reforma policije - moj prijedlog

jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

tueg wrote:
jeza u ledja wrote:
Ritam & blouse wrote:
0 srusenih crkava .
.
Ja znam za barem jednu, u Pazaricu. Znam tacno gdje je bila i znam da je tokom rata sravnjena sa zemljom. Siguran sam da ih ima jos, a ako si ti slijep kraj ociju ja ti ne mogu pomoci. A ako hoces da uporedimo brojeve jednih i drugih to je druga stvar. Ali to tvoje 'NULA' je malo iritirajuce i govori o tebi kao neobjektivnom sagovorniku.
Dobro, srusena je jedna crkva, mozda i tri ili pet. Da li to mijenja nesto? Ta koja je srusena nije srusena u sklopu strategije tadasnje vlasti. A mi ovde govorimo o porusenih preko 1000 dzamija u ratu. Preko 1000! Hocemo li se i dalje praviti slijepi i gluhi, ili!?

Znamo ko i zasto je rusio dzamije. Ti ljudi su i danas tu, i njihova mrznja je samo jos veca. Zamisli - neko je srusio dzamiju a sada gleda kako se obnavlja njemu pred nosom. Sjetimo se Banja Luke i Trebinja. Fasizam u RS-u i dalje cvijeta, i to ce se tesko ikada promijeniti. A treba im ostaviti jos i policiju - e to se ne smije uraditi pa po bilo koju cijenu!
Ti si rekao:

"Evo sad jedna CINJENICA za tebe, posto govoris da Bosnjaci sprijecavaju ulazak BiH u EU:..."

i onda naveo koliko je cega poruseno.
Ja tebe pitam kakve veze broj srusenih bogomolja ima sa ulaskom u EU?!?
tueg

Post by tueg »

To je pokazatelj ko mrzi Bosnjake i ovu zemlju. To je takodjer pokazatelj ko je predstavnik mracnih snaga u BiH. Srbi koce drzavu na sve moguce i nemoguce nacine, zato sto je mrze.

Cifre koje sam iznio o porusenim dzamijama i masovnim grobnicama, a koje su tebi jedan potpuno irelevantan podatak, dovoljno govore o tome ko su oni koji ne zele evropske civilizacijske norme. Onaj ko zeli u evropu nece srusiti 1000 dzamija i iskopati i prekopati 500 masovnih grobnica. Jer, sta ce covjek sa ovakvim mentalnim sklopom u evropi. Evropa i zapad su neprijatelji, zar ne? Oni su nas "zavadili", zar ne?

Eto kakve veze to ima sa EU.
xon_sa

Post by xon_sa »

Trebalo je pustiti da se JNA fino doveze u sred Tuzle pa da vam bude potaman... Prekrsili su dogovor o ruti kojom trebaju napustiti kasarnu, pucali su na policiju, pucali su na civilne objekte i dobili sto su trazili. Kratko i jasno.

http://www.youtube.com/watch?v=bo-ODd-i-MA
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

tueg wrote:To je pokazatelj ko mrzi Bosnjake i ovu zemlju. To je takodjer pokazatelj ko je predstavnik mracnih snaga u BiH. Srbi koce drzavu na sve moguce i nemoguce nacine, zato sto je mrze.

Cifre koje sam iznio o porusenim dzamijama i masovnim grobnicama, a koje su tebi jedan potpuno irelevantan podatak, dovoljno govore o tome ko su oni koji ne zele evropske civilizacijske norme. Onaj ko zeli u evropu nece srusiti 1000 dzamija i iskopati i prekopati 500 masovnih grobnica. Jer, sta ce covjek sa ovakvim mentalnim sklopom u evropi. Evropa i zapad su neprijatelji, zar ne? Oni su nas "zavadili", zar ne?

Eto kakve veze to ima sa EU.
To o cemu govoris desilo se prije 12+ godina. O tome ti ja govorim. Danas je vakat da se prica o buducnosti. Mozes se ukinuti i policija i RS, ne mozes ukinuti ljude koji tako razmisljaju. To nema veze sa ulaskom u EU. A da nas mrze to je tacno, ali mrzimo i mi njih vala nakon svega sto se desilo. Ako ti neces da priznas, evo priznacu ja. Samo sto ja pokusavam da ih prestanem mrziti, ili da se makar nasa djeca ne mrze, zato ih i pokusavam shvatiti, sta oni hoce danas i sutra, a ne sta su neki od njih radili prije vise od decenije. Ako nastavimo ovako pricacemo o genocidu i za 50 godina (zvuci poznato?).
Maraschino

Post by Maraschino »

Ako ni zasto drugo reforme policije treba uraditi i zbog ovoga:
Ramljak u životnoj opasnosti
Sn.K.

