Tuzno. Ne mogu da shvatim mozak te djevojke. Mora da shvati da njen babo/tata/otac/cale ima pravo da zivi svoj zivot, i da ne treba da se petlja u takve stvari, isto kao sto ni ona ne bi voljela da se on petlja u njen zivot. Ako mislis da nisi kriva sekunde, zbog nastale situacije, onda nemoj dopustiti da te neko omalovazava, niti tebe niti neko od tvoje dvoje djece. Covjek se rodio sam, sam ce i umrijeti. A on kao muz, a kao i otac bi trebao da se postavi na 'normalniji' nacin. Ja se nadam da ces naci neki izlaz koji ce ici najvise u tvoju korist. I sta god da se desi, ni'e propast svijeta. Samo treba imati sabura.majka3 wrote:Hvala vam puno na odgovorima,nekako je lakse kad se cuju i druga misljenja,nekako sam do sada sutjela,jer da kazem svojim,samo ce da se sikiraju a daleko su,njegovi ovdje su blizu ali...helem nebitno,pokusavam da se saberem,poslozim sve kako treba a ni sama ne znam kako,ko kad sam odgajana patrijahalno,nikad nisam ni bila samostalna i zivjela suti saburaj itd,ali nekako valjda godine cine svoje ne mogu vise,ne udara me,zakocim kad treba,zna nekada i biti jako dobar i fin aliiii to je tako kratko,mislim kako da docaram nasu situcaciju,primjer,kada smo odlucili(dok su cvjetale ruze)imati svoje dijete,morala sam da to krijem od njegove kcerke(tad joj je bilo 19g) jer ona nije htjela to ni spomenuti a on kao da je ne uvrijedi,da ne ode,sad se nekon 1,5godinu sjetio u jednoj raspravi da joj kaze "trebalo bi da tebe pitam hocu li imati djece".Naravno nigdje nije otisla,pa ima besplatan hotel s 5 zvjezdica,uz to dooobar dzeparac,pa kontam koja bi budala otisla.Licno nije mi smetalo,nisam zeljela da budem uzrok bilo cega loseg,aliiii sto su pretjerali pretjerali su u svemu,sad za Bajram su donjeli odluku koji ce kolac praviti a ja ko da ne postojim
ustvari postojim da bih pocistila...Stalno mi u zadnje vrijeme padaju te nase svadje na pamet, ko da sam do sada bila u nekom snu,ili sam luda ili ruzno je reci ali toliko glupa da ne mogu da skontam stvari oko sebe
![]()
razvod ili ne
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- dusa_raskopuša
#26 Re: razvod ili ne
- p206
#27 Re: razvod ili ne
Meni se čini da djeca nisu baš najbolje prihvatila njihovo zajedničko dijete. Ne mislim da ga ne vole ali da im je to teško palo. Ja sam ostao rano bez majke i starog nebi mogao vidjeti sa drugom ženom kamoli da dobije dijete sa njom, to bi mi bilo nepojmljivo... ne znam šta bi uradio... mislim da više nikad nebi progovorio sa njim.dusa_raskopuša wrote:Tuzno. Ne mogu da shvatim mozak te djevojke. Mora da shvati da njen babo/tata/otac/cale ima pravo da zivi svoj zivot, i da ne treba da se petlja u takve stvari, isto kao sto ni ona ne bi voljela da se on petlja u njen zivot. Ako mislis da nisi kriva sekunde, zbog nastale situacije, onda nemoj dopustiti da te neko omalovazava, niti tebe niti neko od tvoje dvoje djece. Covjek se rodio sam, sam ce i umrijeti. A on kao muz, a kao i otac bi trebao da se postavi na 'normalniji' nacin. Ja se nadam da ces naci neki izlaz koji ce ici najvise u tvoju korist. I sta god da se desi, ni'e propast svijeta. Samo treba imati sabura.majka3 wrote:Hvala vam puno na odgovorima,nekako je lakse kad se cuju i druga misljenja,nekako sam do sada sutjela,jer da kazem svojim,samo ce da se sikiraju a daleko su,njegovi ovdje su blizu ali...helem nebitno,pokusavam da se saberem,poslozim sve kako treba a ni sama ne znam kako,ko kad sam odgajana patrijahalno,nikad nisam ni bila samostalna i zivjela suti saburaj itd,ali nekako valjda godine cine svoje ne mogu vise,ne udara me,zakocim kad treba,zna nekada i biti jako dobar i fin aliiii to je tako kratko,mislim kako da docaram nasu situcaciju,primjer,kada smo odlucili(dok su cvjetale ruze)imati svoje dijete,morala sam da to krijem od njegove kcerke(tad joj je bilo 19g) jer ona nije htjela to ni spomenuti a on kao da je ne uvrijedi,da ne ode,sad se nekon 1,5godinu sjetio u jednoj raspravi da joj kaze "trebalo bi da tebe pitam hocu li imati djece".Naravno nigdje nije otisla,pa ima besplatan hotel s 5 zvjezdica,uz to dooobar dzeparac,pa kontam koja bi budala otisla.Licno nije mi smetalo,nisam zeljela da budem uzrok bilo cega loseg,aliiii sto su pretjerali pretjerali su u svemu,sad za Bajram su donjeli odluku koji ce kolac praviti a ja ko da ne postojim
ustvari postojim da bih pocistila...Stalno mi u zadnje vrijeme padaju te nase svadje na pamet, ko da sam do sada bila u nekom snu,ili sam luda ili ruzno je reci ali toliko glupa da ne mogu da skontam stvari oko sebe
![]()
Ta djevojka je i više nego tolerantna, čini mi se da su prešli preko toga da se on oženi, ali dijete im je bilo previše. I njih treba razumjeti. Uglavnom treba da uspostavi što bolju komunikaciju sa tom djecom, i ona i muž joj. Ona treba da bude što otvorenija prema njima i da fino popričaju kad se desi neki problem, od šućenja i slušanja nema hajra. Ali da ne pokušava da im bude majka, jer to oni nikad neće dopustiti, pogotovo dijete koje je tinejdžer ili starije. A on nek se ostavi neke pretjerane strogoće, današnja djeca to ne trpe, ili će trpiti pa mu nekad dobro nabiti na nos. A prije toga nek popriča sa mužem i dogovore zajednički nastup prema djeci, i to svakom djetetu posebno. Vjerujem da nije neki ters, koji neće prihvatiti određenu sugestiju žene.
