Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#4026 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
r_faruk wrote:sve u svemu htio sam uzeti tocak od bicikla, na njega postaviti dinamu (nekada se koristila za sijalicu na biciklu, u biti je to generator) koja ce, kada je prislonim na tocak i zavrtim tocak, proizvoditi neki napon. eh, onda sam kontao prikljuciti te zice na motor koji ce se jel tako okretati jer ona prva dinama proizvodi energiju :). i onda bih ja kao prikljucio taj motor na tocak i to bi se okretalo zauvijek i napravio bih na neki nacin perpetuum mobile druge vrste :) :D . jedino sto moram dati neki pocetni impuls da se to sve zavrti (zavrtim rukom, da unesem neku energiju koju cu kroz sistem ocuvati, bez gubitaka)...
Joj, i ja tako skonto vako: imas lokomotivu koja ide na dizel pogon koji pokreće generator. A kako generator može da proizvede uvijek više nego što lokomotivi treba, onda bih ja to prebacio djelimično na baterije a djelimično na trolu koja klizi po žici. Trola tako napaja baterije, one pokreću el. motor, a žica služi... eh sada, ne mogu u detalje da me Smrle ne bih kopirao i odao ovu tajnu :)
nikako da shvatite jednu stvar

da ATP sinteza postaje reverzibilna tek kad je visak na drugoj strani, onda kene rotazija u suprotnom smjeru i pocne da usisava ono sta je visak na jednoj strani.
r_faruk

#4027 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

aurora313 wrote:
r_faruk wrote:sve u svemu htio sam uzeti tocak od bicikla, na njega postaviti dinamu (nekada se koristila za sijalicu na biciklu, u biti je to generator) koja ce, kada je prislonim na tocak i zavrtim tocak, proizvoditi neki napon. eh, onda sam kontao prikljuciti te zice na motor koji ce se jel tako okretati jer ona prva dinama proizvodi energiju :). i onda bih ja kao prikljucio taj motor na tocak i to bi se okretalo zauvijek i napravio bih na neki nacin perpetuum mobile druge vrste :) :D . jedino sto moram dati neki pocetni impuls da se to sve zavrti (zavrtim rukom, da unesem neku energiju koju cu kroz sistem ocuvati, bez gubitaka)...
Joj, i ja tako skonto vako: imas lokomotivu koja ide na dizel pogon koji pokreće generator. A kako generator može da proizvede uvijek više nego što lokomotivi treba, onda bih ja to prebacio djelimično na baterije a djelimično na trolu koja klizi po žici. Trola tako napaja baterije, one pokreću el. motor, a žica služi... eh sada, ne mogu u detalje da me Smrle ne bih kopirao i odao ovu tajnu :)
skupo to tvoje, odakle mi lokomotiva :) :D
nikako da shvatite jednu stvar

da ATP sinteza postaje reverzibilna tek kad je visak na drugoj strani, onda kene rotazija u suprotnom smjeru i pocne da usisava ono sta je visak na jednoj strani.
smrle, to ne znaci da je reverzibilna, odnosno to ne predstavlja reverzibilan proces jer takav u prirodi ne postoji!!!
ili se nismo razumjeli oko pojmova ili je neznanje u pitanju!!!
Smrcak15

#4028 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote: smrle, to ne znaci da je reverzibilna, odnosno to ne predstavlja reverzibilan proces jer takav u prirodi ne postoji!!!
ili se nismo razumjeli oko pojmova ili je neznanje u pitanju!!!
pobogu si pogledaj video, ako meni nevjerujes vidi od ljudi profesionalaca koji su vizualizirali taj proces

Jesi li vidio video, nisi siguran sam, cim tako govoris, cuj nepostoji a nauka kaze da ATP sinteza to moze uraditi.
r_faruk

#4029 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

ne moze smrle bolan ne bio.... to nije ono sto ti tvrdis. pomijesao si stvari. zbog ovakvih stvari se pada na ispitima!!!
nisam jos video pogledao jer ne raspravljamo o videu no o necem drugom, ali ti to ne razumijes!!!
Smrcak15

