ashura

Rasprave o vjerskim temama.
latentnicinik

#26 Re: ashura

Post by latentnicinik »

Ahmmed wrote:Sretnem jutros komšinicu, vrlo osebujnu stariju hanumu :) Pita ona mene, znam li ja šta je (H)ašura....Znajući da ću dobiti osebujan odgovor, kažem joj da baš i ne znam, te je zamolim da mi ona pojasni. A ona će meni ovako:"Eh, znaš,bio jedan pejgamber, zvao se Nuh....On ti je onaj što je napravio veliki čamac,pa u njeg naredo konja, krava i kokoški...pa,utovario pšenice, kukuruza, ječma,krompira :-)šljiva i lubenica :-) ...." Pitam je ja zbog čega je to uradio, a ona odgovara: " Pa, taj narod što im je Nuh bio pejgamber,nedokazan bio, nije im se ništa moglo dokazati...I Allah dadne veliku vodu, te ti Nuh skupi nešta insana, hajvana, voćki i žita,. te u taj čamac, da se sačuvaju od velike vode. A žena mu bila, da prostiš,velika nedokazna rospija, nije htjela sa njim u čamac i voda je poklopila" Suzdržavajući smijeh, pitam je zna li što se pravi hašura...Kaže ona: "Pa, da se zasladimo" :lol: :lol:

A vrhunac njenog pojašnjenja,jeste sljedeća rečenica: " I na ovaj dan Srbi su ubili Poslanikovog unuka, hazreti Huseina..."Ja, potpuno šokiran, jedva se suzdržavajući da ne umrem od smijeha, pitam je otkud sad Srbi u cijeloj priči.A ona će: "Pa, ja ko će drugi Huseina ubiti" :-) :-)
:thumbup:

Nene su giganti :D
Sultan.Fatih

#27 Re: ashura

Post by Sultan.Fatih »

viva_castro wrote:
ikrime wrote:
BHF_Manijak wrote:Zar nje dan Asure sjecanje na Kerbelu ili sam ja nesto pomjesao?! :? I ja sam znao da je pravljenje Asure i ovaj dan vezani za Nuha a.s mejutim sufije mi rekose da je to ustvari sjecanje na dan Kerbele,eh sad koje je sahihnije?! :mrgreen:
Jeste, ako si šijja :)

Koje sufije ? Jerbo, jesul sad svi koji uđu u tekiju sufije?

Od ta dva, nijedan.

Vjerodostojne predaje o danu Ašure:

Prenosi se od Ibn Abbasa, r.a., da je kazao: ''Kada je Allahov Poslanik stigao u Medinu, zatekao je židove da poste dan Ašure, pa ih je upitao: 'Šta je to?' Kazali su: 'Ovo je veličanstven dan (u rivajetu: dobri dan), u njemu je Uzvišeni Allah spasio Musaa i njegov narod (u rivajetu: Benu Israil) od faraona i njegova naroda (u rivajetu: od njihovog neprijatelja) pa ga je Musa, alejhis-selam, postio iz zahvale Allahu.' Kazao je Allahov Poslanik: 'Mi smo preči Musau od vas', pa ga je Allahov Poslanik postio i naredio da ga poste.'' (Buharija i Muslim)

Upitan je Allahov Poslanik o postu na dan Ašure, pa je kazao: ''Post Ašure briše (male) grijehe iz protekle godine.“ (Muslim od Ebu Katade, r.a.)

Prenosi se od Ibn Abbasa, radijallahu 'anhu: "Nisam vidio Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da sa više želje posti neki dan od Ašure i ovoga mubarek mjeseca (misleći na ramazan)." (Buharija i Muslim)

U imam Ahmedovoj zbirci se nalazi hadis, koji govori o tome da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini:

"Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!" (Muslim)

Pohvalno je da se uz dan Ašure posti dan prije, kako bi se ibadetu razlikovali od židova ili kršćana koji poste ovaj dan. Kazao je Ibn Abbas, r.a.: ''Kada je Allahov Poslanik počeo postiti dan Ašure i drugima naredio da ga poste, rečeno mu je: 'Allahov Poslaniče, to je dan koji veličaju židovi i kršćani', pa je rekao: 'Ako budem živio do sljedeće godine, sigurno ću postiti i deveti dan.''' (Muslim) U drugom rivajetu: ''I nije dočekao sljedeću godinu.''

Izvini ti što sam tebe citirao, imao ovdje još mnoštvo neukih vidim. Ne znam da li ste sišli s planine ili ste tek pod utjecajem Vehabija i niste u stanju pogledati na kraju knjige dal je štampa vlada Sudijske arabije ili neki njihovi hoštapleri.

Slična situacija onoj sa posljenjeg dana potopa kada je Nuh a.s. naredio da se sva hrana sakupi u jedan kazan se dogodila 10 muharema na Kerbeli kada je unuk Muhammeda a.s. nakon desetodnevne opsade bio ubijen. Noć prije pogibije sakupili su svu preostalu hranu i vodu u jedan lonac iz kog su jeli. On im je najavio da je to posljednja večera, da ko ne želi da umre te noći ode jer svi koji ostanu ujutro će biti šehidi.

