Ajeti, hadisi, dove....
- kritichar
#151 Re: Ajeti, hadisi, dove....
„A Allah vas stvara i ono što radite.“ (Es-Saffat,96)
Rob ima svoju volju, koja je pod Allahovom voljom, kako kaže Allah, dž.š.: „A vi ne možete ništa htjeti, ako to Allah, Gospodar svjetova, neće!“ (Et- Takvir, 29)
Ono što Allah hoće, to biva, a što ne želi to ne biva, i sve što se desi Allah je htio da se desi prije nego što se desilo.
Rob ima svoju volju, koja je pod Allahovom voljom, kako kaže Allah, dž.š.: „A vi ne možete ništa htjeti, ako to Allah, Gospodar svjetova, neće!“ (Et- Takvir, 29)
Ono što Allah hoće, to biva, a što ne želi to ne biva, i sve što se desi Allah je htio da se desi prije nego što se desilo.
- skafiskafsnjak
#152 Re: Ajeti, hadisi, dove....
"Ono što je Allah odredio — dogodit će se; zato to ne požurujte!" (En‐Nahl, 1) Čovječe, ne prizivaj događaje, zar želiš da dijete umre prije nego što se rodi? Zar hoćeš da plod ubereš prije nego što sazrije? Sutra je neizvjesno, nestvarno. Ono ne postoji, nema boje ni okusa.
- kritichar
#153 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Dolazi vrijeme koje je jos davno predskazao nas Poslanik s.a.v.s., u svom hadisu opominjuci ashabe rijecima:” "Kako cete se ponasati kad se zene odaju bludu, a omladina ogrezne u psovci i kocki?'', upitao je Muhammed, s.a.v.s., svoje ashabe. ''A zar moze doci takvo vrijeme, o Allahov Poslanice?'' - upitase oni. Muhammed, s.a.v.s., rece: ''Moze i gore .'' ''A zar moze biti gore?'' - upitase ponovo. ''Moze. Onda kad ne budete naredjivali dobro, a zabranjivali zlo''- rece Allahov Poslanik, s.a.v.s.. ''A zar moze doci takvo vrijeme?''- upitase ashabi ponovo. ''Moze i gore. Onda kad dobro budete smatrali zlim, a zlo dobrim.'' ''A zar moze doci takvo vrijeme, o Allahov Poslanice?''- po treci put upitase ashabi. ''Moze i gore''- odgovori Poslanik, s.a.v.s.. ''A zar moze biti gore, o Allahov Poslanice?'' - cudeci se upitase ashabi. ''Moze. Kada budete naredjivali zlo, a zabranjivali dobro. Tada se ni vasi najuceniji ljudi nece moci snaci''- odgovori Poslanik.
A zar moze doci takvo vrijeme?
A zar moze doci takvo vrijeme?
- miskin
#154 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Suhejb r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Zivio je u davna vremena jedan kralj koji je imao vracara. Kada je vracar ostario, rece: "Ja sam ostario, zato mi nađi djecaka da ga poucim sihru (vracanju)". Poslao mu je djecaka da ga poucava,ali je djecak na putu sreo jednog poboznog ucenjaka,kod koga je odsjeo i cuo od njega govor koji ga je zadivio. Tako je to cinio uvijek kada bi odlazio vracaru. Kada bi dosao kod vracara,on bi ga udario,zbog cega se on zalio ucenjaku,pa mu ovaj rece:"Kada se pobojis vracara,kazi mu da te zabavlja porodica,a kada se pobojis porodice reci zabavio me vracar."
Tako je redovno cinio dok ne srete na putu veliku zivotinju koja se isprijecila da ljudi ne mogu prolaziti, pa rece: „Danas cu znati je li vracar bolji ili poboznjak“. Uzeo je kamen i rekao:“ Allahu moj, ako je slucaj ucenjaka drazi Tebi od slucaja vracara, ubij ovu zivotinju kako bi ljudi mogli prolaziti.“ On baci na nju i ubi je, a ljudi opet mogahu prolaziti kao i prije. On ode kod poboznjaka i obavjesti ga sta je ucinio pa mu poboznjak rece:“Moj sinak, ti si danas bolji od mene. Dostigao si ono sto vidim. Ti ces zasigurno biti iskusavan, zato kada te obuzmu kusnje, nemoj me otkriti.“
Djecak je iscjeljivao slijepe i gubave i lijecio svijet od razlicith bolesti. Za njegov dar cuo je kraljev savjetnik, inace slijepac, te ode kod njega sa brojnim darovima (hedijama) i rece:“ Ovo sto je ovdje tebi pripada ako me izlijecis.“ Mladic rece:“ Ja ne lijecim nikoga nego Allah, pa ako povjerujes u Uzvisenog Allaha, uputit cu mu dovu i izlijecit cete.“ Povjerova savjetnik u Allaha, pa ga Allah izlijeci.
