Zašto svi pljuju Vlahe?
-
zira1337
#1 Zašto svi pljuju Vlahe?
Zašto su Vlasi sinonim za hrišćane i zašto ih svi Pljuju?
Ogromna količina Vlaha je prešla na Islam.
Iako više nema Vlaških katuna kao ni njihovog Latinskog jezika oni su i dalje tu među nama slovenizirani i žalosno je da se uvijek naiđe na negativan aspekt tih ljudi.
Moji preci i preci mojih komšija su Vlasi.. i šta sad.. da se objesimo?
"Glupi Vlah" "Prljavi Vlasi".. to vrijeđa i Vlahe muslimane.
Namjerno ću se idući put na popisu izjasniti kao Vlah..
Iako više nema Vlaških katuna kao ni njihovog Latinskog jezika oni su i dalje tu među nama slovenizirani i žalosno je da se uvijek naiđe na negativan aspekt tih ljudi.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Okrenulo na jugo dobro 
-
zira1337
- mali Ninja
-
broj dva
#5 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Nasi ljudi, pomni poznavaoci istorije i svi do jednog cistog srca i cistog uma ne bi nikada nesto tako gnusno uradili.zira1337 wrote: ↑28/12/2020 12:12 Zašto su Vlasi sinonim za hrišćane i zašto ih svi Pljuju?
Mislim, karakterizirali grupu o kojoj malo sta znaju i onda im jebli meter iz nekih izmsljenih razloga.
Nasi ljudi to nikada ne bi sebi dozvolili inace bi im sa pravom jebli mater vlasku (ili neku drugu..)
- dr_Evil
#6 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Pa sta da ti kazem, danas potomci vlaha su jako uspjesni ljudi evo cak jedan je i predsjednik susjedne nam Srbije jel tako. Neki su bili predsjednici tzv. Herceg-Bosne dok je postojala.zira1337 wrote: ↑28/12/2020 12:12 Zašto su Vlasi sinonim za hrišćane i zašto ih svi Pljuju?
Vecina danasnjih ljudi nasih zemalja uopste ne zna ko su vlasi nego ih poistovjecuje sa jal katolicima jal pravoslavcima i vjerovatno otuda ta neka odbojnost prema istim. Poznavao sam neke Cincare kod nas u Hercegovini, divni ljudi, ali se sjecam da su uvijek iza ledja im govorili ciganija, opet ne poznavanje historije vlaha. Gledajuci koliko ne poznajemo svoje familijarno stablo, vecina nas ne moze reci dalje od pradede, i kako su nastajale prezimena dolaskom Austrije, mnoge su porodice vlaske svih religija, a i da ne znamo. Posljednja enciklopedija porodica, rahmetli Tunjo je umro, tako da necemo ni saznat vise
- stubrijez
#7 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Svi pljuju vlahe zato sto se boje da su njihovo potomstvo...
Bas bih volio da nam svima povade te gene da se vidi ciji je djed ili babo cigan, ciji vlah, ciji srbin, albanac, turcin ili hrvat, bas bih volio posebno zbog ovih novopecenih poletaraca fasista puritanaca njih bih prvo.
A kako nadodje vlah da bude sinonim za nemuslimane to fakat ne znam, a kad hoces da bude jos gore onda kazes karavlah.
Bas bih volio da nam svima povade te gene da se vidi ciji je djed ili babo cigan, ciji vlah, ciji srbin, albanac, turcin ili hrvat, bas bih volio posebno zbog ovih novopecenih poletaraca fasista puritanaca njih bih prvo.
A kako nadodje vlah da bude sinonim za nemuslimane to fakat ne znam, a kad hoces da bude jos gore onda kazes karavlah.
- dr socrates
#8 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Vlasima su nekad nazivani pravoslavci u BiH.Tim imenom su Sloveni označavali starosjedilačko stanovništvo na Balkanu.
Kada su Sloveni došli na ove prostore nisu ovdje zatekli ni Dalmate ni Ilire Ni Kelte kao posebne plemenske i jezičke grupe već romanizovano stanovništvo koje je govorilo latinskim jezikom,otuda potiče i naziv Vlah.
Davno sam rekao da današnji Srbi ne znaju da iskoriste propagandno činjenicu da njihov raniji naziv zapravo označava starosjedioca.
Kada su Sloveni došli na ove prostore nisu ovdje zatekli ni Dalmate ni Ilire Ni Kelte kao posebne plemenske i jezičke grupe već romanizovano stanovništvo koje je govorilo latinskim jezikom,otuda potiče i naziv Vlah.
