cuti djecaceSaian wrote:mamica 31 wrote:kad mi neko spomene Clou, odmah mi ona hala zamrditeletrader wrote: I koje,kad izadju u grad,najkasnije da su u 23:00 kuci..
![]()
![]()
![]()
Imao ja jednu takvu,ostao odmah drugi izlazak sa njom do ovako 4-5 ujutro u Clou..Dosla ona kuci,stari joj valjda tek ustao na sabah i on odmah ko iz topa:
"Hocel te zhenit'?"![]()
![]()
![]()
Jos kad je guzva, pa svo stoje pored onog klozeta
sta je ljudi na ovom forumu proslo kroz onaj Clou Tito dragi, da sam u Clou chesce na ochi vidio sigurno bih vas sve iz vidjenja znao![]()
![]()
![]()
Razvod braka
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
mamica papucarka
-
teletrader
U jednom prolazu izmedju Markthalle-a i tamo gdje guma goridanas wrote:mene silno zanima saijevo cijenjeno misljenje glede ove teme![]()
![]()
![]()
PS dje vam dodje taj clou![]()
![]()
![]()
- anais_nin
romantika nema nikakve veze s timdanas wrote:svako je u poziciji okoline -- gledajuci svijet oko sebe... vidis parove u svojoj okolini, neki su sretni a neki bas i ne -- sve i da hoces ne mozes a da nemas svoje vidjenje ljudi koje poznajes... elem, poenta je, da neko obraca paznju sta 'okolina' misli a neko ne... parovi od kojih se meni place su sasvim slobodni da ignorisu moj sud, kao sto sam ja slobodna da ignorisem njihov, ili bilo ciji sud... sa tom razlikom da oni nisu nista sretniji u vezi time sto ignorisu moj sud (u sustini nebitan i bez ikakvih moralnih konotacija i svakako bez pritisaka), a mozda bi bili sretniji da pocnu da ignorisu strah od 'a sta ce carsija/prijatelji/roditelji reci' te prekrate sebi muke...baustelac wrote:
@danas
Tebi nije bitno sta okolina kaze i sta misli i to je sasvim ok ali kasnije kazesi dovodis se u poziciju okoline.pa nek je i propao; makar ne zaudara na kilometar ko ovaj 'ustajali'... Rolling eyes kad vidis takav par, povraca ti se... Rolling eyes
glede braka i obaveze... daleko sam od romanticarskih iluzija -- ne znam da sam ih ikada i imala -- ali kada brak postane samo i jedino obaveza, po mom misljenju, vrijeme je za poselamit se... brak -- kao i svaka veza uostalom -- moze to postati iz raznoraznih razloga... ne smatram se emancipiranom feministicom, ali znam da ne bih mogla biti ni dana duze sa osobom koja za mene vise nije specijalna, koja me ne stimulira, i za koju me-- kad se sve sabere i oduzme -- na kraju veze samo navika, zajednicki kredit, i pritisak okoline...
but -- to sam ja...
- anais_nin
nadam se da ces naci zenu koja slicno razmislja o brakubaustelac wrote:Naravno da covjek treba da gleda okolinu i da uzima pozitivne primjere kako to treba biti, kako u braku tako i u svim aspektima zivota a sta okolina kaze i prica, to treba na ignore.
Po meni brak kao insitucija bez djece je besmilen. Brak je tu da zakonski zastiti djecu odnosno zenu kao zrtvu koja zrtvuje sebe za odgajanje djece i podizanje djece i zato ga posmatram kao obavezu gdje oboje treba da se zrtvuju i rade na opstanku braka. Brak je zajednica i vecina nas je dio jedne takve zajednice ali kao potomci. I svi mi smo imali manje ili vece konflikte sa svojim roditeljima samo sto se od svojih roditelja ne razvodimo. Uvijek se neko potrudi da se konflikt izgladi i zaboravi jer izlaza nema. Isto tako bi trebalo da bude i u braku (nasilje i nevjeru iskljucujem). U svemu dolazi do zasicenja pa vjerujem da je tako i u braku a oni pocetni motivi zasto je dvoje stupilo u brak treba da budu vodilja da se prevazidju trenutna mrzovolja. Najlakse je iskociti a to samo pokazuje nista drugo do slabost i nedostatak volje da se odrzi nesto sto je nekada bilo vrijedno paznje.
