Zenicka policija uzvraca udarac

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zonbirile

#576 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by zonbirile »

@ja71
problem ove zemlje je što izmišlja toplu vodu i rupu na saksiji.Ti što pišeš nema veze s vezom,jer sve,ama sve zemlje na svijetu imaju policiju koja se ponaša respektabilno prema građanima i oštro prema izgrednicima/banditima.Postoje nijanse,ali sve se svede na štos-patos odnos.Smiješno je da drot legtimiše balavca i ovaj kaže da se zove Miki Maus,a društvo se upiša od smijeha,ili da moraju doći "kornjače"sa maskama na glavi da naprave red.Pitaj starije za Jažu,čikica sa moržeovim brkovima i stomakom,kontrolisao sam Baščaršiju,nikad potrčao nije.Bio strah i trepet,znaš zašto.Znao čova da sistem stoji iza njega,jednica i načelnik,s druge strane mangupi znali kako je bilo u Lugavinoj,izaći van,piša ti se ,a samo krv pišaš.Samo ovde bandit u usponu,Điba,prebije komandanta jedinice za obezbjeđenje objekata i lica,ratnog Vikićevca i nastavi jade ćiniti po gradu,mjesto da se vuče prebijen na štakama .Misliš da bi ko osvetio Vranja da su ga premlatili,nisu to učinili samo radi javnog mjenja i javno objavljenog tf.razgovora,s druge strane on ih je trebao unakaziti,ali nema s kim.
veljaca

#577 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by veljaca »

kakavdanakneiskustvu wrote:
koji premlaćeni,o kome govoriš,izmišljen slučaj,treba li ponavljati
Stvarno shodno nik-u - nisam govorio o ovom slucaju nego opcenito o tome da ako se moze zaliti onaj koga premlate - moze i onaj koga osude nepravedno ..... Opcenito ..... Nadam se da si sada shvatio ...
veljaca

#578 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by veljaca »

.........
Last edited by veljaca on 08/01/2010 14:17, edited 1 time in total.
michio

#579 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by michio »

Uvijek neki spominju tu Ameriku koja je krajnost u svacem necemu. Ta zemlja je istovremeno i najbogatija ali i zemlja treceg svijeta u kojoj se red mora odrzavati silom. BiH je malo seosko drustvo ali nazalost poprimili smo neke osobine komsija.
zonbirile

#580 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by zonbirile »

michio wrote:Uvijek neki spominju tu Ameriku koja je krajnost u svacem necemu. Ta zemlja je istovremeno i najbogatija ali i zemlja treceg svijeta u kojoj se red mora odrzavati silom. BiH je malo seosko drustvo ali nazalost poprimili smo neke osobine komsija.
-----------------------------
ja,ali nam nisu ubili sječanje kada se moglo vani prespavati i ostaviti otvoren prozor u prizemlju.
vratnik

#581 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by vratnik »

Mislio sam se ne javljati vise na ovu temu, ali da vam kazem jedno svoje iskustvo s njemackom policijom, (da, da oni ljubazni, uvijek nasmijani..):
elem, dogovorio se sa jaranom na benzinskoj pumpi. Malo ranije dosao nego sto je bio dogovor, ali vidim to je ta pumpa. Istina ne radi. Renovira se, prava baustela. Golf kec, grob grobova, ali super zvucnici. Edo Maajka drma. Naravno, parkiram se na pumpi, zgrada iste iza mene, cesta ispred. Sjedim za volanom. Nista posebno. Prolazi auto policije, nekoliko sekundi kasnije se vraca, parkira na cesti ispred mene. Kontam, vidi delegata, hoce da me kontrolise a blokira saobracaj, valjda mu nije dovoljan prostor koji sam ostavio da udje na parking (a isti je dovoljan za dva auta!) i tu ti ja dodjem na prvu kretensku ideju, da se kao vratim u rikverc. Palim auto i ubacujem u brzinu, (sve se desava poprilicno brzo, ako zamisljate scenu, molim da je ubrzate u glavi) u istom trenutku iskace policajac suvozac iz auta i izvlaci pistolj. (ne nisani u mene, ali ga vadi).. Vidim ja odnio vrag salu i skontam da je bolje da stojim, pokazujem mu oba dlana (ruke naslonjene na volan), urlam: nicht schiessen! (kao ne pucaj!). I tu dolazi do druge kretenske ideje u nekoliko minuta, a to je da me on ne cuje zato sto edo urla. I ja spustim desnu ruku da stisam muziku. Tu nastaje sad pravo sranje, frajer (batman, judge dread) prelijece tih desetak metara koji nas dijele, otvara vrata mog auta (sta otvara, cupa ista!) i nisani mi u lijevo oko. Urlam ja, urla on. vidim, ziv sam. Nije okinuo. Par minuta soka, i nakon nekoliko minuta mi umiremo od smijeha kako smo pravo imali srece obojica.
Covjek mi je rekao bukvalno ovako: imas srece da mi je tek pocetak smjene, i da se ovo isto osam sati kasnije desilo, upucao bih te sa ceste.. Mislim, smijesna prica pravo, ali meni nije bila. A mogla je biti i pravo tragicna.
ja71

