Zlatare - izdavanje računa?
- zmaj56
#26 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Koja je cijena 14 karatnog zlatnog nakita po gramu sada u decembru 2018 i kako mu se odredjuje cijena. Nedavno sam citao da je trenutna cijena zlata oko 35 eura po gramu na svjetskom trzistu ali ne znam da li se to odnosi na 14 karatno zlato.
- Dosadno mii
#27 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Meni 80 KM sa racunom po gramu naplatila 14 k
Too much
Too much
- zmaj56
#28 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Neces vjerovati ali u Danskoj, za lancic od 5,5 gr. 14 karat traze 5000,00 danskih kruna sto je oko 1250 KM, a s popustom kao 3.500,00 kruna ili oko 850 KM??!Dosadno mii wrote:Meni 80 KM sa racunom po gramu naplatila 14 k
Too much
U drugoj prodavnici lancic 21 karat 16. gr. kosta 8.000,00 kruna ili 2.000 KM???
Odakle im ove cijene?
- Dosadno mii
#29 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Mozda neki dizajnerski vragovi pa digli cijene
- zmaj56
#30 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Ta sto prodaje 5,5 gr. za 5000 kruna kaze da bi meni dala za isti lancic oko 480 kruna kad bih joj ja dosao da prodam.
Ne izgleda nesto posebno ali vrijednost nije u dizajnu nego u zlatu zar ne?
Nije li pak pitanje dizajna relativne vaznosti.
Ne izgleda nesto posebno ali vrijednost nije u dizajnu nego u zlatu zar ne?
Nije li pak pitanje dizajna relativne vaznosti.
-
Ci-Nick
#31 Re: Zlatare - izdavanje računa?
To je cijena čistog zlata dakle 24 karata a 14 karatno ima u sebi 58,5 % čistog zlata. Dakle sam materijal vrijedi oko 40 KM po gramu. Naravno prodajna cijena u zlatari je minimalno duplo, dakle 80 maraka po gramu. Ako je neki dizajnerski komad, onda i više.zmaj56 wrote:Koja je cijena 14 karatnog zlatnog nakita po gramu sada u decembru 2018 i kako mu se odredjuje cijena. Nedavno sam citao da je trenutna cijena zlata oko 35 eura po gramu na svjetskom trzistu ali ne znam da li se to odnosi na 14 karatno zlato.
- Humljanin
#32 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Ne razumijem po kojem principu uopće računaju cijenu nekog prstena, naušnice ili lančića od zlata?
Gdje god sam bio u zlatarnici, uzme frajer npr. prsten, stavi ga na vagu tamo piše 2,8 i on kaže 280 maraka... I onda ko fol on daje neki popust onako proizvoljno iz glave najčešće 20 KM...
Nije ki jasno kako jednako vaga prsten koji ima na sebi one kristale i onaj koji nema.
Njima sve to ulazi u masu zlata?
Šta god pitaš cijenu samo bubnu pa ti uzmi ako hoćeš.
Gdje god sam bio u zlatarnici, uzme frajer npr. prsten, stavi ga na vagu tamo piše 2,8 i on kaže 280 maraka... I onda ko fol on daje neki popust onako proizvoljno iz glave najčešće 20 KM...
Nije ki jasno kako jednako vaga prsten koji ima na sebi one kristale i onaj koji nema.
Njima sve to ulazi u masu zlata?
Šta god pitaš cijenu samo bubnu pa ti uzmi ako hoćeš.
- mayab
#33 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Goni ih u PM (zlatare), oni su mi uz sarajevske taksiste najodvratniji , najbahatiji ljudi, oni sebi za pravo uzimaju da glume silu i pamet, iznad zakona, da oni procjenjuju ljude !
-
Ci-Nick
#34 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Legalno se u BiH godišnje uveze zlata u vrijednosti od 6 do 7 miliona KM, što je vjerovatno ispod 20% zlata koje stigne u BiH.
Zlatari ga švercaju iz Turske, ranije je to bila Sirija i mislim da ga bukvalno kupuju na vagu, zato i stavljaju komad nakita na vagu kad određuju cijenu. To sitno kamenje na nakitu se kupuje i prodaje pod zlato a kod velikog kamenja se određuje cijena pojedinačnog komada nakita.
U svakom slučaju zlato treba kupovati kod zlatara od povjerenja, znaš da te neće zavaliti škart robom a dobije i popust.
Zlatari ga švercaju iz Turske, ranije je to bila Sirija i mislim da ga bukvalno kupuju na vagu, zato i stavljaju komad nakita na vagu kad određuju cijenu. To sitno kamenje na nakitu se kupuje i prodaje pod zlato a kod velikog kamenja se određuje cijena pojedinačnog komada nakita.
