Zeitgeist pomalo ispuhuje, i ispostavio se kao prolazni hype, tipičan za moderni kapitalizam, poput majica Che Guevare izrađenih u sweat-shopovima... Malo se proda robe da neko nešto i zaradi, ljudi se nafuraju da rade za viši i bolji cilj i da se bore protiv "nemani" kako bi se osjećali važnijima, ali to brzo prođe. Ostali su da se furaju na to samo zagriženi fanatici koji neistomišljenike tretiraju kao "bolesnike", i voljeli bi ih vidjeti kako se prevaspituju na kojekakvim "kolhozima" i "sovhozima". Moram primjetiti kako je prilično jadno da se oni koji se pozivaju na to da su "svjesniji" i "prosvjećeniji", a koji neistomišljenike nazivaju "ljudima ispranog mozga", ovdje javno izjašnjavaju da su u suštini za pranje mozga neistomišljenika.
Mislim, živimo u zemlji gdje imamo ekstremiste koji zbog svojih uvjerenja dižu u vazduh policijske stanice, udaraju posjetioce izložbe jer im se ne sviđa naslov, hajde njih pošaljite na prevaspitanje u neku porodicu, pa onda filozofirajte o utopističkim sistemima.
Više puta sam dao komentar o ovoj pojavi, sada ću napraviti kraći pregled mog viđenja ove pojave.
Zeitgeist se pojavio 2007., i dobio je ime hvatajući se za ateistički bandwagon - godinu dana ranije pop-evolucioni biolog i vjerovatno najpoznatiji ateista na svijetu, Richard Dawkins je objavio prilično zapaženu knjigu "God Delusion" i u njoj je posvetio Hegelovom konceptu "Zeitgeist-a" jedno poglavlje, i time taj pojam koji se mogao čuti samo na predavanjima filozofije vratio u pop kulturu. Bude se i drugi ateistički publicisti, tako da pažnju dobivaju Hitchens, Harris i drugi.
Na taj voz uskače i autor "Zeitgeist" filma, i odmah u prvom poglavlju lupa po religiji pokazujući da su mu ateisti ciljna publika.
Nažalost, značenje pojma "Zeitgeist" u izvornom, Hegelovom značenju (a i u ispravnoj Dawkinsovoj interpretaciji) se nekako izgubilo u ovom filmu - "Duh vremena" Hegel upotrebljava u kontekstu "gledanja unazad kroz vrijeme", tj. prosto rečeno - kada sudimo pojavi iz prošlih vremena, trebali bismo suditi u kontekstu tadašnjih vremena. Npr. Platon, ili Thomas Jefferson su držali robove, što je po današnjem standardu sramotno, ali ne možemo reći da su njih dvojica bili loši ljudi zbog toga, jer je to U NJIHOVOM VREMENU bila norma i način razmišljanja od kojeg nisu mogli pobjeći, i koji je prevaziđen sporom i bolnom evolucijom ljudskog društva.
Autorovo značenje "Zeitgeist" je posmatranje današnjeg vremena, što je totalno nerazumijevanje Hegelovog Zeitgeist-a. Po meni, čovjek je trebao reći da se radi o "Duhu NAŠEG vremena", jer "duh vremena" je duh vremena, to su dvije riječi koje se mogu upotrebljavati kako god ko hoće, a "Zeitgeist" ima tačno određeno značenje koje je autor Zeitgeist filma totalno fulao.
Što je najgore, fulao je i Dawkinsa. Good ol' Dick se potrudio da, pored kritike religijskih sistema, obrazloži da i ideologije, čak i ateističke, nisu dobre jer u svojem korijenu kopiraju samo najlošije stvari iz rigidnih religijskih sistema, i trudi se da umjesto ideologije ateizam radije veže za filozofske pravce poput sekularnog humanizma, a evo šta nas dočekuje na stranici filma Zeitgeist:
The Zeitgeist Movement is a grass roots campaign to unify the world through a common ideology based on the fundamentals of life and nature.
Preuzeto sa:
http://www.zeitgeistmovie.com/q&a.htm .
I onda se ne treba čuditi izjavama poput:
"Zeitgeist se treba davati djeci u školi da gledaju" (ovdje vidimo tendenciju ka klasičnoj ideološkoj indoktrinaciji)
"Neistomišljenike treba tretirati kao bolesnike i prevaspitavati radom" (dakle nemam pravo na mišljenje i tretiram se kao bolestan. Šta ako se ne preodgojim? Ima li neka žešća varijanta, pošto se Zeitgeist i Venus Project furaju na tehnologiju, hoću li biti lobotomiziran ili nešto slično?)
"Kod nas nema partija, nema politike" (što je po meni samo eufemizam za jednopartijski sistem - u ljudskom društvu mora postojati donošenje doluka, a ako nema bilo kakve vrste izbora niti partija, jasno je da su oni koji donose odluke vladajuća partija, pa makar sebe ne nazivali tako. Npr., koja vladajuća kasta će odlučiti da mene pošalje na pranje mozg... ovaj, prevaspitavanje u nekoj porodici, ko će donijeti tu odluku? Ko ga je izabrao? Da li je imao protukandidata sa drugačijim izbornim programom, i da li je protukandidat u međuvremenu takođe "prevaspitan"?)
Sadržaj samog filma je katastrofa, sva tri dijela su vrlo jednostrani i rekla-kazala, prvu priču nisam ni kao ateista ni kao dobar poznavalac historije uspio da progutam, drugi je namijenjen šokiranju i privlačenju takozvanih "teoretičara zavjere" (ja preferiram reći "ljudi sa alternativnim pogledom na svijet", jer ni ja ne odbacujem a priori svaku "teoriju zavjere"), a treći mi je donijeo najviše glavobolja.