#4030 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:ne moze smrle bolan ne bio.... to nije ono sto ti tvrdis. pomijesao si stvari. zbog ovakvih stvari se pada na ispitima!!!
nisam jos video pogledao jer ne raspravljamo o videu no o necem drugom, ali ti to ne razumijes!!!
pogledaj video pa cemo nastaviti, ovako nema smisla ba.
r_faruk

#4031 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

ma nema smisla da ti pricas o stvarima koje ne razumijes i jos druge ubjedjujes u nesto. pogledacu video, ali video ne govori o onome o cemu ja pricam, a ni o onome o cemu ti pricas.... procita li ti ista u nazad dvije stranice na ovom topiku.... ti samo preskocis ako ne razumijes i kazes nije to tako, ja to ne razumijem i ne moze biti tako..... govorimo o reverzibilnom procesu gdje nema promjene entropije. MOLIM TE RECI MI DA LI JE MOGUCE DA SE PROCES ODVIJA BEZ PROMJENE ENTROPIJE?
Ako si inzinjer elektrotehnike, sa ovim si se nekada morao susresti.

da li moze biti jednostavnije od ovoga..... dovedi milion naucnika i niti jedan ti ovo nece potvrditi, vjernik ili ateista, svejedno....., jesi li pogledao ona dva linka koja opisuju perpetum mobile prve, druge i trece vrste? o tome pricamo ovdje....

ti navodis takve analogije koje jednostavno nisu tacne i mi se na to upalimo jer izvalis nevjerovatnu glupost i onda je branis....

sad ces ti reci pogledaj video. ne smrle, nego ti uzmi knjigu u ruke, po mogucnosti termodinamiku...

ne kazem ja da ono sto kaze video (koji nisam jos pogledao, ali imam pretpostavku o cemu govori) nije tacno, nego da navodis pogresne analogije i to po ko zna koji put.
Dozer

#4032 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Fare ba... Ti se polomi da mu ukazes na to da je ovo sto on prica besmisleno, a on ne moze skontati da je besmisleno jer jednostavno ne razumije pojmove koje koristi...
Reverizibilno, entropija, entalpija... nista od toga on ne konta...
Za njega je, ocito, "reverzibilno" = perpetuum mobile, tj. funkcjia ili desavanje koja omogucava perpetuum mobile, a ne nesto "povratno".
Entropija, a s njom i entalpija, njemu naprosto nisu jasne kao bilo kakve termodinamicke funkcije stanja.

Dzaba se lomis. :D
Smrcak15

#4033 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Fare ba... Ti se polomi da mu ukazes na to da je ovo sto on prica besmisleno, a on ne moze skontati da je besmisleno jer jednostavno ne razumije pojmove koje koristi...
Reverizibilno, entropija, entalpija... nista od toga on ne konta...
Za njega je, ocito, "reverzibilno" = perpetuum mobile, tj. funkcjia ili desavanje koja omogucava perpetuum mobile, a ne nesto "povratno".
Entropija, a s njom i entalpija, njemu naprosto nisu jasne kao bilo kakve termodinamicke funkcije stanja.

a pogleda li ti video druze, nebih ja rekao....
beni-bu-man

#4034 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

@SMRLE pogledaj ti ovaj video
https://www.youtube.com/watch?v=oZJBqhft1CU
Dozer

#4035 Re: Ateizam

Post by Dozer »

dupli...
Last edited by Dozer on 19/04/2017 11:51, edited 1 time in total.
Dozer

#4036 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:Fare ba... Ti se polomi da mu ukazes na to da je ovo sto on prica besmisleno, a on ne moze skontati da je besmisleno jer jednostavno ne razumije pojmove koje koristi...
Reverzibilno, entropija, entalpija... nista od toga on ne konta...

