Mislim da je premisa ako mediji ne dignu uzbunu, nase ublehe potpisuju za kilu pecenja i litar rakijekamen spoticanja wrote:A premisa je da bosnjaci svakako popustaju?
Reforma sudstva prema diktatu RS
-
TheMule
#51 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
- kamen spoticanja
#52 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Ja ti kazem da nema sanseTheMule wrote:Mislim da je premisa ako mediji ne dignu uzbunu, nase ublehe potpisuju za kilu pecenja i litar rakijekamen spoticanja wrote:A premisa je da bosnjaci svakako popustaju?
cak ni da je fahro vladajuci
-
TheMule
#53 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
za nadati se, ali meni je ovo nesto za sto nije bilo potrebe uopste. To treba kategoricno odbijati, bez kompromisakamen spoticanja wrote:Ja ti kazem da nema sanseTheMule wrote:Mislim da je premisa ako mediji ne dignu uzbunu, nase ublehe potpisuju za kilu pecenja i litar rakijekamen spoticanja wrote:A premisa je da bosnjaci svakako popustaju?
cak ni da je fahro vladajuci
-
suntek
#54 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Nece nista biti od ovoga, da bi zakon prosao mora se usvojiti u SVIM entitetima. Dovoljno je samo da se pozovu na nadleznost koju su potpisnici imali. U normalnoj drzavi bi vec bili u zatvoru zbog toga.
Kao sto neko rece, sanse da ovo prodje su manje od sansi da mi svi zajedno povalimo Heidi Klum
Kao sto neko rece, sanse da ovo prodje su manje od sansi da mi svi zajedno povalimo Heidi Klum
- Better Man
#55 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Ovo je samo još jedan nepobitan dokaz da je SDA fašistička stranka i najveći neprijatelj države BiH. Ako iko uništi ovu državu to će uraditi SDA. Zato ih treba sve na robiju.
-
artime
#56 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Stvarno cime se bave ovi "vladajuci". Pa ovo je za nepovjerovati.. Kakvi su ovo potezi?
-
155_mm
#57 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
evo sta kaze direktni ucesnik jucerasnjeg "dogovora".

ali argument za ukidanje nadleznosti suda je nenadjebiv. kao ne moze se korektno ocijenjivati rad suda.Anton Kasipović za Klix.ba: Proširene nadležnosti Suda BiH trebaju biti ukinute
Piše: N. N.
Anton Kasipović, Ministar pravde RS-a, za Klix.ba kaže kako je dogovoreno da polazne osnove za buduće pregovore o reformi pravosuđa u BiH, a u okviru strukturalnog dijaloga koji vodi EU, bude i prijedlog koji je on jučer predstavio u Briselu a koji odražava težnje iz RS-a u ovom procesu.
Anton Kasipović za Klix.ba: Proširene nadležnosti Suda BiH trebaju biti ukinute
"Dogovoreno je da osnov za pregovore bude prijedlog teksta koji je ponudila Republika Srpska te Nacrt zakona o sudovima BiH iz 2013. Ostaje da svako, snagom pravničkih argumenata, realnih pozicija, dobrih namjera i u duhu dogovaranja, argumentira zašto je njegov prijedlog bolji", kaže Kasipović za Klix.ba.
Dogovor zahvaljujući EU
On dodaje da su ministri pravde iz BiH, uz asistenciju najviših zvaničnika EU, dogovorili jedan princip budućeg rada koji će doprinijeti unapređenju rada pravosuđa u BiH.
"Ostaje i važno pitanje unapređenja rada pravosudnih institucija u entitetima, ali mi se čini da smo na dobrom putu međusobnog dogovaranja", dodaje Kasipović.
Kasipović je potvrdio da, prema prijedlogu iz RS-a, iz Zakona o sudu BiH treba brisati član 7 stav 2 koji govori o nadležnosti suda.
"Mi iz RS-a smatramo da ne treba biti proširene nadležnosti suda BiH. U konceptu zakona koji tretira viđenje iz FBiH postoje određena djela koja bi mogla biti procesuirana u okviru tzv. proširene nadležnosti. Mi u RS-u smatramo da nadležnost Suda BiH jeste u krivičnim stvarima propisanim Krivičnim zakonom BiH i drugim zakonima donesenim od strane Parlamentarne skupštine BiH. To bi stvorilo jasnu sliku šta je nadležnost Suda BiH a šta entitetskih pravosudnih institucija", kaže Kasipović.
