Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
listopad

#26 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by listopad »

dječak sa šibicama wrote:I cisto da se zna, i Slovenci su nekome "sandzaklije" :D

Oni se upinju da budu kao Austrijanci, imaju kompleks Jugoslavije pa kao i zagrepcani forsiraju "mitteleuropski kulturni kruzook" kojem kao pripadaju, sto istorijski jeste tacno ali kulturoloski njih mitteleuropa bas i ne zeli prihvatiti.

Za Austrijance, Slovenci su tek cigojneri, niza rasa slavenska.
Sorry, ali boldirano je cista glupost. Isto je netocno da Slovenci zele svom silom biti Austrijanci. Koruski Slovenci itekako gaje svoj identitet i kulturu i odupiru se svakom pokusaju totalne asimilacije kakav jeste postojao u blizoj proslosti. No isto tako su Austrijanci i nemaju problema oko spajanja jednog i drugog. Slovenci su se decenijama borili za dvojezicne table u najjuznijoj austrijskoj pokrajini Kärnten (Koruska/Koroska). Probleme su im pravili desnicari iz FPÖ, pogotovo "njemacko nacionalno" krilo koje je u Koruskoj imalo jako uporiste.

Slovenci u Austriji imaju dosta kulturnih, privrednih, prosvjetnih i vjerskih udruga, te nekoliko medija na slovenskom jeziku. Na austrijskoj televiziji ORF imaju i emisiju na svom jeziku kao i gradiscanski Hrvati. Nikada nisam shvatao taj stereotip o Slovencima kao "beckim konjusarima". Nisu Slovenci Bosnjaci.
salik79

#27 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by salik79 »

Je l' ti to fakat ne znas da je birvaktile slovenski jezik bil jezik kmetov in neuradni jezik, a da se je zvanicno morao koristiti njemacki?!

Nego, isprica nam o Karantaniji, a prrskoci Stajersku? :mrgreen:
ST11

#28 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by ST11 »

homar wrote:Mislim da se pogrešni podaci iznose za Slovenca. Živio sam u Sloveniji 13 godina i mislim da sam upoznao te ljude dobro. Istina je da su velika većina Slovenaca vjernici, katolici, da redovno idu u crkvu i to kako u Titino vrijeme, tako i danas. U Sloveniji je veliki broj neslovenaca i vjerujem da su oni većina ateisti. Što se tiče nacionalizma, Slovenci su veliki nacionalnisti, ali te neće ubiti, zaklati..., oni će ti dati do znanja da si ti "proklet Bosanec" ili "proklet Južnjak". Ako te Slovenac prihvati kao komšiju, što se podrazumjeva da si kulturan i učtiv, onda ima veće povjerenje u tebe nego li u soseda Slovenca.
Dobar, zaista dobar post i mogu ti priznati, u dusu si nas upoznao :thumbup:

Jos pas stvari, ako smijem.
Izraz čefur kod nas nije namjenjen ex-Yu ljudima koji zive u Slo., sta se u najvise navrata pogresno interpretira. S time nekome oznacavas stanje u glavi, neprilagodjenost vjecini i odstupanje od normi drustva ili deviantno ponasanje, mogli bi reci kao kockaste glave kod vas i to nema veze sa nacionalnoscu.
K misi ide u Slo oko 15% ljudi svake nedjelje, a jos 15% jednom mjesecno. Nije neka jaka brojka, mada ima vjernika puno vise ali kod nas je to privatna stvar i ljudi je ne ispostavljaju glasno. Bozic i uskrs slavimo vise zbog tradicije i okupljanja familije nego religijskog znacenja.
"... tako k maši tedensko hodi okoli 15 odstotkov Slovencev, še dodatnih 15 odstotkov pa gre k maši enkrat na mesec ..."

https://www.rtvslo.si/slovenija/sloveni ... ava/318887

:)
Connaisseur Karlin

#29 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Connaisseur Karlin »

salik79 wrote:Je l' ti to fakat ne znas da je birvaktile slovenski jezik bil jezik kmetov in neuradni jezik, a da se je zvanicno morao koristiti njemacki?!

ahaa,a isiti jezik sacuvase,za razliiku od bosanskog jezika za koji setejk danas bore Bosnjaci,a istog su se odrkeli ,bez ostre borbe ;-)
GeeTnT

#30 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by GeeTnT »

listopad wrote:
dječak sa šibicama wrote:I cisto da se zna, i Slovenci su nekome "sandzaklije" :D

Oni se upinju da budu kao Austrijanci, imaju kompleks Jugoslavije pa kao i zagrepcani forsiraju "mitteleuropski kulturni kruzook" kojem kao pripadaju, sto istorijski jeste tacno ali kulturoloski njih mitteleuropa bas i ne zeli prihvatiti.