Nema tu ekskluziviteta, samo što su derviši učili da se i ovog događaja sjeća na taj dan. A ako si vijernik krajnje je glupo ako vjeruješ da je baš slučajno glađu i žeđu mučeni pratioci poslanikova a.s. unuka, ako misliš da je slučajno to što su se baš na isti dan desila dva tako slična okupljanja i što se baš taj dan postio.

Poslaniku a.s. je bilo otkriveno da će mu unuci biti šehidi, i ako misliš da je sve to samo slučajnost, onda protabiti malo svoje vjerovanje.

Nema to veze sa Šijama, to daleko više ima veze sa onima koji su UBILI unuka Muhammeda a.s. a nazival isu se muslimanima, i sa onim koji danas te iste ljude brane i svaki pomen na Kerbelu, poslanikove a.s. unuke i njihova brutalna ubistva nazivaju "šijskim poslom".

To je očigledna vehabijska politika. I ne znam da li ste od vehabija ili ste "samo" pod njihovim utjecajem, ali očigledno je da ne znate da je to nešto što cijene i sufije (derviši), a upravo su derviši ti koji su ovdje donijeli i raširili islam.

Da su to kojim slučajem bili ljudi slični današnjim vehabijama, njihovo bi učenje moglo komotno prošetati tamo gdje je prošetalo učenje jedne druge agresivno-vjerske organizacije - u Đakovo!
E majstore svaka ti cast za ovakvo objasnjenje....100000000 % tacno i ispravno....
mali Ninja

#28 Re: ashura

Post by mali Ninja »

Ahmmed wrote:Sretnem jutros komšinicu, vrlo osebujnu stariju hanumu :) Pita ona mene, znam li ja šta je (H)ašura....Znajući da ću dobiti osebujan odgovor, kažem joj da baš i ne znam, te je zamolim da mi ona pojasni. A ona će meni ovako:"Eh, znaš,bio jedan pejgamber, zvao se Nuh....On ti je onaj što je napravio veliki čamac,pa u njeg naredo konja, krava i kokoški...pa,utovario pšenice, kukuruza, ječma,krompira :-)šljiva i lubenica :-) ...." Pitam je ja zbog čega je to uradio, a ona odgovara: " Pa, taj narod što im je Nuh bio pejgamber,nedokazan bio, nije im se ništa moglo dokazati...I Allah dadne veliku vodu, te ti Nuh skupi nešta insana, hajvana, voćki i žita,. te u taj čamac, da se sačuvaju od velike vode. A žena mu bila, da prostiš,velika nedokazna rospija, nije htjela sa njim u čamac i voda je poklopila" Suzdržavajući smijeh, pitam je zna li što se pravi hašura...Kaže ona: "Pa, da se zasladimo" :lol: :lol:

A vrhunac njenog pojašnjenja,jeste sljedeća rečenica: " I na ovaj dan Srbi su ubili Poslanikovog unuka, hazreti Huseina..."Ja, potpuno šokiran, jedva se suzdržavajući da ne umrem od smijeha, pitam je otkud sad Srbi u cijeloj priči.A ona će: "Pa, ja ko će drugi Huseina ubiti" :-) :-)
selam Ahmede, svaka čast kad si se uspio suzdrzati, meščini da bih ja prasnuo u smijeh :) :lol: :lol:
latentnicinik

#29 Re: ashura

Post by latentnicinik »

mesčini da bi joj ja rekao - srbi, neno, srbi. ja ko će drugi :D
Shoshana

#30 Re: ashura

Post by Shoshana »

mali Ninja wrote:

selam Ahmede, svaka čast kad si se uspio suzdrzati, meščini da bih ja prasnuo u smijeh :) :lol: :lol:
A meni ovo opet neku tugu i neku sjetu za nekim malo boljim danima izazva :(
Ahmmed

#31 Re: ashura

Post by Ahmmed »

Shoshana wrote:
mali Ninja wrote:

A meni ovo opet neku tugu i neku sjetu za nekim malo boljim danima izazva :(
Znam, moja Shoshana,ali...idemo dalje :) :thumbup:
viva_castro

#32 Re: ashura

Post by viva_castro »

latentnicinik wrote:
viva_castro wrote:
ikrime wrote:

Od ta dva, nijedan.

Prenosi se od Ibn Abbasa, r.a., da je kazao: ''Kada je Allahov Poslanik stigao u Medinu, zatekao je židove da poste dan Ašure, pa ih je upitao: 'Šta je to?' Kazali su: 'Ovo je veličanstven dan (u rivajetu: dobri dan), u njemu je Uzvišeni Allah spasio Musaa i njegov narod (u rivajetu: Benu Israil) od faraona i njegova naroda (u rivajetu: od njihovog neprijatelja) pa ga je Musa, alejhis-selam, postio iz zahvale Allahu.' Kazao je Allahov Poslanik: 'Mi smo preči Musau od vas', pa ga je Allahov Poslanik postio i naredio da ga poste.'' (Buharija i Muslim)

Upitan je Allahov Poslanik o postu na dan Ašure, pa je kazao: ''Post Ašure briše (male) grijehe iz protekle godine.“ (Muslim od Ebu Katade, r.a.)

