Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

big.muzzy

#1 Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by big.muzzy »

Već neko vrijeme mi se po glavi vrti opcija da za cijelu porodicu uzmem neko od životnih osiguranja koja se nude na našem 'tržištu osiguranja'. Ako slušam samo priču jedne strane, sve je bajno i sjajno i griješi svako ko je u mogućnosti a ne osigura se. Znam da su na zapadu stvari razrađene do u detalja, i da uglavnom sistem funkcioniše na obostrano zadovoljstvo. Međutim, meni je to malo 'šuhveli' kad me neko na ovim prostorima 'vuče za rukav' za moju korist. Neću sad spominjati iskustva iz ranijih vremena i iz nekih finansijskih organizacija drugog tipa. Uglavnom, poželjne su sve informacije i primjeri onih koji imaju iskustva sa životnim osiguranjem kao korisnici a ne kao agenti ili su došli do informacija na neki drugi način.
vox-populi

#2 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by vox-populi »

Dok sam bio dole, uplacivao sam Grawe, tri godine. U principu, ako uzmes neko od velikih osiguranja, ne bi trebao imati problema. Imas dosta opcija. Mozes uplatiti cijelu premiju odjednom ili u ratama. Mozes izabrati u koliko rata zelis uplatiti premiju. Iznos premije mozes mijenjati, povecavati ili smanjivati. Ukoliko se desi da recimo nemas love, mozes napraviti mirovanje.

Prave pogodnosti pocinju tek nakon cetvrte godine. Mozes koristiti ustedjeni novac prilikom podizanja kredita (cini mi se u visini od tri do tada uplacena iznosa premije). U slucaju da zelis prekinuti osiguranje, nakon 4 godine mozes nesto novca dobiti nazad (ni priblizno uplacenom). I ako se recimo preselis u neku drugu zemlju, mozes prebaciti osiguranje tamo.

Uglavnom, ja nisam imao problema. Jest malo problematicno odvojit se od novca kada uplacujes premiju (posebno ako placas sve odjednom), ali stednja je stednja.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#3 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by Priorat »

problem kod tih osiguranja :
-kazu ti, uplacivaj (bubam cifru) 100 km mjesecno i za dvadeset-trideset godina ces imati recimo (opet bubam cifru) 30 000 maraka. ok, sve je to lijepo, lijepa suma! ali problem je da za tih 20-30 godina tih usparanih (koje mozes tad da podignes) 30000 km nema istu vrijednost kao sto ima danas . 30000 maraka je danas vrijednije nego 100000 za 30 godina. u tom je patka!!!
Klodovik

#4 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by Klodovik »

Priorat wrote:problem kod tih osiguranja :
-kazu ti, uplacivaj (bubam cifru) 100 km mjesecno i za dvadeset-trideset godina ces imati recimo (opet bubam cifru) 30 000 maraka. ok, sve je to lijepo, lijepa suma! ali problem je da za tih 20-30 godina tih usparanih (koje mozes tad da podignes) 30000 km nema istu vrijednost kao sto ima danas . 30000 maraka je danas vrijednije nego 100000 za 30 godina. u tom je patka!!!
Patka je u tome da danas nemaš tih 30.000 maraka složenih na stolu.
sumirprimus

#5 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by sumirprimus »

Jest,al ako ne stedis neces imat ni tih 30..iljada... :)
A i prati inflaciju i povecavaj uplate... :D
simonese

#6 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by simonese »

da,ali napravis polisu gdje pise da se iznos rate dinamicno povecava sa standardima(inflacija)
obavezno se osigurati,niko od nas nemoze biti siguran da ce u fondovima biti penzije i za nas
ovako mjesecno uplatis neku normalnu ratu i prst u uho
cak i da ti probadne dobit imas sumu koju si uplatio
Priorat

#7 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by Priorat »

Klodovik wrote:

pa onda ti netreba osiguranje, stavljaj svaki mjesec pod madrac ili u jorgan i za tih 30 godina ces imati istu sumu tog novca!! LOGO. poenta je da oni sa tvojim novcem u tih 30 godina sklope 200 poslova na kojima milione zaradjuju a tebi na kraju isplate samo ono sto si ustvari sam sebi naplatio!! P.S. da se razumijemo ja nekritikujem nikog, imam i ja osiguranje kod generali ali pricam iz ciste logike. svakom je prepusteno da radi sta hoce!!
encian

