JoseMujica wrote:
Reis Kavazovic
- Progressive House
#226 Re: Reis Kavazovic
- jao_situacije
#227 Re: Reis Kavazovic
jesu to institucije po kafićima gdje bivši zamjenik ministra obrane sjedivivaldi wrote:sarajevoxxxx wrote:U pravu je Suljagić, mi trebamo više povjerenja u državne institucije, ne trebaju nam skupovi nekoga ili nečega.
bilo bi lijepo da to potencira neko ko stvarno radi u nekoj instituciji a ne lik koji u sred radnog vremena ispija kafice sa nekim bizmismenima
- vivaldi
#228 Re: Reis Kavazovic
nije poenta u suljagicu vec u onome sto je rekao. ove jalove parole su sviranje kurcu u rangu onih bilboarda "reci ne drogama" koje daju "sjajne" rezulatetjao_situacije wrote:jesu to institucije po kafićima gdje bivši zamjenik ministra obrane sjedivivaldi wrote:sarajevoxxxx wrote:U pravu je Suljagić, mi trebamo više povjerenja u državne institucije, ne trebaju nam skupovi nekoga ili nečega.
bilo bi lijepo da to potencira neko ko stvarno radi u nekoj instituciji a ne lik koji u sred radnog vremena ispija kafice sa nekim bizmismenima
- jao_situacije
#229 Re: Reis Kavazovic
mora se negdje početivivaldi wrote: nije poenta u suljagicu vec u onome sto je rekao. ove jalove parole su sviranje kurcu u rangu onih bilboarda "reci ne drogama" koje daju "sjajne" rezulatet
da bi se riješio neki problem prvo se mora priznati da taj problem postoji
to se upravo danas desilo
- vivaldi
#230 Re: Reis Kavazovic
nemoj mi bogati tih kvazimudrih floskula...mozda bi trebali na jedan sastanak kod oprinog dr philla da se pogledaju u oci i kazu da problem postojijao_situacije wrote:mora se negdje početivivaldi wrote: nije poenta u suljagicu vec u onome sto je rekao. ove jalove parole su sviranje kurcu u rangu onih bilboarda "reci ne drogama" koje daju "sjajne" rezulatet
- Danguba
#231 Re: Reis Kavazovic
Baska institucije a baska ovaj skup. Velika razlika.sarajevoxxxx wrote:Nije mogao biti bolji komentar na ovaj skup od ovog "imal kakvog posla, iko išta..." hehe.
Svi ovi ljudi sa slike mogli su i morali daleko više uraditi za ovaj napaćeni narod.
U pravu je Suljagić, mi trebamo više povjerenja u državne institucije, ne trebaju nam skupovi nekoga ili nečega.
- jao_situacije
#232 Re: Reis Kavazovic
ja ne znam šta vi očekujete od njih, svi znamo koji su njihovi kapacitetivivaldi wrote:nemoj mi bogati tih kvazimudrih floskula...mozda bi trebali na jedan sastanak kod oprinog dr philla da se pogledaju u oci i kazu da problem postojijao_situacije wrote:mora se negdje početivivaldi wrote: nije poenta u suljagicu vec u onome sto je rekao. ove jalove parole su sviranje kurcu u rangu onih bilboarda "reci ne drogama" koje daju "sjajne" rezulatet
najblaže rečeno većina njih je nesposobna
ništa se spektakularno neće desiti niti bih ima realnih kapaciteta za išta spektakularno
prva stvar koju mogu uraditi je da potpišu ugovor sa iz
ono što je najpametnije u ovom trenutku je da se onemogući samoprozvanim šejhovima da truju umove i da se zalutali pokušaju reintegrirati u društvo
represija getoiziranje će samo produbiti jaz a to samoprozvanim šejhovima dođe ko kec na desetku za daljnju radikalizaciju
- vivaldi
#233 Re: Reis Kavazovic
ne ocekujem nista, samo sam rekao da je suljagic u pravujao_situacije wrote:ja ne znam šta vi očekujete od njih
- gospodja profiterka
#234 Re: Reis Kavazovic
Ko je priznao da problem postoji? Zvaničnici čiji je posao prepoznati problem, a zatim ga i rješavati u okvirima institucija sistema? Oni koji su od tih istih institucija napravili beskorisni cirkus i u korijenu rezali svaki pokušaj definiranja tog problema, a o rješavanju da ne pričamo?jao_situacije wrote:mora se negdje početivivaldi wrote: nije poenta u suljagicu vec u onome sto je rekao. ove jalove parole su sviranje kurcu u rangu onih bilboarda "reci ne drogama" koje daju "sjajne" rezulatet
Kavazović na stranu, on jeste lider bosanskohercegovačkih muslimana i njegov posao jeste da u njihovo ime govori o svemu, pa i o radikalizaciji i nasilnom ekstremizmu. Ali "bošnjački lideri" postojanje problema trebaju priznati na svojim radnim mjestima, imenujući kompetentan i nepotkupljiv kadar koji će se bez fige u džepu boriti protiv ekstremizma i terorizma. Isti ti lideri trebaju i trebali su upozorenja stručnjaka shvatiti ozbiljno, umjesto da zvižduću i broje zvijezde dok se šef obavještajne službe natiče na stup srama jer se usudio spomenuti brojku od 3000 radikala u zemlji. Isti ti lideri trebaju i trebali su prestati puniti džepove parama onih koji uvoze radikalizam, a to će i nastaviti činiti.
