BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
statix

#101 Re: BOG vs NAUKA

Post by statix »

Samo ti provociraj arzo... :D

Image
arzuhal

#102 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

statix

#103 Re: BOG vs NAUKA

Post by statix »

Ne znam za Simpsone, ali vec su Neandertalci sigurno, vjerovatno i obredno, ukopavali svoje pokojne, sto svjedoci o snaznoj svijesti o smrti i zelji da je transcediraju. :D
Moonlight Shadow

#104 Re: BOG vs NAUKA

Post by Moonlight Shadow »

Mustafapasa wrote:Ti moonlight neces da citas vec trazis servirano jelo nabrzinu spremljeno tako da ce se sumnje salno javljati...

http://ponude.biz/knjige/h/Harun%20Yahy ... 0Nauka.pdf

Kazes:
Zasto se Sotona toliko trudi, i ljudima obecava pomoc, i spasenje ako i sam zna, da je u velikoj mjeri nemocan(ako jeste) i da ce biti unisten od strane Boga na Sudnjem Danu? Koja je svrha njegovog postojanja? da li on robuje Gospodaru, ili se on manifestira kao Bog? Jer odakle bi dolazile njegove moci, ako ne pripada Bozijem svijetu? Da li postoje 2 krajnosti, odnosno 2 Boga, odnosno ne 2 Boga, vec 1 Bog i Sotona koji pokusava postati Bog zato jer...(dalje ne znam) Zasto se Masoni pokoravaju njemu, osim ako nisu sigurni da im on moze omoguciti nesto slicno kao sto je Bog obecao ljudima koji slijede njegovu Uputu?

Odgovor:
A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!" - oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv proljevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reče: "Ja znam ono što vi ne znate."
I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: "Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!"
"Hvaljen neka si" - rekoše oni - "mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri."
"O Ademe," - reče On - "kaži im ti nazive njihove!" I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!"
A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" - oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.

Iblis je to odbio i, kao Allahov
neprijatelj, uzoholio se zbog zavisti
na počasti koju je Allah ukazao Ademu,
rekavši: "Ja sam od vatre, a on je od
zemlje, ja sam bolji od njega!" Ova neposlušnost, čiji je
neposredan uzrok oholost, predstavlja
početak njegovih drugih pogrešaka, jer
i u sahih hadisu je potvrđeno: /59/ "U
Džennet neće ući onaj u čijem srcu bude
oholosti makar i koliko zrno gorušice!"
Budući da su u srcu Iblisa bili i
oholost, i nevjerstvo, i tvrdoglavost
(inad), bilo je nužno da se udalji i
odstrani od Allahove milosti, tako da
je on zbog svoje nepokornosti postao
nevjernikom.
Pod poklanjanjem se misli na velicanje Gospodara i Njegov moci stvaranja...

"Šta te je navelo pa da nicice ne padnes sb]kad
sam ti naredio?s/b] (dakle on je odbio pokornost direktno Gospodaru)" - upita On. "Ja sam bolji od
njega; mene si od vatre stvorio, a njega od
ilovace", odgovori on./12/
Allah, dz.s., kaze: "Zasto se nisi poklonio kad sam ti
naredio?" "sta te je natjeralo i prisililo da ne ucinis
sedzdu kad sam ti naredio?" A rijeci Iblisa, neka je
Allahovo prokletstvo na njega, "Ja sam bolji od njega";
spadaju u ispriku koja je teza od grijeha. Tj. ja sam
bolji od njega, pa kako mi onda mozes narediti da mu
ucinim sedzdu? Zatim je pojasnio da je on bolji od
njega zato sto je stvoren od vatre, a vatra je bolja od
ilovace od koje je stvoren Adem. Prokleti Iblis je,
dakle, gledao na osnov materijala, a nije gledao na
posebnu pocast koja je ukazana Ademu time sto ga je
Allah stvorio Svojom rukom i u njega udahnuo dusu
(zivot). On je, Allah ga prokleo, upotrijebio pogresnu
jednostranu analogiju, svojom tvrdnjom da je vatra
bolja od ilovace (zemlje), jer osobine su zemlje
uravnotezenost, dobro}udnost, blagost i cvrstina.
Zemlja je mjesto rastinja, napretka, pove}avanja i
oporavljanja. A osobine vatre su spaljivanje,
neodre|enost i brzina. sb]Zato je Iblisa iznevjerio njegov
osnov (materijal),s/b]