#8 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by encian »

inflacija moze biti jedna karta na koju poneko "osiguravajuce" (namjerno pod navodnicima) drustvo igra, ali dovoljno je da stopu inflacije oduzmes od kamatne stope ako zelis izracunati svoj "pravi" povrat ugrubo.

ideja osguranja je razlicita od ulaganja. kod ulaganja imas veci povrat ali i neuporedivo veci nivo rizika koji moras snositi. s druge strane, osiguravajuce drustvo koje posluje po zakonu (a koji je opet napravljen da slijedi principe osiguranja) teoretski ne moze propasti. onda se osiguranje moze gledati kao neka vrsta stednje. uplatis osiguranje u slucaju smrti i ne moras da brines da ce ti familija ostati bez hljeba ako se tebi sta desi. slicno je i osiguranje u slucaju onesposobljenja za rad. radis sad i zivis na nivou, ali ako izgubis radnu sposobnost padas na mizernu penziju i invalidninu od vlade. da se to ne bi desilo, uplacujes osiguranje.

a razlog zasto te vuku za rukav nije obavezno da ti uvale nesto sto ne valja. osiguranje je proizvod koji se mora prodati da bi kompanija koja ga je proizvela poslovala pozitivno. ima mnogo razloga zasto se osiguranje ne prodaje u prodavnicama nego bas nas vuku za rukav. jedan je upravo ta ljudska nepovjerljivost i neophodnost da se covjeku osiguranje objasni i rasclani na proste faktore. drugi je velicina svote koja se uplacuje. niko se lako ne odlucuje da ode i uzme kredit na rate sljedecih 30 godina. takodjer, sa strane prodavca, za tu sumu se vrijedi i potruditi. sve skupa: osiguranje prodaju akviziteri. ukoliko te jos zanima sta osiguravajuce drustvo ima od tvoje uplate, odgovor je u sljedecem: obrt tvojim novcem na odredjeno vrijeme. osiguravajucem drustvu ne ostaje tvoja uplata ako se ne desi tvoj osigurani slucaj, ali do vremena isplate osiguravajuce drustvo ulaze tvoj novac. u sta, tacno je odredjeno zakonom da bi se osigurala osigurana svota i ti ne bi izvisio.

da podcrtam, smisao osiguranja jeste da ako se, ne daj Boze, nesto desi, ne budes u vecim go**ima zato sto nemas novca, te da za to novac ostavljas dok si platezno sposoban.

na kraju: ja mislim da je osiguranje dobra ideja. zivotno i muz i ja planiramo uskoro poceti uplacivati. a bez putnicko-zdravstvenog ne prelazim granicu ni na jedan dan.
sumirprimus

#9 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by sumirprimus »

ZA!
Imajuci u obzir nasu situaciju i politiku prema penzionerima i bolesnim,dio u osiguranje,dio u dionice,dio 120 cm pod zemlju,pa mora nesto citavo ostat :D
Klodovik

#10 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by Klodovik »

Priorat wrote:
Klodovik wrote:

pa onda ti netreba osiguranje, stavljaj svaki mjesec pod madrac ili u jorgan i za tih 30 godina ces imati istu sumu tog novca!! LOGO. poenta je da oni sa tvojim novcem u tih 30 godina sklope 200 poslova na kojima milione zaradjuju a tebi na kraju isplate samo ono sto si ustvari sam sebi naplatio!! P.S. da se razumijemo ja nekritikujem nikog, imam i ja osiguranje kod generali ali pricam iz ciste logike. svakom je prepusteno da radi sta hoce!!
Naravno, slažem se, ali poenta je da krećeš od nule (štednja ili osiguranje), nemaš ništa. Ako štediš 100KM mjesečno, za 30 godina imaš 36000 (što je opet svota koja jeste pristojna ako si uspio sebi posložiti život kako treba do tih nekih 50, 60 godina života, ali nije sad rješenje svih životnih problema). Osiguranje, banka, madrac... šta god da uradiš, sama vrijednost novca će pasti za tih 30 godina. Sa osiguranjem kao imaš neku sigurnost, ali ko ti danas može dati ikakve garancije za narednih 30 godina. Ne mogu ih ja dati samome sebi, a kamoli da ih tražim od nekoga.
encian

