Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Aoida

#2276 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Bloo wrote: Zelis reci da smo.ovdje da zabavljamo jedni druge i ubijemo dan?
:|
And I thought we had something special....
Image
Aoida

#2277 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

HardcoreMX wrote:bez ateista religija ne bi bila zanimljiva..ili barem ne toliko...cudno zar ne... :mrgreen:
Zavisi iz kojeg ugla gledas.
Iz perspektive ateiste bi se sve mozda doimalo daleko jednostavnije, ali nimalo manje zanimljivo. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#2278 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Treba otvoriti temu ateizam vs ateizam i da bude kao kramer protiv kramera ili davitelj...
beni-bu-man

#2279 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Bloo wrote:Treba otvoriti temu ateizam vs ateizam i da bude kao kramer protiv kramera ili davitelj...
otvaraj da rahat psujem :mrgreen:
medvjed23

#2280 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

ili fight club
Bloo
Globalna šefica

#2281 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:ili fight club
:sretan:
Nasilje u ateistickoj porodici
MarlboroGold

#2282 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Aoida wrote: Zarad diskusije.
Bez pitanja nema rasprave.
On ce iznijeti svoje misljenje, koliko god ono bilo ispravno ili pogresno. Mi ostali cemo isto tako reci svoje.
I eto...nikome nije dosadno onda. :D
Tako sam i ja nekad razmišljao... :D
MarlboroGold

#2283 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
Ti mene Nietzscheom, a ja tebe Marxom. Last man standing wins :D
Aoida

#2284 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

MarlboroGold wrote:
On ce iznijeti svoje misljenje, koliko god ono bilo ispravno ili pogresno. Mi ostali cemo isto tako reci svoje.
Sta se desilo u medjuvremenu? :mrgreen:
MarlboroGold

#2285 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Aoida wrote:
MarlboroGold wrote:
Sta se desilo u medjuvremenu? :mrgreen:
Ih svašta... slikovnice o inteligentnom dizajnu, nano mašinama pa sve do slikovnica o penisima i vaginama. Meni dosta :D
Aoida

#2286 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

MarlboroGold wrote: Ih svašta... slikovnice o inteligentnom dizajnu, nano mašinama pa sve do slikovnica o penisima i vaginama. Meni dosta :D
Pa dobro, svako od nas se izrazava onako kako najbolje umije, zar ne. :)
MarlboroGold

#2287 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Aoida wrote:
MarlboroGold wrote: Ih svašta... slikovnice o inteligentnom dizajnu, nano mašinama pa sve do slikovnica o penisima i vaginama. Meni dosta :D
Slažem se. Složit ćemo se da bi bez Smrčka bilo dosadno :D
Da ne idemo dalje sa offtopicom...
славянин

#2288 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

MarlboroGold wrote:
Aoida wrote:
Slažem se. Složit ćemo se da bi bez Smrčka bilo dosadno :D
Da ne idemo dalje sa offtopicom...
Umakanje muhe u vodu kao antibiotik je definitivno za mene bio ..... ne znam sta da kazem jos uvijek :D
Bloo
Globalna šefica

#2289 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
Bloo wrote:
Ti mene Nietzscheom, a ja tebe Marxom. Last man standing wins :D
I onda neko uleti sa Sartrom i Camusom i dotuce nas oboje :mrgreen:
arzuhal

#2290 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Da nema povremenih uleta par vjernika koji kvare takvu ideju, temu bismo mogli slobodno preimenovati u "Ateizam (ili Ateisti) vs. Smrcak".
MarlboroGold

#2291 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: I onda neko uleti sa Sartrom i Camusom i dotuce nas oboje :mrgreen:
Ma 'ta će sa Camusom. Taj je sam izjavio da nije ateista iako ne vjeruje u Boga :D
Sartre je već on a whole different level...
Bloo
Globalna šefica

#2292 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
Bloo wrote: I onda neko uleti sa Sartrom i Camusom i dotuce nas oboje :mrgreen:
Ma 'ta će sa Camusom. Taj je sam izjavio da nije ateista iako ne vjeruje u Boga :D
Sartre je već on a whole different level...
Jbg ja o filozofiji, ti o ideologijama...

