REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Dady

#76 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by Dady »

Warashii wrote:U pricipu.
Rjesio policu, osiguranja tako da je auto osigurano.
Uradio tehnicki, dakle auto tehnicki ispravno.
U MUP-u "up`o sistem" tako da nije moglo bit sve gotovo taj dan.
Bio sprovod i ja i supruga u auto sa tim svim potvrdama i u povratku policija nas zaustavi.
Klasicna prica bla bla on fol nazove ovi vele nije reg. auto ja mu velim nemozes ni vidjet jer vas sistem nije radio danas al mi on zvrkne kaznu od 100KM iako sam odma sutradan dobio saobracajnu sa tim datumom.
Dakle 17.07.2012 u 18:30 sati kaznjen zbog voznje neregistrovanim autom a u dzepu mi registracija sa datumom 17.07.2012. Zalio se, odbijen, tako da sada imam da platim 120KM :D .
Dobro si prošao. Kazna je 100 KM i mjesec dana oduzimanje vozačke. Apsurd je da je za vožnju neregistrovanog auta 30 dana nakon isteka registracije samo 100 KM. Znam to dobro jer sam bio na sudu zbog istog slučaja kao i ti.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
sarajvo

#77 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by sarajvo »

kakavdanakneiskustvu

#78 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by kakavdanakneiskustvu »

sarajvo wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... nu-dozvolu
Text iz Avaza o potvrdama

osiguravajuće kuće sebi puno dopuštaju
M@RKO

#79 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by M@RKO »

Ja unazad par godina idem tamo u Auto Centar... Strojorad gdje je bio, Triglav osiguranje.. I na potvrdama koje oni izdaju na dnu pise.. Ova potvrda je zamjena za saobracajnu dozvolu na podrucju Kantona Sarajevo u periodu od ... do... :x
kakavdanakneiskustvu

#80 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

M@RKO wrote:Ja unazad par godina idem tamo u Auto Centar... Strojorad gdje je bio, Triglav osiguranje.. I na potvrdama koje oni izdaju na dnu pise.. Ova potvrda je zamjena za saobracajnu dozvolu na podrucju Kantona Sarajevo u periodu od ... do... :x

u tim osiguranjima radi svakakvog svijeta,bar u zenici
Warashii

#81 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by Warashii »

Sve stoji sto je receno. Da osiguravajuce kuce mogu da daju ovakve dokumente nebi smo isli u MUP po vozacke i saobracajne.
Meni je samo bezveze to sto ja nisam u rukama imao saobracajnu zbog njihovog famoznog sistema.
Dakle kazna za neposjedovanje saobracajne - prihvatam, ali to da sam upravljao neregistrovanim vozilom je laz ko kuca.
Al et, makar za ubuduce znam sta mi je ciniti, par dana prije registrovati auto.
preludezalude

#82 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by preludezalude »

Warashii wrote:Da, to bi bilo to.
Nazalost nisam ga uspio ubjediti o cemu se radi a ja levat potipsao dje mi on prstom pokazao, jer mi je to prva kazna, nikad do sada kaznjavan.
Sudija/nica samo pogledao/la i posalju mi cestitku da su pogledali vidjeli da sam potpisao da se slazem sa tim da me opletu po usima pa eto de i nama uleti 20KM i tak.
Ne vozite ako nemate neke cvrste zivce i slicno, mogu kazniti oko svega i svacega, narocito ako im, kao sto ja nisam, ne ponudite nesto na kafu.
Tvoja greska je sto si potpisao na mjesto gdje dolazi potpis: PRIZNAJEM. Poslije ti nista ne vrijedi zalba. Plati i suti.
Vekac77

#83 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by Vekac77 »