Za Austrijance, Slovenci su tek cigojneri, niza rasa slavenska.
Sorry, ali boldirano je cista glupost. Isto je netocno da Slovenci zele svom silom biti Austrijanci. Koruski Slovenci itekako gaje svoj identitet i kulturu i odupiru se svakom pokusaju totalne asimilacije kakav jeste postojao u blizoj proslosti. No isto tako su Austrijanci i nemaju problema oko spajanja jednog i drugog. Slovenci su se decenijama borili za dvojezicne table u najjuznijoj austrijskoj pokrajini Kärnten (Koruska/Koroska). Probleme su im pravili desnicari iz FPÖ, pogotovo "njemacko nacionalno" krilo koje je u Koruskoj imalo jako uporiste.

Slovenci u Austriji imaju dosta kulturnih, privrednih, prosvjetnih i vjerskih udruga, te nekoliko medija na slovenskom jeziku. Na austrijskoj televiziji ORF imaju i emisiju na svom jeziku kao i gradiscanski Hrvati. Nikada nisam shvatao taj stereotip o Slovencima kao "beckim konjusarima". Nisu Slovenci Bosnjaci.
...a, znas li zasto Bosnjaci ne komentarisu Sloveniju i Slovence?
listopad

#31 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by listopad »

salik79 wrote:Je l' ti to fakat ne znas da je birvaktile slovenski jezik bil jezik kmetov in neuradni jezik, a da se je zvanicno morao koristiti njemacki?!

To je jedan od razloga zasto se Slovenci upravo ne zele biti Austrijanci kao sto neki misle. Ne pate oni od stokholmskog sindroma.
cyprus

#32 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by cyprus »

sadie_forever wrote:Recimo cak su i najnereligiozniji,prema popisu u BIH ostali/ateisti cine tek 3,2% ,u Hrvatskoj 3,81% su ostali ,u Srbiji 4,07%...dok u Sloveniji naglo raste taj procenat pa je broj ateista cak 21%...tu ne brojim i 15,7% onih koji nisu htjeli odgovoriti dok u ovim ostalim drzavama brojimo i njih zajedno sa ateistima

ovo je irreligioznost cak i za neke dijelove zapada prevelika
Temelj etničkog identiteta Bošnjaka, Srba i Hrvata je religija... Kod Slovenaca to nije slučaj... Eto u čemu je prevashodno razlika...
tranquil

#33 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by tranquil »

Kakvo smeće od teme. Da je bilo "Zašto su bosnjaci toliko drugaciji?", bilo bi vrištanja o nacionalizmu i mržnji šta god da je napisano.

Ali slovenci? Onda može.
salik79

#34 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by salik79 »

Connaisseur Karlin wrote:

ahaa,a isiti jezik sacuvase,za razliiku od bosanskog jezika za koji setejk danas bore Bosnjaci,a istog su se odrkeli ,bez ostre borbe ;-)
Ko se danas bori?! Ne borim se, nego govorim kao sto sam i govorio, samo sto su mi nametali drugi naziv za moj jezik...Sta ti mislis, da smo mi do skora govorili turski, ili sta?! :mrgreen:
salik79

#35 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by salik79 »

listopad wrote:

To je jedan od razloga zasto se Slovenci upravo ne zele biti Austrijanci kao sto neki misle. Ne pate oni od stokholmskog sindroma.
Nisam ni rekao da pate. A ko to pati?
Connaisseur Karlin

#36 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

salik79 wrote:

Ko se danas bori?! Ne borim se, nego govorim kao sto sam i govorio, samo sto su mi nametali drugi naziv za moj jezik...Sta ti mislis, da smo mi do skora govorili turski, ili sta?! :mrgreen:
pa ne pisem o tvojoj generaciji,to je bilo znatno ranije :D
salik79

#37 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by salik79 »

salik79 wrote:
Nego? Kada ranije?!
Connaisseur Karlin

#38 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

salik79 wrote:
salik79 wrote:
Nego? Kada ranije?!
ozbiljno pitas :o
salik79

#39 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by salik79 »

