ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Nur40
Posts: 82
Joined: 17/05/2008 10:43

#1 ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by Nur40 » 22/05/2009 11:29

PETICIJA:
ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH
!


Mi, potpisnici/e peticije, pozivajući se na prava građana BiH zagarantovana Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima:

1. Zahtijevamo da se zaštite prava svih građana/ki BiH na sigurnost i dostojanstvo, te otkloni samovolja vlasti u donošenju odluka.

2. Zahtijevamo da se usvoje izmjene i dopune Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH, broj 54/05 i 12/09) kako bi se isti Zakon uskladio s principima Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja propisuje da svako ima pravo na slobodu i sigurnost ličnosti (član 5), te garantuje fer i korektan postupak vlasti prema svojim građanima. Po Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH, tajnim se mogu proglasiti praktično većina ili gotovo sve informacije koje se po ocjeni (!) državnih organa odnose na „javnu sigurnost, odbranu, vanjske poslove ili obavještajnu i sigurnosnu djelatnost“ (član 1 Zakona). U praksi, to znači da lice na koje se odnosi podatak koji je „označen tajnim“ nema pravo pristupa tim podacima, a analogno tome, ni njegov/njen pravni zastupnik. Važeći Zakon je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom jer se po njemu narušava zaštita sigurnosti i slobode građana na osnovu neutemeljenih odluka državnih organa (bez tačno uvrđenog činjeničnog stanja, bez provedenog postupka za utvrđivanje javnog interesa i sl.).

Ovaj Zakon također drastično negira principe Zakona o slobodi pristupa informacijama („Sl. novine Federacije BiH", broj 32/01 i „Sl. glasnik RS", broj 20/01) koji predviđa da se objavljivanje svake informacije mora posebno razmotriti, i to samo na osnovu ocjene sadržaja tražene informacije, a ne na ocjeni vrste informacije ili načina na koji je ona označena (član 3. Zakona), te ukoliko je proveden postupak ispitivanja javnog interesa. Dakle, klasifikacija dokumenata kako je vrši Zakon o zaštiti tajnih podataka ne bi smjela biti urađena tako da krši odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama, odnosno ne bi smjela biti razlog za odbijanje pristupa informacijama samo zbog same klasifikacije dokumenata.

Shodno navedenom, zahtijevamo da se izvrše izmjene Zakona u sljedećem smislu:
U članu 5 navedenog Zakona, iza stava 2, dodaje se novi stav 3, koji glasi: „Izuzetno od odredaba stava 1 ovog člana, pristup tajnim podacima svih stepena bez bezbjedosne provjere ima i lice odnosno pravni zastupnik lica protiv koga je pokrenut sudski ili drugi postupak. Lice iz stava 3 ima pristup tajnim podacima potrebnim isključivo u navedenu svrhu i ne može zahtijevati pristup dokumentima koji se ne odnose na pitanje postupka.“

3. Zahtijevamo da institucije vlasti BiH ne krše ljudska prava u ime „nacionalne sigurnosti“, te da ne proglašavaju vlastite građane prijetnjom za nacionalnu sigurnost bez bilo kakvih osnovanih dokaza i formalnih optužbi. Također, zahtijevamo da vlasti ne stvaraju bh. građanima strah da bismo i mi sami, i naša djeca, i naši prijatelji, i naše komšije mogli biti proglašeni „prijetnjom za nacionalnu sigurnost“.

4. Zahtijevamo da se puste na slobodu nevine osobe smještene „pod nadzor“ u imigracione centre iz nedefiniranih osnova vezanih za „nacionalnu sigurnost“, koje nikada nisu gonjene za krivična djela, niti formalno optužene za bilo kakve terorističke aktivnosti, a čija se državljanstva oduzimaju bez saslušanja i bez osnova. Također, zahtijevamo da se više nikad ne ponovi epizoda o tzv. „Alžirskoj šestorki“ koja je bila jasan primjer užasne nepravde koje su počinile bh. vlasti zajedno s međunarodnom zajednicom nad vlastitim nevinim građanima. Tražimo da sve mjere koje naše vlasti poduzimaju budu dobro preispitane i bazirane na jasnim i čvrstim dokazima, uz puno uvažavanje ljudskih prava i prije svega ljudskog dostojanstva.

Izričito tražimo da se zaustave svi napori da se iz ove zemlje deportuju osobe koje bi se u zemljama porijekla suočile s rizikom torture, te da se poštuju odluke Evropskog i bh. sudova.

