sto?ExNihilo wrote:Hajd molim te obriši ovaj post...UnscarD wrote:
U trecem dijelu je super puno toga ali mi je sada recimo pao na pamet dio o tome kako u monetarnoj ekonomiji ima puno paradoxa a jedan od njih je sljedeci.
GDP drzave se generalno koristi za mjerenje standarda kvalitete zivota stanovnika. Sto je GDP veci =, veci je kvalitet zivota. U USA recimo zdravstveni sektor (medicinska osiguranja , bolnice, skole, faramceutska industrija itd itd) ucestvuju sa 17% u ukupnom GDP-iju. Ovo znaci da ukoliko bi bilo duplo vise bolsnih GDP bi bio veci pa bi i kvalitet zivota bio bolji![]()
Ili recimo zatvori koji su privatni i cije dionice kotiraju na berzi. Sto je vise zatvorenika, vece dionice i rast GDP-a pa samim tim i kvalitete zivota
Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#1001 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1002 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
zanimljivo za one koji se još traže 18-27
za sve ostale bi trebao biti uvreda
sjećam se da me boljela glava od dokumentarca
to je zato jer je pokušao sve objasniti
u malo vremena a stvari u koje sam se razumio su mi sumnjive
o ekonomiji može trubiti šta želi kad ne kontam
za sve ostale bi trebao biti uvreda
sjećam se da me boljela glava od dokumentarca
to je zato jer je pokušao sve objasniti
u malo vremena a stvari u koje sam se razumio su mi sumnjive
o ekonomiji može trubiti šta želi kad ne kontam
-
UnscarD
#1003 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
ma ok, ti se bar poneceg sjecas , onaj od maloprije je vidio neke Ruse i Kineze koji dominiraju amerima
Prvi dio koji si gledao je zaista najmanje bitan...radjen kao projekat i nikada ga nije ni trebalo vidjeti ovoliko ljudi ...drugi i treci su interesantni ..
Prvi dio koji si gledao je zaista najmanje bitan...radjen kao projekat i nikada ga nije ni trebalo vidjeti ovoliko ljudi ...drugi i treci su interesantni ..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1004 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
sjećam se i priče o djevici mariji u nekim narodima prije djevice marije
- MeSko Hz
#1005 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Hahaha kako su smiješna neka praznovjerja
- It_is_a_Leclerc
#1006 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Kapitalizam kme. Vratite socijalizam s ljudskim licem. Kme. Kme.nosara wrote:UnscarD wrote:O cemu ti pricas i sta li si ti gledaoIt_is_a_Leclerc wrote:Klasično konspiratorsko lupetanje.
Kme- Ameri pobiše nas sve. Kme - Rusija i slobodarska Kina.![]()
On je imao unaprijed pripremljen post... Kao pravi sljedbenik neoliberalizma i profita po svaku cijenu...
-
burger_pasa
#1007 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Ugodan i lagodan zivot od ljudi pravi naivne osobe, sa kojima je lako manipulirati putem medija. Rat sa ISIL-om je po meni samo rat za naftu. Amerikanci su Kurdima dali da kontroliraju naftna polja, a kad su suniti preuzeli kontrolu, bilo je jasno da ce Ameri silom napasti, samo je bio potreban povod, da se naivni i prezderani zapadni covjek uvjeri i financira rat.
- elfa
#1008 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
ONI su spremni u dokumentarcu prikazati 95% istine i 5% nametnute istine(iskrivljene informacije) kad kazemo ONI misli se na mocnike globalna elita.komitet 300,trilateralna komisija,bilderberg,lubanja i kosti,kraljevska rojalna familija itd al pokazat ce se navidjelo svaka istina i TA DA JE VATIKANSKA RIMOKATOLICKA CRKVA najveca kriminalisticka organizacija od dana kada je osnovana,budite u to sigurno nepostoji vece mafije od vatikana,oni su gazde svega i svacega upamtite to,smrtno sam ozbiljan..