Time bi se, prema njemu, izbjegle ocjene o radu pojedinaca, bez obzira radi li se o predsjednicima sudova ili glavnim tužiocima.
"Ako nekome ne date jasan okvir u čemu on radi, onda ne možete korektno ocjenjivati njegov rad. Takvu procjenu i stav iz RS-a smo obrazlagali i analitičkom procjenom koju je napravilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV). Oni su tu analizirali rad Suda BiH u kontekstu proširene nadležnosti pa su konstatovali da se ta proširena nadležnost koristi bez jasnih kriterija", pojašnjava Kasipović.
Viši sud BiH u RS-u
Jučer je dogovoreno i formiranje Višeg suda BiH koji bi zamijenio Apelaciono vijeće Suda BiH.
"Mi i sada imamo jednu vrstu dvostepenosti i naš stav je da to treba urediti zakonom u smislu da imamo Viši sud BiH. A svakako da bi njegovo sjedište trebalo biti na području RS-a", kaže Kasipović.
On nije želio detaljnije komentarisati jučerašnji dogovor da sastav VSTV-a, kao i ostalih pravosudnih institucija, treba pratiti "ustavnu strukturu BiH".
"Treba da odražava ono što smo nazvali ustavnim ustrojstvom BiH", zaključuje Kasipović.
Jučerašnji dogovor samo je polazna osnova za nastavak razgovora početkom oktobra.
"Prijedlozi su različiti, viđenja su različita. Mislim da treba iskoristiti predstojeći seminar, koristiti pravne argumente i isključiti politiku iz cijele priče. Mi se moramo suočiti sa dosadašnjim radom, a domaća i svjetska struka je rekla da je bilo mnogo problema", kaže Kasipović.
-
Drinski
#58 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Ma samo je bitno sta ce kazati premijer i na koncu parlament. Onoga brcaka treba smijeniti.
-
155_mm
#59 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
i ja se pitam kad ce se brcak obratiti "braci" balijama, ovaj bosnjacima mislim.Drinski wrote:Ma samo je bitno sta ce kazati premijer i na koncu parlament. Onoga brcaka treba smijeniti.
-
palermo
#60 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Otprilike.Drinski wrote:Ma samo je bitno sta ce kazati premijer i na koncu parlament. Onoga brcaka treba smijeniti.
Ali buku zbog ovoga treba dizati....nešto zbog naših parmaka, a još više zbog ovih što se zovu Evropa.
-
Hafis
#61 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Evo ''mi'' smo tebe već stavili u kategoriju neprijatelja.prog321 wrote:Jebiga, dopustamo Hr i Srb nacionalista da prave zajebanciju od drzave. Oni su ba manjina.
Imamo mehanizme da im stanemo na vrat. Samo ih treba koristit.
I konacno je vrijeme da HDZ stavimo u isti kos sa SNSD. Neprijateljem drzave #1.
Dobro si se ikako i sjetio...Aljina škola...neće na nas...
-
hizo ramidovic
#62 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
bosnjacka minder politika i politicki buzdovani koje jebe kako je kome ceif...kao da je bitna drzava i narod...jebes to, vazni su upravni i nadzorni odbori, komisije, dir fotelje i par stoja u dzep...
tacno je da ovo treba proci vladu i parlament, ali ako ne prodje ko ce biti krivac za propast razgovora o sudstvu? a odbijanje je i dodatni izgovor za referendum...
mudro su ovo odigrali mujo-haso politicari
tacno je da ovo treba proci vladu i parlament, ali ako ne prodje ko ce biti krivac za propast razgovora o sudstvu? a odbijanje je i dodatni izgovor za referendum...
mudro su ovo odigrali mujo-haso politicari
-
prog321
#63 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Hafise.
Mislio sam probosanske stranke.
-
155_mm
#64 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
pa bolje i tu nego u kocentracioni logor heliodrom.Hafis wrote:Evo ''mi'' smo tebe već stavili u kategoriju neprijatelja.prog321 wrote:Jebiga, dopustamo Hr i Srb nacionalista da prave zajebanciju od drzave. Oni su ba manjina.
