Ako ima Boga...
-
wanderer
#1 Ako ima Boga...
... kao Svemoguceg, Najpravednijeg-- zasto nema apsolutne pravde?
Koje su razlike u odgovorima koje na ovo pitanje nude vama poznate religije?
-
digger
#2 Re: Ako ima Boga...
Mozda zato sto apsolutna pravda ne postoji.wanderer wrote:... kao Svemoguceg, Najpravednijeg-- zasto nema apsolutne pravde?
-
MBA
#6 Re: Ako ima Boga...
wanderer wrote:... kao Svemoguceg, Najpravednijeg-- zasto nema apsolutne pravde?
Kada shvatis bit zivljenja, bit ce ti jasno. Pazi--samo--da ne bude kasno!
-
tataratira
#9 Re: Ako ima Boga...
mozda zato sto bog ne postoji, pravda postojidigger wrote:Mozda zato sto apsolutna pravda ne postoji.wanderer wrote:... kao Svemoguceg, Najpravednijeg-- zasto nema apsolutne pravde?
baš kao i nepravda
-
Murisno1
pa ovako:
za ateiste nema Boga, tako da oni o tome trebaju da razmisljaju nekako na svoj način - ne znam !
a posto se pitanje odnosi na Boga... ono ,ako ga ima...
znaci vjernici vjeruju da ga ima pa s toga ima apsolutna pravda - Sudnji dan!
za ateiste nema Boga, tako da oni o tome trebaju da razmisljaju nekako na svoj način - ne znam !
-
tataratira
Murisno1 wrote:pa ovako:
to je kao i zaljenje mrtvih, pricaju ti da je otisao/preselio u raj/dzenet ali
ljudi i dalje plaču iako vjeruju u to što im pričaju...
ove godine od Sumatre, preko Pakistana, Indije do Filipina je zaginulo najmanje 400.000 ljudi u prirodnim katastrofama iliti Sudnjem Danu..bar za njih
-
Murisno1
to je kao i zaljenje mrtvih, pricaju ti da je otisao/preselio u raj/dzenet ali
ove godine od Sumatre, preko Pakistana, Indije do Filipina je zaginulo najmanje 400.000 ljudi u prirodnim katastrofama iliti Sudnjem Danu..bar za njih
i sta sad...
niko ne zna kad ko treba i zasto da umre...
Ja cu reci Bog uzme ono sto je njegovo kad hoće,a ti reci sta hoces...
-
Eshek
#13 Re: Ako ima Boga...
Ko kaže da je nema...?wanderer wrote:... kao Svemoguceg, Najpravednijeg-- zasto nema apsolutne pravde?
Da je ja i ti možemo uočiti, mogli bi komotno napustiti sadasnji posao i preuzeti Njegov
U suštini monoteističke religije imaju slične poglede o ovome, ali ljudi unutar jedne od njih često imaju različita stajališta i tumačenja, što vjerovatno ovisi i od njihovog psihološkog profila i snage.
Kroz historiju se običnom narodu nametalo tumačenje da je život jeben i da treba trpiti nepravdu, jer je kao apsolutna pravda u zagrobnom životu, što su vladajući slojevi obilato iskorištavali
Mozda ne postoji nešto kao apsolutna pravda. Ako postoji, mislim da ljudski um nije u stanju da svede sve račune i odredi kako bi trebala izgledati...
Moje je da uradim što mogu, da pokušam ispraviti što mogu...
-
tataratira
znači treba veličati svog robovlasnika i čekati da dođe po tebe kad mu bude cejif.......ma to je ta apsolutna pravdaMurisno1 wrote:to je kao i zaljenje mrtvih, pricaju ti da je otisao/preselio u raj/dzenet ali
i sta sad...
niko ne zna kad ko treba i zasto da umre...
Ja cu reci Bog uzme ono sto je njegovo kad hoće,a ti reci sta hoces...
kako je sve vec "zapisano" nema potrebe za pravdom ili nepravdom...nije li tako?
-
Murisno1
pa ako ti mislis da on dođe po nas kad mu je ćejf onda šta ću ti ja!..
nasa nije svrha da služimo ovom životu... svrha nam je da ovim životom slžimo onom ... odnosno Bogu!
a težnjom da budeš što pravedniji na ovom životu služiš mu najbolje... a to što i kad te uzme ne zna niko nit će ko kad znati!
znam da tebe neće da zadovolji ovo objašnjenje ali takvima kao ti koji ko biva neće nikom da služe nego su sami svoji od babe i matere stvoreni,se to nikad ne može niti objasnit niti dokazat pa nam je dragi Bog rekao da se o tom ne treba raspravljat upravo iz tog razloga!
