_Sarajka wrote:
Ovo o etničkom opstanku Srba povezano sa postojanjem RS je proizvod velikosrpske politike.Plasiranje opravdanja za zločine počinjene devedesetih.RS i njeno utemeljenje na zločinima, etničkom ćišćenju i genocidu opravdavati opstankom Srba na teritoriji BiH moze samo Dobrica Ćosić i njegovi puleni.Takodje poredjenje BiH sa bivšom Jugoslavijom je opet velikosrpska ubleha.Bošnjaci kao najbrojniji konstitutivan narod nemaju ni djelić one bahatosti da ne pominjem logistiku, vojsku i sl što su imali Srbi na raspolaganju devedesetih.
Tako da ne vidim zašto se uopće stavljamo i poredimo sa Srbima i bivšom Jugoslavijom bez ikakvog temelja.
Ove priče o podjeli po etničkom principu takodje nisu istinite.Srednja Bosna je izmiješanost.RS presječena sa Distriktom Brčko i sl.Smatram da je stvaranje bilo kakvih drzavica na tlu BiH po etničkom principu podjele danas nemoguće, no ne iz razloga koje si ti naveo, nego ja.
Ublehe su jedino ono što ti pričaš.
Kažem ti fino, dok god Srbi smatraju da im treba teritorijalna jedinica (a smatraju plebiscitarnom većinom i to nema veze sa političkim podvalama, što je lako i empirijski dokazati na terenu razgovorom) oni će to pravo i braniti na svaki način. To što ti njima kažeš da im to ne treba je najobičnija ubleha na koju se oni neće primiti taman to što ti pričaš bila najveća istina. Za njih ti nisi kompetentna da odgovoriš na pitanje šta njima treba i tu sva priča završava.
Moja priča je utemeljena na empirijskim dokazima, ne na umovanju tipičnog minder Bošnjaka koji za sebe neprecizno misli da je Bosanac i živi u idealističkim FTV-ovim konstrukcijama.
Dalje, ja sam rekao da je raspad BiH po etničkom principu moguć samo ukoliko adheziona sila nadjača kohezionu u šta treba uključiti i međunarodni faktor u smislu odnosa i interesnih sfera. Pri tome je geografski položaj manjeg entiteta samo prividno problematičan, države sa teritorijalnim diskontinuitetom nisu izmišljanje tople vode. Npr. imaš Azerbejdžan koji je presječen Armenijom, pa uz to i Nagorno-Karabakh republiku (Azerbejdžanski proarmenski "RS") koji takođe stoji na putu između dvije teritorije pod kontrolom Azerbejdžana, pa to sve opet funkcioniše.
Činjenje zločina ka ostvarenju cilja, što je svakako u najmanju ruku bila teritorijalna jedinica, je ono što mi trebamo potezati kao argument protiv postojanja manjeg entiteta, jer manji entitet nije nastao na legalan način i isključivo voljom naroda, jer da je do volje naroda on ne bi imao kapacitet da nastane. Nastao je voljom naroda potpomognut ratnim operacijama od kojih su mnoge suprotne ženevskoj konvenciji i međunarodnom pravu uopšte. Ali ako ti misliš da će se neko, ko je i bez tih zločina smatrao da manji entitet treba da postoji, odreći svog autentičnog političkog izričaja (jer RS je ono što oni žele, da se ne lažemo), taman to značilo i gaženje preko nevinih žrtava, onda si u strogoj zabludi.
Ponavljam još jednom, zbog gore navedenog NIJE MOGUĆ DOGOVOR o teritorijalnoj rekonstrukciji BiH koja ne uključuje etnički princip. To ne znači da se ne bi, u nekom budućem vremenu, mogla unilateralno dogoditi rekonstrukcija koja znači ukidanje manjeg entiteta ili otcjepljenje, ako se odnos snaga promijeni, tj. ako ojačaju jedna ili druga strana sve sa ranije pomenutim makropolitičkim odnosima.
I na kraju, zbog toga što prethodni rat nije bio međudržavni nego međuetnički poređenje sa Jugoslavijom je itekako moguće, jer i danas imamo potpuno isti problem. U pravnom smislu to je bio rat međunarodno priznate RBiH i paradržavne formacije RS (kasnije i HRHB), a u praksi rat Bošnjaka (i nekolicine ostalih) protiv Srba (kasnije i Hrvata). Tako je i danas RS zvanično entitet Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih, a u praksi srpski ratni plijen. U tom kontekstu treba da prestanemo da služimo višegodišnjim ublehama i okrenemo se jačanju Bosne i Hercegovine kao političkog izričaja Bošnjaka i prestanemo vjerovati da ćemo u direktnom dogovoru sa predstavnicima manjeg entiteta dobiti bilo šta što BiH stavlja u bolji položaj od manjeg entiteta. Moramo raditi na realnim stvarima, na povratku, na vraćanju nelegalno oduzete imovine povratnicima, na natalitetu, na stvarima o kojim priča 1. mart. Pri tome ne smijemo biti naivni i pomisliti da ćemo u direktnim pregovorima sa predstavnicima manjeg entiteta dobiti bilo šta samo zbog toga što mi mislimo da tako treba. Neće se Srbi odreći manjeg entiteta zbog toga što mi mislimo da je "manji entitet Ćosićeva ubleha koja neće Srbima donijeti ono što oni žele". Ubleha je vjerovati u to.
Tvoji stavovi su samo spisak lijepih želja koji nama lijepo zvuči, ali lijepe želje se mogu ostvariti samo strategijom. Direktni pregovori sa predstavnicima manjeg entiteta, ponavljam, NISU dobra strategija.