Prenosi se od Ibn Abbasa, radijallahu 'anhu: "Nisam vidio Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da sa više želje posti neki dan od Ašure i ovoga mubarek mjeseca (misleći na ramazan)." (Buharija i Muslim)

U imam Ahmedovoj zbirci se nalazi hadis, koji govori o tome da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini:

"Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!" (Muslim)

Pohvalno je da se uz dan Ašure posti dan prije, kako bi se ibadetu razlikovali od židova ili kršćana koji poste ovaj dan. Kazao je Ibn Abbas, r.a.: ''Kada je Allahov Poslanik počeo postiti dan Ašure i drugima naredio da ga poste, rečeno mu je: 'Allahov Poslaniče, to je dan koji veličaju židovi i kršćani', pa je rekao: 'Ako budem živio do sljedeće godine, sigurno ću postiti i deveti dan.''' (Muslim) U drugom rivajetu: ''I nije dočekao sljedeću godinu.''

Izvini ti što sam tebe citirao, imao ovdje još mnoštvo neukih vidim. Ne znam da li ste sišli s planine ili ste tek pod utjecajem Vehabija i niste u stanju pogledati na kraju knjige dal je štampa vlada Sudijske arabije ili neki njihovi hoštapleri.

Ista situacija se dogodila 10 muharema na kerbel ikada je unuk Muhammeda a.s. nakon desetodnevne opsade bio ubijen. Noć prije pogibije sakupili su svu preostalu hranu i vodu u jedan lonac iz kog su jeli.

Nema to veze sa Šijama, to daleko više ima veze sa onima koji su UBILI unuka Muhammeda a.s. a nazival isu se muslimanima, i sa onim koji danas te iste ljude brane i svaki pomen na Kerbelu, poslanikove a.s. unuke i njihova brutalna ubistva nazivaju "šijskim poslom".

To je očigledna vehabijska politika. I ne znam da li ste od vehabija ili ste "samo" pod njihovim utjecajem, ali očigledno je da ne znate da je to nešto što cijene i sufije (derviši), a upravo su derviši ti koji su ovdje donijeli i raširili islam.

Da su to kojim slučajem bili ljudi slični današnjim vehabijama, njihovo bi učenje moglo komotno prošetati tamo gdje je prošetalo učenje jedne druge agresivno-vjerske organizacije - u Đakovo!
I kakve to veze ima sa originalnom važnosti dana Ašure koju je ustanovio Poslanik s.a.w.s ? Dan Ašure je bio važan dan kod muslimana i prije ubistva Huseina r.a, muslimani su postili na taj dan i to je Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s. Hadisi koji govore o tome se nalaze u najvažnijim zbirkama hadisa.

Potrefilo se kasnije da na isti dan bude ubijen Husein r.a, ali to ne znači da je Dan Ašure dan na koji ćemo se sjećati njegovog ubistva ( pogotovo ne se rezati noževima ), a usput zapostavljati Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s koji je usput ustanovljen prije Huseinove r.a smrti. Hoćemo možda, ako smo neuki.

To što si ti zadojen mržnjom prema vehabijama, to je tvoj problem. Potrudih se malo da pronađem šta oni kažu o ovom događaju. Nije bilo teško :

http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=c ... &Itemid=83

Jedna od rečenica iz zaključka drugog dijela glasi:

Nema sumnje da je ova priča tužna i bolna za svakog muslimana. Izgubljen je onaj koji je učestvovao u ubistvu Huseina i pao je pod Allahovu srdžbu. S druge strane, Allah se smilovao i zadovoljan je Huseinom i onima koji su bili s njim.

To što neko ne želi da se kolje noževima iz tuge za Huseinom r.a je sasvim normalno, jer se noževima niko nije klao ni kad je preselio najplemenitiji od svih insana već je Ebu Bekr r.a citirao ajet : "Ko je obožavao Muhammeda, Muhammed je mrtav. A ko je obožavao Allaha, Allah je živ i besmrtan! Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar bi ste se stopama svojim vratili? Onaj koji se stopama svojim vrati, neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi!". Niti se iko njegove smrti danas sjeća ni približno kao što se Šije i dio sufija sjećaju smrti njegovog unuka r.a. Nelogičnost ko kuća

Ako je biti vehabija, smatrati da je to klanje kretenluk zadnji, da je Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s ispred sjećanja na bilo čiju smrt i smatranje da nije logično da se više sjećamo smrti unuka Allahovog poslanika s.a.w.s nego smrti samog Poslanika s.a.w.s, onda sam ja vehabija sa dna kace :wink:
Naveo sam da ne govorim ekskluzivno nego da je u sarajevskim starim porodicama i općenito u starim porodicama koje su po običaju bile pod utjecajem tekije, ovo bio dodatni razlog za obilježavanje 10 muharema i pravljenje ašure. Čak su neki u pomen na njihovih 10 dana gladovanja na Kerbeli, postili svih 10 prvih dana muharema, a neki i danas tako poste, hvala Allahu.

