Zasto Toplane ne pale grijanje??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
*mima*

#101 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by *mima* »

Genitalni Herpes wrote:
swirl wrote:Zna li neko sto ne pale grijanje danas, tri su stepena? Treba platiti godinu dana unaprijed, ili Premijeru Kantona i ministrima jos nije hladno???? Stvarno su nevjerovatni.
pa brate moj ko si ti
obicno neobicni forumas koji i ako je zaposlen ne primas regres topli obrok je hladni sendvic od marku i po koji trazimo na mjestima gdje je cak i jeftijiji
mogo mi ja do sutra ovako
mi bolan ne doprinosim korupciji ni iz moga djepa u djep nasih milih da ne zaboravim i lijepih
nemamo ni kredita za prozvat
ALI
kakve to veze ima s ovom temom

Uuuuuuu.....al je tebe zahvatio herpes.
VjecitiStudent

#102 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by VjecitiStudent »

veljaca wrote:
zizithestrasni wrote:Ti vjeciti studente si se ubio za parlamenta... seres vala isto oni u parlamentu... ako nisi na politickim naukama vrijeme ti je da ih upises, a ti veljaca pojma nemas i ocigledno te boli tuki za situaciju jer nisi u stanju ni digitron uzeti, a ja necu objasnjavati jer mi je nesto muka i povraca mi se...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Iznenadio bi se koliko po profesiji poznajem situaciju .......
Posto ne znas - ako se zelis upoznati - grijanje jednog stana ( kompletnog ) sa bilo kojim energentom ( centralno grijanje, plin, cumur i drva ) ti dodje ISTO u pet deka ( tu moras racunati i na ono sto ti u slucaju cumura i drva das od sebe, kao i u slucaju grijanja na plin ..... )
Btw - tuki me ne boli - funkcionise ( na moju srecu ) perfektno i ni jedna se nije dosad pozalila ... cak sta vise ...
Jel moze kakva konkretna racunica uz ovu tezu.
veljaca

#103 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by veljaca »

VjecitiStudent wrote:
veljaca wrote:
zizithestrasni wrote:Ti vjeciti studente si se ubio za parlamenta... seres vala isto oni u parlamentu... ako nisi na politickim naukama vrijeme ti je da ih upises, a ti veljaca pojma nemas i ocigledno te boli tuki za situaciju jer nisi u stanju ni digitron uzeti, a ja necu objasnjavati jer mi je nesto muka i povraca mi se...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Iznenadio bi se koliko po profesiji poznajem situaciju .......
Posto ne znas - ako se zelis upoznati - grijanje jednog stana ( kompletnog ) sa bilo kojim energentom ( centralno grijanje, plin, cumur i drva ) ti dodje ISTO u pet deka ( tu moras racunati i na ono sto ti u slucaju cumura i drva das od sebe, kao i u slucaju grijanja na plin ..... )
Btw - tuki me ne boli - funkcionise ( na moju srecu ) perfektno i ni jedna se nije dosad pozalila ... cak sta vise ...
Jel moze kakva konkretna racunica uz ovu tezu.
Evo navescu ti samo jedno ( gdje vecina neobavjestenih grijesi ):

Centralnim grijanjem se grije kompletan stan ( ovdje ima opravdanih zahtjeva da se uvedu kalorimetri i da se onda moze regulisati sta se zeli grijati ), dok oni koji griju na drva i cumur najcesce griju manji dio stana, a slicno je i sa plinom. I onda ti izvedu zakljucak da je jeftinije na cumur i drva a i na plin. Jeste ali samo DIJELA stana ....
U prethodnom postu sam zaboravio navesti i primjer grijanja na struju ....
Za konkretnu racunicu ( ako meni ne vjerujes ) - uzmi cijene pojedinih energenata i sracunaj za CIJELI stan. Kod cumura i drva tu dodaj i prijevoz i svoj rad i dobices da je to sve isto u pet deka .... Kad budes ovo racunao - racunaj za CIJELI stan ....