Pura time! :mrgreen:
broj dva

#2293 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Hakiz wrote:
broj dva wrote:
Smrcak15 wrote:...
Neadertalac rasa covjeka kao sto postoje rase ljudi sad, kao sto lobanje homoerectusa se uzimaju kao dokaz o postojanju takve vrste ljudi prije a zaboravljaju da je u nasem vremenu postojali ljudi ili jos uvijek postoje, jer su im lobanje iste strukure.
----
Vidi vraga, donekle se slazem :D
Nenandertalci jesu bili ljudska rasa ali sada vise nema "rasa".
Svi smo ista rasa, termin je danas iskljucivo socioloske/politicke prirode, biolosko-medicinski gledano besmislen ali i dalje polularan medju politicarima, medijima...
Neandertalci nisu bili rasa. Bili su vrsta.
---
U pravu si. Nezgrapno sam se izrazio, cilj mi je bio poentirati smrletu da je današnji pojam ljudskih rasa biološki besmislen..
HardcoreMX

#2294 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Aoida wrote: Zavisi iz kojeg ugla gledas.
Iz perspektive ateiste bi se sve mozda doimalo daleko jednostavnije, ali nimalo manje zanimljivo. :mrgreen:
pa iz ugla udjela
ateizma u filozofiji, nauci..
logici i etici
rasprave su oduvijek na toj relaciji..
religija vs. ateizam
imale svojevrsni science fiction determinizam..
science vs. fiction :D
Bloo
Globalna šefica

#2295 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Aoida wrote:

Smatram da na ovoj temi srž diskusije nije ateisti versus Smrčak, the vjernik, jer tek mali dio diskusija se svodi na to. Dosta ljudi (i vjernika i ateista i agnostik jedan usamljeni i ostali Mumijevi) reagiraju na Smrčka donekle ofanizvno tek kada naš voljeni Smrčak počne da određene naučne činjenice, istine, hipoteze, teorije tumači na "svoj" način. Ne čak ni kroz prizmu vjere, već na svoj specifičan način, toliko specifičan da je dobio i ime - smrčkovanje.
Forumaši raznih profila i profesija reaguju, indikativno je, na njegove slikovnice i određena tumačenja "nauke". Zapravo jako diskusija je "negiranje Allaha", većina je pokušaj druge strane (koja nije nužno uvijek i ateistička) da mu objasne da su njegove tvrdnje nategnute, izvitoperene činjenice et cetera.
Aoida

#2296 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Bloo wrote: Smatram da na ovoj temi srž diskusije nije ateisti versus Smrčak, the vjernik, jer tek mali dio diskusija se svodi na to. Dosta ljudi (i vjernika i ateista i agnostik jedan usamljeni i ostali Mumijevi) reagiraju na Smrčka donekle ofanizvno tek kada naš voljeni Smrčak počne da određene naučne činjenice, istine, hipoteze, teorije tumači na "svoj" način. Ne čak ni kroz prizmu vjere, već na svoj specifičan način, toliko specifičan da je dobio i ime - smrčkovanje.
Forumaši raznih profila i profesija reaguju, indikativno je, na njegove slikovnice i određena tumačenja "nauke". Zapravo jako diskusija je "negiranje Allaha", većina je pokušaj druge strane (koja nije nužno uvijek i ateistička) da mu objasne da su njegove tvrdnje nategnute, izvitoperene činjenice et cetera.
Sve je to nadasve ocigledno. :)
Pitanje je zapravo sta forumase vise iz cipela izbacuje:
Smrckova slikovnica, nebitno sada kojeg sadrzaja; sama upotreba slikovnice da izrazi to sto vec pokusava da izrazi i objasni; ili je u pitanju kombinacija i jednog i drugog.
Na stranu on i njegov nacin tumacenja svega onoga sto ga okruzuje i sto dozivljava. Smrcak ima pravo na svoje misljenje, ma koliko god ono bilo pogresno i naopako. :D
Uprkos njegovom konstantnom isticanju da prihvata jak argument, dokaz i logiku, ne mozemo niti pretpostaviti niti ocekivati da ce on svoje stavove promijeniti jer mu je xy forumas objasnio kako stvari zapravo stoje.
Zasto on to ne moze prihvatiti....ne bih ulazila u razloge, mada sam sigurna da svi mi imamo svoje teorije.
Ako je slikovnica vrh tvojih (njegovih) komunikativnih sposobnsoti...ok onda. Crtat cu ti i ja. :D
Ja sam svjesna da se on nece nista drugacije razmisljati zbog onoga sto mu kazem.
Ovo srecom nije mjesto gdje ovakva nasa diskusuija sa njim moze nanijeti stetu ili dobrobit bilo kome ili bilo cemu.
Svjetski poredak se nece promjeniti jer Smrcak i dalje misli kako misli.
Bloo
Globalna šefica

