Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Idemedosumom

#2076 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Čuj na krst-boxu igraju. Estagfirullah. :oops:
Aoida

#2077 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote: taj citat da vidim na sta mislis
Ne pada mi napamet. Treba ti - prelistaj par stranica unazad i nadji sopstvene rijeci.
njemu je nase dodvoravanje nepotrebno,

kao da hoce da kaze, spuzbij svoj ego pa udji u Raj. jer molio se ti meni ili ne molio, dodvoravao ili ne dodvoravao nista mi to nije potrebno, mogu ja i bez toga, ali je tebi to potrebno, kako bi ukrotio svoju dusu.
Dusa je njegovo vlasnistvo i njegova tvorevina zar ne? Kako da ukrotis/popravis nesto sto je od svog soptvenog zacetka nepotpuno i neispravno?
mogu i ja onda ovako okrenuti pricu

nevjernik radi dobro, jer zeli da osjeca zadovoljstvo u dusi

pa ja kazem, ti to onda radis da bi zadovoljio svoju dusu, znaci radi interesa :-) znaci mozemo i tako to onda postavit.

jer Allah hoce da se to radi radi nagrade ili kazne, jer njemu ionako nista to netreba nase molitve i sustezanja od necega a ne samo radi njega, jer kada bi govorio hocu da radis radi mene a ne da bi dobio Raj ili izbjegao dzehennem to bi na jedan indirektan nacin znacilo , meni je to potrebno da mi se molite.
Kao sto sam rekla...pitanje je bilo jednostavno. Bar sam mislila da ti je jednostavno. :roll:
Da li mozes pojmiti koncept da neko nesto radi samo zato i iskljucivo jer to smatra jedinim ispravnim nacinom?
Ti to isto radis, sa malim izuzetkom. Ti ocekujes, odnosno, nadas se da su tvoji zivotni izbori i djela koje cinis vrijedni nagrade u vidu vjecnog zivota u dzenentu.
Razlika izmedju vjernika i ateiste je kada vjernik posti, klanja, sadaku kada dajes....negdje u podsvijesti je uvijek prisutna ta misao....ovo se od mene kao vjernika trazi kako bih zaradio ulazak u dzennet.
Ateista nema taj proces u glavi. To zadovoljstvo u dusi o kojem govoris, to je skroz sekundarna reakcija. Ispunjavanje moralnih nacela i principa su primarni.
Ja ako pomognem, pomazem jer vidim da je toj osobi potreban pomoc. Jer vidim da ta osobe nema sta da jede, sta da obuce. Ne ocekujem apsolutno nista zauzvrat, jer nema potrebe da bilo da dobijem nazad. Nisam zasluzila da dobijem bilo sta unazad samo zato jer sam pomogla. Pomoci se mora. Uvijek!

Svi mi u svom krugu porodice i prijatelja imamo ljude za koje ce drugi reci kada im se pomogne....nisi trebala, on/ona nicim nije zasluzio/da pomognes, da se zaloziz, da uradi nesto.
Ja nisam odgovorna za te ljude. Ja sam odgovorna za sebe i svoje postupke. Sta ce osoba uraditi sa onim sto ja dam/uradim, to nije moj problem.
Moje je da uradim ono sto je ispravno. A kad nekome treba pomoc (u bilo kojem obliku), a ja mogu pomoci, moja moralna obaveza da to uradim.

boze sacuvaj da slijepo pratim, ja sam alargican na to.
Preispitujes li se ikada onda? Dovodis li ikad u pitanje svrhu onoga sto radis? Sumnjas li ikad u istinitost onoga sto vjerski pratis? Sumnjas li ikada u Boga?

ali onaj koji ce ti suditi poslije smrti kaze ti da si ti sgurno nece biti dobro ako se ne potrudis za to.....to ti je kao da hoces da preplivas okean bez igdje ista, okean put ajklua i kroz silne talase kad se more uzburka.

