Reforma sudstva prema diktatu RS

smjesko071
Posts: 689
Joined: 07/04/2014 22:48

#1 Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by smjesko071 »

Obzirom na svoju vaznost,mislim da ova tema zasluzuje posebnu pozornost.

Šta je dogovoreno u Briselu: Sud BiH marginalizovan, Viši sud BiH bit će u RS-u
Piše: N. N.
Reforma Zakona o sudovima BiH će biti razvijena na osnovu verzije ovog zakona kojeg je danas u Briselu predložilo Ministarstvo pravde RS, kao i na osnovu Nacrta zakona o sudovima iz 2013. godine, dogovoreno je jučer u Briselu. Klix.ba saznaje da je Brisel kao polaznu osnovu za pregovore prihvatio i maksimalističke zahtjeve iz RS-a.
Šta je dogovoreno u Briselu: Sud BiH marginalizovan, Viši sud BiH bit će u RS-u

Foto: Arhiv/Klix.ba
U potpisanom protokolu stoji da reformu Zakona o sudovima BiH treba razviti na osnovu verzije teksta nacrta koji je danas u Briselu predstavilo ministarstvo pravde Republike Srpske. Taj tekst, kao i nacrt Zakona o sudovima BiH iz 2013. godine će dalje biti predmetom diskusije u kontekstu predstojećeg TAIEX seminara koji će se održati u Sarajevu 1. i 2. oktobra.

O kakvim prijedlozima se radi?


Naime, Nacrt zakona o sudovima predložilo je još 2013. godine Ministarstvo pravde BiH na čelu sa Barišom Čolakom. U njemu su sadržani već određeni kompromisi.

S druge strane, jučer je prihvaćeno da kao ravnopravna osnova za pregovore bude i prijedlog zakona koji je iznio ministar pravde RS-a Anton Kasipović.

Osnovne odrednice prijedloga koji dolazi iz RS-a su već poznati stavovi iz RS-a da Sud BiH može suditi samo za djela propisana Krivičnim zakonom BiH, odnosno u slučaju kada su prekršeni zakoni koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Prema prijedlogu iz RS-a potpuno se briše član 7 stav 2 Zakona o sudu BiH koji govori o krivičnoj nadležnosti.

Naime, ovim članom kaže se da je Sud BiH "nadležan za krivična djela utvrđena zakonima Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine kada ta krivična djela ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost, nacionalnu sigurnost i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine; mogu imati ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na privredu Bosne i Hercegovine, ili mogu izazvati druge štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili mogu izazvati ozbiljnu ekonomsku štetu ili druge štetne posljedice izvan teritorije datog entiteta ili Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine."


Iz RS-a prihvataju da se formira Viši sud, ali ne i Vrhovni sud s tim da bi njegovo sjedište moralo biti negdje na teritoriji RS-a. Ovaj sud bi obavljao ulogu drugostepene instance, odnosno faktički bi Apelacioni odjel Suda BiH bio preimenovan u Viši sud BiH te bi bio premješten u RS.

Jedan od zahtjeva jeste da sastav Suda BiH, Vušeg suda BiH, Tužilaštva BiH i VSTV-a mora pratiti ustavnu strukturu BiH što bi značilo da tačno određeni broj sudaca, tužilaca i članova VSTV-a mora biti iz RS-a, a morala bi biti i ispoštovana ravnomjerna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda.

U RS-u zadovoljni


Anton Kasipović, entitetski ministar pravde, danas je Vladu RS-a usmeno informisao o jučerašnjem dogovoru.

Kasipović je rekao da je za RS prihvatljivo rješenje da se dođe do jasno propisane nadležnosti Suda BiH u prvom i drugom stepenu.

"To znači da postoji pravosudni sistem RS-a u koji ne bi bilo omogućeno prodiranje prema pojedinačnim kriterijumima", rekao je Kasipović.

"Potpisivanje protokola u Briselu, kojim se predviđa izmjena Zakona o sudovima BiH, nije riješilo sva pitanja, ali je postavilo načine na koje bi trebalo da se rješavaju", izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U Sarajevu muk


Niko od nadležnih u Parlamentarnoj skupštini BiH nije želio komentarisati jučerašnji dogovor. Kako Klix.ba saznaje, o jučerašnjem dogovoru i njegovim detaljima ništa ne zna ni zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

Nakon što je prije nekoliko sedmica odlučeno da vođenje strukturalnog dijaloga preuzmu nadležni ministri, glavnu riječ u cijelom procesu vode dva ministra koji dolaze iz HDZ-a BiH, te jedan iz SNSD-a.