Jok, neozbiljno :skoljka:
fakat

#40 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by fakat »

cyprus wrote:
sadie_forever wrote:Recimo cak su i najnereligiozniji,prema popisu u BIH ostali/ateisti cine tek 3,2% ,u Hrvatskoj 3,81% su ostali ,u Srbiji 4,07%...dok u Sloveniji naglo raste taj procenat pa je broj ateista cak 21%...tu ne brojim i 15,7% onih koji nisu htjeli odgovoriti dok u ovim ostalim drzavama brojimo i njih zajedno sa ateistima

ovo je irreligioznost cak i za neke dijelove zapada prevelika
Temelj etničkog identiteta Bošnjaka, Srba i Hrvata je religija... Kod Slovenaca to nije slučaj... Eto u čemu je prevashodno razlika...
:thumbup:
prog321

#41 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by prog321 »

Anketa je bezvrijedna ako je ne znas porediti.
Dodje Bosnjo religiozni muslic krajem 80ih u Sloveniju da radi na gradjevini, ostavi kosti tamo dok njegovi potomci su odjednom ateisti :-D
Isto tako potomci Srba iz BiH i Srbije.
I zato je broj ko fol ateista veliki. Asimilacija u punom jeku.
Dok su Slovenci izrazito religiozni. Veliki katolici.
sinuhe

#42 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by sinuhe »

Milan Kucan je bio iz protestantske kuce dok je sam bio vjerovatno ateista a Drnovsek je eksperimentisao sa svacim sto zbog bolesti ili neceg drugog.
Da je Slovenaca bilo par miliona vise mozda bi igrali i vecu ulogu u Jugoslaviji pa bi i nas zakacilo nesto njihove otvorenosti i liberalne misli. Da li je u Jugoslaviji uopste bilo neke blize medjurepublicke saradnje? Oni su prihvatili Evropu u kojoj aktivno ucestvuju ali se i najmanje iseljavaju iz svoje zemlje.
oskarboy

#43 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by oskarboy »

drugaciji su, jer ih osmanlije nisu dotakle ,nisu ih poseljacile.slovenci su slaveni.turci su sve sjebali ovde svojim dolaskom.i mi bi bili poput slovenaca,poljaka,slovaka,i ceha.
bach

#44 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by bach »

Govori slovenački da te ceo svet razume

prog321

#45 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by prog321 »

Turcin nije bio u Hrvatskoj, Rusiji, Ukrajini,Bjelorusiji, niti u Juznoj Americi a jedna Grcka ima veci GDP od svih tih drzava.

Slovenija ima bogate i uspjesne komsije. Sjeverna italija, Austrija. Blizina Bavarije. Sve veoma religiozne katolicke zemlje.
Puno toga je ostalo od komsija.
Boateng

#46 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Boateng »

Koji je ovo jezik?
dobojlija81

#47 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by dobojlija81 »

Boateng wrote:

Koji je ovo jezik?
srpski
Connaisseur Karlin

#48 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

tranquil wrote:Kakvo smeće od teme. Da je bilo "Zašto su bosnjaci toliko drugaciji?", bilo bi vrištanja o nacionalizmu i mržnji šta god da je napisano.

Ali slovenci? Onda može.
a vidi ovo :D

http://forum.klix.ba/evropski-papak-t145229.html
swanfilter

#49 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by swanfilter »

Ima i druga strana medalje ... Malo ih je, ipak, mnogo razvoda. Mnogo slucajeva psihickih poremecaja. Bipolarnih slucajeva 5 se sjetim dok ovo pisem Za mnoge me iznenadilo da pate od necega ... Alkoholizma kao u Rusiji ... Deviantni so pravo ... Za deceniju + godina provedenih u Lj, jos uvijek se pitam, sta je uzrok takvog stanja kod ljudi ...
tranquil

#50 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by tranquil »

tranquil wrote:Kakvo smeće od teme. Da je bilo "Zašto su bosnjaci toliko drugaciji?", bilo bi vrištanja o nacionalizmu i mržnji šta god da je napisano.

Ali slovenci? Onda može.
a vidi ovo :D

http://forum.klix.ba/evropski-papak-t145229.html
Ha ja. Samo sebi valjamo, niko drugi ne valja. Najpametniji smo i najbolji. Zato nas mrze. Ljubomorno sve.

o kud ovo vidjeh hljebe dragi, kakvi smo ljudi postali :( Ja sam generacija koju su roditelji još učili da se knjiga ne cijeni po koricama, a danas smo kao društvo postali šampioni u površnosti.
Post Reply