Nisam branio šije niti mi to pada na pamet. To bušenje i rezanje nećeš naći zarad ašure nigdje u Bosni.

Znaš ti dobro na šta ja mislim, znaš ti dobro zašto se ta priča krije i sakriva. Ove današnje Jezidije to tako skrivaju i toliko od toga bježe, toliko se pravdaju da je gnusno i odvratno! Oni koji opravdavaju ovaj čin i pričaju stvari kao: Ma pusti to, Allah je zadovoljan tim ljudima,... Bježeći od onoga što misle, od opravdanja ljudi koji su Huseina r.a. ubili! Ti očito ne znaš ni kako se u tekijama i u starim porodicama obilježava i smrt poslanika a.s. a kako tek najbitniji dijelovi njegova života. Argument da se kao u našim tekijama više priča o poslanikovoj porodici nego o samom njemu je samo još jedna od Jezidijskih podvala, a oni koji ne vjeruju neka sami tekije posjećuju. To što govoriš je očito neznanje i prezir prema srednjem putu kog tekije zastupaju. Ali simptomatično je to da Vehabije ismijavaju ili ne smatraju muslimanima bilo koga ko ikako drugačije osim u rečenici-dvije godišnje pominje poslanikovu a.s. porodicu. Poslanik a.s. je preselio prirodnom smrću, a njegovi unuci su bili šehidi, i to ne bilo kakvi, bili su veliki paćenici! A ubili su ih i patili su ih oni koji su se nazivali MUSLIMANIMA! U svemu tome ima itekakve logike! Ti su ljudi prije no što ubiše Huseina r.a. bili pošteđeni jer su u momentu kada su na bojnom polju doživjeli debakl nabili Kur`ane na koplja i pod krinkom da su "muslimani" izbjegli su smrt a nedugo zatim ubiše Huseina r.a.

Ti ako vjeruješ u slučajnost poklapanja datuma i slučajnosti općenito, preispitaj neke osnove vjere koju nazivamo islam. Velika je pouka nama danas u ovome da se najveći neprijatelji nekada kriju iza Kur`ana i da ne smijemo nasjesti kao što su nasjeli muslimani prije nas! Još jednom ti poručujem, preispitaj osnove islama ako zaista vjeruješ u slučajnosti, naručito vezane za ovako velike stvari.

A te Vehabije koje danas vladaju Mekom i Medinom, koje danas, kao što su njihovi pretci nekada, izdaju muslimane širom svijeta zarad moći i novca, e oni su u mojim očima kao oni koje nazivamo Jezidijama.

Pozivam vas, pitajte vehabije o ubistvu poslanikovih a.s. unuka i gledajte šta i kako će vam odgovoriti.
kurshumi

#33 Re: ashura

Post by kurshumi »

[quote=Jeste, ako si šijja :)

Od ta dva, nijedan.

Pohvalno je da se uz dan Ašure posti dan prije, kako bi se ibadetu razlikovali od židova ili kršćana koji poste ovaj dan. Kazao je Ibn Abbas, r.a.: ''Kada je Allahov Poslanik počeo postiti dan Ašure i drugima naredio da ga poste, rečeno mu je: 'Allahov Poslaniče, to je dan koji veličaju židovi i kršćani', pa je rekao: 'Ako budem živio do sljedeće godine, sigurno ću postiti i deveti dan.''' (Muslim) U drugom rivajetu: ''I nije dočekao sljedeću godinu.''[/quote]

Ista situacija se dogodila 10 muharema na kerbel ikada je unuk Muhammeda a.s. nakon desetodnevne opsade bio ubijen. Noć prije pogibije sakupili su svu preostalu hranu i vodu u jedan lonac iz kog su jeli.

Da su to kojim slučajem bili ljudi slični današnjim vehabijama, njihovo bi učenje moglo komotno prošetati tamo gdje je prošetalo učenje jedne druge agresivno-vjerske organizacije - u Đakovo![/quote]

I kakve to veze ima sa originalnom važnosti dana Ašure koju je ustanovio Poslanik s.a.w.s ? Dan Ašure je bio važan dan kod muslimana i prije ubistva Huseina r.a, muslimani su postili na taj dan i to je Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s. Hadisi koji govore o tome se nalaze u najvažnijim zbirkama hadisa.

Potrefilo se kasnije da na isti dan bude ubijen Husein r.a, ali to ne znači da je Dan Ašure dan na koji ćemo se sjećati njegovog ubistva ( pogotovo ne se rezati noževima ), a usput zapostavljati Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s koji je usput ustanovljen prije Huseinove r.a smrti. Hoćemo možda, ako smo neuki.

To što si ti zadojen mržnjom prema vehabijama, to je tvoj problem. Potrudih se malo da pronađem šta oni kažu o ovom događaju. Nije bilo teško :

Jedna od rečenica iz zaključka drugog dijela glasi:

Nema sumnje da je ova priča tužna i bolna za svakog muslimana. Izgubljen je onaj koji je učestvovao u ubistvu Huseina i pao je pod Allahovu srdžbu. S druge strane, Allah se smilovao i zadovoljan je Huseinom i onima koji su bili s njim.