03.04.2007 21:53

BANJALUKA - Banjalučka policija uhapsila je maloljetnika osumnjičenog da je u nedjelju na ulici brutalno pretukao Besima Ramljaka (51) iz Banjaluke, koji se nalazi u komi i ljekari se još bore za njegov život.

Jadranka Vidović iz Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Kliničkog centra Banjaluka kazala je da je Ramljak u bolnicu primljen sa teškom traumom mozga i da se od dolaska u bolnicu nalazi u komi.

"Prognoze su neizvjesne. On je još u životnoj opasnosti", kazala je Vidovićeva.

Policija je zbog napada na Ramljaka u ponedjeljak poslijepodne privela dvojicu maloljetnika iz Banjaluke. Utvrdili su da je 15-godišnjak napao Ramljaka i teško ga povrijedio, a da je V.S. (17) prisustvovao tom napadu. Nakon toga V.S. je pušten na slobodu, s obzirom da je bio samo svjedok napada, dok je 15-godišnjak predan u nadležnost Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Ramljak je napadnut u nedjelju oko 19.50 časova dok je šetao Ulicom patrijarha Arsenija Čarnojevića u banjalučkom naselju Obilićevo. Napadač ga je presreo i udario nekoliko puta u glavu. Ramljak je izgubio svijest i pao na tlo, a napadač je pobjegao. Ramljaka su prolaznici pronašli na ulici u besvjesnom stanju nakon čega ga je Hitna pomoć prevezla u Klinički centar Banjaluka gdje je zadržan na liječenju.

Pretukli ga i uzeli mu novac
S. KARIĆ

01.04.2007 19:48

BANJALUKA - Trojica muškaraca pretukla su u subotu uveče Adnana Mujadića, vozača banjalučkog "Patrol taksija", razlupali vozilo i ukrali novac. Napad se dogodio nešto prije ponoći u banjalučkom naselju Priječani, gdje je Mujadić prethodno dovezao trojicu muškarce iz centra grada.

Mujadić, vidno šokiran, juče nije bio raspoložen da daje izjave kazavši da još ne može da govori o tome.

Nedeljko Kajkut, direktor "Patrol taksija", kaže da su muškarci u subotu u 23.55 zaustavili Mujadića kod Narodnog pozorišta u centru Banjaluke i zatražili od njega da ih preveze do naselja Budžak. Dvojica muškaraca su sjela pozadi, a jedan naprijed. Kada su došli do Budžaka kazali su taksisti da skrene prema naselju Trapisti, a potom su mu rekli da produži prema Priječanima. Muškarci nisu ništa govorili Mujadiću niti se iz njihovog ponašanja moglo naslutiti da će ga napasti.

"Kada su došli u blizinu 'Lovačkog bara' kazali su da zaustavi vozilo. Mjesto je bilo neosvijetljeno, ali on ništa nije slutio. Odjednom ga je jedan od muškaraca koji je sjedio pozadi udario šakom u glavu. Od jačine udarca taksista je udario glavom u štok, te se povrijedio", ističe Kajkut. Dodaje da su ga razbojnici nastavili napadati i da je on pokušavao da se odbrani od njih. U jednom momentu Mujadić je uspio da se izvuče iz taksija i pobjegne, dok su napadači ostali u vozilu. Uzeli su novac koji se nalazilo u Mujadićevom novčaniku u vozilu, a potom iščupali taksimetar. Potom su izašli iz vozila i pobjegli odnijevši sa sobom taksimetar i novac. U napadu je polupana i šajba na vozilu, kao i jedan retrovizor.

Kajkut kaže da je Mujadić uspio da alarmira druge vozače koji su došli po njega i odvezli ga u Službu hitne pomoći.

U banjalučkoj policiji kazali su da su obaviješteni o napadu na taksistu te da je u toku intenzivna potraga za pljačkašima.

Vozači banjalučkih taksija, koji su čuli za napad na kolegu, kažu da je to mogao biti i neko od njih. Ističu da su svjesni rizika koji nosi njihov posao, ali da nemaju drugog izbora jer moraju od nečega da žive. Najteže im je, kažu, raditi u noćnoj smjeni kada im u vozila ulaze pijani muškarci i razne problematične osobe i nikada ne znaju kada će ih neko od njih napasti.