Zbog cega stranke iz Sarajeva o ovome sute, a posebno SDA?
Zbog cega je Zvizdic dozvolio odrzavanje sastanka strukturalnog dijaloga u ovom formatu?zbog cega je iskljucio sa dijaloga Sud BiH i Tuzilastvo BiH?
Zbog cega nije instistirano na provedbi dosadasnjih zakljucaka strukturalnog dijaloga?

Poslije mehanizma kordinacije, meni se cini da je ovo jos jedna izdaja na vidiku!
smjesko071
Posts: 689
Joined: 07/04/2014 22:48

#2 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by smjesko071 »

Moj Zvizdicu....

Vijeće ministara BiH je na 14. sjednici održanoj 08.07.2015. godine usvojilo Odluku o izmjeni Odluke o uspostavljanju radnih grupa za europske integracije Vijeća ministara BiH kojom je izmijenjen sastav Radne skupine za pravosuđe i unutarnje poslove, najviše u dijelu kojim se propisuje da je ministar pravde, dr. sc. Josip Grubeša, šef izaslanstva Bosne i Hercegovine i podjelom radne skupine na dvije podgrupe, podgrupu za pravosuđe i podgrupu za unutarnje poslove. Jedna od vodilja za izmjenu je bila ta što je na ovaj način olakšano formiranje izaslanstva BiH, jer je to dato u nadležnost ministru pravde.

Izmjena Odluke je rezultat prirodnog tijeka da se ministar pravde BiH odredi kao šefa izaslanstva Bosne i Hercegovine u Strukturalnom dijalogu o pravosuđu, s obzirom da je dijalog i pokrenut sa željom da se nađu zajednički stavovi po pitanju reforme pravosuđa.

Usvajanje Odluke je jasan znak opredijeljenosti Ministarstva pravde BiH i Vijeća ministara BiH da se krene sa nužnim reformama pravosuđa, dok je Strukturirani dijalog, koji će se održati u Sarajevu 13. i 14.7.2015. godine, ocijenjen kao važna polazna točka budućih reformi. Ministarstvo pravde BiH je uz velike napore, a obzirom na kratkoću rokova, uspjelo ispoštovati Odluku i dobiti od institucija nove članove radne skupine, te je uputilo Direkciji za europske integracije popis članova izaslanstva BiH na kojem se nalaze i predstavnici pravosuđa, Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, predstavnici zakonodavstva te svih nadležnih organa izvršne vlasti koji će dati potrebne informacije i pomoći u što kvalitetnijem dijalogu za koji se očekuje da će dati pozitivne rezultate. - See more at: http://m.pogled.ba/clanak/ministarstvo- ... wZ2sT.dpuf
User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37199
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#3 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by Alfons Kauders »

Pa sta?

Narod glasao protiv onih "tvrdih glava" koje nisu bile za ovakve kompromise sa SNSD i HDZ. Narod na vlast doveo Neonka i njegovu podrumasku ekipu, i sta se sad koji kurac cudite kada vidite ovakve vijesti?

Glasali ste gledajte :thumbup:
hAZNADAR
Posts: 11029
Joined: 09/01/2012 08:12

#4 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by hAZNADAR »

Bolje je onda mu dati taj hebeni referendum. Svakako je rezultat unaprijed poznat a radi se samo o misljenju naroda, anketi,.. o sporednom pitanju a ne pravom referendumu za nezavisnost.

Mozda su nasi izdajice, ili kupljeni, korumirani,... ali ja bih najprije rekao da su levati. Digli dreku oko nevaznog i smijesnog referenduma i sad se mora traziti kompromis.
Drinski
Posts: 6281
Joined: 25/03/2014 10:24

#5 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by Drinski »

Ma vidi, dvojica od njih cetvorice nisu imali bilo kakve ovlasti da bilo sta potpisuju. Moguce je i treci. Pitanje je samo kako ce reagovati njihovi premijeri i kasnije zastupnici. Samo je to bitno.
User avatar
BHCluster
Posts: 23431
Joined: 13/09/2007 18:41
Location: Time to get schwifty in here!
Contact:

#6 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by BHCluster »