I to sto je jos gore nije to bas sta mu ja mogu, nego osjecaj kajanja i tuge je daleko vise izrazajni nego ta izjava sta mu ja mogu.
Ti si ubjedjen da ce se meni suditi.
Sta mislis....hoce li se tebi suditi jer ti mene vec sada osudjujes? Odakle ti pravo? Jesi li ti ravan Bogu? :D
Nije na tebi da sudis niti da mene ili bilo koga drugog upravljas na ono sti smatras pravim putem.
Sto je tebi stalo do mog ili bilo cijeg tudjeg dusevnog spokoja?

ma problem su ti druge stvari, jer kad ti jedes svinjetinu to znaci sigurno propustas daleko bitnije stvari sto se traze od tebe.

jedenje klempe je poput osobe kome se dadne auto na posudbu da ode negdje, a on se uhvati izigravati sa auto i ispara ga, i dodje kod gazde auta i kaze evo ti , hvala ti na posudbi, ocesao sam ga pofino, nemoj sta zamjerit :kiss:
Opet...sudis mi i donosis neosnovane zakljucke o meni kao osobi samo zato jer jedem svinjetinu.
Takvo razmisljanje i ponasanje je u svakoj vjeri grijeh. Jos je Ramazan...ti postis. :roll:
Grijeh je tebe kao vjernika sto smatras da si moralno superioriniji od mene jer si vjernik. Da si bolji insan od mene jer si vjernik.

tvoje tijelo je prevozno sredstvo za tvoju dusu, koju si posudila od BOga i duzna se da odrzavas a ne bahato se prema tome odnosis. Jedenjem klempe ti stetis svome tijelu. sta mislis da zbog velike kolicine hormona rasta u svinjskom mesu tebi podstakne rak i nastradas, nikad ti ne bi povezala svinjsko meso sa rakom.
A sta ako hormon rasta ima u teletini, piletini, janjetini i svemu ostalom sto jedes? :mrgreen:
Dragi Smrcak....grijeh ne ide na usta vec iz usta. ;-)

a evo i da nista ne steti, ako ti je gospodar univerzuma zabranio to da te iskusa hoces li mu neposlusna ili poslusna biti, a ako i dalje furas svoj neki kapric pa ti onda samo sebi stetis, a Bogu ne.
Hoces li se ti vise ljutit na svoje dijete ako pojede komad svinjetine ili ako ubije nekoga namjerno i podlo?
Dozer

#2078 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Ako pojede klempu, a zna da je klempo :lol:
U tom slucaju ce se za njega pripremiti posebna dzehennemska vatra, da se klempino salo sto bolje iscijedi iz njega. Uz cvrcanje, logicno :lol:

Mislim...oko tog nesretnog klempe... Koliko treba biti kratkovid pa ne skontati realne razloge zabrane klempe tamo gdje je religijski zarbranjen, a istovremeno vidjeti i znati da ostatak planete to uredno konzumira, i nikome nista ne fali zdravstveno manje ili vise nego onome koji ga ne konzumira... :-)
A, isotvremeno, u slucaju kakve bolesti tipa upale pluca, hladno ce se uzeti klempino salo na novinu, pa na pluca :lol:
Ali - nije se pojelo, jbg... Grijeh ga je pojesti, a nema veze sto izvana lijeci :D
Aoida

#2079 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:vjernicima abrahamskih relgija ne smeta ako Bog uzme djete , vjernici vjeruju da je to Bog uradio sa razlogom , i nisu ljuti na Boga
Bog daje Bog ima pravo i uzeti, ali sta to znaci uzeti, to je fakticki prebacivanje sa ovoga svijeta na drugi.

Što znači da vjernici ne bi smjeli biti tužni kada im neko drag umre, dapače trebali bi biti sretni, jer je bog tu osobu uzeo sebi, učinio joj čast, i njoj i onima koji tu osobu vole?

Sa vjerničkog stanovišta to možda i ima smisla, ali sa biološkog, prirodnog, to je potpuna besmislica. Ne samo da je besmislica nego je direktno ugrožavanje opstanka vrste, pogotovo kada je taj koga bog uzima sebi dijete.

Sve više mislim da sam u pravu...
Uz svo duzno postovanje, ali ovdje malo pretjerujete.