Tragedija nastupa kada se dvoje "upoznaju" preko vecernjih izlazaka druze se par sati sedmicno i onda odluce da stupe u brak bez da se dobro upoznaju i shvate ozbiljnost jednog takvog koraka. Ako i ne uspije, hebi ga, ima razvod. Drugacije ne ide jer sta bi mahala rekla da dvoje zive nevjencani! Bolje biti i razevedena nego sumnjivog morala
sto se medjusobnog poznavanja tice, mislim da je za brak bitnije poznavati sebe nego drugu osobu....
a apropos ovog zadnjeg....u mojoj knjizi je ljepse zivjeti nevjencano u ljubavi, nego ulaziti u brak sa i jednim momentom misli "pa sta sad ako ne bude frceralo uvijek ima razvod"
ali....to sam ja
- anais_nin
divno divno divnomamica 31 wrote:kuku lele, sto me isprepadaste![]()
![]()
![]()
Imal sta pozitivno![]()
![]()
![]()
Moji roditelji koji imaju preko 60 godina, svakodnevno se cmacu![]()
![]()
Stari mami pridrzava kaput, ona ustaje ujutro sabahile kako bi sa njim popila kafu... Za 33 godine braka, skoro pa nista nisu izgubili.
Zato ljudi, nije sve tako sivo
- anais_nin
joj sto vas volem citatidanas wrote:blago tebilady midnight wrote:ma i moji su takvi nakon 36 godina, pravo ih fino vidjetimamica 31 wrote:kuku lele, sto me isprepadaste![]()
![]()
![]()
Imal sta pozitivno![]()
![]()
![]()
Moji roditelji koji imaju preko 60 godina, svakodnevno se cmacu![]()
![]()
Stari mami pridrzava kaput, ona ustaje ujutro sabahile kako bi sa njim popila kafu... Za 33 godine braka, skoro pa nista nisu izgubili.
Zato ljudi, nije sve tako sivo:)
sjedimo jednom ja i sestra sa starim, gleda on u nas onako zamisljeno, pa ce ko iz topa: "eh kceri moje, lijepe ste mi obje, ali niste vala ni priblizhno lijepe kao vasha majka kad je bila vashih godina"![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
mi se odvalile, ali nismo mu zamjerile, gdje bi to , a mamu sunce obasjalo
meni moj babacim reko -- kceri, da te guja ujede, otrovala bi sejadan onaj ko te uzme
-
Byanka
Uh procitala sam pitanje sa pocetka
I ne bi ni odreagovala da u njemu nije pisalo " kako muskarci gledaju na razvedene zene "
Bitno je kako covjek sam na sebe gleda , ostalo je nebitno. Zivi svoj zivot i prati sebe, ostale misli su dangubljenje.
Cesta neodlucnost zena za razvod loseg braka obicno ih odvede u promasenu buducnost. Smatraju ako se razvedu da ce biti manje vrijedne i na neki nacin polovnjace , zbog tih predrasuda obicno promase citav zivot ostajuci u braku ali nesretne, i sto je najgore tek tu se osjecaju najmanje vrijedne. Sto sam sebe covjek moze zaje... , ne moze ga niko ..
Bitno je kako covjek sam na sebe gleda , ostalo je nebitno. Zivi svoj zivot i prati sebe, ostale misli su dangubljenje.
Cesta neodlucnost zena za razvod loseg braka obicno ih odvede u promasenu buducnost. Smatraju ako se razvedu da ce biti manje vrijedne i na neki nacin polovnjace , zbog tih predrasuda obicno promase citav zivot ostajuci u braku ali nesretne, i sto je najgore tek tu se osjecaju najmanje vrijedne. Sto sam sebe covjek moze zaje... , ne moze ga niko ..
- baustelac
Draga herko, nisam ja rekao niti sam misljenja da otac ima duznost samo da sklepa dijete i daa ga zeni - eto ti hrani ga i zabOvljajanais_nin wrote:nadam se da ces naci zenu koja slicno razmislja o brakubaustelac wrote:Naravno da covjek treba da gleda okolinu i da uzima pozitivne primjere kako to treba biti, kako u braku tako i u svim aspektima zivota a sta okolina kaze i prica, to treba na ignore.