Sta hoce te dogovorila se dva ministra iz HDZ-a i jedan iz SNSD-a i to je to. Odlicno odigrano. Samo neznam kako ce se dalje odvijati.
User avatar
It_is_a_Leclerc
Posts: 19223
Joined: 23/05/2012 23:51
Location: Osmatračnica

#7 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by It_is_a_Leclerc »

S obzirom da ovi "zaključci" trebaju dobiti pozitivno mišljenje Vlade FBiH i Vijeća ministara,a kasnije i Parlamenta BiH, recimo da su šanse da isti budu provedeni, jednake mojim šansama da povalim Heidi Klum.
smjesko071
Posts: 689
Joined: 07/04/2014 22:48

#8 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by smjesko071 »

Ova tema je vrhunac nesposobnosti stranaka iz Sarajeva, a posebno SDA. Ovo ni Spiric u svom mandatu nije mogao postici. A da reforma sudstva ima ikakve veze sa FAhrom ili SBBom, do sada bi vec bio cetnik,udbas,izdajica..
smjesko071
Posts: 689
Joined: 07/04/2014 22:48

#9 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by smjesko071 »

It_is_a_Leclerc wrote:S obzirom da ovi "zaključci" trebaju dobiti pozitivno mišljenje Vlade FBiH i Vijeća ministara,a kasnije i Parlamenta BiH, recimo da su šanse da isti budu provedeni, jednake mojim šansama da povalim Heidi Klum.
Tu i jeste fol. Iskreno se nadam da nece proci Parlament BiH. Medzutim, samo davanje mogucnosti da se sastanak odrzi u ovom formatu, dalo je mogucnost za ovakvim zaključcima, koji su sada dio sluzbenog dokumenta.

sto znaci, opet iz defanzive brani svoje stvavove, i dokazuj da je bijelo, bijelo.
Drinski
Posts: 6281
Joined: 25/03/2014 10:24

#10 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by Drinski »

A ko posla u Brisel ovog iz Distrikta Brcko? Ko njemu dade ovlasti?!
Drinski
Posts: 6281
Joined: 25/03/2014 10:24

#11 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by Drinski »

smjesko071 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:S obzirom da ovi "zaključci" trebaju dobiti pozitivno mišljenje Vlade FBiH i Vijeća ministara,a kasnije i Parlamenta BiH, recimo da su šanse da isti budu provedeni, jednake mojim šansama da povalim Heidi Klum.
Tu i jeste fol. Iskreno se nadam da nece proci Parlament BiH. Medzutim, samo davanje mogucnosti da se sastanak odrzi u ovom formatu, dalo je mogucnost za ovakvim zaključcima, koji su sada dio sluzbenog dokumenta.

sto znaci, opet iz defanzive brani svoje stvavove, i dokazuj da je bijelo, bijelo.
Tacno. Stoga mene i zanima stav njihovih premijera.
mg
Posts: 976
Joined: 22/07/2004 19:28

#12 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by mg »

Naši novinari zaista ne znaju ni članak napisati. Odnosno sve je ad hoc zaključivanje i iznošenje paušalnih tvrdnji i teza.

Ima ova država dvodomno zakonodavno tijelo, koje jedino može donjeti izmjene ili dopune zakona ili potpuno novi zakon kada je sud BiH u pitanju.

Nije da taj sud ne treba potpunu reformu, činjenica je i da taj sud loše radi i da treba pola sudija zamjenit, ali ovo što piše bi bila katastrofa za BiH, odnosno, početak definitivnog raspada.
User avatar
BHCluster
Posts: 23431
Joined: 13/09/2007 18:41
Location: Time to get schwifty in here!
Contact:

#13 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by BHCluster »

It_is_a_Leclerc wrote:S obzirom da ovi "zaključci" trebaju dobiti pozitivno mišljenje Vlade FBiH i Vijeća ministara,a kasnije i Parlamenta BiH, recimo da su šanse da isti budu provedeni, jednake mojim šansama da povalim Heidi Klum.
Ja iskreno mislim da vi kolega imate vece sanse. :D
smjesko071
Posts: 689
Joined: 07/04/2014 22:48

#14 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by smjesko071 »

mg wrote:Naši novinari zaista ne znaju ni članak napisati. Odnosno sve je ad hoc zaključivanje i iznošenje paušalnih tvrdnji i teza.