Činjenica da su se, u svrhu "priznavanja da problem postoji", zavukli pod reisove skute govori mi da nemaju namjeru ništa mijenjati: javnosti su se obratili u svojstvu "bošnjačkih lidera" i pripadnika IZ-a, a ne odgovornih zvaničnika i rukovodilaca. Time su se ogradili, zaštitili od odgovornosti, dobili papir kojim mogu mahati kada ih, neumitno, opet neko prozove za podilaženje radikalizmu i ekstremizmu i, što je najvažnije, pažnju i bijes intelektualno lijene i oportunističke javnosti skrenuli na svoje političke protivnike koji "postojanje ovog problema" nikada nisu ni negirali.
Maestralno.
Za one bistrije, naglasila bih da je baš ta intelektualna ljenost i taj oportunizam začinjen konformizmom i omogućio ovakvu situaciju. Dvodecenijsko zalijevanje sopstvenih tlapnji, stiskanje očiju, negiranje očitog, sve da se sebi ne bi priznalo: pojedoh govno k'o ćevap.
- jao_situacije
#235 Re: Reis Kavazovic
ma ja govorim za reisa, cerić je govorio da nema problema i da su oni neki novi muslimani ili tako neštogospodja profiterka wrote:Ko je priznao da problem postoji? Zvaničnici čiji je posao prepoznati problem, a zatim ga i rješavati u okvirima institucija sistema? Oni koji su od tih istih institucija napravili beskorisni cirkus i u korijenu rezali svaki pokušaj definiranja tog problema, a o rješavanju da ne pričamo?jao_situacije wrote:mora se negdje početivivaldi wrote: nije poenta u suljagicu vec u onome sto je rekao. ove jalove parole su sviranje kurcu u rangu onih bilboarda "reci ne drogama" koje daju "sjajne" rezulatet
Kavazović na stranu, on jeste lider bosanskohercegovačkih muslimana i njegov posao jeste da u njihovo ime govori o svemu, pa i o radikalizaciji i nasilnom ekstremizmu. Ali "bošnjački lideri" postojanje problema trebaju priznati na svojim radnim mjestima, imenujući kompetentan i nepotkupljiv kadar koji će se bez fige u džepu boriti protiv ekstremizma i terorizma. Isti ti lideri trebaju i trebali su upozorenja stručnjaka shvatiti ozbiljno, umjesto da zvižduću i broje zvijezde dok se šef obavještajne službe natiče na stup srama jer se usudio spomenuti brojku od 3000 radikala u zemlji. Isti ti lideri trebaju i trebali su prestati puniti džepove parama onih koji uvoze radikalizam, a to će i nastaviti činiti.