#582 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by ja71 »

zonbirile wrote:@ja71
Ti što pišeš nema veze s vezom ...
Mozes li ti te svoje optuzbe jednom konkretizovati jer ....
zonbirile wrote: jer sve,ama sve zemlje na svijetu imaju policiju koja se ponaša respektabilno prema građanima i oštro prema izgrednicima/banditima.
... ja nisam tvrdio da nasa zemlja ne treba imati policiju koja se ponasa respetabilno prema prema građanima i oštro prema izgrednicima/banditima.

Samo ko odredjuje ko je gradjanin a ko bandit ?

Vrtimo se u krug evo vec 5 stranica. Izgubio sam volju ponavljati jedno te isto.
---------------
Zivjela policijska drzava !
Zbog opste sigurnosti treba posle 21h uvesti policijski cas .
zonbirile

#583 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by zonbirile »

ja71 wrote:
zonbirile wrote:@ja71
Ti što pišeš nema veze s vezom ...
Mozes li ti te svoje optuzbe jednom konkretizovati jer ....
zonbirile wrote: jer sve,ama sve zemlje na svijetu imaju policiju koja se ponaša respektabilno prema građanima i oštro prema izgrednicima/banditima.
... ja nisam tvrdio da nasa zemlja ne treba imati policiju koja se ponasa respetabilno prema prema građanima i oštro prema izgrednicima/banditima.

Samo ko odredjuje ko je gradjanin a ko bandit ?

Vrtimo se u krug evo vec 5 stranica. Izgubio sam volju ponavljati jedno te isto.
---------------
Zivjela policijska drzava !
Zbog opste sigurnosti treba posle 21h uvesti policijski cas .
--------------------------------
pa tako reci da završimo,tebi nije jasno ko je bandit i ko to određuje.
aerosa

#584 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by aerosa »

kakavdanakneiskustvu wrote:
saabsa wrote:
obratiš se sudu

i onda te taj isti policajac ispred sudnice provocira na NACINALNOJ osnovi , pa laze i jos ti se smije u lice a sudija samo klima glavom i na kraju me oderu za 750 km.
Mogao bi sad da nabrajam jos nekoliko losih situacija sa policiom od kojih je i jedno hapsenje na 24 sata (radi kradje mobitela djetetu od 12g :-) :-) ) u istoj toj PU u kojoj radi policajac kojeg sam ranije prijavio unutrasnjoj kontroli . Naravno pustili su me ujutro uz izvinjenje i konstataciju da nije do njih :-)
Samo da neispadne da sam neki kriminalac da kazem da nikad u zivotu nisam bio u sukobu sa zakonom , vlasnik sam privatnog produzeca i neznam kakav mobitel zaradim do 12 sati .

Sto se mene tice treba proci jos dosta vremena da pocnem vjerovati u ovu policiju i ovo sudstvo

to je sve moguće,to što si ti napisao,da te je provocirao na nacionalnoj osnovi,da je lagao,to je njegov postupak,ne čitave policije u državi.
Ovo se ne kraju pretvori u postupak i policije koja ga ne kažnjava a i sudstva koje isto tako radi...
Tu policajac je nejmanji kotačić u cijelom lancu događaja...Ali na kraju izađe da je jednak kao i cijeli sistem...
ja71

#585 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by ja71 »

Samom sebi sam dao obecanje, da necu ovu temu ponovo aktivirati.
Ali kad covjek nesto ovako procita mora:
http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /100208086

Zenički policajci uhapsili novinara TV IC iz Kaknja
Komesar MUP-a Zeničko-dobojskog kantona naložio je da se izvrši detaljna unutrašnja istraga o dešavanjima 6. februara ove godine kada je u Gradskoj areni u Zenici, nakon odigravanja košarkaške utakmice Prve ženske lige BiH Čelik-Željezničar, uhapšen novinar kakanjske televizije IC Osman Drino.
Policija hapsi Osmana Drinu (Foto: YouTube screenshot)Naime, incident se dogodio nakon što su policajci presreli Senaida Mujezinovića, člana Uprave Ženskog košarkaškog kluba “Čelik”, a koji je čekao ispred klupskih prostorija da mu donesu ključ od kancelarije, iz koje je trebao profaksati statistiku utakmice u Košarkaški savez BiH.