U posljednjih nekoliko godina zabilježeno je više napada na banjalučke taksiste. Nekima od njih napadači su uz prijetnju oružjem otimali novac, dok su neki taksisti bili brutalno pretučeni ili ranjavani. Četvorica mladića su prošle godine brutalno pretukla taksistu banjalučkog "Euro taksija" Neboslava Mirnića, koji ih je povezao kući. U Banjaluci je nožem izboden i vozač banjalučkog "Mobil taksija" Petrašin Vujačić. Napadi su zabilježeni i u drugim dijelovima BiH, a obično se dešavaju noću.

Taksisti nisu zaštićeni
Nedeljko Kajkut kaže da je policija privela nekoliko osoba, ali da to nisu oni koji su napali Mujadića. Izrazio je očekivanje da će oni biti otkriveni. Kaže da taksisti uopšte nisu zaštićeni i da su često na meti napada raznih narkomana i pljačkaša.

"Za vožnju od par maraka svakodnevno im je ugrožen život, a nemaju mogućnosti da se odbrane jer ne smiju da nose nikakvo oružje. Ukoliko im policija u vozilu nađe bejzbol palicu i slično kažnjava ih", ističe Kajkut.
Povratnica ostala bez 20.000 evra
V. Duka

22.03.2007 19:19

TREBINJE - Povratnica u Trebinje Izeta Habul (67) juče je prijavila trebinjskoj policiji da su lopovi iz njene kuće u naselju Hrupjela ukrali 20.000 evra i zlatni nakit.

Policija je juče saopštila da je zasada nepoznato lice (ili više njih), prekjuče razbilo staklo na prozoru staričine kuće, koju je potom opljačkao.

"Kada sam se probudila, negdje poslije četiri časa ujutro, vidjela sam svjetlo u maloj sobi koju ne koristim. Kad sam ugledala da je sve ispreturano, te da mi nema novca i nakita, zamalo se nisam onesvijestila", rekla je Izeta Habul, koja je inače gluva.

Vidno uznemirena i uplakana ova žena, koja se u Trebinje vratila prije pet godina, godinu dana nakon što joj je u u Crnoj Gori umro suprug, ističe da joj je ukradeno 20.000 evra, vjenčani prsten i zlatni lanac.

Novac je, dodaje, dobila od Trebinjaca svih nacionalnosti koji su sada u dijaspori, a koji su još dok joj je suprug bio bolestan, sakupljali novac za njegovo liječenje, ali ga nije mogao iskoristiti jer je umro. Izeta mu je od jednog dijela novca napravila spomenik na trebinjskom mezarju, dok je drugi dio ostavila sebi za ukop.

Najžalije joj je, ipak, kako tvrdi, uspomena.

Provalnicima je te noći na ruku išlo i veliko nevrijeme, ali i činjenica da je povratnica u kući bila sama.
Pretučen bračni par Forić
D. KOVAČEVIĆ

18.03.2007 19:22

PRIJEDOR "“ Bračni par Sefer i Hamša Forić iz prijedorskog povratničkog naselja Kamičani zadobili su teške tjelesne povrede nakon što su ih četvorica naoružanih razbojnika napali u subotu uveče u njihovoj porodičnoj kući.

Sefer Forić smješten je na Odjel hirurgije prijedorske bolnice zbog teških povreda glave, a njegova supruga je prebačena u Klinički centar Banjaluka, gdje se nalazi u šok-sobi u komatoznom stanju.

Pola sata prije ponoći, maskirana lica upala su u kuću i brutalno pretukla Sefera Forića (80), njegovu dvije godine mlađu suprugu Hamšu, a njihovog sina Rifeta (5l) vezali kaišem, a potom obmotali selotejp trakom.

Nakon upada u kuću bračni par razbojnici su tukli drvenim letvama zbog čega su zadobili teške tjelesne povrede.

Razbojnici su iz kuće Forićevih odnijeli više od 4.000 KM, sve lične dokumente i pasoše, nakon čega su se u nepoznatom pravcu odvezli automobilom pasat, koji je bio parkiran u garaži, a čiji je vlasnik Rifet Forić, koji živi u Hrvatskoj.