Ima ova država dvodomno zakonodavno tijelo, koje jedino može donjeti izmjene ili dopune zakona ili potpuno novi zakon kada je sud BiH u pitanju.

Nije da taj sud ne treba potpunu reformu, činjenica je i da taj sud loše radi i da treba pola sudija zamjenit, ali ovo što piše bi bila katastrofa za BiH, odnosno, početak definitivnog raspada.
To je OK, ali ako je cilj strukturalnog dijaloga reforma odnosno organizacija sudstva u skladu sa EU principima (a u EU nema pravila kako ce se organizovati neko sudstvo, sem opstih principa, ,nezavisnost, zakonistost.., pa je tako Strukturalni dijalog ono sto se tamo dogovori).obzirom da je juce pod evrospkom kapom nesto dogovore, to kada se bude obaralo, bice obaranje evropske kapa.

a onda ti dolaze, razliciti emisari i govore da se EU principi moraju postovati, a Dodik onanise li po drzavi onanise
User avatar
General War
Posts: 24423
Joined: 18/09/2013 22:04

#15 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by General War »

It_is_a_Leclerc wrote:S obzirom da ovi "zaključci" trebaju dobiti pozitivno mišljenje Vlade FBiH i Vijeća ministara,a kasnije i Parlamenta BiH, recimo da su šanse da isti budu provedeni, jednake mojim šansama da povalim Heidi Klum.
Ako procitas krajnji pasus, razmisli jos jednom:


U Sarajevu muk


Niko od nadležnih u Parlamentarnoj skupštini BiH nije želio komentarisati jučerašnji dogovor. Kako Klix.ba saznaje, o jučerašnjem dogovoru i njegovim detaljima ništa ne zna ni zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

Nakon što je prije nekoliko sedmica odlučeno da vođenje strukturalnog dijaloga preuzmu nadležni ministri, glavnu riječ u cijelom procesu vode dva ministra koji dolaze iz HDZ-a BiH, te jedan iz SNSD-a.
Ko je i kad je odlucio... :-)

Nadjoh u komentarima i ovo:

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj sjednici razmatrao potpisivanje Protokola od strane državnog i entitetskih ministara pravde i predsjednika Pravosudne komisije Brčko Distrikta jučer u Briselu.


Navedeni Protokol potpisan je bez prethodne saglasnosti Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. Kao takav ne može proizvoditi nikakve obaveze
Last edited by General War on 11/09/2015 18:37, edited 1 time in total.
hAZNADAR
Posts: 11029
Joined: 09/01/2012 08:12

#16 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by hAZNADAR »

U Briselu i inace Evropi su davno skontali da se u BiH moze prebijati preko onoga ko sebi to dopusta.
Ako nam je mentalitet takav da se svodi na jadikovanje na nasu indolentnu i korumpiranu vlast a nikakve akcije, makar demonstracija,... e nismo bolje ni zasluzili.

U RS su bile demonstracije i na prijenos nadleznosti i ocigledno je da imaju vise volje i da su istrajniji u guranju svoga za interes RS negoli sto su Bosnjaci istrajni u svome. Jedan srpski Bake ili srpski SDA nebi mogao dugo opstati. I SDS je za sva vremena sisao sa vlasti jer je previse popustao u svoje vrijeme i svasta prihvatao.

Mozemo mi svasta lijepiti na racun RS i pozivati se na mnogo moralnih i etickih nacela,... ali u RS su ljudi politicki zreliji i to je to.
smjesko071
Posts: 689
Joined: 07/04/2014 22:48

#17 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by smjesko071 »

General War wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:S obzirom da ovi "zaključci" trebaju dobiti pozitivno mišljenje Vlade FBiH i Vijeća ministara,a kasnije i Parlamenta BiH, recimo da su šanse da isti budu provedeni, jednake mojim šansama da povalim Heidi Klum.
Ako procitas krajnji pasus, razmisli jos jednom:


U Sarajevu muk


Niko od nadležnih u Parlamentarnoj skupštini BiH nije želio komentarisati jučerašnji dogovor. Kako Klix.ba saznaje, o jučerašnjem dogovoru i njegovim detaljima ništa ne zna ni zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

