Ajeti, hadisi, dove....

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
miskin

#251 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Abdullah ibn Busr el-Eslemi, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu'ale ve selleme, rekao: "Najbolji čovjek je onaj koji dugo živi i stalno dobra djela radi." - (Tirmizi, hasen)
miskin

#252 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Enes, r.a., prenosi: "Moj amidža, Enes, b. Nadr, r.a., nije prisustvovao bici na Bedru, pa je rekao: 'Allahov Poslaniče, izostao sam od prve borbe u kojoj si se borio protiv mušrika. Ako mi Allah omogući izlazak na bojno polje protiv mušrika, zaista će pokazati Allah ljudima šta mogu učiniti.'

Pošto je došao dan Uhuda (Bitka na Uhudu), muslimani su pokolebali, a on reče: 'Allahu moj, izvinjavam Ti se zbog čina ovih (tj. muslimana) perem se i odričem od djela onih (mušrika)', a zatim je krenuo naprijed.

Stigao ga je Sad ibn Muaz pa mu on reče: 'O Sad ibn Muaze, Džennet želim. Gospodara mi Kabe, ja osjećam njegov miris mimo Uhuda.'

Sad priča: 'O Allahov Poslaniče, ja ne bih mogao učiniti ono što je on učinio.'

Enes, r.a., dalje veli: 'Našli smo ga sa osamdeset i nekoliko rana od sablje, proboda kopljem i rana od strijela.
Našli smo ga poginulog, mušrici su ga svega unakazili da ga niko nije mogao poznati osim njegove sestre. Poznala ga je po vrhovima jagodica na prstima."'

Enes, r.a., veli: "Mislili smo i pretpostavljali da je o njemu objavljen ajet koji glasi:
'Među mu'minima, ima ljudi koji su iskreni na onom što su Allahu obećali"', pa do kraja ajeta. - (Muttefekun alejhi)
miskin

#253 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ukbe ibn 'Amr el-Ensari, r.a., pripovijeda: "Kada je objavljen ajet kojim se nareduje dijeljenje sadake, mnogi od nas je zaradivao noseći na svojim ledima, da bi udijelio sadaku.

Jedan čovjek dođe i podijeli dosta imetka kao sadaku, na što neki (munafici) rekoše: 'Hoće samo da se pokaže!'

Zatim je došao drugi čovjek i dao za sadaku samo nekoliko pregršti (pšenice), našto opet neki rekoše: 'Zaista je Allah neovisan od ovakve sadake!'

To je bio povod objave ajeta: 'On koji viernike ogovaraju, zato što sadaku daju, a rugaju se i onima koji je s mukom daju Allah će kazniti za izrugivanje njihovo, i njih čeka patnja nesnosna." (Tevba, 79) - (Muttefekun alejhi)
miskin

#254 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu-Zerr Džundub ibn Džunade, r.a., pripovijeda daje čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, slijedeći hadis - kudsi:

"O Moji robovi, Ja sam Sebi zabranio nasilje (zulum), a i vama sam ga učinio zabranjenim, pa nemojte jedan drugom nepravdu činiti! O robovi Moji, svako koga Ja nisam uputio je u zabludi, pa od Mene uputu tražite, a Ja ću vas uputiti! O robovi Moji, svi ste vi gladni, dok vas Ja ne nahranim, pa tražite od Mene hranu da bih vas nahranio!

O robovi Moji, svi ste vi neodjeveni, dok vas Ja ne obučem, pa tražite od mene odjeću, kako bih vas obukao! O robovi Moji, vi griješite noću i danju, a Ja opraštam sve grijehe, pa tražite od Mene oprost da bih vam Ja oprostio! O robovi Moji, šta god vi uradili, niste u stanju Meni štetu nanijeti, niti mi kakvu korist učiniti!

O robovi Moji, kada bi svi ljudi i džini, od prvog do posljednjeg, bill toliko pobožni kao što je najbogobojazniji među vama, sve to nimalo ne bi uveličalo Allahovo carstvo! O robovi Moji, kada bi svi ljudi i džini, od prvog do posljednjeg, bili toliko pokvareni, kao što je najpokvareniji među vama, to ništa ne bi umanjilo Allahovu vlast!