''Mladić a crnim kačketom na glavi tukao je mene, a drugi moju ženu, a šta mi je bilo sa sinom u tom momentu nisam znao'', prisjećao se nemilog događaja Sefer Forić, koji je sa suprugom prije petnaestak dana doputovao iz Engleske, u kojoj oboje privremeno borave.

Rifet Forić tvrdi da su u kuću četvorica naoružanih razbojnika najvjerovatnije upala kroz prozor.

''Spavao sam kada su me dvojica maskiranih digli iz kreveta, vezali me kaišem, a jedan mi je gurnuo pištolj u usta i tražio dokumente mog automobila'', kazao je Rifet ističući da su razbojnici od njega uzeli i 1.000 kuna, koje je imao uza se.

Prijedorska policija juče je izvršila uviđaj, a istraga o ovom događaju još je u toku.
i da ne nabrajam jos :oops: ovo je jos frisko :oops:
Regnum_Bosnae

Post by Regnum_Bosnae »

jeza u ledja wrote:
tueg wrote:
jeza u ledja wrote: Ja znam za barem jednu, u Pazaricu. Znam tacno gdje je bila i znam da je tokom rata sravnjena sa zemljom. Siguran sam da ih ima jos, a ako si ti slijep kraj ociju ja ti ne mogu pomoci. A ako hoces da uporedimo brojeve jednih i drugih to je druga stvar. Ali to tvoje 'NULA' je malo iritirajuce i govori o tebi kao neobjektivnom sagovorniku.
Dobro, srusena je jedna crkva, mozda i tri ili pet. Da li to mijenja nesto? Ta koja je srusena nije srusena u sklopu strategije tadasnje vlasti. A mi ovde govorimo o porusenih preko 1000 dzamija u ratu. Preko 1000! Hocemo li se i dalje praviti slijepi i gluhi, ili!?

Znamo ko i zasto je rusio dzamije. Ti ljudi su i danas tu, i njihova mrznja je samo jos veca. Zamisli - neko je srusio dzamiju a sada gleda kako se obnavlja njemu pred nosom. Sjetimo se Banja Luke i Trebinja. Fasizam u RS-u i dalje cvijeta, i to ce se tesko ikada promijeniti. A treba im ostaviti jos i policiju - e to se ne smije uraditi pa po bilo koju cijenu!
Ti si rekao:

"Evo sad jedna CINJENICA za tebe, posto govoris da Bosnjaci sprijecavaju ulazak BiH u EU:..."

i onda naveo koliko je cega poruseno.
Ja tebe pitam kakve veze broj srusenih bogomolja ima sa ulaskom u EU?!?

Ima i te kako da ima jer jedna od najvaznijih obaveza je postivanje ljudskih prava. To u tzv. rs nema jer da ima imalo nebi se trebali desavati skandali 2001 kade se u Banja Luci stavljao kamen temeljac za Ferhadiju. Takav ambijent je jos uvijek prisutan i nas narod se tamo nemoze osjecati sigurno. Mora se taj ambijent promjeniti i to drasticno ako ce se uopste pregovarati.

A bez izvinjenja, nadoknade stete, i vracanje tzv. rs nema se o cemu razgovarati. Jeli da se razgovara sa ljudima koji poricu GENOCID, ili pak se dice sa istim :x a tim je principom "gradjena" ta tvorevina tzv. rs. Ne ne ne nemoze to tako. Da se moraju te iste face u istim uniformama gledati a znas da su ti neki od njih odveli oca u logor ili ubili.... :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Objavljeno prije 7 sati
Tihić: Ne mogu postojati kantonalne i entitetske policije u BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas pred Narodnom skupštinom RS-a da ako se ostave kantonalne i entitetske policije nećemo imati funkcionalnu policijsku strukturu u BiH.

SDA je protiv, kako je pojasnio, postojanja entitetskih i kantonalnih policija, a trebaju se organizirati lokalne policijske oblasti koje bi nosili naziv po sjedištima, kao što je banjalučka, dobojska, sarajevska...

Te oblasti mogu se kretati u okviru entitetske linije, a samo bi, kako je dodao, sarajevska morala prelaziti entitetsku liniju.

"Morala bi biti regulirana posebna policijska oblast za područje Srebrenice i te regije", kazao je Tihić naglašavajući da je takva organizacija policije, koju zagovara SDA, u interesu svih građana u BiH.