-
majka3
#28 Re: razvod ili ne
Pozdrav svima,znam da nije najbolje da se stvari iznose ovako ali ja mislim da i nemam bas nekog izbora.
-Sama sam do 6,7 aliiii imamo one besplatne tel.medjusobno,a kako mu posao nije tako tezak,zovne me i 5 puta na dan(mislim da ubija dosadu,jer me ne zove ako gdje ode).
-da se vartim u svoj seher,eee to bi najvise volila,ali moja kcerka je izgubila godinu na ucenju jezika,trudila se maximalno da bi sama samcata u ovoj galami i svadji postigla sto i ovi koji su se ovdje rodili,kome da je ostavim?ne mogu joj upropastiti skolovanje,vec joj je dovoljno,iako hvala Bogu se rodlila dole i odrastala do 14g. pa se ovdje snasla,ima vec raju,bitno joj je samo koji eur za kafe i da je pustim,
-zao je meni njegove te djece ali nisam im ja kriva,majka im je udata,zivi blizu nas,odlaze i dolaze od nje kad god hoce,izlaze,mislim da je ova starija svu evropu i pola afrike do sada obisla,skuhano im,oprano,pa mislim...do u zadnje vrijeme nisam htjela svoju bebanu pretjerano da grlim i tepam pred njima,hajd da ne uzdahnu,ma koja sam ja budala
-mislim da je to sve uzrok on,kako je to poslozio u svojoj glavi,pod izgovorom uvjek,ma hajde poudace se,otici,onda radi kako zelis,pa sad mislim koliko bi ja to trebala ko to "nesto" da cekam,a ne znam ni sta
-ma joj ja bih danima sjedila i pisala samo da skontam sta da radim,sta grijesim,nekako kako pisem i citam sama svoje postove,sve mi ovo vise lici da mozda ustvari on ne moze jos da se oporavi od tog svog razvoda,cini mi se nekad da jos uvjek zali za tom izgubljenom porodicom ili je mene zadnjih mjeseci ufatila neka cudna depresija ili sam nagrajisala
pa sam pocela da razmisljam i koristim napokon svoj mozak,
samo znam da trebam od neceg poceti,kako?nemam blage veze,ali znam da vise ovako ne ide niti ja to vise mogu niti zelim a niti hocu
Vama hvala na svakom savjetu,upozorenju,primjedbi..
-Sama sam do 6,7 aliiii imamo one besplatne tel.medjusobno,a kako mu posao nije tako tezak,zovne me i 5 puta na dan(mislim da ubija dosadu,jer me ne zove ako gdje ode).
-da se vartim u svoj seher,eee to bi najvise volila,ali moja kcerka je izgubila godinu na ucenju jezika,trudila se maximalno da bi sama samcata u ovoj galami i svadji postigla sto i ovi koji su se ovdje rodili,kome da je ostavim?ne mogu joj upropastiti skolovanje,vec joj je dovoljno,iako hvala Bogu se rodlila dole i odrastala do 14g. pa se ovdje snasla,ima vec raju,bitno joj je samo koji eur za kafe i da je pustim,
-zao je meni njegove te djece ali nisam im ja kriva,majka im je udata,zivi blizu nas,odlaze i dolaze od nje kad god hoce,izlaze,mislim da je ova starija svu evropu i pola afrike do sada obisla,skuhano im,oprano,pa mislim...do u zadnje vrijeme nisam htjela svoju bebanu pretjerano da grlim i tepam pred njima,hajd da ne uzdahnu,ma koja sam ja budala
-mislim da je to sve uzrok on,kako je to poslozio u svojoj glavi,pod izgovorom uvjek,ma hajde poudace se,otici,onda radi kako zelis,pa sad mislim koliko bi ja to trebala ko to "nesto" da cekam,a ne znam ni sta
-ma joj ja bih danima sjedila i pisala samo da skontam sta da radim,sta grijesim,nekako kako pisem i citam sama svoje postove,sve mi ovo vise lici da mozda ustvari on ne moze jos da se oporavi od tog svog razvoda,cini mi se nekad da jos uvjek zali za tom izgubljenom porodicom ili je mene zadnjih mjeseci ufatila neka cudna depresija ili sam nagrajisala
samo znam da trebam od neceg poceti,kako?nemam blage veze,ali znam da vise ovako ne ide niti ja to vise mogu niti zelim a niti hocu
- Partizzanka
#29 Re: razvod ili ne
AMA ZENO DRAGA DIJETE U KOLICA I IDI VANI MALO IZADJI (NEMOJ MI SAMO RECI DA TI JE ZIMA VANI JER ZNAS KAKO SJEVERNJACI KAZU "NE POSTOJI LOSE VRIJEME SAMO LOSA ODJECA")
kako stojis sa jezikom?
jesi li ikada pokusavala da nadjes posao tu?
izvini ali ne mozes sjediti kuci i ocekivati da ce sve biti super bajno i krasno
sto vise sjedis sama u kuci ... to ti je gore jer mislis o svim stvarima koje se desavaju oko tebe
i nemoj govoriti da je tesko ... jer sto se hoce to se moze i Bog uvijek pomogne vrijednima
i sama sam dosla tako u stranu zemlju i evo me sad gdje jesam i super mi je! A bilo je misli i misli po glavi dok se nisam trznula i pocela da zivim!
u kojoj si zemlji?
kako stojis sa jezikom?
izvini ali ne mozes sjediti kuci i ocekivati da ce sve biti super bajno i krasno
sto vise sjedis sama u kuci ... to ti je gore jer mislis o svim stvarima koje se desavaju oko tebe
i nemoj govoriti da je tesko ... jer sto se hoce to se moze i Bog uvijek pomogne vrijednima
i sama sam dosla tako u stranu zemlju i evo me sad gdje jesam i super mi je! A bilo je misli i misli po glavi dok se nisam trznula i pocela da zivim!
u kojoj si zemlji?