Policajci su Mujezinoviću naredili da stavi ruke na zid, a kada je pokušao objasniti
da je službena osoba, gurnuli su na zid i počeli pretresati.

U tom trenutku hodnikom je prolazila grupa novinara, a Drino je prišao policajcima, predstavio se, i kazao da poznaje Mujezinovića i da su policajci pogriješili.

Međutim, policajci su Drini počeli zavrtati ruke, oborivši ga na pod, a potom su ga priveli u policijsku stanicu. Nakon puštanja, u Hitnoj pomoći ljekari su konstatovali da je Drino prilikom hapšenja zadobio nagnječenje i istegnuće tkiva ruke zbog čega će morati nositi longetu.

Čitav incident snimila je kakanjska televizija IC, a iz MUP-a ZDK saopćeno je da
ukoliko se utvrdi da su policijski službenici prekoračili policijska ovlaštenja, te postupali protivno odredbama Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, protiv istih će biti pokrenut disciplinski postupak te će biti sankcionisani zbog povrede službene dužnosti, u skladu sa odredbama Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika MUP-a ZDK.

Napomena: Snimak kao i komentari ispisani na njemu pripadaju TV IC Kakanj.
jefferson

#586 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by jefferson »

ja71 wrote:Samom sebi sam dao obecanje, da necu ovu temu ponovo aktivirati.

Komesar MUP-a Zeničko-dobojskog kantona naložio je da se izvrši detaljna unutrašnja istraga o dešavanjima 6. februara ove godine kada je u Gradskoj areni u Zenici, nakon odigravanja košarkaške utakmice Prve ženske lige BiH Čelik-Željezničar, uhapšen novinar kakanjske televizije IC Osman Drino.
Policija hapsi Osmana Drinu (Foto: YouTube screenshot)Naime, incident se dogodio nakon što su policajci presreli Senaida Mujezinovića, člana Uprave Ženskog košarkaškog kluba “Čelik”, a koji je čekao ispred klupskih prostorija da mu donesu ključ od kancelarije, iz koje je trebao profaksati statistiku utakmice u Košarkaški savez BiH.

Policajci su Mujezinoviću naredili da stavi ruke na zid, a kada je pokušao objasniti

U tom trenutku hodnikom je prolazila grupa novinara, a Drino je prišao policajcima, predstavio se, i kazao da poznaje Mujezinovića i da su policajci pogriješili.

Međutim, policajci su Drini počeli zavrtati ruke, oborivši ga na pod, a potom su ga priveli u policijsku stanicu. Nakon puštanja, u Hitnoj pomoći ljekari su konstatovali da je Drino prilikom hapšenja zadobio nagnječenje i istegnuće tkiva ruke zbog čega će morati nositi longetu.

Čitav incident snimila je kakanjska televizija IC, a iz MUP-a ZDK saopćeno je da
ukoliko se utvrdi da su policijski službenici prekoračili policijska ovlaštenja, te postupali protivno odredbama Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, protiv istih će biti pokrenut disciplinski postupak te će biti sankcionisani zbog povrede službene dužnosti, u skladu sa odredbama Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika MUP-a ZDK.

Snimak nista ne govori osim dvije stvari:

1. Novinar se opirao hapsenju!
Bez obzira sto je on novinar nema pravo da radi sta hoce. Problem snimka je sto prikazuje jednu stranu price, tj. po ovome policija je ustvari postupila ispravno sto mu je ruku zavrnula, jer ga hapsi, znaci idemo s pretpostavkom da je pocinio prekrsaj ili krivicno djelo.
2. Govori o nesposobnosti policije. Ono nisu policajci, ono su neki bezveznjakovici koji su nekako dobili posao u MUP-u. Da se onako neko opirao policiji na zapadu bio bi oboren na pod istog momenta i i ruke i noge bi bile zavezane!

Sada pitanje je sta je dovelo do toga da novinar bude uhapsen? Necu da ulazim u ponasanje novinara (Rizo zovi ministra) ali ako je odveden bez razloga onda policajcima se treba zahvaliti i dati im radnu knjizicu i zaposliti sposobnije ljude.
Inace bez obzira, da sam Komesar zapitao bi se kako njih trojica ne mogu savladati jednog covjeka.
Klodovik

#587 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by Klodovik »

jefferson wrote:
ja71 wrote:Samom sebi sam dao obecanje, da necu ovu temu ponovo aktivirati.

