Lutma
Juče sam pravila sa 7 jaja, najbolje kad su domaća, tek je tada okus onaj pravi.
dalje:
2 vanilin šećera,
1 čaša jogurta(oko 200 mil)
pola čaše ulja(do 100 mil, ne treba više)
to umutiti pa dodati:
100-150 grama brašna(količina brašna zavisi od veličine jaja, ja sam koristila srednje veličine pa mi je 120 grama brašna bilo dovoljno)
pola kesice praška za pecivo,
1 kašika kokosovog brašna(nije obavezno ali ja volim staviti, lijepo miriše a kokos ne bude puno izražajan
staviti u rernu zagrijanu na 250° 5 minuta a onda smanjiti na 220° i peći još 20 min;
kada se malo prohladi(nekih 5 minuta) izrezati na željene oblike i zaliti agdom;
agda:
250 gr šećera preliti sa 400 mil vode i staviti da ukuha na 2/3
( dok se peče lutma kuha se agda, ne na najvećoj temp; dok se lutma prohladi i agda malo stane pa onda zalijem, znači vruća lutma+vruća agda)
Recepti
Moderator: anex
- ladyada
- Posts: 1460
- Joined: 05/04/2008 13:38
- Location: Germany
#877 Re: Recepti
treba mi predlog za nasu bosansku klopu sastaje mi se neka raja i svaki put pravimo tematsko vece .........moja tema BiH ....... osim pite ,grah corbe i cevapa mi nije nista naumpalo .........pomoc za neki laki finger food i tome slicno ..........
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#878 Re: Recepti
uljevak neki na kockice, pa u one papirice za keksice i bombonjereladyada wrote:treba mi predlog za nasu bosansku klopu sastaje mi se neka raja i svaki put pravimo tematsko vece .........moja tema BiH ....... osim pite ,grah corbe i cevapa mi nije nista naumpalo .........pomoc za neki laki finger food i tome slicno ..........
uljevak sa kukuruznim brasnom i mladom koprivom (ne znam recept, to pravim odokativnom metodom, mozda neko drugi zna),
pole krompira sa dipom od topfen, kiselog vrhnja i schnittlauch-a ili baerlauch-a (taman ga ima),
ili ukoso kakve meze: sudzuk, pastrma, travnicki sir, livanjski sir...
ustipci sa sirom?
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#879 Re: Recepti
zamotaj brdo malih japracica sa kupusom hrastikom.. ako imas vegetarjanaca umotaj im rize sa metvicom.ladyada wrote:treba mi predlog za nasu bosansku klopu sastaje mi se neka raja i svaki put pravimo tematsko vece .........moja tema BiH ....... osim pite ,grah corbe i cevapa mi nije nista naumpalo .........pomoc za neki laki finger food i tome slicno ..........
nesto kao mafini od pire krompira filovani sa travnickim sirom, namazom od sardina, sapnjakom, blitvom pa onda zapeceni da se mogu prstima jesti
ispeci pecurki pa ih filuj, namzima
ispeci madjarskh paprika pa u njih urolaj travnckg sira i list prsuta ili sudzuke
kljukusa/izaljevak/razljevak sa mladm sirom i tikvama ..... izrezati na manje kockice staviti list prsuta il sudzuke i maslinu
pole manjih krompirica umotaj u listve kselog kupusa i nabodi na cackalcu
a u druge lisitice velicne zalogaja zamotaj salse
prijatno
-
- Posts: 202
- Joined: 15/06/2010 12:12
- Location: Između jave i sna
#880 Re: Recepti
Zna li neko šta ide u uljevak sa kukuruznim brašnom i koprivom?
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#881 Re: Recepti
to ti je u principu Corn Muffinmerik wrote:Zna li neko šta ide u uljevak sa kukuruznim brašnom i koprivom?
koji se zove uljevak ako ga ulijes u kalupe
razljevak je ako ga razlijes u tevsiju
kopriva/zara (utica dioica) je zelje, kao sto su spanjak ili blitva, s tim sto je kopriva prirodni multivitaminski i multimineralni eliksir ...
delikatesna je kad se uberu mladi vrhovi i listovi i pripremi slicno spanjaku ili blitvi:
-koprivu operes, blansiras i ocjedis..
-na maslacu poprzi jednu dvije cijele cesne bijelog luka... bjeli luk ispusta etericna ulja vec na 60 %pa maslac brzo upijeo mirise i arome b. luka... izavadi cesne i baci ih, jer je maslac vec dovoljno opijen bjelim lukom ...
-na tom maslacu kratko proprzi koprivu, tek toliko da upije maslac ...