-
kolacic29
#30 Re: razvod ili ne
osjecaj i misli koje imas u potpunosti razumijem, iako situacija u kojoj se nalazim malo slicna.
nakon nekoliko godina braka trenutno sam u fazi razmisljanja "razvesti se ili ne". Vec odredjeno vrijeme s njegove strane osjecam hladnocu, nezainteresovanje, odbojnost i proracunanu provokaciju. Poceo mi je govoriti da mu nije bitno da mu kuham (a veliki je gurman i voli da jede), da mu nije bitno jesam li dotjerana ili ne, ... jednostavno sve ono sto u mojim ocima cini dobru zenu (i suprugu) postalo mu je svejedno. Bliskosti i njeznosti izmedju nas pa skoro i da nema. ako me nekad poljubi, dobijem poljubac u obraz...
Pokusavala sam da nadjem razloge u okolnostima (trenutno je u preokretnoj fazi u zivotu, posao, dodatno skolovanje, losije finansije)...
Podrska sam gdje mogu i pokusavam razumjeti ali iz dana u dan iz mjeseca u mjesec sve vise pokazuje da mu nije do mene...
poceo je omalovazavati sve sto uradim za njega...
sve to nebi bio toliki problem da mi nije direktno rekao, da ustvari nemamo nista zanednicko i da bi ustvari sa svakom zenom koju na ulici sretne imao vise zajedno nego sa mnom... (i to nakon nekoliko godina braka!)
Ne posvecuje mi nikakvu paznju, poceo je da zivi sam u svome svijetu i da mene vise ne upusta u taj zivot...
Svakodnevno dolazi do raspravljanja oko sitnica, naravno padaju teske rijeci i sa moje i njegove strane, sto pravi jos vecu distancu izmedju nas..
Zivimo jedno pored drugoga kao stranci, on sebi kuha, kada ga pitam sta zeli da mu napravim kaze nista, kada direktno ukazujem na situaciju i da zelim drustvo, slogu, muza sugovornika i pitam zasto je takav prema meni, kaze da je normalan.... ne razumije i ne vidi da mi nije lijepo i da je on uzrok tome. prosto i ne zeli da razgovara sa mnom..
Nisam ovisna o njemu, nemamo djece, volim ga a iz dana u dan vise mislim da me vise ne volk ali da nema petlju da uradi zadnji korak...
nakon nekoliko godina braka trenutno sam u fazi razmisljanja "razvesti se ili ne". Vec odredjeno vrijeme s njegove strane osjecam hladnocu, nezainteresovanje, odbojnost i proracunanu provokaciju. Poceo mi je govoriti da mu nije bitno da mu kuham (a veliki je gurman i voli da jede), da mu nije bitno jesam li dotjerana ili ne, ... jednostavno sve ono sto u mojim ocima cini dobru zenu (i suprugu) postalo mu je svejedno. Bliskosti i njeznosti izmedju nas pa skoro i da nema. ako me nekad poljubi, dobijem poljubac u obraz...
Pokusavala sam da nadjem razloge u okolnostima (trenutno je u preokretnoj fazi u zivotu, posao, dodatno skolovanje, losije finansije)...
Podrska sam gdje mogu i pokusavam razumjeti ali iz dana u dan iz mjeseca u mjesec sve vise pokazuje da mu nije do mene...
poceo je omalovazavati sve sto uradim za njega...
sve to nebi bio toliki problem da mi nije direktno rekao, da ustvari nemamo nista zanednicko i da bi ustvari sa svakom zenom koju na ulici sretne imao vise zajedno nego sa mnom... (i to nakon nekoliko godina braka!)
Ne posvecuje mi nikakvu paznju, poceo je da zivi sam u svome svijetu i da mene vise ne upusta u taj zivot...
Svakodnevno dolazi do raspravljanja oko sitnica, naravno padaju teske rijeci i sa moje i njegove strane, sto pravi jos vecu distancu izmedju nas..
Zivimo jedno pored drugoga kao stranci, on sebi kuha, kada ga pitam sta zeli da mu napravim kaze nista, kada direktno ukazujem na situaciju i da zelim drustvo, slogu, muza sugovornika i pitam zasto je takav prema meni, kaze da je normalan.... ne razumije i ne vidi da mi nije lijepo i da je on uzrok tome. prosto i ne zeli da razgovara sa mnom..
Nisam ovisna o njemu, nemamo djece, volim ga a iz dana u dan vise mislim da me vise ne volk ali da nema petlju da uradi zadnji korak...
- dusa_raskopuša
#31 Re: razvod ili ne
Najezih se od same pomisli na situaciju, ne mogu ni da zamislim kako je tek tebi.
Budi i ti k'o on, ak' ne moze-ne moze. Ne's ti njega moliti, sacuvaj ponos. Vjerujem da bi se bolje osjecala dalje od njega. Tesko bi ti bilo na pocetku ali kasnije bi shvatila da je tako najbolje, ako to vec nije samo neka njegova 'prolazna' faza. U svakom slucaju, nadam se da ces pravu odluku donijeti. Good luck. 
-
kolacic29
#32 Re: razvod ili ne
dusa_raskopuša wrote:Najezih se od same pomisli na situaciju, ne mogu ni da zamislim kako je tek tebi.Budi i ti k'o on, ak' ne moze-ne moze. Ne's ti njega moliti, sacuvaj ponos. Vjerujem da bi se bolje osjecala dalje od njega. Tesko bi ti bilo na pocetku ali kasnije bi shvatila da je tako najbolje, ako to vec nije samo neka njegova 'prolazna' faza. U svakom slucaju, nadam se da ces pravu odluku donijeti. Good luck.
trenutno se samo nadam da je stvarno do okolnosti i da ce sve biti u redu, iako su sanse male. mnogo toga je povrijedjeno u meni (vjerujem i u njemu). ne znam kako da zivim sa cinjenicom da mon muz smatra da bi ustvari svaka zena koja prodje pored njega bolja za njega...
pitam se, da li mozda potajno i trazi sebi drugu a drzi mene kao rezervnu opciju...