Snimak nista ne govori osim dvije stvari:

1. Novinar se opirao hapsenju!
Bez obzira sto je on novinar nema pravo da radi sta hoce. Problem snimka je sto prikazuje jednu stranu price, tj. po ovome policija je ustvari postupila ispravno sto mu je ruku zavrnula, jer ga hapsi, znaci idemo s pretpostavkom da je pocinio prekrsaj ili krivicno djelo.
2. Govori o nesposobnosti policije. Ono nisu policajci, ono su neki bezveznjakovici koji su nekako dobili posao u MUP-u. Da se onako neko opirao policiji na zapadu bio bi oboren na pod istog momenta i i ruke i noge bi bile zavezane!

Sada pitanje je sta je dovelo do toga da novinar bude uhapsen? Necu da ulazim u ponasanje novinara (Rizo zovi ministra) ali ako je odveden bez razloga onda policajcima se treba zahvaliti i dati im radnu knjizicu i zaposliti sposobnije ljude.
Inace bez obzira, da sam Komesar zapitao bi se kako njih trojica ne mogu savladati jednog covjeka.
Ja opiranja i sile. Valjda su ovom čovjeku jedino rekli da ga hapse i zašto ga hapse. Nešto tipa Miranda Warning. Nije uvijek obavezno, ali red je da ti se kaže koja riječ. Posebno u ovoj situaciji koja baš ne izgleda kao life-threatening za ljude u okolini.
topcam
Vozim: uzbrdo

#588 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by topcam »

Na snimku se vidi da se novinar opire hapsenju, napada policiju, prijeti im te pokusava pobjeci.
Ako je jedini razlog njegovoh hapsenja taj da se mijesa u posao policije, onda nije lijepo od strane policije,
ali mozda jedini nacin da ga se kutarisu. Svejedno nije nastupio kako treba i to se jasno na snimku vidi.

Zenicka policija jeste malo fakinska,opet nadam se, da se tu radi o pojedincima, hocu reci ukrali su mi jednom 20 km, jer su mi naplatili kaznu za njihovo stajanje na traci za ubrzavanje. Tj. blokiranje saobracaja, da sam otisao u Zenicu sigurno bi mi rekli da na tom mjestu nesmiju praviti "ceku". Tad su jos mogli krasti.

Inace je prvenstveno saobracajna policija u Bosni u zadjih 14 godina napredovala, kad bi se jos granicari federacije ugledali na granicare RS nista vise ne bi zaustavilo Bosnu na putu ka bezviznom rezimu.
jefferson

#589 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by jefferson »

topcam wrote:Na snimku se vidi da se novinar opire hapsenju, napada policiju, prijeti im te pokusava pobjeci.
Ako je jedini razlog njegovoh hapsenja taj da se mijesa u posao policije, onda nije lijepo od strane policije,
ali mozda jedini nacin da ga se kutarisu. Svejedno nije nastupio kako treba i to se jasno na snimku vidi.

Zenicka policija jeste malo fakinska,opet nadam se, da se tu radi o pojedincima, hocu reci ukrali su mi jednom 20 km, jer su mi naplatili kaznu za njihovo stajanje na traci za ubrzavanje. Tj. blokiranje saobracaja, da sam otisao u Zenicu sigurno bi mi rekli da na tom mjestu nesmiju praviti "ceku". Tad su jos mogli krasti.

Inace je prvenstveno saobracajna policija u Bosni u zadjih 14 godina napredovala, kad bi se jos granicari federacije ugledali na granicare RS nista vise ne bi zaustavilo Bosnu na putu ka bezviznom rezimu.
Nije lijepo od policije? Jasno pise u zakonu sta sljeduje kad se ometa policija u poslu, ali eto, imaju nadzorne kamere pa ce se vidjeti sta je izazvalo i da li je uopste nesto izazvalo hapsenje.
Medjutim, nikako mi nije jasno da je policija tek tako uhapsila novinara. Pa i oni znaju kakve to reprekusije moze imati po njih same.
Osim toga i novinar je nastupio kao na koridi!
topcam

#590 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by topcam »

jefferson wrote:
topcam wrote:Na snimku se vidi da se novinar opire hapsenju, napada policiju, prijeti im te pokusava pobjeci.