"Daj mi vremena do dana njihova ozivljenja!" -
zamoli on." /14/
"Daje ti se vremena!" - rece On." /15/
Allah, dz.s., obraca se Iblisu i kaze mu: Silazi sa
svog stepena na kom si bio na najvisem dijelu
nebeskih prostranstava, jer oholost prema Allahovim,
dz.s., nare|enjima i nepostupanje po njima
prouzrokuje smanjenje stepena koji se ne postize
drugacije nego iskrenom pokornoscu Allahu, dz.s.
Kazna je za takav stav izlazak iz Dzenneta, ponizen i
beznacajan, kao kazna za njegovu oholost. Tako je sa
Iblisom postupljeno suprotno onome sto je on htio i
nagra|en je suprotno onome sto je on zelio. Ovo je
potpuna pravednost od Allaha, dz.s. Kada je to
prokleti Iblis shvatio, zatrazio je da se njegovo
hapsenje odgodi do Sudnjeg dana, pa mu je Allah,
dz.s., to udovoljio, a On je Mudar i Sveznajuci.

"E zato sto si odredio pa sam u zabludu pao" -
rece - "kunem se da cu ih na Tvom pravom
putu presretati,
/16/
pa cu im i sprijeda, i straga, i zdesna, i slijeva
prilaziti, i Ti ces ustanoviti da vecina njih nece
zahvalna biti!"/17/
"pa cu im i sprijeda, i straga", tj. dolazit ce im
sa svih strana, kako bi ih odvratio od puteva
pokornosti, nabrajajuci im razne vrste zabluda, sve
dok ih ne odvede u grijehe.

i za kraj:

"A Iblis se uvjerio da je o njima ispravno
mislio, i oni su se poveli za njim, osim
nekolicine vjernika nad kojima nikakve vlasti
nije imao; Mi smo htjeli ukazati na onoga ko
vjeruje u onaj svijet, a ko u njega sumnja. A
Gospodar tvoj bdi nad svim."

Dakle, neprijateljstvo traje radi pocasti Bozije prema covjeku, Iblis nudi lazi i obmane kako bi ljude na sve nacine obmanuo a ljudi se povode za tim...Dakle, sotona postaje bog kod ljudi koji mu daju to znacenje i posto mu je dato vremena do sudnjeg dana,on ce to raditi na sve nacine...
Dakle, sve je iskusenje
Sotona laze i ljudima obecava pusta obecanja:

"I kada bude sve rijeseno, sejtan ce reci: 'Allah
vam je pravo obecanje dao, a ja sam svoja
obecanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve
vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i
vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, vec
sami sebe; niti ja mogu vama pomoci, niti vi
mozete pomoci meni. Ja nemam nista s tim
sto ste me prije smatrali Njemu ravnim.'

Nevjernike sigurno ceka bolna patnja." /22/

eto, sve odgovoreno samo treba citati na pravim mjestima...
Sve sto si rekao je na mjestu,osim par stvari.

Nisi mi odgovorio zasto se MASONI pokoravaju SOTONI, onda bi to znacilo da oni sumnjaju u BOGA, a ne sumnjaju u SOTONU, da li je njima sam SOTONA manifestacija BOGA ili? i
ko je u stvari DEDZAL(da li je to SOTONA ili neko drugi)? Da li u svim vjerskim knjigama stoji da ce DEDZAL doci na ZEMLJU i zavoditi narod?
Zasto bi se DEDZAL toliko trudio da zavede ljude iako zna da ce i sam biti unisten? Jel hoce da dokaze da je bolji od ljudi? Ali to onda ne bi imalo svrhe, jer ce on svakako biti unisten na Sudnjem Danu?
Kazes da je nevjernik, ali kako je to moguce, jer iz predhodnih ajeta jedino sto mogu zakljuciti je to da je SOTONA razgovarao sa Bogom i opet je nevjernik?