Vatikanske ubice-Alberto Romero Rivera
- ExNihilo
#1009 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Zato što je elementarno neozbiljan i vrijeđa inteligenciju...UnscarD wrote:sto?ExNihilo wrote:Hajd molim te obriši ovaj post...UnscarD wrote:
U trecem dijelu je super puno toga ali mi je sada recimo pao na pamet dio o tome kako u monetarnoj ekonomiji ima puno paradoxa a jedan od njih je sljedeci.
GDP drzave se generalno koristi za mjerenje standarda kvalitete zivota stanovnika. Sto je GDP veci =, veci je kvalitet zivota. U USA recimo zdravstveni sektor (medicinska osiguranja , bolnice, skole, faramceutska industrija itd itd) ucestvuju sa 17% u ukupnom GDP-iju. Ovo znaci da ukoliko bi bilo duplo vise bolsnih GDP bi bio veci pa bi i kvalitet zivota bio bolji![]()
Ili recimo zatvori koji su privatni i cije dionice kotiraju na berzi. Sto je vise zatvorenika, vece dionice i rast GDP-a pa samim tim i kvalitete zivota
- Russki
#1010 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Srdačno preporučujem ovu knjigu Vatikanske Ubice - Alberto Rivera, bivšeg jezuitskog svećenika.elfa wrote:ONI su spremni u dokumentarcu prikazati 95% istine i 5% nametnute istine(iskrivljene informacije) kad kazemo ONI misli se na mocnike globalna elita.komitet 300,trilateralna komisija,bilderberg,lubanja i kosti,kraljevska rojalna familija itd al pokazat ce se navidjelo svaka istina i TA DA JE VATIKANSKA RIMOKATOLICKA CRKVA najveca kriminalisticka organizacija od dana kada je osnovana,budite u to sigurno nepostoji vece mafije od vatikana,oni su gazde svega i svacega upamtite to,smrtno sam ozbiljan..
-
UnscarD
#1011 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Vec sam pricao sa vrhunskim ekonomistima upravo oko ovog primjera, cisto da ti ustedim vrijeme za slucaj da si imao namjeru da elaboriras, a u filmu ovaj primjer i jeste stavljen u "elementarno neozbiljnom" tonu...morao bi da pogledas film da bi mogao da ga smjestis u kontext, ali na zalost znam da to neces uraditi...ExNihilo wrote:Zato što je elementarno neozbiljan i vrijeđa inteligenciju...UnscarD wrote:sto?ExNihilo wrote: Hajd molim te obriši ovaj post...
-
UnscarD
-
UnscarD
#1013 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Mislim da 90% ljudi koji su culi za Zeitgeist svoje misljenje formira na bazi prvog filma koji je, kako sam ranije pisao, nastao za potrebe jednog muzickog festivala...drugi i opgotovo treci su ono sto mu daje snagu. Prvi dio samo razotkriva sve paradoxe postojeceg sistema i na kraju ne nudi nista, drugi se vec bavi rjesenjima - Venus Projekat ...sad, moze neko misliti sta god hoce o tome, cinjenica je da postoji deficit alternativa postojecem sistemu a pogotovo ovako detaljno razradjenih ...bilo bi lijepo da ima 10 "venus projekata" pa da kazemo, u ovome je dobro ovo a ne valja ono ili obrnuto, ali nema...slabo ko se bavi rijesenjima ali su svi redom spremni na kritiku...
Jedna je sustina. Prije stoo godina, mi kao vrsta, nismo imali niti teoretsku sansu da eliminisemo patnju, siromastvo, glad, ratove jer nismo imali tehnologiju koja je to mogla da nam pruzi. Danas imamo TEORETSKU sansu za takvo nesto. Do nas je.