Nije lijepo od policije? Jasno pise u zakonu sta sljeduje kad se ometa policija u poslu, ali eto, imaju nadzorne kamere pa ce se vidjeti sta je izazvalo i da li je uopste nesto izazvalo hapsenje.
Medjutim, nikako mi nije jasno da je policija tek tako uhapsila novinara. Pa i oni znaju kakve to reprekusije moze imati po njih same.
Osim toga i novinar je nastupio kao na koridi!
Pogresno sam se izrazio, policija postupa pravilno, i u pravu si da bi bio na podu negdje na zapadu (govorim o Njemackoj) priveli bi ga u stanicu, napravili zapisnik, ako hoce potpisati moze, ako ne onda nista, tu bi jos imao
priliku da se "sprijatelji" sa policijom i pokaje, bar za postupke koje oni po licnom nahodenju mogu "zaboraviti/izostaviti" poslije bi dobio pismo od drzavnog tuzioca i stvar bi isla svojim tokom.
Maraschino

#591 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by Maraschino »

ThunderbirD wrote:Kakav ološ od novinara. Govori kolegi " snimi me, snimi me, ... " i za to vrijeme se opire policajcima, te oni moraju da upotrijebe fizičku silu, što on i želi, to se vidi na snimci. Poslije čega je isti taj ološ od novinara se " izjadao " Adnanu Džonlagi, poznatom klevetničaru za sitnu lovu, pa su zajedničkim snagama iz maloumnih hirova se obrušili na policiju. Kakav sve ološ može hebavat danas policiju... :sad:

nema ko da ga zastiti... :roll: :shock: :?

ukidaju vucka... :shock: :run:
dugmebezrupe

#592 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by dugmebezrupe »

Moj moderatoru, očigledno je da ova tema treba da živi dugo godina...nek raja piše svoja bolna iskustva sa čuvarima (ne)reda....
SoulSeeker

#593 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by SoulSeeker »

roksalena wrote:Jutros rano me jaran zove.Kaze sinoc izasao s jaranima, policija ih zaustavljala a on kako je malo popio a inace zivi od vozacke u trenutku donese pogresnu odluku da ne stane. Policajci najvjerovatnije kivni zbog nedavno ubijenog kolege stignu ih i pretuku malte ne na mrtvo ime a zatim odvezu u hitnu na sivanje ali bukvalno na sivanje. Saosjecam sa porodicom ubijenog policajca i ne opravdavam ni jedne sekunde taj zlocin ali zar u pravu nije kriv samo onaj koji je kriv i smiju li se ovi policajci ovako ponasati..zar ne bi trebali biti krivicno odgovorni za ovakvo ponasanje..Ako moze da mi izmedju ostalog iskusan pravnik da misljenje...
Mislim da je naša policija preblaga, i da tim ljudima prvo treba dati plate od po 3000 evra a potom i veća ovlaštenja prilikom pretresa ili privođenja osoba jer ove manekenske euro fore "gospodine, mogu li molim Vas dobiti Vašu vozačku i saobraćajnu dozvolu" slabo prolaze kod naših ljudi.

Imam dosta prijatelja u zeničkoj policiji, neki od njih su mi najbolji prijatelji, i čisto sumnjam da su ga ispucali tek onako bez veze. S obzirom da ti je prijatelj VOZIO u alkoholiziranom stanju i pri tome nije stao na upozorenja saobraćajaca, mene čudi što mu na licu mjesta nisu trajno oduzeli vozačku dozvolu.

Najveći broj saobraćajnih nesreća od kojih je nezanemariv broj usmrćenih pješaka desio se zbog korištenja alkohola i/ili opojnih droga. Sjećam se da je jedna žena u Banja Luci ne tako davno napucala djeda i njegovu unuku u zrak oko 20 metara, i na licu mjesta ih usmrtila.

Nakon ovoga što sam napisao zapitaj se sama na čijoj strani trebaš biti, prijateljevoj, ili na strani onih koji ti pokušavaju spasiti život sprovođenjem zakona.
roksalena wrote:Ta nije ovo zar apsolutno bespravna drzava gdje vlada bezakonje..
Ako su ga stvarno "razbili" zbog toga što pijan nije htio zaustaviti svoje vozilo, onda je to dokaz da se ne radi o državi bez zakona.
SoulSeeker

#594 Re: ZENICKA POLICIJA PODMUKLO UZVRACA UDARAC

Post by SoulSeeker »

KatarinaKosaca wrote:Šta god da je uradio POlicija nema pravo da nekoga tuče. Da to uradi u normalnoj zemlji
Kada te u tim "normalnim zemljama" (recimo u USA i Njemačkoj) zaustavi policija staviš ruke na volan, i lijepo sjediš cijelo vrijeme u automobilu i radiš ono što ti oni kažu. Za slučaj da izađeš iz automobila a oni ti to nisu rekli, mogu te čak i prebit. U USA znaju čak i parkirat patrolni automobil iza čijih otvorenih vrata vidiš samo policijsku kapu i gun koji je usmjeren ka tebi, a tek nakon toga ti prilazi policajac i traži dokumente.

