Zemljotres maloprije..
- alibaba_i_30_godina
#276 Re: Zemljotres maloprije..
Maloprije procitah na portalu komentar da je Stari most napukao. Svakakvih budala i izjava. 
- Neelix
#277 Re: Zemljotres maloprije..
malo razloga za strah 
http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/seizmo-bih.php
Mada je vrlo nezahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koju teritoriju, ipak na osnovu instrumentalnih podataka (kataloga), primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u narednih 100 godina na teritoriji grada Sarajeva mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do VII stepeni Merkalijeve skale. Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava. Međutim, za vremenski period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa na području planine Treskavice, koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima na području Sarajeva i odnijeti mnogo ljudskih života.

Mada je vrlo nezahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koju teritoriju, ipak na osnovu instrumentalnih podataka (kataloga), primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u narednih 100 godina na teritoriji grada Sarajeva mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do VII stepeni Merkalijeve skale. Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava. Međutim, za vremenski period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa na području planine Treskavice, koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima na području Sarajeva i odnijeti mnogo ljudskih života.
- Lakat Jebić
#278 Re: Zemljotres maloprije..
ma ja samo kipru ovdje vjerujem
on je škole za ovo zavrsio
- poznanik
#279 Re: Zemljotres maloprije..
Zašto pokrećeš raspravu u smjeru koji stvara paniku čitalaca, jako je neozbiljno to što si napisaoNeelix wrote:malo razloga za strah...
Bez obzira što je to javna informacija, u kontekstu zadnjeg zemljotresa u Srbiji koji je rezultirao žrtvama i velikom materijalnom štetom i očitog uznemirenja građana Sarajeva, nije nimalo pametno usmjeravati temu u pravcu kojem ti namjeravaš
- BSn
#280 Re: Zemljotres maloprije..
Pape, ti si za ovo ekspert, je l' da ocekujemo onaj sljedeci val veceras oko 2? 
- Lakat Jebić
#281 Re: Zemljotres maloprije..
treba pratit nebo iznad sarajeva, mozda bude zadimljenoBSn wrote:Pape, ti si za ovo ekspert, je l' da ocekujemo onaj sljedeci val veceras oko 2?
- BSn
#282 Re: Zemljotres maloprije..
Lakat Jebić wrote:treba pratit nebo iznad sarajeva, mozda bude zadimljenoBSn wrote:Pape, ti si za ovo ekspert, je l' da ocekujemo onaj sljedeci val veceras oko 2?![]()
ma i pape se posutio, devera covjek i gleda u nebo. Al' dimi s one tamo strane, 'vamo samo pepeo izbacuje.
Al' sto ovi veliki zemljotresi u zadnje vrijeme udaraju uvijek nocu?
- Lakat Jebić
#283 Re: Zemljotres maloprije..
vulkanske aktivnosti, ohladi se kora zemljeBSn wrote:Lakat Jebić wrote:treba pratit nebo iznad sarajeva, mozda bude zadimljenoBSn wrote:Pape, ti si za ovo ekspert, je l' da ocekujemo onaj sljedeci val veceras oko 2?![]()
ma i pape se posutio, devera covjek i gleda u nebo. Al' dimi s one tamo strane, 'vamo samo pepeo izbacuje.
Al' sto ovi veliki zemljotresi u zadnje vrijeme udaraju uvijek nocu?
-
Ripicipi
#284 Re: Zemljotres maloprije..
Koga briga sta ce biti za 100-150 godinaNeelix wrote:malo razloga za strah
- karanana
#285 Re: Zemljotres maloprije..
more bit za 100-150, a more bit i za 5-10.
- 2407
#286 Re: Zemljotres maloprije..
Ma svejedno je i da je za 5-10 dana, kada se ne moze pouzdano znati kada ce to biti i kada se ne moze nista uciniti da bi se to sprijecilo.karanana wrote:more bit za 100-150, a more bit i za 5-10.
- vaca
#287 Re: Zemljotres maloprije..
U posljednja 24 sata, područje jugoistočne Evrope je pogodilo više od 60 srednje jakih zemljotresa. Najjače seizmičke aktivnosti su zabilježene su na području Turske, Grčke, Srbije i Bugarske, a tokom popodneva se zatreslo i područje Hercegovine i Zagreba.
-
leo karan
#288 Re: Zemljotres maloprije..
ja se bojim ove Treskavice, tu kad spuca najebali smo
moze jak zemljotres biti i u Dubrovniku...
gdje jos?
gdje jos?
- terra_incognita
#289 Re: Zemljotres maloprije..
U Banjalucileo karan wrote:ja se bojim ove Treskavice, tu kad spuca najebali smo
gdje jos?
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#290 Re: Zemljotres maloprije..
