Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1426 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

vjesticanametli wrote:
plain vanilla wrote:Princes krofne ili djevreci

Tijesto:

1 čaša (od 2dl) vode
1 čaša ulja

staviti da proključa. Onda skloniti s ringle i dodati 3 dl (čašu i pol) brašna i miješati dok se tijesto ne počne odvajati od šerpe. Onda staviti da se tijesto ohladi, ali važno je da ne smije biti mlako,nego da se baš dobro ohladi.

U ohlađeno tijesto dodajemo 4 jaja, jedno po jedno. Dakle, dodamo 1 jaje, pa ga dobro umiješamo u tijesto, pa tek onda drugo..i tako sva 4. Najbolje koristiti drvenu kašiku i muškarca ako ga imate :mrgreen:

Uključiti rernu na gotovo najjače. Ne znam na koliko stepeni jer je kod mene rerna od 1-10, ali ja sve inace pečem na 7, a za djevreke ugrijem na 8.
Dok se rerna grije, u nenamašten pleh kafenom kašikom vaditi tijesto, veličine manjeg oraha. Paziti da ostane razmaka jer narastu. Kad poredate sve, onda jos po jednu kuglicu, ali malo manju, dodate na svaku već poredanu.
Meni od ove smjese izadje jedan pleh i jedna tepsija jos.

U ugrijanu rernu stavite djevreke da se peku, i NE OTVARAJTE rernu, nego virite kroz ono prozorče (meni ne radi svjetlo u rerni, pa upalim bateriju :mrgreen: ). Čim narastu i počnu da rude, smanjiti za pola (ja smanjim na 4)..tako se peče još nekih 10 minuta..i onda još smanjite (ja smanjim na 2) i ostavim jos 5 minuta.

Kad se malo ohlade, prerezati ih i puniti.

Fil:
Ja ne pravim klasični fil jer izbjegavam jaja, ali mozete ga naci na netu.
Skuham 2 pudinga od vanilije u 6dl mlijeka, i umutim jedno slatko vrhnje (2dl). Kad se puding ohladi, smiksam to dvoje.

Puniti djevreke i posuti ih staubom.
Prijatno :)

e jesu dobre hvala ti recepAt ..........slike stavljam na drugu temu :thumbup:
odlicno su ti ispale, sad sam pogledala slike :thumbup:

djenana, pijesak torta se ne pece, nije zahmetli, a ispadne ogromna torta
imam ja recept i za bomba tortu (orasi i keks), pa ako si musterija da pisem..nemoj bgt da dzabe tipkam
prilagodjena

#1427 Re: Recepti

Post by prilagodjena »

pijesak ne bih a tu drugu otipkaj pa nekad pošalji,valjaće za drugi put a za ovu priliku skontah ovu
http://www.coolinarika.com/recept/torta-griotte/

plavooka,švarcvaldica je bila povod da naletim na ovu :-D
plain vanilla

#1428 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

prilagodjena wrote:pijesak ne bih a tu drugu otipkaj pa nekad pošalji,valjaće za drugi put a za ovu priliku skontah ovu
http://www.coolinarika.com/recept/torta-griotte/

plavooka,švarcvaldica je bila povod da naletim na ovu :-D
javi kad ti bude trebalo, mrsko mi 'nako tipkati :D
loria sophen

#1429 Re: Recepti

Post by loria sophen »

U kolac koji zelim spremiti ide zelatin.
U receptu nema opisa kako da ga´ubacim´u kremu. Ima li iko da objasni postupak primjene zelatina. Znam da ima u prahu i u listicima. Koji zelatin nije svinjski?

Hvala
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1430 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

loria sophen wrote:U kolac koji zelim spremiti ide zelatin.
U receptu nema opisa kako da ga´ubacim´u kremu. Ima li iko da objasni postupak primjene zelatina. Znam da ima u prahu i u listicima. Koji zelatin nije svinjski?

Hvala
Pa na kesici bi ti trebalo pisati kako koristis zelatin.