O robovi Moji, kada bi se svi ljudi i džini, od prvog do posljednjeg, iskupili na jednom mjestu, i od Mene zatražili sve što žele, zatim Ja svakom od njih dao ono što je tražio, to ne bi umanjilo ono što Ja posjedujem ni onoliko koliko bi umočena igla u more umanjila vodu!

O robovi Moji, samo se radi o vašim djelima; Ja ću ih sva zabilježiti, a zatim ću svakom dati ono što je zaslužio, pa ko nađe dobro (hajr), neka bude zahvalan Allahu, dž.š., a ko nađe loše (šerr), neka ne kori nikog drugog, osim sebe
." - (Muslim)
miskin

#255 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Allah, dž.š., kaže: "A zar vas nismo ostavili da živite dovolino dugo da bi onaj koji je trebao da razmisli, imao vremena da razmisli, a bio vam je došao i onaj koji opominje. " (Fatir, 37)

Muslimanska ulema razišla se o broju godina spomenutih u ovom ajetu; jedni kažu 18, drugi 40, treći 60, a za ovaj posljednji navode jedan hadis koji spominje 60 godina. Kažu da bi Medinelije (stanovnici Medine), kada bi neko od njih napunio 40 godina, potpuno se posvetio ibadetu.

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Nikakva opravdanja kod Allaha neće imati onaj kog je Allah, dž.š., poživio 60 godina." (Neće moći kazati: "Da sam još koju godinu živio, ja bih radio bolje", jer je život dug 60 godina dovoljan za svako pokajanje.) - (Buhari)
miskin

#256 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Od Ibn-Abbasa, r.a., prenosi se da je rekao: "Uvodio me Omer, r.a., u krug odgovornih prvaka Bedra." Kao da se neki nelagodno osjećaše, a jedan reče: 'Zašto ovaj ulazi među nas, mlad je. Mi imamo sinove kao što je on.

'Na to reče Omer, r.a.: 'On je kao što vam je poznato iz kuće poslanstva, izvor je znanja i ispravnog mišljenja.

'Jednog dana me pozvao i uveo kod njih, tako da mi je bilo jasno da me pozvao kako bi im pokazao.

Reče: 'Šta vi mislite za Allahove riječi: - Kada Allahova pomoć i pobjeda dođe'.

- Rekoše neki: 'Naređeno nam je da slavimo Allaha i tražimo oprost i kada nam da pomoć i pobjedu. 'Ostali su šutjeli ništa ne govoreći. Zatim reče meni: 'Je li i ti tako misliš, Ibn Abbase?' Rekoh: 'Ne.''Nego šta kažeš?'

Rekoh: 'To je edžel (vrijeme smrti) Allahova Poslanika, s.a.v.s., o kome ga je Allah obavijestio govoreći: 'Ti veličaj Gospodara svoga hvaleći Ga i moli Ga da ti oprosti. On je uvijek pokajanje primao.

'Reče Omer, r.a.: 'Ne znam ni ja drugo značenje ove sure, osim koje si rekao."' - (Buhari)
miskin

#257 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Aiša, r.a., pripovijeda: "Poslije objave sure ("Iza džae nasrullahi ve-l-feth") Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, nije klanjao ni jedan namaz, a da u njemu nije rekao: ‘Slava Tebi, naš Gospodaru, i neka ti je hvala, Allahu dragi, Ti mi oprosti moje grijehe!"' - (Muttefekun alejhi)

U drugom rivajetu Buharije i Muslima, navodi se da bi Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, te riječi (subhanekellahumme rabbena ve bi hamdik, Allahummagfir li) puno ponavljao na ruku'u i sedždi, postupajući kako mu je Kur'an naredio: "I Gospodara svoga veličaj, Njemu se zahvaljuj i od Njega oprost tražil"

A po jednom od Muslimovih rivajeta, Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, često je ove riječi izgovarao u posljednjim danima svoga života, pa ga je Aiša, r.a., upitala zašto ponavlja ove riječi tako često, a prije to nije radio? On joj odgovori: "Allah mi je dao jedan znak u mome Ummetu koji kada dođe, trebam što više izgovarati ove riječi, a taj znak sam ja vidio u suri "Iza džae", "Kada Allahova pomoć i pobjeda dodu...", a pobjeda spomenuta u ovoj suri odnosi se na pobjedu muslimana prilikom osvajanja Meke (nakon koje je veliki dio arapskih plemena grupno ušao u islam). "... i vidiš ljude kako u skupinama u Allahovu vjeru ulaze ti veličaj Gospodara svoga, hvaleći Ga i moli Ga da ti oprosti, On je uvijek pokajanje primao."
miskin

