zemljiste...iz poljoprivrednog u gradjevinsko

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
necko_sa

#1 zemljiste...iz poljoprivrednog u gradjevinsko

Post by necko_sa »

Zanima me procedura prenamjene zemljista iz poljoprivrednog u gradjevinsko...

Naime, na prostoru naselja Misevici sam naisao na jednu meni interesantnu parcelu koja trenutno ima poljoprivrednu namjenu. Oko te parcele se nalaze gradjevinski objekti, tj. kuce sto znaci da su te parcele gradjevinskog karaktera.
Naravno, kada sam cuo da je poljoprivredno, posato sam skeptican oko mogucnosti prenamjene, jer koliko znam na poljoprivrednom zemljistu nije dozvoljena gradnja objekata (u mome slucaju, namjera sa nekada za par godina podignem neku manju kucu).
Prodavac me uvjerava da je provjerio u opstini i da se moze graditi ali se naknadno moze predati zahtjev za gradjevinsku dozvolu i ostale papire.

To su mi potvrdili i u opstini, jer kako kazu prema starom regulacionom planu, taj dio zemljista je bio poljoprivredno, ali su prije odredjenog vremena napravili novi regulacioni plan koji je dat na usvajanje i to zemljiste je predlozeno da predje u gradjevinsko.

Da li je neko imao slicno iskustvo?
Sta mi je najpametnije uraditi jer ne bih htjeo da mi se ova eventualna kupovina obije o glavu.
Ima li neki zakon koji objasnjava ovu problematiku, koje su rupe i sta je realnost na terenu (svi znamo da se malo sta kod nas sprovede u praxu po pitanju zakona)?

Hvala
kv99

#2 Re: zemljiste...iz poljoprivrednog u gradjevinsko

Post by kv99 »

necko_sa wrote:Zanima me procedura prenamjene zemljista iz poljoprivrednog u gradjevinsko...

Naime, na prostoru naselja Misevici sam naisao na jednu meni interesantnu parcelu koja trenutno ima poljoprivrednu namjenu. Oko te parcele se nalaze gradjevinski objekti, tj. kuce sto znaci da su te parcele gradjevinskog karaktera.
Naravno, kada sam cuo da je poljoprivredno, posato sam skeptican oko mogucnosti prenamjene, jer koliko znam na poljoprivrednom zemljistu nije dozvoljena gradnja objekata (u mome slucaju, namjera sa nekada za par godina podignem neku manju kucu).
Prodavac me uvjerava da je provjerio u opstini i da se moze graditi ali se naknadno moze predati zahtjev za gradjevinsku dozvolu i ostale papire.

To su mi potvrdili i u opstini, jer kako kazu prema starom regulacionom planu, taj dio zemljista je bio poljoprivredno, ali su prije odredjenog vremena napravili novi regulacioni plan koji je dat na usvajanje i to zemljiste je predlozeno da predje u gradjevinsko.

Sta mi je najpametnije uraditi jer ne bih htjeo da mi se ova eventualna kupovina obije o glavu.
Ima li neki zakon koji objasnjava ovu problematiku, koje su rupe i sta je realnost na terenu (svi znamo da se malo sta kod nas sprovede u praxu po pitanju zakona)?

Hvala
Na podrucju Ercegovine, pogotovo Zapadne i Zapadnog Mostara, je to postao najbolji nacin bogacenja i pranja para od tajkuna sa tog podrucja i Hrvatske .

1) Prvo se kupi neplodno zemljiste ( obican kamenjar sa malo vegetacije ), obicno drzavno ili opstinsko za vrlo male pare.
2) Poslije se sve to preore , koriteci masine koje ti tajkuni vec imaju u svojim gradjevinskim firmama pa cim nema posla u gradjevini koriste se se za ove poslove, i tu se zasade stabla voca, nesto sto moze da stoji par godina .
3) Tada se u papirima prevede kao poljoprivredno zemljiste sto znaci da se cijena zemljista povecala + da se dobivaju poticaju od entitetskih/kantonalnih fondova. Nema veze sto je to ustvari neplodno zemljiste i sto ce sve to sto je zasadjeno propasti za par godina jer dolazi do sljedeceg poteza.
4) Preko politickih veza ( jer ti tajkuni koji su kupili tu zemlju i imaju sve te masine su u stvari politicki povezani ) to poljoprivredno zemljiste prenamjene u gradjevinsko i tu pocnu da grade sa istim onim masinama sa kojim su i preoravali prije.