U listicima zelatin koristis tako da listice potopis u vodu hladnu nekoliko minuta a zatim ih rastopis na vatri u nekoj tekucini i dodas kremi.
Imas govedji zelatin doduse ja ga rijetko kod nas i nadjem, ali i oko njega postoje afere, tako da ako mozes naci negdje agar agar to bi ti bila najbolja opcija, to je ustvari vrsta zelatina u prahu, ali ne znam gdje bi ga mogla naci, prije je bilo u interexu ali odavno ga ne prodaju vise.
loria sophen

#1431 Re: Recepti

Post by loria sophen »

sto ce reci, tesko je naci zelatin a da nije svinjskog porjekla...
(nisam jos kupila zelatin, tako da nisam ni bila svjesna da ima uputstvo na pakovanju :D )

a opet kad skontam, mascarpone sir, slag i 250 gr cokolade u filu ne mogu biti bas toliko tecni... mozda bude uspio bez zelatina.
ladyblue18

#1432 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

loria sophen wrote:sto ce reci, tesko je naci zelatin a da nije svinjskog porjekla...
(nisam jos kupila zelatin, tako da nisam ni bila svjesna da ima uputstvo na pakovanju :D )

a opet kad skontam, mascarpone sir, slag i 250 gr cokolade u filu ne mogu biti bas toliko tecni... mozda bude uspio bez zelatina.
Tacno tako :D

Probaj skrobno brasno/gustin umjesto zelatine, umuti kolicinu koja je srazmjerna kolicini potrebne zelatine sa kasikom-dvije mlijeka, vidjet ces sama od oka koliko ti treba da razbijes grudvice.
Ja sam nekoliko puta u nedostatku zelatine tako radila i ok ispadne.
plain vanilla

#1433 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

loria sophen wrote:sto ce reci, tesko je naci zelatin a da nije svinjskog porjekla...

meni ne bi bilo mrsko ni da to kasikom pojedem ako bude tecno :D
loria sophen

#1434 Re: Recepti

Post by loria sophen »

@lady blue: Hvala puno

@plain vanilla: Zvat cu te ako krema ne uspije :D
plain vanilla

#1435 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

loria sophen wrote:@lady blue: Hvala puno

@plain vanilla: Zvat cu te ako krema ne uspije :D
moze komotno :D
Miss D

#1436 Re: Recepti

Post by Miss D »

Ja redovno pravim jedan kolac sa jogurtom i piskotama u koji ide zelatin.
I kupujem zelatin u kesicama, koji pokiselim s vodom i kasnije ga istopim u mlakom jogurtu.
Uvijek uspijem naci zelatin na kojem je istaknuto da je govedjeg porijekla (mislim da je bio Briz).

A na kraju krajeva, mozes se uvijek posluziti ovim vanilinim prijedlogom :D
partybrakerica

#1437 Re: Recepti

Post by partybrakerica »

Imam pitanjce za vas gurmane...
Zna li neko neki ukusan nacin pripreme gersla ilitiga jecama?kuhala sam s piletinom,nije mi bas nesto ukusno,poprilicno mi bljutavo :zoka:
mislim da se cak i neki desert moze spremiti s tim,ali nemam bas ideje.
grasias unaprijed! :-D
MajcinaDusica

#1438 Re: Recepti

Post by MajcinaDusica »

Hvala
U mliječne kreme umjesto želatina može kremfix od DrOetker, on je na bazi škroba i nema ništa životinjskog porijekla. Dođe u kesici kao prašak za pecivo i samo se istrese u kremu. Za džemove i to može Džemfix isto od DrOetker, isto bez sastojaka životinjskog porijekla.

