hmm...moguce.UnscarD wrote:Mali komentar na dio Zeitgeista koji mozda moze zasmetati ljudima ovde.
Iako se nigdje u filmu Islam direktno ne napada, napada se ideja da je Isus uopste postojao. Znamo da Islam potvrdjuje Isusovo poslanstvo i samo pominjanje Isus-a u Quranu je dovoljno da milijarda i vise vjernika u njega vjeruju. Obzirom da Zeitgeist implicira nepostojanje Isusa, samim tim govori da su informacije u Quranu pogresne a sto je meni licno zasmetalo.
Medjutim, stvar je veoma jednostavna i obzirom da je meni zasmetala, zelim da je objasnim za slucaj da jos neko ima slican problem, jer on moze dovesti do toga da se i ostatak filma zbog ovog propusta gleda kroz prizmu naglasene skepse.
Naime, u prvim danima hriscanstva su postojale dvije struje, Jedna je bila okupljena oko Isussovog brata a druga oko Sv.Pavla koji se prije prelaska na hriscanstvo zvao Savle. U pocetku je Savle proganjao Hriscane ali je na putu kroz pustinju dozivjeo prikazanje Isusa koji ga je pitao "zasto me proganjas Savle" i on je od tada vjernik. On se nikada nije direktno sreo sa Isusom. Zna se da je on utemeljitelj crkve ovakve kakva jeste. Struja u hriscanstvu koju je on zaceo je postala dominantna. NJegovi sljedbenici, su u narednom periodu bili izlozeni velikim progonima od strane rimske drzave. Ipak, nekoliko vjekova kasnije (pocetkom 4 vjeka) hriscanstvo se rasirilo i hriscani zauzimaju visoke polozaje u drzavnom aparatu i generalno jacaju. Kako bi ojacao drzavu i asimilirao ojacanu hriscansku zajednicu, car Konstatin daje slobodu izrazavanja religije a i sam pred smrt prelazi na hriscanstvo. U tom periodu se udaraju temelji danasnjoj percepciji hriscanstva. Izmedju ostalog 25 decembar je proglasen za datum rodjenja Isusa. Na taj dan je inace u Rimskoj drzavi zaista slavljeno rodjenje boga Sunca. Jednostavno su zeljeli novu religiju asimilirati i ukupnoj populaciji je uciniti sto slicnijom sa paganskim kultovima koji su se praktikovali u to vrijeme. Pored ovoga, tada se Isusu pripisuju i drugi atributi i osobine, kako kazu, da bi mogao da se takmici sa dotadasnjim bozanstvima koji su svi od reda mogli da hodaju po vodi ili dizu mrtve.
Poenta jeste da autori Zeitgeista izvlace zakljucak da ukoliko postoji toliko slicnosti sa ostalim paganskim idolima, onda mora da je Isus izmisljen. To ne mora biti tako. Isusu su pripisane ove osobine kako bi hriscani izbjegli progon i asimilirali se u rimsku drzavu. To nikako ne znaci da stvarni Isus nije postojao nego samo da su ljudi prilagodili njegov lik i dijelo kako bi odgovorao ondasnjoj politickoj situaciji.
Po meni, tu autori Zeitgeista, potpuno ogorceni religiskim institucijama i nacinom na koji su iste izmanipulirane kroz istoriju ,(prije svega hriscanskom crkvom) dozvoljavaju sebi da se i sami zabune oko vjere i religije.
To sto je meni zasmetalo kog filma je njegova jednostranost, i propagandisticka priroda koja proizilazi iz toga. Mislim da bi film, koji bi pruzio neki prostor i drugoj strani, bio puno zanimljiviji, te mu dodijelio onaj gram zelje po izbalansiranosti, koji mu po meni fali da bi se o njemu moglo govoriti kao o 'dobrom dokumentarcu'.
Bilo kako bilo, meni se dopao i preporucio bih ga svakome.