Gubitak voljene osobe, pogotovo djeteta je strasna tragedija. Bol i tuga koja se osjeti fizicki i psihicki je nesnosiva.
Onaj ko je pretrpio ovakav gubitak zna o cemu govorim. Oni koji su ostali iza, u svojoj silnoj boli i tuzi se pitaju zasto. Zato sto smo ljudska bica, satkana od emocija, potrebno nam je da znamo razlog za gubitak misleci da ce to saznanje olaksati bol.
Ovo je cisti psiholoski proces.
Ateista nema odgovora. Preispituje sebe i svoju okolinu. Krivi sebe, krivi druge, pa mozda cak i Boga.
Vjernik sa druge strane svoj odgovor i svoju utjehu pronalazi u svojoj vjeri. Smrt je bila sudjena, to je bila Bozija volja i bol koju vjernik osjeca je vis iskusenja. Sto se vjernik vise stoicki ponasa i podnosi svoje iskusenje, time je sigurnije da ce on/ona ponovo vidjeti preminulog u dzennetu.

Psiholoski procesi odbrane, odnosno mehanizmi odbrane su kod svakoga drugaciji i uvjetovani su mnogim faktorima. Pocevsi od odgoja, socijalno-ekonomske situacije pa do karakternih crta.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2080 Re: Ateizam vs. Religija

Post by konektovan »

Aoida...... :thumbup:
belfy

#2081 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

ide Aida kao Grcka protiv Njemacke:

8-)
Aoida

#2082 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Dozer wrote:Ako pojede klempu, a zna da je klempo :lol:
U tom slucaju ce se za njega pripremiti posebna dzehennemska vatra, da se klempino salo sto bolje iscijedi iz njega. Uz cvrcanje, logicno :lol:

Mislim...oko tog nesretnog klempe... Koliko treba biti kratkovid pa ne skontati realne razloge zabrane klempe tamo gdje je religijski zarbranjen, a istovremeno vidjeti i znati da ostatak planete to uredno konzumira, i nikome nista ne fali zdravstveno manje ili vise nego onome koji ga ne konzumira... :-)
A, isotvremeno, u slucaju kakve bolesti tipa upale pluca, hladno ce se uzeti klempino salo na novinu, pa na pluca :lol:
Ali - nije se pojelo, jbg... Grijeh ga je pojesti, a nema veze sto izvana lijeci :D
Slazem se stobom.
U vrijeme kada je nastao Islam vecina stanovnistva je bila neuka, primitvna i praznovjerna.
Religija je predstavljala odlican vid kontrole u dobrom i losem smislu.
Ako govorimo o pozitivnom kontektsu onda je religija odlican nacin kontrole nad stanvnistvom u pogledu zivotnog stila, suzbijanja bolesti i kriminala.

I mi danas maloj djeci pricamo kako ce dobiti nagradu od Deda Mraza ako budu dobri i poslusni. :mrgreen:
Isti princip je i u religiji.
Religija u sutini ne zagovara nista lose. Postulati, principi, poruke su moralno i eticki sasvim ispravni.
Ne ubijaj, ne kradi, ne lazi, ne nanosi bol, voli svog bliznjeg, budi umjeren u jelu i picu itd itd.
No zato sto smo mi disfunkcionalna stvorenja, potrebno je zaprijetiti vjecnom patnjom u paklu kako bi se pojedinci postrojili u red.

Ono...prijetis djetetu....ne pospremis li sobu dok dodjem kuci, nema ti igrica cijeli mjesec. :mrgreen:
Koncept nagrade i kazne je uvijek prisutan, samo se razlikuju zavisno od toga kome se obracamo. Djetetu ili odraslom, i koliko je ta osoba intelektulano razvijena.
Inteligentnoj osobi je vrlo tesko zaprijetiti necim. :mrgreen:
Smrcak15