Btw - da neko pogresno ne pomisli - ne branim Toplane, cak sam i ljut na njih ....
*mima*

#104 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by *mima* »

Veljaca je sasvim u pravu.....grijanje na plin cijelog stana me dodje ...preko 300 km...grijanje na struju polovica tog stana oko 150 km....tako je bilo prosle zime......
VjecitiStudent

#105 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by VjecitiStudent »

veljaca wrote:
VjecitiStudent wrote: Jel moze kakva konkretna racunica uz ovu tezu.
Evo navescu ti samo jedno ( gdje vecina neobavjestenih grijesi ):

Centralnim grijanjem se grije kompletan stan ( ovdje ima opravdanih zahtjeva da se uvedu kalorimetri i da se onda moze regulisati sta se zeli grijati ), dok oni koji griju na drva i cumur najcesce griju manji dio stana, a slicno je i sa plinom. I onda ti izvedu zakljucak da je jeftinije na cumur i drva a i na plin. Jeste ali samo DIJELA stana ....
U prethodnom postu sam zaboravio navesti i primjer grijanja na struju ....
Za konkretnu racunicu ( ako meni ne vjerujes ) - uzmi cijene pojedinih energenata i sracunaj za CIJELI stan. Kod cumura i drva tu dodaj i prijevoz i svoj rad i dobices da je to sve isto u pet deka .... Kad budes ovo racunao - racunaj za CIJELI stan ....

Btw - da neko pogresno ne pomisli - ne branim Toplane, cak sam i ljut na njih ....
Ofrljoka ti je ovo.
Za tacnu racunicu trebaju tacne cijene energenata, njihova kaloricnost, koeficijent iskoristenja lozista koja su u upotrebi, ... i tek se onda moze izvesti zakljucak.
Sto se tice Toplana i njihovog grijanja kad radi, s obzirom da je prosjecna zimska temperatura u stanovima svih ljudi koje znam nekih suludih 24-25 stepeni, ko to voli, nek uziva dok traje.
Dozer

#106 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by Dozer »

Najpateticnije od svega jeste ustaljena godisnja sema identicne price i iz Toplana i iz Saragevo gasa, a i iz BH Gasa. Pa to je vise postalo komicno kako ljudi svake godine u isto vrijeme imaju identicnu pricu. Cim dodje momenat da se upali grijanje, a zadnjih par godina je to po pravilu prije zvanicne sezone jer se temperature spuste puno nize od 15 stepeni, odmah pocinje orkestrirana kuknjava i najave da nece biti plina, da nece biti grijanja, da se ne placa, da je dug veliki, itd.

E pa, gospodo "lozaci", malo se organizujte i krenite redom po gradu u iskljucivanje svih onih koji vam ne placaju. Stvarno mi je nejasna logika...slomise se da uvedu plin i grijanje po Brijescu i slicnim naseljima gdje su vecinom privatne kuce, u to se uvale gomile para, a onda im ljudi ne placaju. Pa, fino krenite redom i pozavrcite svima koji vam ne placaju. Zeljkovic sinoc kaze da su pokrenuli 131 slucaj, sto je opet smijesno jer se broj onih koji ne placaju krece u hiljadama, a ne desetinama.

Takodjer su mi nejasni i ljudi koji sebi uvode plin, svjesno, a znaju da ga nisu u stanju placati.
I onda, po obicaju, rezultat svega ovoga jeste povecanje cijena, a ovo najvise iskisu upravo oni koji su na centralnom grijanju (Toplane).
E, nece moci ove noci. Ja od ove godine, a ako dodje do poskupljenja (a svake godine poskupi), necu placati ni marke vise nego sto placam sada, a mozda cak i ovo redukujem na staru cijenu od prosle godine. Sto je dosta - dosta je. Stvarno mi je vise pun k... da placam za 5 drugih koji to ne rade.
Iskljucite pola grada ako treba, gospodo, pa neka se smrzavaju. Za socijalne slucajeve neka se pobrine vlada, to joj je ionako dio posla, ali ne preko mojih ledja.
Last edited by Dozer on 14/10/2009 11:26, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#107 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by VjecitiStudent »

kiki-miki wrote:@VS- zašto suludih 24-25 stepeni? I kako ti zagrijavaš svoj dom?
Jer je 24-25 zimi prevruce.
Ljeti palim klimu na 25, a zimi bi mi trebalo biti 25 u stanu?

