Na reklami, samoj stranici se tu i tamo moze vidjeti 20-30 imena koja su spomenuta uz popratne ilustracije. I procitao sam sve o tome cim je kolegica otvorila temu. Posto ne vidim spisak svih imena - zato i pisem da nagadjam.Bloo wrote:Zašto pišeš prije nego si pročitao knjigu :i nagađaš koje su žene tamo (pretpostavljam da nisi pratio početak projekta i koje žene su bile spomenute)hAZNADAR wrote:
Nedorecenost naslova je zato sto je fokus na zasluznim zenama za emancipaciju i ravnopravanost st ose u naslovu ne vidi. Nisam spomenuo ni muskarce ni nacionalnost.
Biti poznat, slavan, uspjesan u nekom polju i zasluzan za emancipaciju i prava zena nije bas isto i da jedno uz drugo mora ici.
I tu me naravno interesuje zasto i kako recimo nagadjam ima mjesta za Nasihu Kapidzic a nema za Dzemilu Zekic,.. ako cemo o pjesnikinjama.
Zasto moze Razija Mujanovic a ne Larisa Ceric ako cemo o sportu ili neko drugi ako ima i Larisa?
Zasto moze Marija Bursac a ne Rada Vranjesevic?
Hajd za umrle je lakse jer tu se niko naravno ne buni. Ali recimo od zivih - vidim Amira Medunjanin.
Da li su tu i Beba Selimovic, Hanka Paldum - jos zive? Ako nisu - imaju puno pravo da nalijepe i autorice i svu inicijativu.
I naravno - tvoja jako kulturna i pametna opaska je ocit primjer i emancipacije i ravnopravnosti.
Nadam se da će ova inicijativa imati i nastavak![]()
Što se tiče Hanke...bolje da šutim.
Da, jeste. Smeta ti kad ti žensko uzvrati grublje verbalno, o' Bošnjače dijasporski?
Projekat #ŽeneBiH nastao je u martu 2018. godine kao dio inicijative obilježavanja Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth). Tokom marta se širom svijeta na različite načine obilježava borba za rodnu ravnopravnost, te se slave žene koje su oblikovale žensku historiju i učestvovale u stvaranju boljeg svijeta za žene. U sklopu projekta #ŽeneBiH, Mjesec ženske historije obilježile smo tako što smo svakog dana marta na društvenim mrežama dijelile vizuale i kratke biografije o značajnim bh. ženama koje su dale veliki doprinos rodnoj jednakosti i ženskim pravima. Žene koje su mijenjale historiju BiH svakodnevno padaju u zaborav. Njihova imena nemoguće je pronaći u školskim udžbenicima, dokazi o njihovom postojanju se gube i u savremenoj kulturi, a njihova imena ne nose ni gradski trgovi ni ulice.
Nakon završetka mini kampanje #ŽeneBiH u martu, projekat smo odlučile proširiti izdavanjem knjige #ŽeneBiH. Knjiga će sadržavati biografije i ilustracije 50-ak bh. žena koje su kroz historiju Bosne i Hercegovine razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.
Mislim, ispravi ma ako grijesim, ali mislim da na polju ravnopravnosti zena i emancipacije mozda ima zena koje nisu slavne a koje su uradile mnogo veci posao, stvorile okvire,.... po tom pitanju u svom opusu bilo da je u pitanju struka, politika,... od neke slavne kosarkasice ili cool pjevacice.
A na polju kulture ne moze se pricati o BiH knjizevnosti a da se ne spomenu recimo Umihana Cuvidina ili Dzemila Zekic koje su ipak sudeci po onome sto znamo o njima bile vise tradicionalisti negoli nosioci promjena i moderne misli. Tako da tesko njih mogu staviti u kategoriju boraca za prava zena i emancipacije. Znaci nije dovoljno tek biti slavan i uspjesan da bi dobio status borca za zenska prava i amancipaciju. Staka Skenderova za koju priznajem da sam tek danas saznao i procitao o njoj - po tom kriteriju jeste.
A na polju sevdalinke Amira i Beba i Zehra i Hanka i Silvana,... bile i ostale vrh. Ostatak je licni ukus koje koja vise pase ili ako pored umjetnickog opusa ubacuje i privatni zivot. E sad - na polju borbe za prava zena i emancipacije - koja od njih je najzasluznija a koja nije nikako? Da li su autorice to istrazile ili po nekom svom kriteriju ubacile?
Zato i kazem da iako podrzavam inicijativu - tvrdim da je vrlo nezahvalna tematika jer smo vec imali iskustva sa time.
A odgovor na tvoje pitanje.