Po meni brak kao insitucija bez djece je besmilen. Brak je tu da zakonski zastiti djecu odnosno zenu kao zrtvu koja zrtvuje sebe za odgajanje djece i podizanje djece i zato ga posmatram kao obavezu gdje oboje treba da se zrtvuju i rade na opstanku braka. Brak je zajednica i vecina nas je dio jedne takve zajednice ali kao potomci. I svi mi smo imali manje ili vece konflikte sa svojim roditeljima samo sto se od svojih roditelja ne razvodimo. Uvijek se neko potrudi da se konflikt izgladi i zaboravi jer izlaza nema. Isto tako bi trebalo da bude i u braku (nasilje i nevjeru iskljucujem). U svemu dolazi do zasicenja pa vjerujem da je tako i u braku a oni pocetni motivi zasto je dvoje stupilo u brak treba da budu vodilja da se prevazidju trenutna mrzovolja. Najlakse je iskociti a to samo pokazuje nista drugo do slabost i nedostatak volje da se odrzi nesto sto je nekada bilo vrijedno paznje.
Tragedija nastupa kada se dvoje "upoznaju" preko vecernjih izlazaka druze se par sati sedmicno i onda odluce da stupe u brak bez da se dobro upoznaju i shvate ozbiljnost jednog takvog koraka. Ako i ne uspije, hebi ga, ima razvod. Drugacije ne ide jer sta bi mahala rekla da dvoje zive nevjencani! Bolje biti i razevedena nego sumnjivog moralanaravno da svaki lonac ima poklopac, ali recimo moja vidjenja veze nemaju ama skoro nikakvih preklapanja s tvojim....u mom svijetu djecu odgajaju oba roditelja, podjednako.....
a kao prvo ih odgajaju medjusobnom ljubavi i postovanjem, razumijevanjem, njeznostima....jer djeca glasnije osjete nego sto vide ili cuju....
sto se medjusobnog poznavanja tice, mislim da je za brak bitnije poznavati sebe nego drugu osobu....ljudi su u tim momentima toliko zaokupljeni pitanjima "da li je TO TO, da li je ovo prava osoba, hoce li on/ona biti dobar otac/majka, dobar muz/zena?" da cesto zaborave sebe u tim momentima....koliko uopste mozemo poznavati drugu osobu? po meni je bitno prihvatiti drugu osobu, prepoznati ljubav u njoj....poznavati je puno teze jer nismo staticni, mjenjamo se konstantno, zivot nas mjenja, mada mi za sebe uvijek mislimo da smo isti.....zato ne vidim puno razlike u zabavljanju mjesec dana ili 7 godina....kad su ljubav, zelja i volja tu, vrijeme je malo bitan faktor....
a apropos ovog zadnjeg....u mojoj knjizi je ljepse zivjeti nevjencano u ljubavi, nego ulaziti u brak sa i jednim momentom misli "pa sta sad ako ne bude frceralo uvijek ima razvod"![]()
ali....to sam ja![]()
(copyright "danas"
)
U braku/vezi mora da postoji neko cija se vise pika (ne u smislu da je drugo u rob). Gdje god zena nastoji da se njena uvijek pika, tu onda dolazi do svadja i zajebancija.
to sam ja - malo moderniji bosanac
P.S.
Moze se u loncu skuhati stotsta i bez poklopca
-
rina*
Dabaustelac wrote:Draga herko, nisam ja rekao niti sam misljenja da otac ima duznost samo da sklepa dijete i daa ga zeni - eto ti hrani ga i zabOvljajanais_nin wrote:nadam se da ces naci zenu koja slicno razmislja o brakubaustelac wrote:Naravno da covjek treba da gleda okolinu i da uzima pozitivne primjere kako to treba biti, kako u braku tako i u svim aspektima zivota a sta okolina kaze i prica, to treba na ignore.
Tragedija nastupa kada se dvoje "upoznaju" preko vecernjih izlazaka druze se par sati sedmicno i onda odluce da stupe u brak bez da se dobro upoznaju i shvate ozbiljnost jednog takvog koraka. Ako i ne uspije, hebi ga, ima razvod. Drugacije ne ide jer sta bi mahala rekla da dvoje zive nevjencani! Bolje biti i razevedena nego sumnjivog moralanaravno da svaki lonac ima poklopac, ali recimo moja vidjenja veze nemaju ama skoro nikakvih preklapanja s tvojim....u mom svijetu djecu odgajaju oba roditelja, podjednako.....
a kao prvo ih odgajaju medjusobnom ljubavi i postovanjem, razumijevanjem, njeznostima....jer djeca glasnije osjete nego sto vide ili cuju....
