Recepti
Moderator: anex
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1701 Re: Recepti
Da uzvratim jelte, red je, red.
Neg' da nije off; Kupus sa jagnjetinom.
Jagnjetinu sa lukom, mrkvom, celerom , pashtrnjakom, solju i biberom , prodinstat' u pretisu.
Kad proshishishti, smanjiti i ostaviti 5 -7 min. da kuha.
Kad se "smiri" otvoriti poklopac i dodati kupus. Ponovu poklopit' i kuhat' 5 - 7 min.
Na kraju, krajeva kad otklopite, dodati mirodjiju oliti kopar.
I to je to.
P.S.
Naravno da postoje varijacije.
Neg' da nije off; Kupus sa jagnjetinom.
Jagnjetinu sa lukom, mrkvom, celerom , pashtrnjakom, solju i biberom , prodinstat' u pretisu.
Kad proshishishti, smanjiti i ostaviti 5 -7 min. da kuha.
Kad se "smiri" otvoriti poklopac i dodati kupus. Ponovu poklopit' i kuhat' 5 - 7 min.
Na kraju, krajeva kad otklopite, dodati mirodjiju oliti kopar.
I to je to.
P.S.
Naravno da postoje varijacije.
-
- Posts: 1804
- Joined: 06/06/2012 21:19
#1702 Re: Recepti
E, haj'mo kuharice, najbolji savjeti i trikovi da se riza ne lijepi?
- ladyblue18
- Posts: 22380
- Joined: 24/12/2006 22:57
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1703 Re: Recepti
Jedan jedini, kvalitetna riza koja obicno kosta malo vise. Dugo zrno po mogucnosti.m_l wrote:E, haj'mo kuharice, najbolji savjeti i trikovi da se riza ne lijepi?
Ja potopim rizu bar sat prije nego sto cu je kuhati u vodu, properem, stavim da se kuha (solja rize-dvije vode, ne manje, ne vise) i kad prokljuca voda poklopim, kuham izmedju 15-20 minuta u zavisnosti od kolicine rize bez dizanja poklopca, probam nakon 15ak minuta, ako je potvrda pustim jos par minuta i to je to.
- holowey
- Posts: 8429
- Joined: 10/11/2008 10:53
- Location: Дишем ти за вратом...
#1705 Re: Recepti
mozel' kuhar ili primas savjete samo od kuharica?m_l wrote:E, haj'mo kuharice, najbolji savjeti i trikovi da se riza ne lijepi?
ono sto je ranije spomenuto, kvalitetnija riza...
dobro isperi rizu, skrob koji ne isperes pomaze lijepljenje zrna, najbolje ako imas neku vecu cjediljku pa pod mlazom vode dobro isperes...
omjer riza:voda treba biti 1:2-2,5, ali i ovo ti zavisi od vise faktora, temperature kuhanja tj. brzine isparavanja, dizes li poklopac tokom kuhanja, velicine lonca (da li kipi preko ruba)...
rizu mozes i proprziti na malo ulja, tako ces sprijeciti raskuhavanje i lijepljenje rize, ali ovakva riza ne moze u svako jelo
riza nije skupa namirnica, isprobavaj dok ne nadjes svoj tip rize i svoj nacin kuhanja
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1707 Re: Recepti
'Bem ti, ja sam izrod koji nikad ne pere rizu, prije termicke upotrebe.
Fakat ju ne perem, bilo koju, jer su vec isprane i isprane.
Nije to k'o birvaktilska, da ju prebiras.
K'o sto forumski kuhar navede, ovisno za sto ju koristis.
Kad je prilog ide na malo ulja proprzit' , skinut sa vatre i zaliti vrelom vodom/temeljcem, u omjeru 1: 2,5 do 3.
Smanjiti temperaturu tek toliko da kljuca (bez poklopca) kad voda/temeljac ispari, poklopiti i ostaviti da nadodje.
Ukoliko imas tecu koja zagorijeva, povremeno vilicom ubadas i ujedno odvajas rizu sa dna.
Preporuka od vrhunskog kuhara, ne, nije od mene, na jednom od kanala.
Fakat ju ne perem, bilo koju, jer su vec isprane i isprane.
Nije to k'o birvaktilska, da ju prebiras.
K'o sto forumski kuhar navede, ovisno za sto ju koristis.
Kad je prilog ide na malo ulja proprzit' , skinut sa vatre i zaliti vrelom vodom/temeljcem, u omjeru 1: 2,5 do 3.
