ZELITE LI POSTATI DIJASPORA ?? IZVOLITE, POPUNITE FORMULAR !

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Maverick_

Post by Maverick_ »

Soul_Sista ja nisam rekao da su svi na socijali i da su svi neobrazovani,taman posla da je bas tako. Samo sam replicirao na ono sto je faire napisao,a to je da sve zemlje zapada dobro sve precesljaju i primaju samo one obrazovane, a ostali ostaju da cekaju ispred ambasada. Ok, to je tacno, kad bi ja sada trazio useljenicku vizu za npr. svedsku u bosni u ambasadi,onda bi oni fino pregledali ko sam i sta sam i opet ti ne pomaze ni fax iz BiH ni nista,neces dobiti vizu za useljenje,99%. Ja kazem za ove druge sto tu dodju u swe onako,pojave se samo,dal ilegalno il ne znam ni ja. ima ih nepismenih tona,al opet dobijaju papire i ostaju ovdje,a npr. skolovani ljudi sa ex-yu prostora ne mogu ostati :? ...ne kontam ni ja ove svede uopste,dal su oni to toliko humani il su fakat ludi. pa znas i sama da je u malmö-u 40% stranaca. ja sista radim u jednoj diskoteci ovdje gdje jako cesto cujem,znas ono "jävla invandrare!" ili "jävla svarta"(prokleti stranci,prokleti crni u prevodu sa swedish) i to od obezbjedjenja od kojih bas to ne bi trebalo. ne znam al cini mi se da nas sve vise i vise mrze,mislim strance. :( :roll:

P.S. Nije me rat natjerao ovdje,ja sam bio dole za vrijeme tog sranja,a u swe sam dosao prije otprilike tri godine. I kontam se vratiti u SA,skroz 8)
scott

Post by scott »

ima svakakvih u dijaspori ,ali isto tako u bosni :( po meni stavljanje neceg u isto korpu je preseravanje i dosta neozbiljno :oops:
zole

Post by zole »

Nema sta, solidan post Soul_Sista (poslan 15/06/2004 23:45) jedino moras malo poraditi na pravopisu (nije medzu nego medju, nije svedzanka nego svedjanka, nije racizam nego rasizam). No nije to poenta ovog mog posta. Citam vec mjesecima kako “domaci” blate i ismijavaju se dijaspori i razmisljam kakav li smo mi to narod. Vec vise od deset godina zivim u Londonu i moram da kazem da se ne sjecam kada sam se zadnji put osjecao kao stranac. Ovdje ima i pismenih i nepismenih, i latinicara i cirilicara i, i crnih i bijelih, i arapa i kurda, bosanaca koji su se prilagodili i onih koji nisu i nikada nece... ma nema kakvih nema. Najljepse od svega je to sto mozes da vodis zivot kakav zelis i niko ti to nece uzeti za zlo niti suditi kakav si covjek. Ovdje vrijedis onoliko koliko mozes i znas dok kod nas vrijedis onoliko koliko glavni u raji kaze da vrijedis. Ali moram priznati da nije svugdje kao u Londonu. Zivio sam pet godina u njemackoj prije Londona i znam kako je bit "Auslaender".

Kod nas se mora uvijek nesto dijeliti npr. ”gradsku raja” i ”papci”, da li je Ilidza Sarajevo ili nije. Da li je neko imao ucitelja ili profesora u skoli koji je proveo niz godina u inostranstvu? Ja jesam, i taj ti moj profesor po povratku pokusao prenijeti dio onoga sto smo ”svi” mi koji zivimo ”vanka” vidjeli i naucili da bi ga ucenici (vjerovatno i radne kolege) proglasile ”pederom” i sl. Sve mi je to jos uvijek svjeze u sjecanju i kada svaki put kada dodjem u posjetu starcima i staroj raji ne mogu a da se ne nasmijem nasoj gluposti. Ono sto cini jednu metropolu je upravo raznolikost kultura i ljudsko bogatstvo. Sarajevo i jeste uvijek bilo drugacije od ostalih gradova sa tih prostora zato sto su se preko njega prelamale razlicite kulture. Nas je problem sto odbacujemo novo prije nego sto znamo o cemu se radi, jer zaboga, mi to znamo najbolje.