Molila sam ga da iskreno iznese ako me ne voli, da sam u stanju sve mu ostaviti i otici ako me ne voli, nista mi ne treba, ali na to dobijem reakciju:" na gluposti ne odgovaram.."
zna da mi je potrebna njeznost a svakom svojom recenicom kao da mi vene sijece ziletom...
Ima i trenutaka kada on shvati neke stvari pa se kao potrudi ali i to imam osjecaj da radj sam protiv svojih osjecaja, samo da bi pritiskao situaciju, da bi meni dao malo nade...
kada dodje do svadje, ocekuje da ja gladim situaciju iako je ja nisam izazvala, ako ja ne napravim prvi korak i necemo dovesti situaciju u bolje stanje (u normalno izgleda i ne ide)....
Ne zeli nista da imamo sto radimo zajedno, ne lijezemo zajedno, ne ustanemo, ne doruckujemo, veceramo... nista.
Radi kako on hoce, visi po cijeli dan na internetu i kada razgovaram s njim samo mi na trenutak posveti paznju, da bi opet odlutao za komp...
uzasno se osjecam i ne zelim nikome da dodje u ovu situaciju...
jedino sto me jos drzi je vjera i cinjenica da je razvod Bogu najmrze, dozvoljeno djelo...
- p206
#33 Re: razvod ili ne
I vi ste još zajedno? Ostavi to dok još možeš, kad ti dovede drugu da se upoznate hvataćeš se za glavu i govoriti koliko si godina/mjeseci uzalud potrošila.kolacic29 wrote:
trenutno se samo nadam da je stvarno do okolnosti i da ce sve biti u redu, iako su sanse male. mnogo toga je povrijedjeno u meni (vjerujem i u njemu). ne znam kako da zivim sa cinjenicom da mon muz smatra da bi ustvari svaka zena koja prodje pored njega bolja za njega...
pitam se, da li mozda potajno i trazi sebi drugu a drzi mene kao rezervnu opciju...
Molila sam ga da iskreno iznese ako me ne voli, da sam u stanju sve mu ostaviti i otici ako me ne voli, nista mi ne treba, ali na to dobijem reakciju:" na gluposti ne odgovaram.."
zna da mi je potrebna njeznost a svakom svojom recenicom kao da mi vene sijece ziletom...
Ima i trenutaka kada on shvati neke stvari pa se kao potrudi ali i to imam osjecaj da radj sam protiv svojih osjecaja, samo da bi pritiskao situaciju, da bi meni dao malo nade...
kada dodje do svadje, ocekuje da ja gladim situaciju iako je ja nisam izazvala, ako ja ne napravim prvi korak i necemo dovesti situaciju u bolje stanje (u normalno izgleda i ne ide)....
Ne zeli nista da imamo sto radimo zajedno, ne lijezemo zajedno, ne ustanemo, ne doruckujemo, veceramo... nista.
Radi kako on hoce, visi po cijeli dan na internetu i kada razgovaram s njim samo mi na trenutak posveti paznju, da bi opet odlutao za komp...
uzasno se osjecam i ne zelim nikome da dodje u ovu situaciju...
jedino sto me jos drzi je vjera i cinjenica da je razvod Bogu najmrze, dozvoljeno djelo...
A ovo da je razvod Bogu najmrže dozvoljeno djelo... da li bi Bog volio da njegov rob, vjernik, bude nesretan sa nekim ko se ponaša kao najveći dušman prema njemu, nebi logično. Shvatanje vjere i treba da bude logično a ne samo bukvalno kao je napisano, jer nam je Bog i dao tu osobinu da logično rasuđujemo stvari.
Ja se vodim onom "Pomozi sebi i Bog će ti pomoći"
-
Ko to smat
#34 Re: razvod ili ne
Nazad u seher.Kratko i jasno samo se zavlacis.
- htcxone
#35 Re: razvod ili ne
sa vjerske strane, Bogu su najbolji oni koji su najbolji prema svojim ženama... on očito nije takav prema tebi
druga očigledna stvar je ta da on bas i nije u nekoj ljubavi prema tebi... ja ne shvatam kako neko može se oženiti i onda tako ignorisati ženu... pogotovo ako je to tako kao sto ti kazes da mu pokusavas udovoljiti na sve nacine ... pa on treba da ti svaki dan poklon donese... ali očito da si ti previse blaga bila prema njemu i dala mu sve sto si imala.. e tu postoje muskarci (Kao i zene) koje to iskoriste do krajnjih granica i onda umisle da su IPAK NESTO VIŠE zasluzili i krenu u potragu za tim VIŠIM a ti ostanes samo rezervna opcija... nemoj se plašiti da dobiješ odgovor iskren ... možda će boliti možda i neće... ali sigurna budi da je vrlo bitno da sama sebi možeš recći da si sve pokušala...nikad nemoj odustati dok ne pokušaš na sve načine (ako već jesi onda ti je sve jasno) ... sto se tiče interneta, lijepo mu reci da ne provodi toliko vremena i da posveti paznju tebi, ako to ne uradi onda i ti uradiš isto, na internet i po cijeli dan, kuhaj sama sebi jela, izađi na kafu sa prijatljicama, nekad malo zakasni kuući...pa ćeš vidjeti njegovu reakciju kad skonta da vise ne bališ za njim i da nije više centar svijeta....