Zatim je dosao kod kralja i sjeo pored njega, kako je to cinio i ranije. Kralj ga upita:“ Ko ti povrati vid?“ Rece:“Moj Gospodar“. On upita:“ Zar ti imas gospodara osim mene?“ Rece:“ Moj i tvoj Gospodar je Allah.“
Potom ga je kralj zgrabio i nije prestao da ga muci dok mu nije rekao za djecaka. Zatim su djecaka doveli, pa mu kralj rece:“ Sincicu, tvoja vjestina u vracarstvu (sihru) je dostigla visok nivo. Ti lijecis slijepe i gubave i cinis jos mnogo toga.“ Djecak rece:“ Ja ne lijecim nikoga nego Uzviseni Allah.“
Zgrabio je vladar i njega i nije prestao da ga muci dok nije otkrio poboznjaka. Doveden je poboznjak, pa mu je receno:“ Napusti svoju vjeru“, on odbi, pa zatrazi da se donese testera, zatim je ona stavljena na sredinu njegove glave i on je raspali dok ne padose obje polovine.
Zatim je doveden kraljev savjetnik i bi mu receno:“ Napusti svoju vjeru“, ali i on odbi. I njemu je stavljena testera na sredinu glave i raspilise je njome dok ne padose obje polutke.
Zatim je doveden djecak i bi mu receno:“ Napusti svoju vjeru“, ali on odbi pa ga predade skupini svojih sluga i rece:“ Idite sa njim na to i to brdo i popnite se sa njim na vrh. Kada stignete gore, trazite da napusti svoju vjeru. Ako prihvati, uredu je, ali ako odbije, bacite ga sa vrha“. Otisli su i popeli se sa njim na brdu pa djecak rece:“ Allahu moj, zastiti me od njih cime hoces“.
Pod njima se zatrese brdo i propadose u provaliju. On se vrati kralju, a on ga upita:“ Sta su oni uradili sa tobom?“ Djecak rece:“ Allah me zastitio od njih.“ Predao ga je drugoj grupi i rekao:“ Idite sa njim i ukrcajte ga u lađu.Otplovite sa njim na sred mora. Ako napusti svoju vjeru, dobro jeste, a ako ne bacite ga.“ Otplovili su sa njim i on rece:“ Allahu moj, zastiti me od njih cime hoces.“
Zaljulja se lađa, pa se potopise, a on se vrati kralju, pa ga kralj upita:“ Sta su oni uradili sa tobom?“ Rece:“ Uzviseni Allah me od njih zasitito.“
Zatim se on obrati kralju:“ Ti me neces moci ubiti dok ne uradis sto cu ti narediti.“ On upita:“ Sta je to?“ Rece:“ Skupi ljude u jednu dolinu, zatim me razapni na jedno stablo, potom uzmi strijelu iz mog tobolca pa stavi strijelu na tetivu i reci:“ U ime Allaha Gospodara djecakova“, pa odapni strijelu na mene. Ako tako uradis moci ces me ubiti.“ Sakupio je ljude u jednu dolinu, razapeo djecaka na stablo, uzeo strijelu iz njegovog tobolca, zatim je stavio na tetivu i rece:“ U ime Allaha Gospodara djecakova“, i odape strijelu koja ga pogodi u sljepocnicu.