To što neko ne želi da se kolje noževima iz tuge za Huseinom r.a je sasvim normalno, jer se noževima niko nije klao ni kad je preselio najplemenitiji od svih insana već je Ebu Bekr r.a citirao ajet : "Ko je obožavao Muhammeda, Muhammed je mrtav. A ko je obožavao Allaha, Allah je živ i besmrtan! Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar bi ste se stopama svojim vratili? Onaj koji se stopama svojim vrati, neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi!". Niti se iko njegove smrti danas sjeća ni približno kao što se Šije i dio sufija sjećaju smrti njegovog unuka r.a. Nelogičnost ko kuća

Ako je biti vehabija, smatrati da je to klanje kretenluk zadnji, da je Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s ispred sjećanja na bilo čiju smrt i smatranje da nije logično da se više sjećamo smrti unuka Allahovog poslanika s.a.w.s nego smrti samog Poslanika s.a.w.s, onda sam ja vehabija sa dna kace :wink:[/quote]
[/quote]

Mašallah, jasno da jasnije ne može :-)
Ove sufije su fakat interesantni, sufije iz Bosne su jedino muslimani, a ovi iz Saudije, ispade nisu muslimani, nego neke vehabije, oni ne znaju Pravog puta, sekta, zalutali. Aferim, samo ne znam dal da plačem ili se smijem.
latentnicinik

#34 Re: ashura

Post by latentnicinik »

Vidi, najiskrenije, mene ne interesuje tekijsko mišljenje, niti sam odgojen u sufijsko-sarajevskim krugovima, niti me, opet najiskrenije, takvo shvatanje i praktikovanje islama imalo privlači. Niti me interesuje mišljenje sarajlija, jer nisam sarajlija niti sarajlijsko mišljenje nešto znači u islamskom argumentovanju. Niti mi je opet toliko kao tebi bitno što je u Bosnu islam došao sa sufijama. Hvala im na tome, hvala im na islamu, to su igiganti ( oslobodioci, a ne okupatori ko što bi komunjare ko taj s tvog avatara i nicka, te ljubitelji njemu sličnog diktatora s naših prostora rekli ), ali ja ipak imam neke svoje poglede koji nisu baš kompatibilni sa sufizmom. Ko voli, nek izvoli, ja ne bih.I ako su to najosnovniji argumenti koji imaš (sarajevsko-sufijski krugovi, islam donijeli ovi ili oni), bojim se da kod mene nećeš ništa postići.

Možda sam se ja malo krivo izrazio kad sam spomenuo da se ne možemo sjećati na ubistvo Huseina r.a, a zanemraivati Sunnet jer možda to tako nije kod bosanskih sufija i derviša, kod šija sigurno jest (mislim na to da se samo sjećaju ubistva Huseina r.a, a da ne poste ovaj dan jer je to Sunnet). Ali je primjetno da se na ovaj dan iz tih sufijsko-sarajevskih krugova, kojima očito i ti pripadaš, ipak uglavnom originalna priča o Danu Ašure stavlja u stranu, a u prvi plan ističe ubistvo Huseina r.a. To nije nešto što ja smatram ispravnim. Ma, previše sam tolerantan, može se slobodno reći - to nije nešto što je ispravno. Zna se šta je Sunnet, i kakva je njegova važnost u odnosu na ovo.

Ovaj tvoj termin "savremene jezidije" je originalno šiitski termin, čuo sam ga mnogo puta od njihovih poletaraca. Ne mogu vehabije smisliti jer ih oni opravdano prozivaju za masu nebuloza koje imaju u svom vjerovanju, pa onda koriste ovakve blesave epitete. A šta te iste vehabije misle o ovom događaju, mogao si pročitati na linkovima koje sam progooglao za tebe. Misle, dakle, da je Huseinov r.a ubica navukao na sebe Allahovu srdžbu, a da je Allah zadovoljan s Huseinom. Samo što zauzimaju sredinu u vezi ovog događaja, jer, ako mene pitaš, s potpunim pravom smatraju da se događaj obilježava na neprimjeren način. I zato sam rekao, ako je to biti vehabija, taj sam, Sa dna kace. Jer ne mogu shvatiti da netko apsolutno zanemaruje sjećanje na dan smrti Allahovog Poslanika s.a.w.s ( a ne mislim da i njega treba posebno obilježavati, nisu to radili ni oni koji su krvarili skupa s njim ), a da u isto vrijeme posebno obilježava smrt njegovog unuka r.a. Pa valjda je jasno, koliko god mi voljeli Poslanikovog s.a.w.s unuka r.a, ko je od njih dvojice važniji, i čije bi se smrti, ako to već radimo, trebali više prisjećati. Na taj nesklad ja neću nikad pristati jer je to do sufija došlo šiitskim utjecajem, bar mislim da je tako, nemam drugog objašnjenja. Ali kako god, ja sebe ne nalazim u tim razmišljanjima jer nemaju utemeljenja ni grama logike u sebi.

