Super tema i pozz
Ajeti, hadisi, dove....
- em11r
#301 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Moze li malo vise paznje na dove, hadise je malo lakse naci
Super tema i pozz
Super tema i pozz
- Quaresma
#302 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Miskin, moram te pohvaliti sto i napises koji je izvor hadisa, inace treba napomenuti da ne vjerujete svim hadisima za koji na kraju ne pise ko ga prenosi, dal Buharija, Muslim, Tirmizi...

em11r wrote:Moze li malo vise paznje na dove, hadise je malo lakse naci
Super tema i pozz
- miskin
#303 Re: Ajeti, hadisi, dove....
pa nravno to je bitno nista bez toga, onda svako moze lupati ko maksim po diviziji
- miskin
#304 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Od Ebu Hurejre radijallahu ‘anhu se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao:
“Musliman ima pet obaveza prema muslimanu: uzvratiti mu na selam, obići ga bolesna, klanjati mu dženazu, prihvatiti njegov poziv i reći “Jerhamukellah” kada kihne.” (Buhari i Muslim)
“Musliman ima pet obaveza prema muslimanu: uzvratiti mu na selam, obići ga bolesna, klanjati mu dženazu, prihvatiti njegov poziv i reći “Jerhamukellah” kada kihne.” (Buhari i Muslim)
- miskin
#305 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ibn-Mes'ud, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., imao običaj često učiti slijedeću dovu:
"Allahu dragi, ja Te molim da mi podariš pravu uputu, istinsku bogobojaznost, pravu čednost i neovisnost od tvojih robova!" (Muslim)
"Allahu dragi, ja Te molim da mi podariš pravu uputu, istinsku bogobojaznost, pravu čednost i neovisnost od tvojih robova!" (Muslim)
- miskin
#306 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi se daje rekao: "Pitao je Poslanik, s.a.v.s.: 'Hoćete li da vas uputim na ono čime će vam Allah izbrisati grijehe i povećati vaš stupanj? 'Rekoše: 'Hoćemo, o Allahov Poslaniče.' On reče: 'Temeljno uzimanje abdesta u najtežim uslovima, mnogo koraka do mesdžida i iščekivanje namaza poslije namaza, vam je kao pripravnost za džihad."' - (Muslim)
-
The BEN10
#307 Re: Ajeti, hadisi, dove....
"Dova je oružje vjernika".
Samo doviti, iskreno i sa uvjerenjem, i ne požurivati rezultat...
- nasa
#308 Re: Ajeti, hadisi, dove....
The BEN10 wrote:"Dova je oružje vjernika".![]()
- miskin
#309 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Od Ebu-Musa el-Ešarija r.a., prenosi se da je rekao: "Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: 'Ko klanja sabah i ikindiju (berdejn) ući će u Džennet." - (Muttefekun alejhi)
- miskin
#310 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Prenosi Enes sin Malika, radijallahu 'anhu, da je ušao kod Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, koji je bio na krevetu od „hasure“, ispod glave mu je bio jastuk od kože ispunjen vlaknom. Između Poslanikove kože i kreveta je bila samo njegova odjeća. Ušao je Omer, radijallahu 'anhu, i kad je to vidio, zaplakao je.
On ga upita: "Šta te je rasplakalo o Omere?“ Omer mu reče kroz plač: „Tako mi Allaha, ne plačem, osim zato što znam da si plemenitiji kod Allaha od Kisre i Kajsara. A njih dvojica se rasipaju u onome u čemu se rasipaju od dunjaluka. A ti si, o Allahov Poslaniče, na mjestu na kojem te vidim.“
Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, mu reče: "O Omere, a zar nisi zadovoljan da njima bude Dunjaluk, a nama Ahiret.“ Omer reče: "Svakako da jesam o Allahov Poslaniče.“ On mu reče: "Onda je to tako.“ (Ibnu Madže, hadis hasenu sahih, Albani, Sahihu Edebul-Mufred, 1164/891.)
On ga upita: "Šta te je rasplakalo o Omere?“ Omer mu reče kroz plač: „Tako mi Allaha, ne plačem, osim zato što znam da si plemenitiji kod Allaha od Kisre i Kajsara. A njih dvojica se rasipaju u onome u čemu se rasipaju od dunjaluka. A ti si, o Allahov Poslaniče, na mjestu na kojem te vidim.“
Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, mu reče: "O Omere, a zar nisi zadovoljan da njima bude Dunjaluk, a nama Ahiret.“ Omer reče: "Svakako da jesam o Allahov Poslaniče.“ On mu reče: "Onda je to tako.“ (Ibnu Madže, hadis hasenu sahih, Albani, Sahihu Edebul-Mufred, 1164/891.)
- miskin
#311 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Bolje vam je da sjednete na žeravicu, da vam pogori odjeću i da vas oprži nego da sjednete na kabur." (Muslim)
- miskin
#312 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Rekao je Allahov Poslanik, saws: "Ko ujutro ustane i kaze ove rijeci, ja sam mu garant, odnosno ja cu ga uzeti za ruku i uvesti u Dzennet. Ko ustane i kaze ove rijeci:....