Davno sam rekao da današnji Srbi ne znaju da iskoriste propagandno činjenicu da njihov raniji naziv zapravo označava starosjedioca.
- dr_Evil
#9 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Kolega forumas mislim da si fulio. Vlasi su vecinom doseljavani za vrijeme osmanskog carstva da popune rupe u stanovnistvu zbog ratova, i to su doseljavani u krajine tj. pogranicna podrucja. Najvise iz Rumunije i juzne Srbije (mada nije bas najjasnije).dr socrates wrote: ↑28/12/2020 18:23 Vlasima su nekad nazivani pravoslavci u BiH.Tim imenom su Sloveni označavali starosjedilačko stanovništvo na Balkanu.
Da zaista su govorili latinskim ili nekom verzijom latinskog jezika bit ce da je rumunski.
- stubrijez
#10 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Slazem se... pogresan period skroz, rano je za vlahe to sto si napisao drugar. Vlasi su uglavnom instalirani u vojne krajine u kontekstu osmanskog carstva ili ranije sporadicno kao nomadi. Ali to nema veze sa temom, ja sam shvatio da je rasprava oko pojma vlah u modernoj konotaciji. To je zargon novijeg vremena tu nema dvojbe. Vlasi su pravoslavci a u zargonu vlah u zavisnosti moze biti svaki nemusliman, dakle i hrvat, tj. bilo ko ko nije Osman, Suljo ili Mujo. Zavisi od okruzenja u kojem su ti muslimani. Nedje kazu vla'kovla' biva sta je tacno nije ni vazno. Cak su i neki krscani to bili prihvatili valjda da nama 'slemanima bude jasnije evo primjer iz moje mladosti: Bio sam sa ocem i njegovom ekipom u lovu. Hoce kafu nemaju mlin, posalju me u najblize selo da mi domacica samelje i ja odem. Nadjem tu zenu i na verandi ona melje kafu rucni mlin zuti isto ko da je sad gledam, selo je srpsko, kuca i sad stoji te zene i familije vise nema tu... nejse. U prici ja sam nesto priupito ne sjecam se sta ali odgovor dobro pamtim, kaze: "Nema toga ovde, ovo ti je sine vlasko selo".dr_Evil wrote: ↑29/12/2020 09:20Kolega forumas mislim da si fulio. Vlasi su vecinom doseljavani za vrijeme osmanskog carstva da popune rupe u stanovnistvu zbog ratova, i to su doseljavani u krajine tj. pogranicna podrucja. Najvise iz Rumunije i juzne Srbije (mada nije bas najjasnije).dr socrates wrote: ↑28/12/2020 18:23 Vlasima su nekad nazivani pravoslavci u BiH.Tim imenom su Sloveni označavali starosjedilačko stanovništvo na Balkanu.
Da zaista su govorili latinskim ili nekom verzijom latinskog jezika bit ce da je rumunski.
- dr_Evil
#11 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Sve na stranu, ali je zalosno koliko lose poznajemo svoju historiju, prisilina integracija uvijek na ustrub slabijih, pa ono nase suti ne govori djeci nemoj da se razlikuju, i danas imamo ovo sta imamo.stubrijez wrote: ↑29/12/2020 13:47Slazem se... pogresan period skroz, rano je za vlahe to sto si napisao drugar. Vlasi su uglavnom instalirani u vojne krajine u kontekstu osmanskog carstva ili ranije sporadicno kao nomadi. Ali to nema veze sa temom, ja sam shvatio da je rasprava oko pojma vlah u modernoj konotaciji. To je zargon novijeg vremena tu nema dvojbe. Vlasi su pravoslavci a u zargonu vlah u zavisnosti moze biti svaki nemusliman, dakle i hrvat, tj. bilo ko ko nije Osman, Suljo ili Mujo. Zavisi od okruzenja u kojem su ti muslimani. Nedje kazu vla'kovla' biva sta je tacno nije ni vazno. Cak su i neki krscani to bili prihvatili valjda da nama 'slemanima bude jasnije evo primjer iz moje mladosti: Bio sam sa ocem i njegovom ekipom u lovu. Hoce kafu nemaju mlin, posalju me u najblize selo da mi domacica samelje i ja odem. Nadjem tu zenu i na verandi ona melje kafu rucni mlin zuti isto ko da je sad gledam, selo je srpsko, kuca i sad stoji te zene i familije vise nema tu... nejse. U prici ja sam nesto priupito ne sjecam se sta ali odgovor dobro pamtim, kaze: "Nema toga ovde, ovo ti je sine vlasko selo".dr_Evil wrote: ↑29/12/2020 09:20Kolega forumas mislim da si fulio. Vlasi su vecinom doseljavani za vrijeme osmanskog carstva da popune rupe u stanovnistvu zbog ratova, i to su doseljavani u krajine tj. pogranicna podrucja. Najvise iz Rumunije i juzne Srbije (mada nije bas najjasnije).dr socrates wrote: ↑28/12/2020 18:23 Vlasima su nekad nazivani pravoslavci u BiH.Tim imenom su Sloveni označavali starosjedilačko stanovništvo na Balkanu.