sto se medjusobnog poznavanja tice, mislim da je za brak bitnije poznavati sebe nego drugu osobu....ljudi su u tim momentima toliko zaokupljeni pitanjima "da li je TO TO, da li je ovo prava osoba, hoce li on/ona biti dobar otac/majka, dobar muz/zena?" da cesto zaborave sebe u tim momentima....koliko uopste mozemo poznavati drugu osobu? po meni je bitno prihvatiti drugu osobu, prepoznati ljubav u njoj....poznavati je puno teze jer nismo staticni, mjenjamo se konstantno, zivot nas mjenja, mada mi za sebe uvijek mislimo da smo isti.....zato ne vidim puno razlike u zabavljanju mjesec dana ili 7 godina....kad su ljubav, zelja i volja tu, vrijeme je malo bitan faktor....
a apropos ovog zadnjeg....u mojoj knjizi je ljepse zivjeti nevjencano u ljubavi, nego ulaziti u brak sa i jednim momentom misli "pa sta sad ako ne bude frceralo uvijek ima razvod"![]()
ali....to sam ja![]()
(copyright "danas"
)
. Ali cinjenica jeste da je zena tu zrtva jer ona je ta koja ga nosi 9 mjeseci, hrani iz svojih grudi prvih nekoliko mjeseci (a neke bogami i godinama), uzima bolovanje kad je dijete bolesno itd. itd. Naravno da i otac ima i mora da ima ulogu u podizanju djece ali njegova je uloga nemjeriva u poredjenju sa majcinskom dok na oca spada veci dio tereta finansijskog obezbjedjenja porodice. E sad, brak je tu kao zakokonski garant da ta majka i dijete/djeca u slucaju da porodica vise ne funkcionise kako bi trebala i dalje imaju materijalno obezbjedjenje od strane "jaceg".
U braku/vezi mora da postoji neko cija se vise pika (ne u smislu da je drugo u rob). Gdje god zena nastoji da se njena uvijek pika, tu onda dolazi do svadja i zajebancija.
P.S.
- anais_nin
baustelac wrote: Draga herko, nisam ja rekao niti sam misljenja da otac ima duznost samo da sklepa dijete i daa ga zeni - eto ti hrani ga i zabOvljaj. Ali cinjenica jeste da je zena tu zrtva jer ona je ta koja ga nosi 9 mjeseci, hrani iz svojih grudi prvih nekoliko mjeseci (a neke bogami i godinama), uzima bolovanje kad je dijete bolesno itd. itd. Naravno da i otac ima i mora da ima ulogu u podizanju djece ali njegova je uloga nemjeriva u poredjenju sa majcinskom dok na oca spada veci dio tereta finansijskog obezbjedjenja porodice. E sad, brak je tu kao zakokonski garant da ta majka i dijete/djeca u slucaju da porodica vise ne funkcionise kako bi trebala i dalje imaju materijalno obezbjedjenje od strane "jaceg".
P.S.
mozda idealiziram
a sto se finansijskog tice...pa cinjenica jeste da jos uvijek u svijetu za isti posao muskarac ce vjerovatno biti bolje placen....sto ne znaci da nema veliki broj uspjesnih zena....veoma uspjesnih zena....koje su u stanju osigurati sebi (a i djecurliji) egzistenciju....bezze su mi te konte da je papir neko osiguranje....nije nikakvo....zivot ne dolazi u paket sa bilo kojom vrstom osiguranja....pitaj N postojecih udovica i udovaca
nego ne znam ni jedan odnos koji je dugorocno opstao da se uvijek jednostrano necija vise pikala....kroz ljubav i postovanje, ni kompromis ne izgleda ko kompromis....onaj ko je navikao da uvijek bude gornji, ali UVIJEK, ce generalno imati problema u medjuljudskim odnosima, a ne samo u vezi/braku...
i naravno da lonac moze bez poklopca
-
Shoshana
Ne znam sta ti nije jasnobaustelac wrote:
@ShoshanaOd razvoda ne treba praviti dramu - pogotovu ako su djeca u slici.
Ovo fakat ne kontam. Razumijem za brakove sa nasiljem u porodici a da je dobro za dijete to sto se nekome ujutro digne ili nedigne pa se odluci razvesti, moj skromni um ne moze da shvati.
-
talijan
tacno takoByanka wrote:Uh procitala sam pitanje sa pocetkaI ne bi ni odreagovala da u njemu nije pisalo " kako muskarci gledaju na razvedene zene "
- baustelac
Sad je jasno sta si htjela da kazes i okShoshana wrote:Ne znam sta ti nije jasnobaustelac wrote:
@ShoshanaOd razvoda ne treba praviti dramu - pogotovu ako su djeca u slici.