I opet se ponavljam, zasto Masoni slave SOTONU(sejtana), a ne slave Boga? Ne vjerujem da je do religijskih uvjerenja, moralo je postojati nesto VISE sto je dalo do znanja tim predstavnicima TAJNIH DRUSTAVA da se stave na stranu zla. NESTO IH JE MORALO UVJERITI da je SOTONA bolji od BOGA...
kojeime

#105 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 13:37, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#106 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

statix wrote:Samo ti provociraj arzo... :D

Image

and then comes disappointment... :D

no 71 young virgins but 71 crystal clear raisins :D
kojeime

#107 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
black

#108 Re: BOG vs NAUKA

Post by black »

Image Image
madner

#109 Re: BOG vs NAUKA

Post by madner »

black wrote:Image Image
Slane ili slatke?
black

#110 Re: BOG vs NAUKA

Post by black »

madner wrote:
Slane ili slatke?
slane slane :mrgreen:
Mustafapasa

#111 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

Moonlight Shadow wrote: Nisi mi odgovorio zasto se MASONI pokoravaju SOTONI, onda bi to znacilo da oni sumnjaju u BOGA, a ne sumnjaju u SOTONU, da li je njima sam SOTONA manifestacija BOGA ili?
I opet se ponavljam, zasto Masoni slave SOTONU(sejtana), a ne slave Boga? Ne vjerujem da je do religijskih uvjerenja, moralo je postojati nesto VISE sto je dalo do znanja tim predstavnicima TAJNIH DRUSTAVA da se stave na stranu zla. NESTO IH JE MORALO UVJERITI da je SOTONA bolji od BOGA...
Zato sto oni prihvataju njega kao svoje Bozanstvo,bas kao sto neki ljudi uzmu strast za svoje bozanstvo pa joj se pokoravaju ili nekog kipa...ili kako neki rade obozavajuci svecenike,svetce itd...Zapamti,ljudi imaju slobodu izbora i u vjeru nema na silu ali ta sloboda izbora nosi odgovornost. Ko ti brani da sad odes i postanes pripadnik budizma? Ako ti to neces,ko te u to srcano moze natjerat?

"I kada bude sve rijeseno, sejtan ce reci: 'Allah
vam je pravo obecanje dao, a ja sam svoja
obecanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve
vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i
vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, vec
sami sebe; niti ja mogu vama pomoci, niti vi
mozete pomoci meni. Ja nemam nista s tim
sto ste me prije smatrali Njemu ravnim.'
Nevjernike sigurno ceka bolna patnja." /22/

Vidim da si gledao Arivalse, tamo je dat odgovor...Sejtanovo je da laze,vara i obanjuje...ljudima obecava i laze...
"nabrajajuci im razne vrste zabluda, sve
dok ih ne odvede u grijehe".
Mustafapasa