A sigurno nisam rekao da se u vašim tekijama ( iako tamo ne idem, niti imam namjere ) više priča o Poslanikovom s.a.w.s unuku nego o samom Poslaniku s.a.w.s nego sam rekao da se više pažnje daje sjećanju na ubistvo Huseina r.a nego na smrt Poslanika s.a.w.s. I taj zaključak bez problema mogu donijeti prateći ono što se u javnosti i po internetu događa, ne moram ići u tekiju da to saznam. Gdje se to, i na koji način, posebno obilježava smrt Poslanika s.a.w.s ? Nigdje. I nema potrebe. Ali, u isto vrijeme, se od ovog događaja, tj. ubistvo Huseina r.a prave neki posebni rituali sjećanja, obilježavanja, tugovanja. Logika ? Nema je jarane, ma koliko god se ti upirao da je napraviš.

Što se tiče samog pripravljanja jela, ne radim to, nije se radilo ni u mojoj familiji nikad, nit bih to pripremao iz tih razloga. Nemam problema s tim kao nekim običajem, čak bih ga i probao ( mada mi ova zadnja hadžiničina slika ne ulijeva neko povjerenje da bi mi se svidjelo, mahanat sam na hrani ), ali sam za to da se to strogo drži na razini običaja i da se od tog ne pravi nešto ni zrna više od toga.

I na kraju, jer ne vidim smisla daljnje diskusije, mogu reći da su postovi tebe i sl., najveća moguća dawa za te vehabije, koje vidim, iz dna duše mrziš. Ne navodiš nikakve argumente u svojim postovima - samo mržnju i neka tvoja razmišljanja bez onih osnovnih dokaza i argumenata koji se koriste u ovim ili sl. raspravama. Te priče će svaki prosječni, tebi mrski, vehabija razvaliti sa par hadisa i ajeta pa će onaj koji iole razumije kako se argumentuje kad se priča o islamskim temama, bez problema prihvatiti njegovu priču, a ne tvoju. Ne možeš ti bolan ne bio nekakvom simbolikom datuma, spominjanjem sarajevskih i derviških krugova oponirati hadisima niti zdravoj pameti.

A koliko pameti u svom pisanju koristiš pokazuje i ova zaključna misao tovg posta :
Pozivam vas, pitajte vehabije o ubistvu poslanikovih a.s. unuka i gledajte šta i kako će vam odgovoriti.
Ja tebe pozivam da pročitaš, ako nisi, ona dva linka što sam ti ih poslao pa ćeš vidjeti šta misle, i kako misle. Ne trebaš ih pitati, sami su ti, evo rekli.

------------------

I to bi bilo to, što se mog diskutovanja s tobom oko ovoga tiče. Tema je simpatična, ljudi iznose svoje emocije i prakse u vezi današnjeg dana. Ima i finih slika. Samo ti pucaš od mržnje.
Last edited by latentnicinik on 27/12/2009 05:08, edited 2 times in total.
latentnicinik

#35 Re: ashura

Post by latentnicinik »

[quote=kurshumi]Ove sufije su fakat interesantni, sufije iz Bosne su jedino muslimani, a ovi iz Saudije, ispade nisu muslimani, nego neke vehabije, oni ne znaju Pravog puta, sekta, zalutali. Aferim, samo ne znam dal da plačem ili se smijem.[/quote]

pa nisu sve sufije, ni iz Bosne, ni bilo odakle, ovakve. Kao što nisu ni sve selefije kao oni koji rade potpuno istu stvar, ali u drugom pravcu. To su, jednostavno, dvije strane istog štapa. Samo što ni jedni, ni drugi, ne vide da su oni sami takvi nego vide samo one druge. Pa opletu pljuvati po njima, jer je to, valjda, njima džaiz :-)
ikrime

#36 Re: ashura

Post by ikrime »

viva_castro wrote:
ikrime wrote:
BHF_Manijak wrote:Zar nje dan Asure sjecanje na Kerbelu ili sam ja nesto pomjesao?! :? I ja sam znao da je pravljenje Asure i ovaj dan vezani za Nuha a.s mejutim sufije mi rekose da je to ustvari sjecanje na dan Kerbele,eh sad koje je sahihnije?! :mrgreen:

Od ta dva, nijedan.

Slična situacija onoj sa posljenjeg dana potopa kada je Nuh a.s. naredio da se sva hrana sakupi u jedan kazan se dogodila 10 muharema na Kerbeli kada je unuk Muhammeda a.s. nakon desetodnevne opsade bio ubijen. Noć prije pogibije sakupili su svu preostalu hranu i vodu u jedan lonac iz kog su jeli. On im je najavio da je to posljednja večera, da ko ne želi da umre te noći ode jer svi koji ostanu ujutro će biti šehidi.

Nema tu ekskluziviteta, samo što su derviši učili da se i ovog događaja sjeća na taj dan. A ako si vijernik krajnje je glupo ako vjeruješ da je baš slučajno glađu i žeđu mučeni pratioci poslanikova a.s. unuka, ako misliš da je slučajno to što su se baš na isti dan desila dva tako slična okupljanja i što se baš taj dan postio.