-sa ovakvom koprivom mozes spremati ostala jela: cimbur, pirjan, namaze, supe ili pomjesati sa nekim brasnom pa napravit muffiine/razljevak/uljevak/kljukusu ..
belaj je sto je nema u prodavnicama u svjezam stanju - jedino u kapsulama
ako je beres u prirodi: ponesi rukavice jer zari...
za jelo se bere najvise u ovo doba godine a moze se i osusiti za jela
Last edited by Toto on 08/04/2011 19:20, edited 1 time in total.
- Partizzanka
- Posts: 2732
- Joined: 14/01/2011 09:01
#882 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
recept za pekmeznicu (tako to mi zovemo)
3jajaeta
casa od pavlake ulja,
takva casa secra,
i ista pekmeza.
Dvije solje od bijele kafe brasna prosijati sa 1-dnim praskom za pecivo,i to dodati umucenoj smijesi,ja dodam i fildan vrele vode.Ako je pekmez gust previse,ja casi pekmeza dodam tople vode,i pravo razrijedim pekmez.Staviti u zagrijanu pecnicu na 200,i dovoljno je pola sata peci (ovo garant ovisi o dubini posude tj tepsije ili cega vec)
.Prijatno.
P.S
recept pisem ovdje jer
1. ne znam prati li leptiric i onu temu
2. vidim da neki stavljaju samo slike hrane (bez opisa) u recepte pa mogu i ja malo krsiti pravila
3jajaeta
casa od pavlake ulja,
takva casa secra,
i ista pekmeza.
Dvije solje od bijele kafe brasna prosijati sa 1-dnim praskom za pecivo,i to dodati umucenoj smijesi,ja dodam i fildan vrele vode.Ako je pekmez gust previse,ja casi pekmeza dodam tople vode,i pravo razrijedim pekmez.Staviti u zagrijanu pecnicu na 200,i dovoljno je pola sata peci (ovo garant ovisi o dubini posude tj tepsije ili cega vec)
.Prijatno.
P.S
recept pisem ovdje jer
1. ne znam prati li leptiric i onu temu
2. vidim da neki stavljaju samo slike hrane (bez opisa) u recepte pa mogu i ja malo krsiti pravila
- ladyada
- Posts: 1460
- Joined: 05/04/2008 13:38
- Location: Germany
#883 Re: Recepti
super dadoste mi ideja .......hvala puno ......
jedno pitanje ..............je li neko sarmu od kiselog kupusa pravio malu(sitnu) ko japrak sarmice ..........da li ima smisla ...........ono u stlu sarma zalogaj ev. dva .........
jedno pitanje ..............je li neko sarmu od kiselog kupusa pravio malu(sitnu) ko japrak sarmice ..........da li ima smisla ...........ono u stlu sarma zalogaj ev. dva .........
- amiria
- Posts: 624
- Joined: 21/06/2010 12:23
#884 Re: Recepti
ladyada wrote: super dadoste mi ideja .......hvala puno ......
jedno pitanje ..............je li neko sarmu od kiselog kupusa pravio malu(sitnu) ko japrak sarmice ..........da li ima smisla ...........ono u stlu sarma zalogaj ev. dva .........
Mislim da je to haman pa nemoguce, jer je s kupusom kada je i obaren jako tesko rukovati. Tako kaze moja mama
- Cholina_Lokica
- Posts: 11119
- Joined: 20/10/2008 23:16
- Location: ...
#885 Re: Recepti
Kod mene kuci se samo takve praveladyada wrote: super dadoste mi ideja .......hvala puno ......
jedno pitanje ..............je li neko sarmu od kiselog kupusa pravio malu(sitnu) ko japrak sarmice ..........da li ima smisla ...........ono u stlu sarma zalogaj ev. dva .........
Ja nekad davno dok sam to jela nisam mogla smisliti onu veliku sarmu, samo te skroz male, sve druge su mi se gadile
-
- Posts: 2027
- Joined: 07/04/2010 11:05
#886 Re: Recepti
ladyada wrote: super dadoste mi ideja .......hvala puno ......
jedno pitanje ..............je li neko sarmu od kiselog kupusa pravio malu(sitnu) ko japrak sarmice ..........da li ima smisla ...........ono u stlu sarma zalogaj ev. dva .........