Napomena: Peticija će biti proslijeđena svim relevantnim institucijama i organizacijama u BiH, a posebno onim iz člana 5. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH (Odjeljak „Pristup tajnim podacima svih stepena“).
Peticija se može potpisati na http://peticija.com.ba
Evo prilike za one koji zalažu za poštovanje ljudskih prava da nešto i konkretno urade na tom planu.


*mima*

#2 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by *mima* » 22/05/2009 11:39

O kojim je to gradjanima rijec?

patrius
Posts: 1957
Joined: 14/11/2006 16:01
Location: Brcko

#3 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by patrius » 22/05/2009 11:40

Zastitu od koga/cega :? Ko treba da stiti :?

User avatar
seln
Posts: 21854
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#4 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by seln » 22/05/2009 11:42

patrius wrote:Zastitu od koga/cega :? Ko treba da stiti :?
Ma, to je za one njezine sto su ih "braca" iz SDA predali Srbima da ih s noge na nogu protjeraju iz Bosne.

Nur40
Posts: 82
Joined: 17/05/2008 10:43

#5 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by Nur40 » 22/05/2009 11:43

mima wrote:O kojim je to gradjanima rijec?
Riječ je o građanima BiH, bez obzira na porijeklo. Danas jedni, sutra drugi.

*mima*

#6 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by *mima* » 22/05/2009 11:44

Nur40 wrote:
mima wrote:O kojim je to gradjanima rijec?
Riječ je o građanima BiH, bez obzira na porijeklo. Danas jedni, sutra drugi.


Objasni.......za kog je peticija.

User avatar
seln
Posts: 21854
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#7 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by seln » 22/05/2009 11:48

Nur40 wrote:
mima wrote:O kojim je to gradjanima rijec?
Riječ je o građanima BiH, bez obzira na porijeklo. Danas jedni, sutra drugi.
Evo, ja cu potpisati peticiju ako organizujete onakve demonstracije kao sto ste 2002....
protiv izrucenja brace. Onda ih je bilo 6, sad ima 1500 potencijalnih kandidata.

User avatar
rosal
Posts: 175
Joined: 10/08/2008 20:53

#8 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by rosal » 22/05/2009 11:56

Da, zelim da se zastite sva moja prava i isto tako zelim da zivim u sekularnoj drzavi! A "braci" svakako nije mjesto u nasoj zemlji i mogu jedino potpisati peticiju za njihovo vracanje u zemlje iz kojih su dosli!

Nur40
Posts: 82
Joined: 17/05/2008 10:43

#9 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by Nur40 » 22/05/2009 12:03

patrius wrote:Zastitu od koga/cega :? Ko treba da stiti :?
Image
KO JE, ZAPRAVO, PRIJETNJA NACIONALNOJ SIGURNOSTI BIH?!

Iako se ponekad to dešava sporo, istina ipak izađe na vidjelo.
Donedavno glasoviti predsjednik Komisije za reviziju državljanstava, koji se otkako je postavljen na tu funkciju jasno i glasno izjašnjavao protiv bosanskih državljana arapskog porijekla i koji im je svesrdno i bez ikakvih dokaza oduzimao državljanstva, sada se i sam nalazi u zatvoru. Dotični je gospodin iskoristio svaku priliku da se javno pojavi na televizijama u Bosni i Hercegovini i da pritom ocrni svakog na koga je pao njegov pik. Čini se da je tu „popularnost“ Vjekoslav Vuković stekao oduzimanjem državljanstva jednom od najpoznatijih naturaliziranih državljana arapskog porijekla, Imadu al-Husinu, Abu Hamzi, kojeg je odmah po oduzimanju državljanstva sverdno uzimao za primjer u svakom svom govoru. Kao što je posjetiocima naše stranice poznato, Abu Hamza se sada nalazi u Imigracionom centru službe za poslove sa strancima, nastojeći već četvrti mjesec da dokaže svoju nevinost. U takvu situaciju, stavio ga je, Vjekoslav Vuković.