Ovi ne mole kao naši, oni ih traže, i naravno - dobiju.
topcam

#595 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by topcam »

SoulSeeker wrote:
Mislim da je naša policija preblaga, i da tim ljudima prvo treba dati plate od po 3000 evra a potom i veća ovlaštenja prilikom pretresa ili privođenja osoba jer ove manekenske euro fore "gospodine, mogu li molim Vas dobiti Vašu vozačku i saobraćajnu dozvolu" slabo prolaze kod naših ljudi.
Slazem se s boldiranim, ali da policija prestane "pazariti u dzep". Sto je velikom broju policajaca kao dobar dan reci.
SoulSeeker wrote: Imam dosta prijatelja u zeničkoj policiji, neki od njih su mi najbolji prijatelji, i čisto sumnjam da su ga ispucali tek onako bez veze. S obzirom da ti je prijatelj VOZIO u alkoholiziranom stanju i pri tome nije stao na upozorenja saobraćajaca, mene čudi što mu na licu mjesta nisu trajno oduzeli vozačku dozvolu.
Mene cudi sto nisu svima uzeli vozacku, praksa je da se vozacu oduzme ili izrekne zabrana voznje, ali isto tako
suvozac ili vise njih koji posjeduju vozacku budi kaznjeni. Isto kao da su i sami sjedili za volanom.

SoulSeeker wrote: Ako su ga stvarno "razbili" zbog toga što pijan nije htio zaustaviti svoje vozilo, onda je to dokaz da se ne radi o državi bez zakona.
Zar im nije bilo bolje privest osobu, i podstaknuti privredu Bosne i Hercegovine, novi slucaj za psihijatra, posla za
auto-skolu, pare od kazne komuni, kantonu ili opstini. (sve ovo placa izgrednik iz svog dzepa).

Ovako su ga mozda "prebili" lijecenje placa zajednica, samo trosak drzavi za koju policija "radi".

SoulSeeker wrote:
Kada te u tim "normalnim zemljama" (recimo u USA i Njemačkoj) zaustavi policija staviš ruke na volan, i lijepo sjediš cijelo vrijeme u automobilu i radiš ono što ti oni kažu. Za slučaj da izađeš iz automobila a oni ti to nisu rekli, mogu te čak i prebit. U USA znaju čak i parkirat patrolni automobil iza čijih otvorenih vrata vidiš samo policijsku kapu i gun koji je usmjeren ka tebi, a tek nakon toga ti prilazi policajac i traži dokumente.
U Njemackoj su prije vise od 10 godina uveli mjesane patrole, zensko i musko, i uvijek su prijatni. Sve zavisi koga
zaustavljaju, ako te obicna patrola zaustavi mozes raditi sta hoces. Ako je raspisana potjera tad je situacija
kao u Americi, ruke na volan ili kroz prozor vjerovatno. (kod Amerikanaca je to mislim standardno, ali i razumljivo
kad gotovo svako moze nabaviti oruzje).

To sa rukama na volanu moze biti iznimno u slucaju da je u blizini opljackana benzinska pumpa,
pa da traze bas "ljubicastog" golfa, kojeg slucajno vozis sam.
Takve situacije se rijese u momentu kad uzmu vozacku i raspitaju se u centralnom registru, centrala javi da nisi nikada bio upadljiv kao kriminalac i odmah se policiji spusti pritisak.

Nadam se da ce i Bosna ubrzo uvesti taj standard, jer po svim evropskim zemljama mogu voziti bez vozacke,
jedno pitanje iz Austrije ili Nizozemske i Njemacka policija potvrdi da imam vozacku, neka simbolicna kazna,
potvrda i vozi dalje. U Bosni ne vazi potvrda koja je izdana u Sarajevu ni u Sarajevu, a kamoli gdje drugo
u Bosni. Zavisi od pojedinog policajca hoce li priznati potvrdu koju je izdala policijska uprava "Stari Grad" ili nece. Vise zalosno nego smijesno, ali je to tako.

Bayern je jedina pokrajina u Njemackoj, koju svi ostali zovu policijska drzava, imaju neka veca prava od ostalih.
Naravno, njima ne pase kad se kaze policijska drzava, ali je to cinjenica.

Imaju pravo pretraziti auto. Ostale pokrajine to nemaju (moraju granicari biti prisutni).
Ovi drugi moraju sebi pomoci "traziti prvu pomoc ili trokut", da bi bacili pogled u gepek,
ali ako je na sjedistu ili pod sjedistem suvozaca, ne mogu nista uraditi, jer rizikuju tuzbu za uznemiravanje.
To je samo jedan primjer.
SoulSeeker wrote:Ovi ne mole kao naši, oni ih traže, i naravno - dobiju.
Ali i ne prose ko nasi, i osim same policije niko to nece nikad promjeniti, oni bi sami trebali pocistiti svoje redove, a ne naplacivati kazne nekome jer mu se lice ne svida, drugom opet progledati kroz prste
jer taj "moze valjat" kad mu zatreba, ili jednostavno iz straha od problema koje mu ta osoba moze napraviti.