Takva policija, kako je dodao, bila bi efikasnija i funkcionalnija, a i zbog nekih tehničkih kriterija teško je zadržati sadašnje uređenje policijskih struktura.

Upozorio je i da bi se zadržavanjem policija entiteta i kantona ne bi mogla ispoštovati dva principa koje je postavila Evropska komisija u reformi policije.

Cilj reforme je efikasna i funkcionalna policija, kazao je Tihić i naveo da se svi moraju složiti da sada nemamo takvu policiju.

"Svima je jasno da postojeće stanje ne može opstati kada je u pitanju policija", naveo je on i dodao da kada je u pitanje rješavanje ratnih zločina nesvatljivo da nismo imali nijedne prijave i krivičnog procesa za genocid u Srebrenici.

Naveo je i druge primjere koji, istaknuo je, govore da postojeća policijska struktura nije efikasna i da iz razloga nije čudno što je reforma policije uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Tihić je poručio da se policija ne može zvati bošnjačka, srpska i hrvatska već mora biti efikasna i raditi u korist svih građana.

"Tu je i presuda Međunarodnog suda u Haagu gdje je jasno rečeno da su vojne i policijske snage odgovorne za dešavanja u Srebrenici i to je nešto što se treba uvažavati", naveo je Tihić i dodao da ovakva policija, kako je postavljena, ne može sarađivati sa Haškim tribunalom.

Tihić je, u obraćanju Narodnoj skupštini, koja danas razmatra dosadašnji tok reforme policije u BiH, kazao da se reforma policije mora zasnivati na tri evropska principa, a da možemo ići naprijed samo uz kompromise.
Hantraga

Post by Hantraga »

Nadam se da su ga poslanici slusali, a nisu citali Glas ili slusali Ipod :lol:
GazdaVazda

Post by GazdaVazda »

A koje taj Tihic ?
Panasonic

Post by Panasonic »

Treba ukinuti entitetske policije i stvoriti drzavnu policiju, kao i drzavne specijalne jedinice (tipa FBI). Nemojte se zadovoljavati prosjecnoscu, i isto tako imajte na umu da BiH pripada samo onima koji je smatraju svojom!

Dodik svojom politikom ne moze biti na poziciji na kojoj jeste, i to se treba javno reci.
brdo

#86 Re: reforma policije - moj prijedlog

Post by brdo »

photo wrote:evo ideje, za koju mislim da moze zadovoljiti sve strane:

- ostaje policija federacije bih (bez entitetskih)
- ostaje policija rs
- ostaje policija brckog
- sve ostalo je zajednicko
- rade po zakonu o krivicnom postupku bih i krivicnom zakonu bih
- jedinstvena pravila i procedure (pravilo sluzbe) na svim nivoima
- imaju jedan budzet
- imaju jednu jedinstvenu uniformu (ista svuda)
- obiljezja uniformi: na lijevom ramenu grb bih i iznad, polukruzno pise policija cirilicom, ispod policija latinicom
- na desnom ramenu naziv jedinice (saobracajna, partola, specijalna) gore latinicom, ispod cirilicom)
- jedinice imaju ista imena na citavoj teritoriji bih (u oba entiteta)
- nikakva obiljzeja entiteta, naroda, religije ili bilo sta drugo nije dozvoljeno
- na grudima uniforme ima samo broj policajca (bez imena i bilo sta slicno)
- brojevi se dodjeljuje abecedno (napravi se spisak svih policajaca u bih i daju se redni brojevi)
- jedna akademija, pa kako koji kadet zavrsi akademiju, dobije svoj broj, opet abecedno
- jedinstavena obiljezja za vozila (na jednoj strani policija latinicom, na drugoj policija cirilicom, na haubi grb bih sa nazivima policija na oba pisma koja ovdje stoje sa strane, ne ispod ili iznad)
- policijska znacka na kapi i u sluzbenoj legitimaciji: grb bih sa policija nazivom na latinici iznad i na cirilici ispod (razlicito od lijevog ramena)
- isti tipovi oruzja za jedinice na svim nivoima

sta se dobija ovim:
- dodik dobije svoju jebenu policiju rs
- sva polciiaj je ista u bih, tako da za 6 mjeseci ce nam biti svejedno gdje smom, jer su svi isti (bar bi trebnali biti). isto izgledaju, rade po istom zakonu, istim pravilima.
- postavi dva policajca (iz oba entiteta) jedan pored drugog i vizuelno, a ni prakticno, neces vidjeti nikakvu razliku
- u stvarnosti, predstavljaju policiju bih, a to sto formalno postoji policija rs ili policija federacije, nece imati niakkvu ulogu
- nesto u stilu registracija.