Djecak stavi ruku na svoju sljepocnicu i umrije, a ljudi povikase:“ Vjerujemo u Gospodara djecakova.“ Dosli su kralju i rekose mu:“ Vidis, ono cega si se ti pribojavao, tako nam Allaha, desi se.“ Povjerova narod u Allaha. On naredi da se iskopaju rovovi (jarkovi) duz puta, pa su iskopani. Nalozi se u njima vatra, a on rece:“ Ko ne odustane od svoje vjere, bacite ga u nju.“ Pa ucinise tako. Kad na red dođe jedna zena sa svojim djecakom, zastade bojeci se da u vatru padne. Djecak joj rece:“ Majcice, budi strpljiva, jer ti si zaista u pravu.“ (Muslim)
Tako je redovno cinio dok ne srete na putu veliku zivotinju koja se isprijecila da ljudi ne mogu prolaziti, pa rece: „Danas cu znati je li vracar bolji ili poboznjak“. Uzeo je kamen i rekao:“ Allahu moj, ako je slucaj ucenjaka drazi Tebi od slucaja vracara, ubij ovu zivotinju kako bi ljudi mogli prolaziti.“ On baci na nju i ubi je, a ljudi opet mogahu prolaziti kao i prije. On ode kod poboznjaka i obavjesti ga sta je ucinio pa mu poboznjak rece:“Moj sinak, ti si danas bolji od mene. Dostigao si ono sto vidim. Ti ces zasigurno biti iskusavan, zato kada te obuzmu kusnje, nemoj me otkriti.“
Djecak je iscjeljivao slijepe i gubave i lijecio svijet od razlicith bolesti. Za njegov dar cuo je kraljev savjetnik, inace slijepac, te ode kod njega sa brojnim darovima (hedijama) i rece:“ Ovo sto je ovdje tebi pripada ako me izlijecis.“ Mladic rece:“ Ja ne lijecim nikoga nego Allah, pa ako povjerujes u Uzvisenog Allaha, uputit cu mu dovu i izlijecit cete.“ Povjerova savjetnik u Allaha, pa ga Allah izlijeci.
Zatim je dosao kod kralja i sjeo pored njega, kako je to cinio i ranije. Kralj ga upita:“ Ko ti povrati vid?“ Rece:“Moj Gospodar“. On upita:“ Zar ti imas gospodara osim mene?“ Rece:“ Moj i tvoj Gospodar je Allah.“
Potom ga je kralj zgrabio i nije prestao da ga muci dok mu nije rekao za djecaka. Zatim su djecaka doveli, pa mu kralj rece:“ Sincicu, tvoja vjestina u vracarstvu (sihru) je dostigla visok nivo. Ti lijecis slijepe i gubave i cinis jos mnogo toga.“ Djecak rece:“ Ja ne lijecim nikoga nego Uzviseni Allah.“
Zgrabio je vladar i njega i nije prestao da ga muci dok nije otkrio poboznjaka. Doveden je poboznjak, pa mu je receno:“ Napusti svoju vjeru“, on odbi, pa zatrazi da se donese testera, zatim je ona stavljena na sredinu njegove glave i on je raspali dok ne padose obje polovine.
Zatim je doveden kraljev savjetnik i bi mu receno:“ Napusti svoju vjeru“, ali i on odbi. I njemu je stavljena testera na sredinu glave i raspilise je njome dok ne padose obje polutke.
Zatim je doveden djecak i bi mu receno:“ Napusti svoju vjeru“, ali on odbi pa ga predade skupini svojih sluga i rece:“ Idite sa njim na to i to brdo i popnite se sa njim na vrh. Kada stignete gore, trazite da napusti svoju vjeru. Ako prihvati, uredu je, ali ako odbije, bacite ga sa vrha“. Otisli su i popeli se sa njim na brdu pa djecak rece:“ Allahu moj, zastiti me od njih cime hoces“.