Na kraju kad covjek malo razmisli, kakva drzava takva i policija. Oni su se samo uklopili u sistem.
Ne moze im covjek ni zamjeriti na neki ozbiljan nacin, jer je stanje u drzavi svakom pojedincu poznato.
Ne kazem da su nebitni, volio bih kad bi postali poput njemacke ili svedske policije, pa da se pocne pozitivno
govoriti o policiji. Taj proces bi naravno trajao 10-tak godina, jer los imidz se brzo zaradi, a znatno duze
traje da se dobije pozitivan imidz. Dozvoliti cu sebi da budem optimista, bili bi primjer svim kljucnim
institucijama u Bosni, pocev od zdravstvenih pa onda sve ostale.

Oni su zadnja karika u sistemu, samo izvrsni organ, oni racun polazu nacelniku policijske uprave,
nacelnik polaze racun kantonalnom ministru, kanonalni ministar federalnom ministru,
federalni ministar polaze racun MUP BiH , MUP BIH je pod direktnom nadleznoscu troclanog predsjednistva ove drzave, a troclano predsjednistvo ne moze nista bez skupstine. Itd. :thumbup: :bih:

PS: ovo gore je moje licno misljenje o policiji BiH stvoreno u zadnjih 15 godina, sigurno je vecina policajaca
ljubazna i susretljiva (nailazio sam cesto na takve) ali vecinski sam imao negativno iskustvo.
U biti se radi o naplacivanju "fiktivnih kazni" znaci bez napravljenog prekrsaja, izmisljen mandat.
Isto vazi i za policiju Republike Hrvatske.

"Dobar glas se daleko cuje, los jos dalje"
SoulSeeker

#596 Re: Zenicka policija uzvraca udarac

Post by SoulSeeker »

topcam wrote:Slazem se s boldiranim, ali da policija prestane "pazariti u dzep". Sto je velikom broju policajaca kao dobar dan reci.
Ovo je inače jako velika boljka našeg društva, i mislim da se ovaj oblik "nezavisnosti" može postići povećanjem plata. Kada ojačaš "imuni sistem" koji čine sudstvo i policija na način da ih platiš onoliko koliko taj posao stvarno vrijedi, isti taj "Imuni sistem" neće "sarađivati sa bakterijama".
topcam wrote:Mene cudi sto nisu svima uzeli vozacku, praksa je da se vozacu oduzme ili izrekne zabrana voznje, ali isto tako suvozac ili vise njih koji posjeduju vozacku budi kaznjeni. Isto kao da su i sami sjedili za volanom.
Nemam ništa za dodati.
topcam wrote:Zar im nije bilo bolje privest osobu, i podstaknuti privredu Bosne i Hercegovine, novi slucaj za psihijatra, posla za auto-skolu, pare od kazne komuni, kantonu ili opstini. (sve ovo placa izgrednik iz svog dzepa).
Da, to je svakako bolje riješenje, ali kako ga sprovesti u praksi? Obrati pažnju da je ovaj tip bio pijan, i da policija "ne mlati" svakog čisto onako iz zajebancije. Dakle za takvo nešto mora postojati razlog, a razlog za prebijanje je, pretpostavljam, obraćanje saobraćajcima riječima "koji si ti kurac da mi tražiš vozačku dozvolu".

