Molim te ubuduce ako me vec kvotas, ne cjepukaj mi post. HvalaIrsar wrote:I odmah pogrešno. Prije SVEGA ide istina, a za vjerovanje u Boga mi ne treba nikakva posebna vjera.lijepa u dusi wrote:Sve dok ta vjera propagira prije svega ljubav i vjerovanje u Boga,
Mogu znati kao što mogu znati bilo šta što znam - zahvaljujući inteligenciji koju kao čovjek prirodno imam.a zatim i postovanje vecine propisa (koliko se moglo), ne vidim kako ti mozes znati da je pogresna.
Hahaha, "što ne budem kao onaj" pri čemu, naravno, trebam da budem kako tebi ili drugima odgovara, je li tako? Tako je. A i inače, kad smo već kod toga, ja mogu biti samo ja, kao što i ti možeš biti samo ti, stoga sve što činim je ništa drugo doli upravo manifestacija toga; ovo, ujedno, je i odgovor na pitanje sudbine i određenja, koga zanima.Radis isto sto i @vatrogasac, sudis, a to je opasna rabota. Sto ne budete ko @medo, kako on lijepo kaze "sve ce nas cvokat kad se sastanemo u dzennetu"
A ja kao neko ko vas posmatra sa strane, a eto ko malo i proucavam etologiju, psihologiju, usudjujem se dati ovakav sud. Ne mora se naravmo odnositi na sve, ali dobar dio vjernika podsvjesno ovako rezonuje. Naravno, ima i drugih faktora.
I šta "sudim"? Baš kao što si ti navela svoje mišljenje o vjernicima kao nekima koje je tobože "strah" od "veličine svemira" i td., tako isto i ja moram reći da je tvoje mišljenje potpuno pogrešno. Jedini "sud" koji sam ovdje izrekao je sud o tvom mišljenju.
Vidis, sad ja mogu donijeti sud da ti grijesis. Nesto sto je tebi istina, nije svakome. Boga sam spoznala kao naslijedje od roditelja, kako su me ucili da perem zube ili se umijem, tako su me ucili o Bogu, namazu, propisima, kasnije arapskom pismu itd. Za mene to nije bila istina, jer kad imas istinu onda kao alternativu imas i laz, a za mene alternativa nije postojala. Bog je aksiom.
I konacno, kako je ta tvoja izjava da ti za vjeru u Boga ne treba nikakva posebna vjera, odnosno religija, u suprotnosti sa onim sto sam rekla? Iz toga zakljucujem da citas da bi replicirao i pobio, a ne razumio napisano.
Ne zelim ja da se mijenjas zbog mene ni zbog bilo koga. To sto ne vjerujem ne znaci da ti ljudskj ne mogu ukazati na gresku koju pravis, a ti ces, ako ostavis nefs po strani, biti u mogucnosti razabrati sta sam ti rekla i je li to dobro ili lose.
Da se nadovezem na drugu temu, bebe se radjaju s urodjenim instinktima za prezivljavanje. Iako je beba covjeka od svih zivotinja najnesposobnija za samostalno prezivljavanje nakon rodjenja, postoji niz mehanizama koji im pomazu odrzavanje u zivotu. Plac je jedan od njih, dok vjera u Boga apsolutno nije.
Da je moguce odgojiti dijete u izolaciji bez da mu se ikada spomene neka visa sila, dakle apsolutno neutralno, bez tvrdnji da bog postoji ili ne, definitivno bi mu pojam i definicija Boga bio strani i suvisan, cak i kad bi ga se upoznalo s tom idejom.