I konacno je vrijeme da HDZ stavimo u isti kos sa SNSD. Neprijateljem drzave #1.
-
Hafis
#65 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Aha. Znači SDA, SBB, ostatci SDP-a i nervozni Želja s pratećim orkestrom za uveseljavanje.prog321 wrote:Hafise.
Sve ti je to isto...i pro i anti. Karina od države.
-
Hafis
#66 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Hvala bogu. Bolje je danas biti dijasporac iz Skandinavije nego da me Amor prepoznaje.155_mm wrote:pa bolje i tu nego u kocentracioni logor heliodrom.Hafis wrote:Evo ''mi'' smo tebe već stavili u kategoriju neprijatelja.prog321 wrote:Jebiga, dopustamo Hr i Srb nacionalista da prave zajebanciju od drzave. Oni su ba manjina.
-
prog321
#67 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Zbog vas je karinaHafis wrote:Aha. Znači SDA, SBB, ostatci SDP-a i nervozni Želja s pratećim orkestrom za uveseljavanje.prog321 wrote:Hafise.
Sve ti je to isto...i pro i anti. Karina od države.
Latinski lukavluk. Puste vas u vlast a vi sa četničkim dušmanima razgrađujete državu.
- madner
#68 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Siguran sam da ce Bake to rjesiti na opste zadovoljstvo EU. 
-
pemanapemani
#69 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Jos jedan dokaz da svim gradjanima koji BiH smatraju svojom domovinom, ista treba biti prioritet.
Jos jedan pokazatelj da koprcanje u etnickom dezintegrise BiH.
Trenutno ne postoji probosanska opcija-pravac.
Jos jedan pokazatelj da koprcanje u etnickom dezintegrise BiH.
Trenutno ne postoji probosanska opcija-pravac.
-
Hafis
#70 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Ni blizu.prog321 wrote:Zbog vas je karinaHafis wrote:Aha. Znači SDA, SBB, ostatci SDP-a i nervozni Želja s pratećim orkestrom za uveseljavanje.prog321 wrote:Hafise.
Sve ti je to isto...i pro i anti. Karina od države.![]()
Latinski lukavluk. Puste vas u vlast a vi sa četničkim dušmanima razgrađujete državu.
Već osmanlijska filozofija, čući, čekaj,i usput kukaj...dat će bog nafake kad tad.
Otkud više samo vadite ove teorije..,.k'o da je 1941...četnici i ustaše...još samo fale partizani...ali ih nema ovdje, nit će ih biti...Dalmacija je sad u drugoj državi.
-
prog321
#71 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
HDZ je u svim ovim poslijeratnim godinama dokazivao da je dušman ovoj državi.
Ovo oko suda je samo još jedna kap u moru spoticanja.
Za mene su u istom rangu kao SNSD. Ne vidim razliku. Dušman tamo dušman 'vamo.
- sinuhe
#72 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Pustili ih same u Brisel i eto ispadose lukavi. 
-
AkHolic
#73 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Dušman državiprog321 wrote:HDZ je u svim ovim poslijeratnim godinama dokazivao da je dušman ovoj državi.
Ta su parasudska tijela napravljena ne sukladno ustavu no protuustavno a cilj dijaloga kojemu HDZ daje graditeljski doprinos je eliminarati ono što generira nesporazme među bh narodima i građanima.
Last edited by AkHolic on 11/09/2015 23:28, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#74 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
To moze samo Zeljko ali ne valja mu ime za vecinu biraca, i Hare kojeg smo otjerali jer previse talasa i proizvodi Dodike.TheMule wrote:
za nadati se, ali meni je ovo nesto za sto nije bilo potrebe uopste. To treba kategoricno odbijati, bez kompromisa
-
prog321
#75 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS
Ako ti je uloga da razgrađuješ državu koja ti daje platu onda nema drugog naziva osim dušman
Nek u Hrvatskoj puste SNSD da im kroji sud sve po ustavu naravno.
Nek u Hrvatskoj puste SNSD da im kroji sud sve po ustavu naravno.