Evo o čemu se danas, parafrazirano, priča u medijima u vezi sa pomenutim kriminalcem:
U Rijeci gdje ima prijavljeno prebivalište uhapšen je tridesetpetogodišnjak sa dvojnim državljanstvom (RH i BIH) Vjekoslav Vuković, koji je bio na postdiplomskom studiju u Rijeci, a koji je usto rukovodilac sektora za borbu protiv organiziranog kriminala pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine. Vuković je obnašao i dužnost predsjenika Komisije za reviziju državljanstava i za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana. Ranije je bio zamjenik direktora federalne carinske uprave, a bio je i u sigurnosno-informativnoj službi Herceg Bosne. Uhapšen je zbog osnovane sumnje da je posredovao pri izvršenju kaznenog djela. Mediji spekuliraju da je riječ o pokušaju dvostrukog ubistva, a te spekulacije potvrdio je direktor Policije Republike Hrvatske. Iako nije navedeno ime uhapšenog, potvrđeno je da se radi o Vjekoslavu Vukoviću. Večernji list precizira da je Vuković navodno bio bosanska veza u planiranju dvostrukog ubistva automobilom-bombom u Rijeci koje je trebalo biti izvršeno između jula i oktobra prošle godine, a koje je hrvatska policija spriječila jer je jedan od počinitelja odlučio sarađivati s policijom. Prema nezvaničnim informacijama navodi se i da je Vuković trebao prodati oružje osobi koja je planirala izvršenje drugog krivičnog djela, a neki izvori tvrde da je i uhapšen prilikom primopredaje novca. Tri mjeseca, navode hrvatski mediji, riječka je policija čekala da se Vuković pojavi u gradu. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomsilav Karamarko o hapšenju je izvjesti ministra sigurnosti naše zemlje Tarika Sadovića. Iz njegovog saopćenja saopćeno je da očekuju pismeno obavještenje o ovom slučaju. Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je kazao kako je prema neslužbenim informacijama koje ima, Vuković uhapšen jer je trebao prodati oružje osobi koja je planirala izvršiti kazneno djelo, a koja je ranije pritvorena. Sadović je naveo da Vuković jučer nije došao na posao, te da je u Rijeku otišao službenim vozilom. U toku je kriminalistička obrada.

Ako je Ministarstvo sigurnosti BiH spalo na to da mu predstavnici budu teroristi ovakve vrste, koji će se sakrivati svoju krivicu prebacujući na nevine ljude koji truhnu po zatvorima, onda se svi zajedno zapitajmo ko je, ovdje, zapravo prijetnja nacionalnoj sigurnosti BiH?! Vjeko, koji je danas uhapšen radi posredovanja u izvršenju dvostrukog ubistva, kaže da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti BiH Abu Hamza. Abu Hamza nema ni saobraćajni prekršaj u svom dosjeu, a Vjeko mu je oduzeo državljanstvo. Kome je to trebalo? Njemu, dakako, da skrene pažnju na „velike“ stvari i „velike“ face, dok on u Hrvatskoj na postdiplomskom studiju vrši teroristička djela. U BiH ga, za čiju se nacionalnu sigurnost očito ni najmanje ne brine, za to čeka topla fotelja.
Sad bi se za našu sigurnost baš trebali dobro zapitati, a sigurno je i to da naše Udruženje neće prećutati nepravdu koja nam je napravljena. Naposljetku, i naše Udruženje formirano je zbog djela ovog kriminalca koja je sprovodio u funkciji predsjednika Komisije za reviziju državljanstava. Naše dove počele su da se primaju i hapšenje Vjekoslava Vukovića samo je prvi korak i olakšavajuća okolnost na našem putu zadovoljenja pravde. Jeste da se to dešava sporo, ali istina uvijek izlazi na vidjelo. Elhamdulillah!

Udruženje "Ensarije"

*mima*

#10 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by *mima* » 22/05/2009 12:06

Ti nikako da Nam odgovoris za kog je konkretno peticija. Abu Hamza nije drzavljanin BiH.

User avatar
rosal
Posts: 175
Joined: 10/08/2008 20:53

#11 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by rosal » 22/05/2009 12:08

Nur40 wrote: Peticija se može potpisati na http://peticija.com.ba
Evo prilike za one koji zalažu za poštovanje ljudskih prava da nešto i konkretno urade na tom planu.
Hahahaha, ne mogu da vjerujem... Sjecate li se mozda dogadjaja ispred akademije - 24.09.2008? E pa ja se sjecam, jer tu smo vidjeli "bracu" na djelu i vidjeli smo kako se oni zalazu za postivanje ljudskih prava i sloboda! :x :x :x

User avatar
kockica_kockica
Posts: 4655
Joined: 04/07/2008 20:06
Location: Iza ormara skupljam prasinu