Pod njima se zatrese brdo i propadose u provaliju. On se vrati kralju, a on ga upita:“ Sta su oni uradili sa tobom?“ Djecak rece:“ Allah me zastitio od njih.“ Predao ga je drugoj grupi i rekao:“ Idite sa njim i ukrcajte ga u lađu.Otplovite sa njim na sred mora. Ako napusti svoju vjeru, dobro jeste, a ako ne bacite ga.“ Otplovili su sa njim i on rece:“ Allahu moj, zastiti me od njih cime hoces.“
Zaljulja se lađa, pa se potopise, a on se vrati kralju, pa ga kralj upita:“ Sta su oni uradili sa tobom?“ Rece:“ Uzviseni Allah me od njih zasitito.“
Zatim se on obrati kralju:“ Ti me neces moci ubiti dok ne uradis sto cu ti narediti.“ On upita:“ Sta je to?“ Rece:“ Skupi ljude u jednu dolinu, zatim me razapni na jedno stablo, potom uzmi strijelu iz mog tobolca pa stavi strijelu na tetivu i reci:“ U ime Allaha Gospodara djecakova“, pa odapni strijelu na mene. Ako tako uradis moci ces me ubiti.“ Sakupio je ljude u jednu dolinu, razapeo djecaka na stablo, uzeo strijelu iz njegovog tobolca, zatim je stavio na tetivu i rece:“ U ime Allaha Gospodara djecakova“, i odape strijelu koja ga pogodi u sljepocnicu.
Djecak stavi ruku na svoju sljepocnicu i umrije, a ljudi povikase:“ Vjerujemo u Gospodara djecakova.“ Dosli su kralju i rekose mu:“ Vidis, ono cega si se ti pribojavao, tako nam Allaha, desi se.“ Povjerova narod u Allaha. On naredi da se iskopaju rovovi (jarkovi) duz puta, pa su iskopani. Nalozi se u njima vatra, a on rece:“ Ko ne odustane od svoje vjere, bacite ga u nju.“ Pa ucinise tako. Kad na red dođe jedna zena sa svojim djecakom, zastade bojeci se da u vatru padne. Djecak joj rece:“ Majcice, budi strpljiva, jer ti si zaista u pravu.“ (Muslim)
- miskin
#155 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Enes, r.a. pripovjeda da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, naisao pored jedne zene koja plakase nad necijim mezarom, pa joj je rekao:"Boj se Allaha i strpi se"! Na to mu ona odgovori:"Idi od mene, ti nisi pogođen mojom nesrecom". Ona nije prepoznala Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, te je - kada su joj rekli da je to bio Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, otisla do vrata njegove kuce, i ne zatekavsi nikoga od njegovih sluga, njemu direktno rekla, izvinjavajuci se:"Nisam te prepoznala". "Pravi sabur je onaj pri prvom udarcu (jer se tada najteze strpiti)" odgovori on. (Muttefekun alejhi)
A u Muslimovom rivajetu se navodi da je ta zena plakala za svojim umrlim djetetom.
A u Muslimovom rivajetu se navodi da je ta zena plakala za svojim umrlim djetetom.
-
HM 2011
#156 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Sa isplatom treba požurjeti, jer Poslanik saws je kazao u hadisu kojeg bilježi Ibn Madže: „Isplatite radnika prije nego mu se znoj osuši.“ Od Poslanika saws se prenosi i slijedeće: „Rekao je Allah swt: Sa trojicom ću se na sudnjem Danu obračunati. Među njima: sa čovjekom koji unajmi radnika koji mu odradi traženi posao, a neisplati mu platu.“(Buharija)
Poslanik a.s. je kazao: „Doista je gornja ruka, ona koja daje, bolja od one koja uzima:“ Blago onome koga Allah swt učini da je u mogučnosti da pomaže druge, jer je to puno bolje od situacije da mora tražiti pomoć od drugih.
„Nikada od vas niko neće pojesti bolju hranu od one koju je zaradio svojom rukom.“(Buharija)
Takođe bih volio da pročitam hadis "o ograničavanju cijena namirnica" - kojim je to zabranjeno ograničavanje cijena proizvoda na tržištu Islamom... ali je takođe dozvoljena trgovina svima koji trguju dozvoljenim stvarima, bez posebnih ograničenja i preduvjeta !
Poslanik a.s. je kazao: „Doista je gornja ruka, ona koja daje, bolja od one koja uzima:“ Blago onome koga Allah swt učini da je u mogučnosti da pomaže druge, jer je to puno bolje od situacije da mora tražiti pomoć od drugih.
„Nikada od vas niko neće pojesti bolju hranu od one koju je zaradio svojom rukom.“(Buharija)
Takođe bih volio da pročitam hadis "o ograničavanju cijena namirnica" - kojim je to zabranjeno ograničavanje cijena proizvoda na tržištu Islamom... ali je takođe dozvoljena trgovina svima koji trguju dozvoljenim stvarima, bez posebnih ograničenja i preduvjeta !
