[quote=Jeste, ako si šijja
Koje sufije ? Jerbo, jesul sad svi koji uđu u tekiju sufije?
Od ta dva, nijedan.
Vjerodostojne predaje o danu Ašure:
Prenosi se od Ibn Abbasa, r.a., da je kazao: ''Kada je Allahov Poslanik stigao u Medinu, zatekao je židove da poste dan Ašure, pa ih je upitao: 'Šta je to?' Kazali su: 'Ovo je veličanstven dan (u rivajetu: dobri dan), u njemu je Uzvišeni Allah spasio Musaa i njegov narod (u rivajetu: Benu Israil) od faraona i njegova naroda (u rivajetu: od njihovog neprijatelja) pa ga je Musa, alejhis-selam, postio iz zahvale Allahu.' Kazao je Allahov Poslanik: 'Mi smo preči Musau od vas', pa ga je Allahov Poslanik postio i naredio da ga poste.'' (Buharija i Muslim)
Upitan je Allahov Poslanik o postu na dan Ašure, pa je kazao: ''Post Ašure briše (male) grijehe iz protekle godine.“ (Muslim od Ebu Katade, r.a.)
Prenosi se od Ibn Abbasa, radijallahu 'anhu: "Nisam vidio Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da sa više želje posti neki dan od Ašure i ovoga mubarek mjeseca (misleći na ramazan)." (Buharija i Muslim)
U imam Ahmedovoj zbirci se nalazi hadis, koji govori o tome da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini:
"Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!" (Muslim)
Pohvalno je da se uz dan Ašure posti dan prije, kako bi se ibadetu razlikovali od židova ili kršćana koji poste ovaj dan. Kazao je Ibn Abbas, r.a.: ''Kada je Allahov Poslanik počeo postiti dan Ašure i drugima naredio da ga poste, rečeno mu je: 'Allahov Poslaniče, to je dan koji veličaju židovi i kršćani', pa je rekao: 'Ako budem živio do sljedeće godine, sigurno ću postiti i deveti dan.''' (Muslim) U drugom rivajetu: ''I nije dočekao sljedeću godinu.''[/quote]
Izvini ti što sam tebe citirao, imao ovdje još mnoštvo neukih vidim. Ne znam da li ste sišli s planine ili ste tek pod utjecajem Vehabija i niste u stanju pogledati na kraju knjige dal je štampa vlada Sudijske arabije ili neki njihovi hoštapleri.
Ista situacija se dogodila 10 muharema na kerbel ikada je unuk Muhammeda a.s. nakon desetodnevne opsade bio ubijen. Noć prije pogibije sakupili su svu preostalu hranu i vodu u jedan lonac iz kog su jeli.
Nema to veze sa Šijama, to daleko više ima veze sa onima koji su UBILI unuka Muhammeda a.s. a nazival isu se muslimanima, i sa onim koji danas te iste ljude brane i svaki pomen na Kerbelu, poslanikove a.s. unuke i njihova brutalna ubistva nazivaju "šijskim poslom".
To je očigledna vehabijska politika. I ne znam da li ste od vehabija ili ste "samo" pod njihovim utjecajem, ali očigledno je da ne znate da je to nešto što cijene i sufije (derviši), a upravo su derviši ti koji su ovdje donijeli i raširili islam.
Da su to kojim slučajem bili ljudi slični današnjim vehabijama, njihovo bi učenje moglo komotno prošetati tamo gdje je prošetalo učenje jedne druge agresivno-vjerske organizacije - u Đakovo![/quote]
I kakve to veze ima sa originalnom važnosti dana Ašure koju je ustanovio Poslanik s.a.w.s ? Dan Ašure je bio važan dan kod muslimana i prije ubistva Huseina r.a, muslimani su postili na taj dan i to je Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s. Hadisi koji govore o tome se nalaze u najvažnijim zbirkama hadisa.
Potrefilo se kasnije da na isti dan bude ubijen Husein r.a, ali to ne znači da je Dan Ašure dan na koji ćemo se sjećati njegovog ubistva ( pogotovo ne se rezati noževima ), a usput zapostavljati Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s koji je usput ustanovljen prije Huseinove r.a smrti. Hoćemo možda, ako smo neuki.
To što si ti zadojen mržnjom prema vehabijama, to je tvoj problem. Potrudih se malo da pronađem šta oni kažu o ovom događaju. Nije bilo teško :
http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=c ... &Itemid=83
http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=c ... &Itemid=83
Jedna od rečenica iz zaključka drugog dijela glasi:
Nema sumnje da je ova priča tužna i bolna za svakog muslimana. Izgubljen je onaj koji je učestvovao u ubistvu Huseina i pao je pod Allahovu srdžbu. S druge strane, Allah se smilovao i zadovoljan je Huseinom i onima koji su bili s njim.
To što neko ne želi da se kolje noževima iz tuge za Huseinom r.a je sasvim normalno, jer se noževima niko nije klao ni kad je preselio najplemenitiji od svih insana već je Ebu Bekr r.a citirao ajet : "
Ko je obožavao Muhammeda, Muhammed je mrtav. A ko je obožavao Allaha, Allah je živ i besmrtan! Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar bi ste se stopama svojim vratili? Onaj koji se stopama svojim vrati, neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi!". Niti se iko njegove smrti danas sjeća ni približno kao što se Šije i dio sufija sjećaju smrti njegovog unuka r.a. Nelogičnost ko kuća
Ako je biti vehabija, smatrati da je to klanje kretenluk zadnji, da je Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s ispred sjećanja na bilo čiju smrt i smatranje da nije logično da se više sjećamo smrti unuka Allahovog poslanika s.a.w.s nego smrti samog Poslanika s.a.w.s, onda sam ja vehabija sa dna kace

[/quote]
[/quote]
Mašallah, jasno da jasnije ne može

Ove sufije su fakat interesantni, sufije iz Bosne su jedino muslimani, a ovi iz Saudije, ispade nisu muslimani, nego neke vehabije, oni ne znaju Pravog puta, sekta, zalutali. Aferim, samo ne znam dal da plačem ili se smijem.