Toliko od mene. Spremam se na uskoro za Sarajevoi upravo pravim listu ljudi kojima cu se javiti jer ne smijem dopustiti da potrosim previse para, a mozda se i ogrebem za koju kafu. Jedina mi je utjeha to sto znam da bi 90% onih koji pljuju po nama veoma rado bili u nasoj kozi.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

zole wrote:Nema sta, solidan post Soul_Sista (poslan 15/06/2004 23:45) jedino moras malo poraditi na pravopisu (nije medzu nego medju, nije svedzanka nego svedjanka, nije racizam nego rasizam). No nije to poenta ovog mog posta. Citam vec mjesecima kako “domaci” blate i ismijavaju se dijaspori i razmisljam kakav li smo mi to narod. Vec vise od deset godina zivim u Londonu i moram da kazem da se ne sjecam kada sam se zadnji put osjecao kao stranac. Ovdje ima i pismenih i nepismenih, i latinicara i cirilicara i, i crnih i bijelih, i arapa i kurda, bosanaca koji su se prilagodili i onih koji nisu i nikada nece... ma nema kakvih nema. Najljepse od svega je to sto mozes da vodis zivot kakav zelis i niko ti to nece uzeti za zlo niti suditi kakav si covjek. Ovdje vrijedis onoliko koliko mozes i znas dok kod nas vrijedis onoliko koliko glavni u raji kaze da vrijedis. Ali moram priznati da nije svugdje kao u Londonu. Zivio sam pet godina u njemackoj prije Londona i znam kako je bit "Auslaender".

Kod nas se mora uvijek nesto dijeliti npr. ”gradsku raja” i ”papci”, da li je Ilidza Sarajevo ili nije. Da li je neko imao ucitelja ili profesora u skoli koji je proveo niz godina u inostranstvu? Ja jesam, i taj ti moj profesor po povratku pokusao prenijeti dio onoga sto smo ”svi” mi koji zivimo ”vanka” vidjeli i naucili da bi ga ucenici (vjerovatno i radne kolege) proglasile ”pederom” i sl. Sve mi je to jos uvijek svjeze u sjecanju i kada svaki put kada dodjem u posjetu starcima i staroj raji ne mogu a da se ne nasmijem nasoj gluposti. Ono sto cini jednu metropolu je upravo raznolikost kultura i ljudsko bogatstvo. Sarajevo i jeste uvijek bilo drugacije od ostalih gradova sa tih prostora zato sto su se preko njega prelamale razlicite kulture. Nas je problem sto odbacujemo novo prije nego sto znamo o cemu se radi, jer zaboga, mi to znamo najbolje.

Toliko od mene. Spremam se na uskoro za Sarajevoi upravo pravim listu ljudi kojima cu se javiti jer ne smijem dopustiti da potrosim previse para, a mozda se i ogrebem za koju kafu. Jedina mi je utjeha to sto znam da bi 90% onih koji pljuju po nama veoma rado bili u nasoj kozi.
Hello Zole,
nemam sad vremena da pishem, zurim na posao, ipak ovo za pravopis hocu da kazem da fakat ne ramishljam o tim "dz" ili "dj", neki dan je ispalo "sisanje" umjesto "shishanje", malo sam se osramotila jer sam stvarno brzo ono pisala, bas kao sto sam i mislila tokom pisanja
:-D ...vidis mozda bi pocela da razmiljam oko toga. :roll: :roll: :)

Dobar vam Jutar x-ovci (hjtedoh napisati marsovci... :D )
scott

Post by scott »

ako je sramota napisati sisanje umjesto shishanje,onda smo bas neki primitivci :oops: :x
kao nemozes razumjeti bez tog H :roll: skolo moja nedovrsena :(
maaaa nemoj :lol:
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

scott wrote:ako je sramota napisati sisanje umjesto shishanje,onda smo bas neki primitivci :oops: :x
kao nemozes razumjeti bez tog H :roll: skolo moja nedovrsena :(
maaaa nemoj :lol:
...ma iskreno receno vise sam se tome ismijala nego sto mi je bilo sramota :D ...ne kontam za koga govoris da je primitivac?? Vecina ih je poslije skontala o cemu se radi, kad su procitali citav post...ali sa prve "sisanje" jeste bio dvosmislena rijec...asocira na nesto drugo... :roll:
RPM

Post by RPM »

... neka se u doticni formular unese kao podpitanje (za 10), dakle kako je ispravno napisati sisanje ili shishanje? ... :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

RPM wrote:... neka se u doticni formular unese kao podpitanje (za 10), dakle kako je ispravno napisati sisanje ili shishanje? ... :D
:D :D :D
Fair Life

Post by Fair Life »

scott wrote:ako je sramota napisati sisanje umjesto shishanje,onda smo bas neki primitivci :oops:
Majka Muju sisala na struju".
scott

Post by scott »

Fair Life wrote:
scott wrote:ako je sramota napisati sisanje umjesto shishanje,onda smo bas neki primitivci :oops:
Majka Muju sisala na struju".
ok :D to je kao neki primjer :sad:
sisanje ili dudlanje :lol: :lol:
Post Reply