Vama vaše a nama naše i nikom ništa!
znači nije nam reko da vas ubijamo ili tolehamo jer "u vjeri nema prisile"
Privatno!
nasa nije svrha da služimo ovom životu... svrha nam je da ovim životom slžimo onom ... odnosno Bogu!
a težnjom da budeš što pravedniji na ovom životu služiš mu najbolje... a to što i kad te uzme ne zna niko nit će ko kad znati!
znam da tebe neće da zadovolji ovo objašnjenje ali takvima kao ti koji ko biva neće nikom da služe nego su sami svoji od babe i matere stvoreni,se to nikad ne može niti objasnit niti dokazat pa nam je dragi Bog rekao da se o tom ne treba raspravljat upravo iz tog razloga!
Privatno!
-
Eshek
Ljudi plaču zbog sebe, ne zbog mrtvih. Što se tiče poginulih u katastrofama, treba prvo razjasniti da li gledati čovjeka kao vrstu i cjelinu, ili posmatrati svakog individualno.tataratira wrote:to je kao i zaljenje mrtvih, pricaju ti da je otisao/preselio u raj/dzenet ali
Lično mislim da ti jadni ljudi nisu zaslužili tragedije koje su ih zadesile, ali da vrsta Čovjek jeste, i da su oni jednostavno bili žrtveni jarac. Priroda uzvraća udarac...
-
Eshek
PojasniMurisno1 wrote:nasa nije svrha da služimo ovom životu... svrha nam je da ovim životom slžimo onom ... odnosno Bogu!
Slažem se.Murisno1 wrote:a težnjom da budeš što pravedniji na ovom životu služiš mu najbolje... a to što i kad te uzme ne zna niko nit će ko kad znati!
Je li i inače ovako oslovljavaš ljude s kojima vodiš diskusiju? Jebem ti takvu diskusiju.Murisno1 wrote:znam da tebe neće da zadovolji ovo objašnjenje ali takvima kao ti koji ko biva...
Koliko ja znam, poželjno je pokušati argumentovano diskutirati jer se samo tako mogu filtrirati i pogresna tumačenja, bez necijih primjesa...Murisno1 wrote:...pa nam je dragi Bog rekao da se o tom ne treba raspravljat upravo iz tog razloga![/color]
Bez diskusije i razmišljanja o nečemu, ljudi prihvataju ono što im se servira, viđenje i tumačenje nekog trećeg, uzimaju to zdravo za gotovo, a ne može biti zdravo. Ti upravo to radiš.
I kakve majke ti veze imaju RASPRAVLJANJE ili DISKUSIJA (koji su sami po sebi pozitivna stvar, iznošenje argumenata u korist svog stava) sa PRISILOM???
Ako ti se ne piše, ne piši. Bolje i to, nego pisati nešto što ne možemo ili ne želimo argumentovati, makar bilo ispravno.
-
Murisno1
1. mi smo stvoreni da bi umrli... ovaj život nam je dat da ga iskoristimo maksimalno (radeći ili dobro ili loše) a ugravirano nam je u glavu da ne znamo kad će da nam kucne čas! a da znamo mislim da onda nista ne bi imalo smisla! jednostavno!
2.ovo "tavkima kao ti" jednostavno znači tako! to sam tako rekao ovoj gospođici (mislim da je gospođica
) jer sarkasticki odgora :
3. između vjernika i nevjernika je jedna velika razlika , i to znas, - jedni vjeruju,a drugi ne vjeruju... a po pitanju religije svi znamo da onaj ko vjeruje ima dokaz a onaj ko neće da vjeruje neće ga nikad ni naći (ali ne sto ga nema , nego zato što neće da ga traži)...
koliko god ovdje neko nesto argumentovao to je uglavnom džaba jer će uvijek neko na googleu naći nešto i prekopirati što je u korist njegovoj tezi! a Bog nam je jasno rekao da je čovjek takvo biće i da kad nešto neće da vjeruje on neće... a to se odnosi i na vjernike i na nevjerike!
Ja nista nisam prihvatio u životu onako kako mi se svira ili bez razmišljanja... ali su mi neke stvari bile dovoljan dokaz za nesto sto mozda tebi ne bi bilo ...
a za ovo:
Pozdrav!
2.ovo "tavkima kao ti" jednostavno znači tako! to sam tako rekao ovoj gospođici (mislim da je gospođica
eto, meni je ovo dalo za pravo da kazem "takvi kao ti" sto ustvari i nema za namjeru da nekog uvrijedi , Bože sačuvaj!znači treba veličati svog robovlasnika i čekati da dođe po tebe kad mu bude cejif.......ma to je ta apsolutna pravda![]()
3. između vjernika i nevjernika je jedna velika razlika , i to znas, - jedni vjeruju,a drugi ne vjeruju... a po pitanju religije svi znamo da onaj ko vjeruje ima dokaz a onaj ko neće da vjeruje neće ga nikad ni naći (ali ne sto ga nema , nego zato što neće da ga traži)...
koliko god ovdje neko nesto argumentovao to je uglavnom džaba jer će uvijek neko na googleu naći nešto i prekopirati što je u korist njegovoj tezi! a Bog nam je jasno rekao da je čovjek takvo biće i da kad nešto neće da vjeruje on neće... a to se odnosi i na vjernike i na nevjerike!