Činjenica da su se, u svrhu "priznavanja da problem postoji", zavukli pod reisove skute govori mi da nemaju namjeru ništa mijenjati: javnosti su se obratili u svojstvu "bošnjačkih lidera" i pripadnika IZ-a, a ne odgovornih zvaničnika i rukovodilaca. Time su se ogradili, zaštitili od odgovornosti, dobili papir kojim mogu mahati kada ih, neumitno, opet neko prozove za podilaženje radikalizmu i ekstremizmu i, što je najvažnije, pažnju i bijes intelektualno lijene i oportunističke javnosti skrenuli na svoje političke protivnike koji "postojanje ovog problema" nikada nisu ni negirali.
Maestralno.
Za one bistrije, naglasila bih da je baš ta intelektualna ljenost i taj oportunizam začinjen konformizmom i omogućio ovakvu situaciju. Dvodecenijsko zalijevanje sopstvenih tlapnji, stiskanje očiju, negiranje očitog, sve da se sebi ne bi priznalo: pojedoh govno k'o ćevap.
bakir i ekipa, mislim šta reći a da ti već nisi rekla
-
budza
#236 Re: Reis Kavazovic
jao_situacije wrote:da te ne znam sa teme o siriji još bi ušao u argumentirano polemiziranje
da.
malo je na temi o siriji kao ja, koji nisu dvolicni.
-
sarajevoxxxx
#237 Re: Reis Kavazovic
Svako onaj ko je potencijalna opasnost on će i odgovarati, onaj ko nije, ja želim vjerovati da neće imati nikada nikakvih problema, i da je država ta koja će ga sutra zaštititi.Ne što sam naivan, nego što je to jedini ispravan način kako da se postavimo. Niti reis niti bilo kakvi skupovi ne mogu zaštititi bilo koga ako je neko nešto skrivio.I obratno, niko nikoga ne može teretiti za nešto ako za to nema osnova.I to je to.Danguba wrote:Baska institucije a baska ovaj skup. Velika razlika.sarajevoxxxx wrote:Nije mogao biti bolji komentar na ovaj skup od ovog "imal kakvog posla, iko išta..." hehe.
Svi ovi ljudi sa slike mogli su i morali daleko više uraditi za ovaj napaćeni narod.
U pravu je Suljagić, mi trebamo više povjerenja u državne institucije, ne trebaju nam skupovi nekoga ili nečega.
a Suljagic neka radi ono za sta prima platu(valjda jos malo).
Nego kod nas još uvijek sve funkcioniše tipa "IZ je još jedina naša institucija što nas okuplja", gdje se glorifikuje značaj nečega što je u suštini jedna obična organizacija.Poslije IZ potop.Nigdje države, mislim, ne moramo je voljeti, na žalost oni su sve učinili da je narodu omrznu, ali mi jednostavno nemamo alternativu. Takva je kakva je. Ja želim da vjerujem da će u budućnosti biti još bolja, i u tom smjeru djelujemo.
-
bob_rock
#238 Re: Reis Kavazovic
Iako je previse blizak SDA Reis je defenitivno odlican. Steta sto nas je predugo Ceric prestavljao.
- nasa
#239 Re: Reis Kavazovic
Ne znam, cim je on pf Politika, a ne na pf Religija nesto tu ne stima
- 1941.
#240 Re: Reis Kavazovic
Upravo tako.beniciodeltoro wrote:Autogol Naše Stranke. U momentu kada treba politička mudrost i kada je se napravio pametan potez, dok zapad gleda i prati svaki potez muslimana i islamskih zajednica širom svijeta a pogotovo one u Europi naša IZ i naši lideri prave najbolji potez moguć, dobar za budućnost BiH, dobar za muslimane u BiH i u dijaspori. E sada se javlja NS u najgorem mogućem momentu i ukazuje na prošlost i mudžahedine. Sve to stoji ali ovo nije ni vrijeme ni mjesto za to, imaju sudovi, ima Hag, bio je Kebo sa svojim mapama, dokazi se mogu uvijek prikupiti i pojedinci ili jedinice na koje se sumnja prijaviti ili tužiti. Nije reisovo da vraća aktuelne političare nazad tog dana za koje se nešto sumnja ali nije ništa pokrenuto. Reisovo je da okupi poltičare i pošalje poruku svijetu i ostalim narodima u BiH. Ne radi se ovdje ni o Bakirovom babi, ni o Džaferoviću ni o Mehmedovićevim bradonjama što su nosili glave po Tešnju, ovdje se radi o nama i ovo je naša poruka i naš stav po pitanju terorizma, za sve ostalo postoji drugo vrijeme i drugo mjesto. Pokrenite gospodo postupak protiv jednog od ovih sa slike pa da imate bar jak argumenat za kritike zašto su pojedini taj dan bili tu a do tada je obično pljuvanje i ne smao to nego i opasno pljuvanje.
