Zdravstveno osiguranje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jaxxx

#1 Zdravstveno osiguranje

Post by jaxxx »

Pozdrav raja,

Nešto me zanima pa ne znam koga da upitam... Naime, kakva je razlika u tome što moja supruga koja je na birou ima zdravstveno osiguranje sa biroa (znači imaj onaj pečat s biroa u zdravstvenoj knjižici) i u tome da je ja osiguram preko svoje "firme" (znači ne da radi nego samo zdravstveno osgiruanje,tj. da bude pečat moje firme u zdravstvenoj knjižici)?

Pitam jer mi je knjigovođa rekao da je moram odjaviti sa zdravstvenog osiguranja sa biroa, pa ne znam da li mi je to pametno i da li moram nešto dodatno plaćati za nju?

Hvala unaprijed i nadam se da sam objasnio kako treba :)
bude

#2 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by bude »

nebuloze, nista ti ne moras i supruga ima pravo "dozivotno " da se lijeci preko biroa uz redovno javljanje naravno, a ako ti je stabilna firma i mislis da treba tako, mozes je prijaviti i na svoje osiguranje, nikakve dodatne uplate te ne sljeduju
jaxxx

#3 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by jaxxx »

A jel' ima neke razlik,tipa pokrića za neke bolesti,vakcine,markice i tako to ili je isto sve?
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#4 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by stetoskop »

Ko je osiguran preko biroa, oslobođen je od plaćanja participacije. Evo primjer, CT snimak zaposleni plaćaju 50 KM, a osiguranim preko biroa je besplatan.
Ivonn

#5 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by Ivonn »

Pozdrav svima,

zamolila bih vas za pomoć, ukoliko je netko upućen u proces zdravstvenog osiguranja supružnika. Kod mene je situacija slijedeća, osigurana sam preko moje firme, prije par mjeseci sam se udala, moj suprug nije nikada imao zdravstveno osiguranje i sada bih ga htjela osigurati preko sebe, koja je procedure i koji mi sve dokumenti trebaju?
rekla-kazala

#6 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by rekla-kazala »

Ivonn wrote:Pozdrav svima,

zamolila bih vas za pomoć, ukoliko je netko upućen u proces zdravstvenog osiguranja supružnika. Kod mene je situacija slijedeća, osigurana sam preko moje firme, prije par mjeseci sam se udala, moj suprug nije nikada imao zdravstveno osiguranje i sada bih ga htjela osigurati preko sebe, koja je procedure i koji mi sve dokumenti trebaju?
Kupi praznu zdravstvenu knjižicu, kopiju vjenčanog lista i daj u firmi osobi koja je zadužena za prijave i odjave radnika na penziono i zdravstveno osiguranje. On popunjava zdravstvenu knjižicu i obrazac prijave u zavodu zdravstvenog osiguranja, ovjerava od strane firme i predaje. Oni u zavodu ZO unesu podatke u sistem i ovjere knjižicu i to bi bilo to.
Ivonn

#7 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by Ivonn »

rekla-kazala wrote:

Kupi praznu zdravstvenu knjižicu, kopiju vjenčanog lista i daj u firmi osobi koja je zadužena za prijave i odjave radnika na penziono i zdravstveno osiguranje. On popunjava zdravstvenu knjižicu i obrazac prijave u zavodu zdravstvenog osiguranja, ovjerava od strane firme i predaje. Oni u zavodu ZO unesu podatke u sistem i ovjere knjižicu i to bi bilo to.

Hvala puno, to izgleda jednostavno :-D
Evo sam potražila na stranicama ZZO gdje su pitanja i odgovori, za slučaj osiguranja supružnika kažu:

''Status osiguranog lica, članova porodice osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ostvaruje se na osnovu podnesene prijave na obavezno zdravstveno osiguranje i dokumentacije kojom se dokazuje zakonska osnova osiguranja. ·
Za prijavu na zdravstveno osiguranje bračnog ili izvanbračnog supružnika, Potrebna je dokumentacija:
- vjenčani list , ne stariji od 6 mjeseci
- Rodni list za osiguranika i izvanbračnog supružnika
- lična karta osiguranika i supružnika izdate u MUP-u KS
- prijavnice iz Cips-a za osiguranika i izvanbračnog supružnika
- Uvjerenje iz Porezne uprave Federacije BiH da se ne nalazi u Jedinstvenom sistemu registracije kao osiguranik ''
rekla-kazala

#8 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by rekla-kazala »

Ivonn wrote:
rekla-kazala wrote:

Hvala puno, to izgleda jednostavno :-D
Evo sam potražila na stranicama ZZO gdje su pitanja i odgovori, za slučaj osiguranja supružnika kažu:

''Status osiguranog lica, članova porodice osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ostvaruje se na osnovu podnesene prijave na obavezno zdravstveno osiguranje i dokumentacije kojom se dokazuje zakonska osnova osiguranja. ·
Za prijavu na zdravstveno osiguranje bračnog ili izvanbračnog supružnika, Potrebna je dokumentacija:
- vjenčani list , ne stariji od 6 mjeseci
- Rodni list za osiguranika i izvanbračnog supružnika
- lična karta osiguranika i supružnika izdate u MUP-u KS
- prijavnice iz Cips-a za osiguranika i izvanbračnog supružnika
- Uvjerenje iz Porezne uprave Federacije BiH da se ne nalazi u Jedinstvenom sistemu registracije kao osiguranik ''
Nekad je to bilo mnogo jednostavnije.
Živjeli smo u sistemu koji je svima garantovao besplatno zdravstveno osiguranje a sada se komplikuje pa znam slučaj gdje su maloljetna djeca ostala bez zdravstvenog osiguranja zbog nejavljanja oca na biro za "zapošljavanje" iako je zakonom zagarantovano besplatno zdravstveno osiguranje svim maloljetnim osobama. :twisted: :twisted: :twisted:
Čuj traže uvjerenje iz poreske da nije osiguranik,... da je osiguranik imali bi ga oni u svojoj bazi podataka. Komunikacija između institucija nikakva a sve preko leđa čovjeka koji treba da prikupi brdo papira i potroši tridesetak maraka. :twisted: :twisted: :twisted:
Ivonn