Doda37 wrote:Kakav crni dan, sve se to treba rjesavati kad dodjes na salter, samo trebaju uvesti kod nas kao sto je u HR da se sve zavrsava na tehnickom, osim prvi put kad stembilja MUP radi tablica ( i to se zavrsava na salteru MUP-a). Stanice za tehnicke pregled trebaju biti u vlasnistvu drzave, a ne da svako osiguranje ima svoju stanicu.
Hajmo opet objasnjavat :)
Razlika izmedju BiH i Hrvatske, izmedju ostalog, je i ta sto se kod njih recimo putarina uplacuje autocestama, a kod nas ne; kod njih je jedna drzava sa X zupanija koje rade po istim zakonima - kod nas jedna drzava sa dva entiteta, 10 kantona i nebrojeno opstina od kojih svi rade po svojim zakonima.
Tehnicki pregledi nigdje u svijetu nisu u vlasnistvu drzave, ali se zato u vecini zemalja osiguranje i tehnicki ne mogu nalaziti blizu kao kod nas (jos manje jedno u vlasnistvu drugog).
kakavdanakneiskustvu wrote:
lajkujMe wrote:Znaci ja sam mogao hladno prije koji mjesec popiti kaznu od 100 km za voznju neregistrovanog vozila? :x

Zar ne bi trebalo da bude kriminalno sto te agencije za registraciju ne samo usmeno kazu da smijes voziti po kantonu nego i na tom papiricu dole pri dnu isto tako pise da smijes po kantonu vozati?

najbolje je otići pitati policajce smijete li po sarajevu voziti bez saobraćajne dozvole,jer je ona ostala na šalteru ili u tim agencijama
Kada odete u policiju na salter i predate predmet, sluzbenik koji ga preuzme ce vam uljudno reci da sa policom mozete voziti dok oni ne zavrse, a ako mu spomenete policiju i kazne - oplest ce po njima ko da su drzavni neprijatelj broj 1.

Sve u svemu, registraciju radis prije isteka na par dana tako da te ne mogu teretiti za neregistrovano vozilo (u sistemu tacno stoji kada je izbvrseno produzenje pa pada na sudu ko s kruske).
kakavdanakneiskustvu

#84 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Vekac77 wrote:
Doda37 wrote:Kakav crni dan, sve se to treba rjesavati kad dodjes na salter, samo trebaju uvesti kod nas kao sto je u HR da se sve zavrsava na tehnickom, osim prvi put kad stembilja MUP radi tablica ( i to se zavrsava na salteru MUP-a). Stanice za tehnicke pregled trebaju biti u vlasnistvu drzave, a ne da svako osiguranje ima svoju stanicu.
Hajmo opet objasnjavat :)
Razlika izmedju BiH i Hrvatske, izmedju ostalog, je i ta sto se kod njih recimo putarina uplacuje autocestama, a kod nas ne; kod njih je jedna drzava sa X zupanija koje rade po istim zakonima - kod nas jedna drzava sa dva entiteta, 10 kantona i nebrojeno opstina od kojih svi rade po svojim zakonima.
Tehnicki pregledi nigdje u svijetu nisu u vlasnistvu drzave, ali se zato u vecini zemalja osiguranje i tehnicki ne mogu nalaziti blizu kao kod nas (jos manje jedno u vlasnistvu drugog).
kakavdanakneiskustvu wrote:
lajkujMe wrote:Znaci ja sam mogao hladno prije koji mjesec popiti kaznu od 100 km za voznju neregistrovanog vozila? :x

Zar ne bi trebalo da bude kriminalno sto te agencije za registraciju ne samo usmeno kazu da smijes voziti po kantonu nego i na tom papiricu dole pri dnu isto tako pise da smijes po kantonu vozati?

najbolje je otići pitati policajce smijete li po sarajevu voziti bez saobraćajne dozvole,jer je ona ostala na šalteru ili u tim agencijama
Kada odete u policiju na salter i predate predmet, sluzbenik koji ga preuzme ce vam uljudno reci da sa policom mozete voziti dok oni ne zavrse, a ako mu spomenete policiju i kazne - oplest ce po njima ko da su drzavni neprijatelj broj 1.