Kako, naime, neko može napraviti iole kredibilan film o monetarnim mehanizmima a da pri tome:
- ne pominje pojmove kao što su "moneterni agregati", i čini se kako ne poznaje činjenicu da "papirni novac" čini, u zavisnosti od zemlje do zemlje, 5 do 10 % ukupne novčane mase? (što je zemlja razvijenija, taj udio je manji)
- ne razumije pojam prirodne inflacije i konjunkturnih ciklusa, tj, predstavlja ih kao nešto abnormalno
- totalno ignoriše činjenicu da se sve te pojave dešavaju u SVIM MONETARNIM SISTEMIMA NA SVIJETU a ne samo u USA sa FED-om.
Ovo nisu baš stvari koje se objašnjavaju na Youtube filmovima i nemaju baš detalje na Wikipediji, nego se radi o stručnom znanju, ali vala nije u pitanju nuklearna fizika, može se sve saznati ako se hoće.
Šta čovjek da kaže na takvo širenje neznanja? Postoje dvije mogućnosti:
- autor nema pojma i istrajava u tome
- autor namjerno manipuliše činjenicama i računajući na to da većina publike ipak nisu školovani ekonomisti, namjerno ih drži u neznanju
Iskreno ne znam šta je gore, neznalica ili manipulant.
Nažalost mnogi i dalje vjeruju u teze iz filma jer Zeitgeist nastupa sa stavom "ko ovo ne razumije, on je slijep". Svi se moramo prikloniti ovim stavovima, ili ćemo biti slijepi idioti, manipulisana rulja i slično. Svi se moramo diviti "Zeitgeistu", novom carevom ruhu, tom hrabrom djelu koje raskrinkava sve mane sistema u kojem živimo, ili smo naravno, idioti.
Poslije objavljivanja, Zeitgeist pokret se brzo fuzionirao sa utopističkim "Venus Project-om" i počinje da ih aktivno promoviše.
Na preporuku forumaša UnscarD, jednog od rijetkih Venus Project pristalica koji nije završio u Banovićima zbog ekstremističkih izjava, pročitao sam njihov manifest:
http://www.thezeitgeistmovement.com/The ... vement.pdf
Nadao sam se boljem objašnjenju ovih nedostataka koje ima Zeitgeist, ali nažalost ništa nije objašnjeno. Čak je i gore.
Venus Project predlaže kreiranje savršenog društva, do kojeg sada možemo doći jer je dovoljno uznapredovala tehnologija. Sam prijedlog površno čitano savršeno zvuči, ali ima dva ogromna nedostatka zbog kojih VP postaje štetan, čak i grozno loš program.
1. Nedostatak validne kritike
Kao što sam već rekao, oni mogu sto puta ponavljati istu mantru: "bankari ovo bankari ono"; nisam slijep i sam znam da je kapitalizam duboko nepravedan sistem, ali treba stisnuti i reći pravu kritiku. Lupanje o štampanju novca bez poznavanja monetarnih agregata i ciklusa inflacije i nezaposlenosti je totalno neozbiljno i obara kredibilitet pravim kritičarima. Znate li šta je prava kritika kapitalizma? To je Marx-ov "Kapital", u kojem možemo pročitati ni više ni manje nego uzroke današnje krize i koji se, uprkos padu Marxove ideologije, i danas izučava kao najbolja validna kritika kapitalizma. To je Naomi Klein i njen "No Logo" i raskrinkavanje tokova viška profita globalnih korporacija. A to nije "dolar gubi vrijednost u zadnjem stoljeću, OMG to je zbog tajnih struktura koje žele da nas porobe, ko to ne vidi taj je slijep, osvjestite se ljudi!!!!111".
2. Nedostatak prijedloga rješenja.
Stvarno, kako oni misle da ostvare to savršeno društvo? Pričaju samo o tome kako nam bezdušni bankari piju krv, i šta ćemo uraditi? Osnovati korporaciju koja će preuzeti sve korporacije na svijetu? Jedino to možemo (uz ograničenja današnjeg sistema) bez prolivanja krvi i otimačina, a to nije eksplicitno predloženo. Nema prelazne faze, pa čak je i Marx imao "diktaturu proletarijata", koji se katastrofalno završio, ali je makar bio prijedlog, a šta ima Venus Project? Ništa! Ni riječi!
I šta se onda dešava kada nemamo predložen jasan plan za prelaz? Onda svako interpretira kako hoće, svako ima svoj plan kako ostvariti takav sistem, zato među pristalicama Venus Projekta i imamo toliko ekstremista, koji bi najradije vidjeli sve bankare povješane na glavnom gradskom trgu. A ovo već vodi drugim špekulacijama koje nam pojašnjavaju kakvi sve ekstremisti se lijepe za Venus Projekat.
Prema tome, kada bih sreo gospodina Jacque Fresco-a (autora Venus Project-a) rekao bih mu: "Gospodine Fresco, Karl Marx je bio dobar ekonomista i loš ideolog, rado sam čitao Karla Marxa, živio sam pod režimom koji je pokušavao da ostvari njegove ideje. Vi, gospodine Fresco, niste Karl Marx!"
Kao što sam rekao na početku, "Zeitgest" pokret ispuhuje, i možda je tako najbolje. Danas nije 1917. i ljudi žive mnogo bolje, i niko neće da se upusti u avanturu revolucije zbog sumnjivih ideologija. Kapitalizam nažalost i dalje vlada svijetom, ali i dalje pokušavamo doći do ideje koja će ga napokon ukloniti, a da pri tome ne otimamo ljudima imovinu, da ne šaljemo neistomišljenike na ispiranje mozga, da ne diktiramo djeci kako će misliti, i gdje neće žrtvovati svoju individualnost zbog "višeg cilja". Zeitgeist i Venus Project NISU takve ideje.