#112 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

kojeime wrote: Mustafapasa, upravo to sto si ti naveo kao dokaz postojanja Boga, meni je dokaz za nepostojanje. Zar je Bog stvarno morao napraviti tako komplikovane i raznovrsne bioloske sisteme? Na primjer, covjek se moze patiti i moze umrijeti od nekoliko bolnih i smrtonosnih bolesti. Zar je Bogu stvarno trebalo nekoliko bolesti, jedna neizljeciva i koja pati ljude bi bila dovoljna i da kazni ljude i da prenese ljudima poruku. Samo postojanje ovolike kolicine razlicitih oblika zivota i njihove interakcije meni su dokaz za nepostojanje Boga. Da je Bog stvorio svijet i zivot sigurno bi stvari bile jednostavnije. Koja je uopste svrha ovako postavljenog koncepta zivih bica i njihove interakcije? Da jedan virus kojeg ne mozemo vidjeti golim okom moze ubiti covjeka. Ili da mu sa druge strane drugi isto tako mali organizam, vitamin na primjer, moze poboljsati zivot. Meni prije lici da nema nikakve svrhe, jednostavno tako se desilo.
Svako ima pravo na svoje misljenje i vidjenje kao i na stav...Ja tebe zbog tvog stava necu manje postovati. Ti si ipak Bozija kreacija i sigurno vrijedis cim te je Gospodar stvorio...
Ali nemojmo sad ovjde kreirati svijet i sve prema svome...ti bi sad da je nesto jednostavno pa bi onda kao prihvatio nesto....opet ti bi drugi rekli, e ovako prosto je moglo da bude slucajno, ne to nije Bog...JA ne znam zasto je Gospodar stvorio sve, to znanje je kod Njega, ali nase je da to spoznajemo i uvidio upravo ovo sto si rekao, da je sve toliko slozeno da nije moglo nastati slucajno...
Bas kao sto sam rekao u svom prvom postu na ovu temu: uzmi puno papirica i napisi na njih sva slova...svaki papiric po jedno slovo i tako ih napravi bezbroj...onda se popni na balkon i sve ih zajedno u isto vrijeme baci na tlo...vidi hoces li dobiti pravilno formiranu barem jednu prostu rijec a kamloli recenocu ili naucno djelo...
a do tada, probaj ovo procitati i promisli jel ovo ima imalo vece sanse da nastane slucajno u odnosu na recenicu koju cekas dok bacas papirice sa slovima

http://hr.wikipedia.org/wiki/Deoksiribo ... a_kiselina
Mustafapasa

#113 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

jesul dobre te kokice :lol:
black

#114 Re: BOG vs NAUKA

Post by black »

Mustafapasa wrote:jesul dobre te kokice :lol:
ma k'o dusha :mrgreen:
kojeime

#115 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
Mustafapasa

#116 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

kojeime wrote:Mozda se nece formirati smislena rijec ili recenica, a opet mozda hoce. Mozda polozaj papirica nece dati smislenu rijec na bosanskom jeziku ali sta ako to bude smislena rijec na svahiliju, nekom od jezika plemena Afrike, Papua nove Gvineje, Juzne Amerike. Sta bi to dokazalo? Da je to Bog poslozio papirice da imaju smislenu rijec na svahiliju i namjerno je htio bas svahili a ne bosanski ili neki drugi jezik koji ja razumijem?

