REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post Reply
Krokodajl

#101 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by Krokodajl »

Fina pjesma, nigdje se ne spominje Republika Srpska, ovo može biti patriotska pjesma Srba za našu jedinu domovinu BiH, što da ne. :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Zavjet daju na ovaj dan da će bit tu dovijeka, zemlja jedina, Bosna i Hercegovina :D :D :D
Shiba

#102 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by Shiba »

Ovako nešto nama treba.
Imamo dovoljno mladih, kreativnih ljudi, smisla za humor nam nikad nije falilo a i prilike u državi "mole" za jedan ovakav uradak.

seln

#103 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by seln »

Connaisseur Karlin wrote:a obe su siromasne :)
Sooner or later.. ekavica izbije na povrsinu :D
seln

#104 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by seln »

ze kalanga wrote:srpskim jezikom kojim govore svi Srbi svijeta.
By Saint Sava...
for cross casni i freedom zlatnu... sad ce se oni iz Chicago naljutiti. :D
ze kalanga

#105 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by ze kalanga »

gospodine seln veoma dobro znate na što sam mislio. O tome ko govori bolje ili lošije maternjim jezikom bi se dalo.
seln

#106 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by seln »

ze kalanga wrote:gospodine seln veoma dobro znate na što sam mislio. O tome ko govori bolje ili lošije maternjim jezikom bi se dalo.
Ne moras mi persirati, nisam ti ja aga...
nego, sta si ti, musko ili zensko?
Krokodajl

#107 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by Krokodajl »

Aga Mujica :lol: :lol: :lol: :lol:
ze kalanga

#108 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by ze kalanga »

seln wrote:
ze kalanga wrote:gospodine seln veoma dobro znate na što sam mislio. O tome ko govori bolje ili lošije maternjim jezikom bi se dalo.
Niste aga, al ste beg.
PM72

#109 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by PM72 »

Vrijeme je da ovaj simpatizer vojislava šešelja dobije drugi žuti.
seln

#110 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by seln »

ze kalanga wrote:
seln wrote:
Niste aga, al ste beg.
ma BEGaj, bre...
daddy-kool

#111 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by daddy-kool »

seln wrote:
:lol:
dr socrates

#112 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by dr socrates »

Otkad to Srbi iz BiH govore ekavicom i koriste bre u svom govoru?

Mnogo je više Bošnjaka koji se služe ekavicom ako se uzme u obzir veliki broj doseljenika iz Sandžaka.

Ijekavicu su u Bosnu donijeli vlaški stočari iz Crne Gore i Hercegovine,do njihovog dolaska u Bosni se pričalo isključivo ikavskim govorom.

Srpski je pjesma a bosanski pisma!
BHCluster

#113 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by BHCluster »

ze kalanga wrote:
vulkan777 wrote:
:roll: Jesi li ozbiljan?
Prvo nauci nesta o jeziku koji se govori u BiH i njegovim normama, pa govori drugima da su neupuceni, a ustvari ti pojma nemas. Ekavica je dio srpskog jezika, ali u Srbiji, u BiH nije nikad bila niti je sada isto kao sto ijekavica nije u Srbiji. U BiH se govori bosansko-hrvatsko-srpski jezik koji se oznacava kao jedan, a narodi ove drzave biraju njegovu normu. U srpskoj normi na podrucju BiH ne postoji ekavica i nije dozvoljeno poducavati je pa ni u manjem entitetu. Norme se mogu razlikovati po nekim gramatickim pravilima, pravopisu, izgovoru ili varijaciji odredjenih rijeci, medjutim svima im je zajednicka ijekavica. Druga je stvar sto pojedini bosanski Srbi pucaju od kompleksa pa zele pricati ekavicom u BiH, medjutim u skolama i fakultetima moraju uciti, pricati i pisati ijekavicom, kao i u svim drzavnim sluzbama ili dokumentima. Svoje komplekse mogu ispoljavati ekavicom samo u privatne svrhe kao sto to radi ova mala na svom fejsbuk profilu.
Eto sada si i ti upucen i nadam se da neces vise pricati gluposti ako se ne razumijes. :wink:
P.S. Da ne bude da mlatim u prazno, studirao sam jezik, a ucenje o normama jezika u BiH nam je bio jedan od predmeta.
Ti ćeš me naučiti o srpskom jeziku, njegovim izgovorima, narječju, dijalektu... ajdee... :roll:

To postoji neko univerzalno pravilo gdje se smije, a gdje ne smije pričati ekavicom ili ijekavicom... :roll:

U BiH Srbi govore srpskim jezikom, srpskim jezikom kojim govore svi Srbi svijeta. Ostali nek govore kakvom hoće normom, formom i stukturom. Već na osnovu prve tri rečenice postaješ neozbiljan sagovornik.

Što se kompleksa tiče, to je obična predrasuda.
Ijekavica, kao i ekavica je sastavni dio srpskog jezika. Na Kosmetu je dosta upotrebljiva ijekavica, u Srpskoj takođe, ali i sto tako i ekavica veoma prisutna. Lični izbor svakoga, govorim ijekavicom, ali jednako uspješno bih mogao koristiti u govoru i pravopisu i ekavicu, jednako kao ćirilično ili latinično pismo.

I baš tako, mlatiš u prazno.
Gdje to Srbi u Bosni i Hercegovini govore srpskim jezikom?
Drvosjeca iz Dejcica

#114 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

KB9 wrote:

e jest ih precednik dodili unistio, psihicki i fizicki, mislim i nasa federacija nije puno bolja da se razumijemo al ovi su ubijeni u pojam :lol: njima je bolan naredjeno da pjevaju pjesmu o referendumu, tugo moja tuzna na sta je ovo sve spalo :-)

Kakva indoktrinacija, u rangu S. Koreje. :oops:

ze kalanga

#115 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by ze kalanga »

BHCluster wrote:
ze kalanga wrote:
vulkan777 wrote:
Prvo nauci nesta o jeziku koji se govori u BiH i njegovim normama, pa govori drugima da su neupuceni, a ustvari ti pojma nemas. Ekavica je dio srpskog jezika, ali u Srbiji, u BiH nije nikad bila niti je sada isto kao sto ijekavica nije u Srbiji. U BiH se govori bosansko-hrvatsko-srpski jezik koji se oznacava kao jedan, a narodi ove drzave biraju njegovu normu. U srpskoj normi na podrucju BiH ne postoji ekavica i nije dozvoljeno poducavati je pa ni u manjem entitetu. Norme se mogu razlikovati po nekim gramatickim pravilima, pravopisu, izgovoru ili varijaciji odredjenih rijeci, medjutim svima im je zajednicka ijekavica. Druga je stvar sto pojedini bosanski Srbi pucaju od kompleksa pa zele pricati ekavicom u BiH, medjutim u skolama i fakultetima moraju uciti, pricati i pisati ijekavicom, kao i u svim drzavnim sluzbama ili dokumentima. Svoje komplekse mogu ispoljavati ekavicom samo u privatne svrhe kao sto to radi ova mala na svom fejsbuk profilu.
Eto sada si i ti upucen i nadam se da neces vise pricati gluposti ako se ne razumijes. :wink:
P.S. Da ne bude da mlatim u prazno, studirao sam jezik, a ucenje o normama jezika u BiH nam je bio jedan od predmeta.
Ti ćeš me naučiti o srpskom jeziku, njegovim izgovorima, narječju, dijalektu... ajdee... :roll:

To postoji neko univerzalno pravilo gdje se smije, a gdje ne smije pričati ekavicom ili ijekavicom... :roll:

U BiH Srbi govore srpskim jezikom, srpskim jezikom kojim govore svi Srbi svijeta. Ostali nek govore kakvom hoće normom, formom i stukturom. Već na osnovu prve tri rečenice postaješ neozbiljan sagovornik.