#2083 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote: Preispitujes li se ikada onda? Dovodis li ikad u pitanje svrhu onoga sto radis? Sumnjas li ikad u istinitost onoga sto vjerski pratis? Sumnjas li ikada u Boga?
tvoje tijelo je prevozno sredstvo za tvoju dusu, koju si posudila od BOga i duzna se da odrzavas a ne bahato se prema tome odnosis. Jedenjem klempe ti stetis svome tijelu. sta mislis da zbog velike kolicine hormona rasta u svinjskom mesu tebi podstakne rak i nastradas, nikad ti ne bi povezala svinjsko meso sa rakom.
A sta ako hormon rasta ima u teletini, piletini, janjetini i svemu ostalom sto jedes? :mrgreen:

a evo i da nista ne steti, ako ti je gospodar univerzuma zabranio to da te iskusa hoces li mu neposlusna ili poslusna biti, a ako i dalje furas svoj neki kapric pa ti onda samo sebi stetis, a Bogu ne.
Hoces li se ti vise ljutit na svoje dijete ako pojede komad svinjetine ili ako ubije nekoga namjerno i podlo?
Preispitujes li se ikada onda? Dovodis li ikad u pitanje svrhu onoga sto radis? Sumnjas li ikad u istinitost onoga sto vjerski pratis? Sumnjas li ikada u Boga?
normalno da se preispitujem
Sumnjas li ikad u istinitost onoga sto vjerski pratis?
nekad se sumnja, zavisno sta je u pitanju

a u Boga ne sumnjam.
ako ga ima sigurno nije ni blizu kao kod svinje

i nije tacno da grijeh ne ide na usta

hajde ti napij se alkhola i zbog pijanstva ubi osobu, ili prouzrokuj saobrajanu nesrecu, zar se moze reci da grijeh nije usao na usta sa alkholom?

hajde uzmi otrov i ubij se tako sto ces ga popiti, mozes li onda reci da grijeh ne ulazi sa otrovom na usta u toj situaciji?

znaci sa logicne strane nemoze biti tacno da grijeh ne ulazi na usta, itekako ulazi a i izlazi iz usta
Aoida

#2084 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Aoida »

Nisi odgovorio na ovo:

Hoces li se ti vise ljutit na svoje dijete ako pojede komad svinjetine ili ako ubije nekoga namjerno i podlo?[/quote]

Smrcak15 wrote: nekad se sumnja, zavisno sta je u pitanju

a u Boga ne sumnjam.
U sta sumnjas?

hajde ti napij se alkhola i zbog pijanstva ubi osobu, ili prouzrokuj saobrajanu nesrecu, zar se moze reci da grijeh nije usao na usta sa alkholom?

hajde uzmi otrov i ubij se tako sto ces ga popiti, mozes li onda reci da grijeh ne ulazi sa otrovom na usta u toj situaciji?

znaci sa logicne strane nemoze biti tacno da grijeh ne ulazi na usta, itekako ulazi a i izlazi iz usta[/quote]

Ako pijem alkohol, to ne znaci da cu se opiti do te mjere da ne znam sta radim. :roll:
I sigurno necu sjesti u auto i vozit se. Prije svega zbog sebe, a onda zbog drugih.
Tako da...popit casu vina, pive se ne moze kategorisat kao grijeh.
A sve i da se napijem do te mjere da ne znam za sebe, nije grijeh u tome sto sam pila, vec sto sam bila neodgovorna, nesmotrena i sebicna pa sjela za volan u takvom stanju gdje ne mogu kontrolisat vozilom.

Otrov koji popijem....sta je ovdje grijeh, konzumirani otrov ili cinjenica da sam pocinila samoubistvo?
Ja se ubiti mogu i tako sto cu leci u kadu pune vode i ubacit ukljucen fen. :skoljka:

Dakle sa logicne strane grijeh ne ulazi na usta vec iz usta, sa tvojih ruku i iz tvoje glave.
Smrcak15

#2085 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote:
Dozer wrote:Ako pojede klempu, a zna da je klempo :lol:

Slazem se stobom.
U vrijeme kada je nastao Islam vecina stanovnistva je bila neuka, primitvna i praznovjerna.
Religija je predstavljala odlican vid kontrole u dobrom i losem smislu.
Ako govorimo o pozitivnom kontektsu onda je religija odlican nacin kontrole nad stanvnistvom u pogledu zivotnog stila, suzbijanja bolesti i kriminala.