mislite li da bi ovo bilo prihvatljivo, mislim politicki?

i ja bih ukinuo i formalne policije, ali mislim da je ovo prelazni prilog kako da se prodje ovo zacepljenje u reformama.

hvala.
SVE JE U REDU A KOBI ISTJERO ONE POLICAJCE KOI SU POCINILI ZLOCIN U SREBRENICI ILI IH OSUDIO ZA ZLOCIN ??NEPASE TO DODIKU PA SE TAKO I SUPROSTAVLJA REFORMI . SIGURNO SU MU POLOVINA RODJACI :?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Pazi sad:

Silajdžić pristaje na policiju RS u BiH
Dragica Ćeremilac

09.05.2007 20:10

BRISEL - Poseta ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja Briselu i razgovori s najvišim zvaničnicima EU, visokim predstavnikom Havijerom Solanom i komesarom za proširenje EU Olijem Renom, imala je za cilj da pokrene s mrtve tačke pregovore o reformi policije uz asistenciju Brisela, saznaju "Nezavisne" u dobro obaveštenim diplomatskim krugovima bliskim Solani i Renu.

"Alkalaj je izašao sa predlogom da bi Haris Silajdžić odnosno bošnjačka strana bila spremna da ponovo otvori pregovore o reformi policije na bazi predloga koji daje mogućnost da se policijska formacija u okviru Republike Srpske zove 'policija Republike Srpske u Bosni i Hercegovini'", rekao je diplomata EU, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, Solana i Ren su saslušali Alkalaja i ponovili dobro poznat stav da je za EU dobar bilo kakav dogovor koji bi poštovao tri principa koje je Brisel postavio kao neizostavne za reformu policije u BiH.

"EU ima rezervisan stav jer je na to upućuje dosadašnje iskustvo. Predlog Alkalaja je bio već na stolu, njega je prihvatio premijer RS Milorad Dodik, ali je onda Silajdžić učinio sve da taj kompromis padne u vodu. To je iskoristio Dodik i vratio se na svoju staru poziciju. Alkalaj je pokazao veliku dozu optimizma u svom nastupu, ali to smo već viđali puno puta od bh. političara kada dođu u Brisel. Nažalost, kada se vrate u Sarajevo i Banjaluku nastave po starom", dodao je taj diplomata.

U Briselu su svesni da je za reformu policije ključan dogovor na relaciji Dodik - Silajdžić. Ako ne bude napretka na tom planu teško će se stići do reforme policije.

"Ako je Alkalajeva poseta trebalo da bude signal da je Silajdžić spreman na kompromis onda možemo očekivati i dobre vesti. Ukoliko je to samo kupovanje novog vremena, na gubitku će biti samo građana BiH. I Solana i Ren su ukazali Alkalaju da zbog aktuele pat pozicije najviše trpe obični građani u BiH. EU neće popustiti u svom uslovljavanju: reforma policije pa SSP, a neće ni davati nekakve rokove da se to uradi niti pretiti nekakvim kaznenim merama. Vreme je da bh. političari preuzmu punu odgovornost za svoje delovanje", kaže izvor "Nezavisnih" u Briselu.

On dodaje da su se u EU zasitili poseta i slanja delegacija koje treba da ubeđuju čelnike EU ko je bolji RS ili FBiH i lobiranja za "ovo ili ono".

"Politički lideri u BiH znaju šta moraju da urade. Kada to budu konačno ispunili moći ćemo da pričamo i o ostalim stvarima. Ovako gube svoje i naše vreme dolascima 'praznih ruku' u Brisel", tvrdi diplomata EU.

Imenovanje Lajčaka u junu
Politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak će biti imenovan za visokog predstavnika za BiH u junu, saznaju "Nezavisne" u diplomatskim krugovima u Briselu.

Oko Lajčaka ja postignuta saglasnost da preuzme funkciju od Švarc-Šilinga, ali promocija slovačkog diplomate se neće dogoditi sutra na zasjedanju PIK-a u Briselu.