Ovo fakat ne kontam. Razumijem za brakove sa nasiljem u porodici a da je dobro za dijete to sto se nekome ujutro digne ili nedigne pa se odluci razvesti, moj skromni um ne moze da shvati.Sta bi trebalo da kazem? Gadjajte ce sudjem koje ste dobili kad ste stupali u brak, prijetite samoubistvima i ubistvima, posebno pred djecom, zovite rodbinu i molite ih da se petljaju... nebuloze. Ja ne rekoh da je razvod dobar, niti los za djecu. Ja rekoh da, ako se vec razvodite - ne pravite dramu od razvoda, ne traumatizirajte svoju djecu.
-
4bosnia
... djecu odgajaju oba roditelja, podjednako.....
sto se medjusobnog poznavanja tice, mislim da je za brak bitnije poznavati sebe nego drugu osobu....
ljudi su u tim momentima toliko zaokupljeni pitanjima "da li je TO TO, da li je ovo prava osoba, hoce li on/ona biti dobar otac/majka, dobar muz/zena?" da cesto zaborave sebe u tim momentima....koliko uopste mozemo poznavati drugu osobu? po meni je bitno prihvatiti drugu osobu, prepoznati ljubav u njoj....poznavati je puno teze jer nismo staticni, mjenjamo se konstantno, zivot nas mjenja, mada mi za sebe uvijek mislimo da smo isti.....zato ne vidim puno razlike u zabavljanju mjesec dana ili 7 godina....kad su ljubav, zelja i volja tu, vrijeme je malo bitan faktor....
Kad bi neko trazio par savjeta, jednostavnih i sustinskih, s kakvim razumijevanjem da ude u brak, pa da bude na dobrom putu realne izgradnje harmonicne bracne zajednice, s medusobnim razumijevanjem i postizanjem obostrane ljubavi, ja bih predlozio gornji citat.
Kad bi neko trazio par savjeta, jednostavnih i sustinskih, s kakvim razumijevanjem da ude u brak, pa da bude na dobrom putu realne izgradnje harmonicne bracne zajednice, s medusobnim razumijevanjem i postizanjem obostrane ljubavi, ja bih predlozio gornji citat.
- anais_nin
4bosnia wrote:... djecu odgajaju oba roditelja, podjednako.....a kao prvo ih odgajaju medjusobnom ljubavi i postovanjem, razumijevanjem, njeznostima....jer djeca glasnije osjete nego sto vide ili cuju....
- SsTtEeLlAa
- SsTtEeLlAa
Ma ja malo.....
Joj sta sve covjeku uradi los brak, vidis da sam poludila skroz....

Joj sta sve covjeku uradi los brak, vidis da sam poludila skroz....
- zena21
#98 Re: Razvod braka
ma samo glavu gore i naprijedSsTtEeLlAa wrote:SsTtEeLlAa wrote:Kako znati da je upravo razvod braka prava odluka ???
Kako ponovo zivjeti solo zivot, kako se vratiti u normalu, kad ti se citav zivot svodio na muza, kucu i sl. sranja ???
Kako muski gledaju na razvedene zene ...... Da li vam to smeta ili vam ne predstavlja uopste problem ???
Kada shvatis da je upravo to jedina mogucnost i jedini prvi izlaz iz nastale situacije, kada ne pomazu vise ni rijeci ni trud kad ne pomaze vise nista.... Eto postavila sam to pitanje i sama nasla i odgovor....... Gotovo je i to poglavlje mog zivota, jest da je tesko ali eto ne dam se !!!!!!!![]()
![]()
- anais_nin
#100 Re: Razvod braka
sretnoSsTtEeLlAa wrote:SsTtEeLlAa wrote:Kako znati da je upravo razvod braka prava odluka ???
Kako ponovo zivjeti solo zivot, kako se vratiti u normalu, kad ti se citav zivot svodio na muza, kucu i sl. sranja ???
Kako muski gledaju na razvedene zene ...... Da li vam to smeta ili vam ne predstavlja uopste problem ???
Kada shvatis da je upravo to jedina mogucnost i jedini prvi izlaz iz nastale situacije, kada ne pomazu vise ni rijeci ni trud kad ne pomaze vise nista.... Eto postavila sam to pitanje i sama nasla i odgovor....... Gotovo je i to poglavlje mog zivota, jest da je tesko ali eto ne dam se !!!!!!!![]()
![]()