Kod mene su radijatori grijani plinom, u vlastitom aranzmanu, instalacija i bojler novi, dnevna temperatura 22 stepena, stan vrlo dobro izolovan.
Trosak grijanja prosle godine je bio 1,6 km/m2, sracunato na nacin na koji korisnici centralnog placaju grijanje.

Koliko ono Toplane naplacuju za 24-25 stepeni, 1,2 km/m2?
Dozer

#108 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by Dozer »

1,38 je trenutno. Ali, moras biti svjestan da se i cijena plina formira i stalno podize upravo radi ovih sto ne placaju, pa si tako i ti ostecen na isti nacin kao i ja koji sam na centralnom.
VjecitiStudent

#109 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:1,38
Sto je jos uvijek manje od mojih 1,6 za 22 stepena.
VjecitiStudent

#110 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:1,38 je trenutno. Ali, moras biti svjestan da se i cijena plina formira i stalno podize upravo radi ovih sto ne placaju, pa si tako i ti ostecen na isti nacin kao i ja koji sam na centralnom.
Osim ovih dijelova godine kada koriste zakonske nepreciznosti pa negriju, mozes li mi obrazloziti kako ste vi na centralnom zakinuti, ako na kraju placate manje za vecu kolicinu energije koju dobijete, u odnosu na mene?
Dozer

#111 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by Dozer »

Ma ima tu racunica koje se tice odnosa plina potrebnog za zagrijavanje 1m² na nacin etaznog grijanja i centralnog grijanja, a po toj racunici ispada da je za etazno grijanje potrebno malo vise plina nego za centralno. Nemam zivaca sad da preracunavam, ali to je tako nekako.

S druge strane, centralno grijanje se placa tokom cijele godine, a etazno po potrebi i potrosnji. Evo, npr., za grijanje 100m² etazno i centralno, racunica je nekakva ovakva (uzecu tvoju cijenu, i moju).
Etazno: 100m² x 1,6KM = 160 KM x 6 mjeseci = 960 KM
Centralno: 100m² x 1,38KM x = 138 KM x 12 mjeseci = 1.656 KM

Ko je ostecen?
VjecitiStudent

#112 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:Ma ima tu racunica koje se tice odnosa plina potrebnog za zagrijavanje 1m² na nacin etaznog grijanja i centralnog grijanja, a po toj racunici ispada da je za etazno grijanje potrebno malo vise plina nego za centralno. Nemam zivaca sad da preracunavam, ali to je tako nekako.

S druge strane, centralno grijanje se placa tokom cijele godine, a etazno po potrebi i potrosnji. Evo, npr., za grijanje 100m² etazno i centralno, racunica je nekakva ovakva (uzecu tvoju cijenu, i moju).
Etazno: 100m² x 1,6KM = 160 KM x 6 mjeseci = 960 KM
Centralno: 100m² x 1,38KM x = 138 KM x 12 mjeseci = 1.656 KM

Ko je ostecen?
Centralno je naravno efikasnije, jer veliki kotlovi imaju veci koeficijent efikasnosti od malih, etaznih bojlera.

Ja lijepo gore napisah da je moja racunica na kraju svedena na iznos na koji vama Toplane naplacuju, tj. na 12 mjeseci.