Jok, ovdje su za razliku od ovog jezika koji nije bas dostupan bosancima, Bozije kreacije su svima dostupne kao i Knjige da se izucavaju,studiraju itd...
Jer cemu ovolika raznolikost kod riba,prtica,biljaka,svemira???Zasto rijeke,zasto mora,sto ce voda,odakle parovi, kako ptice da lete, kako neki vide po noci...osim da se dokaze da je Tvorac mocan...Itekako da je mocan...pogledaj sismise...sisari a price, ne vide ali imaju mehanizam za kretanje (da podsjetim Za orijentiranje u okolišu kao i za utvrđivanje položaja lovine tijekom svojih noćnih letova šišmiši imaju razvijenu mogućnost korištenja ultrazvuka. Ustima ili nosom ispuštaju ultrazvukove izvan područja čujnosti za ljudsko uho. ) kakav ljudi jos nisu sa danasnjom tehnologijom dostigli (pazi ovo je zivi organizam dok ljudi koriste tehnologiju i opet su sismisi u prednosti)...ili pogledaj komarca:Tehnika "sisanja krvi" koju komarac koristi zavisi od složenog sistema u kome izuzetno složene strukture jedinstveno djeluju.
Kada se komarac spusti na svoju metu, on uz pomoć usana na svojoj surlici prvo ispituje mjesto. Njegova žaoka u obliku igle zaštićena je specijalnim slojem koji se skida tokom procesa sisanja krvi.
Komarac ne buši kožu, kao što se misli, prilikom zabijanja svoje surlice u kožu. Glavni zadatak sada ima gornja vilica, koja je oštra kao nož, kao i donja vilica na kojoj se nalaze zubi savijeni unazad. Komarac pomjera svoju donju vilicu napred kao testeru i uz pomoć gornje vilice zasijeca kožu. Kada žaoka, ubačena kroz zasjek na koži, dospe do krvnog suda, završen je proces probijanja. Sada je došao trenutak da komarac upije krv.
Međutim, kao što znamo, najmanja povreda krvnog suda pokreće ljudsko tjelo da luči enzim koji izaziva zgrušavanje krvi i prekida njeno isticanje. Ovaj enzim može da stvori problem komarcu pošto će ljudsko tijelo reagovati zbog rupe koju je otvorio komarac, tako što će se na tom mjestu krv odmah zgrušati, a rana se zaliječiti. To znači da komarac ne bi mogao da izvuče ni malo krvi.
Međutim, komarac uspješno riješava i ovaj problem. Prije nego što počne da upija krv, komarac ubrizgava specijalnu tečnost koja se luči u njegovom tijelu, u procjep otvoren u dijelu organizma koji je napadnut. Ta tečnost neutrališe enzim koji izaziva zgrušavanje krvi. Tako komarac upija krv koja mu je potrebna, oslobođen problema koji stvara zgrušavanje. Svrab i otok koji nastaju na mjestu komarčevog uboda prouzrokovani su delovanjem te tečnosti koja sprečava zgrušavanje.
Pa toliko toga raznolikog ima da je prosto nemoguce da je postalo slucajno...Uostalom, ako pretpostavimo da je i postalo slucajno, onda je to eksperiment. Zar je moguce da bas svaki eksperiment bude 100% tacan i uspjesan i tako njih milijarde da ispade?
madner

#117 Re: BOG vs NAUKA

Post by madner »

Pasa moj solidni, ignorises da imas razvoj od nekoliko miliona godina. Sto se tice neuspjelih eksperimenata, vidis samo one sto su prezivjele (tj. uspjesne). Puno vise vrsta je izumrlo nego sto ih danas hoda, gmize, pliva ili leti.
Mustafapasa

#118 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

za komarca zaboravih

Ovo je očigledno jedan izuzetan proces koji nameće nekoliko pitanja:
1.) Kako komarac zna da u ljudskom tijelu postoji enzim za zgrušavanje?
2.) Za proizvodnju i izlučivanje ove tečnosti u njegovom tijelu, koja neurališe ovaj enzim, potrebno je da komarac poznaje hemijsku strukturu ovog enzima. Kako je to moguće?
3.) Čak i kada bi nekako došao do tog saznanja, kako je moguće da komarac pokrene proces lučenja tečnosti u svom tijelu i stvori "tehničku opremu" potrebnu za njeno transportovanje prema surlici?

Kokice se prave od kukuruza

http://www.youtube.com/watch?v=0IspK651 ... re=related
Mustafapasa

#119 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

madner wrote:Pasa moj solidni, ignorises da imas razvoj od nekoliko miliona godina. Sto se tice neuspjelih eksperimenata, vidis samo one sto su prezivjele (tj. uspjesne). Puno vise vrsta je izumrlo nego sto ih danas hoda, gmize, pliva ili leti.
Kakav razvoj od milion godina? Zasto onda svi ne lete? Brze bi i lakse bilo? Po tvom onda nema poluuspjelih eksperimenata vec su svi savrseni!
Koliko ja znam, eksperimenata ima i neuspjelih i polu uspjelih i svakakvih...ovdje su samo savrseni...Bio bi trag od eksperimentisanja u vidu pokusaja,propalih rezultata,nesavrsenosti itd...
madner