" رَضِيتُ بِاللهِ رَبًّا وَ بِالإسْلاَمِ دِينًا وَ بِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ نَبِيًّا
Reditu billahi Rabben ve bil-islami dinen vebi Muhammedin s.a.v.s. nebijjen"."
"Zadovoljan sam da mi je Allah Gospodar, Islam vjera i Muhammed, s.a.v.s., Poslanik. (Hadis biljezi Tirmizi, a hadis je sahih)
" رَضِيتُ بِاللهِ رَبًّا وَ بِالإسْلاَمِ دِينًا وَ بِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ نَبِيًّا
Reditu billahi Rabben ve bil-islami dinen vebi Muhammedin s.a.v.s. nebijjen"."
"Zadovoljan sam da mi je Allah Gospodar, Islam vjera i Muhammed, s.a.v.s., Poslanik. (Hadis biljezi Tirmizi, a hadis je sahih)
- miskin
#313 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Gospodaru moj, utjecem Ti se od slabosti, od lijenosti, od pretjerane plasljivosti, od skrtosti, duboke starosti i patnje u kaburu. Gospodaru moj, podari mojoj dusi pokornost i ocisti je jer Ti ces je najbolje ocistiti, Ti si njen Prijatelj i Zastitnik. Allahu moj, sacuvaj me znanja koje ne koristi, srca koje nije bogobojazno, duse nezasite i dove koja se ne prima. (Muslim)
Allahumme inni euzu bike minel-adzzi vel- eseli, vel-dzubni vel-buhli vel-heremi ve azabil-kabri, Allahumme ati nefsi takvaha ve zekkiha ente hajru men zekkaha, ente velijjuha mevlaha. Allahumme inni euzu bike min ilmin la jenfeu ve min kalbin la jahseu, ve min efsin la tesbeu ve min da'vetín la justedzabu leha.
Allahumme inni euzu bike minel-adzzi vel- eseli, vel-dzubni vel-buhli vel-heremi ve azabil-kabri, Allahumme ati nefsi takvaha ve zekkiha ente hajru men zekkaha, ente velijjuha mevlaha. Allahumme inni euzu bike min ilmin la jenfeu ve min kalbin la jahseu, ve min efsin la tesbeu ve min da'vetín la justedzabu leha.
-
underwater
#314 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Kako sad ovo mislkne?
Jel da ti vjerujemo da je sahih?Hadis biljezi Tirmizi, a hadis je sahih
- miskin
#315 Re: Ajeti, hadisi, dove....
nisam ja rekao da je sahih nego imam Tirmizi samo da znas, ovo je poznata dova koja se također uci i kao jutarnji i vecernji zikr, pa ti bujrum ako mi povjerujes neces se pokajati 
- miskin
#316 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu-Musa el-Eš'ari, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Ako se čovjek (musliman) razboli, ili bude na putu, njemu se piše nagrada za sve ono što je radio dok je bio zdrav i kod svoje kuće (zato što bi on to i dalje radio, ali je spriječen)." - (Buhari)
- miskin
#317 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Džabir, r.a., prenosi daje Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Svako dobro djelo je sadaka." - (Buhari)
- miskin
#318 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Prenosi Ebu Sa'leba El-Harisi, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko uzurpira pravo muslimana, Allah mu je odredio vatru i zabranio džennet!" Reče čovjek: "Ako je nešto neznatno, Allahov Poslaniče?" Reče: "Makar bila grančica eraka (misvaka)!" (Muslim)
- miskin
#319 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Abdullah b. Amr b.´Asr, r.a., pripovjeda je Allahov Poslanik, sallallahu ´alejhi veselleme,da je rekao:"Veliki grijesi su: mnogoboštvo, neposlušnost roditeljima, ubistvo i lažna zakletva.” (Buhari)
- miskin
#320 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ''Nema dana u kojima je dobro djelo Allahu draže od ovih dana (prvih deset dana zul-hidždžeta). Prisutni su upitali: ''Allahov Poslaniče, i od borbe na Allahovom putu?'' Rekao je: ''I od borbe na Allahovom putu, osim čovjeka koji u borbi na Allahovom putu žrtvuje svoj život i imetak.“ (Hadis-sahih)
- miskin
#321 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Džabir, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Nijedan musliman ne zasadi nijednu sadnicu, a da sve što se sa nje pojede njemu ne bude sadaka; i ono što se sa nje ukrade je njemu sadaka, i ono što se od nje odlomi je njemu sadaka." - (Muslim)
U drugom njegovom rivajetu stoji: "Nijedan musliman ne zasadi sadnicu, sa koje pojede čovjek, ili životinja, ili ptica, a da to njemu ne bude sadaka, sve do Kijametskog dana."