lady itekako mozes praviti male sarmice cak sta vise meni puno bolje izgledaju kad su male sta cu ja prvo jedem ocima pa onda ustima.Kad je kuhana sarma/ice ja ih onda lijepo poredam u neku vatrosltalnu posudu pa jos bogdu zapecem u rerni mmmmmmm
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#887 Re: Recepti
samo male se i pikaju
zato ih ni ne volim
zato ih ni ne volim
-
- Posts: 45
- Joined: 10/01/2008 11:41
- Location: Brdoviti Balkan
#888 Re: Recepti
Vidim da se na temi "šta ste danas kuhali" raspitujete za pekmeznjak ili pekmezni uljevak, ja znam kako se pravi i od cega samo vam ne znam tacne mjere jer ja to odoka stavljam pa cu pokusati da vam otprilike kazem:
troje jaja umutiti, u jaja dodati pavlake ili kajamka (2-3 supene kasike) i malo umutiti, zatim dodati kiselo mlijeko ili jogutr 2 šolje ili oko pola litra, (ako stavite vise jogurta onda ce trebati vise i brasna), zatim dodati pekmez, eh, i to ja naspem od oka ali otprilike 1 šolju, ulja jednu soljicu, (ako zaboravite nije zgoreg ), dodati sjeckanih oraha po zelji saku dvije, ako zelite da vam je sladje mozete dodati soljicu-dvije secera, jer neki pekmezi budu previse kiseli, sve malo izmjesati muckalicom i dodati kafenu kasiku do dvije sode bikarbon, kad stavite sodu promjesajte, vidjecete kako pocinju odozdo mjehurici i da se smjesa podize tada dodajte brasno jednu solju do dvije dobro umutite ako ocjenite da je tijesto mozda rijetko dodajte jos malo brasna ako mislite da je pregusto dadajte jos malo pekmeza ili jogurta, izliti u tepsiju podmascenu (naravno) nije je zgoreg malo ni zagrijati prije izlijevanja tijesta i peci dok se ne ispece stvarno ne znam koliko, kad se tijesto ne lijepi za noz kad ga bocnemo.
Ovo sve govorim jer nikad ne pravim odredjenu mjeru sve zavisi od potrebe nekad za vise osoba nekad za manje zato mi je sve odoka, ali vama iskusnim kuharicama nece biti problem ocijeniti i procijeniti. Ja sam nedavno pravila i malo sam nasula vise kiselog mlijeka i morala sam vise i brasna staviti tako da sam morala u najvecoj tepsiji da ga pecem. I ovaj pekmezni uljevak se pravi sa sodom bikarbon a ne sa praskom za pecivo, mozete probati ali sa sodom je puno bolji, "razabraniji". A soda se nimalo ne osjeti, mislim da je kasicica ipo idealna mjera.
Nadam se da ce vam se svidjeti, javite utiske.
I jos, nekad mi ispadne bezveze kao beton sta se desi ne znam, moguce je da bude do jaja, ako su stara, a nekad (cesce) je kao spuzva, ja nemam foto aparat tako da vam ne mogu slikom docarati, ali vjerujte na rijec
troje jaja umutiti, u jaja dodati pavlake ili kajamka (2-3 supene kasike) i malo umutiti, zatim dodati kiselo mlijeko ili jogutr 2 šolje ili oko pola litra, (ako stavite vise jogurta onda ce trebati vise i brasna), zatim dodati pekmez, eh, i to ja naspem od oka ali otprilike 1 šolju, ulja jednu soljicu, (ako zaboravite nije zgoreg ), dodati sjeckanih oraha po zelji saku dvije, ako zelite da vam je sladje mozete dodati soljicu-dvije secera, jer neki pekmezi budu previse kiseli, sve malo izmjesati muckalicom i dodati kafenu kasiku do dvije sode bikarbon, kad stavite sodu promjesajte, vidjecete kako pocinju odozdo mjehurici i da se smjesa podize tada dodajte brasno jednu solju do dvije dobro umutite ako ocjenite da je tijesto mozda rijetko dodajte jos malo brasna ako mislite da je pregusto dadajte jos malo pekmeza ili jogurta, izliti u tepsiju podmascenu (naravno) nije je zgoreg malo ni zagrijati prije izlijevanja tijesta i peci dok se ne ispece stvarno ne znam koliko, kad se tijesto ne lijepi za noz kad ga bocnemo.
Ovo sve govorim jer nikad ne pravim odredjenu mjeru sve zavisi od potrebe nekad za vise osoba nekad za manje zato mi je sve odoka, ali vama iskusnim kuharicama nece biti problem ocijeniti i procijeniti. Ja sam nedavno pravila i malo sam nasula vise kiselog mlijeka i morala sam vise i brasna staviti tako da sam morala u najvecoj tepsiji da ga pecem. I ovaj pekmezni uljevak se pravi sa sodom bikarbon a ne sa praskom za pecivo, mozete probati ali sa sodom je puno bolji, "razabraniji". A soda se nimalo ne osjeti, mislim da je kasicica ipo idealna mjera.
Nadam se da ce vam se svidjeti, javite utiske.
