carobnjak_iz_voza wrote:
Ja tebi lijepo rekoh da cutis ako ne znas o cemu pricas i neces se nikad obrukati sa ovakvim pojmovima "organizovana religija" i slicno jer religija i ne postoji ako nema svoju formu,zakone ,zabrane itd
Pogriješih, mišljah na institucionalizovanu religija kad napisah organizovana religija.
Tačno svaka religija je u svojim "svetim" knjigama propisala zakone, zabrane, preporuke itd., pa čovjeku ne treba ništa više od tih knjiga da bi se upoznao sa svojom religijom i da bi dobio smjernice po kojima treba da se vlada da bi bio dobar vjernik.
Što će muslimanu hodža na dženazi kad tu dženazu može klanjati i bilo koji drugi vjernik koji je naučio napamet iz Kur'ana tekst onoga što se uči na dženazi.
Treba mu komad zemlje i prateći elementi koji su potrebni za ukop po islamskim propisima, i neko ko zna ono što hodža prouči u onih pet minuta koliko uči.
Ne treba čovjeku ezan da zna kad mu je vrijeme namazu, može snimit ezan na mobitel pa će ga mobitel obavjestiti kad je vakat klanjat'.
Porez već daje državi, pa je nepotrebno da daje zekjat islamskoj zajednici, koja je sama sebi svrha.
Koje bi se samo pare uštedjele kad ne bi bilo institucionalizovane religije,a istovremeno bi se smanjio bi njen štetan uticaj koji čine držanjam političkih govora na džumama , misama itd.
carobnjak_iz_voza wrote:
Imas nekakav "antivehabijski" stav kako sam primjetio i onda kritikujes svestenstvo sto je opet "provehabijski" skroz,dakle neusaglasen si ,vjerovatno jer nemas pojma o cemu pricas i ne moze te se uzimati ozbiljno .
čak i od vehabija se može nešto pametno čut'
carobnjak_iz_voza wrote:
Svestenstvo u islamu u osnovi i ne postoji ali je postalo nuznost i nametnuto je sekularnim sistemom drzave.
Imami tj "hodze" nisu poznati u islamu niti imaju priblizno znacenje kakvo recimo imaju danasnji vjerski sluzbenici,jer imam je bio onaj covjek koji bi se zadesio u tom namaskom vaktu u dzematu i davala se prednost ucenima,starijim osobama ali bez obaveze i stalnog prisustva kao sto je to danas.
Znači, po islamu ne bi trebali da postoje vjerski službenici koji bi za svoje službovanje dobijali platu - to ti reče.
Eto super, 1700 km koliko uzme IZ za dženazu može se usmjeriti u humanitarne svrhe, pa nikome neće trebati davati sadaku.
carobnjak_iz_voza wrote:
Znaci nestanak svestenstva je moguci samo u nesekularnim sustavima.
Kakvi su to nesekularni sistemi ?