Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
dale cooper

#4376 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dale cooper »

Bloo wrote:Ma dajte molim vas...
Imam.citavu playlistu.

You gave islam a bad name...za Smrcka.
Cum on feel the ezan...
Home sweet home zenica...itd
:pisnuo: :lol: Nisi normalna. :mrgreen:
HardcoreMX

#4377 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

dale cooper wrote: Mislim da makar voli Cinderellu. :D Bend...ne bajku. :D
A tko ne voli cinderelu
Svejedno bend ili bajku
Taj je cuo samo za edo majku
Ili tamo neku cajku
;-)
zforumas

#4378 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Edo je MaAjka
CinderelLa je bajka
Prestani s time
Silovanjem rime
vatrogasac

#4379 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Nastasia wrote: Ako je ijedna osoba me ovdje potakla, dala mi onaj zadnji poguraj u ateizam, to si ti.
Ovo nekako ne kontam. Neću čak da pročitam predgovor knjige kad je počnem čitati da me pisac predgovora ne usmjeri, a zamisli tek da nekome dozvolim da mi mijenja svjetonazor. I Asad slično reaguje kada izgovara svoju već čuvenu rečenicu “Sreća je da sam prvo upoznao islam”. Čak je i rezigniran kada mu Hofmann to potvrđuje jer mu nije logično da ne može ništa više učiniti za islam zbog trenutnog stanja muslimana.
PB: Nedavno je umro nas Rodže Garodi. Da li ste komunicirali sa njim i šta mislite o njemu kao islamskom teoretičaru?

HOFMAN: Komunicirao sam sa Roger Garaudyem sa ciljem da mu ukažem da je nemoguće razumjeti i prakticirati islam samo na osnovu Kur’ana, kako je on to vjerovao. Za to je jednako neophodno i znanje sunneta.

PB: Svakako uz g. Asada, spadate u najreferentnije poznavaoce islama. Kad g. Asada, pisce briljantnog djela Put u Meku, u naknadnim djelima se može uočiti izvjesno razočarenje u muslimane. “Sreća je da sam prvo upoznao islama”, uzviknuo je. Kakvo je Vaše iskustvo sa islamom i sa muslimanima?

HOFMAN: Moj dobri prijatelj Muhammad Asad je u starosti postao razočaran u Ummet jer nije mogao, kako je on to ranije očekivao, da zamijeni umiruće kršćanstvo na Zapadu koji je prihvatio ateizam radije nego islam.
HardcoreMX

#4380 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

zforumas
napravio si hit malocas
jedino rima ti je uzas
nesto plitke lirike
prosipanje patetike
furka dokone feministkinje
imas rime da prestanes
svatko te preklinje
:mrgreen:
zforumas

#4381 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Samo udri, primjetit ce te vec neko.
vatrogasac

#4382 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Dosta je samo refren. Šta se patite? :mrgreen:
I ponaša se ko da je mafia čuva
U na na u na eee
Ostaje do kasno
Opasne priče fura
U na na u na na eee
HardcoreMX

#4383 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

zforumas..neces reci da si ti nitko..to je logicka greska druze... ;-)
zforumas

#4384 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

HardcoreMX wrote:zforumas..neces reci da si ti nitko..to je logicka greska druze... ;-)
De brate opusti se, nije ovo Bronx, nece biti propucavanja.
Ta hip hop sranja su davno prosla, sad je nesto drugo u modi.
MarlboroGold

#4385 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:Ma dajte molim vas...
Imam.citavu playlistu.

You gave islam a bad name...za Smrcka.
Cum on feel the ezan...
Home sweet home zenica...itd
:D
HardcoreMX

#4386 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

zforumas wrote: De brate opusti se, nije ovo Bronx, nece biti propucavanja.
Ta hip hop sranja su davno prosla, sad je nesto drugo u modi.
:novine: Pa bas i ne licis na relax..smanji te filmove, kakav Bronx...
naravno da to nije hip hop..po vokabularu nije tesko skontati sta ti je moda...
Dozer