Ja nista nisam prihvatio u životu onako kako mi se svira ili bez razmišljanja... ali su mi neke stvari bile dovoljan dokaz za nesto sto mozda tebi ne bi bilo ...
a za ovo:
si u biti upravu! htio sam da iznesem svoj stav o temi pa sam reko da je ovo delikatna tema i da ustvari vjernici znaju da ima apsolutna pravda i o tome saznaju iz religijskih učenja a s druge strane nevjernici ili ateisti o tome imaju neko svoje viđenje ali ne bi trebali optuživati vjernike koji vjeruju u Boga i znaju da ih samo on može spasiti a gospođica svojim postom koji sam citirao gore upravo prikazuje vjernike koji služe svom "robovlasniku" kao eto da ne kazem glupe što ja mislim da nije uredu!I kakve majke ti veze imaju RASPRAVLJANJE ili DISKUSIJA (koji su sami po sebi pozitivna stvar, iznošenje argumenata u korist svog stava) sa PRISILOM??? Kako to uveza???
Ako ti se ne piše, ne piši. Bolje i to, nego pisati nešto što ne možemo ili ne želimo argumentovati, makar bilo ispravno.
Pozdrav!
-
digger
Sudnji dan? Po cijoj pravdi?Murisno1 wrote:...
I nista vise Murisno? Nije li "produzenje rase" zadatak #1?Murisno1 wrote:1. mi smo stvoreni da bi umrli...
-
digger
Ma ova me misao uvijek na neki nacin iritirala. Ne zato sto je tacna, nego sto se pripisuje Epicurusu koji je zivio u multi-bozanskom drustvu, tj. gdje jedan bog--kreator--nije postojao.danas wrote:?Is God willing to prevent evil, but not able?
Then he is not omnipotent.
Is he able but not willing?
Then he is malevolent.
Is he both able and willing? Then whence evil??
Epicurus.
Danas, I want truth!
-
mačak u čizmama
vala bašnovalic wrote:interesantno da o postojanju Boga najvise diskutuju... ateisti..
-
tataratira
nisam ja izmislio da si ti i takvi kao ti robovi, vi sami sebe tako nazivate
a pozivate se na neke slobode
vidim boli te nepravda, boli i mene samo ja ne cekam da umrem da bi stvari dosle na svoje mjesto, pored ovoliko mrtvih i gladnih dnevno ti i dalje nekog nazivas Svemocnim a krivi su ljudi, isti oni koje Svemocni tjera da uguše urođene instikte zarad zagrobnog života, kako predjes u sledeci nivo!?
fuj!
a pozivate se na neke slobode
vidim boli te nepravda, boli i mene samo ja ne cekam da umrem da bi stvari dosle na svoje mjesto, pored ovoliko mrtvih i gladnih dnevno ti i dalje nekog nazivas Svemocnim a krivi su ljudi, isti oni koje Svemocni tjera da uguše urođene instikte zarad zagrobnog života, kako predjes u sledeci nivo!?
fuj!
-
Murisno1
otprilike svaka religija, ja znam da Islam garantuje apsolutnu pravdu i ja vjerujem u to a dokaz mi je Kuran! a ovo :
nisam bas skonto ...
a ovo:
Sudnji dan? Po cijoj pravdi?
nisam bas skonto ...
a ovo:
koje rase,sta pricas ti, jel to imas neku bolesnu ideju u glavi,glupost #1I nista vise Murisno? Nije li "produzenje rase" zadatak #1?
istina!interesantno da o postojanju Boga najvise diskutuju... ateisti..
-
digger
Da bi se o necemu diskutovalo, oba oka mora da su otvorena a cinjenice da su polozene na stolu. Nista ne smije biti skriveno ili van dometa diskusije.novalic wrote:interesantno da o postojanju Boga najvise diskutuju... ateisti..
Tako nesto religija ne pruza a vjernici ne zele da prihvate.
Imaj jedno u vidu: O bilo cemu da ljudi diskutuju uz cinjenice, ili ako sami pokusavamo da se preispitamo oko necega iduci u srzz materije, to ce uticati da cemo ili mijenjati nase ubjedjenje(a) ili ih izmjeniti.
Nisi li i ti nekada branila neko ubijedjenje "svim srcem" (recimo, nesto komunisticko?), sto danas ne prihvatas ili se cak toga stidis? Jer pitanjima je moguce "izbijati" noge iz stolice ubijedjenja u kojoj smo se do tada ugodno osjecali.