Od ječma možeš napraviti žito sa šlagom. Ječam prvo obariš, pa proliješ tu vodu i naspeš novu, i kuhaš dok se dobro ne raskuha (može u pretisu, najmanje 15-20 minuta), procijediš, sapereš i samelješ u mašini za meso ili štapnim mikserom (u mašini za meso ostanu komadići pa mi je to romantičnije, štapnim mikserom bude više kao pire), pretpostavljam da može i u multipraktiku, ja nisam probala. Umiješaš meda po ukusu (može i šećer, ali ja kao pazim da je zdravo). Možeš dodati mljevene bademe ili lješnjake, ili obarene grožđice, ili komadiće čokolade, ili šta ti još padne na pamet. Kad se sve dobro umiješa staviš u zdjele i dodaš šlag.
(Žito sa šlagom se tradicionalno pravi od pšenice po gotovo istom receptu i onda se osvešta :), meni je i nesveto i od ječma dobro, i bolje.)
plain vanilla

#1439 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

zito sa shlagom je ekstra (od psenice), drugo nisam probala
partybrakerica

#1440 Re: Recepti

Post by partybrakerica »

uh,jela sam to kod svekrve-ona stavi i suhog voca,npr grozdjica,bude pravo dobro,mozda bude fino i sa gerslom :) dobro si mi napomenula :thumbup:
partybrakerica

#1441 Re: Recepti

Post by partybrakerica »

MajcinaDusica wrote:

Hvala
U mliječne kreme umjesto želatina može kremfix od DrOetker, on je na bazi škroba i nema ništa životinjskog porijekla. Dođe u kesici kao prašak za pecivo i samo se istrese u kremu. Za džemove i to može Džemfix isto od DrOetker, isto bez sastojaka životinjskog porijekla.

Od ječma možeš napraviti žito sa šlagom. Ječam prvo obariš, pa proliješ tu vodu i naspeš novu, i kuhaš dok se dobro ne raskuha (može u pretisu, najmanje 15-20 minuta), procijediš, sapereš i samelješ u mašini za meso ili štapnim mikserom (u mašini za meso ostanu komadići pa mi je to romantičnije, štapnim mikserom bude više kao pire), pretpostavljam da može i u multipraktiku, ja nisam probala. Umiješaš meda po ukusu (može i šećer, ali ja kao pazim da je zdravo). Možeš dodati mljevene bademe ili lješnjake, ili obarene grožđice, ili komadiće čokolade, ili šta ti još padne na pamet. Kad se sve dobro umiješa staviš u zdjele i dodaš šlag.
(Žito sa šlagom se tradicionalno pravi od pšenice po gotovo istom receptu i onda se osvešta :), meni je i nesveto i od ječma dobro, i bolje.)
uh,sad vidjeh ovaj post.zvuci odlicno,voda mi na usta,pravit cu to narednih dana aBd. 8-)
zahvaljujem na receptu.i ja pazim da je zdravo,koliko-toliko :)
mah,imam kesu,dvije gersla,stoji mi u ormaru,a nekad ne znam sta bih pravila za klopat',a moj dragi kupio,voli gerslu i stalno dosadjuje kad cu mu nesto praviti :mrgreen:
graue_maus

#1442 Re: Recepti

Post by graue_maus »

plain vanilla wrote:zito sa shlagom je ekstra (od psenice), drugo nisam probala
moze li recept za zito sa slagom .....
melrose

#1443 Re: Recepti

Post by melrose »

graue_maus wrote:

Nadam se da je ovo ozbiljno pitanje da ne kucam dzaba :)
Namociti psenicu preko noci, skuhati dok ne postane mekana, dobro ju ocijediti (najbolje isto preko noci), samljeti, dodati istu kolicinu (koliko je bilo nekuhane psenice) secera i mljevenih oraha, povezati ulupanim slagom, zaciniti muskatnim orascicem. Ukrasiti slagom i voilà! mene zito asocira na slave i parastose...nekako mi nije desert, ali je ukusno, sto jes', jes'!
graue_maus

#1444 Re: Recepti

Post by graue_maus »

melrose wrote:
graue_maus wrote:

Nadam se da je ovo ozbiljno pitanje da ne kucam dzaba :)
Namociti psenicu preko noci, skuhati dok ne postane mekana, dobro ju ocijediti (najbolje isto preko noci), samljeti, dodati istu kolicinu (koliko je bilo nekuhane psenice) secera i mljevenih oraha, povezati ulupanim slagom, zaciniti muskatnim orascicem. Ukrasiti slagom i voilà! mene zito asocira na slave i parastose...nekako mi nije desert, ali je ukusno, sto jes', jes'!
hvala , dok kupim psenicu pravim ... :thumbup:
jutarnja zvijezda