#11 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by encian »

Priorat wrote:poenta je da oni sa tvojim novcem u tih 30 godina sklope 200 poslova na kojima milione zaradjuju a tebi na kraju isplate samo ono sto si ustvari sam sebi naplatio!!
kako rekoh, poslovanje i ulaganje osiguravajuceg drustva je strogo regulisano, te isto moze ulagati samo u poslove niskog rizika, koje konesekventno nose nizak povrat (nizi rizik=nizi povrat). prihodi osiguravajuceg drustva se rasporedjuju:

1. dijelom osiguranicima (jer nikad osigurana suma nije jednaka onome sto si uplatio. osigurana suma sadrzava tvoje uplate i tvoj povrat, koji je opet inflacija i cisti povrat)
2. za troskove poslovanja (da, i za placanje basnoslovnih plata generalnih direktora)
3. za povecanja rezervi
vozač

#12 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by vozač »

e jesi mi pametan rodila te majka, da nisi završio ekonomiju na apeironu ili nekoj sličnoj visokoškolskoj ustanovi u travniku ili laktašima
convict

#13 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by convict »

Ako te zanima samo stednja, onda zivotno osiguranje nije to sto ti treba. Stednja je samo neka usputna pogodnost i puno vise mozes ustediti ako iznose koje placas osiguranju nosis u banku i orocavas.

Osnovna pogodnost zivotnog osiguranja je kao sto mu i ime kaze - osiguranje. npr. ako si ugovorio da 30 godina uplacujes po 1,000 KM godisnje i, ne daj Boze, umres nakon 3 godine, tvom nasljedniku se isplacuje citav iznos (npr. 30,000). mozda ti je svejedno sta ce ti se desiti ako umres, ali ako imas iza sebe veliki kredit, na ovaj nacin pomazes svojoj porodici. ili, druga varijanta, u slucaju neke teze bolesti ili invalidnosti, dobijas dupli iznos (npr. 60,000) koji mozes koristiti za lijecenje. ovu su razlozi iz kojih ja vec 5 godina uplacujem zivotno.
Priorat

#14 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by Priorat »

vozač wrote:
e jesi mi pametan rodila te majka, da nisi završio ekonomiju na apeironu ili nekoj sličnoj visokoškolskoj ustanovi u travniku ili laktašima

nisam, ja sam sofer/vozac!!
vox-populi

#15 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by vox-populi »

Priorat wrote: pa onda ti netreba osiguranje, stavljaj svaki mjesec pod madrac ili u jorgan i za tih 30 godina ces imati istu sumu tog novca!!
Pa i nije bas tako. Probaj stediti novac na taj nacin pa ces vidjeti. Puno je lakse zavuci novac pod jorgan ili madrac kad ti nesto treba, nesto sto nije neophodno ali je ipak lijepo imati, nego prekinuti osiguranje. I apsolutno nije tacno da je u pitanju ista suma. Cak i sa inflacijom, na kraju ces dobiti dosta vise novca nego sto si ulozio. A ima i klauzula da ti se premija povecava i prati inflaciju tako da ces s godinama uplacivati vise ali i dobiti vise.
Priorat wrote: LOGO. poenta je da oni sa tvojim novcem u tih 30 godina sklope 200 poslova na kojima milione zaradjuju a tebi na kraju isplate samo ono sto si ustvari sam sebi naplatio!! P.S. da se razumijemo ja nekritikujem nikog, imam i ja osiguranje kod generali ali pricam iz ciste logike. svakom je prepusteno da radi sta hoce!!
Sta oni rada sa mojim novcem me apsolutno ne zanima, sve dok ja svoj novac na kraju dobijem. Kao sto @encian rece, osiguravajuca drustva rade sa tvojim novcem ali im je zakonski propisano sta mogu a sta ne mogu raditi. Poenta je da oni prave novac od tvog novca ali nikada ne ulaze u takav rizik koji bi tebe mogao ostaviti bez obecane sume na kraju.