- miskin
#157 Re: Ajeti, hadisi, dove....
- Ebu Hurejre, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Allah, dz.s. kaze: Nema druge nagrade za Mog roba mu'mina kojem Ja usmrtim njegovu voljenu osobu na ovome svijetu (njegovo dijete), pa se on strpi na tom gubitku, osim dzenneta". (Buhari)
- fatamorgana
#158 Re: Ajeti, hadisi, dove....
No comment ....miskin wrote:- Ebu Hurejre, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Allah, dz.s. kaze: Nema druge nagrade za Mog roba mu'mina kojem Ja usmrtim njegovu voljenu osobu na ovome svijetu (njegovo dijete), pa se on strpi na tom gubitku, osim dzenneta". (Buhari)
- miskin
#159 Re: Ajeti, hadisi, dove....
- Aisa r.a. pripovjeda da je upitala Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, za kugu (koleru), pa joj je on odgovorio da je to Allahova kazna koju On salje na koga hoce, a da ju je ucinio rahmetom (milost) za mu'mine (vjernike). Zato koji se god rob Allahov zadesi u mjestu u kome se pojavila kolera, te se strpi, nadajuci se nagradi od Allaha dz.s. za to, i ostane u njemu vjerujuci da ga nece zadesiti nego ono sto mu je Allah dz.s. vec odredio - a sa time on svakako mora biti zadovoljan - imat ce nagradu sehida (onoga koji je poginuo boreci se na Allahovom putu). (Buhari)
- miskin
#160 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Enes r.a. prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, da je Allah, dz.s. rekao: "Ukoliko Ja nekog od Svojih robova iskusam oduzimanjem njegovog vida, pa se strpi (i ne rekne radi toga nista lose), to cu mu nadoknaditi dzennetom". (Buhari)
-
Mustang1
#161 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ima li nesto dobro na temu strpljenja,vracanja dobra za dobro,isplacivanju truda i slicno ..
- miskin
#162 Re: Ajeti, hadisi, dove....
'Ata ibn Ebi Rebah, r.a. pripovjeda da mu je ibn Abbas, r.a. rekao: "Hoces li da ti pokazem zenu koja ce uci u dzennet?" A on mu na to odgovori: "Svakako". Zatim mu ibn Abbas rece: "Vidis li onu crnkinju tamo, dosla je Allahovom Poslaniku, sallallahu 'alejhi ve selleme, i rekla: Ja ponekad dobijem padavicu (epilepsiju) pa se bojim da se nesvjesno otkrijem (svoja stidna mjesta) pred svijetom, pa te molim da uputis dovu Allahu dz.s. da me izlijeci." On joj na to odgovori: "Ako hoces strpi se u toj bolesti, dobices dzennet, a ako hoces ja cu dovu uputiti Allahu dz.s. da ozdravis?" "Strpit su se, odgovori ona, samo zamoli Allaha dz.s. da se ne otkrivam priliko napada, sto Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, i ucini". (Muttefekun alejhi)
- miskin
#163 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Abdullah ibn Mes'ud, r.a. pripovjeda: "Kao da sada gledam Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, kako prica o jednom od Allahovih poslanika, salavatullahi 'alejhim, kako ga je njegov narod toliko pretukao da mu je potekla krv niz lice, a on je brisuci krv sa sebe samo rekao: "Allahu dragi, Ti oprosti narodu mome, jer oni zaista ne znaju". (Muttefekun alejhi)
- miskin
#164 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu Se'id i Ebu Hurejre, r.a. biljeze da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Muslimana (vjernika) ne pogodi nikakva nedaca ili bolest, niti tuga ili zalost, niti bilo kakva nezgoda, cak ni obicni ubod trna, a da mu zbog toga Allah dz.s. ne oprosti dio njegovih grijeha". (Muttefekun alejhi)
- kritichar
#165 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Došao neki čovjek Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem, jedne prilike i reče: "Allahov poslaniče, želim da te pitam nešto vezano za dunjaluk i ahiret". Poslanik mu odgovori:"Pitaj što god želiš".