#258 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Džabir, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Svaki će čovjek biti proživljen u stanju u kome je i preselio, umro." - (Muslim)
miskin

#259 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu Hurejre, r.a, kaže da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: “ Tako mi Onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača kod Allaha je bolji od mirisa miska. ” (Bilježe Buhari, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi i Nesai)
miskin

#260 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu Hurejre, r.a, prenosi od Poslanika, s.a.v.s, i sljedeći hadis: “ Postač ima dvije radosti: prilikom iftara i prilikom susreta sa svojim Gospodarem ! ” (Bilježe Buhari, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi i Nesai
miskin

#261 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Doista, na postača, u čijem se prisustvu jede, meleci donose salavate.” Tj. mole za njegov oprost kod Allaha, dželle še’nuh.(Hadis su zabilježili Ahmed, Tirmizi, Ibn Madže, Ibn Huzejme, Ibn Hibban i drugi s vjerodostojnim lancem prenosilaca, kako to tvrde Tirmizi, Ibn Huzejme, Ibn Hibban i drugi.)
miskin

#262 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

“ Svaki čovjekov posao se višestruko nagrađuje. Dobro djelo nagrađuje se od deset do sedam stotina puta, osim posta, jer je Allah Uzvišeni rekao: On je Moj i ja za njega nagrađujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene !” (Bilježi Muslim. Slična verzija postoji i kod Buharije)
miskin

#263 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Sehl b. Sa'd, r.a, prenosi da je Poslanik islama, s.a.v.s, rekao: “ U Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan. Na njih, izuzev postača, niko drugi neće ući ! Upitaće se: Gdje su postači ? l Oni će ustati i niko drugi na njih, osim njih, neće ući ! Kada oni na njih uđu, vrata će se zatvoriti i na njih niko više neće ući. ” (Bilježe Buhari, Muslim, Tirmizi i Nesai)
miskin

#264 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Talha b. Ubejdullah, r.a, prenosi da je Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, došao jedan beduin i, između ostalog, ga upitao: “ Obavijesti me o onome što mi je Allah učinio obaveznim od posta ?! On je odgovorio: Mjesec ramazan, osim ako ti još nešto hoćeš dobrovoljno !” (Bilježi Buhari)
miskin

#265 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Huzejfe b. El-Jeman, r.a, prenosi da je čuo Vjerovjesnika, s.a.v.s, kako kaže: “ Smutnja za čovjeka može biti u njegovoj porodici, imovini i u susjedu, a otklanja je obavljanje namaza, post i dijeljenje zekjata !” (Bilježi Buhari)
miskin

#266 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu Hurejre, r.a, prenosi od Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: “ Zapostite kada vidite mlađak i prestanite postiti kada ga vidite ! Ako on bude zastrt oblakom, onda upotpunite ša'ban tridesetim danom !” (Bilježi Buhari)
miskin

#267 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Abdullah b. Omer, r.a, prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s: “ Ne postite dan ili dva prije ramazana, izuzev ko već posti neki post, neka ga onda i dovrši ! ” (Bilježi Buhari)

Ovdje se misli, kako tvrde islamski učenjaci, da se ne posti dan-dva prije ramazana i tako dočekuje taj mjesec. Time se želi odvojiti nafila od farz-posta ! (Vidi o tome: Fethu-l-bari, 4/153)
miskin

#268 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: “ Nemojte postiti kada nastupi druga polovina ša'bana ! ” (Bilježe Tirmizi i ocjenjuje ga kao hasen-sahih, Ebu Davud, sa autentičnim senedom i Ibn Hibban koji ga smatra vjerodostojnim)

Neki učenjaci smatraju da je to Poslanikova, s.a.v.s, preporuka kako bi vjernik bio jači i spremnije dočekao ramazan ! (Vidi: Fethu-l-bari, 4/153)
miskin