Ja ne radim za osiguravajuce drustvo niti dobijam neki novac za reklamiranje istog, jednostavno mislim da je zivotno osiguranje odlican metod prisilne stednje koji ti na kraju, kada ti novac najvise treba, daje vise nesto sto si ulozio.
sabanss

#16 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by sabanss »

Ja zivotno osiguranje dozivljavam kao sto kolega rece "prisilnu stednju" za one nemarne koji se ne mogu suzdrzati od trosenja.

Ne vidim logiku da moje pare stoje kod tudjina i da ce im biti bolje nego kod mene, pametan covjek ce sa svojim parama uraditi 10x vise nego sto bi mu uradila osiguravajuca kuca.
sumirprimus

#17 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by sumirprimus »

sabanss wrote:Ja zivotno osiguranje dozivljavam kao sto kolega rece "prisilnu stednju" za one nemarne koji se ne mogu suzdrzati od trosenja.

Ne vidim logiku da moje pare stoje kod tudjina i da ce im biti bolje nego kod mene, pametan covjek ce sa svojim parama uraditi 10x vise nego sto bi mu uradila osiguravajuca kuca.
Drug moj nije ni biznis za svakog.... :)
Krenes u dionice grlom u jagode, i padnes prije nego sto shvatis sta se desava...
Da krenes u nekretnine,moras imat polijepu svotu da bi mogao nesto izvuc u kratkom roku,druga stvar je na duge staze..
Krenes u privatluk,ako nemas njuha,veza,pravi produkt,prva inspekcija i čučneš da se ne mozes ispravit...
A ako sve krene kako treba, dodju ti federer nadal i slicni i mjesecno te oglobe za tvoje dobro...
A plus na sve to nasa beskonacna birokratija papirologija,porezi(ako radis legalno)...
Govorim za gro poslova koje mozes kod nas radit...
Rijetki uspiju,a vecina i ako ima viska para,gleda da to nekako opet "nasigurno" skloni za stare dane...
Zato kazem zivotno nije losa stvar,jos pogotovu nedaj boze nesrece il smrtnog slucaja,da ne ostavis porodicu bez igdje ista,ko sto se kod nas cesto desi...
big.muzzy

#18 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by big.muzzy »

convict wrote:Ako te zanima samo stednja, onda zivotno osiguranje nije to sto ti treba. Stednja je samo neka usputna pogodnost i puno vise mozes ustediti ako iznose koje placas osiguranju nosis u banku i orocavas.

Osnovna pogodnost zivotnog osiguranja je kao sto mu i ime kaze - osiguranje. npr. ako si ugovorio da 30 godina uplacujes po 1,000 KM godisnje i, ne daj Boze, umres nakon 3 godine, tvom nasljedniku se isplacuje citav iznos (npr. 30,000). mozda ti je svejedno sta ce ti se desiti ako umres, ali ako imas iza sebe veliki kredit, na ovaj nacin pomazes svojoj porodici. ili, druga varijanta, u slucaju neke teze bolesti ili invalidnosti, dobijas dupli iznos (npr. 60,000) koji mozes koristiti za lijecenje. ovu su razlozi iz kojih ja vec 5 godina uplacujem zivotno.
E, upravo ova opcija životnog osiguranja me zanima. Prvenstveno sigurnost, a ne štek, mada nije ni loše, ako se dožive neke pozne godine dobiti neku svotu novca, pogotovu s obzirom na naš penzioni sistem. Nisam baš vičan pravnim zavrzlamama, a pogotovu finansijskim, čak mogu reći da sam dobro tanak u tim stvarima, postoji mogućnost da mi ugovor koji bi eventualno potpisao nije baš najbolje razumljiv, pa da ispadne 'ugovor ne podrazumjeva to i to nego nešto sasvim drugo' (pisano sitnim slovima ili 'između redova' ili 'urolano' u pravne fraze). Ako neko zna za takve primjere, bilo bi možda dobro da ih navede,bez obzira što sam laik za te stvari, a ja bi vjerovatno angažovao nekog pravnika iz oblasti osiguranja ili advokata za analizu ugovora prije potpisivanja.
sabanss

#19 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by sabanss »

sumirprimus wrote: Rijetki uspiju,a vecina i ako ima viska para,gleda da to nekako opet "nasigurno" skloni za stare dane...
Zato kazem zivotno nije losa stvar,jos pogotovu nedaj boze nesrece il smrtnog slucaja,da ne ostavis porodicu bez igdje ista,ko sto se kod nas cesto desi...
To je jedina stvar zbog kojeg vrijedi imati osiguranje. Stednju samu po sebi covjek moze puno bolje racionalizovati, ne vidim svrhu drzanja para van mog domasaja. Zivot ponekad pruzi predobre prilike koje nam "zamalo" izmaknu.
Drvosjeca iz Dejcica

#20 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja sam apsolutno ZA.