druga očigledna stvar je ta da on bas i nije u nekoj ljubavi prema tebi... ja ne shvatam kako neko može se oženiti i onda tako ignorisati ženu... pogotovo ako je to tako kao sto ti kazes da mu pokusavas udovoljiti na sve nacine ... pa on treba da ti svaki dan poklon donese... ali očito da si ti previse blaga bila prema njemu i dala mu sve sto si imala.. e tu postoje muskarci (Kao i zene) koje to iskoriste do krajnjih granica i onda umisle da su IPAK NESTO VIŠE zasluzili i krenu u potragu za tim VIŠIM a ti ostanes samo rezervna opcija... nemoj se plašiti da dobiješ odgovor iskren ... možda će boliti možda i neće... ali sigurna budi da je vrlo bitno da sama sebi možeš recći da si sve pokušala...nikad nemoj odustati dok ne pokušaš na sve načine (ako već jesi onda ti je sve jasno) ... sto se tiče interneta, lijepo mu reci da ne provodi toliko vremena i da posveti paznju tebi, ako to ne uradi onda i ti uradiš isto, na internet i po cijeli dan, kuhaj sama sebi jela, izađi na kafu sa prijatljicama, nekad malo zakasni kuući...pa ćeš vidjeti njegovu reakciju kad skonta da vise ne bališ za njim i da nije više centar svijeta....
- dusa_raskopuša
#36 Re: razvod ili ne
Ama njegova reakcija nece biti kao sto ti navodis, samo zato sto se co'j'k o'ladio.
A kad se jedna od strana o'ladi, tu nema pomoci. Ocito je da te ne zeli. (jesam ovo grubo napisala, ali bolje je i ovako nego da dodajem boja ne bi l' se ti bolje osjecala). To sto nista ne radite zaje'no, govori ti da on ne zeli nista vise od tebe. Isto k'o da zivis sa susjedom u istom stanu. I to sto visi na netu moze da bude iz vise razloga, a ti proberi onaj koji mislis da je tacan.
(ako mu se pos'o ne zasniva tol'ko na koristenju neta, onda koji andrak 'surfa' tol'ko pored tebe zive?) Sto prije rijesis situaciju, bolje ces se osjecati, i ti a i on. Msm ono, ozeni se, i nakon par godina, odjednom neka pasivnost, *bem ti takvo musko. Idiot pravi. Ne zna rec', ne mozemo mi vise zaje'no, hajde fino svako na svoju stranu, da se ne gnjavite vise.
- CaneBos
#37 Re: razvod ili ne
Ako si sa svoje strane ucinila napore i korake ka razgovoru, pomirenju, pronalazenju izlaza iz krize i spavanja braka i odnosa, savjest treba da ti bude cista.
Sad da mi sa strane nagadjamo razloge njega kao muza i muskarca u tom odnosu je malo potesko zaista.
U sustini kod zahladjenja odnosa u braku moze biti vise uzroka, najcesci su njegovo nezadovoljstvo samim sobom i njegovim zivotom,osjecajem neuspjeha.. bracna monotonija tj. prestanak one prve strasti i zaljubljenosti i prelazak u fazu rutine.
Drugi najcesci razlog je saranje, druga zena ili zene..trazenje "adrenalina" na drugoj strani, bilo vani u okruzenju ili jos cesce preko "interneta" (jeftinije i brze
).
Ne ocekuj od muskarca koji se osjeca krivim da ti prizna da te "ne voli", malo koji ima muda da stane iza svojih gresaka i sranja..stavi malo svoje emocije na stranu i pokusaj hladnije i objektivnije promotriti njegovo ponasanje i reakcije..mislim da ces dobiti odgovor koji trazis sta da radis dalje.
Sad da mi sa strane nagadjamo razloge njega kao muza i muskarca u tom odnosu je malo potesko zaista.
U sustini kod zahladjenja odnosa u braku moze biti vise uzroka, najcesci su njegovo nezadovoljstvo samim sobom i njegovim zivotom,osjecajem neuspjeha.. bracna monotonija tj. prestanak one prve strasti i zaljubljenosti i prelazak u fazu rutine.
Drugi najcesci razlog je saranje, druga zena ili zene..trazenje "adrenalina" na drugoj strani, bilo vani u okruzenju ili jos cesce preko "interneta" (jeftinije i brze
Ne ocekuj od muskarca koji se osjeca krivim da ti prizna da te "ne voli", malo koji ima muda da stane iza svojih gresaka i sranja..stavi malo svoje emocije na stranu i pokusaj hladnije i objektivnije promotriti njegovo ponasanje i reakcije..mislim da ces dobiti odgovor koji trazis sta da radis dalje.
-
majka3
#38 Re: razvod ili ne
Iskreno zao mi je,meni su neki savjetovali da se malo saberem i sama skontam pa tek onda mislim na njega,pa kad malo razmislim u pravu su ljudi,vide i znaju malo vise,moj domet kucni orag i on,nema daljekolacic29 wrote: Nisam ovisna o njemu, nemamo djece, volim ga a iz dana u dan vise mislim da me vise ne volk ali da nema petlju da uradi zadnji korak...
To bi i tebi savjetovala,okreni se vise ucenju,vjeri,sebi,ojacaj se a ostalo ce samo doci,
-
majka3
#39 Re: razvod ili ne
U svicarskoj sam,isla sam ja na kurs Njemackog dok se nisam porodila ali brate ovi imaju neki akcent ja ih nista ne razumijem,koristim engleski sreca pa ga znamPartizzanka wrote:AMA ZENO DRAGA DIJETE U KOLICA I IDI VANI MALO IZADJI (NEMOJ MI SAMO RECI DA TI JE ZIMA VANI JER ZNAS KAKO SJEVERNJACI KAZU "NE POSTOJI LOSE VRIJEME SAMO LOSA ODJECA")
kako stojis sa jezikom?
u kojoj si zemlji?
kako da se trznem,stalno motam po glavi,sta da radim,gdje,kako
Kako si ti uspjela?
Samo mi jedino dragi Bog i moze pomoci,nadam se da ce biti dobro...
-
Lounge Act
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#41 Re: razvod ili ne
Tesko je odluciti sta i kako dalje, ali dok razmisljas i odlucujes, ucini ono sto ce ti dobro doci ma sta bilo poslijemajka3 wrote:Pozdrav svima,znam da nije najbolje da se stvari iznose ovako ali ja mislim da i nemam bas nekog izbora.