Ako je čak Dodikova reakcija bila fer onda je to najbolji primjer koliko ste se osramotili.
Kao što rekoh, autogol jer narodu ne samo da je dosta nacionalnih stranaka nego i tih slavnih pro-bosanskih stranaka koje se osnivaju samo u jednoj trećini BiH i kritikuju samo trećinu u BiH. Jedan od razloga SDA dominacije je isto što imaju ovakve alternative.
Što se tiče zadnjih dvaju rečenica sve sam uvjereniji da je izmedju ostalog bitan preduslov za kraj dominacije SDA postojanje oppzicione političke partije koja bi bila jasno deklarisana kao bošnjačka. Stranke koje to nisu poput NS, a koje su načelno probosanske i mogu računati gotovo isključivo na bošnjačke glasove u ovakvim prilikama uvijek se nadju na klizavom terenu i po pravilu uvijek gadno okliznu, dokaz čemu je i ovakva nesuvisla i netaktična reakcija.
- Banksy
#241 Re: Reis Kavazovic
O čemu da razmislim? Šta je to vrijedno, novo, pozitivno ili pametno u saopćenju Naše stranke? Ovo o čemu oni blebeću prepričali smo svi stotinu puta, i javnost i mediji i svako od nas. Ne razumijem, ali voljela bih da znam u čemu griješim.gospodja profiterka wrote:Nemaš pojma koliko griješiš... Nisi dobro razmislila.Banksy wrote:Naša stranka: U izjavi nedostaje izvinjenje SDA i IZ zbog učešća u uvozu ekstremizma
Bla, bla, niđe veze ..."Neki potpisnici koji sada osuđuju radikalizam direktno su učestvovali u uvozu ekstremističke ideologije selefizma u Bosnu i Hercegovinu i njenom širenju. Treba se sjetiti izjava Mustafe Cerića kojima je - kao tadašnji reis ul-ulema - pozivao na tolerisanje selefijskih ekstremista, kvalificirajući ih kao 'nove muslimane'. Isto tako, podsjećamo i da je Hasanu Čengiću, članu Glavnog odbora SDA i predsjedniku Sabora Islamske zajednice, zabranjen ulaz u SAD od 2003. godine, kada je stavljen na crnu listu američkog State Departmenta zbog učešća u radu humanitarne organizacije TWRA, finansijera militantnih skupina", kazali su iz Predsjedništva NS-a.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/nasa-str ... /151204113
Zaista nepotrebno dociranje kojim postižu kontraefekat dojma da se pokušava poentirati na već apsolviranom i prežvakanom.
-
jefff
#242 Re: Reis Kavazovic
JOŠ IM JE ZAJEDNIČKA VAKTIJA SDA je rasturila državu, a potom Islamsku zajednicu; samo je ona vječna za Bošnjake?!
05.12.2015. u 06:48
RELIGIJA
Sudeći prema novom Statutu koji je usvojen na posljednjoj sjednici Sabora, Islamska zajednica u Hrvatskoj, na čelu s muftijom Azizom ef. Hasanovićem, sve je bliža autonomiji
Nakon što je na Trećoj sjednici Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je u nedjelju, 29. novembra održana u Zagrebu, većinom glasova sabornika usvojen novi Statut, autoritet reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, kao Vrhovnog muftije muslimana u Hrvatskoj, po prvi je put ozbiljno doveden u pitanje.
Iako službene reakcije iz Islamske zajednice u BiH još uvijek nema, posve je jasno da posljednje odluke sabornika u Hrvatskoj neminovno vode ka njihovoj autonomiji u odnosu prema bosanskoj ulemi, odnosno, jačanju funkcije zagrebačkog muftije.
U predloženom je Statutu, naime, potpuno ignorisana činjenica da je Islamska zajednica u Hrvatskoj sastavni dio Islamske zajednice BiH, a većina je sabornika čak odbila i prijedlog da se naznači pozicija reisu-l-uleme Huseina Kavazovića kao vrhovnog muslimanskog poglavara?!