Iz Nezavisnih.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

...i Lepi ukinu RS :D :D

Putujmoooooooooo Rahela :oops: :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ali pazi, ovo je iz Nezavisnih.
U svakom slucaju ovo ce Silajdzic sigurno demantirati. Policija RS ce se uvesti na mala vrata, kroz duge pregovore i mnogo zavrtanja ruku. Nama vjernim glasacima ce biti servirani prigodni prilagodjeni odgovori.
(Ja se ovakvom scenariju nadam, jer znam da drukcijeg ne moze biti)
Fair Life

Post by Fair Life »

jeza u ledja wrote:Pazi sad:

Silajdžić pristaje na policiju RS u BiH
Dragica Ćeremilac

09.05.2007 20:10

BRISEL - Poseta ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja Briselu i razgovori s najvišim zvaničnicima EU, visokim predstavnikom Havijerom Solanom i komesarom za proširenje EU Olijem Renom, imala je za cilj da pokrene s mrtve tačke pregovore o reformi policije uz asistenciju Brisela, saznaju "Nezavisne" u dobro obaveštenim diplomatskim krugovima bliskim Solani i Renu.

"Alkalaj je izašao sa predlogom da bi Haris Silajdžić odnosno bošnjačka strana bila spremna da ponovo otvori pregovore o reformi policije na bazi predloga koji daje mogućnost da se policijska formacija u okviru Republike Srpske zove 'policija Republike Srpske u Bosni i Hercegovini'", rekao je diplomata EU, koji je želeo da ostane anoniman.
...
Gdje nesta Haretov 100% BiH patriotizam.

Obecao "ukinuti" RS, a vidi sad... kako se lukavo suprostavlja Dodiku. K'o
fol popusta a onda ce mu ga zavaliti.

:lol: :lol: :lol:
prleitihi

Post by prleitihi »

čudo nije predložio - policija Republike Srpske - ali..ja..lepi hare..ću ovo rs izbaciti odmah nakon što mi istekne drugi mandat - u Bosni i Hercegovini :oops:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

I Dodik je tu u istom skripcu. On nekako hoce da zadrzi taj deklarativni naziv da bi mogao glasacima reci - jao eto sacuvali smo policiju RS.
prleitihi

Post by prleitihi »

što opet potvrđuje onu ćurkovu..d. & s. su dva oka u glavi.. :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

prleitihi wrote:što opet potvrđuje onu ćurkovu..d. & s. su dva oka u glavi.. :-)
Prijatelje koji se razumiju... niko ne moze posvadjati.
Last edited by Fair Life on 10/05/2007 00:31, edited 2 times in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

prleitihi wrote:što opet potvrđuje onu ćurkovu..d. & s. su dva oka u glavi.. :-)
Da mi je samo skontat imal' ta glava kakav mozak :lol: :lol: :lol:
prleitihi

Post by prleitihi »

_BosanaC wrote:
ima..ali nemaju mozga oni koji na tu glavu gledaju sa simpatijama.. :oops:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

prleitihi wrote:
_BosanaC wrote:
ima..ali nemaju mozga oni koji na tu glavu gledaju sa simpatijama.. :oops:
Nem'res bas tako kaSti :D Ipak je u pitanju 300.000 insana :oops: jer znamo da su i hajvani dovoljno pametni da ne urade tako nesto :oops:
prleitihi

Post by prleitihi »

ja sam čuo da je "samo" 300 tisuća bilo za hareta.. :-) ..dodik te jeb'o..harise..šta nam ovo rade.. :D:D:D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Takodje iz Nezavisnih danas:

Nova nastamba za majmune

Polovinom maja počinje završna faza izgradnje majmunarnika u zoološkom vrtu Pionirske doline, najavio je Esad Tajić, upravnik Rekreaciono-zabavnog centra Pionirska dolina i zoo-vrt.
zzzzz

Post by zzzzz »

jeza u ledja wrote:I Dodik je tu u istom skripcu. On nekako hoce da zadrzi taj deklarativni naziv da bi mogao glasacima reci - jao eto sacuvali smo policiju RS.
To je njima sasvim dovoljno ako sacuva (a sacuvat ce) taj naziv i orlove na ramenu. Za potencijalne povratnike nece biti promjene, jasno ce im dati do znanja da je to policija od onih tamo a ne i njihova policija.

U pitanju je psiholoski momenat koji ne konta niko ko ne zivi u sportskoj republici. Ja, iskren da budem, se divim onima koji su se vratili tamo i priznam da to nikad sam ne bih ucinio, da sam kojim slucajem u njihovoj kozi.
Post Reply