I mi danas maloj djeci pricamo kako ce dobiti nagradu od Deda Mraza ako budu dobri i poslusni. :mrgreen:
Isti princip je i u religiji.
Religija u sutini ne zagovara nista lose. Postulati, principi, poruke su moralno i eticki sasvim ispravni.
Ne ubijaj, ne kradi, ne lazi, ne nanosi bol, voli svog bliznjeg, budi umjeren u jelu i picu itd itd.
No zato sto smo mi disfunkcionalna stvorenja, potrebno je zaprijetiti vjecnom patnjom u paklu kako bi se pojedinci postrojili u red.

Ono...prijetis djetetu....ne pospremis li sobu dok dodjem kuci, nema ti igrica cijeli mjesec. :mrgreen:
Koncept nagrade i kazne je uvijek prisutan, samo se razlikuju zavisno od toga kome se obracamo. Djetetu ili odraslom, i koliko je ta osoba intelektulano razvijena.
Inteligentnoj osobi je vrlo tesko zaprijetiti necim. :mrgreen:
ali ako inteligentnoj osobi dokazes da govoris istinu pa onda sprijetis, itekako ce se mudra osoba bojati ili bolje reci pripaziti.
Smrcak15

#2086 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote:Nisi odgovorio na ovo:

Smrcak15 wrote: nekad se sumnja, zavisno sta je u pitanju

a u Boga ne sumnjam.
U sta sumnjas?

znaci sa logicne strane nemoze biti tacno da grijeh ne ulazi na usta, itekako ulazi a i izlazi iz usta[/quote]

Ako pijem alkohol, to ne znaci da cu se opiti do te mjere da ne znam sta radim. :roll:
I sigurno necu sjesti u auto i vozit se. Prije svega zbog sebe, a onda zbog drugih.
Tako da...popit casu vina, pive se ne moze kategorisat kao grijeh.
A sve i da se napijem do te mjere da ne znam za sebe, nije grijeh u tome sto sam pila, vec sto sam bila neodgovorna, nesmotrena i sebicna pa sjela za volan u takvom stanju gdje ne mogu kontrolisat vozilom.

Otrov koji popijem....sta je ovdje grijeh, konzumirani otrov ili cinjenica da sam pocinila samoubistvo?
Ja se ubiti mogu i tako sto cu leci u kadu pune vode i ubacit ukljucen fen. :skoljka:

Dakle sa logicne strane grijeh ne ulazi na usta vec iz usta, sa tvojih ruku i iz tvoje glave.[/quote]

ja mislim da i ti znas odgovor, da je ovo drugo, normala, van svake pameti bi bilo da je svinjetina gora od namjernog ubijanja nekoga.
U sta sumnjas?
u vjerodostojnost nekih hadisa, da li je tacno nesto preneseno ili se zagubilo u prenosu.
a sta ako taj alkhol podstice raj kao sto je naucno dokazano, sta cemo onda?

ne zabranjiva Bog stvari tek tako bez ikakve mudrosti, zabranjiva ih zato sto lezi opasnost kako vidljiva tako i skrivena opasnost, u blizoj ili dalekoj buducnosti.
samim tim je na usta usao grijeh, jer pijenjem otrova radi samoubistva je onako logicki gledano, ulazak grijeha na usta.
Aoida

#2087 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote:
ali ako inteligentnoj osobi dokazes da govoris istinu pa onda sprijetis, itekako ce se mudra osoba bojati ili bolje reci pripaziti.
Inteligentnoj osobi nema potrebe prijetiti. :roll:
Aoida

#2088 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote: ja mislim da i ti znas odgovor, da je ovo drugo, normala, van svake pameti bi bilo da je svinjetina gora od namjernog ubijanja nekoga.
Pa ste ce ti Bog onda prije oprostiti...svinjetinu ili ubistvo?
u vjerodostojnost nekih hadisa, da li je tacno nesto preneseno ili se zagubilo u prenosu.
Sta ti daje garanciju je ostatak hadisa tacno prenesen ili da se nije nesto izgubilo u prenosu?