U mom slucaju treba da stoji: 100m² x 1,6KM = 160 KM x 12 mjeseci = 1920 KM,

i to sve za 22 stepena, umjesto 24-25 koliko dobije prosjecan korisnik centralnog (izvinjavam se onima koji prodju drugacije, medjutim svi koje ja znam su na ovoj temperaturi).

Ne kukam ja na svoje grijanje, vec ovo pisem da vama malo gnjev smanjim ...

Jos da dodam, Toplane su odavno bankrotirale, njihov ukupan dug je davno presao vrijednost cjelokupnog preduzeca (dio toga naravno otpada na kriminal i korupciju, medjutim, za ogromni dio duga su krivi sami gradjani), tako da u vremenu recesije mozemo ocekivati jos igranki sa cijenama grijanja i plina, sve dok jednog dana Toplane ne budu privatizovane.

Elem, uzivajte dok traje, a trajati dugo nece ...
kockica_kockica

#113 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by kockica_kockica »

Genitalni Herpes wrote:
swirl wrote:Zna li neko sto ne pale grijanje danas, tri su stepena? Treba platiti godinu dana unaprijed, ili Premijeru Kantona i ministrima jos nije hladno???? Stvarno su nevjerovatni.
pa brate moj ko si ti
obicno neobicni forumas koji i ako je zaposlen ne primas regres topli obrok je hladni sendvic od marku i po koji trazimo na mjestima gdje je cak i jeftijiji
mogo mi ja do sutra ovako
mi bolan ne doprinosim korupciji ni iz moga djepa u djep nasih milih da ne zaboravim i lijepih
nemamo ni kredita za prozvat
ALI
kakve to veze ima s ovom temom

gdje si ti skolu zavrsio da im odnesem ovu tvoju umotvorinu da mi je prevedu, pa da znam o cemu pricas... ili ces nam ti prosto prosirenim recenicama objasniti gdje tacno da stavimo tacku, a gdje zarez, mozes i dopuniti rijeci kojima nedostaju slova pa da ne gatamo u kasike i grah sta bi moglo da bude...

i da

tvoj post nema veze sa ovom temom :-)
kockica_kockica

#114 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by kockica_kockica »

Jutros me probudilo krkljanje cijevi u sobi.. pretpostavljam da su pustali grijanje ... zvukovi su bili kao iz horor filmova :cry:
hadzinicasa

#115 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by hadzinicasa »

ja imam pitanje:

u stanu imam etažno grijanje. Pored plinskog imam instaliran i bojler na struju (tzv. termo blok), tako da imam mogućnost da umjesto na plin, stan zagrijavam na struju. Ova opcija mi je dobro došla prošle godine u vrijeme nestašice plina. Tada mi se učinilo da bi grijanje stana preko termo bloka čak moglo biti jeftinije od plinskog iz nekoliko razloga:

- mogla bih sebi štimati periode pojačanog grijanja (u vrijeme jeftine struje) i tako dodatno uštedjeti
- poznato je da sagorjevanjem plina cca 30% istoga ode u havu,
- u periodu kada sam grijala stan na struju stan bi se pun brže zagrijao i radijatori bi ostali duže topli i imali veću temperaturu nego grijanjem na plin.

Ozbiljno se bavim mišlju da pređem na ovaj način grijanja, jer su prošlogodišnji računi uz poskupljenje plina bili astronomski. Da li je neko testirao obje opcije? Ima li razlike u cijeni? ili je sve to u 5 deka?

p.s. nemojte me pitati zašto to već nisam probala prošle godine.... nemam pojma.... inercija...
Dozer

#116 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by Dozer »

Pa ne moze u tvom slucaju nikako da stoji x 12 Vjeciti studente, iz prostog razloga sto ti svoje etazno grijanje sigurno ne palis ni u Junu, ni Julu, a ni po par mjeseci prije i kasnije, a centralno se i tada naplacuje kao da radi.

Cak i da ti je racun 250 KM mjesecno u toku ovih 6 grijnih mjeseci, opet je to 1.500 KM, i opet je to manje nego za centralno.