Lakat Jebić wrote:treba pratit nebo iznad sarajeva, mozda bude zadimljenoBSn wrote:Pape, ti si za ovo ekspert, je l' da ocekujemo onaj sljedeci val veceras oko 2?![]()
Ne bi bilo zgoreg da ovi koji stanuju uz bistricki potok, ... s vremena na vrijeme ispitaju je li on malo topliji, ako jest ......
-
zelenashica
#291 Re: Zemljotres maloprije..
A koji su simptomi početka treskanja
ono tek da se informišem 
- Hemel
#292 Re: Zemljotres maloprije..
kada krevet pocne da skripi...zelenashica wrote:A koji su simptomi početka treskanjaono tek da se informišem
-
zelenashica
#293 Re: Zemljotres maloprije..
Uuuuuu to onda u mene u komsija svaki dan zemljotresHemel wrote:kada krevet pocne da skripi...zelenashica wrote:A koji su simptomi početka treskanjaono tek da se informišem
![]()
- kurty
#294 Re: Zemljotres maloprije..
Necu pametovati, i pisati ono nesto sto znam oko zemljtresa i seizmologije, naucenih od cjenjenog gospodina profesora Basagica...
Medjutim, meni je simpaticno da panika fata ljude koji o svemu znaju jako malo ili nimalo... Dok ovi koji su strucnjaci iz te oblasti, mrtvi 'ladni... bit ce i tacka...
Medjutim, meni je simpaticno da panika fata ljude koji o svemu znaju jako malo ili nimalo... Dok ovi koji su strucnjaci iz te oblasti, mrtvi 'ladni... bit ce i tacka...
- Lakat Jebić
#295 Re: Zemljotres maloprije..
ja znam mi smo k'o izvidjaci hodali gore, pa smo prilazili krateru, koji je tad bio jezero... znam da nam je nastavnik objasnjavao nesto, spominjao mezozoik, kenozoik il sta vec... a jezero je bilo takvo, da apsolutno nista zivo nije bilo u njemu... kazu od sumporapape wrote:Lakat Jebić wrote:treba pratit nebo iznad sarajeva, mozda bude zadimljenoBSn wrote:Pape, ti si za ovo ekspert, je l' da ocekujemo onaj sljedeci val veceras oko 2?![]()
Na oku treba drzati vrh Trebevica. Ako iz one rupe na vrhu bude pushilo, ... pushimo ga i mi, ...
... tj, ... prvo Petrovici, Vojkovici, Lukavica, Kasindo, Ilidza i tako dalje, ... halali Huso materi.
Ne bi bilo zgoreg da ovi koji stanuju uz bistricki potok, ... s vremena na vrijeme ispitaju je li on malo topliji, ako jest .......... bolje je otici sa memli strane, negdje u osoj kod rodbine na spavanje, ...
![]()
- terra_incognita
#296 Re: Zemljotres maloprije..
Šta to treba posebno znati kad ljulja ? Da sjednem u tom momentu i neki dijagram sastavim, neku formulu izvedem ili je dovoljno da se sklonim ?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#297 Re: Zemljotres maloprije..
mene ne hvata panika, ali nije bas prijatno biti u zgradi na 12.spratu kad je zemljotres
ali procitah na jednom portalu, da je poslije zemljotresa na Kopaoniku 1980. zabiljezeno jos 5000 "manjih" zemljotresa
tako da je valjda ovo podrhtavanje tla danas normalno
ali procitah na jednom portalu, da je poslije zemljotresa na Kopaoniku 1980. zabiljezeno jos 5000 "manjih" zemljotresa
tako da je valjda ovo podrhtavanje tla danas normalno
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#298 Re: Zemljotres maloprije..
nego, pade mi na pamet onaj vic kako Crnogorac *rka (iskopa rupu u zemlji, stavi ga i čeka zemljotres)...
biće zadovoljnih Crnih Goraca ovih dana
biće zadovoljnih Crnih Goraca ovih dana
- Joey Tribbiani
#299 Re: Zemljotres maloprije..
kazu mi ko pišaka. Pakujte sepape wrote:Lakat Jebić wrote:treba pratit nebo iznad sarajeva, mozda bude zadimljenoBSn wrote:Pape, ti si za ovo ekspert, je l' da ocekujemo onaj sljedeci val veceras oko 2?![]()
Na oku treba drzati vrh Trebevica. Ako iz one rupe na vrhu bude pushilo, ... pushimo ga i mi, ...
... tj, ... prvo Petrovici, Vojkovici, Lukavica, Kasindo, Ilidza i tako dalje, ... halali Huso materi.
Ne bi bilo zgoreg da ovi koji stanuju uz bistricki potok, ... s vremena na vrijeme ispitaju je li on malo topliji, ako jest .......... bolje je otici sa memli strane, negdje u osoj kod rodbine na spavanje, ...
![]()
- Cholina_Lokica
#300 Re: Zemljotres maloprije..
jeste biiiiip