Sve nacije pate od neke mitomanije, carstva dusanovog, kulina bana i dobrijeh dana, krunisanje Tomislava u Duvnu(malo morgen), a niko se ne razlikuje u 5 deka
- stubrijez
#12 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Oni su se baš asimilirali. Njihovo nasljede je sveprisutno, u zahvatu sjever Majevice, Trebava i Ozren, dijelu koji dosta dobro poznajem, nebrojeni su toponimi Karavlasi ili Kalajdzije (sto je sinonim) a evidentno je i njihovo prisustvo u varosima i gradu. Tek je jedno selo sa stanovnicima opstalo u Srebreniku iako su 70ih preseljeni sa originalne lokacije.
- dr_Evil
#13 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Mostar je pun vlaskih prezimena, taj dio stanovnistva koji dolazi iz zapadne Hercegovine, ali ili ne znaju ili nece da znaju da su vlasi, kazu Hrvati od stoljeca sedmog. Sa Cincarima koji su islamske vjeroispovjesti nisam nikad usao u raspravu u vezi toga.stubrijez wrote: ↑29/12/2020 14:13 Oni su se baš asimilirali. Njihovo nasljede je sveprisutno, u zahvatu sjever Majevice, Trebava i Ozren, dijelu koji dosta dobro poznajem, nebrojeni su toponimi Karavlasi ili Kalajdzije (sto je sinonim) a evidentno je i njihovo prisustvo u varosima i gradu. Tek je jedno selo sa stanovnicima opstalo u Srebreniku iako su 70ih preseljeni sa originalne lokacije.
- Osim_13
#14 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
"Srbin da se u Vlahe ne ženi."
- dr_Evil
- dr_Evil
#16 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
sta je 'Rkac :S
- stubrijez
#17 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
... ovo od Pelagica ne treba uzimati doslovno niti da je to sto je zagovarao i ucinjeno u praxi, jer on je ideolog sa ne bas previse sljedbenika a ovaj drugi istaknuti NDHovac, bojim se da su ti citati malo van konteksta al OK. Sve pa cak i istorijske biljeske treba uzeti sa mrvicom soli, (posebno od ove dvojice) ljudi se povijaju kako pusu politicki vjetrovi posebno historicari su nazaost najglasniji rezimski agitatori tome svjedocimo i u nas vakat...
Uglavnom postoje Vlasi koji su se stopili i negiraju identitet, mali broj je ostao u svojoj vjeri i tradiciji i imaginarnog "vlaha" metaforu za neke druge narode..?
-
swanfilter
#18 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Koliko znam, u Krajini je Vlah oduvijek bila rijec pravoslavce i prije nego se znalo za Srbe. Hrvate se kao Vlahe ne spominje.
- stubrijez
#19 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
... e da zaboravio sam glavno, u mom kraju stari svijet zna rec: "Vidi ga jes' se udebljo, uždrigo ko vlah!"
-
NediM17
#20 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Jedan stari komšija, katolik porijeklom iz Livna imao je običaj reći "da se najeo k'o buški vlah".
Italija na poljskom jeziku Wloska, što bi mi rekli "vlaška".
Italija na poljskom jeziku Wloska, što bi mi rekli "vlaška".
-
zposao
#21 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Kako danas znaš ko je vlah a ko cincar iz prezimena? Daj primjer nekidr_Evil wrote: ↑29/12/2020 14:16Mostar je pun vlaskih prezimena, taj dio stanovnistva koji dolazi iz zapadne Hercegovine, ali ili ne znaju ili nece da znaju da su vlasi, kazu Hrvati od stoljeca sedmog. Sa Cincarima koji su islamske vjeroispovjesti nisam nikad usao u raspravu u vezi toga.stubrijez wrote: ↑29/12/2020 14:13 Oni su se baš asimilirali. Njihovo nasljede je sveprisutno, u zahvatu sjever Majevice, Trebava i Ozren, dijelu koji dosta dobro poznajem, nebrojeni su toponimi Karavlasi ili Kalajdzije (sto je sinonim) a evidentno je i njihovo prisustvo u varosima i gradu. Tek je jedno selo sa stanovnicima opstalo u Srebreniku iako su 70ih preseljeni sa originalne lokacije.