Smrle... Mogu ja gledati taj video do besvijesti, ali ti i dalje neces skontati o cemu ti pricamo. Naprosto, taj video i to o cemu ti pricas, tj. pokusavas da "dokazes" da taj video prezentuje perpetuum mobile, jednostavno nije tacno.
Reverzibilno = unazad, povratak, povrat i sl., i to ni na koji nacin nije perpetuum mobile, pogotovo u slucaju tvog videa...
beni-bu-man

#4037 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrle ovo pitanje sam na drugoj temi ostavio

Zasto svaka religija ima svog boga koji u zapovjesti kaže, približno ovako: Ja sam bog tvoj i ne imaj drugih bogova osim mene!
Kako jedan čovjek da izabere jednog boga?
Jer, svaki bog negira sve druge bogove, time što izdaje zapovjest da moraš imati boga, samo njega jedinog.
zforumas

#4038 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrle uzmi termofor (valjda znas sta je to) i pusi u njega dok se ne napuse. Kad u njemu bude previse zraka taj zrak ce se poceti vracati u tvoja pluca, to jest protok zraka ce ici "in reverse" ali to ne znaci da bi ti mogao udisati taj zrak i ostati ziv. Recimo da ga tako naduvas ustima pa zaronis pa onda pokusavas da udises taj isti zrak....utusio bi se.
Sto li? Sta se desilo sa onim zrakom koji si udahnuo?

Moras da razumijes razliku izmedju "in reverse" i "reversible"...neke stvari u jeziku se moraju nauciti iz knjiga i od profesora, nije dovoljan google translate
Smrcak15

#4039 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
Reverzibilno, entropija, entalpija... nista od toga on ne konta...

Smrle... Mogu ja gledati taj video do besvijesti, ali ti i dalje neces skontati o cemu ti pricamo. Naprosto, taj video i to o cemu ti pricas, tj. pokusavas da "dokazes" da taj video prezentuje perpetuum mobile, jednostavno nije tacno.
Reverzibilno = unazad, povratak, povrat i sl., i to ni na koji nacin nije perpetuum mobile, pogotovo u slucaju tvog videa...

nepokusajem, niti sam ikad zagovarao tu vjecnu masinu koja ferceera cijelo vrijeme reciklirajuci energiju

ja samo tvrdim da ATP sinteza moze da radi reverzibilno samo u slucaju kad je visak ATP na drugoj strani, dali se visak stvari necim drugim pa motor krene usisavati taj visak ili sam motor krene producirati visak pod dejstvom neceg treceg ali i dalje stojim iza toga da nisam zagovarao tu perpetuum mobile fazon nego ste mi vi to nabacili
Smrcak15

#4040 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:Smrle ovo pitanje sam na drugoj temi ostavio

Zasto svaka religija ima svog boga koji u zapovjesti kaže, približno ovako: Ja sam bog tvoj i ne imaj drugih bogova osim mene!
Kako jedan čovjek da izabere jednog boga?
Jer, svaki bog negira sve druge bogove, time što izdaje zapovjest da moraš imati boga, samo njega jedinog.
zato sto ta izreka dolazi samo od jednog boga, a ne od vise njih, pa to religije prenosile dalje kroz generacije.

mi ovde nepricamo o vse bogova koji to tvrde, nego samo jedan a razlicite vjere adoptirale tu njegovu izjavu.
Smrcak15

#4041 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Smrle uzmi termofor (valjda znas sta je to) i pusi u njega dok se ne napuse. Kad u njemu bude previse zraka taj zrak ce se poceti vracati u tvoja pluca, to jest protok zraka ce ici "in reverse" ali to ne znaci da bi ti mogao udisati taj zrak i ostati ziv. Recimo da ga tako naduvas ustima pa zaronis pa onda pokusavas da udises taj isti zrak....utusio bi se.
Sto li? Sta se desilo sa onim zrakom koji si udahnuo?