Policajci su leukociti, čine imuni sistem tijela, i kada se suprotstaviš leukocitu postaješ HIV jer ne poštuješ zakon, a kada ne poštuješ zakon onda ti zakon uzvrati onim sredstvima kojima je u mogućnosti. Meni su naši policajci skroz mirni, ne znam niti jednog jedinog koji je smeće, i sad ne kontam zbog čega ljudi moraju biti stoka i zloupotrebljavati nečiju dobrotu.
topcam wrote:U Njemackoj su prije vise od 10 godina uveli mjesane patrole, zensko i musko, i uvijek su prijatni. Sve zavisi koga zaustavljaju, ako te obicna patrola zaustavi mozes raditi sta hoces. Ako je raspisana potjera tad je situacija kao u Americi, ruke na volan ili kroz prozor vjerovatno. (kod Amerikanaca je to mislim standardno, ali i razumljivo kad gotovo svako moze nabaviti oruzje).
Nakon uvođenja "obaveznih uključenih kratkih svjetala čak i danju" sve dok nisam ugradio automat za autouključenje svjetala po startu motora policija me je redovno zaustavljala i opominjala. Nije to bilo nešto češto, ali sam vremenom stekao glupu naviku da izađem iz vozila i raspričam se sa policijom. Svi oni otprilike i funkcionišu na principima "nemoj jesti govna i budi dobar, nismo te zaustavili bez veze, kriv si, prihvati krivicu, ne svađaj se sa nama, i bit ćemo blagi". E sad slijedi scena... Policija u Njemačkoj me zaustavi radi rutinske provjere, spuštam prozor i kažem "dobar dan", ljudi me pozdrave i zatraže vozačku, a ja budala umjesto da im je dam, uzimam vozačku iz džepa jakne i krećem van jer sam tako navikao nakon čega se jedan od njih uhvati za "futrolicu", a drugi koji je bio bliže meni drekne dosta glasno "stavite ruke na volan". Obojica su bili muškarci. Sad... Ako ti živiš u Njemačkoj, vjerovatno bolje i znaš o čemu se radi i ko čini patrole.
topcam wrote:centrala javi da nisi nikada bio upadljiv kao kriminalac i odmah se policiji spusti pritisak.
Nisam nikada bio kriminalac, ali tako otprilike izgledam. :)
topcam wrote:Bayern je jedina pokrajina u Njemackoj, koju svi ostali zovu policijska drzava, imaju neka veca prava od ostalih. Naravno, njima ne pase kad se kaze policijska drzava, ali je to cinjenica.
Da, znam o čemu govoriš.
topcam wrote:Ali i ne prose ko nasi, i osim same policije niko to nece nikad promjeniti, oni bi sami trebali pocistiti svoje redove, a ne naplacivati kazne nekome jer mu se lice ne svida, drugom opet progledati kroz prste
jer taj "moze valjat" kad mu zatreba, ili jednostavno iz straha od problema koje mu ta osoba moze napraviti.
Svakako, policija treba u svemu biti neutralna i odnositi se jednako prema svima.
topcam wrote:Na kraju kad covjek malo razmisli, kakva drzava takva i policija. Oni su se samo uklopili u sistem.
Ne moze im covjek ni zamjeriti na neki ozbiljan nacin, jer je stanje u drzavi svakom pojedincu poznato.
Ne kazem da su nebitni, volio bih kad bi postali poput njemacke ili svedske policije, pa da se pocne pozitivno
govoriti o policiji. Taj proces bi naravno trajao 10-tak godina, jer los imidz se brzo zaradi, a znatno duze
traje da se dobije pozitivan imidz.
Već si čuo za "decertificirane policajce" koji su otpušteni jer su radili svoj posao, i ovdje nemam šta za dodati jer mafiju imamo čak i u političkom vrhu.
ja71

#597 Re: ZENICKA POLICIJA PODMUKLO UZVRACA UDARAC

Post by ja71 »

SoulSeeker wrote: Da, to je svakako bolje riješenje, ali kako ga sprovesti u praksi? Obrati pažnju da je ovaj tip bio pijan, i da policija "ne mlati" svakog čisto onako iz zajebancije. Dakle za takvo nešto mora postojati razlog, a razlog za prebijanje je, pretpostavljam, obraćanje saobraćajcima riječima "koji si ti kurac da mi tražiš vozačku dozvolu".
1. jesu li policajci znali da je sofer bio pijan, kad su ga (njih) poceli mlatiti ?
2. to sto pretpostavljas vise govori o tebi nego o stvarnim razlozima zasto taj sofer nije stao
SoulSeeker

#598 Re: ZENICKA POLICIJA PODMUKLO UZVRACA UDARAC

Post by SoulSeeker »

ja71 wrote:1. jesu li policajci znali da je sofer bio pijan, kad su ga (njih) poceli mlatiti ?
2. to sto pretpostavljas vise govori o tebi nego o stvarnim razlozima zasto taj sofer nije stao
Pijan čovjek se osjeti na kilometre, a tu je i balončić.
ja71

#599 Re: ZENICKA POLICIJA PODMUKLO UZVRACA UDARAC

Post by ja71 »

procitaj 1. post u vezi balona i osjecanja na kilometre.

znaci ti odobrovas marisanje kao kaznu za pijane sofere ?
SoulSeeker

#600 Re: ZENICKA POLICIJA PODMUKLO UZVRACA UDARAC

Post by SoulSeeker »

ja71 wrote:procitaj 1. post u vezi balona i osjecanja na kilometre.

znaci ti odobrovas marisanje kao kaznu za pijane sofere ?
Uopšteno, odobravam marisanje koje sprovodi policija. Razlozi su nebitni.
Post Reply