"Allahov poslaniče, želim da budem najznaniji od ljudi"! *** "Budi čestit prema Allahu, bićeš najznaniji"- reče Poslanik.
"Želim da budem najimućniji čovjek". *** "Budi skroman, bićeš najimućniji"- reče Poslanik.
"Želim da budem najpravedniji čovjek". *** "Želi drugima ono što želiš samome sebi, bićeš najpravedniji"- odgovori Poslanik.
"Želim da budem Allahu najbliži čovjek". *** "Spominji često Allaha, bićeš Mu najbliži"- reče Poslanik.
"Volio bih biti od onih koji uvijek čine dobro"! *** "Čini ibadet Allahu kao da Ga vidiš, a ako Ga ne vidiš, znaj sigurno da On tebe vidi"- odgovori Poslanik.
"Želim da upotpunim svoj iman". *** "Lijepo se ponašaj, upotpunićeš iman"- reče Poslanik.
"Volio bih susresti Allaha zaštićen od grijeha"! *** "Kupaj se i kad si čist (uzimaj gusul), srešćeš Allaha na sudnjem danu očišćen od grijeha"- reče Poslanik.
"Želim da na sudnjem danu budem proživljen obavijen Allahovim nurom"?! *** "Nikom zulum ne čini, bićeš proživljen u Allahovome nuru"- reče Poslanik.
"Želim biti najplemenitiji čovjek"?! *** "Ne žali se stvorenjima na Allaha, bićeš najplemenitiji"- reče Poslanik.
"Želja mi je da mi se moj Gospodar smiluje"?! *** "Budi milostiv prema sebi i prema Allahovim stvorenjima, pa će ti se Allah smilovati"- odgovori Poslanik.
"Želja mi je da mi se smanje grijesi"?! *** "Čini istigfar Allahu, smanjićeš grijehe"- reče Poslanik.
"Želim da mi se poveća rizk (nafaka)"?! *** "Budi uvjek pod abdestom, pa očekuj povećanje rizka"- reče Poslanik.
"Želja mi je da budem od onih koji su dragi Allahu i Resulu"?! *** "Voli ono što vole Allah i Resul, mrzi ono sto mrze Allah i Resul, bićeš jedan od takvih"- reče Poslanik.
"Želim biti siguran od Allahove srdžbe"?! *** "Ne srdi se ni na koga, bićeš siguran od Allahove srdžbe"- reče Poslanik.
"Želim da mi dove budu kabul"?! *** "Čuvaj se harama, kabul su ti dove"- reče Poslanik.
"Želim da me Allah ne osramoti pred svjedocima na sudnjem danu"?! *** "Čuvaj stidna mjesta, nećeš biti osramoćen pred svjedocima"- odgovori Poslanik.
"Želim da mi Allah pokrije sramote"?! *** "Pokrivaj sramote svoje braće, Allah će pokriti tvoje"- reče Poslanik.
"Kako da izbrišem svoje grijehe"?! *** "Suzama, bolešću i saburom"- reče Poslanik.
"Koje je dobro djelo najdraže Allahu"?! *** "Lijep ahlak, sabur u iskušenjima i zadovoljstvo sa Allahovim odredjenjem"- odgovori Poslanik.
"Koje je ružno djelo najmrže Allahu"?! *** "Loše ponašanje i škrtost"- reče Poslanik.
"Kako da obuzdam srdžbu"?! *** "Sadakom i čuvanjem rodbinskih veza"- reče Poslanik.
"Šta gasi džehennemsku vatru"?! *** "Post"- odgovori Poslanik sallallahu alejhi we sellem EsselamAlejkum..
"Allahov poslaniče, želim da budem najznaniji od ljudi"! *** "Budi čestit prema Allahu, bićeš najznaniji"- reče Poslanik.
"Želim da budem najimućniji čovjek". *** "Budi skroman, bićeš najimućniji"- reče Poslanik.
"Želim da budem najpravedniji čovjek". *** "Želi drugima ono što želiš samome sebi, bićeš najpravedniji"- odgovori Poslanik.
"Želim da budem Allahu najbliži čovjek". *** "Spominji često Allaha, bićeš Mu najbliži"- reče Poslanik.