#12 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by kockica_kockica » 22/05/2009 12:10

pa ovome nikad kraja... nek se lijepo vrate tamo odakle su dosli... ne mogu da vjerujem da se pisu peticije za nekoga ko uopce nije drzavljanin BiH niti ima pravo na drzavljanstvo BiH da mu dopuste ostanak i drzavljanstvo... tipa Abu Hamza i slicni .. pa ne mogu da vjerujem stvarno...

citiram @rosal
zelim da se zastite sva moja prava i isto tako zelim da zivim u sekularnoj drzavi! A "braci" svakako nije mjesto u nasoj zemlji i mogu jedino potpisati peticiju za njihovo vracanje u zemlje iz kojih su dosli!
:thumbup:

User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#13 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by amrica » 22/05/2009 12:13

@rosal, moj drug :-D

za oba posta :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
rosal wrote:
Nur40 wrote: Peticija se može potpisati na http://peticija.com.ba
Evo prilike za one koji zalažu za poštovanje ljudskih prava da nešto i konkretno urade na tom planu.
Hahahaha, ne mogu da vjerujem... Sjecate li se mozda dogadjaja ispred akademije - 24.09.2008? E pa ja se sjecam, jer tu smo vidjeli "bracu" na djelu i vidjeli smo kako se oni zalazu za postivanje ljudskih prava i sloboda! :x :x :x

User avatar
ja_cura_
Posts: 941
Joined: 14/03/2007 10:10
Location: Sarajevo

#14 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by ja_cura_ » 22/05/2009 12:28

Shodno navedenom, zahtijevamo da se izvrše izmjene Zakona u sljedećem smislu:
U članu 5 navedenog Zakona, iza stava 2, dodaje se novi stav 3, koji glasi: „Izuzetno od odredaba stava 1 ovog člana, pristup tajnim podacima svih stepena bez bezbjedosne provjere ima i lice odnosno pravni zastupnik lica protiv koga je pokrenut sudski ili drugi postupak. Lice iz stava 3 ima pristup tajnim podacima potrebnim isključivo u navedenu svrhu i ne može zahtijevati pristup dokumentima koji se ne odnose na pitanje postupka.“

:lol: :lol: :lol: :lol:

jest, al' kad ne bi bilo rodbinski vezanih advokata, ili sudija iz iste partije.. ili bilo kakvih drugih stela i ostalih veza... :zzzz: :zzzz: :zzzz:

User avatar
vjesticanametli
Posts: 15800
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#15 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by vjesticanametli » 22/05/2009 12:40

zelim vam da izaĐŽete iz torova i progledate

Nur40
Posts: 82
Joined: 17/05/2008 10:43

#16 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by Nur40 » 29/05/2009 11:07

Ne želimo policijsku državu!

Zakon koji omogućava uklanjanje nepodobnih i neistomišljenika na sasvim legalan način se zove Zakon o zaštiti tajnih podataka i donesen je na nivou BiH 2005. god, s izmjenama u februaru 2009. godine.

Najprije da odgovorimo na pitanje: šta je po ovom Zakonu tajni podatak?
"Tajni podatak je činjenica ili sredstvo koje se odnosi na javnu bezbjednost, odbranu, spoljne poslove ili obavještajnu i bezbjednosnu djelatnost BiH, koji je potrebno, u skladu s odredbama Zakona, zaštititi od neovlašcenih lica i koji je ovlašceno lice označilo oznakom tajnosti." (član 4)

