno, opet u dzehennem vratiti. Oni su oceve svoje u zabludi zatekli pa i oni stopama njihovim nastavili.” (Es Saffat, 62-70)
itd.
:shock: :? :cry:

Meni ovo jedno s drugim jednostavno ne ide!
Cisto onako - STILSKI.
PRO testant

#72 Re: BOG vs NAUKA

Post by PRO testant »

srklet wrote:Molim nekoga da mi objasni kako se mogu povezati ove dvije kreacije i pripisati ISTOM STVORITELJU

Image
"Pred njim ce Džehennem biti i on ce biti pojen sadidom (odvratnom kapljevinom) mucice se da je proguta, ali je nikako nece moci proždrijeti i smrt ce mu sa svih strana prilaziti, ali on nece umrijeti; njega ce teška patnja cekati." (Ibrahim, 16-17)
"I reci: Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoce neka vjeruje, a ko hoce neka ne vjeruje! Mi smo nevjernicima pripremili vatru ciji ce ih dim sa svih strana obuhvatiti, ako zamole pomoc, pomoci ce im se muhlom (tekucinom) poput rastopljene kovine koja ce lica ispeci. Užasna li pica i grozna li boravišta!" (El-Kehf, 29)
“A nevjernike ceka vatra dzehennema, oni nece biti na smrt osudjeni, i nece umrijeti, i nece im se patnja u njemu ublaziti, - eto tako cemo svakog nevjernika kazniti, oni ce u njemu jaukati: “Gospodaru nas, izbavi nas, cinicemo dobra djela, drukcija od onih koja smo cinili.” - “A zar vas nismo ostavili da zivite dovoljno dugo da bi onaj koji je trebalo da razmisli imao vremena da razmisli, a bio vam je dosao i onaj koji opominje? Zato iskusite patnju, nevjernicima necemo pomoci!” (Fatir, 36-37)
“A da li je bolja ta gozba ili drvo Zekum koje smo nevjernicima kao kaznu odredili? To je drvo koje ce usred dzehenema rasti, plod ce mu poput sejtanskih glava biti. Oni ce se njime hraniti i trbuhe ce svoje njime puniti, zatim ce to s kljucalom vodom izmjesati, a potom ce se, sigurno, opet u dzehennem vratiti. Oni su oceve svoje u zabludi zatekli pa i oni stopama njihovim nastavili.” (Es Saffat, 62-70)
itd.
:shock: :? :cry:

Meni ovo jedno s drugim jednostavno ne ide!
Cisto onako - STILSKI.
Misliš na prelijepu planetu zemlju i odvratni i ogavni pakao?
Zanemaruješ ostale karakteristike Stvoritelja kao prvo.
Iako nisam muslliman, moram se svrstati na stranu tih ajeta, jer uče o postojanju pakla.
A pako je izbor nas, ne Stvoriteljev.
A kao pravedan sudac (što je još jedna karakteristika Stvoritelja) mora omogučiti pravilnu kaznu za one koji se ne povinuju njegovim pravilima, nasuprot onih koji su se podložili istim.

Ako kažemo da ne vjerujemo u pakao, na neki način govorimo da su ljudi ipak zaslužili samo nagradu, na i kaznu, ne i poziv na odgovornost za svoja djela/nedjela, da biti žrtva ili onaj koji je počino zločin nad istom nije velika razlika ili čak nikakva. U suštini govorimo da je pravda i zakon relativan. Da je lična i moralna odgovornost prevaziđena stvar. Jer ako zanemarimo ili uklonimo ili (nešto drugo u tom obliku) taj viši autoritet, zanemarujem sve ispod njega i sve što je taj isti stvoritelj Stvorio kao npr. Red, Odgovornost, Mir, Ljubaznost .... itd.

Kako se to onda odnosi na našu svakidašnjicu? To je največi problem sa tim učenjem.
Jer onda je sve relativno dobro, u zavisnosti od osobe koja to posmatra. Međutim, da li je to zaista tako?
Naravno da nije. Ni tebi nije svejedno kada ti neko načini nepravdu, i ti normalno tražiš neku satisfakciju. Samo što je tvoja satisfakcija na daleko nižoj razini od Stvoriteljeve. Ali je princip isti.
Načinjena je nepravda prema njemu, i mora se nekako dati/dobiti neka satisfakcija.

Jer nepravda prema tebi nije samo nepravda prema tebi, nepravda je prvo i primarno napravljena prema njemu. Jer je kao Stvoritelj stvorio i tebe. I ti si dio njegove kreacije, prema tome nepoštivanje njegovog stvorenja je nepoštivanje njega. I on za to traži satisfakciju. Jedan vid, krajni vid te kazne za pojedine će biti pakao.
Mustafapasa

#73 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

Protestant aferim :)
srklet

#74 Re: BOG vs NAUKA

Post by srklet »

PRO testant wrote: Misliš na prelijepu planetu zemlju i odvratni i ogavni pakao?
...
Ne, ne mislim na sukob lijepog i ogavnog.
Govorim o NESKLADU izmedju KREACIJE Univerzuma i ovakvog teksta!
I nisam bez razloga rekao da je to dvoje jednostavno STILSKI nepovezivo.

Ovi ajeti, ne mogu se sputati a da to ne kazem, mi vise prilice kletvama nekog INSANA upucenim komsiji koji mu je opalio zenu!

Stvoritelj univerzuma bi sve, pa i pakao, opisao na mnogo pismeniji nacin.
Ili bi makar rekao - "muke neopisive".
Rijec je, ponavljam, o STILU koji je NESPOJIV sa stvaraocem univerzuma.

Ima, naravno i ona druga mogucnost, da se "Pisac" namjerno spustio na ljudski nivo da bi covjeku sto zornije opisao ove patnje njemu razumljivim rijecima.
Dakle, tretman slican kao roditelja prema djetetu, svjesno ZASTRASIVANJE i PRETJERIVANJE radi DOBROG VASPITANJA ("pojesce te babaroga").
Ali, za razliku od BUKVALNOG VJERNIKA, djeca odrastu!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#75 Re: BOG vs NAUKA

Post by JoseMujica »

BIĆETE KAO BOGOVI :lol: :lol: :lol: vi jeste bogovi samoubice :cry: :cry: :cry:
Locked