-mislim da je to sve uzrok on,kako je to poslozio u svojoj glavi,pod izgovorom uvjek,ma hajde poudace se,otici,onda radi kako zelis,pa sad mislim koliko bi ja to trebala ko to "nesto" da cekam,a ne znam ni sta![]()
-ma joj ja bih danima sjedila i pisala samo da skontam sta da radim,sta grijesim,nekako kako pisem i citam sama svoje postove,sve mi ovo vise lici da mozda ustvari on ne moze jos da se oporavi od tog svog razvoda,cini mi se nekad da jos uvjek zali za tom izgubljenom porodicom ili je mene zadnjih mjeseci ufatila neka cudna depresija ili sam nagrajisalapa sam pocela da razmisljam i koristim napokon svoj mozak,
Obavezno nauci jezik, to ti ne moze naskoditi, nemoj da budes kao ovca tamo...
I nadji neku prijateljicu da ne sjedis po cijele dane u kuci sama, lakse je kad s nekim progovoris..
a onda razmisljaj sta i kako dalje...velik je korak razvod, ali i odluka da ostanes u nesretnom braku
sta god odlucila neka ti je sa srecom i da se ne pokajes
-
Smail Aga
#42 Re: razvod ili ne
Nevjerovatno,znaci ti si nadlezan da svom Starom odredjujes sta ce raditi i sa kim ce ljubav voditip206 wrote:
Meni se čini da djeca nisu baš najbolje prihvatila njihovo zajedničko dijete. Ne mislim da ga ne vole ali da im je to teško palo. Ja sam ostao rano bez majke i starog nebi mogao vidjeti sa drugom ženom kamoli da dobije dijete sa njom, to bi mi bilo nepojmljivo... ne znam šta bi uradio... mislim da više nikad nebi progovorio sa njim.
Ta djevojka je i više nego tolerantna, čini mi se da su prešli preko toga da se on oženi, ali dijete im je bilo previše. I njih treba razumjeti. Uglavnom treba da uspostavi što bolju komunikaciju sa tom djecom, i ona i muž joj. Ona treba da bude što otvorenija prema njima i da fino popričaju kad se desi neki problem, od šućenja i slušanja nema hajra. Ali da ne pokušava da im bude majka, jer to oni nikad neće dopustiti, pogotovo dijete koje je tinejdžer ili starije. A on nek se ostavi neke pretjerane strogoće, današnja djeca to ne trpe, ili će trpiti pa mu nekad dobro nabiti na nos. A prije toga nek popriča sa mužem i dogovore zajednički nastup prema djeci, i to svakom djetetu posebno. Vjerujem da nije neki ters, koji neće prihvatiti određenu sugestiju žene.
Nesto potpuno izvan moga poimanja zivota ,zamisljam da moj mali meni tako nesto kaze
Na temu: Ponovicu se,tesko je davati savjete ljudima koje dobro ne poznajes ali sigurno moras da se osamostalis,emotivno i finansijski,da se vise integrises u drustvo. To ce ti otvoriti nove perspektive,bolje ces i dalje vidjeti onda,pa ces onda lakse donositi odluke.
- matic.ivan
#43 Re: razvod ili ne
mjeri tri puta, jednom sijeci 
- Nisrin
#44 Re: razvod ili ne
Nisi svjesna u kolikoj si prednosti u odnosu na more drugih zena jer imas priliku i mozes da budes FINANSIJSKI NEOVISNA! To je glavno da bi covjek mogao prezivjeti...
Sve mozes rijesiti samo RAZGOVOROM i DOGOVOROM, jeste tesko pricati ali treba naci nacina da se prodre do covjeka, mudro sa djecom postupati, djeca su jako namazana, bezobrazna i sa njima postupati MUDRO posebno jer uzivaju podrsku svog oca koji nece da otvori oci i vidi kakvi su!
Moj savjet je pokusaj sve uciniti da spasis brak ne zbog seb enego zbog DJETETA koje imas s njim...pa Boze moj!Zahvali se Bogu sto zivis u takvoj sredini da ce to sve proci puno bezbolnije nego da si na Balkanu! Tamo mozes nastaviti normalno sa zivotom, pretpostavljam da se radi o Svedskoj ili nekoj dr, skandinavskoj zemlji!
Sve mozes rijesiti samo RAZGOVOROM i DOGOVOROM, jeste tesko pricati ali treba naci nacina da se prodre do covjeka, mudro sa djecom postupati, djeca su jako namazana, bezobrazna i sa njima postupati MUDRO posebno jer uzivaju podrsku svog oca koji nece da otvori oci i vidi kakvi su!
Moj savjet je pokusaj sve uciniti da spasis brak ne zbog seb enego zbog DJETETA koje imas s njim...pa Boze moj!Zahvali se Bogu sto zivis u takvoj sredini da ce to sve proci puno bezbolnije nego da si na Balkanu! Tamo mozes nastaviti normalno sa zivotom, pretpostavljam da se radi o Svedskoj ili nekoj dr, skandinavskoj zemlji!
-
Micaha
#45 Re: razvod ili ne
majka3 wrote:Pozdrav svima,znam da nije najbolje da se stvari iznose ovako ali ja mislim da i nemam bas nekog izbora.