Toplane jesu u slusu, to se zna, medjutim tome je najvise krivo nesposobno rukovodstvo koje se najvise bavi razmisljanjima i radovima na temu: kako dobiti sto vise subvencija.
Ovo je totalno neekonomski nacin ponasanja i rada, gdje nema nikakvih razvojnih planova i strategija. Cak i onaj pilot projekat ugradnje mjeraca u stanove, s ciljem njihovog odvajanja od jednog heustorskog ili zgradnog mjerila, nije dlo nikakve rezultate. Tacnije - jeste. Ljudi koji su to ugradili su ostvarili ustede i do 50%, jer su sami sebi mogli regulisati koliko i kada hoce da se griju.
I ovo se menadzmentu Toplana ocito pokazalo kao nezadovoljavajuce rjesenje, jer s tim individualnim mjeracima potrosnja se jeste smanjila, ali se smanjio i priliv novca u njihovu kasu, sto je ocito momentalno zarznulo daljnje aktivnosti kojima bi pilot projekat presao u standard.
Ja nit' vidjeh nit' cuh da se tokom ljeta radilo na ugradnji ovih mjeraca. Da ne spominjem da sam ja bio jedan od onih koji su se prijavili za pilot, ali me nikad niko ni ne nazva, a kamoli da je neko dosao da mi to i ugradi. I to za moje pare...
Last edited by Dozer on 14/10/2009 13:15, edited 2 times in total.
VjecitiStudent

#117 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:Pa ne moze u tvom slucaju nikako da stoji x 12 Vjeciti studente, iz prostog razloga sto ti svoje grijanje sigurno ne palis ni u Junu, ni Julu, a ni po par mjeseci prije i kasnije.

Cak i da ti je racun 250 KM mjesecno u toku ovih 6 grijnih mjeseci, opet je to 1.500 KM, i opet je to manje nego za centralno.
Jel moze ovako: Ja potrosim 3,2 km/m2 u grijnoj sezoni, ili 1,6 km/m2 ako se trosak razdijeli na 12 mjeseci, tj. placam vise no sto bi placao da mi stan griju Toplane.
zizithestrasni

#118 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by zizithestrasni »

Ma nek je ba sve i u 5 deka al zaboravljate kljucnu stvar pored novaca i racunanja i tople vode u bojleru ima nesto jaaaako vazno a to je da mi nemamo grijanja poslje 22h teoretski (prakticno 21 i 20)... ljudi ba hocu da platim ono sto potrosim i hocu da upalim kad mi je cejf... hocu ba da otvorim prozor da udze vriskog zraka i u 22h... za 1500KM godisnje ne smjem prozora otvoriti poslje 21h.. i nemojte samo zbog ove cinjenice da poredite kombi bojlere bilo koje vrste sa toplanama... toplane su najveci lopovi koji postoje... gledam onog sinoc direktora na TVSA (izaso iz kabineta)... i prica kako je skupo to da oni stavljaju za svaki stan kalorimetre i kako je to veeeelika zajebancija... a kad sam otiso i reko evo kolko je para milja dvije tri ugradite kaze ne moze, nema i tako.... ma na tuki sve... odo ja majko Bosnu brani(ti)
VjecitiStudent

#119 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by VjecitiStudent »

Moje je prognoza da ce se Toplane i grijanje nekako krpiti do sljedecih izbora (jer su odgovarajuci ministri iz iste stranke), a onda ce naredna kantonalna i federalna vlast dobiti nerjesiv problem, jer ukupan dug Toplana je skoro 90 miliona km!

