reforma policije - moj prijedlog

Pasiflora

Post by Pasiflora »

Ljudi imam jedno skroz jednostavno pitanje: Zasto se policija u Bosni i Hercegovini ne bi jednostavno zvala POLICIJA kao i u svim drzavama? Cemu dodatci tipa RS, Federacije, Kantona ovog ili onog?
Ovo je opsolutno nebitno ako se zna da tog policajca RS, Federacije, Brckog ili cega bilo, mozes sa 20 KM "sprijeciti" u sprovodjenju zakona. Da li je uopste vazno kako ce se zvati policija ako ce ona ignorisati poziv gradjanina ili ce na taj poziv doci sa dva sata zakasnjenja. Kad kasno dodju nije uopste vazno da li mu pise na rukavu Policija RS ili je dosao sa dva metra dugackom BH zastavom - on nije dosao na vrijeme. Oprostite mi ako nekoga vrijedja ovaj prijedlog ali imam samo ovaj zivot i nemam ga namjeru provesti cekajuci da se ovi mamlazi dogovore oko imena policije.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

sitno wrote:Ljudi imam jedno skroz jednostavno pitanje: Zasto se policija u Bosni i Hercegovini ne bi jednostavno zvala POLICIJA kao i u svim drzavama? Cemu dodatci tipa RS, Federacije, Kantona ovog ili onog?
Ovo je opsolutno nebitno ako se zna da tog policajca RS, Federacije, Brckog ili cega bilo, mozes sa 20 KM "sprijeciti" u sprovodjenju zakona. Da li je uopste vazno kako ce se zvati policija ako ce ona ignorisati poziv gradjanina ili ce na taj poziv doci sa dva sata zakasnjenja. Kad kasno dodju nije uopste vazno da li mu pise na rukavu Policija RS ili je dosao sa dva metra dugackom BH zastavom - on nije dosao na vrijeme. Oprostite mi ako nekoga vrijedja ovaj prijedlog ali imam samo ovaj zivot i nemam ga namjeru provesti cekajuci da se ovi mamlazi dogovore oko imena policije.
Nije vazno, u tome je poenta. Kad pregovaras o necemu trebas znati napraviti kompromis. Nije od krucijalne vaznosti simbolika i naziv, vec struktura policije. Sistem se mijenja postepeno, a ne odjednom, na ho-ruk, onako bas pravo patriJotski. Kad je vec nekima toliko stalo do naziva onda nisu taj naziv trebali prihvatiti ni u Daytonu.
tataratira

Post by tataratira »

yebo policiju
Black Cell

Post by Black Cell »

Ja nemogu da razumijem Bosnjke ( Bosance ) i njihove politicare kako su ustanju mjesecima, godiname cak i decenijama da pregovaraju, pricaju, prosipaju iz supljog u prazno a da nista konkretno ne ucine kao sto je rijec o policiji ili o Srebrenici ili o bilo cemu drugom. Pogledajte Srbe kako oni to rade u zadnjih 20 godina i da li oni postuju ikakav zakon ili pravila ili ikoga drugoga. NE, oni niti koga slusaju niti koga postuju niti priznaju ikakav zakon. Oni po njihovom pravilu prvo naprave ono sto zele, proglase SO u BiH ili RS ili Srpsku policiju ( suprotno Usatvu RBiH ) pa tek onda nemecu svoja pravila i svoj zakon drugima. Tako i mi u manje entitetu treba da napravimo svoju BOSNJACKU POLICIJU ili zajedno sa Hrvatima ako oni to zele pa tek onda ( kao sto su to Srbi uradili ) da idemo na pregovore o zajednickoj policiji, pa da se i mi malo pravimo pametni onosno blesavi, da kao zatezemo i poustamo koliko i oni to urade. Sellam.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Black Cell wrote:Ja nemogu da razumijem Bosnjke ( Bosance ) i njihove politicare kako su ustanju mjesecima, godiname cak i decenijama da pregovaraju, pricaju, prosipaju iz supljog u prazno a da nista konkretno ne ucine kao sto je rijec o policiji ili o Srebrenici ili o bilo cemu drugom. Pogledajte Srbe kako oni to rade u zadnjih 20 godina i da li oni postuju ikakav zakon ili pravila ili ikoga drugoga. NE, oni niti koga slusaju niti koga postuju niti priznaju ikakav zakon. Oni po njihovom pravilu prvo naprave ono sto zele, proglase SO u BiH ili RS ili Srpsku policiju ( suprotno Usatvu RBiH ) pa tek onda nemecu svoja pravila i svoj zakon drugima. Tako i mi u manje entitetu treba da napravimo svoju BOSNJACKU POLICIJU ili zajedno sa Hrvatima ako oni to zele pa tek onda ( kao sto su to Srbi uradili ) da idemo na pregovore o zajednickoj policiji, pa da se i mi malo pravimo pametni onosno blesavi, da kao zatezemo i poustamo koliko i oni to urade. Sellam.
:? :? :shock:
*mima*