"Volio bih biti od onih koji uvijek čine dobro"! *** "Čini ibadet Allahu kao da Ga vidiš, a ako Ga ne vidiš, znaj sigurno da On tebe vidi"- odgovori Poslanik.
"Želim da upotpunim svoj iman". *** "Lijepo se ponašaj, upotpunićeš iman"- reče Poslanik.
"Volio bih susresti Allaha zaštićen od grijeha"! *** "Kupaj se i kad si čist (uzimaj gusul), srešćeš Allaha na sudnjem danu očišćen od grijeha"- reče Poslanik.
"Želim da na sudnjem danu budem proživljen obavijen Allahovim nurom"?! *** "Nikom zulum ne čini, bićeš proživljen u Allahovome nuru"- reče Poslanik.
"Želim biti najplemenitiji čovjek"?! *** "Ne žali se stvorenjima na Allaha, bićeš najplemenitiji"- reče Poslanik.
"Želja mi je da mi se moj Gospodar smiluje"?! *** "Budi milostiv prema sebi i prema Allahovim stvorenjima, pa će ti se Allah smilovati"- odgovori Poslanik.
"Želja mi je da mi se smanje grijesi"?! *** "Čini istigfar Allahu, smanjićeš grijehe"- reče Poslanik.
"Želim da mi se poveća rizk (nafaka)"?! *** "Budi uvjek pod abdestom, pa očekuj povećanje rizka"- reče Poslanik.
"Želja mi je da budem od onih koji su dragi Allahu i Resulu"?! *** "Voli ono što vole Allah i Resul, mrzi ono sto mrze Allah i Resul, bićeš jedan od takvih"- reče Poslanik.
"Želim biti siguran od Allahove srdžbe"?! *** "Ne srdi se ni na koga, bićeš siguran od Allahove srdžbe"- reče Poslanik.
"Želim da mi dove budu kabul"?! *** "Čuvaj se harama, kabul su ti dove"- reče Poslanik.
"Želim da me Allah ne osramoti pred svjedocima na sudnjem danu"?! *** "Čuvaj stidna mjesta, nećeš biti osramoćen pred svjedocima"- odgovori Poslanik.
"Želim da mi Allah pokrije sramote"?! *** "Pokrivaj sramote svoje braće, Allah će pokriti tvoje"- reče Poslanik.
"Kako da izbrišem svoje grijehe"?! *** "Suzama, bolešću i saburom"- reče Poslanik.
"Koje je dobro djelo najdraže Allahu"?! *** "Lijep ahlak, sabur u iskušenjima i zadovoljstvo sa Allahovim odredjenjem"- odgovori Poslanik.
"Koje je ružno djelo najmrže Allahu"?! *** "Loše ponašanje i škrtost"- reče Poslanik.
"Kako da obuzdam srdžbu"?! *** "Sadakom i čuvanjem rodbinskih veza"- reče Poslanik.
"Šta gasi džehennemsku vatru"?! *** "Post"- odgovori Poslanik sallallahu alejhi we sellem EsselamAlejkum..
-
zelenashica
#166 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ja čula za Aršurahman dovu.ice2cube wrote:Ima li neka dova za zelju ?????
Ako ima neko ko zna više....
- miskin
#167 Re: Ajeti, hadisi, dove....
nula bodova hehe http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=530zelenashica wrote:Ja čula za Aršurahman dovu.ice2cube wrote:Ima li neka dova za zelju ?????
ne postoji u islamu dova za zelju
- miskin
#168 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu Hurejre, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Kome Allah dz.s. zeli dobro, stavi ga na kusnju (belaj)". (Buhari) 
-
zelenashica
#169 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Vala meni vazda govorili da je Aršurahman dova, dova želja...e sad' je l' il' nije....ne znam.miskin wrote:nula bodova hehe http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=530zelenashica wrote:Ja čula za Aršurahman dovu.ice2cube wrote:Ima li neka dova za zelju ?????