#269 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

http://islamika.net/islamske-teme/teme/ ... du-mjeseci

Od Aiše, radijallahu 'anha, se prenosi da je upitala Allahova poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem: „Kada bih potrefila trenutak kada je noć Kadr, šta da kažem u njemu?" Odgovorio je: „Reci: 'Allahumme inneke 'afuvvun, tuhibu el-'afve, fa'fu 'anna - Allahu moj! Ti si Onaj Koji mnogo prašta, voliš opraštanje, pa, oprosti i nama!'" (Ahmed i Tirmizi i kaže da je hadis hasen-sahih)
miskin

#270 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Abdullah b. Amr b. el-As, r.a, prenosi od Poslanika, s.a.v.s: “ U postu je suzbijanje strasti moga ummeta !” (Bilježe Ahmed, Ibn Adijj i El-Begavi u djelu Šerhu-Sunne. Hadis je autentičan)

Abdullah b. Mes'ud, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: “ Ko ima mogućnost za brak, neka se ženi, jer to bolje djeluje na obaranje pogleda i najsigurnije zaštićuje polni organ, a onaj koji to nije u mogućnosti, neka posti, jer je post jedna vrsta zaštite ! ” (Bilježi Buhari)
mišmaš

#271 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by mišmaš »

“Musnad Ahmad,” Hadith number: 16245
Volume Title: “The Sayings of the Syrians,”
Chapter Title: “Hadith of Mu’awiya Ibn Abu Sufyan,”
Narrated by Hisham Ibn Kasim, narrated by Huraiz, narrated by Abdul Rahman Ibn Abu Awf Al Jarashy, and narrated by Mua’wiya who said:

“I saw the prophet (pbuh) sucking on the tongue or the lips of Al-Hassan son of Ali, may the prayers of Allah be upon him . For no tongue or lips that the prophet sucked on will be tormented (by hell fire).
miskin

#272 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Sevban, r.a, prenosi od Poslanika islama, s.a.v.s, da je rekao: “ Post mjeseca ramazana odgovara postu deset mjeseci, a post šest dana ševvala, nakon njega, odgovara postu dva mjeseca, pa to predstavlja post čitave godine !” (Bilježe Nesai, Ahmed i Ibn Hibban. Slična predaja se nalazi i kod Ibn Madže, Ibn Huzejme, Darimija, Tahavija i Ibn Asakira. Hadis je ocijenjen kao sahih)

Ebu Ejjub, r.a, prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s, sličan hadis: “ Ko isposti ramazan zatim to poprati sa šest dana ševvala, kao da je čitavo vrijeme postio ! ” (Bilježe Muslim, Tirmizi, Ebu Davud i Ibn Madže)
miskin

#273 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: “ Ko se ne prođe lažnog govora i postupka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i piće ! ” (Bilježe Buhari, Tirmizi i Ebu Davud)

Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: “ Pet dnevnih namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana, iskupljuju grijehe, ako se između njih ne načine veliki grijesi ! ” (Bilježi Muslim)
miskin

#274 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Abdullah b. Abbas, r.a, je rekao: “ Allahov Poslanik, s.a.v.s, bio je najdarežljiviji među ljudima, a najdarežljiviji je bio u ramazanu, kada se Džibril sastajao s njim. Džibril se sastajao s njim svaku noć tokom ramazana kada je zajedno s njim učio Kur an. Allahov Poslanik, s.a.v.s, kada bi se s njim sastao, bio je darežljiviji od vjetra koji donosi plodonosnu kišu ! ” (Bilježe Buhari i Muslim)

Enes b. Malik, r.a, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: “ Ustajte na sehur, jer je u njemu, doista, berićet !” (Bilježe Buhari, Muslim, Tirmizi i Nesai)
miskin

#275 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Od Amra b. El-Asa, na, prenosi se da je Muhammed, s.a.v.s, rekao: “ Razlika između našeg posta i posta židova i kršćana je u ustajanju na sehur !” (Bilježe Muslim, Tirmizi, Ebu Davud i Nesai)

Od Sehl b. Sa'da, r.a, prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: “ Ljudi će biti u dobru sve dok budu žurili s iftarom !” (Bilježe Buhari, Muslim, Tirmizi i Malik u Muvettau)

Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: “ Allah Uzvišeni je rekao: Moji najdraži robovi su oni koji naviše žure s iftarom ! ” (Bilježi Tirmizi i kaže: Hadis je hasen i Ibn Hibban i ocjenjuje ga kao sahih)
Post Reply