rekla-kazala wrote:Ivonn wrote:Pozdrav svima,
zamolila bih vas za pomoć, ukoliko je netko upućen u proces zdravstvenog osiguranja supružnika. Kod mene je situacija slijedeća, osigurana sam preko moje firme, prije par mjeseci sam se udala, moj suprug nije nikada imao zdravstveno osiguranje i sada bih ga htjela osigurati preko sebe, koja je procedure i koji mi sve dokumenti trebaju?
Kupi praznu zdravstvenu knjižicu, kopiju vjenčanog lista i daj u firmi osobi koja je zadužena za prijave i odjave radnika na penziono i zdravstveno osiguranje. On popunjava zdravstvenu knjižicu i obrazac prijave u zavodu zdravstvenog osiguranja, ovjerava od strane firme i predaje. Oni u zavodu ZO unesu podatke u sistem i ovjere knjižicu i to bi bilo to.
Hvala puno, to izgleda jednostavno
Evo sam potražila na stranicama ZZO gdje su pitanja i odgovori, za slučaj osiguranja supružnika kažu:
''Status osiguranog lica, članova porodice osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ostvaruje se na osnovu podnesene prijave na obavezno zdravstveno osiguranje i dokumentacije kojom se dokazuje zakonska osnova osiguranja. ·
Za prijavu na zdravstveno osiguranje bračnog ili izvanbračnog supružnika, Potrebna je dokumentacija:
- vjenčani list , ne stariji od 6 mjeseci
- Rodni list za osiguranika i izvanbračnog supružnika
- lična karta osiguranika i supružnika izdate u MUP-u KS
- prijavnice iz Cips-a za osiguranika i izvanbračnog supružnika
- Uvjerenje iz Porezne uprave Federacije BiH da se ne nalazi u Jedinstvenom sistemu registracije kao osiguranik ''