U svakom slučaju zlato treba kupovati kod zlatara od povjerenja, znaš da te neće zavaliti škart robom a dobije i popust.
- Haris.ba
#35 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Porezi vjerovatno. Slično ko i za auta što su im porezi veliki (barem su nekada bili pojam po tome).zmaj56 wrote:Neces vjerovati ali u Danskoj, za lancic od 5,5 gr. 14 karat traze 5000,00 danskih kruna sto je oko 1250 KM, a s popustom kao 3.500,00 kruna ili oko 850 KM??!Dosadno mii wrote:Meni 80 KM sa racunom po gramu naplatila 14 k
Too much
U drugoj prodavnici lancic 21 karat 16. gr. kosta 8.000,00 kruna ili 2.000 KM???
Odakle im ove cijene?
I ti im opet odeš i kupiš kod njih?mayab wrote:Goni ih u PM (zlatare), oni su mi uz sarajevske taksiste najodvratniji , najbahatiji ljudi, oni sebi za pravo uzimaju da glume silu i pamet, iznad zakona, da oni procjenjuju ljude !
U svakom slučaju zlato treba kupovati samo od zlatara koje izdaju fiskalni račun. Ja možda imam ružnu naviku - ne želim da budem haver sa konobarom, frizerom, prodavačem, švaljom...da bi dobio dobru uslugu.Ci-Nick wrote:U svakom slučaju zlato treba kupovati kod zlatara od povjerenja, znaš da te neće zavaliti škart robom a dobije i popust.
Onaj što nije u fiskalizaciji, a ne radi se o starom zanatu gdje ćeš otići i tražiti nešta što jeste stari zanat, ili vara državu ili kupce - ili oboje. A kada hoće državu prevariti, što ne bi i kupca?
- zmaj56
#36 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Haris.ba wrote:Porezi vjerovatno. Slično ko i za auta što su im porezi veliki (barem su nekada bili pojam po tome).zmaj56 wrote:Neces vjerovati ali u Danskoj, za lancic od 5,5 gr. 14 karat traze 5000,00 danskih kruna sto je oko 1250 KM, a s popustom kao 3.500,00 kruna ili oko 850 KM??!Dosadno mii wrote:Meni 80 KM sa racunom po gramu naplatila 14 k
Too much
Odakle im ove cijene?
Ma nije porez. Ima jedan porez na promet i on je 25%
I ti im opet odeš i kupiš kod njih?mayab wrote:Goni ih u PM (zlatare), oni su mi uz sarajevske taksiste najodvratniji , najbahatiji ljudi, oni sebi za pravo uzimaju da glume silu i pamet, iznad zakona, da oni procjenjuju ljude !![]()
U svakom slučaju zlato treba kupovati samo od zlatara koje izdaju fiskalni račun. Ja možda imam ružnu naviku - ne želim da budem haver sa konobarom, frizerom, prodavačem, švaljom...da bi dobio dobru uslugu.Ci-Nick wrote:U svakom slučaju zlato treba kupovati kod zlatara od povjerenja, znaš da te neće zavaliti škart robom a dobije i popust.
Onaj što nije u fiskalizaciji, a ne radi se o starom zanatu gdje ćeš otići i tražiti nešta što jeste stari zanat, ili vara državu ili kupce - ili oboje. A kada hoće državu prevariti, što ne bi i kupca?
- zmaj56
#37 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Ma nije cijena visoka zbog poreza. Ima jedan porez na promet i on je 25%
- Haris.ba
#38 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Ima li poseban porez na uvoz zlata? Ne znam da Danska ima rudnike zlata. Ali znam da voli oporezovat luksuz.zmaj56 wrote:Ma nije cijena visoka zbog poreza. Ima jedan porez na promet i on je 25%
- zmaj56
#39 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Koliko je meni poznato nema specijalnih poreskih stopa za zlato i nakit. Medjutim ,postoji ogroman nesrazmjer izmedju nekih zvanicnih izvora, da tako kazem, o cijenama zlata i stvarnosti kad odes u zlataru.
- zmaj56
#40 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Evo primjera danasnjih cijena:
Dagens guldpris
Dagens guldpris fordelt på karat ser i dag sådan ud *:
24 karat: 264,26 kr./gram
22 karat: 242,24 kr./gram
18 karat: 198,20 kr./gram
14 karat: 154,15 kr./gram
8 karat: 88,09 kr./gram
1KM = otprilike 4 kr.
Ali u prodavnici je obicni lancic 14 karat tez. 5,5 gr cijenjen za 3.500,00 kr.
Lancic 16 gr. 22 karat cijenjen 8.000,00 kr.