- dr_Evil
#22 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Sad si me zbunio, kod nas se prezime Cincar smatra vlaskog porijekla, ne znam jel u vasem kraju isto.zposao wrote: ↑30/12/2020 09:00Kako danas znaš ko je vlah a ko cincar iz prezimena? Daj primjer nekidr_Evil wrote: ↑29/12/2020 14:16Mostar je pun vlaskih prezimena, taj dio stanovnistva koji dolazi iz zapadne Hercegovine, ali ili ne znaju ili nece da znaju da su vlasi, kazu Hrvati od stoljeca sedmog. Sa Cincarima koji su islamske vjeroispovjesti nisam nikad usao u raspravu u vezi toga.stubrijez wrote: ↑29/12/2020 14:13 Oni su se baš asimilirali. Njihovo nasljede je sveprisutno, u zahvatu sjever Majevice, Trebava i Ozren, dijelu koji dosta dobro poznajem, nebrojeni su toponimi Karavlasi ili Kalajdzije (sto je sinonim) a evidentno je i njihovo prisustvo u varosima i gradu. Tek je jedno selo sa stanovnicima opstalo u Srebreniku iako su 70ih preseljeni sa originalne lokacije.
Kod nas se prezime Moric smatra ciganskog porijekla, dok ne vjerujem da bi se sarajlije slozile
EDIT: ok, sad kuzim zbunjolu, ti si referirao na sve cincare koji su jedna verzija vlaha, a ja sam mislio direktno na prezime Cincar
-
megaribi1
#23 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Zanimljivo koliko je to ime rašireno, a koliko se malo ljudi tako stvarno izjašnjavalo. Pogledajte popis iz 1948. godine
https://sh.wikipedia.org/wiki/Popis_sta ... 48._u_FNRJ
U BiH je bio jedan jedini.
- dr_Evil
#24 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
Da, na razini juge preko 100.000, ali mislim da u Srbiji nije bilo toliko prinude za promijenu nacije kao u Bosni, bilo je etnicko ciscenje Bosnjaka, ali to je druga prica sada, ne ukljucuje Vlahemegaribi1 wrote: ↑30/12/2020 11:01 Zanimljivo koliko je to ime rašireno, a koliko se malo ljudi tako stvarno izjašnjavalo. Pogledajte popis iz 1948. godine
- stubrijez
#25 Re: Zašto svi pljuju Vlahe?
MidoMido wrote: ↑30/12/2020 08:38ko je NDHovac,...stubrijez wrote: ↑29/12/2020 16:36 ... ovo od Pelagica ne treba uzimati doslovno niti da je to sto je zagovarao i ucinjeno u praxi, jer on je ideolog sa ne bas previse sljedbenika a ovaj drugi istaknuti NDHovac, bojim se da su ti citati malo van konteksta al OK. Sve pa cak i istorijske biljeske treba uzeti sa mrvicom soli, (posebno od ove dvojice) ljudi se povijaju kako pusu politicki vjetrovi posebno historicari su nazaost najglasniji rezimski agitatori tome svjedocimo i u nas vakat...Uglavnom postoje Vlasi koji su se stopili i negiraju identitet, mali broj je ostao u svojoj vjeri i tradiciji i imaginarnog "vlaha" metaforu za neke druge narode..?
koje dvojice??
..... (Uzgred rečeno,
bosansko ime, iako mlađe od hrvatskoga i srpskoga, jednakog je postojanja kao i ta dva, pošto je i ono prešlo sa države na državljane i na njihov jezik. Zato je bilo krivo učinjeno našem najvećem fi lologu Jagiću kad je on tu činjenicu javno konstatovao.)

[/quote]
Pelagic i Hadzijahic...
...ma procito sam ja to sve, skidas fragmentarne stvari sa weba razmeces se umijecem browsanja, lijepis slike po tredu bzvz nikog ne interesuju, to ti je ko kad bi neko za 50 godina postavljo screenshotove sa klixa. Ako imas sta za reci, napisi. Fulo si temu, nesto podastires bez potrebe..? A ovo za bosnjake ti je smijesno smanji ta slova da ti se svijet ne smije... Lijecis ovde neke svoje komplekse mozda je i tebe stra' da nisi vla'..????