Ijekavica, kao i ekavica je sastavni dio srpskog jezika. Na Kosmetu je dosta upotrebljiva ijekavica, u Srpskoj takođe, ali i sto tako i ekavica veoma prisutna. Lični izbor svakoga, govorim ijekavicom, ali jednako uspješno bih mogao koristiti u govoru i pravopisu i ekavicu, jednako kao ćirilično ili latinično pismo.

Gdje to Srbi u Bosni i Hercegovini govore srpskim jezikom?
U Bužimu.
spreca

#116 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by spreca »

ze kalanga wrote:
U Bužimu.
Tamo puse .
vulkan777

#117 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by vulkan777 »

ze kalanga wrote:
vulkan777 wrote:

Uff, s tobom se bas ne vrijedi raspravljati...
Pa sam si sad potvrdio sve ono sto sam ja napisao. Nigdje nisam rekao da neko ne smije upotrebljavati ekavicu u BiH, svakom njegovo. Pa dosta Bosnjaka u Krajini u razgovornom jeziku upotrebljava ikavicu u izgovoru nekih rijeci, ali nisu je naucili u skoli.

Ono sto sam ti ja pokusao objasniti je da se srpski jezik razlikuje od srbijanskog po nekim stvarima. Bosanski Srbi su rodjeni u BiH (barem vecina njih) i u skolama su ucili ijekavicu i ne moze im nikako prirodnije biti da upotrebljavaju stalno ekavicu ispred ijekavice koju uce cijeli zivot i na koju su navikli zbog sredine u kojoj zive.

Upoznao sam mnogo Srba sirom BiH i Srbije, i zaista imam mnogo prijatelja medju njima, pogotovo u Srbiji. Ono sto sam primjetio je da jedino u Banja Luci i gradovima koji su njoj bliski, neki forsiraju ekavicu u govoru, kao sto je to slucaj sa Kristinom i to toliko nategnuto zvuci, nimalo prirodno kao kod nekog u Srbiji. Isto kao kad neko ko je dosao u Sarajevo sa strane pokusava da prica sarajevskim naglaskom upotrebljavajuci njegove zargone i tkz. "sanerski" govor. To toliko ruzno, smijesno i nategnuto zvuci.

Dakle, niko nikoga ne treba ogranicavati u tome kako ce govoriti, neka svako govori onako kako mu je prirodno. Ja sam samo naglasio ono ocito, mnogo bosanskih Srba nasilu prica ekavicom da bi se sto vise poistovjetili sa Srbijancima, eh to je vec kompleks. To se primjeti kod Kristine, pogledaj neke njene videe u kojima forsira ekavicu i uporedi sa njenom upotrebom ijekavice u ovoj pjesmi. To meni jedino smeta, ekavica mi uopste ne smeta.

Pa Sandzaklije koji dodju iz Srbije da zive u Sarajevu cijeli zivot govore ekavicom jer im je to jedino prirodno i zasto bi meni to smetalo. Smetalo bi mi da nasilu forsiraju ijekavicu kao pojedini Srbi. Eto to je to od mene.

Valjda ces sad napokon shvatiti sta sam htio reci. I ne mlatim ja uopste u prazno, o normama BHS jezika u BiH se isto uci u Sarajevu, Mostaru ili Banja Luci, jer je tako po zakonu i to je to. :wink:
ze kalanga

#118 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by ze kalanga »

Za nekoga ko je studirao jezik, veoma čudni zaključci.
Pri tome, ne mislim za sebe da sam nešto posebno načitan, niti ogledalo pismenosti, ali osnovne stvari ne brkam.

Čekaj sad, obrazovni sistem u RS ili BiH ograničava djecu na ijekavicu?! Vjeruj završio osnovnu, srednju, faks, nigdje to nisam primjetio. :roll:

Ne može se razlikovati jezik. Jezik je univerzalan civilizacijski simbol jednog naroda. Mogu se razlikovati izgovor, narječja, dijalekti, ali jezik sa svim svojim pravilima ne. Izučavao se srpski u Norveškoj, Srbiji ili BiH. Kao i svaki ostali svjetski priznat jezik.

