Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
AleksoMKD

#151 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by AleksoMKD »

Image
harač

#152 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by harač »

"Općenito govoreći, greške u religiji su opasne; one u filozofiji su samo smiješne."

David Hume, Rasprava o ljudskoj prirodi, 1739.
fatamorgana

#153 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by fatamorgana »

http://www.klix.ba/magazin/zanimljivost ... /140409092

Podsjeti me ovo na Bruce Lee-ja i njegov film Karate čelični mladić, eh koja su to vremena bila ...
pussysmoke

#154 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by pussysmoke »

Image

Image
bong

#155 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by bong »

hvala bogu sto sam ateista.. :D
pike

#156 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by pike »

There is only one good, knowledge, and one evil, ignorance.

Socrates
pussysmoke

#157 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by pussysmoke »

Image
Elims

#158 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Elims »

Image

Image
¤ jelena ¤

#159 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by ¤ jelena ¤ »

Religija se temelji, primarno i uglavnom na strahu. Djelimično je to strah od nepoznatog, a djelimično želja kao osjećati da imate neku vrstu starijeg brata koji će stajati iza vas u svim neprilikama i opasnostima. Strah je temelj cijeloj stvari – strah od misterioznog, strah od poraza, strah od smrti. Strah je roditelj okrutnosti, te stoga nije ni čudno da su okrutnost i religija uvijek išle ruku pod ruku. – Bertrand Rasel

A gdje je strah, ili kakva fobija, tu je, naravno, i rigidna cenzura.
Leo_alfa

#160 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Leo_alfa »

Da ne kvarimo temu...

Image

;-)
Leo_alfa

#161 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Leo_alfa »

Image
lijep dan

#162 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by lijep dan »

Leo_alfa wrote:Da ne kvarimo temu...

Image

;-)

:-D
NIN

#163 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by NIN »

Edouard wrote:Sam naslov Ateizam mudre misli i tekstovi klasični je primjer oksimorona.
Dakle, dva nespojiva pojma: ateizam i mudre misli hoće ih se povezati u novu značenjsku cjelinu.
E, a to nikako ne ide zajedno, kao ni drveno željeo.
Ateizam kao društveni fenomen teška je novovijeka zabluda, pa kao takvog nemoguće ga je povezivati s mudrim mislima i tekstovima.
Da ne bude nesporazuma, naravno da čovjeka koji je ateist može se povezivati s mudrim mislima, ali ne radi njegovog ateizma, već naprosto što je čovjek; ako je u zabludi u jednoj stvari, ne znači da je i u drugima.
Ma nemoj mi rec!? :lol:

Nego, tema na kojoj bi ovo i moglo proci je zakljucana pa se stoga suzdrzi. :wink:
lijep dan

#164 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by lijep dan »

I believe in God, only I spell it Nature. — Frank Lloyd Wright
      It’s an incredible con job when you think about it, to believe something now in exchange for something after death. Even corporations with their reward systems don’t try to make it posthumous. — Gloria Steinem
        You're basically killing each other to see who's got the better imaginary friend
          We must question the story logic of having an all-knowing all-powerful God, who creates faulty Humans, and then blames them for his own mistakes
            Religion does three things quite effectively: Divides people, Controls people, Deludes people.
            pussysmoke

#165 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by pussysmoke »

Image
            harač

#166 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by harač »

"Znam ja odlično: ljudski život je Sibir,
            a bog je bunda kroz koju minusi ne prolaze.
            Al šta ću kad volim cvokotati. U cvokotu je
            ljudska istina ponajdublja." (Marko Vešović, "Ateist")
            MJAU - da

#167 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by MJAU - da »

harač wrote:"Znam ja odlično: ljudski život je Sibir,
            a bog je bunda kroz koju minusi ne prolaze.
            Al šta ću kad volim cvokotati. U cvokotu je
            ljudska istina ponajdublja." (Marko Vešović, "Ateist")

Lijepo, lijepo. Samo naprijed....
            MJAU - da

#168 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by MJAU - da »

Leo_alfa wrote:Image

:thumbup:
            HrvatMusliman

#169 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by HrvatMusliman »

pussysmoke wrote:Image
            Lukavo nema šta.
            MJAU - da

#170 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by MJAU - da »

"I regard the brain is a computer which will stop working when it's components fail. There is no heaven or afterlife for broken-down computers; that is a fairy story for people afraid of the dark.” Stephen Hawking
            hrastov žižak