A u jednom rivajetu stoji: "Nijedan musliman ne posadi sadnicu niti posije žitaricu, sa koje pojede čovjek, ili životinja, ili bilo šta, a da to njemu ne bude sadaka." Ovaj hadis obojica prenose i od Enesa, r.a.
U drugom njegovom rivajetu stoji: "Nijedan musliman ne zasadi sadnicu, sa koje pojede čovjek, ili životinja, ili ptica, a da to njemu ne bude sadaka, sve do Kijametskog dana."
A u jednom rivajetu stoji: "Nijedan musliman ne posadi sadnicu niti posije žitaricu, sa koje pojede čovjek, ili životinja, ili bilo šta, a da to njemu ne bude sadaka." Ovaj hadis obojica prenose i od Enesa, r.a.
- miskin
#322 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Od Džabira, r.a., prenosi se da je rekao: "Htjelo je pleme Benu-Seleme (medinsko pleme) da se preseli u blizinu mesdžida, pa je to čuo Poslanik, s.a.v.s., i rekao im:
'Obaviješten sam da se želite preseliti u blizinu mesdžida. 'Rekoše: 'Da, Poslaniče, htjeli smo to', pa on reče: 'Benu-Seleme, ostanite u vašim kućama, za vaše pješačenje do džamije pisat će vam se nagrada."'
U drugom predanju stoji: "Za svaki korak (do mesdžida) bit ćete odlikovani." - (Muslim)
'Obaviješten sam da se želite preseliti u blizinu mesdžida. 'Rekoše: 'Da, Poslaniče, htjeli smo to', pa on reče: 'Benu-Seleme, ostanite u vašim kućama, za vaše pješačenje do džamije pisat će vam se nagrada."'
U drugom predanju stoji: "Za svaki korak (do mesdžida) bit ćete odlikovani." - (Muslim)
- miskin
#323 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Od Ebu-Munzira Ubejja b. Kab, r.a., prenosi se: "Bio je jedan čovjek, nisam znao da iko stanuje dalje od mesdžida od njega. Nikada nije izostavio namaz (džemata), pa mu je kazano, ili sam mu kazao šta misliš da kupiš magarca pa da ga jašeš po mraku i po vrelom danu. 'On reče: 'Ne volim da mi je kuća blizu mesdžida. Ja želim da mi se pišu sevapi hoda u odlasku do džamije i u povratku porodici. 'Poslanik, s.a.v.s., reče: 'Allah ti je sve to dodijelio."' - (Muslim)
A u drugom predanju stoji: "Zaista ćeš dobiti onako kako vjeruješ."
A u drugom predanju stoji: "Zaista ćeš dobiti onako kako vjeruješ."
- miskin
#324 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Adijj ibn Hatim, r.a., prenosi daje Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Zaštitite se od (džehenemske) vatre, pa makar sa pola hurme (koju udijelite)." - (Muttefekun alejhi)
U drugom rivajetu stoji: "Nema nikog od vas a da mu se njegov Gospodar neće direktno, bez posrednika, obratiti pitanjem o njegovim grijesima, pa će pogledati desno do sebe, i neće ništa drugo vidjeti osim svojih djela; zatim će pogledati lijevo do sebe i opet neće ugledati ništa drugo osim svojih djela; zatim će pogledati ispred sebe i neće vidjeti ništa osim vatre usmjerene prema njemu. Zato se čuvajte vatre, pa makar dijeleći pola hurme, a ko ne nađe ni to, onda lijepom riječju."
U drugom rivajetu stoji: "Nema nikog od vas a da mu se njegov Gospodar neće direktno, bez posrednika, obratiti pitanjem o njegovim grijesima, pa će pogledati desno do sebe, i neće ništa drugo vidjeti osim svojih djela; zatim će pogledati lijevo do sebe i opet neće ugledati ništa drugo osim svojih djela; zatim će pogledati ispred sebe i neće vidjeti ništa osim vatre usmjerene prema njemu. Zato se čuvajte vatre, pa makar dijeleći pola hurme, a ko ne nađe ni to, onda lijepom riječju."
Last edited by miskin on 28/10/2012 00:12, edited 2 times in total.
- miskin
#325 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Abdullah ibn Mes'ud, r.a., je jedne prilike rekao: „Ko može svoje bogatstvo podići na nebo, gdje ga ne mogu rastočiti crvi i pokrasti lopovi, neka to učini jer je SRCE ČOVJEKA VEZANO ZA NJEGOVO BOGATSTVO!” (Predaju bilježe: Ibn Ebi Šejba u Musannefu, 8/159, i imam Ebu Davud u svom djelu Ez-Zuhd, str. 177.).
Inace odlican text, nije dug svakako preporucujem http://islamika.net/islamske-teme/teme/ ... -bogatstvo
Inace odlican text, nije dug svakako preporucujem http://islamika.net/islamske-teme/teme/ ... -bogatstvo