Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dustaban

#726 Re: Ateizam

Post by dustaban »

Bajram, Božić, Божић... Izetbegović, Čović, Ivanić...

Jebo vas Sejdić-Finci, ja pitam MOŽE LI ATEISTA BITI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA ?!

:?: :!:
S4mpion

#727 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

belfy wrote: cuj ja nagadjam... ja sam samo pojednostavio ono sto si ti rekao. pazi sada ko nagadja:
- "Ne možete reći kako ne vjerujete u čuda" - jer ces ti reci sta neko moze ili ne moze reci (ili nagadjas...)
- "onda se pozovete na prirodnu selekciju koja se uzima zdravo za gotovo" - jer ti znas ko uzima sta zdravo za gotovo (ili nagadjas...)
- "evolucija je takođe čudo koje se opet uzima zdravo za gotovo." - jer ti znas da je cudo (ili nagadjas...), i jos znas kako je ko "uzima" (ili nagadjas...)
- "To su čuda u koja, vrlo vjerovatno, vjerujete" - i onda i direktno nagadjas.

pa poslije svega recenog kazes:
- "Opet previše toga sugeriraš" - docim ja nicim ne sugeriram, nego sam direktan, ali ces mi reci da to radim (ili pricas samo da bi pricao)...

ali eto, rasprave radi, volio bih cuti sta ti mislis da sam ja nagadjao u tom svom odgovoru tebi. makar smijeha radi... hvala unaprijed.

P.S. znas da meni nije tesko povremeno nacrtati ako govornik ne razumije dobro moj odgovor. cudno mi da ne razumijes sta si sam napisao i zasto je takav odgovor dat.
Opet previše toga sugeriraš i nagađaš-toliko mnogo da sagovorniku ne ostaje ništa za reći.

Možda može proći kao monolog, sretno.
belfy

#728 Re: Ateizam

Post by belfy »

S4mpion wrote:
belfy wrote: cuj ja nagadjam... ja sam samo pojednostavio ono sto si ti rekao. pazi sada ko nagadja:
- "Ne možete reći kako ne vjerujete u čuda" - jer ces ti reci sta neko moze ili ne moze reci (ili nagadjas...)
- "onda se pozovete na prirodnu selekciju koja se uzima zdravo za gotovo" - jer ti znas ko uzima sta zdravo za gotovo (ili nagadjas...)
- "evolucija je takođe čudo koje se opet uzima zdravo za gotovo." - jer ti znas da je cudo (ili nagadjas...), i jos znas kako je ko "uzima" (ili nagadjas...)
- "To su čuda u koja, vrlo vjerovatno, vjerujete" - i onda i direktno nagadjas.

pa poslije svega recenog kazes:
- "Opet previše toga sugeriraš" - docim ja nicim ne sugeriram, nego sam direktan, ali ces mi reci da to radim (ili pricas samo da bi pricao)...

ali eto, rasprave radi, volio bih cuti sta ti mislis da sam ja nagadjao u tom svom odgovoru tebi. makar smijeha radi... hvala unaprijed.

P.S. znas da meni nije tesko povremeno nacrtati ako govornik ne razumije dobro moj odgovor. cudno mi da ne razumijes sta si sam napisao i zasto je takav odgovor dat.
Opet previše toga sugeriraš i nagađaš-toliko mnogo da sagovorniku ne ostaje ništa za reći.

Možda može proći kao monolog, sretno.
ako je to jedino sto si uspio procitati i razumjeti, onda ce tebi trebati puno vise srece. tako da...sretno i tebi.
Zaitsev

#729 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

S4mpion wrote:Ne možete reći kako ne vjerujete u čuda, a onda se pozovete na prirodnu selekciju koja se uzima zdravo za gotovo, evolucija je takođe čudo koje se opet uzima zdravo za gotovo.

Prirodna selekcija i evolucija nisu elementarni već složeni pojmovi.