Nakon što je prije nekoliko sedmica odlučeno da vođenje strukturalnog dijaloga preuzmu nadležni ministri, glavnu riječ u cijelom procesu vode dva ministra koji dolaze iz HDZ-a BiH, te jedan iz SNSD-a.
Ko je i kad je odlucio... :-)
Vijeće ministara BiH je na 14. sjednici održanoj 08.07.2015. godine usvojilo Odluku o izmjeni Odluke o uspostavljanju radnih grupa za europske integracije Vijeća ministara BiH kojom je izmijenjen sastav Radne skupine za pravosuđe i unutarnje poslove, najviše u dijelu kojim se propisuje da je ministar pravde, dr. sc. Josip Grubeša, šef izaslanstva Bosne i Hercegovine i podjelom radne skupine na dvije podgrupe, podgrupu za pravosuđe i podgrupu za unutarnje poslove. Jedna od vodilja za izmjenu je bila ta što je na ovaj način olakšano formiranje izaslanstva BiH, jer je to dato u nadležnost ministru pravde.
A usput su izbacili predstavnike SUDa BiH, VSTVa i Tuzilastva BiH, tako da su ostali samo ministri i ovaj kreten iz Brckog.
prog321
Posts: 7052
Joined: 08/07/2014 21:03

#18 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by prog321 »

Hr i Srb nacionalisti su manjina u drzavi, i ko je njima uopste dopustio da idu u Brisel i prestavljaju cijelu drzavu ?
Halo? Cijelu drzavu da prestavlja HDZ i SNSD ?? :-) :lol:
Drinski
Posts: 6281
Joined: 25/03/2014 10:24

#19 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by Drinski »

SDA veli da to ne obavezuje. Medjutim, cak i ako bude tako, ove ministre treba smijeniti.
smjesko071
Posts: 689
Joined: 07/04/2014 22:48

#20 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by smjesko071 »

hAZNADAR wrote:U Briselu i inace Evropi su davno skontali da se u BiH moze prebijati preko onoga ko sebi to dopusta.
Ako nam je mentalitet takav da se svodi na jadikovanje na nasu indolentnu i korumpiranu vlast a nikakve akcije, makar demonstracija,... e nismo bolje ni zasluzili.

U RS su bile demonstracije i na prijenos nadleznosti i ocigledno je da imaju vise volje i da su istrajniji u guranju svoga za interes RS negoli sto su Bosnjaci istrajni u svome. Jedan srpski Bake ili srpski SDA nebi mogao dugo opstati. I SDS je za sva vremena sisao sa vlasti jer je previse popustao u svoje vrijeme i svasta prihvatao.

Mozemo mi svasta lijepiti na racun RS i pozivati se na mnogo moralnih i etickih nacela,... ali u RS su ljudi politicki zreliji i to je to.
100% u pravu.

ovi nasi su opreceni sami sobom, svojim talovima i rivalima, i nista, apsulutno nista ih vise ne interesuje. najvise sto mozes dobiti, jeste neko bijedno saopstenje, i to je to
User avatar
General War
Posts: 24423
Joined: 18/09/2013 22:04

#21 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by General War »

smjesko071 wrote:
General War wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:S obzirom da ovi "zaključci" trebaju dobiti pozitivno mišljenje Vlade FBiH i Vijeća ministara,a kasnije i Parlamenta BiH, recimo da su šanse da isti budu provedeni, jednake mojim šansama da povalim Heidi Klum.
Ako procitas krajnji pasus, razmisli jos jednom:


U Sarajevu muk


Niko od nadležnih u Parlamentarnoj skupštini BiH nije želio komentarisati jučerašnji dogovor. Kako Klix.ba saznaje, o jučerašnjem dogovoru i njegovim detaljima ništa ne zna ni zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

Nakon što je prije nekoliko sedmica odlučeno da vođenje strukturalnog dijaloga preuzmu nadležni ministri, glavnu riječ u cijelom procesu vode dva ministra koji dolaze iz HDZ-a BiH, te jedan iz SNSD-a.
Ko je i kad je odlucio... :-)
Vijeće ministara BiH je na 14. sjednici održanoj 08.07.2015. godine usvojilo Odluku o izmjeni Odluke o uspostavljanju radnih grupa za europske integracije Vijeća ministara BiH kojom je izmijenjen sastav Radne skupine za pravosuđe i unutarnje poslove, najviše u dijelu kojim se propisuje da je ministar pravde, dr. sc. Josip Grubeša, šef izaslanstva Bosne i Hercegovine i podjelom radne skupine na dvije podgrupe, podgrupu za pravosuđe i podgrupu za unutarnje poslove. Jedna od vodilja za izmjenu je bila ta što je na ovaj način olakšano formiranje izaslanstva BiH, jer je to dato u nadležnost ministru pravde.
A usput su izbacili predstavnike SUDa BiH, VSTVa i Tuzilastva BiH, tako da su ostali samo ministri i ovaj kreten iz Brckog.
Sad asm editovao u svom gornjem postu ali evo i ovdje...