Venus Projekat se ne bavi zavjerama jer ih smatra prirodnom pojavom u danasnjem drustvu baziranom na oskudici. o je marginalna stvar koja bi sama od sebe nestala onog momenta kada bi smo eliminisali oskudicu i kada bi svi imali pristup stvarima koje su im danas nedostupne. To je promjena kompletnog okvira unutar kojeg postojimo i koji formira nas nacin razmisljanja i ponasanje. Kada se on promjeni, mjenja se i sve ono sto smo mislili da jesmo.
Jedna je sustina. Prije stoo godina, mi kao vrsta, nismo imali niti teoretsku sansu da eliminisemo patnju, siromastvo, glad, ratove jer nismo imali tehnologiju koja je to mogla da nam pruzi. Danas imamo TEORETSKU sansu za takvo nesto. Do nas je.
Venus Projekat se ne bavi zavjerama jer ih smatra prirodnom pojavom u danasnjem drustvu baziranom na oskudici. o je marginalna stvar koja bi sama od sebe nestala onog momenta kada bi smo eliminisali oskudicu i kada bi svi imali pristup stvarima koje su im danas nedostupne. To je promjena kompletnog okvira unutar kojeg postojimo i koji formira nas nacin razmisljanja i ponasanje. Kada se on promjeni, mjenja se i sve ono sto smo mislili da jesmo.
- ExNihilo
#1014 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Davno pogledao filmove. Ne sjećam se da su navodili ove primjere. Ima u ZG more glupih navoda, po pitanju ekonomije, ali se ne sjećam da su baš ovoliko otišli u nebulozu. Možda i jesu, nije ni bitno. Glupost ostaje glupost, ko god je rekao.UnscarD wrote:Vec sam pricao sa vrhunskim ekonomistima upravo oko ovog primjera, cisto da ti ustedim vrijeme za slucaj da si imao namjeru da elaboriras, a u filmu ovaj primjer i jeste stavljen u "elementarno neozbiljnom" tonu...morao bi da pogledas film da bi mogao da ga smjestis u kontext, ali na zalost znam da to neces uraditi...ExNihilo wrote:Zato što je elementarno neozbiljan i vrijeđa inteligenciju...UnscarD wrote:
sto?
Sa "vrhunskim ekonomistima" pričao nisi, jer da jesi rekli bi ti koliko je napisano imbecilno.
-
UnscarD
#1015 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Svjestan si da do sada na ovoj temi nisi napisao nista konkretno? Hajde iz tog mora gluposti izdvoji samo 3 i obrazlozi ih? Naravno mozes ostati i na "davno sam gledao-ne sjecam se-jeste-nije" stavu ali to je onda vrlo plitko i na zalost ne govori bas nista i nema nikakvu tezinu.
- ExNihilo
#1016 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Čekaj, nisi li u prethodnom postu tražio da NE elaboriram? Sada tražiš suprotno. Hajde se najprije odluči želiš li ili ne, pa onda možemo preći na dekonstruisanje gluposti koje si napisao.UnscarD wrote:Svjestan si da do sada na ovoj temi nisi napisao nista konkretno? Hajde iz tog mora gluposti izdvoji samo 3 i obrazlozi ih? Naravno mozes ostati i na "davno sam gledao-ne sjecam se-jeste-nije" stavu ali to je onda vrlo plitko i na zalost ne govori bas nista i nema nikakvu tezinu.
-
UnscarD
#1017 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Napisao sam za onaj gore primjer ali si ti sada rekao da postoji jos more gluposti pa ne bi trebalo biti previse tesko da izdvojis iz tog mora nekoliko...dakle samo naprijed.
- Stoner
#1018 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
UnscarD wrote:
Last edited by Stoner on 28/09/2014 18:29, edited 2 times in total.
-
UnscarD
#1019 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Dajte argumente momci...sta se ceka. 
- nosara
#1020 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
To nisu momci nego liberalno-kapitulantske pizde...UnscarD wrote:Dajte argumente momci...sta se ceka.