To su čuda u koja, vrlo vjerovatno, vjerujete.
Smrle, jesi to ti? :D
GAU8

#730 Re: Ateizam

Post by GAU8 »

Cregan wrote:
GAU8 wrote:
Ko je NAPISAO svaku od tih "svetih knjiga"?
Mislim da sam dosada bio jasan sta mislimi o toj temi, tako da se necu ponavljati.
Sta je tvoj problem?
Nije bilo tebi namijenjeno, greška u replici
Dope_Man

#731 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

dustaban wrote:Bajram, Božić, Божић... Izetbegović, Čović, Ivanić...

Jebo vas Sejdić-Finci, ja pitam MOŽE LI ATEISTA BITI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA ?!

:?: :!:
Tehnicki da, samo je bitno da si veliki Bošnjak, Hrvat ili Srbin, i da ponavljas da si veliki musliman, katolik ili pravoslavac.

Ovo prvo je neophodno zbog ustrojstva predsjednistva i nepostivajna odluke Sejdic-Finci, ovo drugo je neophodno ako zelis da iko glasa za tebe u ovoj zemlji gdje je, pogotovo pred izbore, veoma bitno biti veliki vjernik u ocima mase.
arzuhal

#732 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

Zar nisu baš muslimanci izabrali ateistu iz reda hrvatskog naroda za člana bh. Predsjedništva? :mrgreen:
Ha0s

#733 Re: Ateizam

Post by Ha0s »

Image
hladan.preminger

#734 Re: Ateizam

Post by hladan.preminger »

Zaitsev wrote:
S4mpion wrote:Ne možete reći kako ne vjerujete u čuda, a onda se pozovete na prirodnu selekciju koja se uzima zdravo za gotovo, evolucija je takođe čudo koje se opet uzima zdravo za gotovo.

Prirodna selekcija i evolucija nisu elementarni već složeni pojmovi.

To su čuda u koja, vrlo vjerovatno, vjerujete.
Smrle, jesi to ti? :D
Il' je čačkalica? :D
irac300

#735 Re: Ateizam

Post by irac300 »

Ha0s wrote:Image
Klasičan primjer mozga koji ne konta evoluciju. Žalosno je što ovakve stvare imaju na hiljade lajkova, pogotovu od omladine koja odrasta uz hitove Grand produkcije. Iduća slika koju očekujem je o dva blizanca u majčinom stomaku i njihovoj konverzaciji o drugom svijetu. :lol:
dustaban

#736 Re: Ateizam

Post by dustaban »

Ha0s wrote:Image
Ovo kao smjesno?!

Pravi tekst uz ovu sliku bi trebao biti - ne brini, nismo nastali slucajno, kad otopli selimo u frizider vjecni!
:mrgreen:
GAU8

#737 Re: Ateizam

Post by GAU8 »

Ja se samo "tješim" činjenicom, da evolucija iz nekog meni nepoznatod razloga od postanka civilizacije favorizira vjernike :D

Da nije tako, religozni bi nestali do sada :lol: :lol: :lol: :lol:
ja71

#738 Re: Ateizam

Post by ja71 »

GAU8 wrote:Ja se samo "tješim" činjenicom, da evolucija iz nekog meni nepoznatod razloga od postanka civilizacije favorizira vjernike :D

isto se moze reci i za ateiste.

nastanak religija je cisti determinizam.
prakticno ne postoji kutak zemlje bez religije.
drustva (odnosno grupe ljudi) koja su imala religiju su se mogli bolje objediniti oko iste cime bi bili uspjesniji od onih bez religije.
GAU8

#739 Re: Ateizam

Post by GAU8 »

ja71 wrote:
GAU8 wrote:Ja se samo "tješim" činjenicom, da evolucija iz nekog meni nepoznatod razloga od postanka civilizacije favorizira vjernike :D

isto se moze reci i za ateiste.

nastanak religija je cisti determinizam.
prakticno ne postoji kutak zemlje bez religije.
drustva (odnosno grupe ljudi) koja su imala religiju su se mogli bolje objediniti oko iste cime bi bili uspjesniji od onih bez religije.
pa može.