Ko sve može odrediti da neki podatak bude tajan?Zapanjujući podatak, koji nam otkriva mogućnost velikog broja ljudi iz vlasti da spriječe pravedno suđenje onima koji su im trn u oku!
Član 13 Zakona kaže:
Stepen tajnosti INTERNO, POVJERLjIVO i TAJNO mogu odrediti samo sljedeća ovlašćena lica:
a) guverner Centralne banke BiH,
b) predsjedavajući komisija Parlamentarne skušptine BiH,
c) predsjednik Suda BiH i predsjednik Ustavnog suda BiH,
d) državni tužilac Bosne i Hercegovine,
e) državni pravobranilac Bosne i Hercegovine,
f) premijer FBiH i premijer RS,
g) predsjedavajući zakonodavnih tijela FBiH, RS i Brčko Distrikta,
h) predsjednici svih sudova na području FBiH, RS i Brčko Distrikta,
i) tužioci na svim nivoima u FBiH, RS i Brčko Distriktu,
j) pravobranioci na svim nivoima u FBiH, RS i Brčko Distriktu,
k) gradonačelnik Brcko Distrikta,
l) predsjedavajući Skupštine Brčko Distrikta,
m) premijeri kantona u FBiH,
n) predsjedavajući zakonodavnih organa kantona u FBiH,
o) funkcioneri iz člana 6. stav (1) tačka a) alineja 5) i stava (1) tačka b) alineja 4) ovog Zakona,
p) izabrani ili imenovani funkcioner koji je za određivanje, pristup, korišćenje, čuvanje i zaštitu tajnih podataka ovlašćen Zakonom, podzakonskim propisima izdatim na osnovu Zakona ili ga je za to pismeno odredilo ovlašćeno lice, i
lj) lice koje je kao zaposlenika tog organa, institucije ili organizacije za to pismeno odredilo ovlašćeno lice.
Član 14:
(1) Stepen VRLO TAJNO mogu odrediti samo sljedeca ovlašcena lica:
a) članovi Predsjedništva BiH,
b) predsjedavajući i ministri u Savjetu ministara BiH,
c) generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH,
d) direktor Državne agencije za istrage i zaštitu,
e) direktor Državne granične službe,
f) predsjedavajući Predstavničkog doma i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH,
g) predsjedavajući komisija Parlamentarne skupštine BiH nadležnih za obavještajna i pitanja odbrane i bezbjednosti,
h) nadležni vojni komandanti koje odredi ministar odbrane BiH,
i) predsjednik i potpredsjednici FBiH i RS.

Također zabrinjava član 16: Ko sve može dati prijedlog za odredivanje tajnosti podataka:
"Svaki funkcioner, zaposlenik i lice angažovano u BiH, entitetskom ili organu, instituciji i organizaciji na ostalim nivoima državne organizacije BiH obavezni su da, u okviru svojih ovlašćenja, procijene bezbjednosni značaj podataka i predlože ovlašćenim licima određivanje tajnosti tih podataka, ako to ocijene potrebnim."
Nadalje, zabrinjava "postupak" za određivanje tajnosti (postupak je pod navodnicima jer se ne radi ni o kakvom postupku nego o samovolji), pa član 17 kaže: "Dužnost ovlašćenog lica pri određivanju stepena tajnosti je da donese ocjenu o mogućoj štetnosti za bezbjednost BiH, odnosno odgovarajuće institucije i organa, ako bi taj podatak bio dostupan neovlašćenom licu."
Ta "ocjena" ovlaštenog lica mora samo biti pismena, to je jedini uslov da se nešto proglasi tajnim.

Nur40
Posts: 82
Joined: 17/05/2008 10:43

#17 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by Nur40 » 29/05/2009 11:10

Ne želimo policijsku državu! (2)

Kakve su prve praktične posljedice zloupotrebe ovog zakona?

Desilo se konkretno s nekim naturalizovanim Arapima (dakle, onim koji su državljanstvo BiH stekli po zakonskom osnovu, naprimjer na osnovu braka s bh. državljankom), koji su pritvoreni, da su nadležni organi donijeli Rješenje o stavljanju pod nadzor u kojem stoji da je "utvrđeno da imenovani predstavlja prijetnju za javni poredak, javni redi i mir ili sigurnosti BiH". U Rješenju nema nikakvo objašnjenje zašto predstavlja prijetnju, nego samo u obrazloženju kaže "Informacijom Obavještajno-sigurnosne agencije, upoznati smo da imenovani predstavlja prijetnju..."
Zašto predstavlja prijetnju? Ne možemo znati jer su podaci "tajni"!
Treba napomenuti da je ovaj Zakon u suprotnosti s principima Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja propisuje da svako ima pravo na slobodu i sigurnost ličnosti (član 5), te garantuje fer i korektan postupak vlasti prema svojim građanima.
Danas oni, sutra mi. Idealan način da se bilo ko, ko smeta nečijim političkim, ekonomskim i inim interesima, sasvim legalno pritvori, odstrani, ušutka.
Organizacija "Vaša prava" poslala je Ministarstvu sigurnosti BiH zahtjev da im se da uvid u spis predmeta na osnovu kojih je doneseno Rješenje o stavljanju pod nadzor.
Ministarstvo sigurnosti je odgovorilo sljedeće: "Na temelju odredbi iz clana 64.,65.,66.,i 67. Zakona o zastiti tajnih podataka ,podacima dostavljenim od strane nadlezne bezbjedonosne agencije raspolaze iskljucivo organ koji je trazio informaciju, te je u izuzetnim slucajevima moze dostaviti drugom organu ili nadleznom Sudu na uvid ali uz prethodnu saglasnost bezbjedonosne agencije koja je dostavila podatak.
Lice na koje se odnosi podatak oznacen za nekim od stepena tajnosti nema pravo pristupa tajnim podacima, a analogno tome ni pravni zastupnik ovlasten da postupa u ime stranke."