Nema vise socijalizma... Sad kad te napadne kakav dobar karcinom, koliko para-toliko muzike... Sretno...It_is_a_Leclerc wrote: Kapitalizam kme. Vratite socijalizam s ljudskim licem. Kme. Kme.
-
UnscarD
#1021 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Ma ono, ne bjezim ja od toga da to nesto mozda nije tacno, na kraju krajeva samo sam prepircao dio iz filma (koji, evo da im olaksam se nalazi od 49-og minuta ovde - http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w ) i jos nisam cuo niti jedan argument...ako sam dobro upratio ovi momci su ekonomisti...pa fino bas se njima obraca film iza te 49minute ...ne bih sada da komentarisem sta mislim o free market ekonomistima ali misljenje nije lijepo ...
-
saimidin
#1022 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
ma film otkriva toplu vodu, za onoga ko zna kako ekonomija funkcionise, ovo je sve poznato, ali ljudi su izmislili ovaj model, i ljudi ce ga vremenom i promijeniti. nemoguce je ocekivati savrsen sistem, sastavljen od ljudi koji su u najvecem broju jos uvijek pecinski ljudi, sebicni i pohlepni, uvijek hoce jos stvari, pa pogledajte ova preseravanja sa ajfonima i sl.
film je dobra prica za ljubitelje teorija zavjere, sto je apsurdno jer ti ljudi ne vide da su u "masini" koja na njma zaradjuje pare, citava armija ljudi zivi na njihovim paranoidnim konstrukcijama.
trebaju se malo opustiti, raspaliti rostilj uz koju pivu, a svijet ce biti ok.
film je dobra prica za ljubitelje teorija zavjere, sto je apsurdno jer ti ljudi ne vide da su u "masini" koja na njma zaradjuje pare, citava armija ljudi zivi na njihovim paranoidnim konstrukcijama.
- Stoner
#1023 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Prvo, to nije monetarna ekonomija.UnscarD wrote:
GDP drzave se ne koristi za mjerenje standarda zivota. Kina je ima drugi najveci GDP na svijetu a Kinez radi za saku dolara.
Ekonomiju pokrecu ljudi. Ljudi rade, investiraju, stede, otvaraju firme stoga niti jednoj nacionalnoj ekonomiji nije u interesu da ima sto vise bolesnika i zatvorenika.
Kada se razbolis produktivnost ti pada ili je nema nikako kao u slucaju zatvorenika.
Radna snaga je input, ako se smanjuje input smanjuje se i privredna aktivnost odnosno output odnosno finalni proizvod a s obzirom da je GDP pokazatelj svih proizvedenih roba i usluga jedne ekonomije onda rast GDP-a po tom tvom scenariju nije moguc.
- nosara
#1024 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Ma jasno... Krmak te, zbog smanjenog profita, otpusti s posla, a ti okrenes janje i drmnes gajbu... Sve dodje na svoje poslije petnaeste pive... Al' u kurcu...saimidin wrote:ma film otkriva toplu vodu, za onoga ko zna kako ekonomija funkcionise, ovo je sve poznato, ali ljudi su izmislili ovaj model, i ljudi ce ga vremenom i promijeniti. nemoguce je ocekivati savrsen sistem, sastavljen od ljudi koji su u najvecem broju jos uvijek pecinski ljudi, sebicni i pohlepni, uvijek hoce jos stvari, pa pogledajte ova preseravanja sa ajfonima i sl.
- nosara
#1025 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti
Pa i bolesni i zatvorenici pokrecu ekonomiju u tom nakaradnom sistemu... Upravo o tome je rijec...Stoner wrote:UnscarD wrote:
Ekonomiju pokrecu ljudi. Ljudi rade, investiraju, stede, otvaraju firme stoga niti jednoj nacionalnoj ekonomiji nije u interesu da ima sto vise bolesnika i zatvorenika.
Kakav ekonomista, baustelac...!