Epilog ce biti ili privatizirane toplane (i cijene barem 50% vece od sadasnjih) ili drvo i cumur i u vasem/nasem stanu.
nineinchnails

#120 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by nineinchnails »

Ovolike godine prodjose, a Toplane nista nisu uradile po pitanu separacije individualnih jedinica potrosnje, a u cilju lakseg iskljucenja ako doticni ne izmiruju svoje obaveze. Pa da su prepravili dvije zgrade godisnje, imali bi manji finansijski minus.
Ulozi u prepravke instalacija + ko ne plati se iskljucuje + oni koji placaju, samo se na njih i trosi.
Mirna Bosna.
munevera44

#121 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by munevera44 »

nineinchnails wrote:Ovolike godine prodjose, a Toplane nista nisu uradile po pitanu separacije individualnih jedinica potrosnje, a u cilju lakseg iskljucenja ako doticni ne izmiruju svoje obaveze. Pa da su prepravili dvije zgrade godisnje, imali bi manji finansijski minus.
Ulozi u prepravke instalacija + ko ne plati se iskljucuje + oni koji placaju, samo se na njih i trosi.
Mirna Bosna.

Ko pita one koji imaju svoje kuće na šta se i kako se griju. Ako imaju plin a ne plate, dodju blombiraju set i idemo dalje.
Naravno da postoji tehnička mogućnost da se neplatiše isključe iz sistema grijana. Pitajte struku... A za one neplatiše koji su dužni hiljade i hiljade KM, e i za takve odmah prerezati cijevi, taj trošak staviti na račun za grijanje, pa lijepo na sud prodati stan izmiriti sva dugovanja, pa dragi neredovni platiša u podstanare, pa da vidim hoće li ti pasti na pamet da kao podstanar ne izmiruješ režije. E onda imaš mogućnost iznajmiti stan sa ili bez grijanja.

PS. Kako je to svugdje u bijelom svijetu riješeno , što to mi moramo izmišljati toplu vodu? :dance:
karanana

#122 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by karanana »

vesna55 wrote:
nineinchnails wrote:Ovolike godine prodjose, a Toplane nista nisu uradile po pitanu separacije individualnih jedinica potrosnje, a u cilju lakseg iskljucenja ako doticni ne izmiruju svoje obaveze. Pa da su prepravili dvije zgrade godisnje, imali bi manji finansijski minus.
Mirna Bosna.

Ko pita one koji imaju svoje kuće na šta se i kako se griju. Ako imaju plin a ne plate, dodju blombiraju set i idemo dalje.
Naravno da postoji tehnička mogućnost da se neplatiše isključe iz sistema grijana. Pitajte struku... A za one neplatiše koji su dužni hiljade i hiljade KM, e i za takve odmah prerezati cijevi, taj trošak staviti na račun za grijanje, pa lijepo na sud prodati stan izmiriti sva dugovanja, pa dragi neredovni platiša u podstanare, pa da vidim hoće li ti pasti na pamet da kao podstanar ne izmiruješ režije. E onda imaš mogućnost iznajmiti stan sa ili bez grijanja.

PS. Kako je to svugdje u bijelom svijetu riješeno , što to mi moramo izmišljati toplu vodu? :dance:

mozes li objasniti na koji nacin odraditi ovo boldirano kod vecine neplatisa?
ja mislim da u mnogim slucajevima ne postoji tehnicka mogucnost iskljuciti jednog a da oni iznad i ispod iskljucenog ne budu takodjer iskljuceni.

kae jucer jedna zenska iz toplana na nekoj press konferenciji ili sta vec: razgovarali smo sa vladom kantona o korekciji cijena za "minornih" 20%.....pa jebote ako je 20% minorno, sta je onda po njoj normalno povecanje? ako povise cijenu, nek znaju da im ni ja vise necu placati.

od neplatisa koji su placeni od strane drzave a posto u isto vrijeme duguju drzavi, nek im se odbija od njihovih posteno zaradjenih plata.
Ateista

#123 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by Ateista »

vesna55 wrote:
Mirna Bosna.

Ma nemoj, sta sad, treba da se islkljuce oni koji imaju izmisljeni i nepostojeci dug iz rata ii tek poslije rata kada nisu grijali a naplacivali?