Post by *mima* »

_BosanaC wrote:
Black Cell wrote:Ja nemogu da razumijem Bosnjke ( Bosance ) i njihove politicare kako su ustanju mjesecima, godiname cak i decenijama da pregovaraju, pricaju, prosipaju iz supljog u prazno a da nista konkretno ne ucine kao sto je rijec o policiji ili o Srebrenici ili o bilo cemu drugom. Pogledajte Srbe kako oni to rade u zadnjih 20 godina i da li oni postuju ikakav zakon ili pravila ili ikoga drugoga. NE, oni niti koga slusaju niti koga postuju niti priznaju ikakav zakon. Oni po njihovom pravilu prvo naprave ono sto zele, proglase SO u BiH ili RS ili Srpsku policiju ( suprotno Usatvu RBiH ) pa tek onda nemecu svoja pravila i svoj zakon drugima. Tako i mi u manje entitetu treba da napravimo svoju BOSNJACKU POLICIJU ili zajedno sa Hrvatima ako oni to zele pa tek onda ( kao sto su to Srbi uradili ) da idemo na pregovore o zajednickoj policiji, pa da se i mi malo pravimo pametni onosno blesavi, da kao zatezemo i poustamo koliko i oni to urade. Sellam.
Sta se cudis.............Ovo mu je tek 8 komentar......Covjek kad napise bas napise. :sad:
Costumer

Post by Costumer »

loli wrote:Skroz dobar predlog. Podrzavam
Jarane/ice,
U sustini prijedlog nije los samo se moras malo posluzit srpskom taktikom da trazis VISE da bi na kraju dobio ovo sato si zelio. Tako da su vi nesto"izgubili" a svi nesto "dobili".
Barem bi mozda s tim prijedlogom potpisali Sporazum o pridruzivanju Evropi i izbili budzet policiji RS-a. Naravno Dodik bi to opet uslovi da njegov covjek mora biti na celu te policije.

Pozdrav
cyprus

Post by cyprus »

Costumer wrote:
loli wrote:Skroz dobar predlog. Podrzavam
Jarane/ice,
U sustini prijedlog nije los samo se moras malo posluzit srpskom taktikom da trazis VISE da bi na kraju dobio ovo sato si zelio. Tako da su vi nesto"izgubili" a svi nesto "dobili".
Barem bi mozda s tim prijedlogom potpisali Sporazum o pridruzivanju Evropi i izbili budzet policiji RS-a. Naravno Dodik bi to opet uslovi da njegov covjek mora biti na celu te policije.

Pozdrav
Nije to srpska strategija, nego strategija svakog pametnog pregovarača. E, pošto pregovarači iz Federacije BiH(prije svega... ma zna se ko, ne mogu mu opet ime spominjat) nisu pametni (nit znaju dže treba stisnut, nit dže popustit) od finog (prihvatljivog) kompromisa neće ništa bit, no će nam stranci opet zadat nekakvo svoje rješenje (a znamo kakva su njihova rješenja), pa ćemo se opet žalit kako su Srbi bolje prošli jer kao cijeli svijet mrzi muslimane. E, da se to ne desi (a desiće se), treba se okanit šuplje priče i stavit pamet u glavu (a to je kod nas nepoznat pojam).
Maraschino

Post by Maraschino »

mima wrote:
_BosanaC wrote:
Sta se cudis.............Ovo mu je tek 8 komentar......Covjek kad napise bas napise. :sad:
Covjek fino kaze da su Srbi u RS-u, sve sto danas imaju ostvarili uz primjenu sile a posle uz pregovore to i legalizovali.Naravno,treba probati legalno i legitimno neke stvari popraviti i vratiti u zakonske okvire kako bi BiH mogla da funkcionise kao drzava.Oni koji su brutalno krsili ljudska prava i sve Medjunarodne konvencije,danas trebaju najmanje da se pitaju.Lako je nama ovdje 'laprdati' ali covjek koji je protjeran sa svoga ognjista i jednom dozivio torturu od vojske i policije sa orlovima,nije mu svejedno kako ce se sprovesti reforma policije.
kucuk

Post by kucuk »

Nije tvoj prijedlog los, samo si zaboravio da prvo trba reformisati drzavu pa onda policiiu. U protivnom sve te reforme macku na rep.
Hantraga

Post by Hantraga »

Nije bitno koji bosnjacki politicar i stranka ima najvise glasaca u Federaciji, oni nebi mogli izvrsiti pritisak na Dodika.

Da je Zlatko, Sulejman, Haris, ma bilo ko...Dodikov stav je jasan..ne da covjek policiju...

Jedino MZ moze izvrsiti pritisak i niko vise.

Prema tome, mi dzaba trehamo Lepog, jel da je Zlaja na njegov poziciji, bio bi u istim govnima...

Jedini nacin da se potpise reforma policije, je da se pristane na policiju RS...Ako MZ ne vrsi pritisak na ukidanje policije RS, onda to politicari iz Federacije nikad nece uspjeti...
Post Reply