Licno poznajem osobu koja je ostvarila pravo na osiguranje i kojoj je uredno isplacena premija. Osiguravajuca kuca je Grawe, ponudili su joj opciju dozivotne rente, isplate rente na vremenski ogranicen period ili sve odjednom na bankovni racun. Ova osoba se odlucila na trecu opciju i sada lijepo slozneih 40.000+ KM lezi na racunu.

Samo da dodam da se kod zivotnog osiguranja ta uplacena suma uvecava za x faktor zavisno od opcija koje uzmete.
vozač

#21 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by vozač »

big.muzzy wrote:
convict wrote:Ako te zanima samo stednja, onda zivotno osiguranje nije to sto ti treba. Stednja je samo neka usputna pogodnost i puno vise mozes ustediti ako iznose koje placas osiguranju nosis u banku i orocavas.

E, upravo ova opcija životnog osiguranja me zanima. Prvenstveno sigurnost, a ne štek, mada nije ni loše, ako se dožive neke pozne godine dobiti neku svotu novca, pogotovu s obzirom na naš penzioni sistem. Nisam baš vičan pravnim zavrzlamama, a pogotovu finansijskim, čak mogu reći da sam dobro tanak u tim stvarima, postoji mogućnost da mi ugovor koji bi eventualno potpisao nije baš najbolje razumljiv, pa da ispadne 'ugovor ne podrazumjeva to i to nego nešto sasvim drugo' (pisano sitnim slovima ili 'između redova' ili 'urolano' u pravne fraze). Ako neko zna za takve primjere, bilo bi možda dobro da ih navede,bez obzira što sam laik za te stvari, a ja bi vjerovatno angažovao nekog pravnika iz oblasti osiguranja ili advokata za analizu ugovora prije potpisivanja.
nešto sam ti napisao, ali jbg, ne prođe mi odmah pa se negdje zagubilo, evo probaću ponovo, samo kraće...

suština ti je da su sva osiguranja ista, a zbog tebe neće mijenjati politiku, tako da ćeš to što ti nude ili prihvatiti ili odustati od polise.
ako imaš namjeru da ih u nečemu prevariš, nemoj ni pokušavati, samo ćeš živjeti u zabludi, njihovi istražitelji su bolji od onih iz CSI
ako imaš namjeru da uštediš, ovo ti je najbolja opcija iz razloga što te tjeraju na to, dakle kad počneš nema odustajanja jer ćeš biti donji, ali zato kad dočekaš, to je užitak, zamisli samo nekog penzionera da mu je npr. prispjela polisa i obavjeste ga da je dočekao dan isplate od npr. nekih 30 000 KM, a opet zamisli i nekoga ko je čitav život pokušavao da štedi po 100 KM mjesečno, ali mu je u tom periodu zatrebalo para za stan, kola, LCD, kompjuter, garderobu i sl., pa mu je npr. žena poželjela adaptaciju stana, djeca novu garderobu, odlazak na ekskurziju itd. itd. pa se svako malo uzimalo od te štednje, što je sasvim normalno i sad nema ni banke.
nema balkanskog ekonomiste koji može sačuvati pare, izuzev ako ga na to ne natjeraju, e zato je dobro ŽO.da se razumijemo, govorim o prosječnim građanima ove države, gdje ubrajam i sebe
zonbirile

#22 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by zonbirile »

kao i uvijek oni koji pojma nemaju su najglasniji i najčešće postaju,u isto vrijeme tvrde da je to svijet riješio do u detalje.Pa Grawe je kćerka firma Grazer iz Graca i javite se na pp ko hoće da se osigura i da ima pare u Grazu.Agent sam WVP firme koja radi osiguranja za sve osiguravajuće kuće.Sama tvrdnja o "normalnom" svijetu pokazuje šta treba učiniti,e sada što kokuzi raspredaju kao i uvijek bajke po forumima....
vozač