-mislim da je to sve uzrok on,kako je to poslozio u svojoj glavi,pod izgovorom uvjek,ma hajde poudace se,otici,onda radi kako zelis,pa sad mislim koliko bi ja to trebala ko to "nesto" da cekam,a ne znam ni sta![]()
-ma joj ja bih danima sjedila i pisala samo da skontam sta da radim,sta grijesim,nekako kako pisem i citam sama svoje postove,sve mi ovo vise lici da mozda ustvari on ne moze jos da se oporavi od tog svog razvoda,cini mi se nekad da jos uvjek zali za tom izgubljenom porodicom ili je mene zadnjih mjeseci ufatila neka cudna depresija ili sam nagrajisalapa sam pocela da razmisljam i koristim napokon svoj mozak,
Nauci jezik i svoj si gazda. To ti rjesava sve probleme. U tom slucaju vazda mozes djecu pod ruku, nac sebi poso i stan i niko te nece zajebavat. Poslje toga ce te drukcije i gledat
- p206
#46 Re: razvod ili ne
ma nemoj mi rećiSmail Aga wrote:Nevjerovatno,znaci ti si nadlezan da svom Starom odredjujes sta ce raditi i sa kim ce ljubav voditip206 wrote:
Meni se čini da djeca nisu baš najbolje prihvatila njihovo zajedničko dijete. Ne mislim da ga ne vole ali da im je to teško palo. Ja sam ostao rano bez majke i starog nebi mogao vidjeti sa drugom ženom kamoli da dobije dijete sa njom, to bi mi bilo nepojmljivo... ne znam šta bi uradio... mislim da više nikad nebi progovorio sa njim.
Ta djevojka je i više nego tolerantna, čini mi se da su prešli preko toga da se on oženi, ali dijete im je bilo previše. I njih treba razumjeti. Uglavnom treba da uspostavi što bolju komunikaciju sa tom djecom, i ona i muž joj. Ona treba da bude što otvorenija prema njima i da fino popričaju kad se desi neki problem, od šućenja i slušanja nema hajra. Ali da ne pokušava da im bude majka, jer to oni nikad neće dopustiti, pogotovo dijete koje je tinejdžer ili starije. A on nek se ostavi neke pretjerane strogoće, današnja djeca to ne trpe, ili će trpiti pa mu nekad dobro nabiti na nos. A prije toga nek popriča sa mužem i dogovore zajednički nastup prema djeci, i to svakom djetetu posebno. Vjerujem da nije neki ters, koji neće prihvatiti određenu sugestiju žene.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ovo je neka psihopatska posesivnost ,neki opasni kompleksi !!
Nesto potpuno izvan moga poimanja zivota ,zamisljam da moj mali meni tako nesto kaze![]()
![]()
![]()
Na temu: Ponovicu se,tesko je davati savjete ljudima koje dobro ne poznajes ali sigurno moras da se osamostalis,emotivno i finansijski,da se vise integrises u drustvo. To ce ti otvoriti nove perspektive,bolje ces i dalje vidjeti onda,pa ces onda lakse donositi odluke.
na osnovu jedne rečenice si me uspio skenirati, svaka ti čast ljudino, da nisi psihologiju završio prije roka?
- Nisrin
#47 Re: razvod ili ne
valter033 wrote:Jeli ovo ukljucuje i ono "trpi radi djeteta"?Nisrin wrote:Moj savjet je pokusaj sve uciniti da spasis brak ne zbog seb enego zbog DJETETA koje imas s njim...pa Boze moj!Zahvali se Bogu sto zivis u takvoj sredini da ce to sve proci puno bezbolnije nego da si na Balkanu! Tamo mozes nastaviti normalno sa zivotom, pretpostavljam da se radi o Svedskoj ili nekoj dr, skandinavskoj zemlji!
POJEDINE stvari da, zasto da ne, djeca su IPAK na pravom mjestu, u tom smislu da imaju i majku i oca...ali ukoliko su djeca bezobrazna kao od ove zene onda je to vec druga prica :S Zato se djeca odgajaju u sto zdravijoj sredini od malih nogu! Da se zna ko je autoritet i ko su mama i tata!
- LightRain
#48 Re: razvod ili ne
Pitaj sebe je li ti ljepše i ugodnije u glavi izgleda ta slika da si razvedena i živiš sama sa svojom djecom, ili da ostaneš s njim i svim tim zajedno. Kad si iskreno odgovoriš na to pitanje, mislim da će ti se onda sve samo reći.
-
miki.ba
#49 Re: razvod ili ne
Ovdje postoji samo lijevo i desno, nema sredina.valter033 wrote: Ostati u braku koji ne funkcionise samo radi djeteta/djece je notorna glupost. Iako su djeca na prvom mjestu, za dijete je zdravije i bolje ako ima oba roditelja koji funkcionisu svaki za sebe, nego oba roditelja koji su skupa i ne funkcionisu. Tacno je da djecu od malih nogu treba uciti ko su mama i tata, autoritetu i sl. ali kada jedan od roditelja podriva taj roditeljski autoritet, kada su djeca svjesna da se roditelji ne mogu dogovoriti ni oko cega, onda djeci ne treba puno da shvate da je to nezdrava sredina. Ne tako rijetko djeca izlazi iz takve situacije traze u necemu sto kasnije moze biti veliki problem kako za njih, tako i za okolinu.
Nekad u braku moraš sam svoje govno pojesti, naravno radi djece, al ne jedeš ga svakodnevno.
Ko nije u stanju svoj ponos žrtvovati zarad porodice, djece i opšteg stanja, nebi ni trebao stupati u brak.
Sagledajmo realno, postavljac teme nije da nema problema, ali su sve njeni problemi na kojim treba raditi.
Jezik mora ona naucit, obuku za neki posao mora ona završiti, zaposliti se opet ona mora, iz depresije mora ona izaci.
Shvatam ja da joj njegova djeca prave malo problema ali zahtjevati od njega da nju stavi na prvo mjesto je ružno.
Nisam ni ja pristalica ostajanja u braku samo radi djece, a nisam ni pristalica razvoda samo radi djece, što je ovdje slucaj.
Evo još jedan savjet, bori se za svoja prava, a ne protiv njegove djece.
- htcxone
#50 Re: razvod ili ne
Prvo moram reći da teško shvatam ljude koji su u braku i koji teek tako hladnokrvno počnu se ponašati... bar ja to ne mogu shvatiti, jednostavno ako već ulaziš u brak onda trebaš shvatiti da je to velika odluka i da ostatak života trebaš usredotočiti na svoju ljepšu polovinu.