#4387 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

sekerbay wrote:Pa siđe dozeru brate :kiss: znaš da sam poželio tvoje argumentovane upise.
Dozer wrote:mozda
Dozer wrote:vjerovatno
Dozer wrote:vjerovatno
Nema šta, razvaljuješ argumentima :mrgreen:
Ovaj put neću o kontradikcijama u samom upisu.
Ev da ti kažem neš bez nagađanja.
Ne, uvaženi kolega, ni najpismeniji arapi tog vremena nisu shvatali kur'an, nego su trčali poslaniku da im pojasni.
Majka mu stara, barem si to trebo znat.
Ipak si ti to sve proučio i istražio pa tek onda shvatio da je nebuloza :mrgreen:
Cool 8)
Najpismeniji arapi tog vremena su trcali nepismenom Muhammedu da im pojasni nesto sto mu je "diktirano". Po kojoj logici je on znao sta znaci sve to sto mu je "diktirano", ad je bio i neobrazovan i nepismen, i samo je diktirao drugima da zapisu ono sto je njemu "diktirano"?
A to "mozda" i "vjerovatno" se odnose na cinjenicu da niko danas zaista nema pojma sta se tacno desavalo prije 1500 godina, a jos manje da li je sve sto je zapisano istina. Mislim...ljudi su oduvijek zapisivali svoja misljenja, razmisljanja i opise nekih desavanja onako kako su ih oni vidjeli i shvatili. Ali, to niposto ne znaci da je sve to bilo bas tako, a jos manje da je zaista istina ;)
Dozer

#4388 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

vatrogasac wrote:
Dozer wrote: Zatucane i polupismene sredine i ljudi ce uvijek biti podlozni dogmama i ispiranju mozga.
Jel' pod ovo knjižiš vjernike u Boga? Zazvuča zbog genetskog koda koji su popovi hodže oblikovali. :mrgreen:
Ne, nego generalno.
Ali se, nazalost, najcesce odnosi na podmetanje religija, raznih, jer ljude je najlakse izmanipulisati stvarima koje ne kontaju, a koja im se predstave kao "cuda".
Dozer

#4389 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: ne bi ja bas rekao opadanje, ako gledamo recimo moj dzemat dzamiju, sve vise i vise je naroda pa ako je tako kod mene sigurno je tako i na drugim mjestima.
Smrle, ja sam mislio na svijet, ne na kojekakve mikro-dzemate.
Prije 150+ godina oko 90% ljudi su bili teski vjernici. Danas je to vec na oko 50-60%, s tim da su bar 70% njih samo deklarativni vjernici. Ono, kazu da vjeruju u boga, i to je to. Nisu ni procitali "svoju" svetu knjigu, a kamoli da se ponasaju i zive u skladu s onim sto u njoj pise.
Dozer

#4390 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:Evo jedno pitanje ili opaska za ateiste pa da vidim kako ce se nositi sa ovim.

Po ateistickom shvatanju covjek nema svrhu u zivotu, jer ako je produkt slucajnosti kroz evolucijsko mutacijske procese, onda mu niko nije sa strane dao svrhu...kako to onda da covjek nema svrhu a recimo nesto kao toalet papir ima svrhu, ili ekser u stolici ima svrhu, ili pertle na cipelama imaju svrhu....kako to da ove stvari imaju svrhu a covjek kompleksno bice nema svrhe. pa logicki gledano, nesto sto ima svrhu je vrijednije nego nesto sto nema svrhu.
Osnovna svrha nam je, kao i svakom drugom zivom bicu - razmnozavanja i produzenje vrste.
Sve ostale svrhe su podredjene tome, ukljucujuci i tvoj toalet papir, koji je nas ljudski izum podredjen nama.

Naravno, po tebi nam je svrha da zivimo kako bismo sluzili i zadovoljili imaginarnog boga i kako bi nas on onda nagradio isto tako imaginarnim nebulozama u jos imaginarnijem raju. Ili nas kaznio u isto tako imaginarnom paklu. :D
славянин

#4391 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Image
Smrcak na forumu (slikovit prikaz argumenata) :D :D
Smrcak15

#4392 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:Evo jedno pitanje ili opaska za ateiste pa da vidim kako ce se nositi sa ovim.

Po ateistickom shvatanju covjek nema svrhu u zivotu, jer ako je produkt slucajnosti kroz evolucijsko mutacijske procese, onda mu niko nije sa strane dao svrhu...kako to onda da covjek nema svrhu a recimo nesto kao toalet papir ima svrhu, ili ekser u stolici ima svrhu, ili pertle na cipelama imaju svrhu....kako to da ove stvari imaju svrhu a covjek kompleksno bice nema svrhe. pa logicki gledano, nesto sto ima svrhu je vrijednije nego nesto sto nema svrhu.
Osnovna svrha nam je, kao i svakom drugom zivom bicu - razmnozavanja i produzenje vrste.
Sve ostale svrhe su podredjene tome, ukljucujuci i tvoj toalet papir, koji je nas ljudski izum podredjen nama.

Naravno, po tebi nam je svrha da zivimo kako bismo sluzili i zadovoljili imaginarnog boga i kako bi nas on onda nagradio isto tako imaginarnim nebulozama u jos imaginarnijem raju. Ili nas kaznio u isto tako imaginarnom paklu. :D
znaci svrha je sex :D kao i zivotinje znaci, nikakve razlike jeli tako???