#120 Re: BOG vs NAUKA

Post by madner »

Mustafapasa wrote:
madner wrote:Pasa moj solidni, ignorises da imas razvoj od nekoliko miliona godina. Sto se tice neuspjelih eksperimenata, vidis samo one sto su prezivjele (tj. uspjesne). Puno vise vrsta je izumrlo nego sto ih danas hoda, gmize, pliva ili leti.
Kakav razvoj od milion godina? Zasto onda svi ne lete? Brze bi i lakse bilo? Po tvom onda nema poluuspjelih eksperimenata vec su svi savrseni!
Koliko ja znam, eksperimenata ima i neuspjelih i polu uspjelih i svakakvih...ovdje su samo savrseni...Bio bi trag od eksperimentisanja u vidu pokusaja,propalih rezultata,nesavrsenosti itd...
Kako mislis savrsenih? Kako mjeris savrsenstvo?

Imas samo uspjele (zivi) i neuspjele (ne postoje), to je jedini kriterij. Tragovi eksperimenata su kod komaraca da postoje 3500 vrsta koje se medjusobno razlikuju. Vece, manje, hrane se od razlicitih donora itd...
HZArnel

#121 Re: BOG vs NAUKA

Post by HZArnel »

Mustafapasa wrote: Kakav razvoj od milion godina? Zasto onda svi ne lete? Brze bi i lakse bilo? Po tvom onda nema poluuspjelih eksperimenata vec su svi savrseni!
Naravno da imas neuspjelih (nazovi)eksperimenata i u prirodi.Sta je sa onim primjerima odredjene vrste koji nisu uspjeli da nadvladaju i prezive okolnosti?Tako da prica o savrsenim prirodnim miksevima otpada,bar kako ja to vidim iz mog ugla.
kojeime

#122 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 13:38, edited 1 time in total.
Mustafapasa

#123 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

madner wrote:
Mustafapasa wrote:
Kako mislis savrsenih? Kako mjeris savrsenstvo?

Imas samo uspjele (zivi) i neuspjele (ne postoje), to je jedini kriterij. Tragovi eksperimenata su kod komaraca da postoje 3500 vrsta koje se medjusobno razlikuju. Vece, manje, hrane se od razlicitih donora itd...
Ovo sam cekao! Ti u ovome vidis eksperiment, a ja vidim moc Tvorca i to je fundamentalna razlika izmedju nas dvojce. Tako i ovi gore, odabiru sejtana za Boga...Ja i ti ne osporavamo komarce niti njihovu raznolikost vec samo diskutujemo o njihovom postanku, s tim sto ja za svoje znam da je tacno i ispravno tj.ko je njihov Tvorac (pogledaj pitanja koja su postavljena glede komaraca) dok je kod tebe pretpostavka, a imamo pristup istim osnovama za izucavanje(komarci su dospupni i meni i tebi da citanje i proucavanje)...
dakle, ljepota je u pogledu posmatraca

idem sad...momci svako dobro i hajr vam zelim...
p.s.
pitanje: ako su i bili eksperimenti kako ti kazes, zar eksperiment po definiciji nije izvodjenje kontorlisanih radnji u cilju prooucavanja i spoznaje nastalih pojava? ko je onda tu kontrolisao?
Ne nije bio eksperiment, jer je eksperiment jaca kategorija od slucajnosti koja se ovdje propagira...slucajnost je = 0
madner

#124 Re: BOG vs NAUKA

Post by madner »

Pasa moj gubis se potpuno. Haj i lagano knjigu izucavaj.
Vitezanin

#125 Re: BOG vs NAUKA

Post by Vitezanin »

Sva ova diskusija bi se možda slobodno mogla svesti pod pitanje: Zašto postojimo.
Mislim da svi pokušavaju ovdje dati izravno ili neizravno odgovor na to pitanje, ali čini mi se bezuspješno.
Locked