U priopćenju koje je Islamska zajednica u Hrvatskoj objavila poslije sjednice Sabora navodi se da je novi Statut usvojen većinom glasova i nakon višesatne, detaljne rasprave
„Razvidno je da postoji veliki interes u iznalaženju najboljih rješenja kako bi naša zajednica bila u komplementarnosti sa pozitivnim zakonima Republike Hrvatske, stečenim pravima u proteklom periodu, kao i novim Ustavom Islamske zajednice u BiH“, piše u zvaničnom priopćenju sa sjednice na kojoj je šesnaest izaslanika podržalo predsjednika Sabora Ferida Latića i zagrebačkog muftiju Aziza ef. Hasanovića.
Istovremeno su svi prijedlozi amandmana na novi Statut, koje su iznijela šestorica sabornika - ugledni, dugogodišnji članovi Islamske zajednice iz Zagreba i Rijeke, odbijeni, što je izazvalo revolt u bošnjačkim krugovima, pogotovo u hrvatskoj prijestolnici.
„Ovaj seperatizam je logična i neizbježna konsekvenca rastakanje Islamske zajednice i jedinstva muslimana na ovim prostorima, koje je izgrađivano više od stoljeća. Sve je na tragu odvajanja od Rijaseta u BiH“, upozorili su pojedini predstavnici bošnjačke akademske zajednice u Zagrebu.
Prema informacijama Slobodne Bosne, nekolicina sabornika je na posljednjoj sjednici insistirala da se izmjene Statuta Islamske zajednice u Hrvatskoj moraju usaglasiti s Ustavom IZ-a BiH i u tom su smislu predložili usvajanje sedam amandmana.
(The Bosnia Times, SB)
-
The BEN10
#243 Re: Reis Kavazovic
Ne dirajte reis efendiju, dobar je sad zasad!

-
jefff
#244 Re: Reis Kavazovic
Vidim deklaracija već daje rezultate.
-
jefff
#245 Re: Reis Kavazovic
VEHABIJSKI (G)OLOŠ NASRNUO NA REISA Gološ: Uvaženi Reis efendija, zar po hanefijskom mezhebu nije strogo zabranjeno čestitanje nemuslimanskih praznika?!
04.01.2016. u 07:57
RELIGIJA
Dok je reis Kavazović osvanuo na naslovnicama mnogih sarajevskih listova kao ličnost godine zbog svog rezolutnog stava da se radikalnim selefijama u BiH mora “stati u kraj”, dotle ga selefisti na društvenim mrežama bukvalno uriniraju.
FOTO: Kavazović (MINA)
Dževad Gološ se smatra jednim od ultraradikalnijih hercegovačkih selefista koji je zbog svojih aktivnosti i stavova ekskomuniciran iz Islamske zajednice. On je ovih dana na svom Facebook profilu objavio otvoreno pismo reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću. I dok je reis Kavazović osvanuo na naslovnicama mnogih sarajevskih listova kao ličnost godine zbog svog rezolutnog stava da se radikalnim selefijama u BiH mora “stati u kraj”, dotle ga selefisti na društvenim mrežama bukvalno uriniraju. Evo jednog primjera:
“Prethodno sam vam slao veliki broj pisama, i tražio veliki broj puta sastanak sa vama, ali nikada nisam dobio odgovor niti na jedno od spomenutog. Iz tog razloga odlučio sam da vam se na ovakav način obratim, nadajući se da će ove moje riječi doći do Vas,” piše hafiz Dževad Gološ.
“Uvaženi Reis efendija, u svojim obraćanjima mnogo se pozivate na našu tradiciju i hanefijski mezheb, te ističete da je to naš islam koji se praktikuje na ovim prostorima, te da tradicionalni islam strada radi nekog novog islama! Ne mogu da sakrijem svoje čuđenje velikom broju vaših nastupa i pisanja, pa iz tog razloga želio bih da vam postavim nekoliko pitanja na ovakav način, jer sam prethodno pokušao na drugi način, ali nisam dobio odgovor, iako mislim da i ovaj put neću.