#171 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by hrastov žižak »

I am an atheist, out and out. It took me a long time to say it. I've been an atheist for years and years, but somehow I felt it was intellectually unrespectable to say one was an atheist, because it assumed knowledge that one didn't have. Somehow, it was better to say one was a humanist or an agnostic. I finally decided that I'm a creature of emotion as well as of reason. Emotionally, I am an atheist. I don't have the evidence to prove that God doesn't exist, but I so strongly suspect he doesn't that I don't want to waste my time.
            Isaac Asimov
            hrastov žižak

#172 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by hrastov žižak »

Moralni argument

Sada dolazimo do kasnije faze argumentacije o postojanju boga, koju ću nazvati dobom intelektualnog opadanja. U pitanju je dokaz koji postavljaju teisti, a zove se moralni argument za postojanje boga. U stara vremena postojala su tri intelektualna dokaza postojanje boga i sve ih je odbacio Imanuel Kant u svojoj Kritici čistoga uma. Ali čim se oslobodio ovih dokaza, on je izmislio novi, moralni dokaz. On je bio poput mnogih drugih ljudi: skeptičan u intelektualnim pitanjima, ali spreman da u moralnima doslovno veruje u maksime koje je posisao sa majčinim mlekom. To ilustruje ono o čemu govore psihoanalitičari – da na nas najjače deluju najraniji uticaji, a ne oni kasniji.

Kant je tako izmislio novi, moralni dokaz o postojanju boga i on je u raznim vidovima bio popularan tokom devetnaestog veka. Jedna njegova verzija kaže da ne bi bilo onoga što je ispravno ni onoga što je pogrešno kada ne bi postojao bog. U ovom trenutku me ne zanima da li ima razlike između onoga što je ispravno i onoga što je pogrešno. Ono što me zanima je sledeće: ako ste sasvim sigurni da postoji razlika između onoga što je ispravno i onoga što je pogrešno, vi se nalazite pred pitanjem – da li je ta razlika plod božije odluke ili ne?

Ako razlika između dobra i zla postoji po božijoj odluci, onda za samoga boga ne postoji razlika između onoga što je ispravno i onoga što to nije. Onda tvrdnja da je bog dobar prestaje da bude tačna. Ako hoćete da kažete, kao što tvrde teolozi, da je bog dobar, morate reći da ispravno i pogrešno imaju neko značenje koje je nezavisno od božije odluke, zato što su božije odluke dobre, a ne loše, nezavisno od same činjenice da ih je on stvorio. Ako to kažete, moraćete zatim reći da je ispravno i pogrešno nastalo ne samo božijim posredstvom, nego da su oni po svojoj biti, logički prethodili bogu. Mogli biste, ako biste hteli, reći da je postojaloviše božanstvo koje je naređivalo bogu koji je stvorio ovaj svet, ili zastupati mišljenje koje zastupaju neki gnostici, koje sam često smatrao prihvatljivim, da je zapravo ovaj svet kakvog mi poznajemo stvorio đavo u trenutku kada bog nije gledao.
            B. Rasel
            http://pescanik.net/2008/10/zasto-nisam-hriscanin/
            nightvision

#173 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by nightvision »

ja sam davno rekao... religija je najvece zlo koje se desilo covjeku...
            hrastov žižak

#174 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by hrastov žižak »

nightvision wrote:ja sam davno rekao... religija je najvece zlo koje se desilo covjeku...
            Nije, religija je bila dobar kohezivni faktor za primitivne društvene zajednice, također je nudila i objašnjenja za razne prirodne sile, bez obzira što danas znamo da su ta objašnjenja pogrešna, tada su bila nužna. Religija je također doprinosila i redu u ljudskim zajednicama. Najveće zlo koje se desilo čovjeku je njegov evolutivni nastanak :mrgreen:
            nightvision

#175 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by nightvision »

cekaj... znaci, bez obzira sto ta neka objasnjenja raznih prirodnih sila nisu bila ispravna, ipak su bila dobra stvar? Je li tako i inkvizicija bila dobra stvar kada je ta ista religija zlocinima nastojala pokopati naucna (i istinita) objasnjenja prirodnih sila. Vjerovatno su ti zlocini bili dobra stvar?! Je li isto tako i prinosenje zrtvi u primitivnim drustvima bilo dobra stvar? Na koji je nacin ubijanje djevice ili malog djeteta doprinosilo redu u zajednici i klimatskim promjenama u doba suse?!
            Post Reply