Tako da mi je ta tvoja teza baš kontroverzna.
Vjerujem da ti misliš na konkretno izgovor i da je on regionalno u manjoj ili većoj mjeri prisutan. I tu nema dileme, da se u BiH daleko više upotrebljava ijekavski, ali to ne znači da onaj ko upotrebljava ekavicu je ludak, kompleksaš ili se izgubio u vremenu. Bar kad govorim o nama Srbima. Jer i ijekavica i ekavica su sastavni dio našeg jezika. Primjetio si da ja govorim ijekavicom. Tako me vaspitali. Et rođeni brat govori ekavicom. Njegov izbor.

Mnogo ljudi u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Ugljeviku, Šamcu govori ekavicu.

Generalno, ako je uopšte moguće na takav način posmatrati jedan jezik, u konkretnom slučaju srpski, najpravilniji i najljepši dijalekat je istočnohercegovački.

Eto složismo se i oko ograničavanja. Zato me i začudi tvoja digresija da ne postoji ekavica. ;)
Na Kosmetu veliki dio Srba govori ijekavicom, u pojedinim dijelovima Vojvodine takođe. Slažem se u onom dijelu da je nepotrebno na silu mijenjati tokom života izgovor. Ja se odlučio za ijekavicu, svačije je pravo da se odluči.
Connaisseur Karlin

#119 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by Connaisseur Karlin »

seln wrote:
nikd u zivotu nisma govorila obje,tako se govori u BiH nakon rat :D :lol:

sta fali ekavici :)

zar nisi nikad cuo za hrvatsku ekavicu :D

http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/vij ... skog-kraja
Last edited by Connaisseur Karlin on 19/09/2016 23:39, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#120 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

KB9 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
KB9 wrote:

e jest ih precednik dodili unistio, psihicki i fizicki, mislim i nasa federacija nije puno bolja da se razumijemo al ovi su ubijeni u pojam :lol: njima je bolan naredjeno da pjevaju pjesmu o referendumu, tugo moja tuzna na sta je ovo sve spalo :-)
ovaj video spot je ocevidno promocija svetoslavlja sa sela ,a kakve veze spot ima sa referendumom?
tajming je cuuudo
pa tajming je sa video spotom,jer se planira referendum,ali pjema je pjevana prvi put u januaru,i niko je nije ni primjetio :D :lol:
Connaisseur Karlin

#121 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

dr socrates wrote:Otkad to Srbi iz BiH govore ekavicom i koriste bre u svom govoru?

Mnogo je više Bošnjaka koji se služe ekavicom ako se uzme u obzir veliki broj doseljenika iz Sandžaka.

Ijekavicu su u Bosnu donijeli vlaški stočari iz Crne Gore i Hercegovine,do njihovog dolaska u Bosni se pričalo isključivo ikavskim govorom.

Srpski je pjesma a bosanski pisma!
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#122 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
KB9 wrote:

pa indoktrinacija naroda u RS je jednaka idnoktrinaciji u Federaciji :) isti ste :D
Drvosjeca iz Dejcica

#123 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Connaisseur Karlin wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
KB9 wrote:

pa indoktrinacija naroda u RS je jednaka idnoktrinaciji u Federaciji :) isti ste :D
Ovakav nivo u F.BiH nije viđen. :oops: Možda u ratnom periodu jeste...
Danguba

#124 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by Danguba »

Connaisseur Karlin wrote: pa indoktrinacija naroda u RS je jednaka idnoktrinaciji u Federaciji :) isti ste :D

Mene nesto kada boli ja jaucem. :lol: :lol:
shbc

#125 Re: REFERENDUMSKA PESMA BRE!

Post by shbc »

Jebes ga... Nelosa pjesma :mrgreen:
Post Reply