Može se reći i da je sve dio stvoriteljevog plana :mrgreen: :mrgreen:
S4mpion

#740 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

Kopnenoj životinji padne na pamet da postane kit i ona to učini.

Mora da je evolucija u rukama živih bića.
ja71

#741 Re: Ateizam

Post by ja71 »

GAU8 wrote: Može se reći i da je sve dio stvoriteljevog plana :mrgreen: :mrgreen:
pojam "plan" je neadekvatan jer sugerise i da je potencijalno moguce da sve ne ide "po planu" sto se stvoritelju ne moze desiti
:D
belfy

#742 Re: Ateizam

Post by belfy »

S4mpion wrote:Kopnenoj životinji padne na pamet da postane kit i ona to učini.

ovo quotam samo da ne bi bilo izbrisano... za nagradu Brainfart of 2017. jest da je tek pocela, ali ovo ce tesko biti nadmasiti...
Cregan

#743 Re: Ateizam

Post by Cregan »

Kad bi odvojio religijske tekstove od naucnih istina, bilo bi ti puno lakse prihvatiti svoju religiji, jer se ne bi morao samoobmanjivati i izvrtati naucne cinjenice kako bi opravdao svoje vjerovanje.
Religija nema veze sa naukom, religijski tekstovi nisu naucni. Nastanak svjeta onako kako je opisan u svetim knjigama je netacan.

P.S. Jos cekam.
S4mpion

#744 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

Cregan wrote:

Kad bi odvojio religijske tekstove od naucnih istina, bilo bi ti puno lakse prihvatiti svoju religiji, jer se ne bi morao samoobmanjivati i izvrtati naucne cinjenice kako bi opravdao svoje vjerovanje.
Religija nema veze sa naukom, religijski tekstovi nisu naucni. Nastanak svjeta onako kako je opisan u svetim knjigama je netacan.

P.S. Jos cekam.
Ne idi preko reda, još uvijek nisi iznio dokaze za svoju tvrdnju, a rekoh da idemo po redu.
Cregan wrote:Sve svete knjige kazu da je covjek stvoren u obliku u kojem se sada nalazi.
Ja, za razliku od tebe, ne čekam, možeš, a i ne moraš odgovorit, ali red ćeš poštovat.
raoul duke

#745 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Negiraju teoriju evolucije :lol: :-)
harač

#746 Re: Ateizam

Post by harač »

belfy wrote:

ovo quotam samo da ne bi bilo izbrisano... za nagradu Brainfart of 2017. jest da je tek pocela, ali ovo ce tesko biti nadmasiti...
:lol: krenuh s istom idejom... neki bez imalo truda postaju besmrtni :-)
S4mpion

#747 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

raoul duke wrote:Negiraju teoriju evolucije :lol: :-)
Naučna teorija je podložna izmjenama, negiranju, pa čak i odbacivanju sve dok ne postane činjenica(dok se ne dokaže).
raoul duke

#748 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Bilo bi dobro da isto mislis i za teoriju gravitacije, pa da vas svemir sve kolektivno odnese u 3 p... :roll:
GAU8

#749 Re: Ateizam

Post by GAU8 »

Ima ljudi koji negiraju oblik Zemlje Zapravo mehaniku svemira uopste, jer se kosi sa religjskim spisima.
Tako isto drugi negiraju biolosku evoluciju
raoul duke

#750 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

GAU8 wrote:
Ima ljudi koji negiraju oblik Zemlje Zapravo mehaniku svemira uopste, jer se kosi sa religjskim spisima.
Tako isto drugi negiraju biolosku evoluciju
Negiranje cinjenice vjernika cini ponosnim ili? :-)
Post Reply