#9 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by Ivonn »

Upravo tako, prikupiš kamaru papira i na kraju ti treba papir da imaš sve papire :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by Truba »

ne znam jesam li halucinirao ili je neki predizborni trik
ali šta je ovo...čuh na radiju kratko
svak će se moći s teritorija federacije liječiti gdje želi
i ljudi čije firme ne uplaćuju zdravstveno će imati zdravstveno

ok pohvalno ALI ionako je odron sve skupa još kad se natovare svi ostali
naravno u sarajevo... biće još gore :? :? :? :?
manekenka u penziji

#11 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by manekenka u penziji »

Da se to možda nije odnosilo na liječenje kod privatnog doktora sa zdravstvenom knjižicom?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by Truba »

nisam siguran
ali sam šokiran
Russki

#14 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by Russki »

Pozdrav ekipa. Imam pitanje.

Osiguran u firmi, uplacuje se sve. Sad me zanima da li ja moram plaćat onu jebenu markicu da mi nalijepe na zdravstvenu iskaznicu ili je to besplatno?

Hvala!
O'zone
Globalni moderator

#15 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by O'zone »

Russki wrote:Pozdrav ekipa. Imam pitanje.

Osiguran u firmi, uplacuje se sve. Sad me zanima da li ja moram plaćat onu jebenu markicu da mi nalijepe na zdravstvenu iskaznicu ili je to besplatno?

Hvala!
Koji je to kanton? Tuzlanski ili Hercegovačko Neretvanski?

Markica ti je dobra stvar jer za tih par maraka za markicu skinuti ti dosta participacija. To ti dođe kao dodatno kantonalno osiguranje. Nisi obavezan ali eto za ne daj Bože ok stvar.
tap3ah75

#16 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by tap3ah75 »

Naplaćuju li vama 1 KM participacije kad god odeš doktoru.
Fol je da ja odem samo pokupiti recepte za terapiju i ne vidim doktora. To izgleda ovako:
- predam knjižicu
- sestra kaže dođite prekosutra po recepte
- prekosutra mi preda recepte i naplati marku kao da sam bio na pregledu.

Osiguran sam u firmi ZE-DO.
Russki

#17 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by Russki »

O'zone wrote:

Hvala!

Markica ti je dobra stvar jer za tih par maraka za markicu skinuti ti dosta participacija. To ti dođe kao dodatno kantonalno osiguranje. Nisi obavezan ali eto za ne daj Bože ok stvar.
Kanton je SBK.
tap3ah75

#18 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by tap3ah75 »

Russki wrote:
O'zone wrote:

Hvala!

Kanton je SBK.
A markica nije par markica nego 20 KM + uplatnica (marka/dvije)

ZE DO
Anestezija

#19 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by Anestezija »

Ako si na birou pa te skinu pa opet odes imas li pravo na zdravstveno?
mehoxy

#20 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by mehoxy »

.
draganp

#21 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by draganp »

Zdravo svima,
zanima me koja je razlika u zdravstvenom osiguranju preko biroa za zaposljavanje (nezaposlena osoba koja se nakon prestanka radnog odnosa prijavila na biro u roku od 30 dana) i osiguranju preko supruznika koji je zaposlen?
U pitanju je Tuzlanski kanton..ako ima razlike.

Da li je to isto ili neko osig. ima svoje prednosti?
Vidim da je ranije neko spimnjao da se placaju neke participacije ako ide preko supruznika, pa ne znam je li to idalje slucaj.
nepass1

#22 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by nepass1 »

draganp wrote: 22/10/2025 19:02 Zdravo svima,
zanima me koja je razlika u zdravstvenom osiguranju preko biroa za zaposljavanje (nezaposlena osoba koja se nakon prestanka radnog odnosa prijavila na biro u roku od 30 dana) i osiguranju preko supruznika koji je zaposlen?
U pitanju je Tuzlanski kanton..ako ima razlike.

Da li je to isto ili neko osig. ima svoje prednosti?
Vidim da je ranije neko spimnjao da se placaju neke participacije ako ide preko supruznika, pa ne znam je li to idalje slucaj.
Ne bi trebalo biti ikakve razlike, u ks nema
hava123

#23 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by hava123 »

Moram podići novu zdravstvenu. Zahtjev predan online. Zanima me, 2 KM da li plaćam kod njih ili moram na poštu
lexington1

#24 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by lexington1 »

Kod njih na šalteru. Ja podigao svoju neki dan i platio odmah kod njih. Daju ti fiskalni i preuzmeš novu karticu.
hava123

#25 Re: Zdravstveno osiguranje

Post by hava123 »

lexington1 wrote: 03/11/2025 15:26 Kod njih na šalteru. Ja podigao svoju neki dan i platio odmah kod njih. Daju ti fiskalni i preuzmeš novu karticu.
Hvala :thumbup:
Post Reply