Sta te navodi da u jedne hadise apsolutno vjerujes a u druge sumnjas?

ne zabranjiva Bog stvari tek tako bez ikakve mudrosti, zabranjiva ih zato sto lezi opasnost kako vidljiva tako i skrivena opasnost, u blizoj ili dalekoj buducnosti.
Alkohol podstice raj?? Naucno dolazano? :roll:
Zamolit cu te da ovu izjavu jasnije obrazlosis.
samim tim je na usta usao grijeh, jer pijenjem otrova radi samoubistva je onako logicki gledano, ulazak grijeha na usta.
Razmisli o tome sta te pitam prije nego sto odgovoris.
Popiti otrov....ili pociniti samoubistvo.....sta je grijeh?

Popiti otrov ne znaci nuzno i umrijeti.

Svaka religija smatra samoubistvo grijehom.
Nije grijeh popit otrov, vec nakana samoubistva.
Uopste nije bitan metod, vec sam cin. Cin je grijeh.
A cin je djelo tvog uma ne usta.
Smrcak15

#2089 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote:
Smrcak15 wrote: ja mislim da i ti znas odgovor, da je ovo drugo, normala, van svake pameti bi bilo da je svinjetina gora od namjernog ubijanja nekoga.
Sta ti daje garanciju je ostatak hadisa tacno prenesen ili da se nije nesto izgubilo u prenosu?

Popiti otrov ne znaci nuzno i umrijeti.

Svaka religija smatra samoubistvo grijehom.
Nije grijeh popit otrov, vec nakana samoubistva.
Uopste nije bitan metod, vec sam cin. Cin je grijeh.
A cin je djelo tvog uma ne usta.
jao pitanja, pa odakle ja znam to .
ja kad sumnjam to sumnjam na slabe hadise a ne na vjerodostojne Sahih hadise.

ma rak , kakav raj, problem u brzom pisanju.

obadvoje

jer ako je cilj samoubistvo tako sto ce se popiti otrov, onda je i pijenje tog otrova grijeh,
Aoida

#2090 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote: jao pitanja, pa odakle ja znam to .
Kako ne znas?
ja kad sumnjam to sumnjam na slabe hadise a ne na vjerodostojne Sahih hadise.
Sta je slab hadis a sta vjerodostojan hadis?

ma rak , kakav raj, problem u brzom pisanju.
Gdje je taj naucni dokaz?
Jer nauka isto govori da jedna casa crnog vina dnevno itekako koristi kompletnom kardiovaskularnom sistemu.

obadvoje
:-)
Mozes reci oboje Smrcak, ali ne obadvoje.

jer ako je cilj samoubistvo tako sto ce se popiti otrov, onda je i pijenje tog otrova grijeh,
A sta kada stavis fen u kadu? Grijeh je koristiti i fen, jel?
Hakiz

#2091 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Aoida wrote:
Hakiz wrote:

Što znači da vjernici ne bi smjeli biti tužni kada im neko drag umre, dapače trebali bi biti sretni, jer je bog tu osobu uzeo sebi, učinio joj čast, i njoj i onima koji tu osobu vole?

Sa vjerničkog stanovišta to možda i ima smisla, ali sa biološkog, prirodnog, to je potpuna besmislica. Ne samo da je besmislica nego je direktno ugrožavanje opstanka vrste, pogotovo kada je taj koga bog uzima sebi dijete.

Sve više mislim da sam u pravu...
Uz svo duzno postovanje, ali ovdje malo pretjerujete.

Gubitak voljene osobe, pogotovo djeteta je strasna tragedija. Bol i tuga koja se osjeti fizicki i psihicki je nesnosiva.
Onaj ko je pretrpio ovakav gubitak zna o cemu govorim. Oni koji su ostali iza, u svojoj silnoj boli i tuzi se pitaju zasto. Zato sto smo ljudska bica, satkana od emocija, potrebno nam je da znamo razlog za gubitak misleci da ce to saznanje olaksati bol.
Ovo je cisti psiholoski proces.
Ateista nema odgovora. Preispituje sebe i svoju okolinu. Krivi sebe, krivi druge, pa mozda cak i Boga.
Vjernik sa druge strane svoj odgovor i svoju utjehu pronalazi u svojoj vjeri. Smrt je bila sudjena, to je bila Bozija volja i bol koju vjernik osjeca je vis iskusenja. Sto se vjernik vise stoicki ponasa i podnosi svoje iskusenje, time je sigurnije da ce on/ona ponovo vidjeti preminulog u dzennetu.