#23 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by vozač »

još nešto da ti savjetujem, ako se i odlučiš, nemoj se zalijetati,raspitaj se malo vidim da govoriš kako bi to uradio za cijelu porodicu,
ali imaš osiguravajućih kuća širom evrope, njih uopšte ne zanima gdje ti živiš, dosta raje ima polise direktno u austriji, sad ima mogućnosti da direktno uplaćuješ, nije kao nekad kad su raja pare slala po nekome da im uplati.

ja imam grawe, (prije 10 godina samo su oni i bili, sad osig. kuća ima koliko hoćeš,) ali znam da ima puno kuća koje nude bolje uslove, ima čak i osiguranja koja ti kroz ugovor garantuju 100% dobit, grawe ti to ne nudi, oni ti ispričaju priču u stilu može biti od ...do, pa te uljuljkaju pričama o velikoj dobiti, mada je, ako razmisliš moguć i gubitak, jel tako???

šta oni rade???, tvoj novac ulažu u poslove i to ti je praktično kao dionica, znači mogu i loše poslovati pa da dobiješ manje para, da si na zijanu, mada se to u pravilu ne dešava jer oni ne smiju ulagati u bilo kakve rizične poslove, imaju zakonom propisane poslove u koje smiju ulagati, uglavnom dobiješ barem ono što si uplatio za sve godine,

na kraju krajeva, ne bi egzistirali po 200 godina da tek tako propadaju, a imaju i svoje reosiguranje, dakle one kod kojih su osigurani, pa praktično i ne mogu propasti, znaš koji bi to krah svjetske ekonomije trebao biti da bi sve propalo, praktično nemoguće
moj savjet, uradi to, samo dobro provjeri sve ponude koje imaš i što prije to uradiš, to je bolje i isplativije.
moli boga za zdravlje i da dočekaš lovu
quasar

#24 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by quasar »

Uvijek savjetujem sve svoje mlađe kolege da odmah, čim dobiju stalni ugovor o radu, naprave i polisu životnog osiguranja.
Lično vozim dvije polise već 11 godina, ukupno izdvajam mjesečno oko 35 Eura, trajnim nalogom na moj tekući račun.
kada pođem u penziju 2023. godine, trebalo bi da mi se isplati oko 20K eura, odnosno oko 96,5% profita. Moja supruga ima isti takav ugovor, s tim da žene imaju povoljniju "kamatu" tj.veći prinos, valjda zato što su dugovječnije. Dakle, imaćemo za mirnu starost i da ne budemo teret nikome. Moja starija kolegica je otišla u penziju prošle godine, a polisu smo isti dan ugovorili, i ona je išla sa malo jačom premijom na kraći rok, tj.10 godina.
Uredno joj je isplaćeno sve po ugovoru bez ikakvog zatezanja, dakle ne stoji da ima problema u tom smislu.

Napominjem da je mjesečno plaćanje premije najNEpovoljnija varijanta jer imaš najmanji prinos, faktički jednu godinu manje ti okamate, međutim skupiti na gomilu jednom godišnje 180 eura koliko je minimalna godišnja premija, je relativno teško i najverovatnije bi se ugovor nakon 3-4 godine raskinuo, tj. čim vam se pruži prilika da izađete bez štete po sebe.
Pogotovo je povoljno početi rano sa ŽO, jer sa manjom, neosjetnom premijom od 15-20 eura mjesečno, možete obezbjediti sebi lijep iznos za mirnu starost, pogotovo ako vam i bračni drug ima isto. Ako vam u životu krene bolje, otvorite još jednu polisu na najmanji iznos u drugoj kući (bez obzira koliko imali povjerenja, nikad sva jaja u jednu košaru), ili promijenite postojeći ugovor.