Poslaniku a.s. je bilo otkriveno da će mu unuci biti šehidi, i ako misliš da je sve to samo slučajnost, onda protabiti malo svoje vjerovanje.

Hadis koji govori o Nuhu a.s. vezano za ašuru je apokrifan, i tačka.
Ašura ( jelo ) kao i ta priča je dio folklora.

Ovo ostalo ( mislim na tvoja oba posta ) je uobičajeno naklapanje i potvaranje, ništa što prije nisam čitao.
Tipovi poput tebe samo "stružu" obraz sufijama. No, imate i na drugoj strani slične jarane. Uživajte!
Last edited by ikrime on 27/12/2009 03:12, edited 3 times in total.
ikrime

#37 Re: ashura

Post by ikrime »

Mašallah, jasno da jasnije ne može :-)
Ove sufije su fakat interesantni, sufije iz Bosne su jedino muslimani, a ovi iz Saudije, ispade nisu muslimani, nego neke vehabije, oni ne znaju Pravog puta, sekta, zalutali. Aferim, samo ne znam dal da plačem ili se smijem.
Svoj sud nemoj donositi na osnovu postova nekog "murida" na forumu. Nije sufija svaki koji zaviri u tekiju, mada takvi su danas najglasniji, poput našeg druga castra.

Nego čitaj šta kažu "njihovi" poznati šejhovi, poput šejha Rabbanija ( Rabbani Ahmed Sirhindi k.s. )
ragib

#38 Re: ashura

Post by ragib »

Ako je biti vehabija, smatrati da je to klanje kretenluk zadnji, da je Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s ispred sjećanja na bilo čiju smrt i smatranje da nije logično da se više sjećamo smrti unuka Allahovog poslanika s.a.w.s nego smrti samog Poslanika s.a.w.s, onda sam ja vehabija sa dna kace :wink:[/quote]
selam
mozel samo jedno pitanje nije provokativno
citajuci neke selefiske tekstove cesto nailazim rekao je sejh islama IbnTejjmije.r.a(kada se zeli objasniti neki vjerski propis ili hadis ili ajet) ..., jako se cesto spominje i citiraju njegove izreke ne kazem da nije bio veliki poboznjak sigurno da jeste(ali isto tako sigurno da nije dobro poznavao vjeru kao recimo Hasan.r.a ili Husejn.r.a), ali primjetio sam da se jako malo da ne kazem nikako ne spominje citati rekao je hazreti Hasan ili Husejn itd ili objasnjenje neke stvari iz akaide od Alije.r.a, jer za ovu trojicu postoje jasni dokazi da im je dzenet obecan i da su bili uceni kad je Muhamed.a.s recimo poredio sebe sa Musom.a.s a Aliju.r.a sa Harunom koji biljezi Buharija ili hadis da je Muhamed.a.s grad znanja a Alija.r.a kljuc tog grada neki kazu da je vjerodostojan a neki ucenjaci ne, ali postoje masa takvih hadisa vjerodstojnih i manje vjerodostojnih, Znaci ja bih kao pozitivnu kritiku rekao selefijama da vise koriste izreke tih ljudi sto sam nabrojao kao objasnjenje hadisa i ajeta. U svakom slucaju eselamu alejkum i nadam se da cete uvaziti moju kritiku.
Last edited by ragib on 27/12/2009 03:52, edited 3 times in total.
ikrime

#39 Re: ashura

Post by ikrime »

we alejkumusselam

Ne bi da odgovaram ni u čije ime, bojim se da ne pogriješim, a niti sam autor sličnih tekstova. Ono što mogu je da te uptim na web adresu gdje možeš dobiti adekvatan odgovor i odgovor od pozvanih ljudi: http://--- NO LINKS ---/index.php?option=com_c ... &Itemid=95
latentnicinik

#40 Re: ashura

Post by latentnicinik »

ali primjetio sam da se jako malo da ne kazem nikako ne spominje citati rekao je hazreti Hasan ili Husejn itd ili objasnjenje neke stvari iz akaide od Alije.r.a, jer za ovu trojicu postoje jasni dokazi da im je dzenet obecan i da su bili uceni kad je Muhamed.a.s recimo poredio sebe sa Musom.a.s a Aliju.r.a sa Harunom koji biljezi Buharija ili hadis da je Muhamed.a.s grad znanja a Alija.r.a kljuc tog grada neki kazu da je vjerodostojan a neki ucenjaci ne, ali postoje masa takvih hadisa vjerodstojnih i manje vjerodostojnih, Znaci ja bih kao pozitivnu kritiku rekao selefijama da vise koriste izreke tih ljudi sto sam nabrojao kao objasnjenje hadisa i ajeta. U svakom slucaju eselamu alejkum i nadam se da cete uvaziti moju kritiku
We alejkumus Selam

Pa ja mislim da to nije samo nedostatak selefija, nego i inače. Jako je malo izvora koji se tiču Alia r.a, Husejna ili Hasana r.a. jer su nakon njihovih smrti na vlasti bili ljudi koji ih nisu voljeli i to je vjerovatno razlog tome. Uzmi npr. Buhariju ili Muslima iopet ćeš vidjeti da ima jako malo hadisa koje prenosi Ali r.a.