Psiholoski procesi odbrane, odnosno mehanizmi odbrane su kod svakoga drugaciji i uvjetovani su mnogim faktorima. Pocevsi od odgoja, socijalno-ekonomske situacije pa do karakternih crta.
Dalo bi se sada raspravljati o tome da religija vjernika gura u stvari u "neprirodan" proces tugovanja. Ja bih se rasplakao, vrištao, razbijao sve oko sebe od boli, ali neću jer time (sebi) umanjujem šanse za raj. Glumiću cool.

Ali neću ići tako daleko, recimo da to možda to stvarno ne mislim, nego da samo provociram diskusiju teškim hipotezama.

Koliko vidim, novi ste na forumu.

Ta činjenica je bitna jer da ste duže ovdje znali bi ste da diskusija sa forumašem Smrčak15 ima svoje zakonitosti. Svi smo mi specifični, ali diskusija sa kolegom forumašem je nešto posebno. To je paralelni forum ovom forumu, paralelni univerzum.

Uostalom, vidjećete i sami.

Pozdrav.
Hakiz

#2092 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2093 Re: Ateizam vs. Religija

Post by konektovan »

Nije smrcak sam u igri, ima i vas oponente. :mrgreen:
Aoida

#2094 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Hakiz wrote: Dalo bi se sada raspravljati o tome da religija vjernika gura u stvari u "neprirodan" proces tugovanja. Ja bih se rasplakao, vrištao, razbijao sve oko sebe od boli, ali neću jer time (sebi) umanjujem šanse za raj. Glumiću cool.

Ali neću ići tako daleko, recimo da to možda to stvarno ne mislim, nego da samo provociram diskusiju teškim hipotezama.

Koliko vidim, novi ste na forumu.

Ta činjenica je bitna jer da ste duže ovdje znali bi ste da diskusija sa forumašem Smrčak15 ima svoje zakonitosti. Svi smo mi specifični, ali diskusija sa kolegom forumašem je nešto posebno. To je paralelni forum ovom forumu, paralelni univerzum.

Uostalom, vidjećete i sami.

Pozdrav.
Sta znaci to..."neprirodan" proces tugovanja?

Poznajem ljude koji su vjernici i koji su pretprili strasne gubitke u pogledu blizih porodicnih clanova. I muskarci i zene su jednako tesko plakali, jecali i vristali.
Nisam sigurna da ijedna religija brani vjerniku da bude tuzan. No ono sta svaka religija vjerniku obecava jeste da ce jednog dana opet biti zajedno sa izgubljenom voljenom osobom. A to je nekome ko je mozda izgubio sve prijeko potrebna utjeha kako bi smogao snage da zivi dalje.

Takodjer sam svjesna nacina kojim komunicirate i kako zelite podstaci diskusiju. Vasa teska hipoteza je zapravo nesrazmjerna izjava koje nema nikakvo uporiste. Toliki kontrast jednostavno nije produktivan.
Pogotovo u diskusiji sa forumasem kao sto je Smrcak. Ne treba mu ostaviti prostora za interpretaciju recenog. To ga jednostavno....ponese i vise nije u mogucnosti konstruktivno diskutovati.
I Smrcak sigurno nije niti prvi, a ni zadnji forumas ove vrste sa kojim "diskutujem". :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#2095 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