Smanjiti temperaturu tek toliko da kljuca (bez poklopca) kad voda/temeljac ispari, poklopiti i ostaviti da nadodje.
Ukoliko imas tecu koja zagorijeva, povremeno vilicom ubadas i ujedno odvajas rizu sa dna.
Preporuka od vrhunskog kuhara, ne, nije od mene, na jednom od kanala.
- šatirana_ljubičica
- Posts: 4798
- Joined: 20/11/2010 12:37
#1708 Re: Recepti
Jel i to da se ne pere riža preporuka vrhunskog kuhara?
- walter kurtz
- Posts: 5917
- Joined: 07/11/2014 08:27
- Location: Nung river
#1709 Re: Recepti
recept za space cake
ganju za 30 KM isjeckamo što sitnije, te na laganoj vatri przimo 30 minuta u 200 ml kokosovog ulja buduci da ima vise zasicenih masnih kiselina nego i jedna mast ili ulje u prirodi nakon 30 min ili duze procijedimo kroz malo sito ili gazu ulje, te bacimo ganju te takvo ulje mozemo koristiti u sve biskvite i gotove smjese za kolace koji se peku u pekari.
voila vas kolac je spreman za sirenje percepcije
ganju za 30 KM isjeckamo što sitnije, te na laganoj vatri przimo 30 minuta u 200 ml kokosovog ulja buduci da ima vise zasicenih masnih kiselina nego i jedna mast ili ulje u prirodi nakon 30 min ili duze procijedimo kroz malo sito ili gazu ulje, te bacimo ganju te takvo ulje mozemo koristiti u sve biskvite i gotove smjese za kolace koji se peku u pekari.
voila vas kolac je spreman za sirenje percepcije
- holowey
- Posts: 8429
- Joined: 10/11/2008 10:53
- Location: Дишем ти за вратом...
#1710 Re: Recepti
walter kurtz wrote:recept za space cake
ganju za 30 KM isjeckamo što sitnije, te na laganoj vatri przimo 30 minuta u 200 ml kokosovog ulja buduci da ima vise zasicenih masnih kiselina nego i jedna mast ili ulje u prirodi nakon 30 min ili duze procijedimo kroz malo sito ili gazu ulje, te bacimo ganju te takvo ulje mozemo koristiti u sve biskvite i gotove smjese za kolace koji se peku u pekari.
voila vas kolac je spreman za sirenje percepcije
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1711 Re: Recepti
Fakat da se razbije ne/ozbiljnost teme. Naravno, u granicama.
@ljubici, upravo kontatirah vrhunskog, ... i veli , ne pere.
- šatirana_ljubičica
- Posts: 4798
- Joined: 20/11/2010 12:37
#1712 Re: Recepti
NeenaSa wrote:
Fakat da se razbije ne/ozbiljnost teme. Naravno, u granicama.
@ljubici, upravo kontatirah vrhunskog, ... i veli , ne pere.
Hvala, ali razmisliću još
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1713 Re: Recepti
Razmisljaj i dalje.
Neg', usput, nebilotizapovjedZeno, pogledaj kulinaske inozemne kanale (ukoliko imas pristup i vladas jezikom istih) gdje isprobas sto kuFaju, paaaaaaaa, ..... cujemo/vidimo/pisemo se.
Neg', usput, nebilotizapovjedZeno, pogledaj kulinaske inozemne kanale (ukoliko imas pristup i vladas jezikom istih) gdje isprobas sto kuFaju, paaaaaaaa, ..... cujemo/vidimo/pisemo se.
- šatirana_ljubičica
- Posts: 4798
- Joined: 20/11/2010 12:37
#1714 Re: Recepti
Ma gledam,nisam sa Marsa pala ali ne bih probala baš sve kako to oni... moramo i mi imati nešto svoje ha jaNeenaSa wrote:Razmisljaj i dalje.
Neg', usput, nebilotizapovjedZeno, pogledaj kulinaske inozemne kanale (ukoliko imas pristup i vladas jezikom istih) gdje isprobas sto kuFaju, paaaaaaaa, ..... cujemo/vidimo/pisemo se.
- glossyB
- Posts: 207
- Joined: 17/03/2013 13:50
- Location: Sarajevo
#1715 Re: Recepti
Ima li neko dobar prijedlog za rucak da se zadivi muz voli kako kuham, al da mi je nesto neobicno da napravim
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1716 Re: Recepti
Preprecena krilca sismisa u umaku od krvi istih.