Uvaženi Reis efendija zašto se toliko pozivate na hanefijski mezheb i tradiciju a sami vi se ne pridržavate pomenutog?
- Uvaženi Reis efendija dali je učenje Kur'ana za novac strogo zabranjeno po učenju hanefijskog mezheba? Ukoliko jeste, pa zašto se ta praksa koja je zastupljena od strane velikog broja imama ne ukine i ne zabrani?
- Uvaženi Reis efendija bili smo svjedoci fetvi o obaveznosti davanja zekata Islamskoj zajednici. Ja u svom skromnom izučavanju hanefijskog mezheba nisam naišao da je iko od učenjaka našeg mezheba rekao da je obaveza davanja zekata bejtul-malu? Da li mi vi, ili neko od muftija, ili muderrisa naših medresa i fakulteta, može kazati da li ima i jedan učenjak hanefijskog mezheba koji je kazao da je obaveza davanja zekata bejtul-malu?
Da li je zadaća Islamske zajednice da ljudi pojasni propise zekata i kome se zekat daje, ili pak islamska zajednica ide putem „crkve“ koja od ljudi uzima imetak na neispravan način? Učenje Kur'ana za pare, razni tevhidi, bacanje para u turbeta, nije ništa drugo do put kojim je otišla crkva, i ovakve stvari nemaju nikakve veze niti sa hanefijskim mezhebom, niti sa našom prelijepom tradicijom.
- Uvaženi Reis Efendija. zar nije učenje hanefijskog mezheba da je muslimanu muškarcu obavezno da pusti bradu, i da mu je zabranjeno da je krati ispod dužine šake? Zar slike naših deda koje su sačuvane ne ukazuju na pomenuto također? Zato je moje pitanje zašto se ova bošnjačka tradicije ne praktikuje od strane vas i muftija? Sa druge strane, ono što je mnogo bitnije, zašto ljudi koji praktikuju ovu bošnjačku tradiciju bivaju nazivani vehabijama od strane velikog broja zvaničnika Islamske zajednice?
- Uvaženi Eeis efendija, da li je hanefijskom mezhebu i tradiciji bošnjaka nepoznato pokrivanje lica žene muslimanke? Ogroman broj učenjaka našeg mezheba ukazali su da je obaveza žene muslimanke da pokrije svoje lice, i neki naši istaknuti alimi, poput mostarskog muftije Karabega, o tome su napisali i zasebna djela, a opštepoznato je da je pokrivanje lica višestoljetna praksa bošnjaka muslimana na ovim prostorima. Ja se sjećam one svoje nene koju sam gore spomenuo kao nenu koja je nosila dimije, ili da bolje kažem koja je doživjela i sedamdesetu godinu, a nosila je široku odjeću i umotavala je dobro svoju glavu. Možda je neumjesno da pitam kako je čija ženska čeljad pokrivena, ali ću kazati da skoro nisam vidio da se neka od žena visoko poziciniranih ljudi islamke zajednice nosi ovako kako se nosila moja nena, tj. naše nene. Uvaženi reis efendija zašto se od strane velikog broja ljudi pomenuto oblačenje žene smatra nekom novom pojavom na našim prostorima, i zašto se prema njima zauzima stav kao da su neki novi muslimani na ovim prostorima?
- U jednom od svojih obraćanja ste rekli sljedeće:
„Tako je u našem bosanskom društvu upotpunjen taj mozaik susretanja i življenja, i ovih dana smo bili zaokupljeni našim običajima, čestitajući jedni drugima i iskazujući lijepe želje i nadanja u bolju budućnost..
To je naša bosanska tradicija, koju mi muslimani ovdje stoljećima baštinimo, baš onako kako nas je poučio poslanik Muhammed, a.s.“
Zar po učenju učenjaka hanefijskog mezheba nije strogo zabranjeno čestitanje nemuslimanskih praznika koji su obilježje nečega što je sa strane učenja islama nevjerstvo? Zar učenjaci hanefijskog mezheba nisu kazali da je činjenje ovog djela nevjerstvo i stvar koja izvodi iz vjere? A zatim ko je to od naših alima dozvoljavao pomenuto čestitanje? Meni toliko nije bitno vaše ubjeđenje koliko mi je bitno zašto vaša uvjerenja i praksu pripisujete bošnjačkoj tradiciji i hanefijskom mezhebu, kada oni sa tim nemaju ama baš ništa? Osim ako ne mislite da tradicija bošnjaka počinje sa vašim mandatom reisu-l-uleme!