Ne znam je li to do moje porodice ili nešto slično ali ja nikada ne bih mogao, ako sam već ušao u brak stavljati nekoga ispred žene što automatski znači da i ona tako treba da razmišlja na isti način. Ovaj sistem može funkcionisati, svaki drugi sistem je ssamo pokušaj s tim da ovdje djeca su dio nas tako da jednako treba rasporediti ljubav prema djeci i ljubav prema bračnom partneru a to je u zdravoj porodici vrlo moguće. Naravno može se desiti da u život pustimo i nekoga ko nije spreman prihvatiti činjenicu da kada uđeš u brak jednu ( a pposlije i drugu i treću....) osobu stavljaš ispred svega, tu dolazi dilema "ostati ili otići". Tu ne treba puno da se pametuje i daju savjeti, sve je do tog para, valjda mogu sjesti i popričati. Ako on osjeća da je kafana, fudbal i sl. bitnije od porodice treba vidjeeti razloge takvog razmisljanja. Ako su razlozi neorektni i "dječiji" tipa, moram posvetiti vremena društvu samo radim i kući sam, jaso je da je ta osoba ili nezadovoljna bračnim životom ili jednostavno nije dovoljno proživjela u životu pa su ti izlasci zaostatak iz mladost...danas su ljudi čudni, većinom su egoističnog ponašanja, dosta toga im je normalno što kvari odnos sa partnerom, razvod je nešto normalno i uobičajno...nije nam išlo, to kažu nakon prvih računa kje nisu mogli platiti, ili ma sve je ok to bilo al nismo imali iste ciljeve (pa sta stee radili dok ste bili u vezi? ganjali se po klupama u parku il na igmanu? valjda ste tad trebali pričati o ciljevima)....
U biti nemoguće je nekome dati ispravan savjet... moguće ga je uputiti u nekom smjeru, reći mu šta da učini u nekim situacijama, pomoći na ovaj ili onaj način, ali sve ostalo je između te dvije osobe. Čak ni djeca ne mogu tu puno uticati, ipak ona uče od roditelja, sve je na te dvije osobe, da li će komunicirati normalno, da li će probleme rješavati zajedno i sa željom da se ne ponove, da li će svoj život posvetiti da porodica bude funkcionalna, da li će htjeti da budu sretni zajedno ili će ipak odustati od svega...
U biti, poslije svakog razvoda ima povrijeđena strana. Najčešće to budu djeca... Naravno da ne treba produbljivati ponor pa se ne razvesti zbog djece, jerr bolje i razzvod nego da gledaju svađe i nasilje...
Zato u brak treba ulaziti sa nekim ciljevima koji su realni, sa shvatanjem osobe pored sebe, sa vjerom da bi za tu osobu sve učinio... na kraju, siguran sam, da osim majke i oca, žena je jedina osoba koja te nebi napustila kada je najgore...
Zbog toga, odgovore o svom braku je najbolje potražiti u osobi sa kojom živite, ako ne želi razgovarati, nađite način neki da to uspijete... Jednostavno, niko ne može ući u vaš um i srce da vam da odgovor.
Ne znam je li to do moje porodice ili nešto slično ali ja nikada ne bih mogao, ako sam već ušao u brak stavljati nekoga ispred žene što automatski znači da i ona tako treba da razmišlja na isti način. Ovaj sistem može funkcionisati, svaki drugi sistem je ssamo pokušaj s tim da ovdje djeca su dio nas tako da jednako treba rasporediti ljubav prema djeci i ljubav prema bračnom partneru a to je u zdravoj porodici vrlo moguće. Naravno može se desiti da u život pustimo i nekoga ko nije spreman prihvatiti činjenicu da kada uđeš u brak jednu ( a pposlije i drugu i treću....) osobu stavljaš ispred svega, tu dolazi dilema "ostati ili otići". Tu ne treba puno da se pametuje i daju savjeti, sve je do tog para, valjda mogu sjesti i popričati. Ako on osjeća da je kafana, fudbal i sl. bitnije od porodice treba vidjeeti razloge takvog razmisljanja. Ako su razlozi neorektni i "dječiji" tipa, moram posvetiti vremena društvu samo radim i kući sam, jaso je da je ta osoba ili nezadovoljna bračnim životom ili jednostavno nije dovoljno proživjela u životu pa su ti izlasci zaostatak iz mladost...danas su ljudi čudni, većinom su egoističnog ponašanja, dosta toga im je normalno što kvari odnos sa partnerom, razvod je nešto normalno i uobičajno...nije nam išlo, to kažu nakon prvih računa kje nisu mogli platiti, ili ma sve je ok to bilo al nismo imali iste ciljeve (pa sta stee radili dok ste bili u vezi? ganjali se po klupama u parku il na igmanu? valjda ste tad trebali pričati o ciljevima)....
U biti nemoguće je nekome dati ispravan savjet... moguće ga je uputiti u nekom smjeru, reći mu šta da učini u nekim situacijama, pomoći na ovaj ili onaj način, ali sve ostalo je između te dvije osobe. Čak ni djeca ne mogu tu puno uticati, ipak ona uče od roditelja, sve je na te dvije osobe, da li će komunicirati normalno, da li će probleme rješavati zajedno i sa željom da se ne ponove, da li će svoj život posvetiti da porodica bude funkcionalna, da li će htjeti da budu sretni zajedno ili će ipak odustati od svega...
U biti, poslije svakog razvoda ima povrijeđena strana. Najčešće to budu djeca... Naravno da ne treba produbljivati ponor pa se ne razvesti zbog djece, jerr bolje i razzvod nego da gledaju svađe i nasilje...
Zato u brak treba ulaziti sa nekim ciljevima koji su realni, sa shvatanjem osobe pored sebe, sa vjerom da bi za tu osobu sve učinio... na kraju, siguran sam, da osim majke i oca, žena je jedina osoba koja te nebi napustila kada je najgore...
Zbog toga, odgovore o svom braku je najbolje potražiti u osobi sa kojom živite, ako ne želi razgovarati, nađite način neki da to uspijete... Jednostavno, niko ne može ući u vaš um i srce da vam da odgovor.