Aoida wrote:
Nisam sigurna da ijedna religija brani vjerniku da bude tuzan. No ono sta svaka religija vjerniku obecava jeste da ce jednog dana opet biti zajedno sa izgubljenom voljenom osobom. A to je nekome ko je mozda izgubio sve prijeko potrebna utjeha kako bi smogao snage da zivi dalje.
mnogo osoba se udalji od religije i vjere nakon gubitka

mnogo vjernika tokom svog zivota analiziraju svoje vjerovanje u Boga
Dozer

#2096 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: ali ako inteligentnoj osobi dokazes da govoris istinu pa onda sprijetis, itekako ce se mudra osoba bojati ili bolje reci pripaziti.
Hoce, naravno. Ako je ta osoba imalo inteligentna. I ako je to nesto zaista toliko strasno da utjeruje strah u kosti, pri cemu se na to ne moze uticati. Sve ostalo je kako ti i @Aoida rece - inteligentnoj osobi nema potrebe prijetiti.
Ali, sustina tvoje izjave je u dijelu "ako inteligentnoj osobi dokazes".

Na tvoju veliku zalost, ti nikome ovdje nisi uspio nista dokazati izvan razumne sumnje, a vezano za postojanje boga, dok s druge strane imas masu dokaza izvan razumne sumnje, a koji potvrdjuju da bog kakvim ga religije pretstavljaju - ne postoji. Samim tim ni bilo sta drugo sto religije propagiraju, tipa raja, pakla, nagrade ili kazne nakon smrti, itd..

Potpuno je drugi par rukava sto ti izvrces logiku i ne zelis prihvatiti nista kao dokaz o nepostojanju boga, a istovremeno iznosis tvrdnje i pozivas se na nedokazive stvari kako bi, valjda prvenstveno sam sebi, potvrdio postojanje boga.
Aoida

#2097 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Connaisseur Karlin wrote:
Aoida wrote:

Isto tako mnogo ljudi postaju vjernici nakon neke zivotne tragedije.
Svi mi drugacije reagujemo na ono sto nam zivot da.

I normalno je da preispitujemo sebe, svoje principe, svoja vjerovanja. To je ono sto nas cini ljudskim bicima.
I kad smo najsigurniji, u nekom trenutku cemo se zapitati da li je donesena odluka ispravna.
Connaisseur Karlin

#2098 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

Aoida wrote:

Isto tako mnogo ljudi postaju vjernici nakon neke zivotne tragedije.
Svi mi drugacije reagujemo na ono sto nam zivot da.

I normalno je da preispitujemo sebe, svoje principe, svoja vjerovanja. To je ono sto nas cini ljudskim bicima.
I kad smo najsigurniji, u nekom trenutku cemo se zapitati da li je donesena odluka ispravna.
:thumbup:

da, znaci religijsko obecanje ipak nije dovoljno :)

zato ne razumijem ni ateiste ni vjernike koji su predosadni sa svojim "zabetoniranim" stavovima :)
Dozer

#2099 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Ja, recimo, nikako ne mogu shvatiti one koji se okrenu vjeri nakon neke licne zivotne tragedije... Poznajem takvih par, koji su izgubili muza, zenu ili dijete... I nikako ne mogu da shvatim okretanje bogu u tom momentu i prihvatanje onoga "da je sve od boga", jer na taj nacin automatski prihvataju da im je upravo bog uzrokovao tu tragediju... S nekima sam cak i pricao na ovu temu, i pitao ih upravo ovo. Nisu imali konkretnog odgovora, niko.

S druge strane, one koji su zastranili na neki nacin, tipa droga, kriminal i sl., pa se okrenuli vjeri i to ih onda izvuklo iz prethodnog nacina zivota, njih cak i razumijem. I poznajem ih gomilu. Ali, takodjer, poznajem ih i poprilicno koji su se izvadili kroz vjeru, a onda je napustili, ali se nisu vratili prethodnom nacinu zivota i poroka, nego nastavili normalno i bez vjere.

Poznajem i par medreslija koji su nakon toga upisali svjetovne fakultete, i kroz to odustali od vjere.
Aoida

#2100 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

:thumbup:

da, znaci religijsko obecanje ipak nije dovoljno :)

zato ne razumijem ni ateiste ni vjernike koji su predosadni sa svojim "zabetoniranim" stavovima :)
Ali nekime jeste dovoljno.
I u tome nema nista lose.

Sta god ljudima pase, nek rade. Sve dok ne ugrozavaju i ne ogranicavaju nekog drugog sa time.
Locked