Sve u svemu, registraciju radis prije isteka na par dana tako da te ne mogu teretiti za neregistrovano vozilo (u sistemu tacno stoji kada je izbvrseno produzenje pa pada na sudu ko s kruske).

kratko,jasno
kakavdanakneiskustvu

#85 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

može li se prebaciti vlasništvo nad vozilom na drugo lice ako vlasnik ima neplaćenih kazni?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#86 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by arman1 »

kakavdanakneiskustvu wrote:može li se prebaciti vlasništvo nad vozilom na drugo lice ako vlasnik ima neplaćenih kazni?
Može u Sarajevu i još par kantona, a u par ne može. Mislim da u RS i BD ne može.
kakavdanakneiskustvu

#87 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

arman1 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:može li se prebaciti vlasništvo nad vozilom na drugo lice ako vlasnik ima neplaćenih kazni?
Može u Sarajevu i još par kantona, a u par ne može. Mislim da u RS i BD ne može.

pretpostavljao sam,vjerovatno treba samo platiti nešto u osiguravajućoj kući
preludezalude

#88 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by preludezalude »

Moze. Kazne se sad vode na imenu i prezimenu, tj vlasniku auta, a ne na autu.
Vekac77

#89 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by Vekac77 »

U KS se prilikom odjave vozila sa starog vlasnika njegove kazne ne provjeravaju, vec se samo prilikom registracije provjeravaju kazne novog vlasnika. Kao sto neko rece, takva je situacija sigurno u KS i mozda jos ponekom kantonu, od kojih sigurno ZE-DO nije, kao ni RS i BD.

U svakom slucaju, necija pretpostavka da se "vjerovatno treba samo platiti nešto u osiguravajućoj kući" je pogresna jer se te provjere vrse u MUP-u i to tacno za navedeni broj kazne - inace kao da nije uplaceno.
Bakir1

#90 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by Bakir1 »

u ZE-DO kazne vlasnika starog ne igraju ulogu prilikom registracije ukoliko novi nema istih ;-)
Vekac77

#91 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by Vekac77 »

Bakir1 wrote:u ZE-DO kazne vlasnika starog ne igraju ulogu prilikom registracije ukoliko novi nema istih ;-)
Znaci popustili su i vasi na kraju :)
Bakir1

#92 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by Bakir1 »

ma evo post i jest i nije off ali prirodom posla kojim se bavim, znam da u svakoj kancelariji u uredu registracije motornih vozila sjedi po jedan ministar koji vedri i oblaci, tumaci, kako mu srce zeli.
nema sablona po kojem se radi, cvaja cini cuda, od sss pravi doktore nauka
kakavdanakneiskustvu

#93 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Vekac77 wrote:U KS se prilikom odjave vozila sa starog vlasnika njegove kazne ne provjeravaju, vec se samo prilikom registracije provjeravaju kazne novog vlasnika. Kao sto neko rece, takva je situacija sigurno u KS i mozda jos ponekom kantonu, od kojih sigurno ZE-DO nije, kao ni RS i BD.

U svakom slucaju, necija pretpostavka da se "vjerovatno treba samo platiti nešto u osiguravajućoj kući" je pogresna jer se te provjere vrse u MUP-u i to tacno za navedeni broj kazne - inace kao da nije uplaceno.

mislio sam na to da možda treba kupoprodajni ugovor ili šta već uraditi u osiguravajućoj kući,ali izgleda da se može i bez toga

ovo dobro dođe onima koji imaju npr. par hiljada maraka kazni
Vekac77

#94 Re: REG. VOZILA-gdje smijes voziti na potvrdi od osiguranja?

Post by Vekac77 »

Bakir1 wrote:ma evo post i jest i nije off ali prirodom posla kojim se bavim, znam da u svakoj kancelariji u uredu registracije motornih vozila sjedi po jedan ministar koji vedri i oblaci, tumaci, kako mu srce zeli.
nema sablona po kojem se radi, cvaja cini cuda, od sss pravi doktore nauka
Istina, samo sto je zvono obicno na pogresnim ljudima...
Post Reply