#1445 Re: Recepti

Post by jutarnja zvijezda »

partybrakerica wrote:Imam pitanjce za vas gurmane...
Zna li neko neki ukusan nacin pripreme gersla ilitiga jecama?kuhala sam s piletinom,nije mi bas nesto ukusno,poprilicno mi bljutavo :zoka:

ja gerslu pravim sa suhim mesom ,i tako je najukusnija(meni).dakle namocim je sat -dva,obarim u cistoj vodi i dobro operem da joj isperem sluz.onda izdinstam malo crvenog i bijelog luka,mrkvice,persina,celera i na tanje listice izrezanog suhog mesa(jer se gersla brzo skuha).moze se na kraju staviti lagana zaprska na kraju,ali i ne mora.
-- moze se i u fasirane snicle ,umjesto jednog dijela mesa ,staviti jedan dio skuhane i samljevene gersle.ja inace u fasirke stavim i malo domace vegete(u blenderu ,samljevena:mrkva,persin,celer) i budu bas ukusne i socne.
--takodje moze se kombinirati skuhana i mljevena gersla(u ovom slucaju kuhana u zasecerenoj vodi sa vanilijom) sa slag kremom za kolace ,i to bude izvrstan fil za neku laganu tortu.
--eto nadam se da ce neko isprobati nesto od ovoga i napisati kako mu/joj se svidja.prijatno. :)
partybrakerica

#1446 Re: Recepti

Post by partybrakerica »

jutarnja zvijezda wrote:
partybrakerica wrote:Imam pitanjce za vas gurmane...

ja gerslu pravim sa suhim mesom ,i tako je najukusnija(meni).dakle namocim je sat -dva,obarim u cistoj vodi i dobro operem da joj isperem sluz.onda izdinstam malo crvenog i bijelog luka,mrkvice,persina,celera i na tanje listice izrezanog suhog mesa(jer se gersla brzo skuha).moze se na kraju staviti lagana zaprska na kraju,ali i ne mora.
-- moze se i u fasirane snicle ,umjesto jednog dijela mesa ,staviti jedan dio skuhane i samljevene gersle.ja inace u fasirke stavim i malo domace vegete(u blenderu ,samljevena:mrkva,persin,celer) i budu bas ukusne i socne.
--takodje moze se kombinirati skuhana i mljevena gersla(u ovom slucaju kuhana u zasecerenoj vodi sa vanilijom) sa slag kremom za kolace ,i to bude izvrstan fil za neku laganu tortu.
--eto nadam se da ce neko isprobati nesto od ovoga i napisati kako mu/joj se svidja.prijatno. :)
Bas ti hvala,naravno da cu probati,svaki savjet je koristan,pogotovo to sa suhim mesom,ide zima i sezona mesa "na koso" :thumbup:
medjutim

#1447 Re: Recepti

Post by medjutim »

Drage dame (i damci :D ),malo sam lijen da gledam prethodnih 58 strana,pa da li bi neko bio ljubazan da napise neki dobar recept za tijesto za pizzu. Unaprijed vam se zahvaljujem!
ladyblue18

#1448 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

medjutim wrote:Drage dame (i damci :D ),malo sam lijen da gledam prethodnih 58 strana,pa da li bi neko bio ljubazan da napise neki dobar recept za tijesto za pizzu. Unaprijed vam se zahvaljujem!
http://www.davidlebovitz.com/2012/07/pa ... za-recipe/ ja pravim uvijek po njegovom receptu, s tim sto obavezno poduplam kolicinu svega ako hocu vise od jednog pleha.
medjutim

#1449 Re: Recepti

Post by medjutim »

Hvala na odgovoru,sutra vjerovatno ce biti pravljena,pa ako bude dobro izgledalo slikat cu,a ako ne...pojest ce se svakako :D
ladyblue18

#1450 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

:lol: :thumbup:
Post Reply