ne postoji u islamu dova za zelju
- miskin
#170 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Enes, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Neka niko od vas niposto ne zazeli smrt zbog nevolje koja ga je pogodila, a ako vec mora onda neka kaze: Allahu moj, odrzi me u zivotu dokle god mi je zivot hairniji, a usmrti me kada mi smrt bude bolja od zivota": (Muttefekun alejhi)
- miskin
#171 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Habbab ibn Erett, r.a. pripovjeda: "Mi smo se pozalili Allahovom Poslaniku, sallallahu 'alejhi ve selleme, na progone idolopoklonika, a on bijase u hladu Ka'be, naslonjen na svoj ogrtac, pa mu rekosmo: Zar nam neces traziti pomoc od Allaha dz.s., zar nam neces uciniti dovu? On nam na to odgovori: "Znajte da je među narodima prije vas bilo ljudi kojima bi iskopali rupu u zemlji, zatim ga stavili u nju i donijeli pilu kojom bi prepilali njegovu glavu (odozgo) na dva dijela, ili bi mu zeljeznim bodljama meso i kozu od kostiju odvajali, ali sve to ga ne bi natjeralo da ostavi svoju vjeru. Tako mi Allaha , usitinu ce Allah dz.s. upotpuniti ovu vjeru dotle da ce konjanik putovati sam iz San'a do Hadremveta (sa kraja do nakraj Arapskog poluotoka) nikog se ne plaseci, osim Allaha dz.s. i od vuka za svoje stado. Međutim, vi to pozurujete (nestrpljivi ste)".
A po drugom rivajetu: "On je mirno lezao sa svojim ogrtacem pod glavom, uprkos svemu sto smo trpili od idolopoklonika". (Buhari)
A po drugom rivajetu: "On je mirno lezao sa svojim ogrtacem pod glavom, uprkos svemu sto smo trpili od idolopoklonika". (Buhari)
- miskin
#172 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Dzerir ibn Abdullah, r.a. pripovjeda: "Kada smo jedne noci sjedili sa Allahovim Poslanikom, sallallahu 'alejhi ve selleme, on pogleda u puni mjesec i rece:- Vi cete vidjeti vaseg Gospodara jasno kao sto vidite ovaj mjesec, a gledajuci u Njega necete osjetiti tegobu." (Muttefekun alejhi)
- miskin
#173 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Enes, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Ako Allah dz.s. zeli Svome robu hajr (dobro), onda mu pozuri sa njegovim kaznama na ovome svijetu. A ako Allah dz.s. zeli Svome robu zlo onda mu odgodi kaznu za njegove grijehe kako bi je u potpunosti iskusio na ahiretu.
". Zatim je rekao :"Zaista je velicina nagrade prema velicini iskusenja, zato Allah dz.s. kada zavoli jedan narod, postavi ga na razne kusnje, pa ko bude zadovoljan time, Allah ce biti zadovoljan njime, a ko se srdi zbog toga, njemu pripada Allahova srdzba". (Tirmizi, hasen)
". Zatim je rekao :"Zaista je velicina nagrade prema velicini iskusenja, zato Allah dz.s. kada zavoli jedan narod, postavi ga na razne kusnje, pa ko bude zadovoljan time, Allah ce biti zadovoljan njime, a ko se srdi zbog toga, njemu pripada Allahova srdzba". (Tirmizi, hasen)
- miskin
#174 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Evo jedan mislim vecini ljudi poznat hadis, a kome nije nek se okoristi.
Ebu Hurejre, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Nije junastvo u hrvanju (dvobojima) nego je junastvo savladati se u srdzbi." (Muttefekun alejhi)
Ebu Hurejre, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Nije junastvo u hrvanju (dvobojima) nego je junastvo savladati se u srdzbi." (Muttefekun alejhi)
- miskin
#175 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Sulejman ibn Sured, r.a. pripovjeda: "Sjedio sam sa Allahovim Poslanikom, sallallahu 'alejhi ve selleme, a dvojica ljudi ljudi koji su se međusobno svađali. Jedan od njih je sav pocrvenio, a vratne zile mu se napele od srdzbe. Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rece: "Zaista ja znam jednu rijec, kada bi je izgovorio, otislo bi od njega ono sto ga je snaslo. Kada bi on rekao: Utjecem se Allahu od prokletog sejtana, popustilo bi ga ono sto ga je snaslo". Prisutni tom covjeku tada rekose: "Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, ti je rekao da zatrazis utociste od prokletog sejtana kod Allaha, dz.s.". (Muttefekun alejhi)