Šiije su jedine koje imaju u svom vjerovanju odsta toga za što govore da je od Ali-a r.a, ali očito i ogromna većina ostalih sunnija, pa i sunnitske uleme baš i ne vjeruje tim izvorima. Ne vjerujem ni ja, da budem iskren. Uz gomilu laži koje oni imaju u svom vjerovanju i svojim djelima, nije baš lahko izvući ono što je istinito (a ima i to sigurno), pogotovo kad je teško doći do izvora koji to mogu potvrditi. To kao da iz srpske historije pokušavaš izvući istinu, pogotovo kad se radi o Bošnjacima. Skoro da je nemoguće. Opet ču se vratiti na Buhari-a r.a koji je poznat po rigoroznosti utvrđivanja vjerodostojnosti hadisa, a koji je imao takve stavove o šiijama da bi ga u današnjem vaktu isti vjerovatno zvali savremenim jezidijjom.

I zato ne mislim da se to može nešto selefijama plaho zamjeriti jer nije puno drugačije ni kod ostalih koji nisu šiije. osim možda kod jednog dijela sufija.

Ali, eto što ti ikrime reče, možeš postaviti pitanje na Minberu, tamo je većina vodećih autoriteta većine bh selefija. mada pretpostavljam da ćeš dobiti sličan odgovor. Ja sam odavno o ovom razmišljao, i došao sam do ovog zaključka. I mislim da je to otprilike to jer se mali broj hadisa koje prenose njih trojica može primjetiti u svim glavnim hadiskim zbirkama. A to automatski isključuje selefije kao krivce za to
ragib

#41 Re: ashura

Post by ragib »

pa dobro jeste da i kod drugih pravaca nije mozda puno bolje ali jeste drugacije, recimo kod hanefija se mnogi hadisi prenose od Alije.r.a pogotovo oko fikha i akaide, npr. vezanje ruke ispod pupka prenosi se od Alije.r.a hadis i vjerodostojan je po kriterijumu ucenjaka, isto tako u akaidi sam citao mnogo nekih predaja gdje se citiraju izreke Alije.r.a.
EbuHanife je ucio vjeru od jednog clana ehliBejta tj. imama Dzafera.
Zasto ovo govorim jer postoje mnogi hadisi koji govore o vrijednostima ehliBejta koja se spominje u hadisima kao ladja spasa u koju se treba ukrcati ako se zeli spas, pa radi toga je potrebno malo vise posvetiti paznje.
selam
kurty

#42 Re: ashura

Post by kurty »

Nije mi jasno zasto se sada ova tema pretvori u obicno prepucavanje.... O vi veliki muslimani, kad ste toliki vjernici, zasto se javljate na forum... Zar nije bolje da svoje vrijeme provodite u Ibadetu, u ucenju Kur'ana, u Molitvama... A ne u prepucavanju...

Zar svaku temu morate da unistite...???
mali Ninja

#43 Re: ashura

Post by mali Ninja »

suspect_zero

#44 Re: ashura

Post by suspect_zero »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: al' baš, baš oplakah
arzuhal

#45 Re: ashura

Post by arzuhal »

:lol: :lol: :lol:

Ne kaže se u hadisu badava: ''Držite se vjere starih žena!'' :thumbup:

To za Srbe je potvrđeno iz više izvora :D , dakle mutewatur. Naime, jedan je medreslija (prvi razred garant) govoreći na času povijesti islama o oslobođenju Mekke rekao:
'' Kada je Muhammed, alejhi-selam, sa ashabima došao u Mekku, svi Srbi su pobjegli iz Mekke!''

E, čuj ''lubenica i šljiva'' :lol: (i zerdelija i svega...)
kamen spoticanja

#46 Re: ashura

Post by kamen spoticanja »

malo je reci da se odavno nisam ovako iskreno nasmijao :-D
mali Ninja

#47 Re: ashura

Post by mali Ninja »

selam arzuhal, vracaj onaj stari avatar, ovaj ti ne stoji :D
Broj 1

#48 Re: ashura

Post by Broj 1 »

Za Hasuru znam da je vezana za Nuha kao i ubistvo Muhamedovog unuka, medjutim sjecam se da su neki kuhali zrna kukuruza i ista dijelili po kucama kao hasuru.
Jos se sjecam da sam kao dijete prodavo sarene svijece za ramazan koje su se palile za 27 noc. Medjutim taj je obicaj iscezao barem u Sarajevu, vjerovatno je bio siitski pa je kako doso tako otiso. Zna li neko zasto su nestale sarene svijece?
bijela

#49 Re: ashura

Post by bijela »

hmm.. ja stvarno nikad nisam cula za sarene svijece..
Broj 1

#50 Re: ashura

Post by Broj 1 »

Krajem 60 i pocetkom 70-ih godina u Srarajevu bilo normalno, kupovale se u svjecari ispod kovaca
Post Reply