Kako to da je svrha ista i covjeku i zivotinji a covjek daleko inteligentnije bice, dat je razum covjeku a zivotinji nije.

a sta cemo sa osobama koje nemogu imati djecu, sterilni, jesu li oni bez svrhe?

nemozes ti sam sebi svrhu davati kad ti sam sebe nisi stvorio, onaj ko je konstruisao ti jedino moze dati svrhu...ima li smisla da auto samo sebi svrhu daje? Ako se ono samo nije stvorilo, kako onda moze davati sebi svrhu kad stvaraoac auta je taj koji daje autu svrhu a ne da produkt sam sebi daje svrhu, nema smisla druze.
Naravno, po tebi nam je svrha da zivimo kako bismo sluzili i zadovoljili imaginarnog boga i kako bi nas on onda nagradio isto tako imaginarnim nebulozama u jos imaginarnijem raju. Ili nas kaznio u isto tako imaginarnom paklu
svrha je ko ce bolje postupati u djelima na ovom svijetu, a pozitivan rezultat toga je zaraditi Boziju milost i vjecni zivot na kraju u Raju.
Pujdo12

#4393 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:

znaci svrha je sex :D kao i zivotinje znaci, nikakve razlike jeli tako???

Kako to da je svrha ista i covjeku i zivotinji a covjek daleko inteligentnije bice, dat je razum covjeku a zivotinji nije.

a sta cemo sa osobama koje nemogu imati djecu, sterilni, jesu li oni bez svrhe?

nemozes ti sam sebi svrhu davati kad ti sam sebe nisi stvorio, onaj ko je konstruisao ti jedino moze dati svrhu...ima li smisla da auto samo sebi svrhu daje? Ako se ono samo nije stvorilo, kako onda moze davati sebi svrhu kad stvaraoac auta je taj koji daje autu svrhu a ne da produkt sam sebi daje svrhu, nema smisla druze.
Po ovome zaključih da je čovjekova svrha da "kreira" toalerni papir.....
MarlboroGold

#4394 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote: nemozes ti sam sebi svrhu davati kad ti sam sebe nisi stvorio, onaj ko je konstruisao ti jedino moze dati svrhu...ima li smisla da auto samo sebi svrhu daje? Ako se ono samo nije stvorilo, kako onda moze davati sebi svrhu kad stvaraoac auta je taj koji daje autu svrhu a ne da produkt sam sebi daje svrhu, nema smisla druze.
:zid:
Mišo_Kovač

#4395 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Ako stvoritelj daje proizvodu svrhu, onda tvoj bog nema svrhu, s obzirom da on nema stvoritelja. Il u tom tvom logičkom slijedu zakljucivanja postoji kaluzula da se na boga ne primjenjuje logika because fuck you that's why :P
Pujdo12

#4396 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Čovjekova svrha: Razmnožavajte se i napunite zemlju! Tačka
Smrcak15

#4397 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Pujdo12 wrote: Po ovome zaključih da je čovjekova svrha da "kreira" toalerni papir.....
naopako si zakljucio
Smrcak15

#4398 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote: nemozes ti sam sebi svrhu davati kad ti sam sebe nisi stvorio, onaj ko je konstruisao ti jedino moze dati svrhu...ima li smisla da auto samo sebi svrhu daje? Ako se ono samo nije stvorilo, kako onda moze davati sebi svrhu kad stvaraoac auta je taj koji daje autu svrhu a ne da produkt sam sebi daje svrhu, nema smisla druze.
:zid:
kazem ti opet nemozes ti sebi dati svrhu jer ti sam sebe inicijalno nisi ni stvorio , jer onaj ko te konstruise u samom pocetku on ti i daje svrhu.

kao sto inzinjer daje svrhu autu, tako isto jedino Bog moze dati svrhu covjeku.

a mozemo mi sebi umisljati i govoriti , ja cu sam sebi svrhu dati...ali ako je stvarno Bog nas stvorio i dao nam svrhu iako nevjerujes u njegovo postojanje, onda tvoje davanje sebi svrhe je suvisno i zabludjujuce licno za tebe.
Smrcak15

#4399 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Mišo_Kovač wrote:Ako stvoritelj daje proizvodu svrhu, onda tvoj bog nema svrhu, s obzirom da on nema stvoritelja. Il u tom tvom logičkom slijedu zakljucivanja postoji kaluzula da se na boga ne primjenjuje logika because fuck you that's why :P
Bog je opstoji sam po sebi, isto kao sto brojevi sami po sebi opstoje.
Pujdo12

#4400 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Smrcak15 wrote:
Pujdo12 wrote: Po ovome zaključih da je čovjekova svrha da "kreira" toalerni papir.....
naopako si zakljucio
Ako je naopako da ispravim: toaletni papir kreira čovjeka! Jesam sad dobro zaključio?
Locked