Neg, ' salu nastranu, samo ti znas sto on preferira.
Dakle , udri.
Neg, ' salu nastranu, samo ti znas sto on preferira.
Dakle , udri.
- huremka
- Posts: 870
- Joined: 06/02/2013 18:25
#1717 Re: Recepti
da li je neko kupovao fondan za torte u bingu? i ima li neko neki recept za izradu istog?
- broji_kapi_kise
- Posts: 29
- Joined: 29/07/2011 21:31
#1718 Re: Recepti
huremka wrote:da li je neko kupovao fondan za torte u bingu? i ima li neko neki recept za izradu istog?
Fondan nisam kupovala, pravim sebi kad treba, po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/domac ... -figurice/
i zadovoljna sam, s tim da trebas kupiti i boje i malo se vise truda uloziti
- ja nisam ja
- Posts: 1023
- Joined: 03/06/2014 09:30
- Location: Genije iz Kenije
#1719 Re: Recepti
Kako najvise volite kelj?
- CherryLips
- Posts: 1754
- Joined: 07/10/2008 19:55
#1720 Re: Recepti
Savjet,gdje kupiti jestive slike za tortu i na koji ih način staviti? Peetpostavljam da torta ne mora biti bas cvrsta kao npr kad se stavlja fondan?
-
- Posts: 541
- Joined: 30/06/2010 16:10
#1721 Re: Recepti
Kelj pravim uglavnom na dva načina:ja nisam ja wrote:Kako najvise volite kelj?
- kao cuspajz od spinata: znaci ocistitim vanjske listove i ove jače nerve, obarim, sitno nasjeckam, napravim ko besamel, ali sa bijelim lukom, dodam dodam kelj i onda eventualno jos malo mlijeka i vode i kuhan kratko da se sjedini.Sluzim kao prilog uz pohovano meso, fasirane snicle, a moze i uz pomfrit i jaje na oko .
- leso kao blitvu, znaci skuham kelj sa malo krompira( ukusniji kad se doda glavica luka koju poslije možeš izbaciti). Kad je kuhano ostavim malo vode i prelijem maslinovom uljem. To služim kao prilog uz ribu. Na isti način možeš praviti i rastiku.
Naravno možeš praviti i sarmu, solo ili možeš jos nesto puniti npr. sogan dolmu. Cula sam i za neki recept za crveni cuspajz od kelja koji se pravi u Vojvodini/Slavoniji, kao super je i sluzi se, valjda, ne kao prilog nego kao potpuno jelo, ali jos to nisam probala.
- graue_maus
- Posts: 3576
- Joined: 13/11/2011 15:01
#1722 Re: Recepti
kao corbicu sa krompirom, keljom, mrkvom, persunom ,nekad zaprzeno nekad samo vodeno nekad dodam pasirani paradajz .....ja nisam ja wrote:Kako najvise volite kelj?
omiljeni recept je sarmica nesto ko ovaj recept nekad sa piletinom u filu , junetina mi je prejaka ........
http://www.coolinarika.com/recept/veget ... -od-kelja/
sarmice se daju zamrznuti , ne gube na okusu i onda mi ne smeta sto je kelj velilki .......
- ja nisam ja
- Posts: 1023
- Joined: 03/06/2014 09:30
- Location: Genije iz Kenije
#1723 Re: Recepti
Hvala puno sarmice su odlicne
- ja nisam ja
- Posts: 1023
- Joined: 03/06/2014 09:30
- Location: Genije iz Kenije
#1724 Re: Recepti
Imam nesto mljevenih oraha ,u sta ih mogu iskoristiti oko nekih 300 gr nailazim samo baklave i slicno a toga nisam ljubitelj
- holowey
- Posts: 8429
- Joined: 10/11/2008 10:53
- Location: Дишем ти за вратом...
#1725 Re: Recepti
napravis smjesu za biskvitno tijesto i u to sve ubacis mljevene orahe...ja nisam ja wrote:Imam nesto mljevenih oraha ,u sta ih mogu iskoristiti oko nekih 300 gr nailazim samo baklave i slicno a toga nisam ljubitelj
evo recept za kolac od mrkve http://www.coolinarika.com/recept/kolac-od-mrkve/, a ti samo umjesto mrkve stavi orahe... ja sam to probao sa ljesnicima i super je ispalo... samo nisam mazao nikakav dzem, nego stavio nutelu