Dagens guldpris
Dagens guldpris fordelt på karat ser i dag sådan ud *:
24 karat: 264,26 kr./gram
22 karat: 242,24 kr./gram
18 karat: 198,20 kr./gram
14 karat: 154,15 kr./gram
8 karat: 88,09 kr./gram
1KM = otprilike 4 kr.
Ali u prodavnici je obicni lancic 14 karat tez. 5,5 gr cijenjen za 3.500,00 kr.
Lancic 16 gr. 22 karat cijenjen 8.000,00 kr.
-
Okvir5
#41 Re: Zlatare - izdavanje računa?
Pozdrav,
Zelim samo da podijelim svoje iskustvo kako se niko drugi ne bi zeznuo kao ja. Naime, kupio sam zarucnicki prsten u Zlatarni Celje, prsten je imao malu crnu tackicu i nakon reklamacije, odma su mi poslali novi. Moja, sada vec supruga ga nosi vec 3 godine i prsten je u super stanju, nikakvih tragova koristenja nema.
Kada sam gledao gdje kupiti burme, zurilo nam se jer smo u 2 mjeseca organizovali svadbu a celje nije mogao isporuciti burme u tom vremenskom periodu, odlucili smo da kupimo zlaltne burme u Zlatari Keka ili ti ga Swiss Jewelry u SCC jer se to cinilo kao najbolji izbor.
Burme su nakon 5 dana nnosenja bukvalno demolirane bile (kompletno izgrebane), moja muska je cak bila udubljena na 2 mjesta. Odnio sam na reklamaciju i trazio povrat novca kako bih porucio nove burme u Zlatarni Celje. Djevojka koja je radila je bila jako nepreofesionalna i rekla je da novac nije moguce vratiti. Da Vam ne govorim da rade sve neke seljanke koje ne znaju dobar dan reci. Nakon toga sam trazio da pricam sa seficom, koja je bila jako kulturna i poslala je burme na analizu. Burme su ispolirane i popravljenje, te su rekli da nema gresaka u leguri. Sad evo nakon 5 mjeseci nosenja burmi, burme su kompletno demolirane. Ja sam svoju cak skinuo, kako je ne bi dalje unistavao. Moja topla preporuka je da zaobilasite Zlatarnu Keka ili ti ga Swiss Jewerly u sirokom krugu, kvaliteta zlata je upitna!
Iskreno mogao sam dici frku i prijaviti ih Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH (sto se jos dvoumim da li da uradim) ali jednostavno nemam ni snage, a ni vremena da radim to. Ovaj post sam odlucio da napisem kako bi upozorio druge mlade ljude, da se ne zeznu kao ja.
Lijep pozdrav i sretne vjeridbe i svadbe
Zelim samo da podijelim svoje iskustvo kako se niko drugi ne bi zeznuo kao ja. Naime, kupio sam zarucnicki prsten u Zlatarni Celje, prsten je imao malu crnu tackicu i nakon reklamacije, odma su mi poslali novi. Moja, sada vec supruga ga nosi vec 3 godine i prsten je u super stanju, nikakvih tragova koristenja nema.
Kada sam gledao gdje kupiti burme, zurilo nam se jer smo u 2 mjeseca organizovali svadbu a celje nije mogao isporuciti burme u tom vremenskom periodu, odlucili smo da kupimo zlaltne burme u Zlatari Keka ili ti ga Swiss Jewelry u SCC jer se to cinilo kao najbolji izbor.
Burme su nakon 5 dana nnosenja bukvalno demolirane bile (kompletno izgrebane), moja muska je cak bila udubljena na 2 mjesta. Odnio sam na reklamaciju i trazio povrat novca kako bih porucio nove burme u Zlatarni Celje. Djevojka koja je radila je bila jako nepreofesionalna i rekla je da novac nije moguce vratiti. Da Vam ne govorim da rade sve neke seljanke koje ne znaju dobar dan reci. Nakon toga sam trazio da pricam sa seficom, koja je bila jako kulturna i poslala je burme na analizu. Burme su ispolirane i popravljenje, te su rekli da nema gresaka u leguri. Sad evo nakon 5 mjeseci nosenja burmi, burme su kompletno demolirane. Ja sam svoju cak skinuo, kako je ne bi dalje unistavao. Moja topla preporuka je da zaobilasite Zlatarnu Keka ili ti ga Swiss Jewerly u sirokom krugu, kvaliteta zlata je upitna!
Iskreno mogao sam dici frku i prijaviti ih Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH (sto se jos dvoumim da li da uradim) ali jednostavno nemam ni snage, a ni vremena da radim to. Ovaj post sam odlucio da napisem kako bi upozorio druge mlade ljude, da se ne zeznu kao ja.
Lijep pozdrav i sretne vjeridbe i svadbe