- Uvaženi Reis efendija, kakav je stav učenjaka hanefijskog mezheba prema skupini šiija, kao i uleme ovih prostora kroz stoljeća? Da li su učenjaci i muderrisi ovih prostora kroz sva ova stoljeća naglašavali da za šiije ovdje ima mjesta, ili su pak jasno naglašavali da su zabludjela skupina, i čak skupina koja je izašla iz okvira islama. Kada ste tražili zatvaranje Fondacije Darul Kur'ana, zašto niste tražili i zatvaranje šiitskih fondacija i organizacija?
Ovo je samo nekoliko pitanja koja sam spomenuo kako bih dao do znanja da se vi uvaženi Reis efendija, zajedno sa vašim muftijama, ne pridržavate hanefijskog mezheba i bošnjačke tradicije! Hanefijski mezheb i tradicija nisu nešto što počinje nekim mandatom, nego nešto što je sačuvano u fikhskim i historijskim djelima. S obzirom da Islamska zajednica sada ima veliki broj profesora, magistara, doktora, te naučnih ustanova mislim da nije teško pružiti jedan naučni odgovor na ova pitanja!”, završava svoje pismo hafiz Gološ.
(The Bosnia Times)
- sinuhe
#246 Re: Reis Kavazovic
Ko je ovaj covjek i sta on hoce?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/reis-ka ... /200529104
https://www.klix.ba/vijesti/bih/reis-ka ... /200529104
- Kikibombona
#247 Re: Reis Kavazovic
Reis ne krije da je u talu sa SDA.
Jbt, kakvu su mrezu ispleli, sve uvezali.
Jbt, kakvu su mrezu ispleli, sve uvezali.
- freelancerusk
#248 Re: Reis Kavazovic
Reisu bi bolje bilo da se ne petlja. Logora je prošao za Bosnu i za vjeru, a sada će obraz okaljati zbog SDA lopova.
- SmokingMan
#249 Re: Reis Kavazovic
Ovde je Gološ iznio jednu od zanimljivih stvari, ali kada se takvi običaji utisnu i religijsku kulturu ona vremenom postane i njen neizostavni dio, tako da je tokom okupacije osmanlija i primanja Islama stanovnika ovih prostora ta tradicija došla zajedno sa njima, zato takve običaje i poznajemo i priznajemo ih punopravnim dijelom Islama. Svakako sami možete nezavisno istražiti ako imate strpljenja da čitate brojne zbirke hadisa sa komentarima (ako na njih nabasate). Iza ostalog što je naveo ne bi sa sigurnošću stao, posebno za Niqab....Da li je zadaća Islamske zajednice da ljudi pojasni propise zekata i kome se zekat daje, ili pak islamska zajednica ide putem „crkve“ koja od ljudi uzima imetak na neispravan način? Učenje Kur'ana za pare, razni tevhidi, bacanje para u turbeta, nije ništa drugo do put kojim je otišla crkva, i ovakve stvari nemaju nikakve veze niti sa hanefijskim mezhebom, niti sa našom prelijepom tradicijom.
-
Zijo77
#250 Re: Reis Kavazovic
Obraćanje reisa nepotrebno, a Bakirovo sramno, bijedno i bezobrazno jer je uvrijedio i ponizio Bošnjake smatrajući ih ispodprosječno inteligentnim! Šta je reis htio sa ovim obraćanjem? I šta se to njega uopšte tiče kada šuti na očigledni lopovluk, korupciju rodbinsko zapošljavanje po državnim firmama! On dobro zna da u pojedinim bošnjačkim porodicama ne radi niko ili ne radi niko u državnim firmama. U isto vrijeme SDA-ovci do desetog koljena popunjavaju državne firme svojom rodbinom. Sve to reis odlično zna! IZ je obična ideološka sluškinja SDA stranke. Reis je obični poslušnik čelnika stranke koji se bruka sve više i više! Bruka se tako i reis!