E pa ne moze to tako, kod mene ima hiljada duga koji im nikad necu platiti jer je taj dug izmisljen. Stalno se zajebajem sa racunima i moram pisati onaj mjesecni iznos i krizati onaj sto pise, dodje mi da im vise nikako ne platim dok ne skinu taj izmisljeni dug.
Dozer

#124 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by Dozer »

Ma ne lozi se Ateista ba. Niko i ne prica o imaginarnim ratnim dugovima, nego o ovim poratnim, od '96 ili '97, pa naovamo. Mislim da tu nema imaginarnih i izmisljenih dugova. Setovi postoje i svako, ako je imalo pametan, kontrolise svoj plinski set isto kao i strujni sat ili vodomjer. Pa niko ovdje nije sis'o vesla. Valjda...

A da su oni tebe htjeli iskljuciti radi tog izmisljenog duga, oni bi to davno uradili (ako je plin u pitanju), ali je ocito da su svjesni da nemaju zakonskih osnova za tako nesto, pa te ne diraju, nego ti samo stalno salju opomene i traze da im to platis. TO ti je po onom principu - koga ufatise, toga @ebase. Ili, dok je ovaca - bice i vune.
Kruler

#125 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??

Post by Kruler »

Ako malo bolje razmislite, količina energije (plina, loš ulja) / novca koju oni potroše na zagrijavanje vode za grijanje, može se marginalno do malo razlikovati, bez obzira na broj korisnika. Kažem korisnika, a ne potrošača, budući da ovdje krajnji korisnik ne "troši" ništa u pravom smislu te riječi, već koristi toplotu vode dok ista prolazi kroz radijatore i cjevi u njenom/njegovom stanu.

Budući da je sistem za distribuciju tople vode / grijanja takav kakav jeste, serijski, i da je neophodno da topla voda pređe udaljenost od toplane do korisnika bez obzira kuda prolazi (bile to cjevi ili komšijin radijator), troškovi toplana ne opadaju značajno smanjenjem broja korisnika, osim u slučaju isključenja kompletnih zgrada ili blokova sa sistema.

Sad postaje jasnije zbog čega se toplanama ne isplati "isključivati" korisnike koji ne plaćaju i zbog čega zahtjevaju daljnje plaćanje 40% čak i ako sistem grijanja nije više instaliran u stanu. Ne isplati im se jer (1) ovako imaju monopol i nadaju se da će prije ili kasnije naplatiti dugovanja, (2) na "kratke staze" bi im se troškovi ostali, ili bi se povećali isti budući da okolni stanovi (koji su isključeni) više ne bi pridonosili grijanju stana korisnika pa bi morali trošiti jednako ili više energije za zagrijavanje. Doduše, čisto sumnjam da provećali troškove jer evidentno je da trenutno troše manje energije nego što je potrebno da "pokriju" sve korisnike, što, ako izuzmemo kvarove, vidimo iz toga da su negdje radijatori vreli (vjerovatno stanovi bliže izvoru/toplani), a negdje mlaki ili hladni (vjerovatno stanovi više udaljeni od toplane), tako da je vjerovartnije da bi "samo" grijanje bilo lošije. Takođe, ako bi se dovoljno povećao broj trenutnih korisnika koji zahtjevaju "skidanje" sa sistema, iz gore navednih razloga bi toplane postale totalno nerentabilne i otišle pod stečaj, budući da ovise o sistemu gdje je trošak isti ili minimalno različit bez obzira na broj korisnika (iako udaljenost istih predstavlja bitan faktor).

Naravno zahtjevati plaćanje za nešto što neko ne koristi je, isto kao da ja presretnem komšiju i tražim mu da plati 40% cjene mojih CD-ova jer, iako nije kupio iste i ne želi ih slušati, živi u stanu do mog i čuje ih kad ja pojačam muziku i ako mi ne plati tužim ga.
Post Reply