Reforma sudstva prema diktatu RS

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#126 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote: Pojma nemam. Ne znam ni ko to organizuje. Ja sam to polagao bez pripreme.
To ti je ekstra, ali garant si radio na vise oblasti/referata.

Ja kako god skontam, treba mi priprema. U praksi se bavim samo radnim pravom, treba da magistriram, ali nije to to. Fali mi dosta.

Otvorio sam temu o seminarima, pa naleti s informacijama ako budes imao :thumbup:

Sto se tice ove teme, odjavljujem se :kakoste:
Drinski

#127 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
Drinski wrote: Pojma nemam. Ne znam ni ko to organizuje. Ja sam to polagao bez pripreme.
To ti je ekstra, ali garant si radio na vise oblasti/referata.

Ja kako god skontam, treba mi priprema. U praksi se bavim samo radnim pravom, treba da magistriram, ali nije to to. Fali mi dosta.

Otvorio sam temu o seminarima, pa naleti s informacijama ako budes imao :thumbup:

Sto se tice ove teme, odjavljujem se :kakoste:
Ma tebi je kljucni problem nedostatak literature.
Šunj

#128 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by Šunj »

prog321 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Tuzilacki sud :D
Tuzilacko vijece. Zovi kako hoces:

U okviru Visokog sudskog i tužilačkog vijeća formirati će se dva podvijećapodvijeće sudija i podvijeće tužitelja, koji će odvojeno, u skladu sa jasno definiranim nadležnostima, birati sudijete, odnosno birati/predlagati tužitelje.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/najava-r ... /150910118

Code: Select all

http://www.otisak.ba/drugi-pisu/30009-strukturalni-fijasko-milorada-dodika-u-briselu.html
STRUKTURALNI FIJASKO MILORADA DODIKA U BRISELU
Subota, 12 Septembar 2015 11:50

„Pravosudna“ politika Milorada Dodika doživjela je pravi fijasko, a njegovo poigravanje sa referendumom ostaviće Republiku Srpsku bez ikakvog uticaja na pravosuđe BiH.

Ukoliko bude sprovedeno sve ono što je dogovoreno u Briselu, Bosna i Hercegovina dobiće Apelacioni (Vrhovni) sud, a Republika Srpska izgubiće svaki uticaj na imenovanja sudija i tužilaca, piše Slobodan Vasković na svom blogu. http://slobodanvaskovic.blogspot.de/

Prema briselskim dogovorima, Visoki sudski i tužilački savjet dobiće dva podvijeća –Sudsko i Tužilačko, koja će birati sudije i tužioce.

To znači da se ukidaju četiri aktuelna podvijeća- RS, FBiH, Brčko i zajedničkih organa. Tim sistemom do sada je RS birala sudije i tužioce i niko iz Federacije BiH, Brčkog li sa bh. nivoa nije mogao uticati na taj izbor.

Nakon Brisela, ukoliko se sprovedu dogovori, sudije i tužioce biraće svi članovi Visokog sudskog i tužilačkog sacjeta i to prostim glasanjem.

Na taj način RS će ostati bez ikakvog uticaja na izbor, jer uvijek njeni predstavnici mogu biti preglasani, što do sada nije bio slučaj.

Jednostavnije rečeno, Dodik je svojom antipolitikom ojačao pravosudne organe BiH, doveo do formiranja novih sudskih institucija na nivou BiH i poništio svaki uticaj RS na izbor sudija i tužilaca. Sve Režimske priče o „briselskoj pobjedi“ nisu ništa drugo do najobićnije laži i podvale.
Post Reply