Djeca će ubrzo vidjeti benefite ovakve štednje i vjerujem da ću ih lako nagovoriti da učine isto.
Zapravo ovo pitanje i nije pravo pitanje, jer ja ne vidim ni jedan dobar razlog protiv ŽO. također ne poznajem niti sam čuo da postoji čovjek u današnje potrošačko vrijeme koji uredno i redovno štedi i čuva ušteđevinu za starost.
Pogotovo jer se na ovaj način vaši bližnji, djeca, supružnik, oslobađaju rizika da će vašom smrću postati socijalni slučajevi zbog neotplaćenih kredita, manjka primanja, nemogućnosti završetka školovanja, itd...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#25 Re: Životno osiguranje - argumenti ZA ili PROTIV

Post by corolla02 »

quasar wrote:Uvijek savjetujem sve svoje mlađe kolege da odmah, čim dobiju stalni ugovor o radu, naprave i polisu životnog osiguranja.
Lično vozim dvije polise već 11 godina, ukupno izdvajam mjesečno oko 35 Eura, trajnim nalogom na moj tekući račun.
kada pođem u penziju 2023. godine, trebalo bi da mi se isplati oko 20K eura, odnosno oko 96,5% profita. Moja supruga ima isti takav ugovor, s tim da žene imaju povoljniju "kamatu" tj.veći prinos, valjda zato što su dugovječnije. Dakle, imaćemo za mirnu starost i da ne budemo teret nikome. Moja starija kolegica je otišla u penziju prošle godine, a polisu smo isti dan ugovorili, i ona je išla sa malo jačom premijom na kraći rok, tj.10 godina.
Uredno joj je isplaćeno sve po ugovoru bez ikakvog zatezanja, dakle ne stoji da ima problema u tom smislu.

Napominjem da je mjesečno plaćanje premije najNEpovoljnija varijanta jer imaš najmanji prinos, faktički jednu godinu manje ti okamate, međutim skupiti na gomilu jednom godišnje 180 eura koliko je minimalna godišnja premija, je relativno teško i najverovatnije bi se ugovor nakon 3-4 godine raskinuo, tj. čim vam se pruži prilika da izađete bez štete po sebe.
Pogotovo je povoljno početi rano sa ŽO, jer sa manjom, neosjetnom premijom od 15-20 eura mjesečno, možete obezbjediti sebi lijep iznos za mirnu starost, pogotovo ako vam i bračni drug ima isto. Ako vam u životu krene bolje, otvorite još jednu polisu na najmanji iznos u drugoj kući (bez obzira koliko imali povjerenja, nikad sva jaja u jednu košaru), ili promijenite postojeći ugovor.

Djeca će ubrzo vidjeti benefite ovakve štednje i vjerujem da ću ih lako nagovoriti da učine isto.
Zapravo ovo pitanje i nije pravo pitanje, jer ja ne vidim ni jedan dobar razlog protiv ŽO. također ne poznajem niti sam čuo da postoji čovjek u današnje potrošačko vrijeme koji uredno i redovno štedi i čuva ušteđevinu za starost.Pogotovo jer se na ovaj način vaši bližnji, djeca, supružnik, oslobađaju rizika da će vašom smrću postati socijalni slučajevi zbog neotplaćenih kredita, manjka primanja, nemogućnosti završetka školovanja, itd...
imam ja :D sala mala; ali definitivno mora se imati kakav cilj u zivotu u slucaju back-up situacije. Ovo osiguranje o kome vi tekbirite ovdje se u SAD zove Annuity i pretstavlja vid stednje. Medjutim, dosta ljudi ih izbjegaje jer relativno manje su isplate u odnosu na stock markete
http://en.wikipedia.org/wiki/Annuity_(U ... _products)

sad pravo osiguranje moze biti dozivotno ili trenutno (term) na odredjeni period 20-40 godina; koji se odnosi na to ako ti se nesto lose dogodi, nedaj Boze, da ti je familija zbrinuta, i iziskiva neku minimalnu mjesecnu ratu, recimo nekih $35 mjesecno, ali ako ti se nista ne dogodi, izjeo vuk kenjca, nema para na povrat. Na taj nacin ljudi se obezbjedjuju kad su u srednjim godinama i podizu svoju familiju. Stednja dok si mlad je veoma bitna, jer ne treba ti novaca dok si radno sposoban, tj mozes uvjek podici kredit za svoje prohtjeve u potrosackom drustvu. Ali kad ostaris i prestanes raditi, onda ti niko vise nece dati/zajmiti kredit. Pa se mora na vrijeme razmisljati a sta sutra, jer ce te svakako starost pitati gdje ti mladost bi!
http://en.wikipedia.org/wiki/Term_life_insurance

Dakle jos jedan glas za, ma gdje se nalazili :thumbup:
Post Reply