#2297 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Aoida wrote:
Bloo wrote: Smatram da na ovoj temi srž diskusije nije ateisti versus Smrčak, the vjernik, jer tek mali dio diskusija se svodi na to. Dosta ljudi (i vjernika i ateista i agnostik jedan usamljeni i ostali Mumijevi) reagiraju na Smrčka donekle ofanizvno tek kada naš voljeni Smrčak počne da određene naučne činjenice, istine, hipoteze, teorije tumači na "svoj" način. Ne čak ni kroz prizmu vjere, već na svoj specifičan način, toliko specifičan da je dobio i ime - smrčkovanje.
Sve je to nadasve ocigledno. :)
Pitanje je zapravo sta forumase vise iz cipela izbacuje:
Smrckova slikovnica, nebitno sada kojeg sadrzaja; sama upotreba slikovnice da izrazi to sto vec pokusava da izrazi i objasni; ili je u pitanju kombinacija i jednog i drugog.
Na stranu on i njegov nacin tumacenja svega onoga sto ga okruzuje i sto dozivljava. Smrcak ima pravo na svoje misljenje, ma koliko god ono bilo pogresno i naopako. :D
Uprkos njegovom konstantnom isticanju da prihvata jak argument, dokaz i logiku, ne mozemo niti pretpostaviti niti ocekivati da ce on svoje stavove promijeniti jer mu je xy forumas objasnio kako stvari zapravo stoje.
Zasto on to ne moze prihvatiti....ne bih ulazila u razloge, mada sam sigurna da svi mi imamo svoje teorije.
Ako je slikovnica vrh tvojih (njegovih) komunikativnih sposobnsoti...ok onda. Crtat cu ti i ja. :D
Ja sam svjesna da se on nece nista drugacije razmisljati zbog onoga sto mu kazem.
Ovo srecom nije mjesto gdje ovakva nasa diskusuija sa njim moze nanijeti stetu ili dobrobit bilo kome ili bilo cemu.
Svjetski poredak se nece promjeniti jer Smrcak i dalje misli kako misli.
Niko mu ne negira pravo na mišljenje, barem ne ja lično. Na ovoj temi svako ima pravo da iznese svoje mišljenje :-D
Tvoje mi je validno kao i njegovo, ako govorimo o izražavanju mišljenja. Sadržaj iste je to što izazove raspravu. I to jako rijetko u skladu sa temom.
Zapravo, rijetko je da iko otvoreno prizna da je promijenio mišljenje. Možda neki i promijene. Ja jesam par puta (ne nužno unutar ove teme).
Mene lično izbaci iz cipela, mada se trudim da to svedem na minimum, nije njegov način izražavanja stavova putem slikovnica i youtube klipova, već tumačenje i predstavljanje određenih stvari na način da iste koristi za potvrdu svoje hipoteze da je npr. Kur'an od Boga. Tako imamo famozni case sa željezom.
Ja ne negiram njegovo vjerovanje u Boga i da je Kur'an od Boga ili pak samog Boga, ali izbaci me iz cipela kada određene činjenice uzme polovično, izvitoperi i provuće kroz prizmu Kur'ana i kaže voila!
Ali, sve je to za ljude.
HardcoreMX

#2298 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

uvijek iznova..kad su u pitanju ateisti..covjeku mora Heidegger naumpasti...
harač

#2299 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

za yeateseov rođendan, jedna za završit ovu raspravu:
The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity.
nek se različite strane prepoznaju :D
HardcoreMX

#2300 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

razlicite strane ne mogu se prepoznati..samo se identicne mogu prepoznati...
Locked