I jos, nekad mi ispadne bezveze kao beton sta se desi ne znam, moguce je da bude do jaja, ako su stara, a nekad (cesce) je kao spuzva, ja nemam foto aparat tako da vam ne mogu slikom docarati, ali vjerujte na rijec
- ALexis
- Posts: 1226
- Joined: 11/08/2009 07:59
- Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.
#889 Re: Recepti
sto se tice graha... da li ga moram ostaviti da prenoci u vodi ili ga mogu skuhati i bez toga?
- ladyblue18
- Posts: 22380
- Joined: 24/12/2006 22:57
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#890 Re: Recepti
Pa mozes vjerovatno, ali bolje ga je ostaviti preko noci da nabubri, bude bolji, tako kazu moji kuci, ja ga ne jedem.ALexis wrote:sto se tice graha... da li ga moram ostaviti da prenoci u vodi ili ga mogu skuhati i bez toga?
- ALexis
- Posts: 1226
- Joined: 11/08/2009 07:59
- Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.
#891 Re: Recepti
ne jedem ni ja, vec mi prahnulo
hvala
hvala
- Bihnela
- Posts: 123
- Joined: 10/07/2009 13:03
#892 Re: Recepti
za grah - moja mama a i svekrva i isto tako i ja nikada ne namacemo grah preko noci u vodi ...ali uvijek ga stavim u hladnu vodu pa kad prokuha + 10tak min tu vodu bacam i ponovo dodam vodu za nastavak kuhanja...
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#893 Re: Recepti
a mozes kupiti i konzervu napola skuhanog graha, podravkin je cist ok
- amiria
- Posts: 624
- Joined: 21/06/2010 12:23
#894 Re: Recepti
Moja mama ostavi da prenoci samo ako je grah stariji zbog brzeg kuhanja, inace samo ga prokuha u vodi prije nego stavi sve sastojke da se kuhaju.Bihnela wrote:za grah - moja mama a i svekrva i isto tako i ja nikada ne namacemo grah preko noci u vodi ...ali uvijek ga stavim u hladnu vodu pa kad prokuha + 10tak min tu vodu bacam i ponovo dodam vodu za nastavak kuhanja...
- yellow cat
- Posts: 1290
- Joined: 18/07/2010 00:37
#895 Re: Recepti
meni nema ništa smrdljivije od one prve vode što see baci od graha kad se skuha....
- Ridjobrki
- Posts: 11369
- Joined: 21/05/2004 20:27
- Location: https://twitter.com/Ridjobrki
- Contact:
#896 Re: Recepti
Ta voda se pusti da se ohladi i zašećeri se uz dodatak vanilin šećera i cimeta da ublaži miris i dobije se osvježavajući napitak. Koji može služiti i kao pogonsko gorivo.
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#897 Re: Recepti
ta je voda super i za pranje koze u slucaju kakvih ostecenja/problema, puna B vitamina.
- baby_angel
- Posts: 508
- Joined: 01/08/2006 12:52
#898 Re: Recepti
Pozdrav svima
Na temi Šta ste vi...? su me pitali da postavim recept za rafaelo kuglice, pa evo ovako:
2 dl vode
1 puter
400gr mlijeka u prahu
400gr kokosovog brašna + kokos za valjanje
400gr šećera
Sve zajedno umijesiti. Potrebno je baš dugo mijesiti radi šećera. Ostaviti da odstoji dva sata, pa sa klinkom od 10 god praviti kuglice U svaku staviti po jedan lješnik ili badem i uvaljati u kokos.
Prijatno
Na temi Šta ste vi...? su me pitali da postavim recept za rafaelo kuglice, pa evo ovako:
2 dl vode
1 puter
400gr mlijeka u prahu
400gr kokosovog brašna + kokos za valjanje
400gr šećera
Sve zajedno umijesiti. Potrebno je baš dugo mijesiti radi šećera. Ostaviti da odstoji dva sata, pa sa klinkom od 10 god praviti kuglice U svaku staviti po jedan lješnik ili badem i uvaljati u kokos.
Prijatno
- *lana
- Posts: 107
- Joined: 08/06/2010 14:08
#899 Re: Recepti
Ridjobrki wrote:Ta voda se pusti da se ohladi i zašećeri se uz dodatak vanilin šećera i cimeta da ublaži miris i dobije se osvježavajući napitak. Koji može služiti i kao pogonsko gorivo.
ili ohladjenom zaliti cvijece.. raste ko ludo...
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#900 Re: Recepti
a kad poludi i od njega praviti bio-dizel*lana wrote:Ridjobrki wrote:Ta voda se pusti da se ohladi i zašećeri se uz dodatak vanilin šećera i cimeta da ublaži miris i dobije se osvježavajući napitak. Koji može služiti i kao pogonsko gorivo.
ili ohladjenom zaliti cvijece.. raste ko ludo...