Sve to traje par godina i treba sredstava i veza da bi se odradilo ali poslije citave procedure od beskorisnog zemljista preko poljoprivrednog dobivaju gradjevinsko i tako se cijena povecava za 10-ak puta. A to je samo cijena zemlje i na to se treba dodati i zarada koju imaju od cijena stambenih objekata koje tu poslije izgrade. Tako se prenamjena zemljista radi na visokom nivou.
poznanik

#3 Re: zemljiste...iz poljoprivrednog u gradjevinsko

Post by poznanik »

necko_sa wrote:Zanima me procedura prenamjene zemljista iz poljoprivrednog u gradjevinsko...

Hvala
Hadžičko Opštinsko vijeće je već napravilo neprocjenjivu štetu, pretvaranjem extra kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, u Garovcima. Umjesto da su zabranili svaku dalju izgradnju, oni su odobrili i u gradnju uveli privredne objekte koji su mogli biti izgrađeni i na drugoj, manje vrijednoj lokaciji.

Kategorizacija zemljišta vrši se prostornim i urbanističkim planovima, dok regulacioni planovi detaljno propisuju uslove i način gradnje, odnosno uređenja užeg ili šireg urbanog ili industrijskog područja.

Miševići nemaju tako prostrano i kvalitetno poljoprivredno zemljište, nemaju oranice kao u Garovcima, ali imaju livade i pašnjake, kao i dosta šumskog područja, tako da ja predlažem da svakako sačekaš odluku Opštinskog vijeća Hadžići.
necko_sa

#4 Re: zemljiste...iz poljoprivrednog u gradjevinsko

Post by necko_sa »

Hmm, da, jako je tesko u ovoj "corbi" svega i svacega znati sta je pravi potez.
Prodavac, kao i osoba iz opsteni me ubjedjuju da se na toj parceli moze graditi i da se kasnije moze predati zahtjev za legalizaciju a potom i za gradjevinsku. Pored parcele prolazi asvaltni put, a uz put i vodovodna mreza.
Sve bi to bilo ok, da ne postoji mogucnost da se za 5 godina promjeni zakon koji ce to zabraniti...ili koji ce traziti veliku sumu novca da se to poljoprivredno zemljiste prenamjeni u gradjevinsko.
Volio bih da mi se javi neko ko je imao slicno iskustvo i da mi objasni sta bi bilo najpametnije da ucinim kada je moj slucaj u pitanju.
Cekanje rezultata opcinskog vijeca moze potrajati mjesecima, a mozda i godinama.
pletenica

#5 Re: zemljiste...iz poljoprivrednog u gradjevinsko

Post by pletenica »

Kupila je moja rodica na Miševićima poljoprivredno zemljište,860m2 ,isto joj rekli kao i vama još prije 2,5 godine.Predala za urbanističku,gradjevinsku,napravila kucu i zivi.Nikad nikakav problem nije imala niti ce imati.Ne mogu vam reci sad ovo pa za 5 godina nesto drugo,kad dobijete dozvole to je to.Vaš je posjed.Sretno :)
poznanik

#6 Re: zemljiste...iz poljoprivrednog u gradjevinsko

Post by poznanik »

pletenica wrote:Kupila je moja rodica na Miševićima poljoprivredno zemljište,860m2 ,isto joj rekli kao i vama još prije 2,5 godine.Predala za urbanističku,gradjevinsku,napravila kucu i zivi.Nikad nikakav problem nije imala niti ce imati.Ne mogu vam reci sad ovo pa za 5 godina nesto drugo,kad dobijete dozvole to je to.Vaš je posjed.Sretno :)

Ma naravno, kome još trebaju pravila i propisi... "gdje god oranicu vidiš, ti kuću izgradi", "zađi u šumu, i nasijeci sebi najkvalitetnijeg drveta, koliko ti je volja", "spusti auto u potok, i dobro ga operi, po mogućnosti dvaput, da se dobro sjaji..." :-) :(
Post Reply