Zaključak:
Zakon propisuje da veliki broj ljudi može odrediti da se neki podaci klasifikuju kao tajni, a jedini osnov za to je njihova "ocjena". Kada bilo ko traži takav podatak (novinari, itd), dobiju automatsku odbijenicu.
Zašto se ovaj Zakon krši sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama? Jer Zakon o slobodi pristupa informacijama kaže da je svaka informacija slobodna (ugrubo rečeno) i da ako će se nekom odbiti pristup toj informaciji, onda se mora dati objašnjenje i utvrditi da postoji javni interes da taj podatak bude tajan.
Dakle, Zakon o slobodi pristupa informacijama rješava sve od slučaja do slučaja, na osnovu sadržaja informacije, a ne dozvoljava da se nekom odbije pristup samo radi klasifikacije te informacije. Kao što smo vidjeli, Zakon o zaštiti tajnih podataka uopšte nema to rješavanje "od slučaja do slučaja" nego je sve tajno i tačka!

Iz navedenih razloga je jasno da je potrebno što prije i što ekstenzivnije alarmirati javnost svim mogućim dostupnim i legalnim sredstvima da se Zakon koji omogućava represiju i vansudske procese, nalik na one u Guantanamu, što prije odstrani. Stoga apelujemo na sve ljude koji su zainteresovani za održavanje države prava i ljudskih prava, da se uključe u proces informisanja ljudi o ovome zakonu te pristupe potpisivanju peticije koja od nadležnih institucija zahtijeva ukidanje ovoga zakona!

*mima*

#18 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by *mima* » 29/05/2009 11:18

Slazem se.....predstavljaju opasnost.

melb26sa
Posts: 2392
Joined: 28/04/2006 10:40
Location: SAD/SA
Contact:

#19 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by melb26sa » 29/05/2009 14:39

mima wrote:Slazem se.....predstavljaju opasnost.
:thumbup:

@Nur40 - de malo nas popusti od ovih pamfleta - idi malo do tih svojih pajda pa se druzi s njima.

User avatar
Amazonka27
Posts: 6222
Joined: 21/08/2007 10:25
Location: Sa

#20 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by Amazonka27 » 29/05/2009 16:27

i mnogima ce biti mrsko da citaju ovo i naklikati se...i onda ce reci da je narod to trazio...mislim da u naslovu treba konkretno rec o cemu se radi.

User avatar
zena21
Posts: 7092
Joined: 07/04/2006 11:02

#21 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by zena21 » 29/05/2009 16:28

i ja trazim zastitu svojih prava, pa koga briga :zoka:

User avatar
karanana
Posts: 39967
Joined: 26/02/2004 00:00

#22 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by karanana » 29/05/2009 16:36

zena21 wrote:i ja trazim zastitu svojih prava, pa koga briga :zoka:
pa dze si nam ti lutko! drago mi je da si opet ovdje. :kiss:

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#23 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by osa » 29/05/2009 16:36

ja potpisao i time nadam se još jednom dokazao svoju multukulturalnost , neka ljudi, nek žive, čemu strah od drukčijih.tko ne vjeruje broj 551.
Last edited by osa on 29/05/2009 16:42, edited 1 time in total.

neshto
Posts: 425
Joined: 14/03/2005 23:21
Location: sarajevo

#24 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by neshto » 29/05/2009 16:41

rosal wrote:Da, zelim da se zastite sva moja prava i isto tako zelim da zivim u sekularnoj drzavi! A "braci" svakako nije mjesto u nasoj zemlji i mogu jedino potpisati peticiju za njihovo vracanje u zemlje iz kojih su dosli!
:thumbup: :bih:

User avatar
zena21
Posts: 7092
Joined: 07/04/2006 11:02

#25 Re: ŽELIM ZAŠTITU SVOJIH PRAVA KAO GRAĐANINA/KE BIH

Post by zena21 » 29/05/2009 16:42

karanana wrote:
zena21 wrote:i ja trazim zastitu svojih prava, pa koga briga :zoka:
pa dze si nam ti lutko! drago mi je da si opet ovdje. :kiss:

ooooooooo... :kiss:
vjatija ce :D
ne smijemo zachatavati :run:

Post Reply