Moras da razumijes razliku izmedju "in reverse" i "reversible"...neke stvari u jeziku se moraju nauciti iz knjiga i od profesora, nije dovoljan google translate
objasni nam onda ovo sto ova objasnja sa 3d ilustracijom ATP sinteze od 2 min 16 sek
zforumas

#4042 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
objasni nam onda ovo sto ova objasnja sa 3d ilustracijom ATP sinteze od 2 min 16 sek
Upravo objasnjava sta znaci "in reverse" i nigdje ne spominje "reversible"

Ili da to ukomponujem u termofor...
Treba onda zamisliti i dodatnu komponentu izmedju tebe i termofora, recimo neki propeler na otvoru termofora. Ti kada puses u termofor propeler se vrti u jednom smjeru, kada se termofor zasiti zrakom taj zrak pocne da se vraca i vrti propeler "in reverse" (u suprotnom smjeru). Ali ti taj vraceni zrak iz termofora ne mozes iskoristiti da ga udahnes i puhnes ponovo, po drugi puta, u termofor. Kada bi mogao, tada bi proces bio reverzibilan.

O tome ti faruk cijelo vrijeme govori i to ti pokusava objasniti.
Last edited by zforumas on 19/04/2017 13:21, edited 1 time in total.
mad_max_ba

#4043 Re: Ateizam

Post by mad_max_ba »

zforumas wrote: Upravo objasnjava sta znaci "in reverse" i nigdje ne spominje "reversible"
još uvijek :? :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#4044 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
sta je majke ti razlika tu??? :-)
zforumas

#4045 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
sta je majke ti razlika tu??? :-)
Eto objasnih ti u editu posta, posto sam nekako pretpostavio da ti neces vidjeti razliku.
zforumas

#4046 Re: Ateizam

Post by zforumas »

mad_max_ba wrote:
zforumas wrote: Upravo objasnjava sta znaci "in reverse" i nigdje ne spominje "reversible"
Imam viska vremena, mozda Smrle nesto i nauci...
mad_max_ba

#4047 Re: Ateizam

Post by mad_max_ba »

zforumas wrote:
mad_max_ba wrote:
Imam viska vremena, mozda Smrle nesto i nauci...
sretno :lol: :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#4048 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

Treba onda zamisliti i dodatnu komponentu izmedju tebe i termofora, recimo neki propeler na otvoru termofora. Ti kada puses u termofor propeler se vrti u jednom smjeru, kada se termofor zasiti zrakom taj zrak pocne da se vraca i vrti propeler "in reverse" (u suprotnom smjeru). Ali ti taj vraceni zrak iz termofora ne mozes iskoristiti da ga udahnes i puhnes ponovo, po drugi puta, u termofor. Kada bi mogao, tada bi proces bio reverzibilan.

neznam bas jeli ovo slicno sporedjenje

jer ako je koncetracija protona strani 1 prolazi kroz motor i dolazi do strane 2

kad je koncetracija protona veca na strani 2 onda motor usisava protone i prebaciva ih na strani 1

motor kako god radi, na jednu ili na drugu stranu

a sto se tice vazduha i balona razlika je sto vazduh sam ulazi u usta kad ocepis ventil, dok tamo motor se okrece na drugu stranu

i to samo po sebi usisavanje onoga sto se izbacilo je interesantno, poput motor koji bi izbacio gas pa ga ponovo usisao tako sto se motor pocne okretati na drugu stranu.
zforumas

#4049 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

neznam bas jeli ovo slicno sporedjenje

jer ako je koncetracija protona strani 1 prolazi kroz motor i dolazi do strane 2

kad je koncetracija protona veca na strani 2 onda motor usisava protone i prebaciva ih na strani 1

motor kako god radi, na jednu ili na drugu stranu

a sto se tice vazduha i balona razlika je sto vazduh sam ulazi u usta kad ocepis ventil, dok tamo motor se okrece na drugu stranu

i to samo po sebi usisavanje onoga sto se izbacilo je interesantno, poput motor koji bi izbacio gas pa ga ponovo usisao tako sto se motor pocne okretati na drugu stranu.
A sta mislis sta pokrene taj motor na drugu stranu?
Znas li definiciju rada?
Smrcak15

#4050 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote: A sta mislis sta pokrene taj motor na drugu stranu?
Znas li definiciju rada?
neznam, da smo jasni
Post Reply