Nadjoh u komentarima i ovo:

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj sjednici razmatrao potpisivanje Protokola od strane državnog i entitetskih ministara pravde i predsjednika Pravosudne komisije Brčko Distrikta jučer u Briselu.


Navedeni Protokol potpisan je bez prethodne saglasnosti Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. Kao takav ne može proizvoditi nikakve obaveze


Ako je istina ono sto si ti gore postavio...onda SDA je doslovno po ko zna koji put pokazala da je stranka za pozelit neprijateljima :lol:
smjesko071
Posts: 689
Joined: 07/04/2014 22:48

#22 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by smjesko071 »

Ko je i kad je odlucio... :-)[/quote]

Vijeće ministara BiH je na 14. sjednici održanoj 08.07.2015. godine usvojilo Odluku o izmjeni Odluke o uspostavljanju radnih grupa za europske integracije Vijeća ministara BiH kojom je izmijenjen sastav Radne skupine za pravosuđe i unutarnje poslove, najviše u dijelu kojim se propisuje da je ministar pravde, dr. sc. Josip Grubeša, šef izaslanstva Bosne i Hercegovine i podjelom radne skupine na dvije podgrupe, podgrupu za pravosuđe i podgrupu za unutarnje poslove. Jedna od vodilja za izmjenu je bila ta što je na ovaj način olakšano formiranje izaslanstva BiH, jer je to dato u nadležnost ministru pravde.
A usput su izbacili predstavnike SUDa BiH, VSTVa i Tuzilastva BiH, tako da su ostali samo ministri i ovaj kreten iz Brckog.[/quote]

Sad asm editovao u svom gornjem postu ali evo i ovdje...

Nadjoh u komentarima i ovo:

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj sjednici razmatrao potpisivanje Protokola od strane državnog i entitetskih ministara pravde i predsjednika Pravosudne komisije Brčko Distrikta jučer u Briselu.


Navedeni Protokol potpisan je bez prethodne saglasnosti Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. Kao takav ne može proizvoditi nikakve obaveze


Ako je istina ono sto si ti gore postavio...onda SDA je doslovno po ko zna koji put pokazala da je stranka za pozelit neprijateljima :lol:[/quote]

citaj bolan:http://www.vijeceministara.gov.ba/saops ... gTag=bs-BA

inace do ove sjednice, sef strukturalnog dijaloga sa BiH strane je bio bosnjak, sekretar u ministarstvu sigurnosti bih
User avatar
General War
Posts: 24423
Joined: 18/09/2013 22:04

#23 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by General War »

prog321 wrote:Hr i Srb nacionalisti su manjina u drzavi, i ko je njima uopste dopustio da idu u Brisel i prestavljaju cijelu drzavu ?
Halo? Cijelu drzavu da prestavlja HDZ i SNSD ?? :-) :lol:
Pa sta ces...takvo im mjesto pripalo...
prog321
Posts: 7052
Joined: 08/07/2014 21:03

#24 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by prog321 »

Jebiga, dopustamo Hr i Srb nacionalista da prave zajebanciju od drzave. Oni su ba manjina.
Imamo mehanizme da im stanemo na vrat. Samo ih treba koristit.

I konacno je vrijeme da HDZ stavimo u isti kos sa SNSD. Neprijateljem drzave #1.
omar little
Posts: 16354
Joined: 14/03/2008 21:14

#25 Re: Reforma sudstva prema diktatu RS

Post by omar little »

prog321 wrote:Hr i Srb nacionalisti su manjina u drzavi, i ko je njima uopste dopustio da idu u Brisel i prestavljaju cijelu drzavu ?
Halo? Cijelu drzavu da prestavlja HDZ i SNSD ?? :-) :lol:
idi bakiru se zali i kolutaj ocima. to je on ispodavo ministarstva i boga oca kad je pravio "koalicije".
Post Reply